Alcohol is een legale verslavende stof. Alcohol is vooral een stimulerend middel. Antibiotica, daarentegen, behoren tot de belangrijkste geneesmiddelen. Dit wordt gebruikt om infecties met micro-organismen te bestrijden. (1, 2) Daartoe hebben we veel onbeantwoorde vragen en zoeken we antwoorden. Daarom zijn enkele vragen in het volgende beantwoord.
Inhoud
- 1 De belangrijkste feiten in het kort
- 2 Alcohol en antibiotica: Wat je moet weten
- 2.1 Kunnen alcohol en antibiotica tegelijk ingenomen worden?
- 2.2 Waar moet je op letten bij het gebruik van alcohol en antibiotica?
- 2.3 Welke invloed hebben alcohol en antibiotica op ons lichaam?
- 2.4 Is alcohol en antibiotica schadelijk tijdens de zwangerschap?
- 2.5 Wanneer mag alcohol gedronken worden na het innemen van antibiotica?
- 3 Conclusie
De belangrijkste feiten in het kort
- Alcohol is een legale verslavende stof. Het is vooral bekend als een stimulerend middel. Het zit bijvoorbeeld in wijn, bier en schnaps.
- Bovendien wordt op sommige plaatsen alcohol gebruikt. Alcohol zit niet alleen in voedsel. Meestal kan dit in medicijnen en schoonmaakmiddelen zitten. Bovendien kan alcohol in sommige situaties gevaarlijk zijn.
- Anderzijds behoren antibiotica tot de belangrijkste geneesmiddelen. Bovendien wordt antibioticum niet voor alle ziekten voorgeschreven. Bovendien worden onder meer longontsteking, tonsillitis en blaasontsteking voorgeschreven. Dit kan ook genomen worden tegen roodvonk.(3)
Alcohol en antibiotica: Wat je moet weten
Kunnen alcohol en antibiotica tegelijk ingenomen worden?
Waar moet je op letten bij het gebruik van alcohol en antibiotica?
Het is het beste om alcohol te vermijden tijdens het innemen van medicijnen. Maar als je antibiotica neemt, moet je een paar dingen in gedachten houden. Ook alcohol en koffie moeten bijvoorbeeld vermeden worden. (5)
Welke invloed hebben alcohol en antibiotica op ons lichaam?
Is alcohol en antibiotica schadelijk tijdens de zwangerschap?
Sommige antibiotica kunnen tijdens de zwangerschap genomen worden, maar andere niet. Alleen de arts kan beslissen wanneer en welk antibioticum genomen kan worden. (7, 8)
Wanneer mag alcohol gedronken worden na het innemen van antibiotica?
Conclusie
Dit gaat over alcohol en antibiotica. De twee zijn twee verschillende dingen. Aan de ene kant is alcohol een legale verslavende stof. Anderzijds staat het in de samenleving bekend als een stimulerend middel. Het zit bijvoorbeeld in wijn, bier en schnaps. Bovendien wordt op sommige plaatsen alcohol gebruikt. Niet alleen voedsel bevat alcohol. Het kan ook in medicijnen en schoonmaakmiddelen zitten. In sommige situaties kan alcohol gevaarlijk zijn.
Aan de andere kant zijn antibiotica een heel belangrijk geneesmiddel. Het wordt vooral gebruikt om infecties met micro-organismen te bestrijden. Micro-organismen zijn bijvoorbeeld bacteriën en schimmels. Het wordt gebruikt bij ziekten als longontsteking, amandelontsteking en blaasontsteking. Ook roodvonk, teken en gonorroe worden behandeld. Een belangrijke reden kan ook een purulente huidontsteking zijn. Mensen vragen vaak of beide tegelijk ingenomen kunnen worden. Helaas is dit niet mogelijk. Vaak wordt aangeraden om koffie, melk en alcohol te vermijden bij antibioticagebruik. (9)
Alcohol tijdens de zwangerschap is heel gevaarlijk en schadelijk. Het kan zelfs tot een miskraam leiden. Sommige antibiotica kunnen echter tijdens de zwangerschap genomen worden. Alleen de arts kan beslissen wanneer en welk antibioticum genomen kan worden. Bovendien heeft het lichaam na de therapie enige tijd nodig om het antibioticum af te breken. Daarom moet alcohol minstens 10-14 dagen later na de antibioticakuur geconsumeerd worden. (10)
(Afbeelding bron: Владимир Гладков/ Pexels)
Referenties (10)
1.
Hier wird die Bedeutung der Antibiotika beschrieben.
Bron
2.
Hier wird die Bedeutung der Infektion erklärt.
Bron
3.
Die Anwendungsbereiche der Antibiotika wird erklärt.
Bron
4.
Gründe wieso Alkohol und Antibiotika nicht gleichzeitig eingenommen werden soll beschrieben.
Bron
5.
Die Wirkungen, Nebenwirkungen und Risiken werden hier beschrieben.
Bron
6.
Die Wirkung der Antibiotika beschrieben.
Bron
7.
Hier wird geschrieben, ob Antibiotika während der Schwangerschaft eingenommen werden darf.
Bron
8.
Ob Alkohol in der Schwangerschaft konsumiert werden darf wird hier beschrieben.
Bron
9.
Zusammenhang der Alkohol und Antibiotika wird hier dargestellt.
Bron
10.
Hier wird geschrieben ob Alkohol, während der Antibiotikatherapie konsumiert werden.
Bron