Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

26Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote pindakaas product test 2023. Hier presenteren we alle pindaboter die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste pindakaas voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je pindakaas wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De gezonde vetten die pindakaas bevat zijn langdurige energievoorraden. Het gevoel van verzadiging is daardoor langduriger dan bij andere vetten.
 • Ongeveer 1-2 eetlepels pindakaas per dag zijn voldoende en gezond voor je lichaam.
 • Een bijzonder kenmerk van pindakaas is het hoge eiwitgehalte. Pindakaas is een populaire snack voor atleten voor of na het sporten om spieren op te bouwen en te regenereren.

Pindakaas: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je pindakaas koopt

Voor wie is pindakaas geschikt?

In principe kan iedereen baat hebben bij de eiwitten in pindakaas of er gewoon van genieten.

Pindakaas is echter bijzonder geschikt voor sporters. Het eten van pindakaas is vooral goed na een training om spieren te helpen opbouwen, spierherstel te bevorderen en glycogeenvoorraden aan te vullen.

Voor een evenwichtige voeding bevelen we een wekelijkse inname van 14 eetlepels pindakaas aan. (Image source: pixabay.com / Pexels)

Als je veel beweegt, moet pindakaas zeker deel uitmaken van je dieet. Overigens worden 1-2 eetlepels per dag aanbevolen.

Pindakaas kan ook heilzaam zijn in een evenwichtige voeding. De gezonde vetten die in pindakaas zitten zijn langdurige energievoorraden. Het gevoel van verzadiging is daardoor langduriger dan bij andere vetten.

Is pindakaas gezond?

Pindakaas is gezond zolang het natuurlijk is.

Het voorziet het lichaam van belangrijke vetzuren. Dit zijn echter vooral enkelvoudig onverzadigde vetzuren en ook meervoudig onverzadigde vetzuren. Pindakaas is ook een geweldige bron van eiwitten.

2 eetlepels pindakaas bevatten ongeveer 8 g eiwit.

Een ander voordeel van pindakaas is dat het het bloedcholesterol kan verlagen. Pindakaas bevat ook een grote hoeveelheid magnesium. Door het hoge magnesiumgehalte is pindakaas je perfecte metgezel in stressvolle tijden. Magnesium versterkt de zenuwen en de hersenen.

Pindakaas versterkt ook je botten, dankzij de fosfor die het bevat. De hoge concentratie fosfor in pindakaas dekt al 50% van je dagelijkse behoefte aan fosfor. Fosfor bevordert ook de stofwisselingsprocessen.

Wist je dat pindakaas je ook mooi maakt?

Pindakaas bevat onder andere vitamine B7, die een heldere huid, sterke nagels en gezond haar bevordert.

Bijgevolg kan pindakaas zeker een gezonde voeding bevorderen. Het kan je ofwel helpen een calorietekort te bereiken. Met een calorietekort verlies je gewicht. Het kan ook leiden tot een calorie-overschot door je inname te verhogen, wat je helpt aan te komen. Bij pindakaas is het duidelijk een kwestie van de hoeveelheid die je eet.

Ook moet opgemerkt worden dat pindakaas niet gegeten moet worden in combinatie met koolhydraten. Koolhydraten blokkeren de verbranding van vet, wat betekent dat het vet in de pindakaas door je lichaam zou worden opgeslagen. Daarom moet pindakaas aan pap worden toegevoegd of gewoon gegeten worden.

Pindakaas is alleen gezond zolang er geen toegevoegde suikers of transvetten in zitten. Daarom moet je er altijd op letten dat de pindakaas vrij is van additieven.

Toevoegingen kunnen palmolie, emulgatoren en suiker zijn. Pindakaas met suiker in de vorm van agavesiroop of iets dergelijks moet ook vermeden worden.

Wat zijn de voedingswaarden van pindakaas?

Door de vetten die het bevat, is pindakaas erg calorierijk en daarom niet geschikt om af te vallen. Pindakaas bevat ook waardevolle eiwitten die helpen bij de opbouw van spieren na de training. Pindakaas bevat ook koolhydraten en waardevolle vezels.

De voedingswaarden van pindakaas per 100 g zijn hier samengevat:

Voedingswaarden gram
Calorieën 589 kcal/ 100 g
Eiwit 24 g
Vet 45 g
Koolhydraten 21 g
Voedingsvezels 5,2 g

De eiwitten in pindakaas helpen je spieren op te bouwen. Pindakaas bevat ook arginine, dat de prestaties verhoogt. Pindakaas helpt ook je immuunsysteem te versterken met vitamine E.

Een belangrijk bestanddeel van pindakaas is kalium. Dit zorgt voor de opslag van glycogeen. Niet te onderschatten is de grote hoeveelheid magnesium, die je botten versterkt. De vezels in pindakaas garanderen een langer verzadigd gevoel.

Pinda’s behoren tot de meest eiwitrijke noten en zaden en zijn daarom een echte eiwitkick voor je lichaam. (Image source: pixabay.com / piviso)

Hoeveel kost pindakaas?

De pindakaasprijzen schommelen maar weinig. De schommelende prijzen zijn het gevolg van de vraag of de pindakaas van biologische kwaliteit is, van biologische, duurzame teelt afkomstig is, kunstmatige additieven bevat en of er suiker in zit.

Prijs Grammen
1,95€ – 4,99€ per 100 g
8,60€ – 10,00€ per 1000 g

Wat zijn de alternatieven voor pindakaas?

Er zijn verschillende alternatieven voor pindakaas, die vooral nuttig zijn als je allergisch bent voor pinda’s. Alternatieven voor pindakaas zijn onder andere amandelboter, pistacheboter, pompoenpitboter, hazelnootboter, cashewboter en zonnebloempitboter.

De voordelen van de alternatieven voor pindakaas worden hier nog eens op een rijtje gezet:

Alternatief Voordelen
Amandelboter Vitamine E, calcium, magnesium, kalium, vezels, eiwit
Pistacheboter Antioxidanten, caroteen, kalium,aminozuren, onverzadigde vetzuren
Pompoenpitboter IJzer, magnesium, fosfor, kalium, vitamine E en K, Zink
Hazelnootboter vezels, vitaminen, mineralen, onverzadigde vetzuren
Cashewboter magnesium, essentiële aminozuren, gezonde vetten
Zonnebloempittenboter vitamine E, selenium, magnesium

De alternatieven zijn bijzonder geschikt voor een evenwichtige voeding. Als je een notenallergie hebt, moet je eens goed kijken naar de alternatieven pompoenpitboter en zonnebloempitboter. Deze alternatieven moeten ook vrij zijn van additieven en idealiter een biologisch keurmerk hebben.

Als je in de stemming bent voor een smaakontdekking, probeer dan pindakaas te combineren met een van de alternatieven. Het zal samen vast hemels smaken.

Besluit: Welke soorten pindakaas zijn er en welke is geschikt voor jou?

Pindakaas kan in verschillende soorten komen. Als je pindakaas koopt, zijn er verschillende alternatieven om uit te kiezen. We willen je graag kennis laten maken met twee soorten

 • fijne pindakaas (romig)
 • grove pindakaas (knapperig)

In het volgende gedeelte willen we het je gemakkelijker maken om te beslissen.

Wat zijn de kenmerken van romige pindakaas en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Fijne pindakaas wordt vooral gekenmerkt door zijn romige smaak. De pinda’s zijn gemalen, waardoor de pindakaas heerlijk smelt op de tong en een romige consistentie krijgt.

Fijne pindakaas is bijzonder geschikt om mee te bakken, omdat het de consistentie en smaak van het recept niet beïnvloedt.

Voordelen
 • Goed om mee te bakken
 • Delicaat smeltende consistentie
 • Geen gevaar voor inslikken
Nadelen
 • Kan allergieën veroorzaken
 • Geen beet

Wat zijn de kenmerken van grove pindakaas (crunchy) en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De consistentie van grove pindakaas maakt het perfect voor fijnproevers. De pinda’s zijn geroosterd, wat ze een zekere bite geeft. Als je van knapperig houdt, is de krokante pindakaas precies goed voor jou.

Voordelen
 • Stevig om te bijten
 • Perfect voor fijnproevers
Nadelen
 • Kan allergieën veroorzaken
 • Nauwelijks geschikt om mee te bakken

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om pindakaas te vergelijken en te evalueren

Hoeveelheid

Je kunt pindakaas in veel verschillende maten kopen. De meest voorkomende maten zijn 100 g, 250 g, 500 g en 510 g, en ook de voorraadverpakking van 1 kg.

Als richtlijn voor hoeveel pindakaas je nodig hebt, neem je de dagelijkse hoeveelheid pindakaas in overweging die je eet. Ongeveer 1-2 eetlepels pindakaas per dag is voldoende en gezond voor je lichaam. Als je aan massa wilt winnen of spieren wilt opbouwen, kun je meer pindakaas per dag eten.

Je optimale hoeveelheid hangt af van de vraag of je je lichaam wilt veranderen, en zo ja, hoeveel.

Consistentie

Of je fijne pindakaas koopt met een gladde, romige smaak of grove pindakaas hangt uiteindelijk af van je smaakvoorkeur. Beide pindaboters hebben in principe dezelfde voedingsstoffen, afgezien van de fabrikant.

Pindakaas smaakt ook heerlijk op rijstwafels. Een heerlijk, koolhydraatarm alternatief voor brood. (Image source: pixabay.com / cgdsro)

Fijne pindakaas is smelt-in-je-mond mals, terwijl grove pindakaas knapperig, krokant is.

Vorm van presentatie

Behalve de klassieke pindakaas zijn er ook veel andere manieren om pindakaas te eten.

Zo zijn er nu veel proteïnerepen of chocoladerepen, koekjes of gebak die pindakaas als ingrediënt bevatten.

Presentatievorm Uitleg
Pindakaas Pindakaas kan zowel romig als knapperig zijn en is bijzonder geschikt als zoet broodbeleg. Bovendien is pindakaas meestal suikervrij.
Pindakaas siroop De siroop is ideaal als topping. Wat dacht je bijvoorbeeld van pannenkoeken met heerlijke pindakaasstroop?
Pindakaasrepen Pindakaasrepen kunnen een zoete zonde zijn of een eiwitmogelijkheid die je lichaam voorziet van belangrijke voedingsstoffen.
Pindakaaskoekje Pindakaaskoekjes worden vaak beschouwd als een bron van eiwitten. Pas ook hier op voor de suiker.

Biologisch

Een ander beslissingscriterium is of de pindakaas van biologische landbouw afkomstig is. Je kunt het biologische etiket zien op elke verpakking van pindakaas die dit etiket draagt.

Biologische landbouw betekent dat er geen moderne bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt worden. Bovendien is het biologische zegel een teken van kwaliteit voor de verwerking van pinda’s. Let hier dus heel goed op.

Het groene EU bio-zegel staat garant voor duurzame productie, milieubescherming, kwaliteit en dierenwelzijnsnormen.

Suikervrij

Pindakaas is alleen gezond zolang er geen suiker aan toegevoegd is. Daarom moet je altijd op de achterkant van de verpakking nagaan of de pindakaas die je koopt suiker bevat of niet. In principe bevatten pinda’s van nature al suiker, maar de hoeveelheid is erg laag.

Natuurlijk is pindakaas ook lekker als er suiker in zit, maar dan is het al gauw geen ondersteuning van een gezond dieet.

Eiwitgehalte

Een bijzondere eigenschap van pindakaas is het hoge eiwitgehalte. Het is daarom een geliefd tussendoortje voor sporters voor of na het sporten om de spieren op te bouwen en te regenereren.

2 eetlepels pindakaas bevatten ongeveer 8 g eiwit. Dit varieert echter enigszins, afhankelijk van de fabrikant en de respectieve samenstelling van de pindakaas.

Wetenswaardigheden over pindakaas

Hoe bewaar ik pindakaas?

Pindakaas is een zeer duurzaam voedingsmiddel door zijn hoge vetgehalte. Het kan in de koelkast, de voorraadkast of de vriezer bewaard worden.

De koelkast belooft een langere houdbaarheid, maar de pindakaas krijgt ook een hardere consistentie en is minder smeuïg dan voorheen.

De pindakaas kan ook zonder problemen in de voorraadkast bewaard worden. Op deze manier is het lekker romig.

Als je de pindakaas lang wilt bewaren, loont het de moeite hem in te vriezen en uit de vriezer te halen als je hem nodig hebt.

Wat is de houdbaarheid van pindakaas?

Pindakaas is over het algemeen vrij lang houdbaar. Hoe hoger het vetgehalte, hoe langer het te bewaren is. De algemene vuistregel is: als de pindakaas van consistentie verandert of vreemd smaakt, moet hij weggegooid worden.

Mits dit niet gebeurt, blijft het heel lang houdbaar en kun je er nog vele maanden van genieten.

Welke recepten kan ik met pindakaas koken?

Vooral in de Aziatische keuken wordt pindakaas vaak als saus gebruikt. Wat dacht je van een heerlijk Aziatisch roerbakgerecht met pindakaas?

Als je liever zoete dingen eet, zijn er veel bakrecepten met pindakaas. Pindakaas cupcakes, gekarameliseerd pindakaas ijs of pindakaas koekjes – de sky’s limit.

Pindakaas kun je ook eten in een gezonde smoothie bowl of cornflakes bowl.

Beeldbron: 123rf.com / Brent Hofacker

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies