Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

17Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

60Verzamelde opmerkingen

Het juiste Brooks zadel kiezen is niet eenvoudig. Zadels zijn een volkomen individuele beslissing, want iedereen heeft een ander lichaamstype. Sommige zadels kunnen aan het gewicht van de fietser aangepast worden met speciale elastomeren, of met kale carbon zadels die geen schokabsorberende materialen bevatten.

Zadels met speciale uitsparingen ontlasten gevoelige plaatsen zeer effectief. In het algemeen geven vrouwen de voorkeur aan bredere, kortere en comfortabelere zadels, vanwege hun iets bredere bekkenstructuur. Trekking- en toerrijders die lang op het zadel zitten zijn geneigd te zoeken naar comfort en meer vering.

Vaak gebruiken wielrenners meer van het bovenlichaam en hebben ze de neiging om lichtere en slankere zadels te gebruiken voor het fietsen. Mountainbikers neigen ook naar lichtere en slankere zadels, omdat het erg belangrijk is het zwaartepunt op het terrein snel te kunnen veranderen.

Dit artikel helpt je uit te vinden welk Brooks zadel geschikt is voor je individuele gebruik. In onze Brooks zadel test 2023 beantwoorden we je vragen over het kopen van een Brooks zadel. We geven je gedetailleerde informatie over het onderwerp Brooks zadels, en ook over de verschillende soorten Brooks zadels, en leggen enkele criteria uit die je kunt gebruiken om het juiste Brooks zadel te kiezen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Omdat ieder mens een andere fysionomie heeft, is het niet mogelijk een algemeen onderscheid te maken tussen goede en slechte zadelontwerpen. Wat voor de een veilig en comfortabel is, is voor de ander ongemakkelijk. Het zadel is meestal een individuele beslissing.
 • Je moet letten op de maat en de vorm van het Brooks zadel, want dat zijn de twee belangrijkste factoren die een goed zadel maken. Zodra je pijn voelt in het zitbeen, in het stuitbeen of de rug gevoelloos wordt, is het Brook zadel zeker het verkeerde.
 • De prijsklasse voor Brooks zadels kan variëren van 100 euro tot meer dan 250 euro. Het is echter de moeite waard meer uit te geven, want Brooks zadels zijn van zeer hoge kwaliteit en duurzaam, en de prijs is slechts bijkomstig.

Brooks Zadel: Onze selectie

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om Brooks zadels te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken uit de ruime keuze aan Brooks zadels. De criteria die je kunt gebruiken om zadels te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit welke afzonderlijke criteria belangrijk zijn.

Maat

De maat van het Brooks zadel is het belangrijkste aspect om te overwegen. Het bilbeen moet op het contactvlak van het zadel liggen. Als het zadel te smal is, komt de druk tussen de botten te liggen en drukpijn is het gevolg. Als het zadel te breed is, glijd je heen en weer, wat irritatie en pijn veroorzaakt. Controleer de stand van het zitje. Als je te ver naar achteren zit, is het Brooks zadel te groot. Als je te ver naar voren zit, kan het zadel te smal zijn.

Een proefrit is de beste manier om de juiste maat fietszadel te vinden.

De maat van een Brooks leren zadel is anders dan die van een gewatteerd Cambium zadel. Het klassieke Brooks leren zadel is tussen de metalen plaat gespannen in een hangmatstijl en kromt zich aan de achterkant van het zadel.

Als het zadel te smal of te groot is, zit je op de metalen plaat en dat veroorzaakt pijn in het zitbotgebied. dit betekent dat je de breedte van een Brooks zadel met 20 tot 30 mm moet vergroten in vergelijking met een Cambium zadel.

Hardheid

Afhankelijk van het gebruik van het Brooks zadel of de fiets, wordt onderscheid gemaakt tussen een zacht en een hard zadel. Maar ook hier is de keuze een kwestie van smaak. In de tabel zie je waar je op moet letten als je van plan bent een nieuw zadel aan te schaffen.

Hardheid van het zadel Gebruik
Zacht Brooks zadel Zachte Brooks zadels zijn geschikt voor stads- en trekkingfietsen die niet intensief gebruikt worden. Ze zijn ideaal voor dagtochten en dagelijks gebruik.
Hard Brooks zadel Ervaren ruiters zweren echter bij hardere Brooks zadels, vooral die van leer, omdat ze over een langere periode comfortabeler zijn. Hoewel het leren zadel in het begin erg hard is, wordt het met de tijd en het gebruik steeds zachter en past zich zo aan de anatomie van de gebruiker aan.
Zacht / hard zadel (gelzadel) Het is hier belangrijk erop te letten dat een zacht zadel, bijvoorbeeld met gelkussentjes, niet zo gebruikt wordt dat het zachte deel helemaal doorgedrukt wordt en de enkels al op de zitschaal rusten.

Materiaal

De meeste Brooks zadels waren vroeger van staal, maar in de loop van de tijd werden nieuwe materialen ontdekt en ontwikkeld. Goedkope modellen van Brooks gebruiken nog steeds staal, terwijl steeds vaker titanium wordt aangeboden om gewicht te besparen.

Voor degenen onder ons die elke gelegenheid aangrijpen om een paar gram te besparen zijn er ook veerpoten van koolstofvezel. Stutten van carbon of titanium bieden over het algemeen meer comfort dan die van staal.

Het maakt niet uit wat er onderaan de stijlen verwerkt is – staal, carbon of titanium – het model zadel dat je gekozen hebt blijft onveranderd in zijn vorm en gedaante.

Carbon lijkt de voor de hand liggende keuze te zijn als het om gewichtsbesparing gaat. Zuiver carbon zadels zijn nog steeds een uitzondering: meestal is het oppervlak van een zadel van een synthetisch materiaal gemaakt. Want als het om het oppervlak van het zadel gaat, is zuiver carbon niet per se ideaal.

De verwerking van carbon levert een heel glad oppervlak op, wat sommige mensen het gevoel geeft dat ze meer rondglijden op het zadel.Brooks is een van de bekendste fabrikanten als het om leren zadels gaat.

Brooks zadels zijn niet alleen gemaakt met leer op het zitvlak: Leer wordt gebruikt om het hele zadel te maken. Het zadel wordt op spanning gehouden door de achtervork.Na verloop van tijd past het leer zich aan het lichaam en de anatomie van de ruiter aan, en biedt zo het beste comfort. Behalve de aanschafprijs gaat dit comfort ook ten koste van het gewicht.

Gewicht

Het gewicht van een Brooks zadel kan sterk variëren, afhankelijk van het materiaal van het zadel. Een leren Brooks zadel is meestal zwaarder dan een plastic/Cambium zadel. Het gewicht speelt een kleinere rol voor hobbyfietsers.

Racers voelen het gewicht van een zadel zodra het eerder een zwaar dan een licht zadel is. Het grote verschil is de bekleding van het zadel, die het verschil in gewicht maakt. Het gewicht van een Brooks racezadel is voor profs veel doorslaggevender dan de bekleding, omdat ze het zadel zelf toch altijd niet bijzonder voelen met de fietsbroek en het zitkussen inbegrepen.

Als je onderweg wat comfortabeler en handiger wilt zijn, kies je weer voor een gelzadel, dat zwaarder is. Lichtere railmaterialen maken ook een groot verschil voor de prestaties van het zadel. De lichte buiging van titanium rails helpt schokken op te vangen, terwijl koolstofvezel rails veel gewicht bespaart.

Gids: vragen die je moet behandelen voor je een Brooks zadel koopt

Voor je een Brooks zadel koopt, moet je eerst wat algemene informatie inwinnen. We hebben deze informatie duidelijk samengevat in de volgende hoofdstukken.

Wat maakt Brooks zadels anders dan die van andere fabrikanten?

Brooks staat al vele jaren voor bijzonder hoogwaardige fietsaccessoires met zijn producten zoals het klassieke leren zadel. Al bijna 150 jaar wordt Brooks beschouwd als de uitvinder van het fietszadel, wat het merk tot een pionier en trendsetter maakt.

Een comfortabel zadel is onmisbaar voor langdurig rijplezier. Met een Brooks zadel kies je voor comfort, kwaliteit en duurzaamheid. Meestal van leer gemaakt, hebben Brooks zadels de voorkeur van professionals, maar daarom zijn ze ook een eersteklas keuze voor recreatieve fietsers.

Vooral op lange tochten is zo’n comfortabel zadel essentieel om echt van de rit te kunnen genieten. Niet meer voortdurend schakelen en geen pijn meer na het afstappen. Met een Brooks zadel kun je probleemloos genieten van de rijervaring.

In welke prijsklasse zitten Brooks zadels?

Zelfs het meest uitgebreide zadel mag niet meer dan €230-250 kosten.

Eerst en vooral moet je je bewust zijn van het gebied waarin het zadel gebruikt zal worden. Afhankelijk van de zitpositie varieert de drukverdeling op het zadel – en dus ook de krachten die op de billen werken. Het Brooks zadel moet passen bij het beoogde gebruik, zodat je het volledige potentieel van je zadel kunt benutten.

