Laatst bijgewerkt: 31-07-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

75Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

142Verzamelde opmerkingen

Fiets je veel en wil je je rijcomfort verhogen? Dan moet je meer te weten komen over fietszadels, zodat je de beste voor je kunt vinden. Elke beroepsfietser kent het belang van een goed fietszadel. Maar wat zijn de verschillende soorten en welk model past het best bij je? In onze fietszadel test 2022 laten we je de beste en nieuwste modellen uit de respectieve categorieën in detail zien.

We geven je ook belangrijke tips en trucs over het gebruik van fietszadels. Of je nu geïnteresseerd bent in een stadsfietszadel, racefietszadel, trekkingfietszadel, mountainbikezadel of een kinderzadel, bij ons vind je de beste fietszadels op de markt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Zadels geven de ruiter de mogelijkheid om in verschillende houdingen te zitten. Ze dragen ook het meest bij tot het rijcomfort.
 • Zadels verschillen in vorm en materiaal. Welk zadel het meest geschikt is hangt vooral af van het toepassingsgebied. (off-road rijden, stadsrijden, racen)
 • Het is altijd belangrijk rekening te houden met de gezondheidsaspecten. Medische problemen kunnen ontstaan als het zadel verkeerd is afgesteld of als het niet geschikt is voor je lichaam.

Fietszadel: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een fietszadel koopt

Welk zadel is geschikt voor mij?

Het fietszadel maakt het de fietser mogelijk in verschillende posities te zitten. De vorm hangt af van het beoogde gebruik van de fiets en de fysieke kenmerken van de berijder. Zadels verschillen in vorm en materiaal. De volgende categorieën kunnen je helpen het juiste zadel te vinden. Vaak is het het toepassingsgebied dat je helpt de juiste te vinden

 • Zadels voor korte afstanden en stadsritten: Als ze verkeerd gebruikt worden, kunnen gezondheidsproblemen ontstaan.
 • Zadels voor wielrennen, triatlon, sport en wegwielrennen: zijn meestal smal en van leer gemaakt.
 • Off-road en downhill zadels: Vereisen een grotere duurzaamheid om oneffenheden te compenseren.
 • Zadels voor kinderen en jongeren: Dezelfde vorm als zadels voor volwassenen, alleen kleiner.
 • “Exoten”: Zadels met andere eisen, b.v. ligfiets of eenwieler

Met welke medische aspecten moet rekening gehouden worden?

Uit medisch oogpunt kunnen problemen met fietsen alleen ontstaan als de fiets verkeerd afgesteld is. De schuld wordt vaak gelegd bij verkeerde zadels, maar dit is zelden de oorzaak. Hoewel het zadel eigenlijk het belangrijkste contactpunt is tussen de fietser en de fiets, is het toch vooral het bekkengebied dat een directe invloed heeft op het hele bewegingsapparaat. Om problemen en pijn in het perineum te verhelpen, hebben fabrikanten verschillende oplossingen gevonden

 • Verkorting van de zadelneus
 • “Gaten zadels”

Een geperforeerd zadel is een model dat een langwerpige inzinking heeft van de zadelneus naar het zitvlak, of zelfs een langwerpig gat heeft. Het effect van deze variant is echter zeer omstreden, want het hangt sterk af van de huidige zitpositie van de ruiter. Vaak leidt dit tot nog meer druk dan voorheen.

Van welk materiaal is een fietszadel gemaakt?

De technologie van het fietszadel is de laatste jaren sterk veranderd. In de beginjaren van de fiets waren er zadels die helemaal van hout of zelfs van metaal waren gemaakt. Deze werden echter vrij snel vervangen door leren zadels. Sinds de jaren ’90 worden steeds meer zadels van kunststof gebruikt. In

1986 was de Selle Concor het eerste zadel van gemengde constructie (plastic schaal met leren bekleding). Tegenwoordig zijn plastic zadels met kunstlederen bekleding gebruikelijk.

Monika RekerWielrenner en triatleet
“Wees er zeker van dat je het test. Het breedste zadel is niet automatisch het meest comfortabele. Een ergonomisch zadel is gebaseerd op de afstand tussen de zitbeenderen en is meestal in 3 maten verkrijgbaar. Dit voorkomt drukpunten, zelfs op lange ritten”

Wat kost een fietszadel?

De prijzen voor een fietszadel lopen sterk uiteen. Van vijf euro tot 400 euro zijn er ontelbaar veel verschillende soorten. Het hangt vooral af van de zadelcategorie.

Categorie Prijsklasse
Mountainbike- en racefietszadel 10-400 €
Comfort- en stadszadel 10-200 €
Downhill zadel 20-250 €
Kinderzadel 10-300 €
Kunstfiets- en eenwielerzadel 30-400 €
Ligfietszadel 100-300 €

Beslissing: Welke soorten fietszadels zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vijf verschillende soorten fietszadels

 • Stadsfiets zadel
 • Racefiets zadel
 • Trekkingfiets zadel
 • Mountainbike zadel
 • Kinderzadel

Door de verschillende toepassingsgebieden is een bepaald type het meest geschikt voor je fiets. Omdat niet elk zadel hetzelfde gebruik heeft, zijn er verschillende voor- en nadelen bij het gebruik ervan.

Daarom willen we je in het volgende gedeelte kennis laten maken met de verschillende soorten en je helpen uit te zoeken welk fietszadel voor jou de juiste is. Om dit te doen laten we je meer in detail kennismaken met de hierboven genoemde soorten en laten we je duidelijk zien wat precies hun voor- en nadelen zijn.

Wat zijn de kenmerken van een stadsfietszadel en wat zijn de voor- en nadelen?

Een stadsfietszadel is geschikt voor korte afstanden binnen een stad. Je kunt dit zadel perfect gebruiken om boodschappen te doen of een vriend te bezoeken. In de meeste gevallen zit je als fietser rechtop.

Dit betekent dat je bekken niet gekanteld is en dat je zitbeenderen op het zadel rusten op de plaatsen die van nature ontworpen zijn om te zitten. Bovendien belast deze rechtopstaande houding je ruggengraat nogal.

Door de oneffenheden van de grond worden schokken in deze zithouding onvoldoende opgevangen, omdat je rugspieren niet gespannen en dus niet actief zijn. De schokken worden daardoor vrijwel onverminderd doorgegeven aan de wervelkolom en de tussenwervelschijven.

Daarom moet het zadel vrij breed en relatief zacht zijn, om een groot contactoppervlak met de zitbeenderen te bereiken. Normaal bereik je met dit zadel alleen lage snelheden.

Voordelen
 • Goed gevoerd
 • Ideaal voor korte stadsritten
Nadelen
 • Niet geschikt voor snelle fietswedstrijden

Een stadsfietszadel moet in de eerste plaats comfortabel zijn, maar ook genoeg drukverlichting bieden om je gezondheid te beschermen. Maar als je dit type zadel, dat voor korte afstanden bedoeld is, gebruikt voor lange afstanden of off-road rijden, zal de zachtheid die zo aangenaam is voor korte afstanden, bij langere ritten problemen in de rug, vooral in de wervelkolom, veroorzaken.

Wat onderscheidt een racefietszadel en wat zijn de voor- en nadelen?

Een racefietszadel is geschikt voor lange fietswedstrijden. Je rijdt meestal lange afstanden met hoge snelheden. De zitpositie op een racefiets is meestal sterk voorovergebogen om zo weinig mogelijk luchtweerstand te veroorzaken. Het zadel van een racefiets is daarom lang en smal om te voorkomen dat er te veel druk op het perineum komt.

Voordelen
 • Maakt hoge snelheden mogelijk
 • Laag gewicht
Nadelen
 • Heeft geen vering/vering
 • Niet geschikt voor gewone toertochten

Je vindt geen vering of vering op een racefietszadel. Ophanging zou extra gewicht betekenen, en dat wil je missen als je hoge snelheden wilt halen. Om het gewicht zo laag mogelijk te houden, is het fietszadel voor racefietsen gemaakt van bijzonder lichte materialen. Zadels voor deze toepassingsgroep zijn meestal heel smal en vaak van kernleer gemaakt.

Wat onderscheidt een trekkingfietszadel en wat zijn de voor- en nadelen?

Een trekkingfiets is ontworpen voor langere fietstochten en je brengt dus een lange tijd op het zadel door. Het trekzadel is langer dan het stadszadel, maar het is niet zo breed en kan ook op off-road terrein gebruikt worden. Op een typische trekkingfiets zit je in een tamelijk voorovergebogen houding. Hierdoor verschuift de druk van de zitbeenderen in de billen naar het schaambeen.

Voordelen
 • Robuust
 • Geschikt voor lange ritten
Nadelen
 • Kan in het begin oncomfortabel aanvoelen

De vulling van een goed trekkingzadel is zwakker, want een fietszadel dat niet te zacht is, geeft je betere steun. Hoe harder het zadel, hoe beter de grip op je fiets.

De voordelen van dit zadel zijn enerzijds de goede steun en anderzijds de verdeling van de druk of het gewicht van de fietser, omdat de zadelschaal elastisch is. Dit zadel is niet geschikt voor ongetrainde fietsers.

Wat onderscheidt een mountainbike zadel en wat zijn de voor- en nadelen?

Als mountainbiker zul je zelden op het zadel zitten, maar veeleer tijd staand of gehurkt op de pedalen doorbrengen. Daarom stelt een mountainbike zadel, hoewel vergelijkbaar met een zadel voor racefietsen, andere eisen omdat het meer schokken en stoten van het terrein moet opvangen.

Voordelen
 • Optimaal gebruik op oneffen terrein
Nadelen
 • Moet individueel gekozen worden
 • Lang rijden geeft druk in de schaamstreek

Je moet in gedachten houden dat er geen perfect mountainbike zadel bestaat, want elke fietser zit individueel in het zadel. Het is daarom aan te raden eerst een proefrit op het zadel te maken voor je het koopt.

Je moet vooral letten op de afstand van het zitbeen, want de druk wordt alleen verdeeld op een zadel met de juiste breedte. Je kunt de afstand van je zitbot door de dealer laten bepalen voordat je koopt.

Wat zijn de kenmerken van een kinderzadel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een kinderzadel is aanzienlijk kleiner dan de gewone modellen voor volwassenen. Omdat kinderen nog in de groei zijn, zijn gewone modellen vaak te breed en te lang voor hen. De schaamlipjes en zadelbultjes moeten ook wat vlakker zijn om de bewegingsvrijheid van het kind niet te beperken.

Voordelen
 • Goede pasvorm voor kinderen
 • Optimale bewegingsvrijheid
Nadelen
 • Kinderen ontgroeien het zadel snel

Omdat kinderen gevoeliger zijn voor druk dan volwassenen, moet het kinderzadel ergonomisch en goed gewatteerd zijn. Drukontlasting is vooral belangrijk in de kindertijd. Omdat kinderen erg snel groeien, moeten zadels relatief vaak vervangen worden, want een te klein zadel is schadelijk voor de gezondheid.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om fietszadels te vergelijken en te evalueren

In de volgende tekst willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om fietszadels te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald zadel geschikt voor je is. Samengevat zijn dat:

 • Grootte / Gewicht / Materiaal
 • Ontwerp
 • Extra uitrusting / Gezondheidsaspecten

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Grootte / Gewicht / Materiaal

Grootte is niet per se belangrijk voor de keuze. Voor sommige kopers is het gewicht belangrijker, want het is natuurlijk handiger bij het monteren als het zadel niet te zwaar is. De volgende tabel is bedoeld om je metingen en waarden te tonen die je als leidraad kunt gebruiken.

Lengtes Breedtes Gewichtsbereik
24-30 cm 12-20 cm 200-1000 g

De meeste fietszadels zijn tegenwoordig met leer of plastic bekleed. Over de voor- en nadelen van deze twee materialen kom je hier meer te weten:

Materiaal Voordelen Nadelen
Plastic Plastic is bijzonder licht en vraagt geen speciale verzorging. Het materiaal is ook gemakkelijker te vormen. Kunststof zadels zijn over het algemeen minder duur dan leren zadels. Een plastic zadel is meestal minder comfortabel dan een van leer. Bovendien is hun duurzaamheid korter dan die van leren zadels.
Leer Het materiaal is ademend en daarom is een leren zadel goed bij warm weer. Bovendien is het materiaal erg gripvast en biedt zo een goede grip op het zadel. Lederen zadels passen zich in het begin aan je individuele vorm aan. Daarom is het beter geen tweedehands zadels te gebruiken. Een leren zadel heeft veel verzorging nodig om lang mee te gaan. Ze zijn ook iets duurder dan zadels van plastic.

Ontwerp

Ontwerp is bijzonder belangrijk voor iets dat zo voor de hand ligt als een fietszadel. Elke fabrikant streeft naar een bepaald ontwerp en het hangt van je smaak af welke richting je uit wilt. Het ontwerp kan in twee elementen verdeeld worden

 • Kleur
 • Vorm

Geef je de voorkeur aan een klassieke leren look, ben je de kleurrijke biker of het effen en moderne type? De vorm van het zadel hangt vooral af van waar je het voor gebruikt. Sportzadels hebben de neiging langwerpig en smal te zijn. Zadels voor mountainbikes en stadsfietsen hebben de neiging breder en ovaalvormig te zijn.

Fahrradsattel in braun

Het juiste fietszadel is belangrijk om het ideale rijcomfort te krijgen. Voor elke fiets is een ander zadel geschikter, en daarom is het belangrijk je goed te informeren. (Foto: kaboompics / Pixabay.com)

Extra voorzieningen / gezondheidsaspecten

Extra voorzieningen op zadels zijn vooral extra’s die de berijder meer comfort en veiligheid bieden. Een extra eigenschap die de meeste zadels nu hebben is een langwerpig gat of groef in het midden van het zadel. Het dient om de druk te verlichten en is geleidelijk een vast onderdeel van een fietszadel geworden. Leren zadels hebben ze meestal niet.

Het is bijzonder belangrijk dat het zadel aangepast is aan de menselijke anatomie en daardoor onze genitale streek en zitbeenderen tegen druk beschermt.

Wist je dat je met een waterpas kunt nagaan of een zadel goed voor je bekken is? Het zadel moet horizontaal gericht zijn, zodat het een optimaal effect op de bekkenstreek kan hebben en de druk zo goed mogelijk verdeeld wordt.

Wetenswaardigheden over fietszadels

Hoe verzorg ik mijn fietszadel?

Omdat je bij het fietsen direct contact hebt met het zadel, is regelmatig schoonmaken en duurzaam onderhoud erg belangrijk, vooral voor leren zadels. Bij het schoonmaken van een plastic zadel is een schone doek en lauw water met een beetje afwasmiddel of oppervlaktereiniger voldoende.

Bij de verzorging van een leren zadel moet je iets voorzichtiger zijn. Tijdens de inrijperiode moet je het zadel om de 3-6 maanden invetten met een leerverzorgingsmiddel van boven en van onderen. Het zadel mag echter pas ingevet worden als het helemaal droog is.

Als het doorweekt is van de regen, zet je je fiets in de schaduw en laat je het zadel goed drogen. Na de inloopperiode is regelmatig onderhoud om de 6 maanden voldoende.

Als je je zadel blijvend wilt beschermen, koop dan een zadelhoes om het te beschermen tegen regen, sneeuw en UV stralen.

Beeldbron: Pixabay.com / Hans

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies