Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

27Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

Op zoek naar nieuwe smaakervaringen? Voeg wat variatie toe aan je kruidenkast met kardemom. De specerij, die oorspronkelijk uit Azië komt, rondt veel gerechten af. Maar waar is kardemom geschikt voor en welke soorten zijn te onderscheiden?

In onze kardemom test 2023 tonen we je de beste kardemom producten uit de respectieve categorieën. We geven je ook belangrijke tips en trucs over het gebruik van kardemom. Of het nu gemalen kardemom of kardemomcapsules zijn, je vindt hier de beste kardemomproducten op de markt.
De belangrijkste feiten

in een notendop

 • Het gebruik van kardemom in de keuken is heel divers. Het wordt al eeuwenlang in vele culturele kringen gebruikt om eten en drinken op smaak te brengen.
 • Kardemom bevat gezondheidsbevorderende actieve bestanddelen zoals cineole en borneol en helpt symptomen zoals verkoudheid te verlichten. Het is bijzonder goed te gebruiken bij maagklachten.
 • Het kruid zit verborgen in veel gerechten, zoals curry, wintergebak zoals speculaas en peperkoek, of in oosterse thee. Het intense aroma rondt vele gerechten op een bijzonder smakelijke manier af.

Kardemom: Onze selectie

Vragen die je jezelf moet stellen voor je kardemom koopt

Wat is kardemom?

Kardemom is een specerijplant en behoort tot de gemberfamilie. Samen met vanille en saffraan is het een van de meest waardevolle en dus duurste specerijen ter wereld.

De plant komt oorspronkelijk uit Oost-Azië, waar ze vooral in India, Thailand en Sri Lanka wijd verbreid is.

Kardemom is een van de duurste specerijen ter wereld, maar geniet nog steeds grote populariteit vanwege zijn smaak. (Image source: unsplash.com / Jason Leung)

In Oost-Azië wordt kardemom al vele duizenden jaren gebruikt om te koken en te bakken, terwijl het hier in Europa pas iets meer dan 1.000 jaar gebruikt wordt. Behalve om zijn voortreffelijke smaak, staat kardemom ook bekend om zijn maagkalmerende werking.

De plant kardemom komt voor in verschillende botanische geslachten – men onderscheidt vooral groene en zwarte kardemom.

Waar is kardemom geschikt voor?

Kardemom is geschikt voor het verfijnen van allerlei gerechten en maaltijden. De smaak kan omschreven worden als kruidig-zoet met een lichte, eucalyptusachtige pikantheid.

In het Oosten wordt deze specerij gebruikt om rijstgerechten en curry’s een heel bijzonder tintje te geven. In Europa wordt het zoetige aroma vooral gebruikt om baksels af te ronden, zoals peperkoek, speculaaskoekjes of kaneelbroodjes.

Kardemom kan niet alleen aan gerechten net dat beetje extra geven. In Arabische en Turkse streken is het bijzonder populair bij de koffie. Samen met melk kun je gemakkelijk een uitstekende kardemom latte maken.

Het is ook onmisbaar in gekruide thee, zoals chai. Over kruiden gesproken: In kruidenmengsels met kaneel, kruidnagel, chilipeper, anijs of venkel doet deze Oost-Aziatische collega het ook erg goed.

Wat zijn de verschillen tussen de kardemomsoorten?

Botanisch gezien zijn er twee verschillende groepen van kardemom: de groene en de zwarte kardemomplant.

Met kardemom wordt meestal de groene kardemom bedoeld. De smaak is kruidig tot zoet met een eucalyptusachtig aroma. Het is uitstekend geschikt voor zoete gerechten of voor exotische spijzen en warme dranken zoals thee of glühwein.

getrocknete Kardamomsamen in Schüsselchen

Je kunt kardemom kopen, gemalen of als gedroogde zaden (Image source: pixabay.com / ludmila_ph).

Zwarte kardemom is de naam voor een kardemom-verwante plant die van Centraal Afrika tot Noord Vietnam voorkomt en sterk verschilt in smaak en gebruik.

Zwarte kardemom heeft een wrang, aards aroma en is licht rokerig. Het komt vaak voor in Indiase gerechten zoals curry of vleesgerechten.

In de oudheid waren het vooral mannen die zwarte kardemom als haarolie gebruikten.

Er zijn ook andere varianten, zoals witte kardemom, een gebleekte variant van groene kardemom. Dit is vrij zelden in de handel verkrijgbaar.

Een tabel is uitstekend geschikt voor een precieze, duidelijke uitleg.

Sorte Smaak Gebruik
Groene kardemom Door zijn zoete en doordringende aroma wordt deze soort beschreven als fijn en toch kruidig Het is uitstekend geschikt voor warme dranken zoals chai of Arabische koffie. Het wordt ook vaak toegevoegd aan zoete baksels. Alle fijnproevers die graag exotische dingen uitproberen zouden ook genieten van kardemomijs of likeuren.
Black Cardamom De smaken zijn duidelijk wranger en intenser, bijna rokerig en aards. Dit komt doordat deze soort thuis is in de Himalaya, waar de capsules vaak voor een open vuur gerookt worden. Door de aromatische intensiteit kunnen stevige gerechten, bijvoorbeeld gebraden lamsvlees, bijzonder goed gekruid worden met deze kardemom. Omdat hoe langer het gerecht zit, hoe sterker de smaak zich ontwikkelt, worden de hoofdgerechten de dag tevoren bereid.

Hoe doseer ik kardemom?

In het algemeen moet je kardemom in onopvallende hoeveelheden gebruiken. Het kruid is in de handel verkrijgbaar als hele capsule, zaden of gemalen. Voeg kardemom bij het koken altijd samen met alle andere ingrediënten toe. Zo kan het aroma zich het best in het gerecht ontwikkelen.

Versgemalen kardemomcapsules inclusief zaden hebben een bijzonder intens aroma en worden daarom in kleine hoeveelheden aan het gerecht toegevoegd. Het is aan te bevelen de smaakloze peulen uit te sorteren als je zelfgemalen kardemom gebruikt.

Kant-en-klare kardemom is geschikt voor snelle bereiding en verfijning van gerechten.

Het gebruik van hele kardemompeulen is ideaal voor soepen, sauzen en stoofschotels. Ze worden meestal weggegooid als het gerecht klaar is. Het pure genot van een gekookte kardemompeul in het gerecht heeft een bitter-scherpe smaak.

In het algemeen is de beste dosering twee tot vier kardemomcapsules of 1 theelepel gemalen kardemom per bereiding van een gerecht voor ongeveer twee tot vier personen.

Hoe smaakt en ruikt kardemom?

Het pure genot van kardemom beschrijft zich in licht prikkelende, aromatische en licht bittere tonen. De smaak lijkt op die van pepermunt en menthol. De geur doet denken aan een verkoudheidszalf met eucalyptus door de etherische oliën.

Met welke andere specerijen kan ik kardemom goed combineren?

Er is een breed scala aan specerijen die je heel goed met kardemom kunt combineren.

Het bekendste mengsel met kardemom heet Garam Masala en is een traditioneel Indiaas specerijenmengsel van gemalen kaneel, komijn, zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat, komijn, kurkuma, gember en paprikapoeder.

Maar kardemom maakt ook deel uit van het specerijenmengsel in Indiase gerechten zoals curry’s en Indiase stoofschotels, meestal samen met paprika, chilipeper, gember, saffraan en peper. Er zijn veel goede en smakelijke recepten met kardemom. Rijst is ideaal als bijgerecht.

Je kunt kokend water over de kardemompeulen gieten, samen met gember, kruidnagel, kaneel en venkel, en het mengsel vier tot zeven minuten laten trekken. Dit is een snelle manier om een heerlijke chai thee te maken.

Wintergebakjes zoals Spekulatius bevatten groene kardemom en kaneel. Kardemom wordt ook gecombineerd met anijs, kruidnagel en vanille bij de bereiding van glühwein. In het algemeen kan het goed gebruikt worden als een winters specerij in gebak en drankjes.

In de Aziatische keuken, vooral in Tom Kha soepen, komt groene kardemom voor en is een vast ingrediënt in de ingrediëntenlijst, samen met knoflook, koriander, gember, citroengras en chilipeper.

Toepassing geschikte specerijen Recepten
Thee Kaneel, Kruidnagel, Venkel Chai thee
Desserts Vanille, Fenegriek, Anijs, Steranijs enz. Gemberbrood, speculaas
Indiase keuken Paprika, kurkuma, peper, gember Curry’s, saffraan
Aziatische keuken Gember, kaffir, laurierblaadjes enz. Tom Kha soepen

Welke specerij kan ik gebruiken om kardemom te vervangen?

De smaak van kardemom geeft een bijzondere toets aan gerechten. Als je nu geen kardemom hebt, zijn er alternatieven.

Het intense, wrange aroma van kruidnagel vermengd met de zoete geur van kaneel is een optie. Dit mengsel is perfect voor vlees- of visgerechten.

Een andere variatie zou het gebruik van gember zijn, met zijn wrange citrusachtige smaak samen met de zoetheid van kaneel. Deze variant wordt gebruikt in wintergebak of in soepen en sauzen.

In de tabel vind je een korte en eenvoudige uitleg over welke alternatieve specerijen je in plaats van kardemom kunt gebruiken.

1 tl kardemom vervangen door ideaal voor gerechten als
50 % kruidnagel en 50 % kaneel vlees en vis
50 % kaneel en 50 % nootmuskaat rijst, vlees en stoofschotels
50 % gember en 50 % kaneel Beste alternatief voor kardemom
50 % allspice Lekkerder pittiger dan kardemom

Wat zijn de effecten en bijwerkingen van kardemom?

De exotische specerij wordt niet alleen in de keuken gebruikt, maar heeft ook gezondheidsbevorderende effecten. Het wordt gebruikt in de Ayurvedische, Westerse en traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Groene kardemom wordt geassocieerd met de warme elementen.

 • Door zijn bestanddelen, zoals borneol en cineol, is kardemom slijmoplossend en antibacterieel.
 • De etherische olie in kardemom stimuleert de speekselstroom en bevordert tegelijk de vorming van maag- en galsappen. Het resultaat is een betere en snellere vertering van hartig voedsel.
 • Kardemomzaadjes gekauwd na een maaltijd verfrissen de adem en stimuleren de spijsvertering.
 • Kardemomolie in de vorm van een massageoliemengsel bevordert de bloedsomloop en de stofwisselingsfunctie van de spieren en werkt pijnstillend door zijn krampstillende eigenschap.
 • In 2009 publiceerde het “Indian Journal of Biochemistry and Biopyhsics” een studie over het bloeddrukverlagende effect van kardemom. Dagelijks drie gram kardemom innemen helpt tegen hoge bloeddruk.

In principe is kardemom niet schadelijk. Hoe meer kardemom gebruikt wordt, hoe intenser het aroma zich ontvouwt.

Er moet echter opgemerkt worden dat sommige mensen die grotere hoeveelheden kardemom consumeren de ingrediënten niet kunnen verdragen en met symptomen kunnen reageren. Zwangere vrouwen en mensen met galstenen hebben er bijvoorbeeld last van.

Hoge doses kardemom kunnen galsteenkolieken uitlokken. Getroffenen met galsteenklachten moeten daarom heel weinig kardemom consumeren.

Mensen met hoge bloeddruk moeten ook kardemom in kleine hoeveelheden consumeren. Het kruid stimuleert het cardiovasculaire systeem.

Zwangere vrouwen kunnen beter geen grote hoeveelheden kardemom consumeren, want het bevat kamferbestanddelen die het begin van de bevalling bevorderen.

Voordelen
 • Door zijn bestanddelen zoals borneol en cineol is het slijmoplossend en antibacterieel
 • Kardemom bevordert in het algemeen de spijsvertering door het stimuleren van de maagsappen
 • Kauwen op kardemomzaadjes verlicht een slechte adem.
Nadelen
 • Zwangere vrouwen moeten het eten van kardemom vermijden, omdat het actieve bestanddeel kamfer een vroegtijdige bevalling bevordert
 • Mensen met galstenen moeten voedsel met kardemom vermijden, omdat het ernstige kolieken kan uitlokken
 • Het kruid kardemom stimuleert het hart en de bloedsomloop en moet in kleine doses gegeten worden door mensen met hoge bloeddruk.

Waarvoor gebruik ik kardemomolie?

Er zijn veel toepassingen voor kardemomolie. De werking is ontspannend, ontstekingsremmend, antibacterieel en geschikt als preventief middel tegen verkoudheid of infecties van de luchtwegen.

Kleine hoeveelheden kardemomolie naast massageolie zijn geschikt bij klachten in de maagstreek van allerlei aard, zoals winderigheid, spijsvertering of buikkrampen. De mengverhouding van tien druppels kardemom etherische olie en 50 ml neutrale massageolie is het meest geschikt voor de toepassing.

Chai Tee mit Gewürzen

Kardemom smaakt vooral lekker in zoete gerechten en drankjes in de kersttijd (Image source: 123rf.com / 50914924).

In de natuurgeneeskunde wordt kardemom ook gebruikt als een geurolie. Het is werkzaam tegen stress en schijnt de aanmaak van gelukshormonen te stimuleren.

Versnelt het innemen van kardemom de vetverbranding?

Het onderwerp afvallen en diëten behandelt vele methoden om de vetverbranding te versnellen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat een hogere vetverbranding door inname van kardemom mogelijk is.

Helpt kardemom mijn spijsvertering?

Ja, vooral door de bestanddelen borneol en cineol heeft het een krampstillend effect op de maag. Ook bevordert kardemom etherische olie de speekselvorming en de afscheiding van maag- en galsap, waardoor voedsel gemakkelijker verteerbaar wordt.

De eenvoudigste manier om de spijsvertering te bevorderen is het kauwen van kardemomzaadjes.

Hoeveel kost kardemom?

Zoals reeds gezegd is kardemom uiterst kostbaar. Niettemin zijn sommige kardemomprodukten voor een of twee euro te koop.

De prijs hangt enerzijds af van de productie en anderzijds van de kwaliteit van de kardemom. Het is dus heel goed mogelijk om zulke goedkope kardemom in de supermarkt te ontdekken.

Als het verlies van smaak en kwaliteit door massaproductie de lage prijs waard is, moet je het hier kopen. Alle anderen die echt ten volle van het kruid willen genieten, doen er goed aan een versie van hogere kwaliteit te kopen. Gemiddeld ligt de prijs tussen 2 en 25 euro.

Wist je hoe lang kardemom houdbaar is?

Capsules blijven beslist meer dan een jaar vers, mits ze in een luchtdichte verpakking bewaard worden. De gemalen soort moet zo snel mogelijk gegeten worden. Anders zouden de waardevolle etherische oliën spoedig hun werking verliezen.

Besluit: Welke soorten kardemom zijn er en welke is geschikt voor jou?

Afhankelijk van de bereiding worden verschillende producten gemaakt. De twee populairste worden hieronder in meer detail voorgesteld

 • Kardemom gemalen
 • Kardemom capsules

Wat onderscheidt gemalen kardemom en wat zijn de voor- en nadelen?

De gemalen versie is in feite een heel fijn specerijenpoeder. Het wordt klassiek verkregen door het malen van de capsule-achtige kardemomvruchten.

Omdat het kruid zijn aroma het best ontwikkelt als het verhit wordt, moet kardemom zo vroeg mogelijk aan het gerecht worden toegevoegd. Chai thee of Arabische koffie wordt vaak verfijnd met een beetje groene kardemom.

Wist je dat kardemom volgens de Ayurvedische leer genezende krachten heeft?

Van dit magische kruid wordt enerzijds gezegd dat het helpt de geest te verhelderen, en anderzijds dat het zorgt voor een gezonde spijsvertering. Om dit te bereiken kauwt men op kardemomcapsules, want daardoor komen essentiële oliën vrij en die stromen in lichaam en geest. Bonus: Kauwen op kardemom geeft ons een frisse adem.

Kruidenkenners weten dat het specerijenpoeder ook gemakkelijk thuis gemaakt kan worden met een eenvoudige molen. Om een zo goed mogelijk aroma te krijgen, moeten de vruchten schoon geschild worden.

Als je het te veel werk vindt, kun je de al gemalen versie gebruiken. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat het bakje luchtdicht en goed afgesloten is, zodat het aroma behouden blijft.

Voordelen
 • gemakkelijk te doseren
 • lost uitstekend op in vloeistoffen, dus geschikt voor thee, koffie of ook zalven
Nadelen
 • minder intens van smaak
 • essentiële oliën gaan verloren

Wat onderscheidt kardemomcapsules en wat zijn de voor- en nadelen?

De zaadcapsules worden geoogst en rechtstreeks van de gemberachtige plant verkocht. Verdere bewerkingsstappen tussen oogst en verkoop zijn niet nodig. Daarom behoudt de kardemomcapsule zijn zuivere frisheid en intensiteit.

Kardemom is echter meestal in de gemalen versie verkrijgbaar, wat het wat lastiger maakt om kardemomcapsules te krijgen.

Toch is de kleine extra moeite de beloning waard, want de kleine zaadcapsules hebben behalve hun heerlijke aroma nog heel wat in hun mars: de etherische oliën die ze bevatten hebben een slijmoplossende werking, zijn antibacterieel en helpen bij spijsverteringsklachten en/of maagproblemen.

Dit alles werkt het best als de capsules vlak voor consumptie geopend worden en de zaden met een vijzel (of ander keukengerei) fijngestampt worden.

In sommige Indiase gerechten worden de capsules zelfs in hun geheel gekookt. Hoe vroeger ze aan het gerecht worden toegevoegd, hoe langer en beter de smaak zich kan ontwikkelen.

Voordelen
 • leveren etherische oliën
 • slijmoplossend en antibacterieel
Nadelen
 • moeilijk te verkrijgen
 • kostbaar bij gebruik

In Arabische landen staat kardemom bekend als stemmingsverbeteraar. Men zegt ook dat het een afrodisiacum effect heeft.

Kardemom is ook verkrijgbaar als zaden en olie. Kardemomzaadjes ontwikkelen hun aroma het best als je ze kort voor gebruik in een pan zonder vet een paar seconden op matig vuur roostert. Je kunt ze dan zelf fijnmalen in een vijzel of direct aan het gerecht toevoegen, afhankelijk van het recept.

Kardemomolie wordt gebruikt in de natuurgeneeskunde. De etherische olie wordt vaak in kleine hoeveelheden toegevoegd aan massageolie om bij massages maagklachten te verlichten.

Kardemom gemalen Kardemom whole Kardemom zaden Kardemom olie
Voor het kruiden van groentepannen Maak je eigen kruidenmengsel Ideaal voor inmaaklikeur Voeg een paar druppels toe aan massageolie en masseer in de maagstreek
Als ingrediënt in wintercakebeslag In zijn geheel toevoegen aan theekruidenmengsel en over kokend water gieten Als topping voor winterkoekjes (bv. Zweedse kaneel). B.v. Zweedse kaneelbroodjes Als aromatherapie voor geurlampen

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om kardemom producten te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om kardemom goed te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt kruid te kiezen.

Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Kwaliteit
 • Houdbaarheid
 • Prijs

In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is om kardemom te kopen op basis van de criteria of niet.

Kwaliteit

Je herkent hoge kwaliteit aan de grasgroene kleur van de kardemomcapsules. De zaden die in de capsules zitten zijn goed gerijpt als ze donkergrijs tot donkerzwart van kleur zijn.

Na het malen van kardemom met een vijzel is het raadzaam de smaakloze peulen uit te sorteren. Om de versheid van kardemom te bewaren, moet men altijd kleine hoeveelheden kopen.

Houdbaarheid

Omdat het kruid zijn aroma snel verliest, is het zinvol altijd vers en vaak kleine hoeveelheden te kopen. Anders kan het aroma vervagen of kunnen de etherische oliën hun kracht verliezen. Bewaren gaat het beste in een afgesloten pot in een donkere omgeving.

Prijs

Kardemom of wordt de op twee na duurste specerij genoemd. Hoe groter en groener de kardemompeulen zijn, hoe duurder het kruid verkocht kan worden.

Voordat je kardemom koopt, weet je waarvoor je het kruid wilt gebruiken, zodat je de perfecte hoeveelheid in de juiste vorm kunt kopen.

Interessante feiten over kardemom

Wat betekent kardemom, cardamomum of cardamomi eigenlijk en hoe wordt het correct gespeld?

De naam kardemom (κάρδαμο) komt van het Griekse woord voor hart en maag, wat ook de werking aanduidt. De botanische naam is Elettaria Cardamomum. De verschillende schrijfwijzen overlappen met vertalingen uit de Latijnse, Engelse en Duitse schrijfwijze.

Het woord wordt in het gewone spraakgebruik zelden gebruikt en vindt niet altijd in elke tekst zijn juiste spelling. Volgens de Duden kent de juiste Duitse spelling twee varianten: Kardemom en Kardamon.

Hoe groeit kardemom en hoe ziet de plant eruit?

Kardemom is een overblijvende plant van de gemberfamilie die tot vier meter hoog wordt. De vruchten ruiken kruidig-zoet en licht naar eucalyptus. Kardemom wordt geoogst tussen oktober en december.

De subtropische groeigebieden liggen vaak in Tanzania, Madagascar of Guatemala, het grootste exportland. De vruchten van de plant en tegelijk van het kruid kardemom zijn één tot twee centimeter lang en hebben drievoudige capsules met vier tot acht zaden in elk compartiment.

Wat zijn de ingrediënten van kardemom?

De hoofdbestanddelen van kardemom zijn cineool met een aandeel van 20 tot 40 procent en terpinyl acetaat met een aandeel van 30 tot 35 procent.

Andere ingrediënten zijn borneol, kamfer, limoneen, linalool, linalylacetaat en sabineen, en verder vette olie met één tot vier procent, zetmeel met 20 tot 40 procent, suiker met vijf procent, eiwitten met tien procent, en verder een niet geïdentificeerde gele kleurstof en overvloedig mangaan en ijzer.

Waarom gebruiken de mensen in Arabische landen kardemom in koffie?

De smaak van koffie is bij velen geliefd, maar niet iedereen verdraagt het omdat het veel zuur bevat en de maag er gevoelig voor kan zijn.

Kardemom heeft een verzachtende werking op de maag en wordt daarom aan het koffiepoeder toegevoegd en geïnfuseerd om de zuurgraad te neutraliseren.

Dit maakt de koffie beter verteerbaar. Van de combinatie van koffie en kardemom wordt ook gezegd dat ze een genezende werking heeft bij hoofdpijn.

Hoe maal ik kardemom goed?

Het malen van kardemom (en andere specerijen) is minder ingewikkeld dan je zou denken. Er zijn verschillende manieren om het te doen

 • Mortier
 • Koffiemolen
 • Kruiden-peper molen
 • Deegroller/pasta hout

Afhankelijk van het keukengerei dat je gebruikt om te malen, zal ook de grofheid of fijnheid van je eindproduct variëren.

Twee tips om het proces te vergemakkelijken: pel grondig en rooster kort voor het malen voor een fijner resultaat.

Hoe kan ik kardemom nog meer gebruiken?

De meeste mensen associëren specerijen instinctief met het verfijnen van voedsel. Toch is het verbazingwekkend hoe veelzijdig hun toepassingsgebied eigenlijk is.

Uit de tekst blijkt al duidelijk dat vooral kardemom een positief effect op de spijsvertering kan hebben. Voor winderigheid, indigestie, opgeblazen gevoel, misselijkheid en lichte krampen in het maag-darmkanaal wordt de genezende werking van kardemom zelfs medisch erkend.

Dit kan toegeschreven worden aan het volgende: Van kardemom wordt gezegd dat het de speekselklieren, de maag en de galblaas stimuleert om meer afscheiding te produceren. De verhoogde hoeveelheid afscheiding zorgt voor een actievere spijsvertering.

Het meest effectief is een kruidenthee die niet alleen kardemom bevat, maar ook venkel en karwij. Als alternatief kun je dagelijks ongeveer twee gram van een tinctuur met kardemom innemen. Deze hoeveelheid is de ideale dosis voor een volwassen persoon met een normaal gewicht.

Volgens de volksgeneeskunde gaat het genezende spectrum van de kardemomplant nog verder. Men zegt dat het diarree of misselijkheid bij zwangere vrouwen verlicht.

Het veelzijdige kruid verfrist ook de adem. Dit kan niet alleen nuttig zijn tegen slechte adem in het algemeen – van kardemom wordt gezegd dat het zo sterk is dat het een enorme geur van alcohol kan verdoezelen. Overigens wordt van het kruid gezegd dat het niet alleen helpt tegen de geur van alcohol, maar ook tegen een kater.

De ayurvedische geneeskunde houdt kardemomzaad bijzonder hoog in aanzien. Door hun verkoelende werking op het menselijk lichaam worden ze gebruikt als huismiddeltje om koorts te verminderen.

Enkele andere gebieden en problemen waarvoor kardemom verlichting kan geven

 • Menstruatiekrampen
 • Rillend/koud gevoel
 • Astma
 • Hoest

Een verband tussen kardemom consumptie en gewichtsverlies is nog niet vastgesteld.

Beeldbron: 123rf.com / 51066780

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies