Laatst bijgewerkt: 01-12-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

22Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Lichamelijke oefeningen zijn essentieel voor de gezondheid. Het kan een uitdaging zijn om in vorm te blijven, want het vraagt de nodige inspanning en discipline. Of je nu iedere ochtend hardloopt of traint in de sportschool, het motiveert als je iedere keer jouw grens kunt verleggen. Een fitness tracker helpt je om jouw vertrekpunt te meten en van daaruit de vooruitgang bij te houden.

Hardlopen en wandelen zijn goede voorbeelden van sportactiviteiten om het lichaam in vorm te houden. Een fitness tracker is makkelijk toe te voegen en geeft een extra dimensie aan je training. Het biedt je inzicht en betere controle op de weg naar het einddoel.
Belangrijk om te weten

  • Een fitness tracker heeft meestal de vorm van een polshorloge. Maar er zijn ook modellen die je om het bovenarm of elders op het lichaam draagt. Er zijn zelfs enkelbanden met een fitness tracker of een chip voor in de schoenen die jouw bewegingen bijhoudt. Sommige fitness trackers hebben een display of beeldscherm, om het aflezen van de gegevens makkelijker te maken. In de meeste gevallen kan je de gegevens uit de fitness tracker makkelijk op een ander apparaat overdragen.
  • De meeste fitness trackers zijn bestand tegen spatwater en zweet. Er zijn zelfs waterdichte fitness trackers, waarmee je kunt zwemmen. Na je training ga je gerust onder de douche, zonder jouw fitness tracker af te hoeven doen.
  • Vrijwel alle fitness trackers kunnen minimaal de volgende twee dingen. Ze kunnen het aantal stappen tellen en het aantal (verbrande) calorieën bijhouden. Steeds vaker, meten fitness trackers ook het slaapritme en de gelopen afstand. Zeer geavanceerde fitness trackers bevatten soms zelfs een hoogtemeter. Hiermee meet je met meer precisie, de afgelegde route in de bergen of simpelweg op de trap.

Onze selectie: De beste fitness tracker op de markt

Om de juiste fitness tracker te kopen, moet je niet alleen letten op jouw behoeften tijdens en na het sporten. Zoals waterdichtheid of het meten van de slaapgewoonten. Het is ook handig om kijk te hebben op de mogelijkheden op de Nederlandse markt. Daarom presenteren we je hieronder de 4 beste fitness trackers, welke past het beste bij jouw leefstijl?

De beste fitness tracker met slaapmonitor

De Fitbit Charge 3 is de opvolger van de succesvolle Charge 2. De Fitbit Charge 3 herkent je activiteiten en zorgt ervoor dat ze op de juiste manier gemeten worden. Zo ziet de tracker wanneer je aan het zwemmen bent, registreert die je slaappatroon en meet die je work-outs.

Naast het meten van de activiteiten stuurt de Charge 3 berichten door vanaf je smartphone indien deze verbonden is. Daarbij kunnen Android gebruikers berichten van korte antwoorden voorzien en inkomende oproepen opnemen of wegdrukken.

De ideale fitness tracker voor zwemmers

Stap voor stap vooruit, hoe je ook traint. Huawei bedacht deze fitness tracker met geïntegreerd GPS systeem voor trainingen zonder smartphone. Het waterdichte ontwerp kan nat en regenachtig Nederlands weer aan.

TruSleep meet jouw slaapfasen. Hartslagmeting is ook nauwkeurig bij te houden. Activeer de app met slechts een druk op de knop. Fitness tracker die werkt als jouw persoonlijke sportassistent.

De beste fitness tracker voor sportieve vrouwen

Slanke fitness tracker van Yamay, voor sportieve vrouwen. Compatibel met iOS en Android smartphones door middel van de VeryFitpro app. Koppel de kleurige fitness tracker via Bluetooth aan de app en de gegevens worden gesynchroniseerd.

Lange batterijduur en eenvoudig in 2 uur op te laden met USB. 14 trainingsmodi en slimme meldingen. De tracker trilt om je te attenderen op binnenkomende berichten.

De beste fitness tracker voor een zachte prijs

De Xiaomi Mi Band 4 is een erg volledige activity tracker met een kleurenscherm en een batterijlevensduur van 20 dagen (in standby stand) en dat voor een erg aantrekkelijke prijs. De activity tracker heeft handige functies zoals een continue hartslagmeter, smartphone meldingen en het bedienen van muziek.

De batterij van de Mi Band 3 gaat al lang mee maar dankzij de 135mAh batterij van de Mi Band 4 hoef je je nog minder zorgen te maken over het opladen van je activity tracker. Niet alleen de batterijduur is verbeterd, maar de Mi Band 4 heeft ook een fraai full colour AMOLED scherm. Het scherm van 0.95 inch met een resolutie van 120 x 240 is natuurlijk ook een touchscreen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over een fitness tracker

Producten die de gezondheid en het dagelijks leven beïnvloeden, onderzoek je waarschijnlijk meer dan andere. Het is daarom goed om je te verdiepen in de kenmerken en functies van een fitness tracker. We willen je hieronder meer in detail informatie geven over dit artikel. Om jouw twijfels weg te nemen, voordat je jouw ideale fitness tracker kiest.

Mujer dando caminata a la orilla de la playa

Een fitness tracker is een handig instrument voor iedereen die fit wil zijn.
(Bron: Maridav: 54454566/ 123rf.com)

Wat is het nut van een fitness tracker?

Een fitness tracker noemt met ook wel sport tracker of activity tracker. Het gaat om een apparaat dat allerlei informatie over het lichaam en fysieke activiteiten meet. Je kunt er bijvoorbeeld de gelopen afstand mee meten. Verder kun je er ook het aantal gezette stappen en verbrande categorieën in volgen. Een aantal modellen fitness trackers meten ook de hartslag, bloeddruk en het waak-slaapritme.

Het gebruiken van een fitness tracker is een belangrijke stap richting een gezonder leven. Je kan om gezondheidsredenen een fitness tracker willen kopen. Ook kan het zijn dat je graag je sportprestaties wilt verbeteren. Een fitness tracker kan je in beide gevallen goed helpen. Bovendien is het op termijn goedkoper dan een abonnement op de sportschool, of  trainen met een personal trainer.

Wist je dat je, door stevig door te lopen, lichaamsvet kunt verbranden?

Veel fitness trackers laten je de gegevens in real-time zien. Dat wil zeggen, je ziet het aantal stappen oplopen, terwijl je wandelt. Ook kun je vaak op een bijbehorende app of website jouw doelen stellen en voortgang meten. Je krijgt een signaal of bericht, op een moment dat je het gestelde doel bereikt. Deze interactiviteit kan erg motiverend werken.

Op deze manier vervult de fitness tracker de rol van stok achter de deur. Om in beweging te blijven en om op tijd naar bed te gaan. Kortom; om bezig te zijn met een gezonde leefstijl.

Waarom zou ik een fitness tracker kopen?

Je kunt natuurlijk sporten en bewegen, zonder daarbij een fitness tracker te gebruiken. Het is geen onmisbaar apparaat. Maar, het kan je wel ondersteunen in het bijhouden van trainingen en het blijven zetten van stappen richting een doel. Het is een ideaal apparaat om te weten waar je staat en hoe je vordert. De volgende redenen worden vaak genoemd ten faveure van een fitness tracker:

  • Resultaten meten op korte en lange termijn: er zijn nog niet veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het gebruik van de fitness tracker. Een studie door het American Journal of Preventive Medicine, laat het motiverende effect van fitness trackers zien. Mensen die namelijk trainen met een fitness tracker, bewegen wekelijks 62 minuten meer, dan mensen zonder. Of dan zij die trainen met alleen een eenvoudige stappenteller.
  • Precieze meting, in plaats van raden: met een fitness tracker hoef je niet langer te raden naar jouw gezondheidstoestand, je kunt het meten. Met een fitness tracker krijg je precieze data te zien over fysieke activiteiten, van sport tot slaap. Een aantal fitness trackers geeft alleen algemene of gemiddelde gegevens over de verbrande calorieën en geslapen uren. Deze zijn niet op jouw persoonlijke situatie afgestemd.
  • Betere controle over trainingen en slaapritme: een fitness tracker meet niet alleen jouw sportieve activiteiten, maar kan ook jouw nachtelijke rust meten. In een grafiek zie je terug of je rustig en diep geslapen hebt, of onrustig met veel beweging. Een aantal fitness trackers beschikt over een slimme wekker functie. Deze maakt je wakker, als je je laatste slaapcyclus afrondt.

mantenerse en forma es un reto que incluye disciplina y esfuerzo

Sommige fitness trackers melden ook de binnenkomende sms-jes en social media berichten.
(Bron: Citalliance : 93322030/ 123rf.com)

Hoe kan ik een fitness tracker slim gebruiken?

Omdat een fitness tracker in staat is om onder meer het hartritme te meten, halen veel mensen positieve resultaten. Door bepaalde activiteiten te meten en bij te houden, krijgen veel mensen hun gedrag beter onder controle. Dit bevestigen ook professionele sporters, trainers en medici. Zij verlenen soms hun medewerking of zelfs naam aan smartwatches en bijzondere fitness trackers.

Zitten is het nieuwe roken, zegt men wel eens. Een fitness tracker kan je motiveren om niet te lang achter elkaar te zitten, maar in beweging te komen. De eerste stap op weg naar gewichtsverlies en een gezond lijf dat in vorm is.

Hoe begin ik met een fitness tracker?

Als je nog nooit een fitness tracker hebt gebruikt, dan zal het je verbazen hoe deze te personaliseren zijn. Lees de aanwijzingen van de fabrikant, om optimaal gebruik te maken van de functies op de fitness tracker. Verder is het handig om gebruik te maken van tips en trucs van mensen die dezelfde fitness tracker hebben.

Een fitness tracker past zich aan, aan de gewoontes en trainingen van iedere persoon. De precisie van het apparaat verschilt van model tot model, want sommige eenvoudige fitness trackers gaan uit van een gemiddelde. Er zijn een aantal fitness trackers die afgestemd zijn op bepaalde activiteiten, zoals zwemmen of de bloeddruk meten. Dit is voor de ene persoon precies wat hij of zij zoekt en voor de ander een handige, maar niet nodige extra functie.

Installeer de bij de fitness tracker behorende app op je mobiele telefoon of computer, om de gegevens groter te kunnen zien en analyseren. Laat de gegevens van jouw fitness tracker automatisch synchroniseren met deze app, zodat je altijd de laatste gegevens bij de hand hebt.

Algunos te darán una precisa monitorización del sueño, pero otros serán mejores con la contabilización de las calorías

De fitness trackers bieden precisie in het bijhouden van calorieën en kilometers.
(Bron: Jipen: 46058700/ 123rf.com)

Hoe helpt een fitness tracker mijn doel behalen?

Niet alle fitness trackers bieden dezelfde functies of geven met dezelfde nauwkeurigheid weer. Daarom is het goed om van tevoren na te denken over het doel dat je, ondersteund door het apparaat, wilt behalen. Welke functies zijn daarvoor echt nodig en wat zijn handige extra functies? Op deze manier, verzeker je je ervan, dat je een fitness tracker koopt die je ondersteunt bij het behalen van jouw doelen.

Wil je betere nachtrust? Kies dan voor een fitness tracker die jouw slaapgewoonten bijhoudt. Ga je liever voor een paar kilo’s minder? Ga dan voor een fitness tracker die jouw calorieverbruik in de gaten houdt. Kies een model dat aansluit op jouw belangrijkste doelen en behoeften.

Je kunt ook voor een bepaalde fitness tracker kiezen, omdat deze ideaal is voor de sport die je beoefent. Er zijn speciale fitness trackers met specifieke apps voor runners, wielrenners en zwemmers. Zo zijn fitness trackers voor deze laatste sporters, waterdicht tot een bepaalde diepte.

Hoe meet een fitness tracker mijn bewegingen?

Sommige fitness trackers zijn niet meer dan stappentellers. Andere fitness trackers meten alleen jouw bewegingen en activiteiten als je deze activeert en weer andere apparaten, meten dag en nacht wat je doet. Of je nu sport, werkt, eet of slaapt. Kortom, bepaal voor jezelf of je alleen tijdens bepaalde activiteiten wilt meten, of dat je liever de hele dag bijhoudt.

Wil je meer specifieke functies, zoals het bepalen van de afstand op verschillende terreinen of het meten van jouw bloeddruk? Kies dan voor een fitness tracker die wat geavanceerder is. Kijk in onze selectie voor een aantal van deze fitness trackers.

Wist je dat lopen jouw botten versterkt? Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat een dagelijkse wandeling van 30 minuten jouw algemene gezondheid vooruit helpt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om ervoor te zorgen dat je de juiste fitness tracker in jouw winkelmandje stopt, kijk je naar de belangrijkste aspecten ervan. Aspecten die in meerdere of mindere mate aansluiten bij jouw behoeften en wensen. Om het vergelijken van de verschillende fitness trackers makkelijker te maken, hebben we hieronder een aantal criteria opgesteld. Aan de hand hiervan, kun je bepalen welke activity tracker het beste bij je past.

Gebruiksgemak

De meeste fitness trackers hebben de vorm van een polshorloge en zijn er in allerlei kleuren en stijlen. Ze zien eruit als een heren horloge of dames horloge en je draagt ze om de pols. Ook zijn er apparaten met speciale banden, waarmee je ze om jouw enkel of bovenarm kunt dragen. Of met een clip om ze aan jouw kleding te bevestigen. Omdat ze in zoveel materialen, kleuren en ontwerpen bestaan, zou je ze zelfs als mode-accessoire kunnen gebruiken.

Permite rastrear tu evolución electrónicamente

La mayoria de fitness tracker son muy fáciles de usar.
(Fuente: Dolgachov: 62250114/ 123rf.com)

Iedereen kan een fitness tracker gebruiken, want het is een kwestie van aanzetten en omdoen. Wil je echter alles uit jouw fitness tracker halen wat erin zit, dan is er iets meer tijd en aandacht nodig om deze in te stellen. Download de bijbehorende app, stel jouw doelen in en bepaal jouw route. Vandaag de dag kun je voor hele bijzondere, specifieke en geavanceerde fitness trackers kiezen, die jouw hele gezondheid kunnen helpen verbeteren.

Functies

Voordat je een fitness tracker koopt, is het van belang om te bepalen wat de belangrijkste functies erop zijn. Kies jouw fitness tracker op basis van de gegevens die je wilt zien, de sport die je uitvoert of de doelen die je wilt behalen. Een fitness tracker met GPS functie helpt je om de afgelegde afstand en route vast te leggen. Fitness trackers met slaap monitoring meten de lengte en kwaliteit van jouw slaap.

Bij de meeste fitness trackers is het mogelijk om de gegevens realtime te synchroniseren met een app op de telefoon of computer. Zo kun je op ieder moment van de dag of nacht, jouw vooruitgang zien. De batterijduur is een ander belangrijk aspect om op te letten als je een fitness tracker koopt. Net als de mate waarin een activiteit-tracker bestand is tegen spatwater of zweet.

https://www.instagram.com/p/BSQvJ9MD_Vk/?utm_source=ig_web_copy_link

Precisie en display

Niet alle fitness trackers zijn even precies. Sommige modellen gaan bijvoorbeeld uit van een gemiddeld calorieverbruik per gezette stap. Andere modellen meten echter het calorieverbruik, op basis van jouw BMI. Houdt hier rekening mee, als je een bepaalde precisie verwacht van jouw fitness tracker.

Zoals je in onze selectie kunt zien, beschikken de meeste fitness trackers over een klein LED display, die gegevens weergeven. Displays kunnen allerlei kleuren hebben en licht geven of niet. Sommige modellen geven je zelfs een signaal of een icoon op het display, als er een bericht of telefoongesprek binnenkomt.

Samenvatting

Een fitness tracker kan je net dat beetje extra motivatie bieden om te gaan sporten, of om dat extra rondje te maken. Het kan je ondersteunen bij het behalen van jouw gezondheidsdoelen en goede voornemens. Steeds meer Nederlanders beschikken dan ook over een fitness tracker. Welke activiteit je er ook mee doet, de technologie in een fitness tracker kan je helpen om jouw leefkwaliteit te verbeteren.

Vond je dit artikel leuk, laat het ons dan hieronder weten, of deel het met iedereen die zijn of haar leefstijl wil verbeteren.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Boris Zhitkov: 79732656/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies