Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

26Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote oploskoffie test 2023. Hier stellen we alle oploskoffies voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste oploskoffie voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je oploskoffie wilt kopen.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Oploskoffie is het snelste en gemakkelijkste alternatief voor gewone koffie. Het hoeft alleen met heet water gebrouwen te worden.
  • Wat ingrediënten, aantal calorieën en opslag betreft, zijn er nauwelijks verschillen met gewone koffie. Het kan dus als een geschikte vervanger dienen.
  • Kant-en-klare dranken zoals cappuccino of latte macchiato poeder moeten met voorzichtigheid behandeld worden. Ze kunnen tot 90% suiker bevatten.

Oploskoffie: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je oploskoffie koopt

Wat zijn de ingrediënten van oploskoffie?

Omdat oploskoffie gemaakt wordt van koffiebonen, bevat het vrijwel dezelfde ingrediënten als verse koffie. Het bevat vooral alkaloïden (waaronder cafeïne), mineralen zoals kalium, magnesium of fosfor.

Koffie bevat echter ook vitaminen en meer dan 800 smaakstoffen. Veel fabrikanten voegen aan hun oploskoffie zoetstoffen toe, zoals suiker, of melkpoeder. Dit kan van je cappuccinopoeder een caloriebom maken, bijvoorbeeld.

Oploskoffie is een snel alternatief voor gewone koffie, maar de ingrediënten zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. (Image source: pixabay.com / moritz320)

Door de complexe bewerking bevat de koffie meestal minder cafeïne dan verse koffie. Door het extractieproces gaat ook veel van de gezonde stof kinine verloren. Dit helpt bij hoge bloeddruk.

Hoe wordt oploskoffie gemaakt?

Oploskoffie wordt ook van koffiebonen gemaakt. Deze ondergaan verschillende bewerkingen tot het uiteindelijk een instant drank wordt.

In de eerste stap worden de koffiebonen gebrand en gemalen. Uit de gemalen koffie worden dan stoffen geëxtraheerd. In geconcentreerde vorm wordt het een koffiesiroop.

In de laatste stap wordt de koffiesiroop gedroogd. Hiervoor kunnen twee verschillende methoden gebruikt worden. Bij sproeidrogen wordt een concentraat gespoten, waardoor het water in de koffie verdampt. Bij vriesdrogen wordt de koffie extreem snel gedroogd.

Droogmethode Beschrijving
Sproeidrogen Bij sproeidrogen wordt hitte gebruikt in een droogtoren. Een concentraat wordt gespoten, zodat het water verdampt.
Vriesdrogen Bij vriesdrogen wordt de koffie extreem snel afgekoeld. Bij dit proces blijven vooral smaak- en aromastoffen bewaard.

Is oploskoffie ongezond?

Oploskoffie is niet meer of minder gezond dan gewone koffie. Maar zodra er additieven aan het koffiepoeder worden toegevoegd, kan het een zeer calorierijke drank worden.

Sommige fabrikanten voegen aan hun koffiepoeder additieven toe, zoals: suiker, smaakstoffen of smaakversterkers. Het is daarom raadzaam de ingrediëntenlijst te bekijken alvorens te kopen.

Tijdens de verwerking van oploskoffie neemt de hoeveelheid acrylamide toe. Deze stof wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Zolang je er echter voor zorgt dat je je oploskoffie van een betrouwbare gecertificeerde producent koopt, hoef je je geen zorgen te maken.

Hoeveel kost oploskoffie?

Je vindt oploskoffie in verschillende prijsklassen. De beste manier om de prijs te vergelijken is te kijken naar de hoeveelheid vulling.

De prijsklasse voor een pak oploskoffie van 500 g ligt tussen 5 en 18 euro. Gemiddeld kost oploskoffie ongeveer 12 euro.

De prijs hangt echter van verschillende factoren af. Zo zijn bijvoorbeeld ook het merk of de kwaliteit van de koffie van invloed op de prijs.

Wat zijn de alternatieven voor oploskoffie?

Koffie kan op verschillende manieren bereid worden. Oploskoffie staat bekend als het snelste en gemakkelijkste alternatief. Het kan genomen worden als vervanging van gewone koffie.

Koffiebonen

Traditionele koffiebonen zijn veelzijdig. Ze kunnen direct voor een volautomatische koffiemachine gebruikt worden. Als ze vooraf gemalen zijn of als er een molen in de portafiltermachine geïntegreerd is, kun je ze ook voor dit doel gebruiken.

Filterkoffie

Filterkoffie is gemalen koffie die met water gezet wordt op een soortgelijke manier als oploskoffie. Je hebt echter een koffiefilter nodig om het koffiedik op te vangen. Filterkoffie kan ook in een machine bereid worden.

Koffiepads

Koffiepads bevatten gemalen koffie die met heet water gezet wordt, net als filterkoffie. De pads betekenen dat de gemalen koffie al voorgeportioneerd is. De koffie wordt bereid met een koffiepadmachine.

Koffiecapsules

Koffie gemaakt van koffiecapsules kan alleen met een capsule-apparaat bereid worden. Ze zijn in veel verschillende smaken verkrijgbaar bij verschillende fabrikanten.

Besluit: Welke soorten oploskoffie zijn er en welke is geschikt voor jou?

In het algemeen kun je oploskoffie onderscheiden aan de hand van het cafeïnegehalte. Er zijn koffies met cafeïne en koffies die cafeïnevrij zijn.

  • Oploskoffie met cafeïne
  • Oploskoffie zonder cafeïne

Welk type je moet kiezen hangt af van je persoonlijke voorkeuren en het beoogde gebruik. Elk type heeft voor- en nadelen die van belang kunnen zijn bij je beslissing.

Wat zijn de kenmerken van oploskoffie met cafeïne en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Koffie wordt beschouwd als de beste opkikker, vanwege de cafeïne die hij bevat. Cafeïne helpt vermoeidheid te bestrijden. Het stimuleert ook de hartslag en de stofwisseling. Bovendien heeft het een positief effect op de spijsvertering.

Cafeïne kan echter ook ongezond zijn als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Te veel cafeïneconsumptie kan in het ergste geval hartkloppingen tot gevolg hebben. Het kan ook rusteloosheid, nervositeit en slaapstoornissen veroorzaken.

Maar bovenal is het schadelijk voor ongeboren baby’s. Cafeïne moet koste wat kost vermeden worden tijdens de zwangerschap. Anders kan het kind schade oplopen.

Voordelen
  • Helpt vermoeidheid te verlichten
  • Stimuleert de hartslag en de stofwisseling
  • Heeft een positief effect op de spijsvertering
Nadelen
  • Schadelijk voor ongeboren baby’s
  • Te veel cafeïne kan hartkloppingen veroorzaken
  • Te veel cafeïne kan rusteloosheid, nervositeit en slaapstoornissen veroorzaken

Wat zijn de kenmerken van oploskoffie zonder cafeïne en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Oploskoffie is ook cafeïnevrij verkrijgbaar. Het is bijzonder geschikt voor mensen met een cafeïne-intolerantie die de smaak van koffie niet willen opgeven.

De bijwerkingen van cafeïne, zoals hartkloppingen, kunnen vermeden worden met cafeïnevrije koffie. Dit betekent dat het zonder aarzelen gedronken kan worden, zelfs voor schapen.

Leg Het decafeïneren leidt echter tot het verlies van veel smaken en aroma’s. Ook moet vermeld worden dat cafeïnevrije koffie nooit helemaal vrij van cafeïne is. Vanaf een cafeïnegehalte van 0.1% mag de fabrikant de koffie als cafeïnevrij declareren.

Verder kan, afhankelijk van de decafeïneringsmethode, dichloormethaan in de oploskoffie aanwezig zijn. Dit wordt als ziekteverwekkend beschouwd, maar wordt streng gecontroleerd, zodat je je binnen de EU geen zorgen hoeft te maken.

Voordelen
  • Geschikt voor mensen met een cafeïne-intolerantie
  • Geen hartkloppingen
  • Kan zonder aarzelen voor het slapen gedronken worden
Nadelen
  • Smaak- en aromastoffen gaan verloren bij het decafeïneren
  • Kan dichloormethaan bevatten
  • Nooit helemaal vrij van cafeïne

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om oploskoffie te beoordelen en te vergelijken

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke oploskoffies.

De criteria die je kunt gebruiken om oploskoffie te vergelijken zijn o.a.

  • Verkoopeenheid
  • Cafeïnegehalte
  • Soort koffie
  • Soort roosteren

Je kunt deze koopcriteria gebruiken om te bepalen welke oploskoffie het beste bij je past. Ze worden in de volgende paragrafen nader toegelicht.

Verkoopeenheid

Oploskoffie wordt verkocht in verschillende eenheden en verpakkingen. Je kunt het kopen in pakjes (sticks) of los in zakjes, potten of blikken.

Los verkochte oploskoffie moet met een lepel geportioneerd worden. Ze worden meestal in een grotere hoeveelheid verkocht, zodat met één verkoopeenheid meerdere kopjes bereid kunnen worden.

Oploskoffie wordt verkocht in zakjes, potjes, blikjes of staafjes. (Image source: pixabay.com / kalhh)

Je vindt voorgeportioneerde oploskoffie in zogenaamde sticks of pakjes. Het voordeel hier is dat je het koffiepoeder niet meer hoeft af te meten.

Cafeïnegehalte

Behalve de smaak is cafeïne een belangrijke reden om koffie te drinken. De cafeïne in koffie is de stof die je een alert gevoel geeft.

Oploskoffie kun je zowel met cafeïne als cafeïnevrij kopen.

Het cafeïnegehalte is echter niet bij elk merk hetzelfde. Het hangt ook af van de gebruikte koffiebonen.

Afhankelijk van het beoogde gebruik, kun je een variant kiezen (cafeïnehoudend of cafeïnevrij).

Koffiesoort

Ook de koffiesoort speelt een belangrijke rol, want niet iedereen drinkt zijn koffie graag zwart. Oploskoffie is ook in de winkel verkrijgbaar als cappuccino of latte macchiato poeder, bijvoorbeeld.

In deze smaakstoffen worden aan de oploskoffie additieven toegevoegd, zoals suiker of melkpoeder. Ook worden vaak smaakversterkers en aroma’s toegevoegd.

Bij het kopen van oploskoffie moet je rekening houden met je persoonlijke smaakvoorkeur. Je moet echter ook de ingrediëntenlijst lezen, zodat je weet wat er in je drankje zit.

Soort roosteren

De soort roosteren heeft een belangrijke invloed op de smaak. Bij het kopen kun je dus ook letten op de manier van roosteren.

In de regel geldt: hoe donkerder een koffie gebrand is, hoe bitterder en sterker hij smaakt. Met een lichte branding is de koffie lichter en smaakt hij minder bitter.

Koffiebonen die gebruikt worden om oploskoffie te maken worden meestal iets donkerder gebrand. (Image source: pixabay.com / moritz320)

De manier van roosteren wordt niet altijd op de verpakking vermeld. Wel wordt vaak de sterkte van de koffie aangegeven. Je kunt dit ook als leidraad gebruiken.

Wetenswaardigheden over oploskoffie

Hoe moet je oploskoffie bewaren?

Oploskoffie moet niet anders bewaard worden dan gewone koffie. Sommige bewaarfactoren kunnen helpen om je koffie langer houdbaar te maken.

Wist je dat het belangrijk is je koffie op een droge plaats te bewaren?

Koffie is gevoelig voor vocht. Als je het te vochtig opbergt, kan je oploskoffie samenklonteren.

Je moet je koffie ook in een luchtdichte verpakking bewaren en beschermen tegen hitte. Dit voorkomt dat te veel smaken en aroma’s verloren gaan.

Wat is de houdbaarheid van oploskoffie?

Om te weten hoe lang oploskoffie bewaard kan worden, kun je het beste de houdbaarheidsdatum van de fabrikant raadplegen. In het algemeen is oploskoffie zeer lang houdbaar door het droogproces tijdens de productie.

Wist je dat je je koffie snel na het openen moet gebruiken?

In de regel moet je oploskoffie binnen vier weken na opening opgebruiken. Na opening verliest de koffie na verloop van tijd veel smaak en aroma.

Je moet het ook op een droge, luchtdichte en tegen hitte beschermde plaats bewaren, zodat je er langer van kunt genieten. Niet alleen oploskoffie, maar ook koffiebonen zijn in dit opzicht gevoelig.

Hoeveel calorieën heeft oploskoffie?

Als je oploskoffie vergelijkt met gewone koffie, is er nauwelijks verschil in de calorieën.

Per kopje worden ongeveer 2-3 calorieën verbruikt. Als de koffie met melk en suiker wordt gedronken, neemt het aantal calorieën toe.

Kant-en-klare drankjes zoals cappuccino of latte macchiato poeder moeten met voorzichtigheid behandeld worden. Ze kunnen veel additieven bevatten, waaronder suiker. Hierdoor kan koffie al snel in een caloriebom veranderen.

Beeldbron: pixabay.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies