Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

24Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

40Verzamelde opmerkingen

Een picknick in de zomer, een tochtje naar het meer of een ontspannen fietstochtje naar de markt – een fietsmand aan je fiets is een handige manier om je wekelijkse boodschappen te vervoeren of kleine spullen in op te bergen. Of je nu op weg bent naar school, naar je werk of naar sport, er is een geschikte fietsmand voor elke fietser. Met een hondenfietsmand is je geliefde viervoeter altijd bij je.

Fietsmanden zijn al verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van uitvoeringen. Deze gids vergelijkt en beoordeelt verschillende fietsmand modellen. De belangrijkste criteria voor het kopen van een fietsmand worden dan voorgesteld en de meest gestelde vragen over fietsmanden worden beantwoord.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Fietsmanden zijn bijzonder geschikt voor het vervoer van boodschappen, schooltassen, sporttassen of handtassen, maar ook voor kleine voorwerpen. Honden kunnen vervoerd worden met een speciale hondenfietsmand.
  • Fietsmanden zijn er in een grote verscheidenheid van maten en vormen. Ze kunnen ofwel aan de voorkant van het stuur of aan de achterkant van het bagagerek bevestigd worden.
  • Het materiaal speelt een grote rol. Er zijn fietsmanden van kunststof, aluminium en staal, of ook van natuurlijke materialen zoals wilg en rotan.

Fietsmand: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor fietsmanden

Individuele behoeften en voorkeuren zijn meestal doorslaggevend voor de aankoop van een bepaalde fietsmand. De volgende aankoop- en evaluatiecriteria moeten echter in elk geval in acht genomen worden.

Materiaal en ontwerp

Fietsmanden zijn van verschillende materialen gemaakt. Deze omvatten plastic, aluminium, staal en de natuurlijke materialen wilg en rotan. Plastic fietsmanden zijn bijzonder licht, gemakkelijk schoon te maken en meestal goedkoop.

Ze zijn echter niet bijzonder duurzaam en minder stevig dan fietsmanden van aluminium of staal, die van betere kwaliteit maar ook duurder zijn. Stalen fietsmanden zijn zwaarder, maar houden het best tegen regen en vocht. Fietsmanden van riet en rotan zijn lichter en overtuigen door hun natuurlijke, meestal gevlochten vormgeving.

Grootte en vorm

Fietsmanden zijn er in veel verschillende maten en vormen. Afhankelijk van je behoeften zijn er kleine, grote, platte en hoge manden. Bij het kiezen is het belangrijk dat de fietsmand geschikt is voor het gebruik door de fietser. Als het een schoolkind is, moet een schooltas altijd in de fietsmand passen. Er zijn echter ook speciale boodschappen- of hondenmanden.

Type bevestiging

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vast gemonteerde en afneembare fietsmanden. De laatste zijn bevestigd met een beugel met snelsluiting en kunnen bijvoorbeeld winkelend worden meegenomen. Vaste manden daarentegen zijn permanent op de fiets bevestigd en kunnen alleen met behulp van gereedschap verwijderd worden. Ze kunnen niet zo gemakkelijk verwijderd worden en zijn dus diefstalbestendiger.

Draagbaarheid

Draagbare fietsmanden kunnen gemakkelijk van de fiets losgemaakt worden en hebben een handvat of praktische draagriemen. Ze zijn bijzonder handig voor marktbezoek of boodschappen doen, want er is geen extra boodschappentas nodig en de aankopen kunnen dan direct op de fiets opgeborgen worden. Eenmaal thuis kan de mand dan meteen naar de keuken gebracht worden.

Deksel

Een deksel voor de fietsmand dient om hem te beschermen tegen regen, stof, bladeren of vocht. Fietsmanden met een eigen deksel zijn meestal draagbare manden. In sommige gevallen is het deksel afsluitbaar en beschermt zo tegen diefstal. Hoezen voor open manden worden meestal niet bij de levering inbegrepen.

Geschiktheid voor honden

Fietsmanden van wilg of rotan zijn bijzonder geschikt voor honden, omdat ze meestal fijn geweven zijn en daardoor comfortabeler voor gevoelige hondenpootjes. Ook de luchtdoorlaatbaarheid die de geweven structuur van de mand biedt is belangrijk. Fietsmanden van kunststof zijn voordelig bij regen en nat weer, maar kunnen in de zomer te benauwd worden.

Gids: Veelgestelde vragen over fietsmanden in detail beantwoord

In het volgende beantwoorden we de meest gestelde vragen over het kopen van een fietsmand, waar je op moet letten en welke mand beter geschikt is voor kleine of grote honden.

Welke fietsmand is geschikt voor mij?

Er zijn veel verschillende soorten fietsmanden. Welke fietsmand uiteindelijk geschikt is, hangt af van individuele voorkeuren en het persoonlijk gebruik van de mand.

Fahrradkorb

De fietsmand kan niet alleen dienen als praktisch boodschappenhulpmiddel, maar ook als versiering van de fiets. (Image source: Josh Wilburne / Unsplash)

In de koop- en beoordelingscriteria vind je nuttige tips voor het kiezen van het juiste materiaal, de afmetingen en de draagkracht, en andere belangrijke criteria voor het kiezen van een geschikte fietsmand.

Welke soorten fietsmanden zijn er?

Fietsmanden kunnen onderscheiden worden aan de ene kant door de soort sluiting en aan de andere kant door hun functie en eigenschappen. Fietsmanden kunnen aan de voorkant van het stuur of aan de achterkant van het bagagerek bevestigd worden. De fietsmand aan het stuur is vooral aan te bevelen voor lichte of waardevolle bagage.

Zware bagage kun je beter op de bagagedrager opbergen. Verder kan een onderscheid gemaakt worden tussen open en gesloten systemen. Gesloten fietsmanden zijn verkrijgbaar als mobiele manden om boodschappen te doen of om honden in te vervoeren.

Wat kost een fietsmandje?

Goedkope fietsmanden koop je al vanaf €5. De prijs hangt meestal af van de kwaliteit van het product en van de bijgeleverde accessoires. De volgende tabel toont de aspecten die bij elke getoonde prijsklasse horen.

Prijsklasse Beschikbare producten
Prijsklasse (5-15€) Eenvoudige vormgeving, meestal geen bevestigingsmateriaal inbegrepen
Middelprijs (15-40€) Zowel open als gesloten systemen, meestal geschikt voor honden, goed vakmanschap
Hooggeprijsd (40€ en meer) Speciale vormgeving of materialen, hoogwaardige afwerking, accessoires inbegrepen, gedeeltelijk afsluitbaar

Laaggeprijsde fiets k De middenprijsklasse omvat zowel open als gesloten fietsmanden, sommige met handvatten of draagriemen, ook met snel- of kliksluitingen. Fietsmanden met een bijzonder ontwerp of een bijzonder hoogwaardige afwerking zijn in de hoge prijsklasse.

Welke fietsmand is geschikt voor mijn hond?

Een voor honden geschikte fietsmand wordt aanbevolen voor kleine of nerveuze honden, omdat de hond dan de afstand kan zien die de fiets voor hem aflegt en de fietser de hond beter in het oog kan houden. Voor grotere of zwaardere honden is een draagmand geschikt voor honden meer geschikt. Bijzonder grote honden moeten, indien nodig, ondergebracht worden in een fietskar die geschikt is voor honden.

Kleine honden kunnen ook vastgezet worden met een hondenbeschermer, die aan de mand bevestigd kan worden. Het belangrijkste is dat de hond zich in een mand op zijn gemak voelt en hem accepteert als een plaats om zich te ontspannen of als een spannende uitkijkpost. De hondenmand moet groot genoeg zijn en steun bieden aan de hond tijdens de reis. De afstand die met de hond afgelegd moet worden is ook belangrijk. In elk geval moet een proefrit gemaakt worden om te bepalen of de hond zich prettig voelt in de mand en of de maat past.

Hoe laat ik mijn hond aan de fietsmand wennen?

Voor een voorzichtige gewenning aan de fietsmand moet de hond eerst de gelegenheid krijgen rustig aan de mand te snuffelen. Dan kan de hond voorzichtig in de mand gehesen worden, die eerst op de grond gezet wordt. Als de hond in de mand gaat zitten, krijgt hij een beloning. Als de hond de eerste keer weer wegspringt, herhaal je gewoon met geduld.

Als deze stap zonder problemen werkt en de hond langere tijd ontspannen in de mand zit, kan de mand op een tafel gezet worden, bijvoorbeeld. Als de oefening op de tafel lukt, kan de fiets erbij gezet worden. Als de hond rustig en ontspannen in de fietsmand zit, kan de fiets daarna voorzichtig voortgeduwd worden en, als de hond zich er prettig in voelt, kan er op gereden worden.

Conclusie

Fietsmanden zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ze zijn er in een grote verscheidenheid van uitvoeringen. Er is voor elke fietser wat wils. Voordat je een nieuwe fietsmand koopt, is het belangrijk de belangrijkste aankoopcriteria te overwegen. Vooral de kwaliteit en het materiaal van de mand zijn van doorslaggevend belang voor een langdurige bruikbaarheid.

Bij de aanschaf van fietsmanden bestemd voor het vervoer van honden of andere huisdieren, is het van essentieel belang dat de hond of het huisdier het tijdens de rit zo comfortabel mogelijk heeft in de mand. Er moet rekening gehouden worden met de luchttoevoer, de regeling van warmte of koude, de gezelligheid en de eventuele bescherming tegen regen.

(Image source: Jordy Chapman/ Unsplash)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies