Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

25Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Lange tijd was tarwekiemolie vooral populair in de cosmetica-industrie voor huid en haar. Maar wat maar weinigen weten: deze wonderolie is ook geschikt om mee te koken. Tarwekiemolie is bijzonder rijk aan voedingsstoffen, onverzadigde vetzuren en vitaminen die je in je dagelijkse voeding nodig hebt. Bovendien verlaagt deze wonderolie je cholesterol en heeft een ontstekingsremmende werking.

Als je meer wilt weten over tarwekiemolie, moet je onze tarwekiemolie test 2023 aandachtig lezen. Hier vind je alle belangrijke informatie. Hier krijg je alle belangrijke informatie over de olie, alle genezende effecten en mogelijke toepassingen. In deze test laten we je ook kennismaken met verschillende soorten olie. Dit moet je aankoopbeslissing een stuk gemakkelijker maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Tarwekiemolie is een rijke olie vol vitaminen en voedingsstoffen. Het is geschikt voor zowel inname als toepassing en brengt een verscheidenheid van positieve effecten met zich mee.
 • In principe kan men onderscheid maken tussen biologische tarwekiemolie, tarwekiemolie capsules en tarwekiemolie voor lichaams- en haarverzorging. Biologische tarwekiemolie en tarwekiemolie capsules zijn van voedselkwaliteit. Elke categorie heeft zijn eigen voor- en nadelen.
 • Tarwekiemolie is de olie met het hoogste vitamine E gehalte. Het is uitstekend als voedingssupplement. Bij uitwendig gebruik bevordert het de bloedsomloop, hydrateert en versterkt het de huid en het haar.

Tarwekiemolie: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je tarwekiemolie koopt

Wat is tarwe?

Tarwe is het meest verbouwde graangewas ter wereld. Het is een van de oudste gekweekte planten. Er zijn een groot aantal ondersoorten. De gewone tarwe is tegenwoordig het meest verbreid. Gewone tarwe is een recenter ras en staat genetisch betrekkelijk ver af van wat vroeger tarwe heette.

Het woord tarwe komt van het “witte” meel en de lichte kleur van de tarwevrucht.

Door een moderne kruising kan tarwe zowel in de winter als in de zomer verbouwd worden. Wintertarwe is robuuster en veel meer opbrengend. Zomertarwe is glaziger maar rijker aan proteïnen. Het wordt meestal alleen gebruikt als strooimiddel of meststof.

Tarwe is een betrekkelijk veeleisende plant. Ze heeft een vriendelijk klimaat nodig en voedselrijke grond. Bovendien moet tarwe zwaar geïrrigeerd worden.

Tarwe is erg vatbaar voor aantasting door schimmels. Daarom worden gewasbeschermingsmiddelen gespoten. Deze worden zwaar gereglementeerd door de Federale Dienst voor Consumentenbescherming en Voedselveiligheid. Zo kun je er zeker van zijn dat de bestrijdingsmiddelen geen negatieve effecten hebben op de gezondheid van de consument.

Weizenpflanze

Tarwe is een van de oudste gewassen. (Foto: unsplash.com / Kai Pilger)

Wat is tarwekiemolie?

Zoals de naam al zegt, wordt tarwekiemolie gemaakt van de kleine kiemen van tarwe. Er is meer dan een ton tarwe nodig om een liter tarwekiemolie te produceren.

Tarwekiemolie is te herkennen aan zijn donkergele kleur, die soms een roodachtige tint heeft.

Hoe wordt tarwekiemolie gemaakt?

De olie wordt alleen uit de tarwekiemen gemaakt door ze te persen. Tarwekiemolie is eigenlijk een bijproduct van de meelproductie. De vethoudende kiem wordt uit het meel verwijderd omwille van de houdbaarheid.

Er zijn twee manieren om tarwekiemolie te maken: extractie en koude persing. Bij de extractie wordt de tarwekiemolie verkregen onder hoge temperaturen en met chemische stoffen. De geraffineerde tarwekiemolie is kleurlozer en geurlozer. Waardevolle ingrediënten van de tarwekiemen gaan daarbij verloren.

Koud persen is het zachtere proces. Alle belangrijke ingrediënten worden bewaard.

Wat bevat tarwekiemolie?

Tarwekiemen hebben een oliegehalte van tussen de 8 en 12 %. Dit betekent dat tarwekiemolie ook niet rijk is aan vet. Het bestaat uit een hoog aandeel onverzadigde vetzuren.

Ingrediënt Werking
Vitamine E Transporteert schadelijke stoffen uit het lichaam, vetstofwisseling
Vitamine B Draagt bij tot de bloedvorming, zorgt voor een goed werkend zenuwstelsel
Vitamine D Versterkt botten en spieren
Vitamine A Belangrijk voor diverse processen in het lichaam
Omega 6 vetzuren Reguleert de bloeddruk en het cholesterolgehalte

In tarwekiemolie zitten Tarwekiemolie is de olie met het hoogste totale vitamine E gehalte.

Welke effecten heeft tarwekiemolie?

Tarwekiemolie kan zowel ingenomen als aangebracht worden. Afhankelijk van hoe het gebruikt wordt, worden verschillende effecten verkregen.

Uitwendige effecten

In de huidverzorging heeft vitamine E een circulatiebevorderende werking. De huid wordt steviger en rimpels verminderen.

De tarwekiemolie hydrateert ook de huid. Tarwekiemolie kan ook helpen bij de verzorging van littekens. Men zegt dat het het bindweefsel versterkt en verstevigt.

Inwendige effecten

Tarwekiemolie helpt te voorzien in de dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen, vooral aan vitamine E. Het hoge aandeel onverzadigde vetzuren in tarwekiemolie helpt ook de huid te verzachten. Het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren helpt het lichaam om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen.

Tarwekiemolie heeft ook een ontstekingsremmend effect en bevordert de bloedsomloop. De cellen worden van binnenuit gestabiliseerd. Al met al versterkt een regelmatige inname van tarwekiemolie het immuunsysteem.

Waar kun je tarwekiemolie voor gebruiken?

Tarwekiemolie heeft verschillende toepassingen. We hebben de belangrijkste samengevat in de volgende tabel:

Gebruik Werking
Huidverzorging Verbetert de elasticiteit van de huid en de doorbloeding
Haarverzorging Voorziet het haar van voedingsstoffen zonder een vettige glans
Bij koud voedsel De benodigde hoeveelheid vitamine E is al gedekt met 2-3 eetlepels per dag

Tarwekiemolie verandert in stoom bij temperaturen onder 160° C en is daarom niet geschikt om in te bakken.

Hoe gebruik ik tarwekiemolie op de juiste manier?

Tarwekiemolie kan zowel op de aangedane plek aangebracht als ingenomen worden.

Uitwendig gebruik

 • Haar en hoofdhuid: Breng de olie aan op de vingertoppen en masseer in de hoofdhuid. Laat de olie inwerken. Het is niet nodig te spoelen.
 • Huid: Breng de olie aan op de te behandelen huidzone en masseer in.

Intern gebruik

 • Alleen koud gebruiken, want hitte kan de waardevolle ingrediënten van de olie verbranden en zelfs beschadigen. Met 2-3 eetlepels kan de tarwekiemolie zijn werking al ontplooien.
 • Neem de capsules dagelijks in volgens de gebruiksaanwijzing.

Wat zijn de bijwerkingen van tarwekiemolie?

In geval van glutenintolerantie kan tarwekiemolie diarree, misselijkheid, braken en winderigheid veroorzaken. Daarom moet tarwekiemolie vermeden worden in gevallen van bekende glutenintolerantie.

Wat is de houdbaarheid van tarwekiemolie?

Tarwekiemolie heeft een lage oxidatiestabiliteit. Eenmaal geopend moet de olie binnen zes tot acht weken gebruikt worden.

Ongeopend is tarwekiemolie tot een jaar houdbaar.

Tarwekiemolie moet op een koele, goed afgesloten plaats in het donker bewaard worden om al zijn gezondheidsbevorderende actieve bestanddelen te behouden.

Hoe smaakt tarwekiemolie?

Tarwekiemolie heeft een subtiele graanachtige smaak die veel mensen als nootachtig ervaren.

De smaak van tarwekiemolie is heel subtiel. Het is voor veel mensen niet intens genoeg, dus geven ze de voorkeur aan oliën met een intensere smaak, zoals de minder gezonde pompoenpitolie.

Voor smakelijke saladedressings of andere koude gerechten is tarwekiemolie echter een uitstekende afwerking, die ook waardevolle voedingsstoffen levert.

Hoeveel kost tarwekiemolie?

In principe is tarwekiemolie een tamelijk dure olie. Het is echter de moeite waard een product van hoge kwaliteit aan te schaffen, vooral als je tarwekiemolie inneemt. Vooral met deze kan het volledige effect van alle voedingsstoffen zich ontvouwen.

In de regel zijn geraffineerde tarwekiemoliën goedkoper. Ze bevatten echter niet alle waardevolle ingrediënten en sommige hebben chemische additieven.

Welke fabrikanten van tarwekiemolie zijn er?

Er zijn veel merken en fabrikanten van tarwekiemolie. Er is een grote keuze, vooral online.

Hieronder staan verschillende fabrikanten en merken van tarwekiemolie die volgens ons onderzoek bijzonder populair zijn.

 • Allgäu Oliemolen
 • Alpvital
 • Aromatika
 • Biomond
 • Kanow Molen
 • Naissance
 • Naturata
 • Primavera

Wat zijn de alternatieven voor tarwekiemolie?

Omdat tarwekiemolie een flink prijskaartje heeft, vragen velen zich af welke olie geschikt is in plaats van tarwekiemolie.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van oliën die als vervanger voor tarwekiemolie gebruikt kunnen worden:

Alternatief Beschrijving
Wortelnotenolie Is goed om koud te koken. Bestaat grotendeels uit onverzadigde vetzuren en bevat veel vitaminen. Ook goed voor huid- en haarverzorging.
Arganolie Heeft een ontstekingsremmende werking, geneest en verzorgt de gestreste huid.
Mosterdolie Heeft antibacteriële eigenschappen, een bloedsomloopbevorderend effect en versterkt het immuunsysteem.
Hennepolie Kan een hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk tegengaan. Ontstekingsremmende en vochtinbrengende werking bij huidverzorging

Besluit: Welke soorten tarwekiemolie zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kunnen de volgende soorten tarwekiemolie onderscheiden worden

 • Biologische tarwekiemolie
 • Tarwekiemolie Capsules
 • Tarwekiemolie voor lichaams- en haarverzorging

De eerste twee categorieën behoren tot de tarwekiemoliën van levensmiddelenkwaliteit. Ze worden ook wel inheemse tarwekiemoliën genoemd. Ze zijn uitstekend geschikt voor dagelijkse consumptie. Tarwekiemoliën voor lichaams- en haarverzorging zijn zuiver cosmetische producten.

Om je te helpen de beste tarwekiemolie voor je te vinden, stellen we de drie soorten voor, met hun voor- en nadelen.

Wat zijn de eigenschappen van biologische tarwekiemolie en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Biologische tarwekiemolie is virgin en koudgeperst. Het is een zuiver natuurlijk product zonder andere toevoegingen. Biologische tarwekiemolie heeft een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren en is daarom perfect om koud te koken.

Biologische tarwekiemolie kan zowel voor uitwendige cosmetische doeleinden als voor consumptie gebruikt worden.

Voordelen
 • Veelzijdig
 • Natuurlijk
 • Hoog in omega 3 vetzuren
Nadelen
 • Duurder
 • Niet precies gedoseerd

De koudgeperste tarwekiemolie is natuurlijk en van hoge kwaliteit. Het heeft echter ook een hoge prijs. Maar omdat biologische tarwekiemolie bijzonder werkzaam is, is het de moeite waard deze prijs te betalen.

Wat zijn tarwekiemolie capsules en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Tarwekiemolie capsules zijn uitstekend als voedingssupplement. In de regel zijn tarwekiemolie capsules gemaakt van cellulose, gelatine of carrageen. Ze hebben een enteric-coating en lossen pas op in het darmkanaal. Daar ontvouwen ze ook hun volle effect.

Tarwekiemolie capsules worden vaak gebruikt om de bloeddruk te verlagen en de bloedvaten te versterken. Maar ze kunnen ook helpen bij een hoog cholesterolgehalte.

Tarwekiemolie capsules zijn bijzonder geschikt voor zwangere vrouwen, senioren of vrouwen met menopauzale symptomen. Maar ze zijn ook het perfecte voedingssupplement voor mensen in stressvolle levenssituaties of bij een vetrijk dieet.

Voordelen
 • Precies gedoseerd
 • Werkzame ingrediënten
 • Gemakkelijk in te nemen
Nadelen
 • Alleen geschikt voor inname
 • Minder natuurlijk

Bij inname van de capsules de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op de bijsluiter niet overschrijden.

Wat is tarwekiemolie voor lichaams- en haarverzorging en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Tarwekiemolie wordt in veel cosmetische producten gebruikt omdat de olie hierdoor minder snel ranzig wordt. Het draagt bij tot een langere houdbaarheid. Cosmetische tarwekiemolie producten vind je meestal in combinatie met andere oliën, want tarwekiemolie zelf is nogal duur.

Het eindproduct is dus goedkoper dan biologische tarwekiemolie. De meeste tarwekiemoliën die voor cosmetische doeleinden gebruikt worden, zijn geraffineerd. Een chemische extractiemethode kan een zuiverder olie opleveren die het meest geschikt is voor een bepaald doel. Niettemin is deze olie dan minder natuurlijk.

Tarwekiemolie voor lichaams- en haarverzorging is gemakkelijk te gebruiken en meestal al voor één doel bestemd. Hij is dus perfect aan een taak aangepast en werkt snel.

Voordelen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Verzorgt snel
 • Goedkoper
Nadelen
 • Alleen geschikt voor cosmetische doeleinden
 • Andere toevoegingen
 • Minder natuurlijk

Vooral in volume shampoos wordt vaak tarwekiemolie gebruikt, omdat het het haar versterkt en dikker maakt. De vochtinbrengende eigenschappen van tarwekiemolie gaan ook roos tegen.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om tarwekiemoliën te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om gitaarversterkers goed te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikte olie te kiezen.

 • Productie
 • Ingrediënten
 • Biologische certificering
 • Kleur van de olie
 • Geur van de olie
 • Toepassingen
 • Virgin
 • Vegan

In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is een olie op basis van de criteria te kopen of niet.

Productie

In principe kan onderscheid gemaakt worden tussen geraffineerde en ongeraffineerde tarwekiemolie. Geraffineerde tarwekiemolie wordt verkregen door extractie. Ongeraffineerde tarwekiemolie door het proces van koude persing.

Tijdens de extractie worden meestal chemische additieven aan de tarwekiemolie toegevoegd. Door de hoge temperaturen verliest geraffineerde tarwekiemolie ook belangrijke ingrediënten. Geraffineerde tarwekiemolie is veel lichter van kleur en geur dan ongeraffineerde tarwekiemolie. Tarwekiemolie die met CO2 geëxtraheerd is, is bijzonder lang houdbaar.

Öl mit Dekorationen

Tarwekiemolie heeft veel positieve effecten op het lichaam. (Foto: pixabay.com / silviarita)

Chemische extractiemethoden leveren meestal een zuiverder soort olie op, die dan voor specifieke doeleinden gebruikt wordt. Dit wordt vooral gebruikt in de farmaceutische en cosmetische industrie.

Koud persen is de zachtere methode. Het wordt direct uit de kiem van de tarwe geperst en niet verder verwerkt. Ongeraffineerde tarwekiemolie behoudt alle belangrijke ingrediënten. Het is natuurlijk en effectief.

Ingrediënten

Tarwekiemolie wordt vaak gemengd met andere oliën. Besteed daarom aandacht aan de kwaliteit van het product en de oliën. Het is aan te raden een hoogwaardige tarwekiemolie van de eerste persing te kopen, die niet met andere ingrediënten vermengd is. Om zeker te zijn dat alles past, moet de ingrediëntenlijst intensief gelezen worden.

Wie allergisch is, moet de ingrediënten zorgvuldig lezen om er zeker van te zijn dat er geen allergenen in de verrijkte tarwekiemolie zitten.

Biologische certificering

Bij tarwekiemolie van de eerste persing is het belangrijk producten van biologische tarweteelt te kiezen.
Als zulke producten niet te vinden zijn, moet je altijd op de kleine lettertjes letten. De olie moet op zijn minst afkomstig zijn van tarwe waarvan de teelt op bestrijdingsmiddelen getest is. Anders zou de tarwekiemolie verontreinigd kunnen zijn met giftige stoffen.

Kleur van de olie

In principe geldt: hoe donkerder de tarwekiemolie, hoe beter de kwaliteit.

Geraffineerde tarwekiemoliën worden meestal lichter door extractie. Daarom is hoogwaardige ongeraffineerde tarwekiemolie gemakkelijk te herkennen aan zijn donkerder kleur.

Geur van de olie

De ongeraffineerde tarwekiemolie heeft een licht graanachtige geur. In principe is de geraffineerde tarwekiem reukloos. Er worden echter vaak extra geurstoffen aan de olie toegevoegd, vooral in cosmetische producten.

Wie deze geuren in cosmetica verkiest, moet op zulke producten letten en een aangename geur kiezen voor dagelijks gebruik.

Toepassingen

Sommige leveranciers bieden tarwekiemolie alleen aan voor uitwendig gebruik. Dit staat op de fles vermeld. Je moet daarom goed opletten waarvoor de tarwekiemolie gebruikt kan worden. Maagdelijke biologische tarwekiemolie kan zowel uitwendig als inwendig gebruikt worden.

In natuurvoedingswinkels of biologische winkels is er een assortiment tarwekiemoliën die ook geschikt zijn voor consumptie.

Nativ

Virgin tarwekiemolie is een tarwekiemolie van levensmiddelenkwaliteit. Het is meestal een koudgeperste olie van hoge kwaliteit.

Een tarwekiemolie van de eerste persing is meestal duurder. Het heeft een intense graanachtige geur en een sterk oranje-gele kleur. Het bevat alle belangrijke ingrediënten en is bijzonder effectief.

Veganistisch

In principe zijn de meeste tarwekiemoliën veganistisch. Let er bij het innemen van tarwekiemolie capsules wel op dat ze zonder gelatine zijn. Veel producten zijn ook gemarkeerd met een symbool, zodat je zeker weet dat het absoluut veganistisch is.

Je moet er ook zeker van zijn dat het veganistische product zonder dierproeven geproduceerd werd.

Wetenswaardigheden over tarwekiemolie

Waarom is tarwekiemolie zo duur?

De productie van tarwekiemolie is erg duur. Een ton tarwe is nodig om een liter tarwekiemolie te produceren. De olie zelf wordt dan alleen uit de kiem van de tarwe geperst.

Er zijn veel grondstoffen en een ingewikkeld proces nodig om de waardevolle en populaire tarwekiemolie te maken. Het is vanwege deze veeleisende productie dat tarwekiemolie zo duur is.

De geschiedenis van tarwe

De geschiedenis en ontwikkeling van granen is nauw verbonden met de cultuurgeschiedenis van de mensheid. Toen de mensen in Europa zich begonnen te vestigen, werden ook de eerste granen gezaaid en geoogst.

De eerste vondsten van tarwe dateren uit de periode tussen 7800-5200 v. Chr. Tarwe is dus het op één na oudste graangewas ter wereld, na gerst.

Afhankelijk van het gebruik varieerde men het verbouwen van de verschillende vormen van tarwe. Intussen is tarwe door veredeling zo veranderd dat het voldoet aan de veeleisende eisen van de huidige burgerlijke samenleving.

Waarom wordt tarwekiemolie vaak gemengd met lijnzaadolie?

Lijnzaadolie heeft een bijzonder hoog gehalte aan omega-3 vetzuren. Het wordt aanbevolen als voedingssupplement omdat omega-3 vetzuren ontstekingsprocessen in het lichaam afremmen. Lijnzaadolie is gevoelig voor opslag. Door de toevoeging van tarwekiemolie wordt de olie minder snel ranzig. Tarwekiemolie houdt de smaak fris en werkt als stabilisator.

Met zijn hoge vitamine E gehalte is tarwekiemolie de perfecte aanvulling op lijnzaadolie.

Beeldbron: 123rf.com / 73189568

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies