Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

19Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

52Verzamelde opmerkingen

Bijna iedereen van ons heeft een fiets en we hebben onze tweewielers in ons hart gesloten. De fiets moet goed gestald worden en soms heeft hij verzorging of reparatie nodig. Hier is een fietslift een handig hebbeding. Hij is uitstekend geschikt om de fiets plaatsbesparend op te bergen en op een comfortabele hoogte te houden.

In onze grote fietslift test 2023 hebben we fietsliften voor je vergeleken. We hebben alle belangrijke criteria samengevat die voor jou van belang zijn bij de aanschaf van je fietslift. Tenslotte hebben we de vaak gestelde vragen over fietsliften behandeld. Daar vind je informatieve antwoorden. Veel plezier!
Belangrijk om te weten

 • Fietsliften zijn praktisch voor het repareren, onderhouden en stallen van je fiets. Het hangt verheven aan je muur.
 • Er zijn verschillende soorten en uitvoeringen van fietsliften. De aspecten draagvermogen, bevestiging, materiaal, plafondhoogte en bediening spelen een doorslaggevende rol bij de aankoopbeslissing.
 • Als je een fietslift zoekt voor een gewone fiets, is een plafondlift met een katrol aan te bevelen. Als je een e-bike hebt, moet je je ervan vergewissen dat het laadvermogen voldoende is.

Fietslift: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Fietsliften verschillen in veel opzichten. We hebben belangrijke criteria samengesteld waarmee je bij het kopen rekening moet houden. Samengevat zijn dat:

In het volgende leggen we uit waar je op moet letten bij de afzonderlijke aspecten.

Draagvermogen

Fietsliften verschillen in hun draagvermogen. Draagvermogen betekent het gewicht dat de fietslift kan dragen. Je moet het draagvermogen baseren op het gewicht van je fiets. Als je een moderne fiets hebt met een licht aluminium frame, is een lage draagkracht voldoende. Is je fiets een ouder model met een ijzeren frame of is het een tandem, dan heb je een fietslift met een hogere draagkracht nodig.

Voor een gewone fiets is een draagvermogen tot 15 kilo voldoende. Voor e-bikes is een hoger draagvermogen nodig. Een goede richtlijn voor e-bikes is 30 kilo.

Er zijn fietsliften met een draagvermogen van 20, 30 of zelfs 60 kilo. Een kleine tip: Plan niet te krap voor het laadvermogen. Als je fiets 10 kilo weegt, plan dan een draagvermogen van >20 kilo. Dan is het geen probleem als de plafondlift een beetje getrokken wordt of de fietsmand vol is.

Montage

De meeste fietsliften worden aan het plafond gemonteerd. De fietslift heeft twee elementen van metaal en een touw. Het touw is meestal van staal. De twee elementen van staal worden op gepaste afstand van elkaar aan het plafond bevestigd.

Het touw is gespannen tussen de elementen. Aan de staalkabel zijn twee haken bevestigd. De haken worden aan de fiets bevestigd en dan wordt de fiets door een katrol omhoog getrokken.

Materiaal en plafondhoogte

Bij de aanschaf van je fietslift moet je letten op het materiaal. Het materiaal moet van hoge kwaliteit zijn. De elementen voor het plafond zijn meestal van metaal. Het touw is meestal gemaakt van sterke kunststofvezels. De haken hebben vaak een rubber coating.

De maximale plafondhoogte is een ander belangrijk criterium. De maximale plafondhoogte geeft de maximale hoogte van je plafond aan. Als je plafond te hoog is, zal het touw niet voldoende zijn om de fiets van de grond op te trekken. De gemiddelde maximale plafondhoogte is 3 meter.

Bediening

De meeste fietsliften worden mechanisch bediend. Je trekt aan het touw en dit zet het katrolmechanisme in beweging. Als de fiets bij het plafond is, stop je met trekken. Het is echter mogelijk om een speciale fietslift te kopen. Er zijn bijvoorbeeld modellen met hydrauliek en zonder kabel.

Heb je een fietslift met een kabel en wil je graag een elektrische kabel? Koop dan een elektrische kabellier en laat de kabel van de fietslift door de elektrische kabellier lopen. Daarna zullen je biceps beslist niet meer verbranden.

Shopgids Fietsliften: Alles wat je moet weten

We hebben wat onderzoek voor je gedaan en er zijn vaak vragen over de kabellier naar boven gekomen. In deze sectie hebben we de belangrijkste vragen gebundeld en beantwoord.

Wat is er zo bijzonder aan een fietslift en welke voordelen biedt hij?

Kenmerkend voor een fietslift is dat de fiets plaatsbesparend van de grond weggeborgen kan worden. Als de fiets eenmaal aan de lift hangt, kun je andere dingen onder de fiets opbergen. Dit is vooral handig als je garage behoorlijk vol is. Dan kun je de extra ruimte goed gebruiken.

Fahrradlift-1

Fietsen zijn een van de populairste vervoermiddelen in Duitsland en de rest van de wereld. (Image source: Patrick Jenkins / Unsplash)

Een ander voordeel is dat de fiets niet per ongeluk op de lift gestoten wordt. Dit bespaart je onnodige krassen op je geliefde fiets. De fietslift heeft een trekkabel. De kabel maakt het mogelijk de fiets met weinig kracht van de grond te tillen.

Welke soorten fietsliften zijn er?

Er zijn verschillende soorten fietsliften. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen fietsliften met een kabel en fietsliften met hydrauliek. De meest voorkomende variant is de fietslift met kabel. De fietslift met hydrauliek is een zeldzame variant en iets voor avonturiers. Sommige doe-het-zelvers bouwen hun eigen fietsliften.

Zelfgebouwde fietsliften zijn vaak uitgerust met een elektrische kabellier. Zo hoef je de fiets niet met de hand op te trekken. Er zijn ook heel dure elektrische fietsliften met een kabellier. Deze zijn echter niet bedoeld voor privé-gebruik, maar voor fietsenmakers.

Fietslift met kabeltrek

De fietslift met kabeltrek wordt mechanisch bediend via de kabel. Door aan het touw te trekken wordt het mechanisme van de takel in werking gesteld.

Voordelen
 • weinig moeite
 • goedkoop
 • licht gewicht
 • gemakkelijk in elkaar te zetten
 • gemakkelijk te bedienen
 • gemakkelijk te repareren
Nadelen
 • ruwe handen

De katrol is gemakkelijk te bedienen en kan heel gemakkelijk in elkaar gezet worden. Het mechanisme van de staaldraadtakel is heel gemakkelijk te begrijpen. Door de eenvoudige constructie is ook reparatie betrekkelijk eenvoudig.

Fietslift met hydrauliek

Er zijn maar weinig fietsliften op de markt die met hydrauliek werken. Een voorbeeld van een model met hydraulica: De fiets wordt op de bodem van de fietslift geplaatst. De fiets staat met zijn banden op de fietslift en leunt ook in verticale positie tegen de fietslift. De hydrauliek wordt geactiveerd en de machine beweegt de fiets langzaam naar het plafond tot de fiets een hoek van 90° met het plafond maakt.

Voordelen
 • bijzondere uitstraling
 • geen moeite
Nadelen
 • moeilijk te repareren
 • hoog gewicht
 • duur
 • moeilijk te repareren
 • hoog gewicht
 • kleine selectie

De fietslift met hydraulica is zeldzaam en de selectie is dienovereenkomstig klein. Als je bereid bent te experimenteren en je graag op nieuw terrein begeeft, kan een fietslift met hydraulica je vreugde brengen.

Voor wie zijn fietsliften geschikt?

Fietsliften zijn geschikt voor mensen van alle leeftijden. De enige voorwaarde is dat je voldoende kracht hebt om de kabel te bedienen. Voor gepensioneerden die de kabeltrek niet meer kunnen of willen bedienen, is een aparte constructie met een fietslift bestaande uit een kabeltrek en een kabellier een goed idee. Om veiligheidsredenen mogen kinderen de takel niet alleen gebruiken, want dan kan de fiets eraf vallen.

Wat kost een fietslift?

De fietslift is duurder dan de alternatieven. Fietsliften zijn goed betaalbaar omdat de constructie van een klassieke fietslift met een kabeltrek eenvoudig is. Hoe hoger de kwaliteit en het draagvermogen, hoe meer de takel kost. Er zijn fietsliften met kabellieren vanaf 10€.

De duurste fietsliften met een mechanische katrol kosten ongeveer 60€. Er zijn ook veel duurdere elektrische fietsliften. Deze elektrische zijn echter ontworpen op een enorm gewicht en zijn navenant duur. Voor een elektrische fietslift zoals die in fietsenmakers gebruikt worden, kun je een goede 1000€ uitrekenen.

Welk draagvermogen heb ik nodig voor mijn fiets?

Een andere vraag is voor deze beslissing van belang: Hoeveel weegt mijn fiets?

Fahrradlift-2

Fietsliften zijn praktisch voor reparatie, onderhoud en stalling.
(Image source: Claes Pettersson/ unsplash)

De kwestie van draagvermogen hangt nauw samen met het gewicht van je fiets. We hebben wat onderzoek voor je gedaan en het gewicht van verschillende soorten fietsen bij benadering uitgezocht.

Hier volgt een overzicht:

Fietstype Gewicht
Nederlandse fiets 17-20 kilogram
Mountain bike 8-13 kilogram
E-bike 12-30 kilogram
Racefiets 8-9 kilogram
Trekking bike/touring bike 13-16 kilogram

Vooral de grote verscheidenheid in gewichten voor e-bikes valt op. Hier moet je je oriënteren op de specificaties van de fabrikant.

Welke alternatieven zijn er voor een fietslift?

Als een fietslift niet de juiste keuze voor je is, zijn er enkele alternatieven.

Alternatief Beschrijving
Fietsstandaard De fietsstandaard is een metalen constructie die op de grond geplaatst wordt. De fietsenstandaard bestaat uit vele afzonderlijke verticale schakels die met gelijkmatige tussenruimte op elkaar staan. De fiets wordt met de voorband in de ruimte tussen twee schakels geplaatst.
Muurbevestiging Een muurbevestiging is een beugel die aan de muur bevestigd wordt. Er zijn verschillende soorten wandbevestigingen voor fietsen. In de regel wordt de fiets opgepakt en in de muurbeugel gedrukt met de banden in verticale stand.
Fietshouder voor auto’s De fietshouder voor auto’s wordt aan de achterkant van de auto bevestigd. Dan kun je je fiets op de fietshouder zetten. De fietsen worden met een riem vastgezet.
Plafondbeugel De plafondbeugel is een beugel die aan het plafond bevestigd wordt. Je kunt de plafondbeugel zien als een plafondlift zonder takel. De fiets wordt opgetild en aan de plafondbevestiging bevestigd.

Het hangt van je eisen en omstandigheden af of een van deze alternatieven beter bij je past dan de fietslift.

Hoe bouw ik zelf een fietslift?

Dat hangt ervan af of je liever een set koopt of de onderdelen zelf in elkaar zet. Een set bestaat meestal uit twee elementen voor aan het plafond, geschikte schroeven, een touw en twee haken om op te hangen. Je kunt ook je eigen bouwpakket samenstellen. Je hebt een touw nodig. Je hebt een manier nodig om het touw aan je fiets te bevestigen.

Idealiter heb je twee bevestigingspunten op je fiets. Nu heb je elementen nodig om de fiets aan op te hangen. Het touw moet in een boog door het element getrokken worden, zodat je het hefeffect kunt gebruiken. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten.

Beeldbron: Finn / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies