Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

45Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

121Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote fietsgreep test 2022. Hier stellen we alle fietssturen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste fietssturen voor jou te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je fietshandvatten wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Fietssturen worden gebruikt om je steun te geven op het stuur. Er zijn verschillende handgrepen met verschillende eigenschappen. Voor lange fietstochten of mountainbiken heb je andere modellen nodig.
 • Ergonomie is erg belangrijk voor fietsgrepen. De meeste zijn gewoon van rubber en plastic. Er zijn echter ook gel handgrepen die meer comfort bieden en je hand minder belasten.
 • Veel fietsgrepen bieden je ook de mogelijkheid om er bar ends aan toe te voegen. Met deze bar ends kun je je handen tussen de ritten in een andere houding houden en zo je handen en onderrug ontlasten.

Fietssturen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een fietshandvat koopt

Waar heb ik fietssturen voor nodig?

Het belang van fietssturen wordt vaak onderschat. De fietser raakt de fiets op precies drie plaatsen aan: het zadel, met de voeten de pedalen en met de handen de handgrepen van de fiets. Met je handpalmen steun je ongeveer 20 tot 30 procent van je lichaamsgewicht op het stuur. Het is daarom bijzonder belangrijk dat deze veilig, stabiel en slipvrij zijn. Zonder houvast kunnen ongelukken gebeuren. Het gevaar neemt toe met natte handgrepen. Bij trillingen die optreden, bijvoorbeeld bij het rijden op oneffen terrein, moet de handgreep ze opvangen, zodat gevoelloze of kriebelende vingers niet ontstaan. Comfort speelt ook een grote rol. Daarom zijn ergonomische handgrepen bijzonder populair. Ze absorberen schokken goed en zijn comfortabel.

Je beseft meestal pas hoe comfortabel een fietsgreep werkelijk is als je hem voor een langere tocht gebruikt. Op korte tochten zijn sommige subtiele verschillen tussen de handvatten niet zo merkbaar. (Image source: pixabay.com / Skitterphoto)

Als het gaat om het kiezen van de juiste greep, is het onmogelijk te zeggen welke de beste is. Het hangt er altijd van af wat je wilt doen en wat je fietsdoelen zijn. In de stad of voor korte fietstochtjes is comfort van het grootste belang. Voor ruw terrein of in de bergen heb je steviger materiaal nodig.

Zonder een handvat aan het stuur zou je van het stuur glijden en de schokken van het rijden niet opvangen.

Wat zijn bar ends en waarom heb ik ze nodig?

Bij sommige fietsgrepen heb je de mogelijkheid om bar ends te monteren, ook wel bar ends genoemd, omdat ze aan de zijkant open zijn. Deze hoorns zijn niet aan het stuur bevestigd, maar aan de stuurpen. Omdat veel fietssturen aan de zijkant gesloten zijn, moet je vóór de aankoop bedenken of je op een gegeven moment wel of niet bar ends wilt monteren. Bar ends zijn vooral goed voor toerfietsen. Ze stellen je in staat je handpositie tussen de ritten te veranderen. Vooral op lange tochten kun je zo wat van de belasting van je handen en rug afhalen. Bar ends bieden ook voordelen voor racefietsen. Ze geven je een meer atletische en aerodynamische houding, omdat je minder gewicht op je onderrug en meer op je armen legt.

Hoeveel kosten fietssturen?

Het gamma voor gewone consumptiegoederen gaat van 4 tot 180 euro. Hoeveel je uitgeeft aan je stuurgrepen hangt af van de kwaliteit van de handgrepen. Als je veel en lang op je fiets rijdt, zijn handvatten van hoge kwaliteit de betere keuze voor jou. Als je veel off-road rijdt of op een BMX fiets zit, heb je antislip handvatten van hoge kwaliteit nodig. Als je lange afstanden rijdt, heb je comfortabele en ergonomische handvatten nodig. Als je maar af en toe van A naar B wilt, zijn standaard handgrepen voldoende.

Wat zijn de alternatieven voor fietssturen?

Als je niet van fietssturen houdt, kun je overschakelen op stuurlint. Ze kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Er zijn er van rubber, leer, kurk en andere. Deze bieden ook een hoge mate van grip en demping. Hoezeer ze deze eigenschappen bieden hangt af van hun dikte. Voordat je een stuurlint om het stuur kunt wikkelen, moet je eerst de greep verwijderen en de plek schoonmaken. Daarna heb je eigenlijk alleen nog een schaar nodig om het nieuwe plakband op maat te knippen en een beetje handigheid om het te wikkelen. Als je klaar bent met het wikkelen van je tape, maak je het aan de zijkant van het stuur vast met de stuurlint plug.

Besluit: Welke soorten fietssturen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je fietssturen wilt kopen, zijn er drie alternatieven waaruit je kunt kiezen.

 • Standaard fietshandvat
 • Handvat voor stadsfiets/trekkingfiets
 • MTB/ BMX stuurgreep

De eigenschappen en rijeigenschappen van elk type hebben voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest en wat voor soort fiets je rijdt, is een ander type geschikt voor je. Het volgende gedeelte is bedoeld om je te helpen beslissen.

Een MTB greep is bijzonder hard en robuust. Het is uiterst gripvast en antislip, zodat je ook op ruw terrein de controle over je fiets kunt houden.
(Image source: pixabay.com / olivermann)

Wat kenmerkt een standaard fietsgreep en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De standaard fietsgreep heeft meestal een effen ontwerp en vind je in de lagere en middenprijsklasse. Deze modellen zijn ook verkrijgbaar voor twist shifters. In dit geval is een van de handgrepen iets korter. Deze handgrepen zijn niet bijzonder hard of stevig. De ergonomie en het comfort zijn ook heel standaard. Ze dienen echter wel hun doel en voorkomen dat je van het stuur glijdt. Als je niet vaak en maar kort op je fiets zit, is een standaard handvat prima geschikt. Je bespaart wat geld als je de extra functies niet echt nodig hebt. Behalve de standaard handvatten zijn er ook cruiser handvatten, die opvallen door hun stijlvolle uiterlijk. Deze handvatten zouden de fiets er beter uit moeten laten zien. Ze kunnen vaak van leer gemaakt zijn. Deze fietssturen zijn echter meestal ook niet ergonomisch.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Coole ontwerpen
 • Soms hoogwaardige materialen zoals leer
 • Voorkomt wegglijden op het stuur
Nadelen
 • Niet extra hard en robuust
 • Niet ergonomisch
 • Niet altijd weerbestendig

Waarin onderscheidt zich een fietsstuur voor een stadsfiets/trekkingfiets en wat zijn de voor- en nadelen?

Fietssturen voor stadsfietsen of trekkingfietsen zijn bijzonder comfortabel. Ze bieden een veilig rijgevoel en zijn ook comfortabel. Dit betekent dat ze gemakkelijk aan je handen zijn, vooral op lange fietstochten. Deze stuurgrepen zijn meestal ergonomisch en bieden een bijzonder goed rijgevoel. Anderzijds dempen ze geen sprongen en zijn ze niet zo hard en stevig. Deze trekkingsgrepen zijn meestal ook erg aantrekkelijk.

Voordelen
 • Zacht en comfortabel
 • Ontlast de handen bij lange tochten
 • Meestal ergonomisch gevormd
 • Mooie ontwerpen
Nadelen
 • Dempen sprongen niet zo goed
 • Zijn niet zo hard en robuust

Waarin onderscheidt een MTB/BMX greep zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Bij mountainbiken of BMX sporten worden je fietssturen aan bijzonder hoge belastingen blootgesteld. Daarom moeten ze van zeer hoogwaardig materiaal gemaakt zijn. Deze handgrepen zijn meestal gemaakt van hard materiaal met een ruw profiel. Daardoor bieden ze bijzonder goede grip en glijd je er niet zo gemakkelijk vanaf. Ze dempen ook sprongen, zodat je polsen geen pijn gaan doen. Deze handvatten zijn erg hard en robuust.

Voordelen
 • Hard en robuust
 • Antislip en goede grip
 • Meer veiligheid
 • Kussens springen
Nadelen
 • Oncomfortabel voor lange fietstochten
 • Niet zo aantrekkelijk

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om fietssturen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke fietssturen. De criteria die je kunt gebruiken om de apparaten met elkaar te vergelijken zijn onder andere

 • Materiaal
 • Lengte en breedte
 • Veiligheid en comfort
 • Ergonomie

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Materiaal

Handgrepen voor het stuur zijn er in een grote verscheidenheid van materialen. De meeste zijn gemaakt van plastic met verschillende rubber samenstellingen. Ook het oppervlak verschilt vaak. Er zijn verschillende materialen waarvan je fietssturen kunt maken. De meest voorkomende drie zijn:

 • Rubber
 • Gel
 • Kraton

Fietssturen van rubber zijn bijzonder slipvast en waterafstotend. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als ze vuil worden of als je in de regen rijdt. Gel handvatten zijn lichter en ergonomischer. Ze zijn beter geschikt voor lange ritten. Er zijn ook handgrepen van Kraton, dat is een kunststof (elastomeer). Verder zijn er fietssturen van kurk of leer, maar die worden meestal alleen gebruikt voor retro fietsen, om het uiterlijk recht te doen. De keuze van het juiste materiaal hangt af van hoe je op je fiets rijdt. Op een mountainbike moet je gaan voor harde handvatten met een stevig profiel. Voor lange trektochten zijn zachte handvatten voordelig.

Hardere materialen met een ruw profiel geven meer grip en veiligheid, maar kunnen je handpalmen tijdens lange fietstochten doen verslijten.

Lengte en breedte

Let er bij de keuze van de greeplengte op dat hij niet te kort of te lang is. Pas dan kan je hand het beste op de greep rusten. Meet de breedte van je handpalm en vergelijk die met de specificaties van de fabrikant. De greepbreedte is de diameter van de greep. Het moet passen bij de omtrek van je hand.

Als de greepbreedte te klein of te groot is, kunnen de pezen in je hand overbelast worden, wat tot misvormingen kan leiden. Het probleem is dat er geen normen zijn voor de aanduiding van greepbreedtes. Dit veroorzaakt verwarring. Je handomtrek of handschoenmaat kan helpen. De volgende handschoenmaten komen ongeveer overeen met de volgende handomtrekken:

Greepdiameter Greepbreedte Handschoenmaat
26 mm – 28 mm 81 mm – 87 mm XS
29 mm 91 mm S
30 mm – 31 mm 94 mm – 97 mm M
32 mm 100 mm L
33 mm 104 mm XL
34 mm – 37 mm 107 – 116 mm XXL

Welke maat je uiteindelijk echt nodig hebt is je individuele beslissing. Omdat er geen uniforme standaard is, kun je alleen je greepbreedte meten en die vergelijken met de specificaties van de fabrikant om de juiste greepbreedte te vinden. Je kunt op het Internet greepbreedte calculators vinden. Je voert vaak de diameter van de fietsgreep in en de greepbreedte wordt berekend.

Veiligheid en comfort

Natuurlijk hangen de veiligheid en het comfort van de handgrepen af van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn en hoe uitgesproken het profiel is. Hard rubberen handgrepen met een zeer ruw profiel bieden een hoge mate van veiligheid.

Je hebt een betere grip en glijdt minder gemakkelijk uit. Anderzijds zijn deze niet erg comfortabel, vooral bij lange fietstochten, en daarom vooral geschikt voor mountainbiken of bergafwaarts. Zachte handgrepen bieden minder slipweerstand, maar des te meer comfort. Ze schuren niet en zijn niet te hard.

De grip veiligheid en comfort zijn zeker de belangrijkste eigenschappen. Deze hangen af van het materiaal. Voor sommige fietstochten moeten de handvatten zeer weerbestendig en robuust zijn. (Image source: pixabay.com / suju)

Ergonomie

Vooral als je lange tijd onderweg bent, moet je comfortabele fietssturen gebruiken. Ergonomische fietssturen zijn bijzonder geschikt voor trekkingfietsen. Ze bieden extra comfort voor lange fietstochten. De ergonomische handgrepen hebben een breder contactoppervlak voor je handen.

Wetenswaardigheden

Wetenswaardigheden over fietssturen

Hoe monteer of demonteer ik een fietshandvat?

Als je eenmaal de perfecte stuurgreep voor je gevonden en gekocht hebt, kun je hem op je fiets monteren. Dit is vaak heel gemakkelijk te doen. Fietssturen zonder versnellingen worden gewoon aan het stuur bevestigd.

Als je de stuurstangen niet op deze manier kunt bevestigen, bestrijk ze dan licht met zeepwater om het gemakkelijker te maken. Als je stuur van leer is, gebruik dan geen zeepwater, maar smeer het stuur in met een beetje kettingolie.

Soms moet je je stuur met schroeven vastzetten. Als je een draaibare versnellingspook hebt, kun je hetzelfde doen. Je moet er alleen op letten dat je de handgreep aan de goede kant vastmaakt, want de handgreep aan de kant van de versnellingspook is korter. Om fietssturen van het stuur te verwijderen zonder ze te beschadigen, moet je eerst controleren of er schroeven losgemaakt moeten worden.

Zeepwater kan ook gebruikt worden om het handvat te verwijderen, behalve bij leren handvatten. Als het je echter niet uitmaakt of het handvat intact blijft, kun je het gewoon aan één kant opensnijden met een scherp stanleymes of iets dergelijks. Deze versie is veel sneller en gemakkelijker. De volgende video laat je precies zien hoe je fietssturen verwisselt.

Beeldbron: pixabay.com / Hans Braxmeier

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies