Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Alcohol is een legale verslavende stof. Alcohol is vooral een stimulerend middel. Antibiotica, daarentegen, behoren tot de belangrijkste geneesmiddelen. Dit wordt gebruikt om infecties met micro-organismen te bestrijden. (1, 2) Daartoe hebben we veel onbeantwoorde vragen en zoeken we antwoorden. Daarom zijn enkele vragen in het volgende beantwoord.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Alcohol is een legale verslavende stof. Het is vooral bekend als een stimulerend middel. Het zit bijvoorbeeld in wijn, bier en schnaps.
  • Bovendien wordt op sommige plaatsen alcohol gebruikt. Alcohol zit niet alleen in voedsel. Meestal kan dit in medicijnen en schoonmaakmiddelen zitten. Bovendien kan alcohol in sommige situaties gevaarlijk zijn.
  • Anderzijds behoren antibiotica tot de belangrijkste geneesmiddelen. Bovendien wordt antibioticum niet voor alle ziekten voorgeschreven. Bovendien worden onder meer longontsteking, tonsillitis en blaasontsteking voorgeschreven. Dit kan ook genomen worden tegen roodvonk.(3)

Alcohol en antibiotica: Wat je moet weten

Om je te helpen de antwoorden te vinden die je zoekt, volgen hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen. Bovendien staan hieronder de belangrijkste dingen die je moet weten over alcohol en antibiotica.

Kunnen alcohol en antibiotica tegelijk ingenomen worden?

Helaas kunnen alcohol en antibiotica beter niet tegelijk ingenomen worden. Het is vooral aan te raden koffie en alcohol te vermijden terwijl je antibiotica neemt. (4)

Waar moet je op letten bij het gebruik van alcohol en antibiotica?

Alcohol kan de werking van medicijnen direct beïnvloeden. Bovendien kan alcohol het effect van een geneesmiddel versterken. Dit verhoogt het risico op vergiftiging. Het is belangrijk de bijsluiter te raadplegen en het aan je arts te vragen.

Alkohol und Antibiotika

Antibiotica behoren tot de belangrijkste geneesmiddelen. Ze bestrijden infecties. (Foto bron: Andrii Klemenchenko / 123rf)

Het is het beste om alcohol te vermijden tijdens het innemen van medicijnen. Maar als je antibiotica neemt, moet je een paar dingen in gedachten houden. Ook alcohol en koffie moeten bijvoorbeeld vermeden worden. (5)

Welke invloed hebben alcohol en antibiotica op ons lichaam?

Alcohol beïnvloedt vooral ons waarnemingsvermogen, onze aandacht en ons reactievermogen. Bijgevolg beïnvloedt het ook emoties en gedrag. Alcohol heeft zelfs invloed op elementaire lichaamssystemen, zoals de regulatie van lichaamstemperatuur en ademhaling. Antibiotica, daarentegen, bestrijden infecties. (6)

Is alcohol en antibiotica schadelijk tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is niet alleen de eigen gezondheid in gevaar, maar ook het immuunsysteem van het ongeboren kind. Dit verhoogt ook de kans op een miskraam. Er is geen duidelijk bewijs dat alcohol schadelijk is tijdens de zwangerschap. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen, moet alcohol helemaal vermeden worden tijdens de zwangerschap.

Sommige antibiotica kunnen tijdens de zwangerschap genomen worden, maar andere niet. Alleen de arts kan beslissen wanneer en welk antibioticum genomen kan worden. (7, 8)

Wanneer mag alcohol gedronken worden na het innemen van antibiotica?

Het lichaam heeft na de therapie enige tijd nodig om het antibioticum af te breken. Daarom moet alcohol minstens 10-14 dagen later na de antibioticakuur geconsumeerd worden.

Conclusie

Dit gaat over alcohol en antibiotica. De twee zijn twee verschillende dingen. Aan de ene kant is alcohol een legale verslavende stof. Anderzijds staat het in de samenleving bekend als een stimulerend middel. Het zit bijvoorbeeld in wijn, bier en schnaps. Bovendien wordt op sommige plaatsen alcohol gebruikt. Niet alleen voedsel bevat alcohol. Het kan ook in medicijnen en schoonmaakmiddelen zitten. In sommige situaties kan alcohol gevaarlijk zijn.

Aan de andere kant zijn antibiotica een heel belangrijk geneesmiddel. Het wordt vooral gebruikt om infecties met micro-organismen te bestrijden. Micro-organismen zijn bijvoorbeeld bacteriën en schimmels. Het wordt gebruikt bij ziekten als longontsteking, amandelontsteking en blaasontsteking. Ook roodvonk, teken en gonorroe worden behandeld. Een belangrijke reden kan ook een purulente huidontsteking zijn. Mensen vragen vaak of beide tegelijk ingenomen kunnen worden. Helaas is dit niet mogelijk. Vaak wordt aangeraden om koffie, melk en alcohol te vermijden bij antibioticagebruik. (9)

Alcohol tijdens de zwangerschap is heel gevaarlijk en schadelijk. Het kan zelfs tot een miskraam leiden. Sommige antibiotica kunnen echter tijdens de zwangerschap genomen worden. Alleen de arts kan beslissen wanneer en welk antibioticum genomen kan worden. Bovendien heeft het lichaam na de therapie enige tijd nodig om het antibioticum af te breken. Daarom moet alcohol minstens 10-14 dagen later na de antibioticakuur geconsumeerd worden. (10)

(Afbeelding bron: Владимир Гладков/ Pexels)

Referenties (10)

1. Hier wird die Bedeutung der Antibiotika beschrieben.
Bron

2. Hier wird die Bedeutung der Infektion erklärt.
Bron

3. Die Anwendungsbereiche der Antibiotika wird erklärt.
Bron

4. Gründe wieso Alkohol und Antibiotika nicht gleichzeitig eingenommen werden soll beschrieben.
Bron

5. Die Wirkungen, Nebenwirkungen und Risiken werden hier beschrieben.
Bron

6. Die Wirkung der Antibiotika beschrieben.
Bron

7. Hier wird geschrieben, ob Antibiotika während der Schwangerschaft eingenommen werden darf.
Bron

8. Ob Alkohol in der Schwangerschaft konsumiert werden darf wird hier beschrieben.
Bron

9. Zusammenhang der Alkohol und Antibiotika wird hier dargestellt.
Bron

10. Hier wird geschrieben ob Alkohol, während der Antibiotikatherapie konsumiert werden.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Was sind Antibiotika?
Hier wird die Bedeutung der Antibiotika beschrieben.
Ga naar bron
Was ist eine Infektion?
Hier wird die Bedeutung der Infektion erklärt.
Ga naar bron
Anwendungsgebiete dieser Wirkstoffgruppe
Die Anwendungsbereiche der Antibiotika wird erklärt.
Ga naar bron
Warum sollte bei der Einnahme von Antibiotika auf Alkohol verzichtet werden?
Gründe wieso Alkohol und Antibiotika nicht gleichzeitig eingenommen werden soll beschrieben.
Ga naar bron
Antibiotika und Alkohol: Risiken und Wechselwirkungen
Die Wirkungen, Nebenwirkungen und Risiken werden hier beschrieben.
Ga naar bron
So wirken Antibiotika
Die Wirkung der Antibiotika beschrieben.
Ga naar bron
Antibiotika in der Schwangerschaft
Hier wird geschrieben, ob Antibiotika während der Schwangerschaft eingenommen werden darf.
Ga naar bron
Alkohol in der Schwangerschaft
Ob Alkohol in der Schwangerschaft konsumiert werden darf wird hier beschrieben.
Ga naar bron
Antibiotika und Alkohol - geht das?
Zusammenhang der Alkohol und Antibiotika wird hier dargestellt.
Ga naar bron
Darf ich Alkohol trinken, wenn ich Antibiotika nehme?
Hier wird geschrieben ob Alkohol, während der Antibiotikatherapie konsumiert werden.
Ga naar bron
Recensies