Zadels met meer specifieke kenmerken kunnen duurder zijn. Omdat de oriëntatie van Brooks zadels zeer professioneel en van hoge kwaliteit is, neigt de prijs ernaar in het hogere bereik te liggen dan andere zadels. Brooks zadels beginnen bij een aankoopprijs van 100 €, zodat je een Brooks zadel van hoge kwaliteit je eigen kunt noemen.

Maar als je een Brooks zadel wilt gebruiken voor mountainbiken of voor lange afstanden, moet je voor het juiste Brooks zadel een hogere prijs berekenen. Maar voor de lange levensduur die je krijgt, is zelfs deze aankoopprijs het waard.

Welke alternatieven zijn er voor een Brooks zadel?

Brooks Sattel-1

Er zijn niet veel alternatieven voor een Brooks zadel, maar een voorbeeld zou een BMX zadel zijn. (Image source: pixabay.com / hotpix)

Een alternatief voor gewoon fietsen, waarbij je altijd een zadel gebruikt, zou zijn om zonder zadel te fietsen. Dit zie je vaak bij trick riding (BMX rijden). Bij trick riding verwijder je het fietszadel voor meer bewegingsvrijheid op de fiets.

Maar ook voor de veiligheid bij een botsing, want het zadel zou in de weg kunnen zitten en ernstige verwondingen kunnen veroorzaken. In andere varianten wordt echter het fietszadel als bedieningselement gebruikt. Iedereen die van fietsen houdt weet dat je meer kracht in je benen hebt als je been recht is aan het eind van de slag. Op dat moment heb je geen zadel nodig om meer kracht te gebruiken, watjebijde profs vaak ziet.

Welke soorten Brooks zadels zijn er?

Het doel van het fietszadel is de fietser in staat te stellen een andere rijhouding aan te nemen en steun te bieden op zijn fiets. Behalve de lichaamsbouw van de ruiter speelt ook het rijgedrag een belangrijke rol bij de vorm en de structuur van het zadel. Als je een Brooks zadel wilt kopen, kun je kiezen uit 4 verschillende productgroepen. Dit zijn de volgende soorten:

Korte afstand

Zogenaamde Holland fietsen of stadsfietsen worden vaak gebruikt voor ritjes naar de winkels in de stad. In de regel zit de fietser rechtop op zo’n fiets. Een Brooks fietszadel dat hiervoor geschikt is moet zacht en breed zijn en veel zitruimte bieden.

Een rechte zithouding belast de wervelkolom en tussenwervelschijven meer als het om trillingen gaat, omdat de rugspieren niet belast worden. Een groot steunvlak voor de billen vermindert de belasting van de wervelkolom en tussenwervelschijven.

Fietstochten/dagtochten

Tijdens lange tochten heeft de fietser de neiging zijn bovenlichaam te kantelen en zijn lichaamsgewicht op het stuur te verplaatsen. Hierdoor verandert de zithouding fundamenteel. Het zitten verschuift van de zitbeenknobbels naar de pubic tuberosities door het naar voren kantelen van het bekken.

Een Brooks stapzadel heeft hier zijn waarde bewezen en wordt ook door artsen aanbevolen. Het vermindert de kans op beschadiging van het genitale gebied. Zadellengte en -breedte moeten echter individueel gekozen worden, afhankelijk van duur, intensiteit en houding.

Mountainbiken/downhill

Op oneffen terrein is de vorm van het zadel niet noodzakelijk de doorslaggevende factor. Veeleer is de draagkracht van het materiaal onder hoge spanning hier een belangrijk criterium. De fietser zit niet zozeer op zijn mountainbike, maar staat of hurkt. Zadels voor extreme omstandigheden en mountainbikewedstrijden hebben de neiging smal en lang te zijn.

Fietszadel voor kinderen

Fietszadels voor kinderen zijn verhoudingsgewijs kleiner dan die voor volwassenen en zijn robuust gemaakt. Bovendien zijn ze meestal eenvoudig uitgerust, want de snelle groei van het kind maakt uitgebreide afwerkingen niet de moeite waard.

Welke soorten Brooks zadelmaterialen zijner?

Naarmate fietsen evolueerden, evolueerden ook zadels, en nu hebben veel bedrijven zich toegelegd op specifieke, ergonomische vormen en materialen. Brooks biedt twee verschillende materialen aan waarin ze gespecialiseerd zijn:

Leer

Het meest populaire en best verkochte Brooks zadel is het klassieke leren zadel. Een handgemaakt zadel van uitgerekt, hoogwaardig leer, zoals Brooks dat produceert, heeft een doorslaggevend voordeel boven een Cambium zadel: het leer past zich in de loop van de tijd aan de individuele vorm van de billen van de ruiter aan.

Dit vereist een langere inrijperiode voor het zadel, maar voor sommige rijstijlen worden leren zadels beschouwd als de meest betrouwbare en comfortabele fietszadels.

Voordelen
 • Als je je leren zadel goed verzorgt, gaat het langer mee dan een Cambium zadel
 • Een leren zadel is op de lange duur veel comfortabeler
 • Een leren zadel kan ook gerepareerd worden als dat nodig is Ledere
Nadelen
 • zadels vereisen verzorging en een inzitperiode
 • Lederen zadels verdragen helaas geen vocht, dus ze mogen niet in de natte buitenlucht staan
 • Lederen zadels kosten meer om te kopen

Cambium

Omdat de ontwikkeling nooit stilstaat, ook niet bij Brooks, wordt voor sommige zadels naast leer ook een ander materiaal gebruikt: Cambium. Net als leer is cambium een natuurlijk materiaal. Het wordt uit bomen gewonnen en wordt ook wel natuurrubber genoemd. I

n gevulkaniseerde vorm krijgt cambium eigenschappen die je anders alleen van leer kent. Het is uiterst resistent, duurzaam en past zich optimaal aan je bewegingen aan. Dit maakt de Cambium modellen uiterst comfortabele zadels. De comfortabele eigenschappen van het natuurlijke rubber worden verder ondersteund door katoen en textiel, die het product extra stabiliteit geven.

Voordelen
 • Een Cambium zadel is meestal erg comfortabel
 • Vraagt minder onderhoudstijd dan een leren zadel
 • Het Cambium materiaal is zeer weerbestendig
Nadelen
 • Minder comfortabel op de lange duur dan een leren zadel
 • Een Cambium zadel kan niet gerepareerd worden als het eenmaal een beschadiging(scheur) heeft

Wetenswaardigheden over Brooks zadels

Hoe verzorg je een Brooks zadel?

Om je Brooks leren zadel te verzorgen, wat essentieel is bij leer, moet je het tijdens het inrijden om de 3-6 maanden insmeren met een leerconditioner en een zachte doek van boven en van onderen. Smeer het zadel goed in, laat het vet helemaal intrekken en poets het dan op met een nieuwe droge doek.

Merk echter op dat je een leren zadel alleen moet invetten als het droog is. Als het net door de regen doorweekt is geweest, laat het dan eerst goed drogen. Maar niet in de brandende zon, maar beter in de schaduw, anders kan het leer te veel uitdrogen.

Na de inrijperiode is opnieuw invetten meestal ongeveer om de 6 maanden voldoende, afhankelijk van de weersomstandigheden en het gebruik. Uiterlijk als het oppervlak dof en mat wordt, is het tijd om opnieuw te ontvetten.

Waarschuwing: Veel helpt niet altijd. Als je te vaak smeert, wordt het leer extreem zacht en rekt het overmatig uit. Dit betekent dat je het leer vaker opnieuw moet opspannen. Het vet geeft het leer de nodige vochtigheid en soepelheid.
Zonder regelmatig opnieuw invetten zou het Brooks leren zadel na verloop van tijd barsten. Het biedt ook een zekere mate van bescherming tegen vocht. Om het leren zadel te beschermen als je niet op de fiets zit, kun je het beste een zadelhoesje of regenhoesje aantrekken tegen regen en zonlicht en het daarna weer verwijderen als dat nodig is.

Dit gebeurt in een paar seconden en verlengt de levensduur enorm. Bovendien blijft het uiterlijk behouden en kun je de onderhoudsintervallen verlengen.

Brooks Sattel-2

Een goed onderhoud van het Brooks zadel is enorm belangrijk en garandeert een lange levensduur. (Beeldbron: unsplash.com / switch_dtp_photography)

Waar moet op gelet worden bij het afstellen van een Brooks zadel?

Je moet voldoende tijd nemen om het juiste Brooks zadel te kiezen. Je moet echter ook het juiste zadel goed uitlijnen. Op welke punten je moet letten zie je in de volgende lijst:

 • Uitlijning van het zadel:

In de regel moet het zadel horizontaal uitgelijnd zijn om zijn volledige functionaliteit te kunnen ontplooien.

Een perfect fietszadel voorkomt pijn en rugklachten en moet het bekken en de tussenwervelschijf ondersteunen.

 • Centreren van de zadelneus:

De zadelneus moet precies naar het midden van het stuur wijzen, want zelfs een fietszadel dat een beetje naar links of rechts helt, kan onaangename pijn veroorzaken.

 • Uitlijning van het fietszadel(boven):

Veel mensen vinden het comfortabeler om het fietszadel in een gekantelde stand te zetten, met de zadelneus naar boven gericht.

Deze houding suggereert een comfortabele en verlichtende houding. Tests hebben echter aangetoond dat deze zithouding al na drie minuten tot kritieke gezondheidsrisico’s kan leiden. De geslachtsorganen zijn gespannen en kunnen gewond raken. Het bekkengebied wordt ook onevenredig belast en je kunt er blijvende schade aan bloed- en zenuwbanen aanrichten.

 • Uitlijning van het fietszadel(onderkant):

Als je de neus van het zadel naar beneden kantelt, verschuift het gewicht van de fietser naar zijn handen en naar het stuur.

Dit kan leiden tot minder pijn in het bekken, maar tegelijk tot nieuwe pijn in het genitale en perineale gebied.

 • Zadelhoogte:

De hoogte van het zadel wordt altijd aangepast aan de lengte van de berijder.

De perfecte hoogte wordt bereikt als het been nog licht gebogen is als het op de pedalen wordt gedrukt.

 • Het zadel monteren:

Als je het fietszadel monteert, moet je een paar keer achter elkaar proefrijden en de bevestiging iets bijstellen als dat nodig is. De fijnafstelling wordt binnen millimeters gehoudenop

Hoe populair zijn Brooks zadels?

Brooks werd in 1866 opgericht als een klein, leerverwerkend handwerksbedrijfje in Birmingham, Engeland. Met bijna 150 jaar ervaring wordt Brooks beschouwd als de uitvinder van het fietszadel. De firma Brooks is sindsdien een begrip geworden voor fijne, hoogwaardige fietsaccessoires.

Vandaag de dag staat de naam Brooks nog steeds voor luxe kwaliteit in fietsaccessoires.

Toen het paard van de oprichter van Brooks stierf, schafte hij zich een fiets aan als vervangend vervoermiddel. Het zadel van de geleende fiets was zo oncomfortabel dat hij nadacht over hoe hij wat meer comfort in het fietsen kon brengen Het idee van het comfortabele, zitvriendelijke Brooks fietszadel was geboren.

De leren zadels, gereedschapstassen en zadelaccessoires zijn niet alleen bijzonder elegant van ontwerp, maar ook van stevige en hoogwaardige afwerking. Want het zadel van de fiets speelt letterlijk eenondersteunende rol.

Brooks Sattel-3

Omdat niet iedereen hetzelfde gebouwd is, zijn er een heleboel verschillende Brooks zadels. Je kunt dus het zadel kiezen dat het beste bij je past volgens de genoemde criteria en je persoonlijke behoeften. (Image source: pixabay.com / MabelAmber)

Hoe beveilig je een Brooks zadel tegen diefstal?

Omdat je veel geld uitgeeft aan een Brooks zadel, moet je er ook voor zorgen dat het niet gestolen wordt, wat soms met dure merkzadels kan gebeuren. De drie meest gebruikelijke methoden om een waardevol zadel als Brooks tegen diefstal te beveiligen zijn

 • Methode 1: Met een flexibel kabelslot, bijvoorbeeld, kun je de kabel door de zadelsteunen van het zadel leiden en hem aan het frame vastmaken. Helaas kan zo’n kabelslot in een handomdraai met een boutensnijder doorgeknipt worden.
 • Methode 2: Een andere methode is om de bout van de zadelpen vast te zetten – bv. met het Pitlock zadelslot. Een dief kan echter nog steeds de andere bouten van het zadel losmaken (tussen de zadelsteun en de zadelpen, bijvoorbeeld). Je kunt het dieven ook moeilijk maken om ze los te schroeven door de bouten van de zadelpen en het zadel te vervangen door bijpassende inbusbouten.
 • Methode 3: Tenslotte willen we de Aldi zakjesmethode introduceren: Leg een verfrommelde aluminium zak over het zadel. Enerzijds beschermt dit het zadel tegen regen, en anderzijds vermoed je niet dat een Brooks zadel onder een Aldi tas verborgen zit.

Beeldbron: Ngamnithiporn/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies