Laatst bijgewerkt: 14-08-2021

Gedroogde vruchten worden in het algemeen niet voor niets waardevolle ondersteuning binnen de voeding genoemd. Ze hebben niet alleen een positief effect op de stofwisseling, maar zitten ook vol voedingsstoffen. Dadels behoren ook tot de categorie gedroogde vruchten, maar er zijn altijd negatieve berichten over.

In deze berichten wordt beweerd dat ze te veel suiker bevatten en veel calorieën bevatten. Men zegt ook dat ze het cholesterolgehalte verhogen. Ze worden ongezonde vruchten genoemd waar je beter van weg kunt blijven. Maar wat zit er precies achter dit alles? Wat zijn dadels? Zijn er verschillende soorten? Zijn ze echt zo slecht voor ons en hebben ze misschien toch een paar goede eigenschappen? In het volgende vatten we alle informatie over de woestijnvrucht samen en verklaren op neutrale basis voor welke doeleinden ze toch geschikt zou kunnen zijn.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De dadel groeit aan de zogenaamde dadelpalm. Het heeft zijn wortels in het Oosten, waar de geschiedenis ervan terug te voeren is tot Mesopotamië.
 • Er zijn in totaal 14 verschillende soorten dadels. Maar slechts twee ervan zijn in dit land verkrijgbaar.
 • Als gedroogde vrucht zijn dadels tot twee jaar houdbaar, mits ze goed bewaard worden. Als verse vrucht zijn ze tussen drie en vier weken houdbaar.

Wat zijn data?

De energie-gever, ook wel “geschenk” of “brood van de woestijn” genoemd, groeit als vrucht aan echte dadelpalmen (Phoenix dactylifera), die tot 30 meter hoog kunnen worden . De geschiedenis van de dadel kan teruggevoerd worden tot de tijd van Mesopotamië, waar de mensen de plant al cultiveerden.

In het Oosten is het al meer dan 4.000 jaar bekend, zijn thuis is de Perzische Golf. (Foto bron: 123rf.com / 53876933)

De dadelpalm heeft veel water nodig om goed te gedijen, en daarom wordt hij tegenwoordig meestal in palmentuinen gekweekt. Hier dringt veel zonlicht door. Geografisch gezien worden ze nu gekweekt van Noord-Afrika tot Pakistan. In termen van hoeveelheidsproductie zijn Egypte, Iran en Saoedi-Arabië de koplopers.

Dadels uit de Duitse supermarkt komen meestal uit Tunesië, waar veel aandacht wordt besteed aan de kwaliteit voordat de vruchten worden uitgevoerd. Dadels kunnen zowel vers als gedroogd gegeten worden. Het is niet gemakkelijk te zeggen wanneer ze rijp zijn, want hun leerachtige huid kan bruin, rood of zwart zijn. Zowel vers als gedroogd bevatten ze een uiterst zoet vruchtvlees dat naar honing smaakt.

Er zit een pit in het midden, waar je op moet letten als je ze eet. Binnen Duitsland zijn verse of gedroogde dadels vooral in de kersttijd verkrijgbaar. Als alternatief worden ze diepgevroren verkocht en zijn dus het hele jaar door verkrijgbaar. Uitecologisch oogpunt raden bronnen aan de droge soort te eten, omdat het vervoer ervan veel minder energie kost.

Wat zijn de ingrediënten van dadels?

Als men de dadel zou moeten beschrijven in termen van zijn ingrediënten, dan kan hij beschreven worden als een bron van energie die veel voedingswaarde bevat. Als we de ingrediënten nader bekijken, vinden we de volgende waarden (in verse toestand, per 100 gram):

Benaming Inhoud
Energie 297 kcal
Vet Sporen
Koolhydraten 65 g
Natrium (Na) 5 mg
Kalium (K) 650 mg
Calcium (Ca) 65 mg
Magnesium (Mg) 50 mg
Fosfaat (P) 60 mg
IJzer (Fe) 1,9 mg
Zink (Zn) 0,3 mg
Beta-carotene 35 µg
Vitamine E 0,2 mg
Vitamine B1 0,07 mg
Vitamine B2 0,07 mg
Vitamine B6 0,14 mg
Foliumzuur 20 µg
Vitamine C 3 mg

