Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

24Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

De vrucht van de camu camu plant wordt beschouwd als een bijzonder gezond voedingsmiddel. De inheemse volkeren van het Zuid-Amerikaanse regenwoud waren al bekend met de geneeskrachtige eigenschappen van de camu camu plant. Van de Camu Camu plant worden veel verschillende producten en preparaten gemaakt. We hebben daarom de belangrijkste en beste producten op een rijtje gezet en hun bijzondere eigenschappen uitgezocht, zodat je bij je aankoopbeslissing gemakkelijker het juiste product kunt vinden.

In ons gidsgedeelte vind je de meest gestelde vragen en alle achtergrondinformatie over de Camu Camu plant. Zodat al je zorgen, twijfels en onbeantwoorde vragen opgehelderd kunnen worden en je het juiste product voor je kunt vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

  • De camu camu vrucht is vooral bekend om zijn hoge vitamine C gehalte. Het vitaminegehalte is zo hoog dat de inhoud van een enkele vrucht voldoende is om de dagelijkse vitamine C behoefte van een volwassene te dekken.
  • Behalve het hoge vitamine C gehalte hebben Camu Camu producten ook een hoog gehalte aan belangrijke mineralen zoals kalium, calcium, ijzer, magnesium en veel antioxidanten.
  • Camu Camu kan in vele vormen verwerkt worden, zodat het mogelijk is de houdbaarheid te verlengen door de vrucht om te zetten in poeder, extract en andere preparaten zonder de gezonde bestanddelen te verliezen.

Camu Camu: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Camu Camu

Om de enorme massa Camu Camu producten en voedingssupplementen bij te houden, hebben we hier de belangrijkste koopcriteria op een rij gezet, zodat je zoektocht naar het perfecte Camu Camu product gemakkelijk zal zijn.
Deze criteria zijn als volgt:

Nu zullen we uitleggen waar je bij deze criteria op moet letten, zodat je een goed geïnformeerde beslissing kunt nemen.

Verwerkingsvorm

De verwerkingsvorm is de manier waarop de grondstof camu camu tot verschillende producten verwerkt wordt. De meest voorkomende vormen van verwerking zijn poeder, tabletten of extracten.

Verschillende vormen van verwerking kunnen verschillende voor- en nadelen hebben. Zo kan Camu Camu poeder heel gemakkelijk in water opgelost worden en gedronken worden, terwijl extracten en tabletten vaak een hoger vitamine C gehalte hebben.

Ingrediënten

Camu Camu heeft veel gezonde ingrediënten, zoals de mineralen die het bevat, bv. calcium, ijzer, magnesium, antioxidanten. Maar vooral het vitamine C gehalte is belangrijk en waarschijnlijk de reden waarom mensen op camu camu vertrouwen. Hier moet je vooral letten op hoe hoog je persoonlijke vitamine C behoefte is.

Eet je evenwichtig en heb je maar een kleine hoeveelheid Camu Camu poeder nodig om aan je dagelijkse behoefte te komen, of heb je een vitamine C tekort en heb je sterk geconcentreerde Camu Camu nodig? Het is belangrijk de aanbevolen hoeveelheid vitamine C voor volwassenen van 75 mg -90 mg niet te overschrijden. Hoewel een overdosis vitamine C niet gevaarlijk is, kan het in zeldzame gevallen spijsverteringsproblemen en diarree veroorzaken.

Verenigbaarheid

Bij het kopen van voedingssupplementen moeten mensen met een allergie er altijd op letten dat ze geen ingrediënten bevatten die tot intoleranties leiden, zoals lactose en gluten. Camu Camu is van nature gluten- en lactosevrij, maar er moet altijd opgelet worden om besmetting door vreemde producten tijdens de verwerking of in de toeleveringsketen te voorkomen. Als je vegetarisch of veganistisch bent, is het ook belangrijk om naar de biologische en veganistische etiketten te zoeken.

Smaak

Camu camu bessen hebben van nature een nogal bittere smaak en de lange transporttijd van Zuid-Amerika naar Europa kan ook een negatief effect hebben op de smaak. Verwerkt in poeder- of tabletvorm zijn er verschillende smaken camu camu. De meest voorkomende smaken zijn neutraal of zuur en fruitig.

Gids: Veel gestelde vragen over Camu Camu uitvoerig beantwoord

Wat is Camu Camu en voor wie is het geschikt?

De Camu Camu plant is inheems in het Zuid-Afrikaanse Amazonegebied en wordt grotendeels gekweekt en verkocht in Peru, Venezuela, Colombia en Brazilië. De witbloeiende mirteplant wordt tussen 3 en 6 meter hoog en draagt van december tot april 3 cm grote, rode vruchten, die tussen 6 en 14 wegen.

Camu camu

Het vitamine C gehalte van camu camu is zo hoog dat slechts 100 g van de vrucht evenveel vitamine C bevat als 20 sinaasappels. (Foto bron: ildipapp/123rf)

De camu camu plant werd pas in 1953 geclassificeerd, maar net als veel andere Zuid-Amerikaanse planten, zoals amarant, wordt ze al vele honderden jaren door inheemse volkeren gebruikt. Tegenwoordig staat camu camu bekend als een soort superfood, omdat het tot 2000 mg vitamine C per 100 g vruchtvlees bevat, afhankelijk van de rijpheidsgraad, waarmee het een van de meest vitamine C bevattende vruchten ter wereld is. De vrucht is geschikt voor iedereen die niet genoeg vitamine C in zijn voeding opneemt of een vitamine C tekort heeft.

Welke soorten Camu Camu producten zijn er?

De Camu Camu vrucht kan tot verschillende producten verwerkt worden. Camu Camu kan verwerkt worden tot sappen, poeders, extracten en capsules, of je kunt het pure product eten, d.w.z. de vruchtenpulp. Het voordeel van de capsules is dat de dosering heel gemakkelijk is en dat het bijna onmogelijk is een overdosis te veroorzaken.

Poeder en extract kunnen vaak aan voedsel en drankjes toegevoegd worden voor gemakkelijke consumptie. Bij het nemen van een aankoopbeslissing moet je daarom eerst duidelijk zijn over de reden waarom je een Camu Camu product koopt. Is het voor de smaak, de ingrediënten of het gezonde effect?

Hoeveel kosten Camu Camu producten?

De prijs van Camu Camu producten kan sterk variëren. Basisfactoren voor het prijsverschil is de concentratie van het Camu Camu extract, de kwaliteit van het product, de ingrediënten, maar ook de hoeveelheid porties die het bevat spelen een rol. Zo kan een natuurlijk Camu Camu poeder met een organisch zegel vele malen meer kosten dan een eenvoudige Camu Camu capsule met een lagere concentratie. De volgende tabel toont de verschillende prijsklassen en verschillen op een vereenvoudigde manier.

Prijsklasse beschikbare producten
Laaggeprijsd (7-20 €) Pillen en extracten met lage Camu Camu concentratie
Middelgeprijsd (20-
30 €)
Pillen en extracten van hoge kwaliteit en hoeveelheid
Hooggeprijsd (vanaf 40€) Natuurlijk Camu Camu poeder in zuivere vorm

Conclusie

Camu Camu is een echt supervoedsel al een vrucht ter grootte van een kersenpit, kan de dagelijkse vitamine C behoefte van een volwassene dekken en heeft evenveel vitamine C als 20 sinaasappels. Bij je keuze uit de vele Camu Camu producten kun je kiezen uit poeder, capsules en extracten. Poeders zijn meestal het meest natuurlijk en hebben een hoog Camu Camu gehalte, maar dit beïnvloedt ook de prijs.

Het is daarom belangrijk eerst te kijken welke eisen je aan het product stelt. Moet de kwaliteit bijzonder hoog zijn, moet de hoeveelheid capsules je gedurende lange tijd van vitamine C kunnen voorzien of moet Camu Camu bijzonder goed verdragen worden? In principe kan gezegd worden dat Camu Camu echt veel gezonde eigenschappen heeft en een positief effect kan hebben op klachten als hoofdpijn, stress, verkoudheid en het immuunsysteem versterkt.

(Omslagfoto: ildipapp /123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies