Laatst bijgewerkt: 01-12-2020

08

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

28Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Foamrolling of (self) myofascial release techniek is een zeer populaire spierhersteltechniek die grote voordelen kunnen geven. Het gaat om het aanbrengen van een schuimroller op de specifieke punten van de te behandelen spieren. Het is een goedkoop systeem, maar het moet correct worden uitgevoerd om grotere problemen te voorkomen.

In dit artikel vertellen we je alles over dit eenvoudige maar belangrijke hulpmiddel om je gezondheid te verbeteren en je spieren te versterken. Het gebruik ervan kan therapeutisch zijn, als oefening of zelfs als aanvulling van een training. Een goedkoop, makkelijk te gebruiken item dat iedereen in huis kan hebben.
Belangrijk om te weten

 • De foam roller is het meest populaire hulpmiddel voor spierherstel en het versterken van de spieren.
 • Wanneer de foamrol van goede kwaliteit is, heb je een effectief product, dat niet vervormt bij het gebruik en gemakkelijk te hanteren en te transporteren is.
 • In het hoofdstuk “Waar moet je op letten bij je aankoop?” kan je het verschil zien tussen het aanschaffen van een zachte of harde foam roller, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker en ook van het gewenste eindresultaat.

Onze selectie: De beste foam rollers op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste foam rollers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de beste foam roller een stuk eenvoudiger.

De meest veelzijdige foam roller

De foam roller Matchu Sports is een veelzijdige en complete foam roller. Net zoals een fysiotherapeut verschillende delen van de hand gebruikt bij zijn massages, kan je de druk die je uitoefent met de roller varieren door een andere gedeelte van de roller te gebruiken. Hierdoor is het mogelijk een custom made massage toe te passen voor het masseren en losmaken van stijve spieren.

Deze massagerol is vooral voor atleten en krachtsporten aan te raden als effectief hulpmiddel om strakke spieren aan te pakken.

De foam roller met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De hoge kwaliteitsstandaard van de Fit Nation foam roller garandeert een gezonde en effectieve training. Omdat de roller superlicht, maar toch sterk en veerkrachtig is, is de rol ideaal voor verschillende oefeningen. De noppen op het 3D-oppervlak garanderen een diepe massage. Zo kun je spanningen in een paar minuten losmaken.

De schuimrubber rol is perfect als opwarming van de spieren vóór het sporten, maar ook voor training die de spieren versterkt en voor een goede houding zorgt. Ook voor beginners zijn er veel passende oefeningen met de rol. Afmetingen: 33 x 14 cm. Inclusief oefeningenboekje.

De beste foam roller voor beginners

De Tunturi Yoga Grid Foam Roller is gemaakt van stevig maar toch zacht EVA-materiaal. De roller is steviger en compacter dan veel andere foam rollers uit deze prijscategorie. Het is een veelzijdige en complete foam roller, voorzien van de unieke “Distrodensity Zones”.

Deze zones bestaan uit matrices met verschillende breedtes en dichtheden waarmee iedere massage precies op jou specifieke behoeften kan worden afgestemd. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

De beste foam roller voor yogi’s

Doe je graag aan pilates of yoga, maar kan je lichaam daar wel wat extra steun bij gebruiken? Dan is de Tunturi Yoga Massage Roller iets voor jou. Het EVA-foam zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de krachten op je rug, schouder of nek. Yoga wordt zo een nog fijnere work-out.

De roller helpt om spanning te verlichten, verhoogt de beweeglijkheid en verbetert de bloedsomloop. Dit is een stevige foam roller die niet indeukt en een goede work-out biedt voor diverse spiergroepen.

De beste professionele foam roller

De Trigger Point Grid 2.0 foam roller heeft een 3-delige constructie van buisvormige, uitstekende en platte segmenten; ideaal voor zelfmassage bij spierspanningen. Door de verbeterde bloedcirculatie wordt het herstelproces versneld en het algemene welzijn verhoogd.

De langere roller heeft een zachte schuimstofcoating, de diameter is ca. 12,7 cm en de lengte is 66 cm. De foam roller kan ook uitstekend helpen bij het verbeteren van de stabiliteit en kracht.

Shopgids: Alles wat je moet weten over foam rollers

Het is van groot belang dat je voordat je een foam roller koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

chica haciendo yoga

Een van de voordelen van de foam roller is dat hij de spanning op de plaatsen waar triggerpoints (pijnlijke spierknopen/punten) zitten, vermindert.
(Bron: Undrey: 78621437/ 123rf.com)

Wat is een foam roller?

De foam roller is een lichtgewicht, cilindrische koker/rol van samengeperst schuim. Het heeft meerdere toepassingen, hoewel het meestal wordt gebruikt om spierknopen te onspannen, de pijn te verlichten of de flexibiliteit te vergroten. Deze rollen zijn te vinden in verschillende maten en stevigheidsgraden.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een foam roller?