Hetis interessant op te merken dat dadels in gedroogde toestand een iets ander gehalte aan ingrediënten hebben . Met een gewicht van 10 gram per dadel en een hoeveelheid van 100 gram ziet dit erals volgt uit:

Benaming Inhoud
Energie 285 kcal
Vet 1 g
Koolhydraten 66 g
Voedingsvezels 9 g
Natrium (Na) 35 mg
Kalium (K) 659 g
Calcium (Ca) 66 mg
Magnesium (Mg) 51 g
IJzer (Fe) 1, 9 mg
Vitamine A 25 µg
Vitamine C 3 mg
Vitamine E 0,2 mg
Foliumzuur 21 µg

Bijgevolg hoef je, als je deze twee tabellen vergelijkt, nauwelijks na te denken over de keuze van verse of gedroogde dadels . De enige factor om hier rekening mee te houden zou het caloriegehalte kunnen zijn.

Welke soorten afspraakjes zijn er?

Hoewel het gerucht de ronde doet dat er wel tot 1.000 verschillende soorten dadels bekend zijn, blijft men over het algemeen beperkt tot ongeveer 14. De namen variëren naargelang de plaats waar ze gekweektworden.Bovendien worden er maar twee van op onze markt verkocht. Hier is een overzicht van de verschillende soorten data

 • Israël: Hayani, Hadiklaim (uniform verkocht onder de naam “King Salomon”)
 • Algerije, Tunesië, Marokko: Gemeenten, Berberse datum
 • Irak, Iran: Siar (Sayer), Mazafati, Bassora date, Hallawee

Er zijn ookandere soorten die bekend staan als Alexandrijnse, Arabische, Tunesische of Spaanse dadels. Binnen Duitsland worden echter alleen de Medjool en Deglet Nour soorten verkocht. De “Deglet Nour” soort is een dadel die in Tunesië verbouwd wordt en die gewoonlijk ontpit wordt voor de verkoop. Overigens betekent zijn naam “vinger van licht”. De “Medjool” soort, daarentegen, wordt zowel in de VS als in Israël gekweekt en is niet ontpit .

Ondanks de pit is het de koningin onder de dadelvruchten, want in zijn hoogtijdagen werd het alleen in koninklijke huizen voor consumptie aangeboden. (Image source: 123rf.com / 58973290)

Ze onderscheiden zich vooral door hun roodgele kleur, die ze bij het oogsten dragen en die na een zekere bewaartijd overgaat in een donkerbruine kleur . Bijzonder opvallend: de anders zo typische honingsmaak gaat vergezeld van een karameltoets die bij velen inde smaak valt.

Zijn dadels gezond?

Hoewel dadels een grote hoeveelheid glucose en fructose bevatten, zijn ze gezonder dan geïsoleerde suiker. Of ze dikmakend zijn of niet hangt uiteindelijk af van de hoeveelheid die gegeten wordt en ook van hoe ze bereid worden. Een factor die voor veel mensen de consumptie van dadels rechtvaardigt, is dat ze rijk zijn aan vezels, die altijd een eerste vereiste zijn voor een gezonde voeding en dus in het dieet opgenomen moeten worden .

Dadels kunnen constipatie helpen voorkomen omdat ze het verdere transport van de darminhoud bevorderen. Ze hebben ook nog een andere eigenschap: de voedingsvezels geven het lichaam een veel voller gevoel.

Inhet algemeen worden dadels voor verschillende doeleinden gebruikt en kunnen ze, als ze in de juiste hoeveelheid gegeten worden, een positief effect op de gezondheid hebben. We willen dit in het volgende nader bekijken.

Waarom zijn dadels zo gezond?

Heteerste wat je uit de ingrediëntenlijst zou kunnen opmerken is dat ze heel weinig vet bevatten . Quacaloriegehalte zijn ze iets hoger dan andere vruchten, maar je hoeft er niet zo veel van te eten om hetzelfde effect te krijgen als van andere vruchten. Daarom worden ze ook voor verschillende doeleinden gebruikt, die we nu zullen behandelen.

Dadels voor gewichtsverlies

Wat afvallenbetreft zijn ze waardevol vanwege hun vezels, maar tegelijk vormen ze een veel betere zoetstof die je kunt gebruiken als alternatief voor industriesuiker. Bovendien zijn ze het perfecte tussendoortje om trek te vermijden – zolang ze in passende hoeveelheden worden geconsumeerd.

Dadels voor de spijsvertering

Door hun vezelgehalte gaan dadels constipatie tegen. Ze stimuleren de darmactiviteit en daarmee de stofwisseling.

Dadels voor de huid

Huidproblemen worden vaak veroorzaakt door vetten of te veel suiker die in zoetigheden zit . Dadels zijn een alternatief dat ook gegeten kan worden als je razende honger hebt. De B vitamines, vitamine A en E, ijzer en calcium zijn hiervoor verantwoordelijk.

Sinaasappels voor de ogen

De vitamine A die in dadels zit, en die bijvoorbeeld ook in wortels zit, helpt bij de regeneratie van het hoornvlies. De luteïne en zeaxanthine in dadels beschermen de ogen ook tegen UV-stralen.

Datums voor tekort aan mineralen

Een tekort aan ijzer en kalium kan gecompenseerd worden door de regelmatige consumptie van dadels.

Dadels voor de lever

Als de lever problemen heeft met het afbreken van gifstoffen, helpt het eten van dadels hem weer op gang te komen . Studies hebben ook aangetoond dat ze levercirrose kunnen verminderen.

Data voor haar

Door hun rijkdom aan vitaminen en mineralen kunnen dadels de haargroei ondersteunen en de haarfollikels van de nodige voedingsstoffenvoorzien.

Dadels voor hart en bloedsomloop

Dadels behorentot de vruchten die bijzonder rijk zijn aan kalium. Dienovereenkomstig versterken ze het hart en de bloedsomloop. Ze hebben ook een bloedvormende werking en bevrijden de slagaders van schadelijke kalkafzettingen.

Data voor slaapstoornissen

In hun thuisland zijn dadels een populaire manier om in slaap te komen. Dit komt vooral omdat ze het aminozuur tryptofaan bevatten. Het is verantwoordelijk voor de productie van het hormoon melatonine, dat het slaap-waak ritme van het lichaam beïnvloedt.

Data voor allergieën

Afhankelijk van de verwerking bevatten dadels een hoog zwavelgehalte. Hiervan is bekend dat het allergische reacties vermindert. Volgens een studie uit 2002 zijn er aanwijzingen dat zwavelverbindingen ervoor zorgen dat seizoensgebonden allergische rhinitis (hooikoorts) niet zo erg wordt, vooral in de zomer.

Voor wie zijn afspraakjes geschikt?

Naast gewone consumptie kan men dadels ook gebruiken als alternatief of compensatie voor andere voedingsmiddelen . Er zijn een paar specifieke groepen mensen op dit gebied voor wie dadels beslist een gezondheidsverbeterend alternatief zijn:

Dadels voor diabetici

Vooral diabetici moeten altijd oppassen dat ze niet te veel suiker binnenkrijgen. In het geval van dadels kan de suiker die ze bevatten veel beter door het lichaam gebruikt worden dan bewerkte industriesuiker.

Diabetici kunnen ze dus betrekkelijk goed als alternatief gebruiken. De energiedichtheid van 100 gram dadels is 285 calorieën, wat op het eerste gezicht veel lijkt, maar in tegenstelling tot chocolade is ze veel lager. Het caloriegehalte is ongeveer 600 per 100 gram chocolade.

Datums tijdens de zwangerschap

Alsje de voedingswaardetabel bekijkt, hebben dadels inderdaad een paar eigenschappen die voor zwangere vrouwen heel gunstig zijn voor hun gezondheid. Studies hebben echtergevonden dat dadels nuttig kunnen zijn tijdens de laatste weken van de zwangerschap . Vanaf de 36e week van de zwangerschap at een groep vrouwen elke dag zes dadels. Er was ook een vergelijkingsgroep die geen dadels at.

De dadel-etende groep toonde aan dat de baby’s vaker geboren werden met een intacte vruchtzak en dat de baarmoederhals van de vrouwen veel wijder open stond dan in de controlegroep.

Dienovereenkomstig hadden de “date vrouwen” veel minder moeite met bevallen.Dit resultaat werd nog eens bevestigd in een studie uit 2017.

Data voor kinderen

Iets zoets heeft altijd zijn aantrekkingskracht op kinderen gehad. Er is echter een groot verschil tussen hen een stuk chocolade geven en hen een afspraakje geven. Mits de kinderen ze lekker vinden, zijn ze een veel beter alternatief dan typische snoepjes. Bovendien worden de fructose en glucose die erin zitten veel beter door het lichaam benut dan de typische industriesuiker.

Heb je liever dadels of vijgen?

Een andere vrucht die tot de gedroogde vruchten gerekend wordt is de vijg.Dadels worden er daarom vaak mee vergeleken of zelfs verward. Ook al zijn ze botanisch niet eens verwant, toch behoort de echte vijg tot de moerbeifamilie . In tegenstelling tot dadels bevatten vijgengeen pit.Ze zijn net zo zoet van smaak.

Wat de voedingswaarden betreft, zul je echter versteld staan als je ze met elkaar vergelijkt. Het enige verschil zit in de calorieën. Zo bevat 100 gram droge dadels ongeveer 285 calorieën, terwijl vijgen wegkomen met ongeveer 250 calorieën. Anders is er praktisch geen groot verschil. Voor de meeste mensen is het waarschijnlijk ook een kwestie van smaak en beschikbaarheid. Vijgen zijn, net als dadels, in gedroogde vorm in de handel.

Wat hun gezondheidsbevorderende eigenschappen betreft, hebben ze ongeveer dezelfde voordelen als dadels. (Foto bron: 123rf.com / 32673953)

Eet je dadels ’s morgens of ’s avonds?

Hettijdstip van de dag waarop de dadels gegeten worden kan ook bepalend zijn voor hun effect . Veel mensen hebben last van een laag energieniveau, vooral ’s middags rond 15.00 uur, waardoor hun prestaties afnemen en ze moe worden.

Als je in dit geval naar de datum grijpt, krijg je een echte energieboost die voorkomt dat het laag in de eerste plaats zo hoog wordt.

Behalve consumptie ’s morgens kunnen dadels ook ’s avonds geen kwaad. Als je ze bijvoorbeeld gebruikt om je te helpen slapen, moet je ze ’s avonds eten, ongeveer 15 minuten voor je naar bed gaat. Dan heeft de tryptofaan die erin zit voldoende tijd om in het lichaam in melatonine omgezet te worden en zo het inslapente vergemakkelijken. Inhet algemeen moet de consumptie van dadels echter niet noodzakelijk op een bepaald tijdstip van de dag gericht zijn . Als je niet per se een specifiek doel nastreeft, kun je de vrucht op elk moment van de dag eten.

Wat zijn de alternatieven voor dadels?

Er zijnveel gedroogde vruchten. Daarom zijn er ook overeenkomstige alternatieven voor data. In hetvolgende willen we nagaan welke er zijn en vooral of ze gemakkelijk op de markt verkrijgbaarzijn.

 • Figs Zoals eerder beschreven bevatten vijgen dezelfde voedingsstoffen als dadels en zijn ze in gedroogde vorm in de handel.
 • Abrikozen In het segment gedroogd fruit is er als alternatief de abrikoos, die ook als vers fruit wordt verkocht. Hij is zoet van smaak, maar niet noodzakelijk aantrekkelijk voor iedereen vanwege zijn harige huid. Men zegt dat ze ook spijsverteringseigenschappen hebben.
 • Rozijnen/Sultana’s Dit zijn gedroogde druiven. Door hun grootte zijn ze een welkom alternatief voor dadels in bijvoorbeeld muesli. Ze zitten ook vaak in zogenaamde “trail mix”.
 • Pruimen Gedroogde pruimen zijn net zo geschikt voor de spijsvertering als als tussendoortje. Als ze echter in te grote hoeveelheden gegeten worden, kunnen ze hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken.

Abrikozen bevatten waarschijnlijk de laagste hoeveelheid koolhydraten. Met iets minder dan 48 gram koolhydraten per 100 gram zijn ze goed geschikt voor gebruik in een dieet. Ze zijn ook bijzonder rijk aan vitamine E. 100 gram bevat 2733 microgram van de vitamine, terwijl sultana’s maar 600 microgram bevatten en dadels maar 200.

Feiten en cijfers over gezonde dadels

We hebben tot hiertoe uitgelegd waarom dadels gunstig kunnen zijn voor de gezondheid . Nu willen we eens kijken naar wat meer interessante feiten over dadels, waaronder bewaren, recepten en andere bijzonderheden.

Welke recepten met gezonde dadels

Erzijn tal van recepten die dadels bevatten. In spek gewikkelde dadels zijn waarschijnlijk het bekendst. De laatste tijd zijn ze populair geworden als gevulde snacks. Maar er zijn ook veel andere recepten waarin dadels een rol spelen. Hier zijn de twee populairste:

Dadels gewikkeld in spek

Ingrediënten

 • 20 data
 • 20 plakjes spek
 • 20 tandenstokers
 • Olie om te bakken

Bereiding: De dadels worden eerst ontpit en omwikkeld met een plakje ontbijtspek.De tandenstoker verhelpt de hele zaak. Doe dan ongeveer een vingerbreedte olie in de pan en verhit. Leg de dadels zo in de hete olie, dat je ze er met de tandenstoker gemakkelijk weer uit kunt halen. Bak de dadels tot ze knapperig zijn en verwijder het vet met een vel keukenpapier. Ze zijn goed lauw gegeten.

Gevulde dadels

Ingrediënten

 • 12 data
 • 30 gram walnootpitten
 • 6 salieblaadjes
 • 120 gram jonge geitenkaas
 • Kruiden: Zout, zwarte peper
 • 3 plakjes parmaham
 • 100 gram gemengde sla
 • 1/2 citroen
 • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding: Ontvel eerst de dadels en kerf ze in de lengte in.Als ze stenen bevatten, verwijder ze dan. Rooster vervolgens de walnoten en hak ze fijn. Na het wassen droog je de salieblaadjes en hak jeze fijn.Doe ze bij de kaas, samen met de walnoten en breng op smaak met zout en peper. Vul de ontstane pasta in de dadels. Snijddan de ham in 12 gelijke stukken en wikkel ze om de dadels. Leg het geheel dan in een ovenschaal, met de dadels naar boven.

Ze blijven ongeveer 12 minuten in de oven bij een temperatuur van 200 graden Celsius. Omdat de convectiemodus hier niet geschikt voor is, kun je de oven beter instellen op boven- en onderwarmte. Terwijl de dadels in de oven staan, maak je de sla schoon en was je hem en pers je de citroen uit. Doeeen eetlepel van de sla in een kom met wat zout en peper, roer er dan de olie door en meng met de salade. Als de dadels klaar zijn, wordt de salade als bijgerecht opgediend.

Het juist bewaren van dadels

Als je zo lang mogelijk van je dadels wilt genieten, moet je ze goed bewaren. Dadels staan bekend om hun lange houdbaarheid.

Meestal wordt gezegd dat verse dadels drie tot vier weken zonder meer gegeten kunnen worden. Voor gedroogde data wordt deze periode verlengd tot ongeveer twee jaar.

Hetis echter belangrijk dat je de vruchten niet met je vingers aanraakt als je ze uit de verpakking haalt . Gebruik eventueel een vork of tang, anders kunnen bacteriën zich op de dadels nestelen, waardoor ze sneller verouderen.

Conclusie

Dadels bevatten veel suiker en een hoog caloriegehalte, maar bijna geen vet. Ter vergelijking: dezelfde hoeveelheid chocolade heeft ongeveer tweemaal zoveel calorieën, veel meer vet en is gemaakt met industriële suiker. De twijfels over de data zijn dus niet helemaal terecht. Ze hebben enkele goede eigenschappen die positief kunnen zijn voor onze gezondheid.

Voor diabetici zijn ze zowel een vervanger als een alternatief voor industriesuiker. Ze stimuleren ook de spijsvertering. De vruchten zijn langer houdbaar als ze droogzijn.Als je ze koopt, is het raadzaam na te gaan of ze gezwaveld zijn of met additieven behandeld. Soorten als Medjool en Deglet Nour zijn in Duitsland gemakkelijk op de markt verkrijgbaar.

Foto bron: 123rf.com / 62513707

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies