Vrouw doet oefening op stepper. Close-up op poten.
Laatst bijgewerkt: 01-12-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

25Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Sporten wordt steeds belangrijker. We vinden het niet alleen belangrijk dat we er goed uitzien, ook onze gezondheid krijgt een steeds groter belang in ons dagelijkse leven. Een van de meest populaire fitnessdoelen is de combinatie van het verbeteren van je conditie, het versterken van meerdere spiergroepen en afvallen. Maar wie heeft er nou nog tijd om dagelijks naar de sportschool te gaan?

Stepapparaten zijn een geweldig alternatief om vanuit huis te trainen. In deze shopgids vertellen we je alles wat je over dit apparaat moet weten. We vergelijken de verschillende soorten stepapparaten die er zijn en wat hun voordelen zijn. Ook laten we je zien wat de belangrijkste factoren zijn waar je op moet letten bij het maken van een keuze.
Belangrijk om te weten

  • Stepapparaten worden ook wel stepmachines genoemd. Met een stepapparaat stimuleer je de beweging die wordt uitgevoerd bij het traplopen.
  • Dankzij de geavanceerde technologie en verschillende ontwerpen ontstaan er steeds meer uitgebreide stepapparaten. Sommige pedalen maken elliptische bewegingen. Andere modellen voeren rechte bewegingen uit en weer andere apparaten hebben mechanische steps in plaats van pedalen.
  • Als je een stepapparaat gaat kopen, is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal aankoopcriteria. Let bijvoorbeeld goed op het ontwerp van het apparaat en de functies van het beeldscherm. We raden je bovendien aan om rekening te houden met je eigen lengte en gewicht bij het kiezen van een stepapparaat.

Onze selectie: De beste stepapparaten op de markt

Misschien wil je wel calorieën verbranden en je benen en billen strakker maken terwijl je tv kijkt. Of wellicht heb je het veel te druk om naar de sportschool te gaan. Wat je reden ook is, een step apparaat is altijd een handig apparaat om in huis te hebben als je aan je lichaam wilt werken. Er zijn veel verschillende modellen waar je uit kan kiezen, waardoor het lastig kan zijn een keuze te maken. Maar maak je geen zorgen, in deze shopgids helpen we je het model te vinden dat het beste bij je past. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een selectie met onze favoriete modellen op de markt.

Onze favoriete stepapparaat met hartslagfunctie

Het stepapparaat van Focus Fitness is compact en stevig en is ideaal als instapmodel om thuis te trainen. De crosstrainer is zo ontworpen dat de voetpedalen in drie standen verstelbaar zijn. Er zijn 16 weerstandniveaus om af te wisselen.

Een ander groot voordeel van dit apparaat is dat het heel weinig geluid maakt tijdens het gebruik ervan. Als je op zoek bent naar een degelijk toestel voor een scherpe prijs, raden we je aan om de Focus Fitness Fox 3 absoluut in overweging te nemen.

Het stepapparaat dat makkelijk verplaatsbaar is

Met het stepapparaat van Virtufit doe je een gewrichtsvriendelijke full-body warkout voor je armen, benen, billen en schouders. Deze plaatsbesparende crosstrainer past ook gemakkelijk in minder grote woningen.

Je gebruikt de wielen om hem gemakkelijk te verplaatsen en aan de kant te zetten na het sporten. De crosstrainer is stevig en heeft een prettige paslengte. Wij zijn zeer tevreden met deze crosser en raden de aanschaf dus ook zeker aan anderen aan.

Het stepapparaat met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het stepapparaat met de beste prijs-kwaliteitverhouding op de markt is dit apparaat van EXERPEUTIC. De elliptische trainer is compact en stevig en is ideaal als instapmodel om thuis te trainen. De natuurlijke elliptische bewegingen minimaliseren stress op de gewrichten en enkels.

Dankzij de extra grote anti-slippedalen kun je niet uitglijden tijdens de training. De weerstand is gemakkelijk in te stellen voor een eenvoudige of juist veeleisende training.

Het beste stepapparaat voor beginners

Als je nieuw bent in de wereld van de stepapparaten, kan het goed zijn dat je niet direct teveel geld wilt uitgeven. Gelukkig hoeft dat ook niet. Er zijn veel goede instapmodellen te vinden die je voor een vriendelijke prijs in huis haalt.

Het stepapparaat van Klarfit is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Met het apparaat doe je een gewrichtsvriendelijke full-body warkout voor je armen, benen, billen en schouders.

Shopgids: Alles wat je moet weten over stepapparaten

Als je een stepapparaat wilt kopen, maar niet zo goed weet waar je moet beginnen, ben je op de goede plek beland. Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom dit handige apparaat. Zo ontdek je welke verschillende modellen er zijn en wat de voordelen van ieder soort zijn. Ook leer je hoe je een stepapparaat precies moet gebruiken. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Jonge vrouw loopt in sportkleding op de stepper-simulator in de

Een crosstrainer is een fitnessapparaat dat is bedoeld om aan de conditie te werken. Je traint er vrijwel al je spieren mee, maar vooral je benen, schouders en romp.
(Bron: Ales Utouka: 121912821/ 123rf.com)

Wat zijn stepapparaten en waar zijn ze precies goed voor?

Een stepapparaat is een fitnessapparaat dat is bedoeld om aan de conditie te werken. Ze simuleren de beweging die je maakt bij het traplopen. ‘Step’ is het Engelse woord voor ‘stap’. Zoals de naam al doet vermoeden, maak je veel stappen bij het gebruik van een stepapparaat. Met de meeste modellen kun je de weerstand zelf inregelen. Sommige modellen hebben ook een stuur of handgrepen.

Met een stepapparaat train je vrijwel al je spieren, maar vooral je benen, schouders en romp. Naast de spiertraining is het gebruik van een stepapparaat erg goed voor je conditie. Een stepapparaat helpt je dus om in vorm te komen en je conditie te verbeteren. Door de cardio die je op een stepper doet verlaag je ook je vetpercentage. Dit maakt de stepmachine een fantastische optie om vet te verbranden en je lichaam te versterken.

Rico VerhoevenKickbockser
“Het is fijn om te sporten, om fit te zijn en je gaat er daadwerkelijk beter door in je vel zitten. Je beweegt makkelijker, je concentratie wordt beter. En je uiterlijk ook. Dat maakt mensen veel zelfverzekerder.”

Door het gebruik van een stepmachine kun je trainen zonder het huis te hoeven verlaten. In de meeste gevallen kun je ook trainingen volgen. Veel moderne stepmachines bieden de mogelijkheid om je trainingen op te nemen en te analyseren. Een stepapparaat helpt je om in vorm te komen en je conditie te verbeteren. Door de cardio die je op een stepper doet verlaag je ook je vetpercentage. Je verhoogt je hartslag, waardoor je meer calorieën verbrandt. Dit kun je allemaal doen terwijl je naar je favoriete serie kijkt.

Welke soorten stepapparaten zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten stepapparaten. Van sommige apparaten gaan de pedalen alleen recht omhoog en naar beneden. Andere machines hebben pedalen die cirkelvormige of zijwaartse bewegingen maken. Ook de handgrepen van de apparaten kunnen van elkaar verschillen. Sommige apparaten hebben elastische of metalen handgrepen. Er zijn ook stepmachines die geen handgrepen hebben. Hieronder analyseren we de verschillende soorten stepapparaten die er zijn.

  • Basis stepper: Dit basismodel kan eigenlijk niet echt als een machine worden beschouwd, aangezien het apparaat geen elektronische onderdelen heeft. Het is een stevig platform waarmee je de beweging van traplopen nabootst. Het eerste model verscheen in 1986 en wordt tot op de dag van vandaag nog veel gebruikt. Je vindt tegenwoordig in bijna elke sportschool wel een stepper. Het is makkelijk om de hoogte van het apparaat aan te passen.
  • Traditionele stepmachine: Dit model wordt het meest gebruikt en is het eenvoudigste model om in huis te halen. De machine staat op een standaard, meestal gemaakt van staal met een antislipsteun. De pedalen bewegen lineair op en neer. Het apparaat heeft geen handvaten. Deze machines zijn heel gemakkelijk op te bergen omdat ze erg klein zijn.
  • Elliptische stepmachine: Deze machine lijkt erg op de vorige, het verschil zit in de beweging van de pedalen. Zoals de naam al doet vermoeden, maak je met dit soort apparaten een elliptische beweging. De pedalen voeren een constante zijwaartse beweging uit. Dit bevordert de versterking van de heup- en bilspieren.
  • Trapklimmer: Deze machine heeft bewegende treden die naar beneden gaan wanneer je je been erop zet. Dit respecteert en begeleidt de beweging van het been en vermindert de spanning in de knieën. De hoogte van de trede kan echter niet worden gewijzigd, wat lastig kan zijn voor kleinere mensen.
  • Stapmachine met handgrepen: Dit is het populairste soort stepapparaat in sportscholen. Naast het pedaalplatform heeft het een of meer handgrepen. De handgrepen kunnen verschillende vormen aannemen. Sommige modellen hebben handgrepen die op het ritme van de voeten bewegen. Op deze manier wordt niet alleen het onderste gedeelte van je lichaam getraind, maar ook je bovenlichaam.
  • Stepapparaat met elastische banden: Deze machine lijkt op de traditionele variant, maar heeft 2 elastische banden. De banden zijn bevestigd aan de standaard van het apparaat. Met deze banden kun je je armen en de rest van je bovenlichaam trainen. Sommige, wat duurdere modellen laten zijdelingse bewegingen toe, waardoor je ook je taille kunt trainen.

vrouwelijke benen op stepper trainer, oefenen

Sommige stepapparaten hebben pedalen waarvan de beweging alleen lineair op en neer gaat.
(Bron: Luckybusiness: 13524761/ 123rf.com)

Welk stepapparaat past bij mij?

Er zijn veel verschillende soorten stepapparaten verkrijgbaar. En het worden er steeds meer. Welke stepmachine past het beste bij je? Het antwoord op deze vraag is erg persoonlijk en hangt volledig van je eigen voorkeur en trainingsdoelen af. Om je verder te helpen, vind je hieronder een handig overzicht met de belangrijkste voor- en nadelen van de verschillende soorten stepapparaten die er zijn.

Soort stepapparaat Voordelen Nadelen
Traditioneel Zeer licht, gemakkelijk op te bergen en te gebruiken.

Ze hebben meestal programma’s met verschillende weerstandsniveaus.

Je traint er alleen je onderlichaam mee.

Het apparaat is erg beperkend voor ervaren gebruikers.

Met handgrepen Biedt meer stabiliteit.

Je kunt er ook je bovenlichaam mee trainen.

Meestal niet veel duurder.

Vaak groot en zwaar, wat de transport en opslag ervan moeilijker maakt.
Met elastische banden Je kunt er ook je bovenlichaam mee trainen.

Het biedt een verscheidenheid aan oefeningen voor je armen, borst, rug en buik.

Er zijn andere, effectievere apparaten om deze spiergroepen te trainen.
Trapklimmer Dit is de minst schadelijke optie voor je knieën. Vaak een groot formaat en gewicht waardoor het lastiger is om het apparaat te vervoeren en gebruiken.

In de video hieronder krijg je wat tips over hoe je een stepapparaat het beste kunt gebruiken:

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Ben je op zoek naar een stepapparaat? Dan ben je op de goede plek beland. In deze shopgids doen we er alles aan om je te helpen de stepmachine te vinden die het beste bij je past. Een stepapparaat helpt je om in vorm te komen en je conditie te verbeteren. Door de cardio die je op een stepper doet verlaag je ook je vetpercentage. Bij het kiezen van stepapparaat moet je verschillende aankoopcriteria overwegen. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste factoren waar je op moet letten bij de aanschaf van een stepapparaat.

Ontwerp

Er zijn veel verschillende soorten stepapparaten. Sommige modellen bestaan alleen uit een standaard met pedalen waar je rechte lineaire bewegingen mee kunt maken. Andere stepmachines hebben elastische banden, zodat je tegelijkertijd je onder- en bovenlichaam kunt trainen. Er zijn trapklimmers waarvan de pedalen mechanisch op en neer bewegen, afhankelijk of je je been erop plaatst. Zoals je ziet, er is voor ieder wat wils!

Om de stepper te kiezen die het beste bij je past, raden we aan de voor- en nadelen van elk type ontwerp te bekijken. Wil je alleen je onder- of bovenlichaam trainen? Ben je op zoek naar een fitnessapparaat waar je je gewrichten zo min mogelijk mee belast? Eerder in deze shopgids toonden we een handig overzicht met de belangrijkste soorten stepapparaten naast elkaar, samen met de bijbehorende voor- en nadelen. Kijk daar nog eens naar om te ontdekken welk model het beste bij je past.

Fit vrouw doen oefening op een elliptische trainer.

Een stepapparaat helpt je om verschillende spiergroepen effectief te trainen, zoals de been, bil – en buikspieren.
(Bron: Undrey: 62379871/ 123rf.com)

Display

Sommige modellen beschikken over een scherm waarop de programma’s en de informatie met betrekking tot de gerealiseerde activiteit worden weergegeven. Ook kun je via het scherm gemakkelijk het weerstandsniveau van het apparaat wijzigen. Het scherm geeft je zeer waardevolle informatie over het verloop van je trainingen. Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe lang je getraind hebt, of hoeveel stappen je per minuut hebt gezet, kun je deze informatie gemakkelijk terug vinden.

De meeste displays tonen ook het aantal verbande calorieën.

Deze informatie is betrouwbaarder als er de optie is om gebruikersinformatie in te voeren, zoals je gewicht of lengte. Daarnaast zijn er machines die je hartslag meten, bijvoorbeeld via je handpalm.

De laatste jaren nemen de mogelijkheden om het stepapparaat aan andere apparaten te koppelen flink toe. Veel fabrikanten van stepmachines bieden iOS- en Android-apps om de apparaten te bedienen. Als je een technologie-fan bent en alle informatie over je training op je mobiel wilt hebben, is deze optie iets voor jou.

Gewicht en formaat

Het is ook belangrijk om naar het gewicht en de grootte van de stepmachine te kijken. Als je dit niet doet, kan dat al snel een probleem worden zodra je het apparaat thuis wilt plaatsen. Ben je van plan om de stepmachine in verschillende ruimtes thuis te gebruiken? Dan raden we je aan om op zoek te gaan naar een model met wieltjes, zodat je het apparaat gemakkelijk kunt vervoeren. Kies voor een compact model als je thuis weinig ruimte hebt. Als je ruimte over hebt, kun je ook voor een groter apparaat kiezen.

Conditie van de gebruiker

Niet alle stepapparaten zijn geschikt voor iedere soort gebruiker. De meeste machines zijn ontworpen voor een bepaald maximaal gewicht. Als je meer dan 100 kg weegt, kan het zijn dat je meer moeite hebt een geschikt apparaat te vinden, aangezien dit het limietgewicht is dat door veel merken is vastgesteld. Maar wees niet bang! Het is de moeite waard om verder te zoeken naar een geschikt stepapparaat, aangezien je met een stepmachine het aantal kilo’s juist kunt verminderen en je gezonder zult voelen.

Controleer in ieder geval altijd het gewicht waarvoor het apparaat geschikt is, ook als je heel licht bent. Als je balansproblemen hebt, raden we aan een stepper met handgrepen te kiezen. Als je problemen met je heup hebt, of andere fysieke problemen, doe je er verstandig aan om van tevoren een arts te raadplegen.

Samenvatting

De laatste jaren is de verkoop van sportartikelen om thuis te trainen alleen maar toegenomen. Vaak vragen we ons af wat de beste optie is om calorieën te verbranden en tegelijkertijd onze spieren te trainen. In deze shopgids vind je het antwoord. Een stepapparaat is een ideaal hulpmiddel om je trainingsdoelen te bereiken.

Om te kiezen voor een van de vele opties die de markt biedt, is het belangrijk op een aantal essentiële aankoopcriteria te letten. Kijk bijvoorbeeld voor je een stepapparaat koopt naar het ontwerp, de display en de beweging van de pedalen.

Vond je onze shopgids over stepapparaten interessant? Laat hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Belchonock : 26029093/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies