Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

26Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote gedroogde mango test 2023. Hier stellen we alle gedroogde mango’s voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste gedroogde mango voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je gedroogde mango wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Gedroogde mango’s zijn door warmte gedroogde verse mango’s die gekenmerkt worden door hun zoete smaak, lange houdbaarheid en gemak bij het eten.
 • Ze worden onderscheiden van gevriesdroogde mango’s (die in dit artikel niet aan bod komen) door de vraag of ze met extra zwavel en suiker behandeld zijn.
 • Rauwe gedroogde mango bevat dezelfde ingrediënten als verse mango. Maar omdat een groot deel van het watergehalte uit de vruchten verwijderd is, zijn zowel gezonde als ongezonde voedingsstoffen in aanzienlijk hogere concentraties aanwezig.

Gedroogde Mango: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je gedroogde mango koopt

Moet je gedroogde mango eten in plaats van verse mango?

Gedroogde mango’s zijn verse mango’s die tot gedroogde vruchten verwerkt zijn, waaraan tijdens het proces het vocht onttrokken wordt. Hierdoor is gedroogde mango veel langer houdbaar dan verse en heeft hij dezelfde voedingsstoffen, alleen in veel hogere concentraties.

Gedroogde mango zonder toevoegingen kan bijdragen tot een gezonde voeding. Het is echter belangrijk dat je maar een hanteerbare hoeveelheid eet, vanwege de hoge concentratie van sommige voedingsstoffen. (Image source: pixabay.com / RoyBuri)

Zoals de meeste vruchten hebben verse mango’s een heel hoog watergehalte, in dit geval meer dan 80%. Van mango’s is echter bekend dat ze maar korte tijd eetbaar zijn en dat ze erg gevoelig zijn voor transport.

Door tijdens het drogen het watergehalte tot slechts ongeveer 20% te verlagen, zijn de vruchten veel gemakkelijker te verzorgen en langer houdbaar.

Daarom worden gedroogde mango’s ook vaker in Europese supermarkten aangeboden. Terwijl verse mango’s veel van hun kwaliteit en smaak verliezen op de reis uit India, Thailand of Zuid-Afrika, zijn gedroogde mango’s in Duitsland net zo lekker als in Zuidoost-Azië.

In ongezwavelde en ongesuikerde staat bevatten gedroogde mango’s dezelfde ingrediënten, vitaminen en mineralen als de oorspronkelijke vrucht, maar verhoudingsgewijs vele malen meer.

Ze worden ook later geoogst dan mango’s die voor verse consumptie bestemd zijn en zijn daarom rijper. Ze hebben daarom een zoetere smaak en zijn populair als snack tussen de maaltijden door.

Voordelen en nadelen van gedroogde mango’s ten opzichte van verse mango’s:

Voordelen
 • Zijn lang houdbaar, gemakkelijk te vervoeren en op te slaan
 • Kunnen dienen als vervanger voor snoep
 • Geen bereiding nodig
 • In veel verschillende soorten verkrijgbaar in de supermarkt
Nadelen
 • Niet zo vers en sappig als de pure vrucht
 • Bevatten aanzienlijk meer calorieën en fructose
 • Hebben meestal niet meer de warme, gele kleur van de mango
 • Vitaminen en waardevolle voedingswaarden gaan gedeeltelijk verloren tijdens het drogen

Hoe gezond is gedroogde mango?

Omdat gedroogde mango’s veel van de waardevolle ingrediënten van verse mango’s bevatten, kunnen ze in kleinere hoeveelheden bijdragen tot een gezonde voeding.

Ze helpen ook bij spijsverteringsproblemen en voorkomen stofwisselingsziekten en hartziekten. Verse of gevriesdroogde mango’s worden echter als gezonder beschouwd.

Vergeleken met verse of gevriesdroogde mango is warmgedroogde mango ongezonder. Bij vriesdrogen worden de vruchten eerst bevroren en dan wordt een groot deel van het vocht verwijderd.

Dit proces is zachter voor de mango en zijn waardevolle ingrediënten, en daarom lijken de zogenaamde mangochips meer op de verse vrucht.

Toch bevat gedroogde mango ook veel van de vitamines en mineralen die verse mango’s bevatten, en die onder andere zorgen voor een betere spijsvertering, verhoogde hersenfunctie, verbeterde stofwisseling en betere bescherming tegen hartproblemen.

Gedroogde mango’s zijn echter maar voorwaardelijk geschikt als fitheidsdieet. Door hun hoge fructosegehalte zijn ze een goede krachtsnack en energieleverancier tijdens inspanning.

Gedroogde mango is echter, net als alle andere gedroogde vruchten, ongeschikt voor een gezond koolhydraatarm dieet. Verse mango’s zijn ook minder geschikt om af te vallen dan andere vruchten.

Hoe beïnvloedt het eten van gedroogde mango de spijsvertering?

Gedroogde mango’s worden beschouwd als een natuurlijk laxeermiddel, omdat ze veel vezels en spijsverteringsenzymen bevatten. Ze verlichten spijsverteringsproblemen en voorkomen constipatie en prikkelbaar darmsyndroom.

Gedroogd fruit wordt in het algemeen beschouwd als een goed middel om het spijsverteringskanaal op natuurlijke wijze te reinigen en resten te verwijderen.

In tegenstelling tot veel commerciële laxeermiddelen veroorzaakt het geen ongemak of bijwerkingen.

Bovendien zorgen de enzymen ervoor dat voedsel beter kan worden opgenomen en de ingrediënten beter worden benut.

Bovendien hebben mango’s een alkalisch effect omdat ze het lichaam helpen overtollige zuren in de maag af te breken. Op deze manier regelt de mango het PH evenwicht.

In tegenstelling tot sommige andere gedroogde vruchten zoals gedroogde veenbessen en pruimen, kun je gedroogde mango’s ook consumeren als je een sorbitol-intolerantie hebt. Bijna 80% van de westerse bevolking kan sorbitol niet of slecht verteren.

Het gevolg is spijsverteringsproblemen zoals winderigheid, diarree of darmkrampen na het eten van voedsel dat sorbitol bevat.

Gedroogde mango heeft een laxerende werking en kan het spijsverteringskanaal op een natuurlijke en gezonde manier reinigen.

Welke voedingsstoffen bevat gedroogde mango?

Gedroogde mango in zijn natuurlijke staat bevat de volgende voedingswaarden per 100 g (de waarden variëren naargelang mangosoort, droogtegraad en rijpheid bij de oogst):

Voedingsstof Waarde Verhouding dagelijkse behoefte*
Energie 289 kcal 14.5%
Eiwit 3g 6%
Vet 2g 2.9%
Koolhydraten
– waarvan suiker
62g 60.3g 23% 89%
Vezels 8g 26.7%
Water 20% /

Een verse mango bevat slechts 12,5% suiker en heeft 60 kcal per 100 gram.

Gedroogde mango’s die extra bewerkt zijn met zwavel en suiker bevatten een goede 40 kcal meer en ongeveer 68 g suiker per 100 g.

De vele voedingsvezels zijn een positieve eigenschap. De hoge kcal-waarde en het hoge suikergehalte zorgen er echter voor dat gedroogde mango’s nauwelijks geschikt zijn voor een dieet en slechts een klein deel van de dagelijkse voeding mogen uitmaken.

Bovendien is het verzadigingsgevoel vergelijkbaar met dat van vers fruit, wat door de extra calorieën niet helpt bij het afvallen.

*Dagelijkse behoefte gebaseerd op de referentiewaarde van een gemiddelde volwassene

Welke vitaminen en mineralen bevat gedroogde mango?

Van mango’s is bekend dat ze veel vitaminen bevatten die essentieel zijn voor het lichaam:

Voedingsstof Waarde Verhouding dagelijkse behoefte*
Vitamine A Retinol Equivalent 2mg 222.2%
Provitamine A
Beta-caroteen
11.99mg 599.4%
Vitamine B1 0.17mg 15.7%
Vitamine B6 0,5mg 33.3%
Foliumzuur 0.14mg 35%
Vitamine C 148.86mg 148.9%
Vitamine E 4.33mg 36.1%
Vitamine K 0.043mg 61.4%

Vooral het hoge aandeel van vitamine A retinol equivalent en provitamine A bètacaroteen valt op. Het lichaam zet deze stoffen om in vitamine A, dat verantwoordelijk is voor de groeiprocessen van veel cellen, de huid en slijmvliezen gezond houdt en goed is voor de ogen.

Vitamine C en vitamine K zijn ook overvloedig aanwezig. Vitamine C ondersteunt het lichaam bij talrijke stofwisselingsprocessen en bevordert de gezondheid, terwijl vitamine K de bloedstolling regelt en kalkafzettingen in kraakbeen en bloedvaten voorkomt.

Gedroogde mango bevat ook belangrijke mineralen en sporenelementen:

Voedingsstof Waarde Verhouding dagelijkse behoefte*
Calcium 58mg 5,8%
Kalium 914 mg 22,9%
Magnesium 87mg 24,9%
IJzer 1,92mg 15,4%
Koper 0,57mg 46,2%

xml Kalium regelt de waterhuishouding van het lichaam en is belangrijk om spierfunctiestoornissen te voorkomen.

Magnesium helpt het lichaam bij veel verschillende processen en voorkomt o.a. hoofdpijn, beroertes en hartaanvallen.

Het sporenelement ijzer verbetert het zuurstoftransport in het bloed en het overvloedige koper helpt, onder andere, bij de vorming van rode bloedlichaampjes.

*Dagelijkse behoefte gebaseerd op de referentiewaarde van een gemiddelde volwassene

Voor wie is gedroogde mango geschikt voor consumptie en voor wie niet?

In principe mogen alle groepen mensen gedroogde mango consumeren, er is geen duidelijk afgebakende risicogroep. Bepaalde ingrediënten zijn echter in zulke grote hoeveelheden aanwezig dat mensen met specifieke allergieën en intoleranties er beter van afzien het te consumeren.

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, zijn gedroogde mango’s over het algemeen veilig tijdens zwangerschap en borstvoeding. De vele vezels, mineralen en vitaminen in gedroogd fruit zijn goed voor zowel de aanstaande moeder als de foetus.

Mango mag echter niet gezwaveld worden, want zwavel ontneemt het lichaam foliumzuur en vitamine B1, die belangrijk zijn voor zwangere vrouwen.

Kinderen en baby’s vanaf een paar maanden oud mogen ook gedroogde mango’s eten, zolang ze er maar niet te veel van eten.

Voor baby’s is dit omdat ze niet te veel zuur moeten innemen. Zwangere vrouwen en alle anderen moeten gedroogde vruchten alleen met mate eten, vanwege het hoge fructosegehalte en de vele calorieën.

Gedroogd fruit bevat vaak veel histamine, een natuurlijke stof die als boodschapper in het lichaam werkt. Mensen met histamine-intolerantie kunnen het moeilijk verdragen omdat ze niet genoeg hebben van het histamine-afbrekende enzym diamine oxidase.

Hoewel deskundigen niet expliciet waarschuwen tegen gedroogde mango, moet je toch voorzichtig zijn met gedroogde mango als je histamine-intolerant bent. Je moet ook gedroogde mango vermijden als je fructose-intolerant bent.

Merk voor diabetici op dat gedroogd fruit een lage glycemische index (glyx) heeft, net als vers fruit. Bovendien hebben onderzoekers ontdekt dat het consumeren van gevriesdroogde mango’s de insulineresistentie aanzienlijk vermindert en de glucosetolerantie verbetert.

Niettemin raden artsen diabetici aan de verandering in bloedglucosespiegel na het eten van gedroogde mango’s nauwkeurig te observeren en dan zelf te beslissen

In principe kan iedereen gedroogde mango’s in redelijke hoeveelheden consumeren, zolang je geen last hebt van allergieën of intoleranties voor bepaalde ingrediënten.

Hoe smaakt gedroogde mango en hoe kun je het gebruiken?

Gedroogde mango is nog zoeter en sterker van smaak dan verse mango. Net als verse mango’s verschillen gedroogde mango’s per soort, variërend van zoetzuur tot honingzoet.

Het land van herkomst en de plaatselijke weersomstandigheden beïnvloeden ook de smaak. Je moet daarom een beetje proberen om uit te vinden welke smaakkenmerken je het lekkerst vindt.

Gedroogde mango’s worden vaak aangeprezen als de ideale snack voor tussendoor, omdat ze het verlangen naar “iets zoets” bevredigen, maar veel gezonder zijn.

Maar gedroogde mango is ook erg populair als ingrediënt in ochtendmuesli of smoothies, en ook in desserts of yoghurt.

Je moet je gewenste portie mango een goed uur weken in ongeveer tienmaal de hoeveelheid water, zodat je daarna de gedroogde mango optimaal kunt pureren.

Bovendien kun je gedroogde mango’s vaak gebruiken in sauzen en chutneys, bij voorkeur in combinatie met chilipeper, want de verschillende smaken vullen elkaar heel smakelijk aan.

Gedroogde mango is ook geschikt om mee te bakken en je gebak een fruitig tintje te geven.

Smoothies gemaakt van verse of gedroogde mango zijn erg populair. Ze zijn heel gemakkelijk te maken, b.v. in een Thermomix, en zijn meestal erg gezond. (Image source: pixabay.com / sujatadin)

Wat zijn de populairste soorten mango en waar komen ze vandaan?

Er zijn veel verschillende soorten mango. De volgende tabel geeft je een overzicht van de meest populaire mangosoorten en laat zien waar ze vandaan komen:

Naam Oorsprong Beschrijving
Kent Californië Grote ronde vruchten, donkerrode schil met weinig geel, zeer zoet sappig vruchtvlees, kleine pit.
Nam Dok Mai Thailand Ovale vruchten, crèmegele schil, geel, zeer zoet vruchtvlees.
Keitt Florida Ovale vruchten, gele schil met lichte blos, stevig oranjegeel vruchtvlees, zoete volle smaak.
King Australia Grote ronde vruchten, oranje schil, stevig geelgeel vruchtvlees, mild-zoete smaak met duidelijke kruidigheid.
Manila Super Mango Filipijnen Geel-oranje schil, boterzacht sappig vruchtvlees, zoetste mango ter wereld (volgens het Guinness Book of World Records)

Hoeveel kost gedroogde mango?

Voor door warmte gedroogde mango’s kun je meestal een prijs van 2-4€ per 100g inhoud verwachten. Daardoor zijn ze duurder dan verse mango’s.

De laatste kosten meestal tussen een en twee euro voor ongeveer 350 g pulp. Gevriesdroogde mango’s daarentegen zijn vele malen duurder; je betaalt vaak 8-15€ voor dezelfde hoeveelheid.

De afzonderlijke variëteiten gedroogde mango verschillen niet veel in prijs. De vraag of het product biologisch gecertificeerd is, komt niet echt tot uiting in de prijs.

Bovendien kun je voor gedroogde mango’s geen grote kwantumkorting verwachten, alleen de kleinste hoeveelheden onder de 100g zijn relatief duurder.

Productconditie Prijs per 100g
verse mango 0,30-0,60€
gedroogde mango 2-4€
gevriesdroogde mango 8-15€

Hoe moet je gedroogde mango bewaren en hoe lang is hij houdbaar?

De houdbaarheid van gedroogde mango hangt grotendeels af van hoeveel nabewerking er na het oorspronkelijke droogproces is gedaan.

Door niet alleen het water te verwijderen, maar ook te zwavelen en suiker en andere conserveringsmiddelen toe te voegen, worden de gedroogde vruchten langer eetbaar gemaakt.

Het is moeilijker voor schimmels en bacteriën om zich in de gedroogde vruchten te vormen, dus duurt het langer voor ze bedorven zijn.

Gedroogde mango’s moeten bewaard worden bij temperaturen van 7-10°C en in een droge omgeving, zoals de voorraadkast.

Om gedroogde mango’s te bewaren, raden we het gebruik van inmaakpotten met een veiligheidsdeksel aan. Er kunnen ook doeken of servetten aan de buitenkant van de pot bevestigd worden om te voorkomen dat hij aan te veel licht wordt blootgesteld. (Image source: pixabay.com / congerdesign)

Het is aan te bevelen om goed afgesloten potten te gebruiken om gedroogd fruit in te bewaren, waar gedroogde fruitmotten niet doorheen kunnen bijten. Onder deze omstandigheden zijn gedroogde mango’s minstens 12 maanden en tot 2 jaar houdbaar, afhankelijk van de nabewerking.

Besluit: Welke soorten gedroogde mango zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je gedroogde mango’s wilt kopen, zijn er twee soorten waaruit je kunt kiezen

 • Natuurlijk
 • Gezwaveld en gesuikerd

Elk type heeft bepaalde voor- en nadelen die het onderscheiden van de andere. Afhankelijk van wat je zoekt, is een andere soort het meest geschikt voor je.

Natural

Natuurlijke gedroogde mango’s zijn na het drogen niet verder behandeld. Er is geen extra zwavel, suiker of andere conserveringsmiddelen aan het product toegevoegd. Dit betekent dat als je zulke mango’s koopt, je alleen de voedingsstoffen krijgt die ook in een verse mango zitten.

Onbewerkte mango’s zijn dan ook veel gezonder dan hun tegenhangers. Ze bevatten minder calorieën, koolhydraten en suiker. Bovendien hebben de waardevolle voedingsstoffen een betere werking en kunnen ze het lichaam helpen.

Voordelen
 • geen conserveringsmiddelen
 • geen suiker of zwavel
 • gezonder dan gedroogde mango’s
Nadelen
 • snel bederfelijk

Gezwaveld en gesuikerd

Na-verwerkte gedroogde mango’s hebben het voordeel dat ze langer gegeten kunnen worden en een sterkere smaak hebben.

De zwavel zorgt ervoor dat de oorspronkelijke kleur behouden blijft en de toegevoegde suiker zorgt voor extra zoetheid. Beide additieven hebben ook het effect dat ze de vruchten beter beschermen tegen bacteriën en schimmels.

Maar hoewel iedereen van tijd tot tijd ongezwavelde gedroogde mango kan gebruiken, moet je nagaan of je de zwavel verdraagt voor je deze soort mango koopt.

Deskundigen raden zwavelhoudende producten sterk af tijdens de zwangerschap.

De meningen verschillen over welke van de twee lekkerder is. Zeker is dat de herbewerkte vruchten duidelijk zoeter zijn en een intensere smaak hebben.

Voordelen
 • Zijn langer houdbaar
 • Hebben een intensere smaak
 • Hebben de typische gele kleur van de mango
Nadelen
 • Zijn ongezonder door extra calorieën en extra suiker
 • Zijn niet veilig voor iedereen
 • Kunnen niet alle vitamines bevatten

Koopcriteria: Deze criteria kun je gebruiken om gedroogde mango te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de verschillende gedroogde mango’s.

De criteria die je kunt gebruiken om gedroogde mango producten te vergelijken zijn o.a.

 • Toevoegingen (suiker, zwavel)
 • Verscheidenheid
 • Kwaliteit
 • Verpakkingsgrootte
 • Biologisch label

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Toevoegingen (suiker, zwavel)

Het belang van de vraag of er additieven zijn toegevoegd is in het vorige hoofdstuk al voldoende aan de orde gekomen. Niettemin variëren de fabrikanten in hun gebruik van zwavel, suiker en andere conserveringsmiddelen.

Er zijn dus niet alleen natuurlijke of herbewerkte mango’s, maar ook licht gezwavelde zonder toegevoegde suiker en omgekeerd.

Je moet dus zelf maar eens uitproberen welke toevoegingen je mango lekkerder maken en welke je beter zonder kunt doen.

Variëteit

Als je gedroogde mango wilt kopen, zul je waarschijnlijk merken dat er vaak geen variëteit op de verpakking vermeld staat.

Vooral grote fabrikanten zoals Seeberger, Preda of de merken Cebu en Philippine geven ze niet aan, omdat de afzonderlijke variëteiten nauwelijks bekend zijn bij de bevolking. In totaal zijn er ruim 1000 verschillende soorten mango.

Het eiland Cebu, dat tot de Filippijnen behoort, is beroemd om zijn gedroogde mango’s. Van hieruit worden de vruchten over de hele wereld verscheept. (Image source: pixabay.com / j_lloa)

Toch zijn er in Duitsland drie variëteiten die erg populair zijn om te kopen en een goed verschil in smaak hebben.

De variëteit Amélie wordt gekenmerkt door haar zure smaak, maar behoudt toch de fijne mango noot.

Het tegenovergestelde is de Lippens variëteit, die een van de zoetste mangosoorten van allemaal is en niet alleen gekenmerkt wordt door zijn mangosmaak, maar ook door een honing-banaan aroma.

De Brooks variëteit ligt qua smaak tussen de twee in, smaakt fruitig-zoetzuur en valt in de smaak bij bijna alle mangoliefhebbers.

Kwaliteit

De kwaliteit van gedroogde mango en hoeveel gezonde ingrediënten hij bevat hangt grotendeels af van de temperatuur en de methode die bij het droogproces gebruikt wordt.

Om ervoor te zorgen dat de mango’s aan het eind nog roestvrij zijn, d.w.z. dat er tijdens het drogen geen voedingsstoffen verloren zijn gegaan, moeten ze gedroogd worden bij maximaal 40°C en heel voorzichtig.

Maar omdat in de industriële produktie de geproduceerde hoeveelheid vaak belangrijker is dan de kwaliteit, kiezen grotere producenten vaak voor hogere temperaturen en een minder zachte behandeling.

Verpakkingsgrootte

Een ander aspect bij het kopen van gedroogde mango’s is de keuze van de verpakkingsgrootte. Er zijn echter slechts kleine kwantumkortingen tussen een grootverpakking van 1 kg of meer en een klein snackzakje.

Voor grotere hoeveelheden is het raadzaam de mango’s over te brengen in een luchtdicht bakje; voor kleine hoeveelheden zul je de vruchten waarschijnlijk snel genoeg opeten om je geen zorgen te hoeven maken over de houdbaarheid.

Biologisch label

Bij het kopen van gedroogde mango’s kijken veel kopers of het product aan biologische normen voldoet en of het eerlijk verhandeld is. Dit komt zeker omdat gedroogde mango vaak ingevoerd wordt uit armere streken van de wereld, zoals Thailand, de Filippijnen, Burkina Faso of Zuid-Afrika.

Bovendien komt de certificering niet merkbaar tot uiting in de prijs.

Wetenswaardigheden over gedroogde mango

Hoe gaat de productie van gedroogde mango in zijn werk?

Mango’s kunnen aan de lucht gedroogd worden, door de zon, in de oven of in speciale droogovens. Afhankelijk van de grootte van de vrucht wordt ze eerst in stukjes of schijfjes gesneden of ongehakt gedroogd.

Vruchten drogen was de eerste manier om voedsel te conserveren. De methode ontstond in het Midden-Oosten, waar druiven, dadels en vijgen voor het eerst gedroogd werden.

Behalve mango’s zijn ook allerlei andere vruchten geschikt om te drogen. Behalve vruchten die in Europa inheems zijn, zoals appels, peren en pruimen, zijn ook bananen of ananas populaire keuzes.

Bij drogen door hitte kunnen vruchten meestal gedroogd worden bij temperaturen tussen 0°C en 70°C, maar bij hogere temperaturen dan 40°C worden de eerste vitamines vernietigd.

Hoe kun je zelf gedroogde mango maken?

Zelf mango’s drogen werkt in principe op dezelfde manier als industriële productie. Het belangrijkste is dat het vocht in de mango’s kan ontsnappen en dat je erop let dat de afzonderlijke repen elkaar tijdens het drogen niet raken.

Voor het droogproces kun je voor thuis een gewone dehydrator kopen, of als alternatief gewoon de oven gebruiken. De eerste heeft een ontluchtingssysteem om het vocht te laten ontsnappen, terwijl je bij de oven de deur daarvoor iets schuin open kunt laten staan.

Voor je kunt beginnen met dehydrateren hoef je alleen maar de mango te schillen en in dunne plakjes op een schaal te leggen.

Je kiest best een temperatuur van 40°C of net eronder, want zo gaan er geen vitaminen verloren en worden de vruchten toch snel gedroogd.

De duur van het proces hangt af van de dikte van de stroken en je individuele voorkeur. Probeer gewoon uit hoe je de mango’s het lekkerst vindt.

Kan je hond, kat of rat gedroogde mango eten?

Honden mogen gedroogde mango’s eten, katten en ratten denken daar anders over. Hoe dan ook, zowel dieren als mensen moeten niet te grote hoeveelheden van de gedroogde vruchten consumeren, want ze bevatten veel calorieën en fructose.

Honden

Voor honden is de heersende mening dat het volkomen veilig is om een kleine dosis aan het dagelijkse dieet van je hond toe te voegen. Veel honden vinden gedroogde of verse mango ook erg lekker. Ze profiteren van de talrijke vitaminen en mineralen en hun spijsvertering wordt bevorderd.

Katten

Of katten gedroogde of verse mango’s moeten eten wordt door katteneigenaren verschillend beoordeeld. Kleinste rantsoenen zouden veilig moeten zijn, maar als carnivoren geven katten meestal toch de voorkeur aan ander voedsel.

Ratten

Bij verse mango’s raden dierenliefhebbers aan alleen volledig rijpe exemplaren te voeren, wat bij gedroogde mango’s zoals gezegd het geval is. De hoeveelheid moet heel zorgvuldig gekozen worden, te veel kan bij ratten ernstige spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Je moet altijd op de volgende dingen letten: Voer je huisdier natuurlijke, hoogwaardige biologische mango’s en gebruik het fruit eerder als sporadische traktatie dan als regelmatig dieet.

Welke andere productvariëteiten zijn beschikbaar?

Behalve conventioneel gedroogde en gevriesdroogde mango’s zijn er nog drie andere populaire manieren om de mangovrucht te eten.

Met chocolade omhulde

Met chocolade omhulde gedroogde mango’s zijn erg populair. Gekonfijte gedroogde vruchten behoren, in tegenstelling tot gedroogde mango, tot het gebied van de zoetwaren. Ze bestaan meestal voor de helft uit gedroogde mango en voor de helft uit andere ingrediënten en hebben daarom een beduidend hoger vetgehalte en meer calorieën.

Als mangopoeder

Mangopoeder wordt verkregen uit wrange, onrijpe mango’s die fijngemalen worden na drogen in de zon. Het heeft een zoetzure smaak die lijkt op die van citroen en wordt gebruikt voor curry’s, chutneys of gewoon als smaakmaker in de keuken.

Gedroogde mango zacht

In deze variant wordt de mango eerst gedroogd zoals gewoonlijk, maar daarna met stoom behandeld. Hierdoor krijgt het wat van zijn vocht terug, wordt het zachter en smaakt het frisser en sappiger. Maar door het hogere watergehalte is het ook korter houdbaar.

Foto bron: 123rf.com / Brent Hofacker

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies