Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

We hebben ons tot doel gesteld je in onze uitgebreide fietsnavigatie test 2023 te voorzien van belangrijke aankoopaspecten, zodat je beslissing over je toekomstige fietsnavigatie gemakkelijker zal zijn. Met behulp van de volgende informatie moet het je mogelijk zijn een geschikte en goedkope fietsnavigatie te kiezen. Onze productvergelijking is ideaal voor dit doel.

Of van Wenen naar Berlijn, op een mountainbike naar het dichtstbijzijnde bergmeer of geocaching? Je toekomstige fietsnavigator brengt je naar je volgende bestemming en houdt je goed op de hoogte van je lichaamsbeweging. We hebben verschillende aanbieders onderzocht en de respectieve voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Heb je algemene vragen over het gebruik van een fietsnavigatiesysteem of wil je weten welke alternatieven er zijn? In onze gids vind je antwoorden op veel gestelde vragen.
Belangrijk om te weten

 • Een fietsnavigatiesysteem is een trouwe gids en fitness metgezel. Het uitgebreide kaarten netwerk maakt het gemakkelijk om nieuwe routes in binnen- en buitenland te verkennen. Extra functies slaan afgelegde routes op en geven informatie over het lichamelijk welzijn. Als alternatief zijn er apps voor smartphones.
 • In het gebruik wordt onderscheid gemaakt tussen fietsnavigatie, fietscomputers met GPS en GPS-apparaten voor buiten. Dankzij hun geïntegreerde GPS worden sommige fietsnavigatiesystemen ook gebruikt voor geocaching, skiën, varen en wandelen.
 • Belangrijke factoren die het rijcomfort beïnvloeden zijn waterdichtheid, beeldschermkwaliteit, levensduur van de batterij, geheugencapaciteit, gegevensoverdracht en offline functie. Je vindt hierover meer in het hoofdstuk over koop- en beoordelingscriteria.

Fietsnavigatie: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende tonen we je criteria die je aankoopbeslissing over je nieuwe fietsnavigatie gemakkelijker moeten maken. Samengevat zijn dat:

Beeldscherm

Het beeldscherm moet het contrast en de helderheid optimaal kunnen regelen bij direct zonlicht, slecht weer en schaduw. Ook de grootte van het beeldscherm is belangrijk. Zorg ervoor dat veranderingen in de route en de informatie duidelijk voor je zijn en dat het toestel een begrijpelijke spraakweergave heeft.

Kaartmateriaal

De meeste fietsnavigatiesystemen hebben nu een uitgebreid kaartnetwerk. We raden je aan een fietsnavigatiesysteem te kopen waarop minstens het nieuwste nationale kaartmateriaal al is opgeslagen. Navigatie-apparaten die ook een Europawijd kaartnetwerk hebben zijn ideaal. Mocht je fiets je ooit vergezellen naar het buitenland, dan heb je daarna geen plaatselijke beperkingen meer.

Levensduur van de batterij

Als je graag langere fietstochten maakt, zorg dan voor een lange levensduur van de batterij. Sommige navigatiesystemen hebben al een energiebesparende modus, waarbij de helderheid van het scherm wordt gedimd als de batterij bijna leeg is. Het is ook belangrijk om extra batterijen te hebben, zodat je in geval van nood je navigatie-apparaat kunt opladen en niet vast komt te zitten in de wildernis.

Mount

De meeste fabrikanten leveren het apparaat samen met de bijbehorende fietsstuurbevestiging, die volgens de respectieve instructies op het fietsstuur gemonteerd kan worden. Zorg ervoor dat de bevestiging stevig is.

Als een fabrikant het apparaat alleen te koop aanbiedt, kun je ook een montuur van een andere fabrikant kopen. Monteer het toestel zo dat het tijdens het rijden niet kan wegglijden en dat het in het best mogelijke zicht gemonteerd is.

Waterdicht

Om ervoor te zorgen dat je navigatie-apparaat in weer en wind gebruikt kan worden, is het raadzaam een toestel te kopen dat waterdicht is. Vooral omdat je wilt dat je navigatiesysteem je lange tijd zal begeleiden. Als alternatief zijn er beschermende hoesjes die je als omslag kunt gebruiken. Het is belangrijk dat de aanraakfunctie op het scherm niet beperkt wordt.

Touchscreen

De aanraakfunctie van je navigatiesysteem wordt niet belemmerd als je handschoenen draagt.

Het aanraakscherm verdient een eigen subsectie, naast het beeldscherm. Het is belangrijk dat het navigatiesysteem aan en uit kan worden gezet en gemakkelijk met de aanraakfunctie kan worden bediend. Je moet het aanraakscherm kunnen bedienen zonder veel druk, bij regenachtig weer en zelfs met handschoenen aan.

Gegevensoverdracht

Voor gepassioneerde fietsers met of zonder fitness-mentaliteit is gegevensregistratie aan te bevelen.

Gegevensoverdracht heeft twee voordelen

 • Je route, met inbegrip van de afgelegde hoogtemeters, het stijgingspercentage en de afstand, wordt genoteerd. Je kunt deze gegevens een andere keer gemakkelijk weer oproepen. Bovendien word je geïnformeerd over je cadans en je lichamelijke activiteit.
 • Om je conditie te verbeteren bieden sommige fabrikanten een borstband aan die je lichamelijke activiteit registreert, zoals polsslag, hartslag en verbrande calorieën.

Afhankelijk van het apparaat en de fabrikant kun je de gegevens overbrengen met de Bluetooth functie, USB, ANT+ of live tracking van je apparaat naar je mobiele telefoon, computer.

Geheugentypes

Als je graag nieuwe en langere routes neemt, dan is de geheugencapaciteit belangrijk. Hoe groter de geheugencapaciteit, hoe meer kaarten en gegevens je kunt opslaan en opvragen.

Je kunt later ook gemakkelijk een micro SD geheugenkaart kopen om de geheugencapaciteit te vergroten. Het is belangrijk dat je toestel een aansluiting heeft voor de micro SD geheugenkaart.

Besluit: Welke soorten fietsnavigatie zijn er en welke is geschikt voor mij?

We hebben drie verschillende soorten fietsnavigatiesystemen onder de loep genomen en hun voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Hieronder vind je de resultaten van ons onderzoek.

Klassieke fietsnavigatie

Klassieke fietsnavigatie

Wordt beschouwd als het meest gebruikte navigatiesysteem, gericht op alle fietsliefhebbers. Apparaten verschillen per fabrikant in grootte, functie en gewicht. De belangrijkste vraag is het gebruiksgebied.

Als je wilt dat het navigatiesysteem je activiteit weergeeft, ga dan voor een systeem met datatransmissie. Het geïntegreerde navigatiesysteem heeft meestal een voorgeïnstalleerd kaartnetwerk dat gemakkelijk kan worden uitgebreid. Hij heeft de bijbehorende batterij of oplaadbare batterij.

Voordelen
 • Routeplanner
 • Heeft een vooraf opgeslagen kaartnetwerk
 • Geeft informatie over snelheid en lichamelijke activiteit
 • Stabiel toestel
Nadelen
 • Batterijduur varieert afhankelijk van de fabrikant
 • Uitbreiding van het kaartnetwerk is niet altijd gratis
 • Duurder dan een app alternatief
Fietscomputer met GPS

Fietscomputer met GPS

Hierbe Vooral racefietsers en mountainbikers maken gebruik van deze optie. Het verschil is dat deze vooral gericht zijn op lichamelijke conditie en het vastleggen van routes. Zo kun je de afstand die je gefietst hebt noteren, de hoogtemeters, de snelheid.

Voordelen
 • Extra GPS functie
 • Het meest geschikt voor race- en toerfietsers en mountainbikers
 • Geïntegreerde prestatiecontrole
 • Extra functies
Nadelen
 • Batterijduur Verschilt per fabrikant
 • Uitbreiding van het kaartnetwerk is niet altijd gratis
 • Duurder dan een app alternatief
GPS toestellen voor buitengebruik

GPS toestellen voor buitengebruik

Fietsers, wandelaars en geocaching liefhebbers gebruiken vaak dit type GPS toestel. In de meeste gevallen bieden zulke GPS toestellen een uitgebreide reeks extra functies en hebben ze een geïntegreerde trainingsfunctie.

Voordelen
 • Ideaal voor geocaching
 • Extra en trainingsfuncties
 • Universeel inzetbaar
Nadelen
 • De levensduur van de batterij varieert afhankelijk van de fabrikant
 • Uitbreiding van het kaartnetwerk is niet altijd gratis
 • Duurder dan een app alternatief

Shopgids Fietsnavigatie: Alles wat je moet weten

In het volgende hebben we de meest gestelde en belangrijkste vragen voor je geselecteerd en beantwoord.

Voor wie is een fietsnavigator geschikt?

Als je op minstens één van de volgende aspecten ja kunt antwoorden, dan is een fietsnavigatiesysteem precies goed voor jou

 • Neem je graag je fiets mee op langere reizen in binnen- en buitenland en verken je graag nieuwe routes?
 • Fietsen, geocaching en wandelen behoren tot je hobby’s?
 • Fietsen dient ook als je conditie en wil je op de hoogte zijn van je lichaamsbeweging?

Fahrradnavigation-1

Met een fiets-GPS toestel kun je je op onbekend terrein wagen zonder je zorgen te maken dat je verdwaalt. We raden je daarom aan een uitgebreid kaartennetwerk goed in de gaten te houden.
(Image source: chriskendall / unsplash)

Wat zijn de alternatieve fietsnavigatie apps?

 • Runtastic Mountainbike (Pro) is een van de klassieke apps die, behalve de standaardfuncties, ook een GPS en offline kaartfunctie heeft.
 • Gebruik de app Radbonus en verzamel bonuspunten met elke kilometer die je rijdt. Je kunt deze punten bijvoorbeeld gebruiken bij Lieferando. Als je erin slaagt binnen een bepaalde periode een exact aantal kilometers af te leggen, kun je ook meedoen aan prijstrekkingen.
 • Met behulp van de alternatieve app Komoot kun je gemakkelijk elke route samenstellen die je wilt volgens de criteria van afstand, moeilijkheidsgraad, conditie van het pad en hoogtemeters. De app kan offline gebruikt worden en heeft een spraakuitgang.

Is een fietsnavigatiesysteem geschikt voor geocaching?

Ja. Klassieke navigatiesystemen hebben al een geïntegreerde geocaching functie.

Fahrradnavigation-2

Geocaching wordt beschouwd als de schattenjacht van de 20e eeuw en is een steeds populairder openluchtspel. Speel op veilig en laat je informeren voordat je je navigatiesysteem haalt. Speurtochten kunnen een spannende afwisseling zijn van fietsen.
(Image source: Oscar Ivan Esquivel Arteaga / unsplash)

Hoeveel kost een fietsnavigatiesysteem?

De prijsklasse voor een nieuw fietsnavigatietoestel varieert sterk tussen 80 en 300 euro, afhankelijk van de functie en de fabrikant. Er zij ook op gewezen dat eventuele extra kosten kunnen worden toegevoegd. Bijvoorbeeld een stuurbevestiging, een beschermhoes of de toevoeging van nieuw kaartmateriaal.

Type Prijsklasse
Klassieke fietsnavigatie ca. 70 – 140€
GPS fietscomputer ca. 80 – 220€
GPS-apparaten voor buitengebruik ca. 160 – 290€

Welke fietsnavigatie-accessoires zijn er?

In de volgende tabel laten we je zien welke accessoires je voor je fietsnavigatie kunt kopen.

Accessoires Beschrijving
Borstband Configureer een borstband voor je navigatie-apparaat en blijf op de hoogte van je hartslag en polsslag.
Extra batterij Is onmisbaar als je graag langere afstanden rijdt en veel routes op je toestel hebt opgeslagen.
Houder Als je navigatiesysteem geen houder heeft, kun je er gemakkelijk een kopen en hem volgens de gebruiksaanwijzing installeren.
Micro SD geheugenkaart Je navigatiesysteem heeft te weinig geheugencapaciteit? Met een uitgebreide geheugenkaart kun je er je routes opslaan en ze weer oproepen.
Insight display Bevestig het display aan de slaap van je (zonne)bril. De informatie van het navigatiedisplay wordt weerkaatst op de onderrand van de bril.

Welke fiets navi fabrikanten zijn er?

Natuurlijk zijn er verschillende fabrikanten van fietsnavigatiesystemen. We laten je in dit hoofdstuk kort kennismaken met de twee bekendste.

Garmin

Garmin is een Amerikaanse fabrikant en wordt beschouwd als de wereldmarktleider in navigatie- en GPS toestellen. De marktleider is de meest ervaren fabrikant van mobiele navigatieapparatuur in Europa. De gemakkelijke conditie en veelzijdige functionaliteit spreekt voor de fabrikant.

Komoot

De Duits-Oostenrijkse fabrikant Komoot maakt niet alleen navigatie-apparaten, maar ook compatibele apps voor mobiele telefoons. Het merk staat voor het vereenvoudigen van routeplanning. Routes om te fietsen, wandelen, klimmen en hardlopen kunnen ook op hun online website ontworpen worden.

Wat zijn de verschillen tussen fietsnavigatiesystemen?

We hebben je al verteld over de verschillende soorten navigatiemiddelen in het onderdeel beslissingen. In het algemeen hangt het echter af van het doel waarvoor je je fietsnavigator wilt kopen en van de functies waaraan je waarde hecht.

Zijn kaartupdates gratis?

Let er bij aankoop op dat je toekomstige navigatiesysteem ook een gratis update functie heeft. Zo ben je er zeker van dat je altijd het nieuwste kaartmateriaal hebt. Als alternatief bieden sommige fabrikanten je de mogelijkheid om je kaartmateriaal online bij te werken.

Het loont de moeite om af en toe op de website van de fabrikant te kijken. Ze bieden vaak gratis updates voor je kaartmateriaal.

Beeldbron: srphotography/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies