Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

39Bestede uren

34Beoordeelde onderzoeken

167Verzamelde opmerkingen

Als atleet hebben prestaties en betere resultaten een hoge prioriteit in je leven. Zoek je natuurlijke manieren om je prestaties duurzaam en zonder gezondheidsrisico’s te verhogen, en tegelijk je bindweefsel strakker te maken en je stofwisseling te stimuleren? Dan is OPC precies het juiste voor jou.

In onze OPC test 2023 geven we je de belangrijkste achtergrondinformatie over de werking van de antioxidant en leggen we uit hoe de stof bijdraagt tot de regeneratie van je spieren en welke dosering aan te bevelen is.

We geven ook uitleg over de vormen waarin OPC verkrijgbaar is en stellen de best beoordeelde en meest hoogwaardige preparaten voor.
De belangrijkste feiten in het kort

 • OPC is een van de sterkste antioxidanten ter wereld en helpt vrije radicalen te bestrijden. Vooral voor atleten helpt dit hen om op hun best te presteren.
 • Druivenpitextract is de beste bron van OPC. Druivenpitmeel en -olie zijn geen goede bronnen van OPC.
 • Een gezonde voeding is de oplossing om het aantal vrije radicalen in het lichaam tot een minimum te beperken.

OPC: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je OPC koopt

Wat is OPC en hoe werkt het?

OPC is een afkorting en staat voor “oligomere proanthocyanidinen”. De stof wordt ingedeeld bij de groep van antioxidanten en heeft een ontstekingsremmend effect in het lichaam.

De antioxidant wordt uit druivenpitten geëxtraheerd en als voedingssupplement verkocht. (1, 2)

OPC wordt uit druivenpitten gewonnen. (Image source: pixabay.com / Free-Photos)

Vooral OPC is niet voor niets een van de best verkochte antioxidanten, want het is een van de krachtigste in zijn soort.

Voor de mens heeft het voedingssupplement talrijke voordelen. We hebben de belangrijkste voor je samengevat in een lijst

 • Bestrijden van vrije radicalen (3, 4)
 • Anti-aging
 • Gezondheidsonderhoud
 • Significante toename van het effect van vitamine C
 • Vernieuwing en bescherming van menselijke cellen
 • Versterking van het bindweefsel
 • Bevordert de elasticiteit van de bloedvaten
 • Verlaging van de bloeddruk (5, 6)
 • Verhoging van het metabolisme (7)
 • Verlaging van het lipidengehalte in het bloed (8)
 • Verlaging van de bloedsuikerspiegel (9, 10)
 • Verbetering van het geheugen (11)

Om de werking van OPC te begrijpen, is het belangrijk te weten wat een antioxidant is.

Wat zijn antioxidanten?

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn ze gericht tegen oxidaties. Dit zijn chemische processen waarbij een molecuul een elektron afstaat. In het dagelijks leven is roest daar een goed voorbeeld van.

Dit betekent niet dat ons lichaam inwendig roest; in feite is oxidatie juist goed voor ons omdat er energie vrijkomt die we kunnen gebruiken.

Het zijn veeleer de zogenaamde vrije radicalen, quasi bijproducten die bij oxidatie ontstaan, die ons in de problemen brengen.

Vrije radicalen beschadigen voedingsstoffen in ons lichaam, zoals eiwitten, en veroorzaken oxidatieve stress. Dit kan ziekten veroorzaken en de regeneratie belemmeren. (12)

Antioxidanten schakelen deze schadelijke stoffen uit en zorgen zo voor een goed evenwicht in het lichaam.

Ook de talrijke andere functies van OPC’s, die hierboven al opgesomd zijn, kunnen hieruit afgeleid worden.

We hebben ook een goede video voor je over de talrijke voordelen van het innemen van OPC:

Wat zijn de voordelen van OPC voor sporters?

Veel atleten kunnen baat hebben bij het effect van OPC, omdat OPC de spierregeneratie verhoogt en een positieve invloed heeft op de stofwisseling. (13, 14)

Vooral voor sporters is bescherming tegen vrije radicalen een belangrijk voordeel voor optimaal herstel en dus constante prestaties.

Zoals reeds gezegd, stimuleert OPC de stofwisseling. Een actieve stofwisseling is belangrijk, zodat het lichaam de aangevoerde voedingsstoffen zinvol kan gebruiken. Zo kan een atleet zijn spieren beter voeden en beter presteren.

Het positieve effect op het bindweefsel is ook interessant voor krachtsporters. Dit kan het verschijnen van striae voorkomen, die veroorzaakt wordt door spieropbouw.

OPC beïnvloedt het herstel van het lichaam en biedt dus grote voordelen voor sporters. (Image source: unsplash.com / Markus Spiske)

Wat kost OPC?

OPC kost gemiddeld tussen 15 en 30 euro. Prijsverschillen zijn meestal het gevolg van de grootte van het product.

Of je poeder of capsules verkiest speelt alleen in zoverre een rol in de prijs, dat poeder meestal in grotere zakken wordt aangeboden en daarom ongeveer 27€ kost, terwijl je kleinere rantsoenen in capsulevorm kunt krijgen voor ongeveer 18€.

Grootte Prijs
8 maanden voorraad ca. 18€
1 jaar voorraad ca. 27€

Hier is het onbetwistbaar jouw mening hoeveel je in één keer aan druivenpit extract wilt uitgeven.

Wat is het alternatief voor OPC?

De belangrijkste reden om OPC te kopen is de antioxiderende werking ervan. Als alternatief zijn er natuurlijk ook andere leveranciers van antioxidanten.

Vooral blauwe bessen bevatten er veel, maar ze komen ook voor in tomaten of zelfs koffiebonen.

Als je echter meer antioxidanten wilt binnenkrijgen en je dosering niet met gewone voedingsmiddelen kunt bereiken, moet je je beslist tot OPC wenden. Het heeft een zeer hoge antioxidantendichtheid en wordt uitstekend door het lichaam gemetaboliseerd.

Er zijn drie soorten OPC waaruit de stof verkregen kan worden. Het basisingrediënt is altijd het druivenpit, dat dan verwerkt wordt tot drie verschillende soorten

 • Druivenpitextract
 • Druivenpitolie
 • Druivenpitmeel

Conventionele OPC producten zijn altijd druivenpitextract, omdat dit de hoogste kwaliteit van de drie heeft als je het beoordeelt op zijn antioxiderende werking.

In wezen is het verschil tussen deze producten dus hun waarde en, bij uitbreiding, hun prijs. Druivenpitmeel, bijvoorbeeld, is aanzienlijk goedkoper dan druivenpitextract, maar heeft een beduidend geringer gezondheidseffect op de mens.

Zoals reeds gezegd is druivenpitextract de achtergrond van conventionele OPC en heeft daarom de hierboven genoemde positieve effecten voor het lichaam.

Besluit: Welke soorten OPC zijn er en welke is geschikt voor jou?

Druivenpitextract wordt vaak aangeboden in combinatie met vitaminen, het vaakst met vitamine C. Daarom moet je een keuze maken tussen de twee producten

 • conventionele OPC
 • OPC en vitamine C

De wisselwerking van OPC en vitamine C is heel interessant. De twee stoffen beïnvloeden elkaar, zodat beide een beter effect hebben. (15)

Vitamine C heeft een antioxiderende werking naast andere gezondheidsvoordelen. Studies hebben aangetoond dat OPC het effect van vitamine C kan vertienvoudigen.

Dit betekent ook dat je maar 10% van de dagelijkse dosis vitamine C hoeft te consumeren om hetzelfde effect te bereiken.

Bovendien kan OPC gebruikte vitamine C moleculen regenereren door middel van redox-reacties, zodat het lichaam ze meerdere malen kan gebruiken.

Wat onderscheidt conventionele OPC en wat zijn de voor- en nadelen?

Conventionele OPC verwijst naar zuivere OPC zonder toegevoegde vitaminen.

Er zijn zowel OPC capsules als zuiver OPC poeder. De keuze kan gemaakt worden naar persoonlijke voorkeur. Er zijn geen voordelen of nadelen.

Voordelen
 • Iets goedkoper
 • dosering onafhankelijk van vitamine C mogelijk
Nadelen
 • Losse aankoop van vitamine C en OPC duurder
 • omslachtiger bij gebruik van beide

Wat onderscheidt OPC van vitamine C en wat zijn de voor- en nadelen?

OPC wordt vaak samen met andere vitamines aangeboden, maar de combinatie met vitamine C is het meest zinvol vanwege de bijzondere wisselwerking.

Zoals reeds gezegd, beïnvloeden en versterken de twee stoffen elkaar, zodat hun werking aanmerkelijk wordt verbeterd.

In combinatie is dit product echter alleen in capsulevorm verkrijgbaar en niet als poeder.

Voordelen
 • Goedkoper dan apart kopen
 • 2 in 1 maakt het gebruik gemakkelijker
Nadelen
 • Dosering niet apart mogelijk
 • Niet als poeder verkrijgbaar

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om OPC producten te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien met welke aspecten je rekening moet houden bij je keuze tussen de vele OPC producten die aangeboden worden.

De criteria die je kunt gebruiken om te beslissen welke OPC het beste is, zie je hier:

 • Oorsprong
 • OPC inhoud
 • Bepaling van het OPC gehalte
 • Kwaliteit (biologisch zegel, plaats van productie)
 • Laboratoriumonderzoek

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Herkomst

Zoals reeds gezegd, maakt het verschil hoe het druivenpit verwerkt wordt.

Druivenpitmeel is niet vermeldenswaard als bron van OPC, omdat het gehalte ervan extreem laag is in vergelijking met andere bronnen. De situatie is vergelijkbaar met druivenpitolie. Hier is het gehalte beduidend hoger dan in druivenpitmeel, maar nog steeds niet te vergelijken met druivenpitextract.

Druivenpitextract is 333 keer sterker en druivenpitolie 14 keer sterker dan druivenpittenmeel, volgens Robert Franz, een gerespecteerd gezondheidsexpert.

Daarom is het belangrijk je toevlucht te nemen tot druivenpitextract als je een voorraad OPC wilt aanleggen.

OPC gehalte

De aanbevolen dosering voor OPC is 150 tot 300mg voor volwassenen.

Afhankelijk van de individuele behoefte zijn doseringen tot 1000mg aan te bevelen. Vooral atleten en mensen met ziekte kunnen er baat bij hebben. Wie het preventief neemt, zou zich veilig moeten voelen tussen 150 en 500mg op permanente basis.

Helaas is het moeilijk om een exacte dagelijkse behoefte aan OPC te bepalen, want die is erg individueel. Atleten die door training aan meer oxidatieve stress blootgesteld worden, hebben meestal een hogere behoefte.

De precieze dagelijkse behoefte aan OPC is moeilijk te bepalen, omdat ze vooral afhangt van iemands eigen oxidatieve stress. (Image source: unsplash.com / Maja Petric)

Bovendien vermelden veel producten een procentuele waarde die het OPC gehalte van het druivenpitextract moet bepalen. Je moet altijd letten op de methode die gebruikt wordt om de waarde te bepalen.

Het OPC gehalte bepalen

Er zijn drie gangbare methoden die gebruikt kunnen worden om het OPC gehalte van een druivenpitextract te bepalen, met verschillende nauwkeurigheid:

Methode nauwkeurigheid
Bate/Smith methode nauwkeurig
Vanillin methode nauwkeurig
HPLC methode nauwkeurig

Hoe nauwkeurig de methoden werken is niet echt belangrijk. Het is veel belangrijker dat je alleen ooit de procentuele waarden van twee producten met elkaar vergelijkt die met dezelfde methode bepaald zijn.

Zo kunnen twee producten een gehalte van ongeveer 95% OPC hebben, bepaald volgens de Beta/Smith methode, en dus hetzelfde lijken. Volgens de HPLC methode kan de waarde echter 55% zijn voor het ene product en 40% voor het andere, wat weer een verschil aantoont.

Goede waarden zijn ook ongeveer 95% OPC gehalte volgens Bate/Smith, ongeveer 65% volgens Vanillin en ongeveer 55% volgens HPLC.

Kwaliteit (zegel, plaats van vervaardiging)

Zoals bij vrijwel alle voedingssupplementen is het altijd zinvol te kijken naar de plaats van vervaardiging en de aanwezigheid van eventuele kwaliteitszegels.

Duitsland is een echte kwaliteitsnorm vanwege de vele specificaties en beperkingen van de Voedselwet. Producten uit het Oosten, zoals Polen, enz., kunnen sneller onzuiverheden bevatten.

Bovendien is het altijd zinvol op zoek te gaan naar andere afdichtingen. Niet alleen “Made in Germany” betekent kwaliteit, maar ook, bijvoorbeeld, biologische zegels of certificaten van laboratoria brengen hulde aan de kwaliteit.

Laboratoriumtesten

Vaak vind je certificaten van laboratoria in de fotoserie van het product. Deze bevestigen de kwaliteit op verschillende manieren.

Een certificaat van een onafhankelijk laboratorium dat het OPC gehalte volgens een methode bevestigt is hier exemplarisch, zodat je er zeker van kunt zijn dat de waarde op het product juist is.

Het is ook heel nuttig om bevestiging te zoeken van een laboratorium dat het product op schadelijke additieven en onzuiverheden heeft getest.

Wetenswaardigheden over OPC

Wat zijn OPC-bevattende voedingsmiddelen?

OPC is niet alleen een voedingssupplement, maar wordt ook in gewone voedingsmiddelen aangetroffen. Vooral de schillen (als ze bestaan) zijn zeer rijk aan OPC.

In het volgende hebben we een tabel voor je opgesteld met voedingsmiddelen van verschillende soorten en het bijbehorende OPC gehalte per 100 g van het voedingsmiddel.

Voedingsmiddel OPC-gehalte per 100g/ml voedingsmiddel
Druiven, groen 21,71mg
Bosbessen 43,98mg
Pruimen (met schil) 152,62mg
Veenbessen 178,
03mg
Amandelen 95,99mg
Hazelnoten 168,39mg
Pure chocolade 154,20mg
Rode wijn 33,99mg

Zoals je ziet, is het moeilijk om in het dagelijks leven regelmatig meer dan 100 of 200mg OPC te consumeren.

Daarom zijn OPC producten zo populair en een goede manier om voldoende antioxidanten binnen te krijgen.

Hoe vermijd je vrije radicalen?

Vrije radicalen ontstaan door oxidatieve stress, waarvan de oorzaak heel verschillend kan zijn. Sport, bijvoorbeeld, veroorzaakt veel oxidatieve stress. De oorsprong van de stress hoeft dus niet per se slecht te zijn.

Veel invloeden van buitenaf veroorzaken oxidatieve stress. We hebben hier een paar typische oorzaken voor je op een rijtje gezet

 • Roken
 • Drugsgebruik
 • Alcoholmisbruik
 • bepaalde medicijnen
 • Luchtvervuiling
 • Aandoeningen van het immuunsysteem
 • Ontstekingen en infecties
 • Lichamelijke stress (sport)

Hieruit kan geconcludeerd worden dat een gezonde leefstijl de oplossing is om veel oorzaken van oxidatieve stress te vermijden.

Je kunt stress niet helemaal vermijden, en dat zou je ook niet moeten doen. Lichaamsbeweging, bijvoorbeeld, is helemaal gezond en goed voor het lichaam, maar het geeft ook aanleiding tot vrije radicalen. Het advies hier is om ervoor te zorgen dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt.

Een gezonde levensstijl vermijdt automatisch veel oxidatieve stress. Roken is een van de vele oorzaken van een toename van radicalen. (Image source: unsplash.com / Franck V)

Wanneer moet je OPC innemen?

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden als je de antioxidant inneemt.

Om het beste effect te hebben, moet het ongeveer 30 minuten voor de maaltijd ingenomen worden.

Bij hogere doseringen is het ook aan te bevelen de inname te splitsen, zodat OPC vóór meerdere maaltijden wordt ingenomen.

Verder moet rekening gehouden worden met interacties met andere medicijnen. Omdat OPC een bloedverdunnende werking heeft, mag het niet samen met bloedverdunnende medicijnen worden ingenomen. Daarom moet in zo’n geval de inname met de arts besproken worden.

(Image source: pixabay.com / Couleur)

Referenties (15)

1. Giovanni B Vignaa, Fabrizio Costantinib, Giancarlo Aldinic, Marina Carinic. Effect of a standardized grape seed extract on low-density lipoprotein susceptibility to oxidation in heavy smokers. 2003 Oct; Volume 52, Issue 10, Pages 1250–1257.
Bron

2. Irandoost P, Ebrahimi-Mameghani M, Pirouzpanah S. Does grape seed oil improve inflammation and insulin resistance in overweight or obese women?. Int J Food Sci Nutr. 2013;64(6):706-710. doi:10.3109/09637486.2013.775228
Bron

3. Bagchi D, Garg A, Krohn RL, Bagchi M, Tran MX, Stohs SJ. Oxygen free radical scavenging abilities of vitamins C and E, and a grape seed proanthocyanidin extract in vitro. Res Commun Mol Pathol Pharmacol. 1997;95(2):179-189.
Bron

4. De Groote D, Van Belleghem K, Devière J, Van Brussel W, Mukaneza A, Amininejad L. Effect of the intake of resveratrol, resveratrol phosphate, and catechin-rich grape seed extract on markers of oxidative stress and gene expression in adult obese subjects. Ann Nutr Metab. 2012;61(1):15-24. doi:10.1159/000338634
Bron

5. Park E, Edirisinghe I, Choy YY, Waterhouse A, Burton-Freeman B. Effects of grape seed extract beverage on blood pressure and metabolic indices in individuals with pre-hypertension: a randomised, double-blinded, two-arm, parallel, placebo-controlled trial. Br J Nutr. 2016;115(2):226-238. doi:10.1017/S0007114515004328
Bron

6. Zhang H, Liu S, Li L, et al. The impact of grape seed extract treatment on blood pressure changes: A meta-analysis of 16 randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2016;95(33):e4247. doi:10.1097/MD.0000000000004247
Bron

7. LaRiccia PJ, Farrar JT, Sammel MD, Gallo JJ. The effect of OPC Factor on energy levels in healthy adults ages 45-65: a phase IIb randomized controlled trial. J Altern Complement Med. 2008;14(6):723-732. doi:10.1089/acm.2007.0661
Bron

8. Razavi SM, Gholamin S, Eskandari A, et al. Red grape seed extract improves lipid profiles and decreases oxidized low-density lipoprotein in patients with mild hyperlipidemia. J Med Food. 2013;16(3):255-258. doi:10.1089/jmf.2012.2408
Bron

9. Yogalakshmi B, Bhuvaneswari S, Sreeja S, Anuradha CV. Grape seed proanthocyanidins and metformin act by different mechanisms to promote insulin signaling in rats fed high calorie diet. J Cell Commun Signal. 2014;8(1):13-22. doi:10.1007/s12079-013-0210-x
Bron

10. Sapwarobol S, Adisakwattana S, Changpeng S, Ratanawachirin W, Tanruttanawong K, Boonyarit W. Postprandial blood glucose response to grape seed extract in healthy participants: A pilot study. Pharmacogn Mag. 2012;8(31):192-196. doi:10.4103/0973-1296.99283
Bron

11. Ono K, Condron MM, Ho L, et al. Effects of grape seed-derived polyphenols on amyloid beta-protein self-assembly and cytotoxicity. J Biol Chem. 2008;283(47):32176-32187. doi:10.1074/jbc.M806154200
Bron

12. Rahman K. Studies on free radicals, antioxidants, and co-factors. Clin Interv Aging. 2007;2(2):219-236.
Bron

13. Myburgh KH, Kruger MJ, Smith C. Accelerated skeletal muscle recovery after in vivo polyphenol administration. J Nutr Biochem. 2012;23(9):1072-1079. doi:10.1016/j.jnutbio.2011.05.014
Bron

14. Kruger MJ, Smith C. Postcontusion polyphenol treatment alters inflammation and muscle regeneration. Med Sci Sports Exerc. 2012;44(5):872-880. doi:10.1249/MSS.0b013e31823dbff3
Bron

15. Bagchi D, Garg A, Krohn RL, Bagchi M, Tran MX, Stohs SJ. Oxygen free radical scavenging abilities of vitamins C and E, and a grape seed proanthocyanidin extract in vitro. Res Commun Mol Pathol Pharmacol. 1997;95(2):179-189.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Giovanni B Vignaa, Fabrizio Costantinib, Giancarlo Aldinic, Marina Carinic. Effect of a standardized grape seed extract on low-density lipoprotein susceptibility to oxidation in heavy smokers. 2003 Oct; Volume 52, Issue 10, Pages 1250–1257.
Ga naar bron
Randomisierte Kontrollstudie
Irandoost P, Ebrahimi-Mameghani M, Pirouzpanah S. Does grape seed oil improve inflammation and insulin resistance in overweight or obese women?. Int J Food Sci Nutr. 2013;64(6):706-710. doi:10.3109/09637486.2013.775228
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Bagchi D, Garg A, Krohn RL, Bagchi M, Tran MX, Stohs SJ. Oxygen free radical scavenging abilities of vitamins C and E, and a grape seed proanthocyanidin extract in vitro. Res Commun Mol Pathol Pharmacol. 1997;95(2):179-189.
Ga naar bron
Randomisierte Kontrollstudie
De Groote D, Van Belleghem K, Devière J, Van Brussel W, Mukaneza A, Amininejad L. Effect of the intake of resveratrol, resveratrol phosphate, and catechin-rich grape seed extract on markers of oxidative stress and gene expression in adult obese subjects. Ann Nutr Metab. 2012;61(1):15-24. doi:10.1159/000338634
Ga naar bron
Randomisierte Kontrollstudie
Park E, Edirisinghe I, Choy YY, Waterhouse A, Burton-Freeman B. Effects of grape seed extract beverage on blood pressure and metabolic indices in individuals with pre-hypertension: a randomised, double-blinded, two-arm, parallel, placebo-controlled trial. Br J Nutr. 2016;115(2):226-238. doi:10.1017/S0007114515004328
Ga naar bron
Metaaalyse
Zhang H, Liu S, Li L, et al. The impact of grape seed extract treatment on blood pressure changes: A meta-analysis of 16 randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2016;95(33):e4247. doi:10.1097/MD.0000000000004247
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
LaRiccia PJ, Farrar JT, Sammel MD, Gallo JJ. The effect of OPC Factor on energy levels in healthy adults ages 45-65: a phase IIb randomized controlled trial. J Altern Complement Med. 2008;14(6):723-732. doi:10.1089/acm.2007.0661
Ga naar bron
Randomisierte Kontrollstudie
Razavi SM, Gholamin S, Eskandari A, et al. Red grape seed extract improves lipid profiles and decreases oxidized low-density lipoprotein in patients with mild hyperlipidemia. J Med Food. 2013;16(3):255-258. doi:10.1089/jmf.2012.2408
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Yogalakshmi B, Bhuvaneswari S, Sreeja S, Anuradha CV. Grape seed proanthocyanidins and metformin act by different mechanisms to promote insulin signaling in rats fed high calorie diet. J Cell Commun Signal. 2014;8(1):13-22. doi:10.1007/s12079-013-0210-x
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Sapwarobol S, Adisakwattana S, Changpeng S, Ratanawachirin W, Tanruttanawong K, Boonyarit W. Postprandial blood glucose response to grape seed extract in healthy participants: A pilot study. Pharmacogn Mag. 2012;8(31):192-196. doi:10.4103/0973-1296.99283
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ono K, Condron MM, Ho L, et al. Effects of grape seed-derived polyphenols on amyloid beta-protein self-assembly and cytotoxicity. J Biol Chem. 2008;283(47):32176-32187. doi:10.1074/jbc.M806154200
Ga naar bron
Review
Rahman K. Studies on free radicals, antioxidants, and co-factors. Clin Interv Aging. 2007;2(2):219-236.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Myburgh KH, Kruger MJ, Smith C. Accelerated skeletal muscle recovery after in vivo polyphenol administration. J Nutr Biochem. 2012;23(9):1072-1079. doi:10.1016/j.jnutbio.2011.05.014
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kruger MJ, Smith C. Postcontusion polyphenol treatment alters inflammation and muscle regeneration. Med Sci Sports Exerc. 2012;44(5):872-880. doi:10.1249/MSS.0b013e31823dbff3
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Bagchi D, Garg A, Krohn RL, Bagchi M, Tran MX, Stohs SJ. Oxygen free radical scavenging abilities of vitamins C and E, and a grape seed proanthocyanidin extract in vitro. Res Commun Mol Pathol Pharmacol. 1997;95(2):179-189.
Ga naar bron
Recensies