Het gebruik van een foam roller heeft vele voordelen. Je kunt hem thuis gebruiken, maar je kunt hem ook gemakkelijk meenemen naar je training, oefeningen te doen of te genieten van een massage. Maar het interessantste zijn de voordelen die van invloed zijn op je gezondheid. Hieronder volgt een opsomming van enkele positieve aspecten van het gebruik ervan:

 • Spierontlasting: Vermindert de spanning op plaatsen waar spierknopen zitten.
 • Vermoeidheid: Vermindert de vermoeidheid na harde training of lange periodes van werken.
 • Ontspanning: Stelt je in staat om stress los te laten en een gevoel van welzijn te genereren.
 • Versterking: De spieren herstellen beter en behouden hun elasticiteit.
 • Circulatie: Verbetert de bloeddruk en de bloedsomloop, waardoor er meer voedingsstoffen in de spieren, huid, pezen en gewrichtsbanden terechtkomen.
 • Preventie: De foam rollers helpen mogelijke blessures, samentrekkingen of spierproblemen te voorkomen. Ook om cellulitis te bestrijden door het produceren van nieuw collageen in het gestimuleerde gebied.

Hoe werkt een foam roller?

Hoe eenvoudig het ook lijkt om een foam roller te gebruiken, je moet niet vergeten dat het onjuiste gebruik ervan negatieve gevolgen kan hebben, zoals een averechtse reactie of zelfs schade aan je spieren. Als je op zoek bent naar een therapeutisch resultaat is het beter om deskundig advies te vragen en op te volgen.

Het is belangrijk om enkele opwarmingsoefeningen te doen voordat je met de massages begint, die van korte duur moeten zijn. Professionele sporters ondergaan deze behandelingen na afloop van de trainingen. Bij spiertrauma’s is het beter om niet op het beschadigde punt in te grijpen en de omringende gebieden te masseren om de ontsteking niet te verergeren.

hombre entrenando

Foam rolling of (self) myofascial release techniek is een zeer populaire spierhersteltechniek waarvan veel baat wordt ondervonden.
(Bron: Sebastian Gauert: 51546196/ 123rf.com)

Hoe lang moeten de sessies met de foam roller duren?

Wanneer je de foam roller gaat gebruiken, moet je korte, eenvoudige sessies doen. Een paar minuten per dag zijn genoeg om je aan te passen aan dit hulpmiddel en om ervoor te zorgen dat je spieren niet meer lijden dan nodig is. Na verloop van tijd kan je dit verhogen tot vijf minuten of zelfs meer, maar nooit meer dan twintig seconden in elk te behandelen gebied.

De bewegingen moeten langzaam zijn en je moet opletten dat je de spierpunten herkent die aangepakt moeten worden. Als één van deze knopen bijzonder hard is, kan je deze best later nog eens behandelen, als de weefsels eenmaal ontspannen zijn. Als de pijn niet vermindert en continu is, is het raadzaam om te stoppen, omdat je de situatie kunt verergeren.

Welk type foam roller is geschikt op basis van het niveau van de sporter?

Het niveau van de gebruiker en zijn ervaring met deze tool hangen nauw samen met het type foam roller dat het meest geschikt is voor zijn behoeften. Elke sporter heeft andere eisen, maar de kennis die hij of zij heeft opgedaan met het gebruik van deze foam rollers is ook belangrijk. Hieronder laten we je zien wat het meest geschikt is volgens het niveau van de sporter:

 • Beginners: Deze gebruikers hebben nog weinig weerstand tegen pijn en zouden moeten beginnen met zachte foam rollers, ook al is hun effectiviteit lager en de duurzaamheid korter. Het is essentieel om te wennen aan de tool om daarna anderen van hogere kwaliteit te verwerven.
 • Gemiddelde sporter: Wanneer je de pijn meer assimileert en je de werking van de roller beter kent kun je een roller kiezen met een grotere hardheid, maar die de spieren niet te hard aanpakt.
 • Gevorderde sporter: We hebben het over een zeer ervaren gebruiker die de werking van de foam roller en de behoeften van zijn lichaam perfect kent. Deze rollers hebben uitstulpingen die een zeer diepe massage mogelijk maken. Om ze te gebruiken moet je een hoge pijngrens hebben.

girl training at home

De foam roller helpt je om mogelijke blessures, contracturen of spierproblemen te voorkomen.
(Bron: Sergejs Rehunoks: 64657402/ 123rf.com)

Welke betekenis hebben de verschillende kleuren foam rollers?

Over het algemeen geeft de kleur van de foam roller de dichtheid aan. Op de markt vind je verschillende kleuren die geassocieerd worden met hardheidsgraden. De witte is het zachtst en helpt, zonder al te veel druk uit te oefenen, bij het verlichten van problemen zoals contracturen of scheuren. Deze wordt aanbevolen voor beginnende gebruikers.

De foam rollers met een gemiddelde hardheid worden aangeboden in kleuren zoals groen, blauw, rood of geel. Ze zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een goed onderhoud van hun spieren. Tot slot zijn de zeer donkere tinten, zoals zwart, ontworpen voor sporters die de rollers goed kennen en op zoek zijn naar sterke druk tijdens de massages.

Wat zijn de meest bekende merken van foam rollers?

De bekendste merken die sportartikelen produceren en verkopen, met name voor sportscholen en aanverwante activiteiten maken deze populaire hulpmiddelen. Het brede aanbod van rollers op de markt is te danken aan bedrijven zoals deze:

 • Reehut: De zorg voor de producten en de klanttevredenheid van dit Amerikaanse merk is het uitgangspunt van een team van mensen die zich inzetten voor innovatie.
 • Fitbeast: Deze fabrikant is gevestigd in China en helpt en adviseert gebruikers om te groeien in de sport, maar creëert ook kwaliteitsartikelen onder het ecologische keurmerk.
 • Máximo Fitness: Dit is een nieuw bedrijf dat apparatuur ontwerpt en ontwikkelt voor professionele sporters en fitnessliefhebbers. Het is gevestigd in Europa en de Verenigde Staten.

doing a massage

De foam roller is een lichtgewicht, cilindrische rol van samengeperst schuim.
(Bron: Wavebreak Media Ltd: 38333145/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een foam roller om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de foam roller die je nodig hebt:

Materialen

De rollen zijn gemaakt van kunststof en bekleed met schuim. Dit laatste materiaal kan een verschillende dichtheid hebben, waardoor de hardheid en het gewicht ervan kan variëren. Normaal gesproken wordt PVC (polyvinylchloride) en EVA (ethyleenvinylacetaat) rubber gebruikt. De kwaliteit van de producten is gegarandeerd en de gebruiker moet het product kiezen dat het beste bij de gewenste functies past.

foot resting

De foam roller verbetert de bloeddruk en de bloedsomloop, waardoor spieren, huid, pezen en banden meer voedingsstoffen binnenkrijgen.
(Bron: Racorn: 98377791/ 123rf.com)

Duurzaamheid

De duurzaamheid van een foam roller heeft niets te maken met de zachtheid of de hardheid van de massages. Het zijn de materialen van de rollers, het juiste gebruik en het juiste onderhoud die de levensduur van dit hulpmiddel langer maken. Deze producten bieden in de meeste gevallen een goede resistentie en een grote duurzaamheid.

Formaat

De grootte van de foam roller kan variëren van 30 tot 90 centimeter. Hoewel ze allemaal voor verschillende functies kunnen worden gebruikt, is het raadzaam om een maat te gebruiken die geschikt is voor het lichaamsdeel dat je aan wilt pakken. Het grootste model is geschikt voor de rug, terwijl een rol van 60 centimeter comfortabeler is voor de armen.

Maar als je er maar één wilt kopen, kan die van 30 of 40 centimeter alle situaties oplossen, bovendien zijn deze makkelijker te transporteren en op te slaan. De diameter varieert meestal tussen 12 en 15 centimeter, hoewel je ook modellen met kleinere afmetingen kunt vinden.

yoga

De foam roller vermindert de vermoeidheid na een harde training of lange werkperiodes.
(Bron: Chutima Chaochaiya: 88762884/ 123rf.com)

Hardheid

Het ligt aan de mate van spiercontractie en de gewenste doelen of je moet kiezen voor een zachtere of hardere foam roller. Je moet er hierbij rekening mee houden dat de zachtere foam roller minder effectief is, hoewel deze ook minder pijnlijk is en comfortabeler kan zijn. Je kunt hiermee dus onnodige ongemakken te voorkomen. Het is altijd aan te raden om het advies van een professional te hebben.

Textuur

De basis foam roller is ideaal voor beginners. Het heeft geen uitstulpingen en de massages zijn minder diepgaand, wat ongemak of pijn voorkomt. Maar deze roller werkt minder effectief als je een zeer gecontracteerd gebied moet stimuleren. Daar zijn de rollen met extra uitsteeksels voor. Deze zijn aan te bevelen als ze regelmatig worden gebruikt.

Het eerste model is niet beter dan het tweede. Het hangt allemaal af van de gebruiker. Je moet het product zien te vinden dat het beste bij je behoeften past. Je moet op zoek gaan naar effectiviteit en het vermijden van pijn bij het gebruik van de foam roller, om die vervelende ongemakken na het begin van de massage tenminste niet te voelen.

Samenvatting

De foam roller is een onmisbaar hulpmiddel geworden voor veel sporters, die na een harde training met deze rollers een verlichting vinden voor hun spieren en een preventie van mogelijke blessures. Het is ook erg populair geworden bij mensen die een meer sedentair leven leiden en in dit apparaat een eenvoudige manier vinden om hun spieren te activeren.

Maar deze foam roller wordt ook gebruikt om je gezondheid te verbeteren. Het is ideaal voor het bestrijden van spierknopen en contracturen, het verlichten van pijn en het corrigeren van een slechte houding. Het wordt ook gebruikt tegen cellulitis. Al al deze problemen worden aangepakt door middel van massages op de weefsels die de bloedsomloop reactiveren.

Vond je ons artikel over foam rollers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de beste foam roller kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Olegs Lisovskis: 73870820/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies