friends exercising on a treadmill at the bright modern gym
Laatst bijgewerkt: 01-12-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

22Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Hardlopen verbetert je fysieke welzijn en maakt je geest schoon. Het heeft nog veel meer voordelen, die je mogelijk al kent. Zit je de hele dag achter de computer? Is het slecht weer? Dan is een loopband ideaal voor jou. Als je wilt hardlopen maar liever binnen blijft, aarzel dan niet en lees verder. Je zult er geen spijt van krijgen.

Loopbanden helpen je om je fysieke uithoudingsvermogen te verbeteren. De apparaten zijn ook een goede stimulans om gewicht te verliezen of simpelweg strakker in je vel te zitten. Er gaat niets boven buiten te rennen en wandelen, maar soms blijf je liever binnen. In die gevallen kan een loopband de perfecte aanvulling zijn om in vorm te blijven.




Belangrijk om te weten

  • Loopbanden zijn apparaten waar je op kunt wandelen of hardlopen, zonder van huis weg te hoeven.
  • Er zijn twee soorten loopbanden: de handmatige loopbanden en loopbanden die worden aangedreven door elektriciteit. De laatste wordt het meest gebruikt.
  • Het gebruik van een loopband is ideaal als het bijvoorbeeld ’s winters erg koud is. Loopbanden zijn verder perfect voor mensen met drukke agenda’s en zittend werk.

Onze selectie: De beste loopbanden op de markt

Hieronder laten we je de 5 beste loopbanden zien die je op de markt kunt vinden. Of je nu aanvulling zoekt op je training of gewoon meer wilt gaan lopen in de winter. Kijk goed naar de kenmerken van elk model en denk na over je eigen doelstellingen, voor je een loopband aanschaft. Laten we beginnen!

1e plaats: Focus Fitness Jet 2

De Focus Fitness Jet 2 is de ideale loopband voor de thuissporter. Deze compacte loopband beschikt over verschillende voorgeprogrammeerde programma’s, heeft een stille motor en is handmatig verstelbaar in twee verschillende hoogtes. Na afloop van je training is hij daarnaast eenvoudig op te klappe. De Jet 2 loopband van Focus Fitness is uitgerust met een stille 1,5 pk motor. Deze maakt snelheden mogelijk van 1 t/m 13 kilometer per uur. Het fijne aan deze motor is dat het geluidsniveau ook tijdens hogere snelheden bijzonder laag is.

2e plaats: Kinetic Sports Loopband

Op de tweede plaats in onze ranking staat de loopband van Kinetic Sports. Kopers zijn zeer tevreden met dit model. Vooral beginners, vanwege de relatief lage prijs. Handig als je nog een beetje bekend wil worden met hardlopen. Het apparaat bevat een trainingscomputer, handpolssensoren en nood- en veiligheidsschakelaars. De snelheid kan tot 10 km/u, bedenk van tevoren of dit hard genoeg voor je is. Het apparaat bevat 12 vooraf ingestelde programma’s.

De loopband heeft een LCD-display waarop je het aantal verbrande calorieën, de snelheid, afstand, tijd, en je hartslag kunt zien. De gegevens die via de handpolssensoren binnen komen worden naar de computer verzonden zodat je exact je prestatiecontrole kunt volgen. Het compacte formaat van de hometrainer is opvouwbaar, waardoor het gemakkelijk is het apparaat op te bergen, op te dragen en op te zetten.

3e plaats: VirtuFit TR-100 Loopband

Met de TR-100 Loopband van VirtuFit wordt hardlopen een stuk interessanter. 15 uitdagende verschillende programma’s, een lichaamsvettest om je vetpercentage op te meten en een conditiemeting met de hartslaghersteltest. De snelheid en hellingshoek van de VirtuFit loopband worden door deze programma’s en testen automatisch aangepast. Loop je liever op je eigen tempo, dan is dat ook gewoon mogelijk. De snelheid is in te stellen tussen 1 en 16 km/u en de hellingshoek tussen 0 tot 12%.

4e plaats: Focus Fitness Jet 5 Loopband

Focus Fitness brengt met de Jet 5 een vernieuwd model op de markt. Zo beschikt het verbeterde model over een sterker frame, breder/langer loopvlak en is het vele malen makkelijker op te bouwen. Zo is de complete loopband volledig voor gemonteerd en hoef je hem enkel op te klappen en 8 schroeven aan te draaien. De Jet 5 serie is een allround loopband geschikt voor alle loopvormen en gericht op thuisgebruik. De Jet 5 biedt de geruime keuze uit 36 verschillende trainingsprogramma’s.

5e plaats: VirtuFit Elite TR-500i Loopband

De VirtuFit Elite TR-500i Loopband is ontworpen voor serieuze hardlopers. Deze loopband heeft andere eigenschappen dan een model waar je een uurtje in het weekend op loopt. De VirtuFit Elite TR-500i is gemaakt van betere materialen en geschikt voor intensief gebruik. Hij heeft weinig onderhoud nodig en waarschuwt je bovendien als het tijd wordt om de band te smeren. Smeerolie en een sponsje om de band te onderhouden worden bij deze loopband meegeleverd.

Shopgids: Wat je moet weten over loopbanden

Er zijn veel verschillende soorten loopbanden op de markt. Het is een van de best verkochte cardiovasculaire fitnessapparaten ter wereld. Sommige mensen gebruiken een loopband omdat ze het zelf willen, anderen vanwege medisch advies. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over loopbanden van kopers.

Happiness is the best motivation

Loopbanden helpen bij een fysiek en emotioneel welzijn.
(Bron: Bizón: 53101243/ 123rf.com)

Wat is een loopband?

Een loopband is een apparaat dat je kunt gebruiken voor cardio-oefeningen binnenshuis. Je kunt er op wandelen of hardlopen. Er zijn 2 soorten loopbanden: handmatige banden en banden die worden aangedreven door elektriciteit. De meeste loopbanden bevatten diverse trainingsprogramma’s. Soms wordt het gebruik ervan specifiek door artsen aangeraden.

Wist je al dat de loopband oorspronkelijk als correctiemiddel werd gebruikt? Dat gebeurde in de 19e eeuw, toen een Britse ingenieur de ‘loopmachine’ ontwierp om gevangenen mee te straffen. De bedoeling, behalve bestraffen, was dat de gevangenen productief bleven.

Wat voor soort loopbanden zijn er?

Zoals we hierboven al aangaven, zijn er in principe er twee soorten loopbanden: de gemotoriseerde of elektrische loopband en de handmatige band. De loopband zonder motor wordt voortgestuwd door de beweging van de gebruiker. Elektrische loopbanden hebben een motor en worden zowel in sportfaciliteiten als in de huiselijke omgeving gebruikt. Hieronder laten we de verschillen tussen de 2 soorten zien:

Loopband Handmatig Elektrisch
Beweging  Werkt met de beweging van de gebruiker mee  Vereist een motor om in beweging te komen
Ritme  Hangt van de beweging van de gebruiker af  Hangt van het trainingsprogramma dat de gebruiker kiest af
Prijs  Is vaak goedkoper dan de elektrische variant  Heeft een breed scala aan verschillende prijzen
Helling  Stel je handmatig in wanneer het apparaat niet beweegt  Selecteer je voor of tijdens de training in
Functie  Is ontworpen om op een ontspannen manier te lopen of rennen  Variërt afhankelijk van het model

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van een loopband?

Hardlopen heeft over het algemeen altijd een positief effect, zowel lichamelijk als emotioneel gezien. Buitenshuis hardlopen vereist vaak meer inspanning dan wanneer je dat in een sportschool of thuis doet. Een loopband heeft veel voor-, maar ook enkele nadelen. In de volgende tabel laten we die zien:

Voordelen
  • Veelzijdig gebruik
  • Je bent niet afhankelijk van het weer
  • Je kunt de trainingsintensiteit heel goed in de gaten houden
  • De hellingsfunctie maakt het mogelijk om constant &#8216
  • bergopwaarts” te blijven rennen
Nadelen
  • Duur
  • Het loopvlak kan je pas beperken
  • Het kan soms een beetje eentonig aanvoelen
  • Je moet een strikt ritme volgen

Hoe blijkt dat een loopband goed is voor je cardio-training?

De eerste moderne medische loopband werd in 1952 door Dr. Robert Bruce gebruikt. Hij was cardioloog en stond bekend als “de vader van de lichaamsbeweging cardiologie”. Hij ontwikkelde het Bruce Protocol, een test om de hartfunctie te evalueren. Het protocol wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt.

De test bestaat uit het lopen op een loopband, waarbij de loopsnelheid en helling volgens een vast protocol worden opgevoerd in stappen van 3 minuten. Met het Bruce Protocol kwam er een veilig, gestandaardiseerd protocol dat kan worden gebruikt om de hartfunctie te controleren bij het trainen van patiënten en sporters.

Is lopen op een loopband gezond?

Actief blijven is om verschillende redenen belangrijk. Een loopband heeft veel voordelen voor je gezondheid. Ook als je veel achter de computer zit, bijvoorbeeld voor je werk, is het gebruik van een loopband goed voor je. En niet alleen om af te vallen. In de lijst hieronder leggen we uit waarom:

  • Je houdt flexibelere gewrichten. De loopband dempt het loopvlak. Op deze manier voorkom je problemen met je enkels, knieën en rug.
  • Jij hebt de controle. Als je op een loopband traint, ben jij degene die de snelheid en helling bepaalt. Je kunt zelf bepalen hoeveel energie je wilt verbruiken.
  • Lopen op een loopband verbetert de cardiovasculaire gezondheid. Hardlopen op een loopband helpt om de kracht van je hart en de bloedcirculatie in je lichaam te vergroten. Een sterker hart betekent een lagere bloeddruk. Bovendien helpt het om je slechte cholesterol te verlagen en goede cholesterol te verhogen. De meeste loopbanden hebben tegenwoordig een hartslagmeter.
  • Het is goed voor je spierspanning. Een loopband draagt bij aan het versterken van je spierstelsel. Hoe meer je loopt, hoe sterker je beenspieren zullen worden.
  • Ze zijn makkelijk in gebruik. Een groot voordeel van loopbanden is dat ze extreem gemakkelijk te gebruiken zijn. Het kost bijna geen moeite om ze te configureren en aan de gang te krijgen. Druk gewoon op een paar knoppen op het bedieningspaneel en je kunt beginnen.
  • Het gebruik van een loopband vermindert de kans op een aantal ziekten. Zoals diabetes, depressie, artritis of slapeloosheid.
  • Het is goed voor je geestelijke gezondheid en motivatie. Als je hardloopt, geven je hersenen endorfines vrij, een stofje dat je gelukkiger maakt. Op die manier draagt het gebruik van een loopband direct bij aan de verlichting van depressie en angst.

Wat voor soort training beoefen je op een loopband, aërobisch of anaërobisch?

Over het algemeen doe je aërobe oefeningen op een loopband . Dit type training bestaat uit oefeningen met een lage of gemiddelde intensiteit, maar van lange duur. Je lichaam heeft zuurstof nodig om vet en koolhydraten te verbranden. Hardlopen, wandelen en zwemmen zijn voorbeelden van dit soort oefeningen en zijn ideaal voor het cardiovasculaire systeem.

Loopbanden bieden ook de mogelijkheid om anaërobe oefeningen uit te voeren door sprintjes te maken of door middel van een interval-training. Dit type oefening is van hoge intensiteit en ideaal voor het verbranden van vet. De laatste tijd is dit type oefening erg populair geworden. Het is een effectieve trainingsmethode en je kunt er een hoop tijd mee besparen.

Digital composite of Highlighted ankle of woman on treadmill

Er bestaan loopbanden die speciaal voor fysieke revalidatieoefeningen worden gebruikt.
(Bron: MediaLtd: 42558416/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen aërobe en anaërobe oefeningen?

In tegenstelling tot aërobe oefeningen, heb je voor anaërobe oefening geen zuurstof nodig. De energie komt dan uit onder andere je spieren of glucose. Anaërobe oefeningen zijn van korte duur en hoge intensiteit. Voorbeelden zijn krachttraining of sprintjes trekken. Je maakt bij dit soort oefeningen gebruik van de energie uit je spierstelsel.

Wat is het doel van aërobe training?

Het doel is vooral om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Om te wandelen, rennen, zwemmen of fietsen, heb je energie nodig. Dit krijg je als je vet en koolhydraten verbrandt. Hiervoor heb je zuurstof nodig. Aërobe oefeningen verhogen de spiermassa niet – wat een anaërobe training wel doet – het vergroot echter wel de spiercapaciteit.

We adviseren kinderen en ouderen van boven de 65 jaar om aërobe oefeningen onder begeleiding van een professionele sporter te doen.

Hoe worden aërobische trainingen ingedeeld?

Normaal gesproken worden aërobische oefeningen in 2 groepen gedeeld: oefeningen met een hoge en met een lage impact. Aërobe oefeningen helpen ons om ons af te leiden van onze dagelijkse problemen. Het helpt ook de cardiovasculaire conditie te verbeteren en ons lichaam gezond te houden. In de volgende tabel zie je de verschillen tussen aërobe oefeningen met een lage en met een hoge impact:

Aërobe oefeningen met een lage impact Aërobe oefeningen met een hoge impact
Voorbeelden Lopen, zwemmen, traplopen, roeien, klimmen, skiën Rennen, dansen, tennis, squash of paddle tennis
Wordt aanbevolen aan Bijna iedereen met een goede gezondheid Atleten en mensen in zeer goede fysieke conditie
Frequentie Uit onderzoek blijkt dat een training van drie uur per week of meer, het risico op hart- en vaatziekten met 65% verkleint  Een sessie moet tenminste 20 minuten duren. Drie wekelijkse sessies zijn meer dan voldoende voor een beginner

Wat zijn de voordelen van een aërobische training?

We raden mensen die erg gehecht zijn aan hun huis, om wat voor reden dan ook, aan geleidelijk te beginnen met het uitoefenen van aërobe oefeningen. Eerst 5 tot 10 minuten per dag, iedere dag. Vervolgens 3 tot 7 keer per week, minstens 30 minuten per dag. Deze training zal al snel zijn vruchten afwerpen. In de volgende lijst vind je de voordelen van een aërobische training:

  • Vermindert de hoeveelheid lichaamsvet, zowel lokaal subcutaan vet als het vet tussen de spieren
  • Zorgt dat je afvalt, aangezien het de hoeveelheid lichaamsvet vermindert
  • Verlaagt de bloeddruk op middellange termijn
  • Verbetert de longcapaciteit door het lichaam te oxygeneren
  • Verlaagt je slechte cholesterol (LDL) en verhoogt je goede cholesterol (HDL)
  • Verbetert je zelfvertrouwen door endorfines te bevrijden
  • Verhoogt de opname van calcium
  • Verbetert je uithoudingsvermogen
  • Vermindert de kans op hart- en vaatziekten en voorkomt andere ziekten
  • Voorkomt osteoporose (botontkalking)
  • Vermindert stress

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er zijn veel verschillende modellen van loopbanden op de markt. Daarom is het belangrijk om verschillende modellen te vergelijken voor je er een koopt. Hieronder laten we je een aantal belangrijke aankoopcriteria zien, die je kunnen helpen bij het kiezen van de loopband die het beste bij jouw behoeften past.

Afmetingen van de loopband

Als je langer dan 1.80 m bent, is het handig om goed op de afmeting van de band te letten. Het is belangrijk dat het loopoppervlak in dat geval minstens 46×130 cm is. Als je minder lang bent, is dit aspect van minder groot belang. Aan de andere kant, als je een beetje aan de “forse” kant bent, vergeet dan niet het gewicht dat de machine ondersteunt te controleren.

Maximale snelheid

Voor wandelaars, beginners en mensen die alleen willen afvallen, zijn loopbanden met een maximale snelheid van 10 km/u meestal voldoende. Lopers met meer professionele aspiraties hebben waarschijnlijk apparaten met hogere snelheden nodig. Let ook op de startsnelheid, deze moet 1 km/u zijn.

Vermogen

Het vermogen kan in PK of in watts (W) worden gemeten. Een PK staat gelijk aan 735 W. Aanbevolen voor een persoon van meer dan 80 kilogram, wordt om een loopband van minstens 1200 W te kiezen. Onthoud ook dat hoe hoger de helling is, hoe minder kracht de loopband nodig heeft. Het is verder belangrijk dat de loopband je gewicht ondersteunt.

Running on treadmill

Op een loopband kun je je tijd en afgelegde afstand goed blijven controleren.
(Bron: Jackson: 41803572/ 123rf.com)

Hellingsgraad

De hellingsgraad van de loopband is belangrijk, of je nu beginner of professioneel hardloper bent. Het doel van de hellingsfunctie is om de inspanning geleidelijk te intensiveren. Een belangrijk aspect hierbij is de toestand waarin je gezondheid zich bevindt. Als je problemen met je knieën of enkels hebt, is het beter om helling te vermijden. In deze gevallen dien je bovendien een arts te raadplegen bij het gebruik van een loopband.

Dempingssysteem

Als we lopen of rennen, vangen met name onze voeten de klappen op. Daarom is het belangrijk dat een loopband een goed dempingssysteem heeft. Op die manier bescherm je je gewrichten. Vergeet niet om altijd goede schoenen te dragen die je voeten en de rest van je lichaam beschermen. Het is tot slot misschien ook wel belangrijk je vloer te beschermen met een vloermat.

Veiligheid

De beveiligingsmechanismen van de loopband zijn erg belangrijk. Zoals je in onze rankinglijst kon zien, bevatten de meeste modellen een systeem om ongelukken te voorkomen. Zorg ervoor dat de loopband niet in 1 keer stopt (tenzij nodig), maar de snelheid rustig afbouwt. Een ander belangrijk aspect is dat het apparaat langzaam begint en oplopend versnelt.

Functionaliteiten

Moderne loopbanden bevatten vaak meerdere handige functies. Deze kunnen met name interessant zijn voor professionele hardlopers. Hieronder laten we zien welke functionaliteiten er zijn en wat je ermee kunt doen. Bekijk welke functionaliteiten handig kunnen zijn voor jou, aan de hand van de volgende lijst:

  • Hartslagmeter. Dit is een belangrijk hulpmiddel om blessures en ongemak te voorkomen. Er zijn loopbanden die je hartslag kunnen meten en zelfs automatisch de snelheid of de helling regelen, om de intensiteit van de training aan te passen op jouw ritme.
  • Scherm. Wordt ook wel als het “brein” van de loopband gezien. Het scherm toont gegevens zoals verbruikte calorieën, tijd of snelheid. Het moet niet te klein zijn, zodat je je op de training en het loopvlak kunt blijven focussen.
  • Opvouwbaar of niet. Bekijk dit aspect goed voordat je een loopband koopt. Je kunt een hoop ruimte besparen als je het apparaat kunt opvouwen.
  • Programma’s. Controleer of de loopband verschillende trainingsprogramma’s heeft. Op die manier kun je je voortgang beter in de gaten houden en is het gemakkelijker om gemotiveerd te blijven.

Samenvatting

De gezondheid van de mens is een kwestie die elke dag belangrijker wordt. Het ritme van het leven in de stad, vaak gecombineerd met zittend werk, vermindert de tijd die we aan lichaamsbeweging besteden. Fysiek en emotioneel welzijn is echter voor veel mensen steeds meer een prioriteit. Of het nu in de sportschool of bij je thuis is, sporten is altijd gezond. Een loopband helpt je daar op een laagdrempelige manier bij.

Zoals je in het artikel hebt kunnen lezen, is het gebruik van een loopband een perfecte manier om je conditie te verbeteren en beter in je vel te zitten. Een loopband is vooral handig als je niet graag buiten komt in de winter of een hele drukke agenda hebt. Het is belangrijk een loopband te kiezen die het beste bij je doelstellingen past. Onthoud altijd: Stap voor stap bereik je de top!

Als je ons artikel interessant vond, laat dan een reactie achter of deel het met je vrienden en familie.

(Bron van de header: Dotschok: 37459682/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies