Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

24Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Een kabelslot is een belangrijk veiligheidsaccessoire dat je moet overwegen als je een nieuwe fiets koopt. Hiermee kun je je fiets bijna overal veilig stallen zonder potentiële dieven aan te trekken. Dankzij het eenvoudige ontwerp en het geringe gewicht kun je je fiets snel en gemakkelijk aan allerlei vaste voorwerpen vastmaken.

Met onze grote kabelslot test 2022 willen we je helpen het beste kabelslot voor je te vinden. We hebben verschillende modellen kabelsloten bekeken en de belangrijkste feiten op een rijtje gezet, evenals de respectieve voor- en nadelen. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een kabelslot wordt gebruikt om je fiets of een ander voorwerp tegen diefstal te beschermen. De lengte van de kabel maakt het mogelijk je fiets snel en gemakkelijk op verschillende steunen te bevestigen.
 • Dankzij zijn lichtere gewicht en kleinere afmetingen is hij compact, ruimtebesparend en gemakkelijk te hanteren, in tegenstelling tot andere soorten fietssloten.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen kabelsloten met een sleutelslot, kabelsloten met een combinatieslot en app-bediende kabelsloten met Bluetooth.

Kabelslot: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor kabelsloten

In het volgende geven we je advies over welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele verschillende kabelsloten.

De belangrijkste koopcriteria waarmee je rekening moet houden als je een kabelslot koopt zijn:

In de volgende paragrafen leggen we de afzonderlijke aspecten meer in detail uit.

Lengte / sterkte / gewicht

Een kabelslot is verkrijgbaar in een reeks verschillende lengtes en sterktes. Afhankelijk van waar je een kabelslot voor wilt gebruiken, zijn verschillende lengtes en diameters ideaal.

De meest gebruikelijke lengte van kabelsloten varieert van 0,7 tot 1,8 meter. Langere versies geven je meer flexibiliteit omdat je je fiets of motorfiets aan grotere voorwerpen kunt vastmaken.

Er zijn ook extra lange kabelsloten verkrijgbaar die tot 10 meter ver kunnen reiken. Zulke modellen zijn geschikt voor het vastzetten van tuinmeubelen of boten, bijvoorbeeld.

Als compactheid belangrijk voor je is, gebruik dan een inschuifbaar kabelslot. De kabel rolt zichzelf op met een druk op een knop, waardoor zo’n kabelslot gemakkelijk in elke broekzak te dragen is.

Voor grotere voorwerpen is een gepantserd kabelslot dat ongeveer 2 kilo weegt geschikt.

Bij de keuze van een kabelslot moet je ook op de dikte letten. De diameter van de meeste kabelsloten varieert van 8 tot 10 millimeter. Hoe sterker de kabel, hoe meer bescherming het model biedt. Aan de andere kant is een te dik kabelslot minder soepel in het gebruik.

Hetzelfde geldt voor het gewicht van een kabelslot. Als je geïnteresseerd bent in een compact en soepel kabelslot voor je fiets, ga dan voor een model dat ongeveer 200 tot 250 gram weegt. Zulke modellen zijn ook geschikt voor kinderen.

Beveiligingsniveau

Omdat het aantal fietsdiefstallen de laatste jaren helaas sterk is toegenomen, moet je ervoor zorgen dat je voorwerp met een passend slot wordt beschermd.

De fabrikanten van kabelsloten verdelen hun producten meestal in verschillende beveiligingsniveaus. Het systeem om kabelsloten te beoordelen is bij de verschillende fabrikanten niet uniform, en daarom is het moeilijk ze met elkaar te vergelijken.

Daarom raden we je aan om bij het kiezen van een kabelslot na te gaan of het door een onafhankelijke organisatie gecertificeerd is. Dit kunnen bijvoorbeeld de volgende certificatie-instellingen zijn

 • Stiftung Warentest
 • VdS (Vertrouwen door Veiligheid)
 • ADFC (Duitse Fietsclub)

In principe moet je het beveiligingsniveau van een kabelslot kiezen in overeenstemming met de aankoopprijs van je fiets. Als je een fiets van hoge kwaliteit hebt, raden we je aan een gecertificeerd kabelslot te kiezen.

Alarmfunctie

Helaas kan geen enkel kabelslot 100 procent bescherming tegen diefstal garanderen. Maar een hoogwaardig kabelslot met een hoog beveiligingsniveau kan de tijd die nodig is om in je fiets in te breken aanzienlijk verlengen.

Als je toch geïnteresseerd bent in extra beveiliging, ga dan voor een kabelslot met een alarmfunctie die je tijdig waarschuwt voor een mogelijke diefstal.

Een kabelslot met alarmfunctie is meestal voorzien van een sensor. Deze sensor registreert elke trilling of doorknippen van de kabel en slaat alarm. Een kabelslot met alarmfunctie heeft meestal 4 LR44 batterijen nodig.

Hoewel een kabelslot met alarmfunctie een groot afschrikkingspotentieel heeft, bestaan de meeste modellen uit een dunnere kabel.

Daarom raden we je aan een kabelslot met alarmfunctie te gebruiken, hetzij voor kleinere voorwerpen, hetzij als extra slot.

De sensorgevoeligheid kan ingesteld worden op kabelsloten met een alarmfunctie. De gevoeligheid beïnvloedt na hoeveel seconden beweging het alarm afgaat. Deze tijd varieert gemiddeld tussen 4 en 8 seconden.

Gids: Veelgestelde vragen over kabelsloten in detail beantwoord

In het volgende beantwoorden we de belangrijkste vragen over het onderwerp kabelsloten.

Wat is er bijzonder aan een kabelslot en welke voordelen biedt het?

Voor velen van ons is een fiets een onafscheidelijk deel van ons leven. Om gebruik te kunnen maken van de volledige flexibiliteit die een fiets je biedt, moet je hem beveiligen tegen mogelijke diefstal.

Met een geschikt fietsslot kun je je fiets bijna overal veilig stallen en mogelijke fietsdiefstal voorkomen.

Kabelschloss-1

Dankzij de flexibiliteit van een kabelslot kun je je fiets gemakkelijk aan verschillende houders vastmaken.
(Image source: 4559585/ 123rf)

Een kabelslot bestaat uit een slothuis dat verbonden is met een stalen kabel die met kunststof bekleed is. Dankzij het lichtere gewicht en de kleinere afmetingen is het een soepele manier om je fiets aan een fietsenrek of ander voorwerp vast te zetten.

De grootste voordelen van een kabelslot zijn dus

 • eenvoudige beheerbaarheid
 • grote flexibiliteit
 • gering gewicht
 • lagere prijs

Welke soorten kabelsloten zijn er?

In principe zijn er drie soorten kabelsloten. In het volgende zullen we de drie soorten en hun voor- en nadelen meer in detail beschrijven.

Kabelslot met sleutelslot

Een kabelslot met sleutelslot is de klassieke variant. Hij kan alleen met een passende sleutel via een slotcilinder gesloten worden.

Een kabelslot met een sleutelslot wordt standaard geleverd met twee sleutels. Als je een sleutel verliest, kun je je reservesleutel gebruiken.

Voordelen
 • Veiliger dan een combinatieslot
 • Gemakkelijk te gebruiken
Nadelen
 • Risico van sleutelverlies
 • De opening van het slot kan bij lage temperaturen bevriezen en zo problemen veroorzaken bij het openen

Met een kabelslot met sleutelslot hoef je geen cijfercode te onthouden. Ook heb je, door het beperkte aantal passende sleutels, een overzicht van wie je kabelslot kan openen.

Kabelslot met combinatieslot

Een kabelslot met combinatieslot werkt op basis van draaiende metalen schijven die je in een bepaalde volgorde moet zetten. Om een combinatieslot te openen heb je een drie- tot vijfcijferig wachtwoord nodig. Je kunt dit wachtwoord meestal na aankoop instellen.

Voordelen
 • Geschikt voor kinderen
 • Gemakkelijk en snel te openen en te sluiten
 • Geen sleutel om te stelen of te verliezen
Nadelen
 • Gemakkelijker te kraken
 • Je moet een combinatiecode onthouden

Een kabelslot met combinatieslot is een praktische manier om je bezittingen te beveiligen die je sleutelbos niet doet groeien.

Kabelslot met Bluetooth

Digitalisering kan ook bij kabelsloten niet vermeden worden. Een app-gestuurd kabelslot wordt via Bluetooth met je mobiele telefoon verbonden. Het kabelslot sluit als je je van je fiets verwijdert. Zodra je weer in de buurt bent, gaat het automatisch open.

Voordelen
 • Geen sleutel nodig
 • Meestal voorzien van een alarmfunctie
 • Kan ook met meerdere mobiele telefoons verbonden worden en dus door meerdere mensen gebruikt worden
Nadelen
 • Kan niet met elke mobiele telefoon verbonden worden
 • Batterijen nodig
 • Als de batterij van je mobiele telefoon leeg is, kun je het kabelslot niet openen

Met een kabelslot met Bluetooth hoef je je geen zorgen te maken over het verliezen van de sleutel of het vergeten van de cijfercode. Zorg er echter voor dat je een model van goede kwaliteit koopt, zodat je niet te maken krijgt met storingen in de technologie.

Waarvoor zijn kabelsloten geschikt?

Een kabelslot wordt vooral gebruikt om fietsen, motorfietsen, meubels of kinderwagens tegen diefstal te beschermen. Bovendien is een kabelslot ook geschikt voor het vastzetten van gemakkelijk afneembare onderdelen, zoals fietshelmen of zadels.

Dankzij de lengte van een kabelslot kun je je fiets of motorfiets gemakkelijk vastzetten aan een vast voorwerp, zoals een fietsenrek of boom.

Je kunt ook een kabelslot gebruiken om de beweging van de wielen te blokkeren, zodat potentiële fietsendieven je fiets niet kunnen wegrollen.

Kabelschloss-2

Laat je fiets nooit onbeveiligd achter. Een kabelslot kan je veel tijd en moeite besparen.
(Image source: Solé Bicycles / unsplash)

Omdat een kabelslot echter geen 100% bescherming kan garanderen, raden we je aan het niet als je enige antidiefstalmiddel te gebruiken als je een waardevol voorwerp hebt.

Wat kost een kabelslot?

De kosten van een kabelslot variëren naargelang het type, het materiaal, de fabrikant en de lengte. De gemiddelde prijsklasse ligt tussen 8 en 50 euro, hoewel de prijs voor sommige merken en voor extra functies hoger kan oplopen.

In de volgende tabel laten we je zien welke prijsklasse je voor welk type kabelslot moet verwachten:

Type Prijsklasse
Kabelslot met sleutelslot ca. 8-30 €
Kabelslot met combinatieslot ca. 10-40 €
Kabelslot met Bluetooth ca. 25-50 €

Hoewel je natuurlijk ook goedkopere modellen tegenkomt, zijn de pr Als het om kabelsloten gaat, is het de moeite waard te investeren in een duurder product van hoogwaardig materiaal, dat voldoende bescherming garandeert.

Wat zijn de alternatieven voor een kabelslot?

Behalve een kabelslot kun je ook een alternatieve oplossing gebruiken om je bezittingen tegen diefstal te beschermen. We hebben de belangrijkste punten van de alternatieven voor een kabelslot in de volgende tabel samengevat:

Type Beschrijving
U-slot Bestaat uit een U-vormige beugel waarmee de fiets aan een vast voorwerp bevestigd kan worden. Hij is meestal relatief zwaar en robuust, en biedt daarom een hoge mate van bescherming tegen diefstal.
Vouwslot Bestaat uit verschillende schakels van stijf materiaal die via verbindingen met elkaar verbonden zijn. Omdat hij opgevouwen kan worden, is hij een compact en plaatsbesparend alternatief.
Kettingslot Bestaat uit verschillende segmenten die flexibel genoeg zijn om het slot gemakkelijk aan verschillende voorwerpen vast te maken. Zeer zwaar en robuust, maar veel moeilijker te plukken.

Voor waardevolle fietsen kun je ook een combinatie van een kabelslot en een van de hierboven genoemde sloten gebruiken, die dubbele bescherming tegen diefstal biedt.

Hoe stel ik de combinatiecode van mijn kabelslot in?

Hoewel de stappen voor het instellen van je eigen combinatie bij sommige modellen iets kunnen verschillen, is de standaardprocedure als volgt:

 1. Ontgrendel het kabelslot de eerste keer dat je het gebruikt met de standaard combinatie “0000” of “00000” (afhankelijk van de lengte van de cijfercode).
 2. Draai de resetknop 90 graden naar rechts.
 3. Stel de gewenste cijfercode in. Zorg ervoor dat de cijfercombinatie echt in lijn staat met de pijl op de zijkant.
 4. Draai de knop 90 graden naar links in zijn oorspronkelijke stand. Je nieuwe cijfercode is nu ingesteld.

Zorg dat je de cijfercode onthoudt. Als je een nieuwe wilt instellen, moet je steeds de vorige cijfercode invoeren.

Hoe maak ik mijn kabelslot kapot?

Als je de sleutel kwijt bent of je kabelslot is bevroren of beschadigd, zijn er natuurlijk andere manieren om het te openen. In de volgende paragrafen leggen we uit hoe je in zulke gevallen te werk moet gaan.

Voordat je probeert het kabelslot open te forceren, vraag je bij de fabrikant na of je een vervangende sleutel kunt bestellen.

De gemakkelijkste manier om een kabelslot te peuteren is met een boutensnijder

 1. Zorg er in elk geval voor dat je ofwel de kassabon ofwel een foto van je fiets bij de hand hebt. Zo kun je, als er vragen zijn, bewijzen dat het jouw fiets is.
 2. Probeer het omhulsel van het kabelslot te verwijderen.
 3. Gebruik de boutensnijder op de staalkabel. Pak beide handvatten vast en sluit ze zoals een schaar. Let op je vingers!
 4. Als deze methode niet onmiddellijk succes heeft, knijp dan verschillende keren.

Conclusie

Een kabelslot is een belangrijk beveiligingsaccessoire waarvan het grote voordeel de veelzijdigheid van het gebruik is. Hoewel het vooral gebruikt wordt om fietsen vast te zetten, biedt het ook bescherming tegen diefstal voor bijvoorbeeld tuinmeubelen of bagage.

Dankzij de lengte van de kabel en het lagere gewicht van een kabelslot, kun je het ook gebruiken om je fiets snel en gemakkelijk aan grotere en bredere voorwerpen vast te maken.

Omdat een kabelslot meestal niet erg groot is, kun je het gemakkelijk in een tas dragen. Maar door zijn eenvoudige constructie kan hij geen 100 % bescherming garanderen, dus we raden aan hem voor waardevolle voorwerpen te gebruiken als extra bescherming.

Beeldbron: Jackson / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies