Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

30Onderzochte producten

60Bestede uren

54Beoordeelde onderzoeken

145Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote resveratrol test 2023. Hier presenteren we alle resveratrol producten die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste resveratrol producten voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je resveratrol producten wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Resveratrol is vooral bekend om zijn anti-verouderingseffect en vetverbrandend vermogen.
 • Vooral rode druiven en rode wijn bevatten natuurlijke resveratrol.
 • Studies zijn tot nu toe alleen op dieren uitgevoerd; het effect op mensen is niet onomstreden.

Resveratrol: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je resveratrol koopt

Wat is resveratrol?

Resveratrol is geen nieuw product, maar het is pas onlangs het gesprek van de dag geworden. Het anti-verouderingsmiddel is nu verkrijgbaar als voedingssupplement. Omdat rode druiven een hoog gehalte aan resveratrol bevatten, wordt resveratrol ook wel het “actieve bestanddeel van rode wijn” genoemd. (Image source: unsplash.com / Kym Ellis) Natuurlijke voedingsmiddelen die resveratrol bevatten zijn onder andere druiven, frambozen, moerbeien, pruimen en pinda’s. Het bekendste product dat een verhoogde hoeveelheid resveratrol bevat is de rode druif. Daarom wordt het vaak het “werkzame bestanddeel van rode wijn” genoemd.


Welk effect heeft resveratrol?

Van Resveratrol wordt gezegd dat het bijvoorbeeld het leven verlengt, diabetes voorkomt en vet vermindert. Bovendien werd een verband gevonden tussen de concentratie van resveratrol en UV-straling, vooral op de schil van de druif. Dit betekent dat resveratrol waarschijnlijk een beschermende functie heeft. Van Resveratrol wordt gezegd dat het de volgende effecten heeft

 • antioxidant
 • anti-aging
 • ontstekingsremmend
 • verbeterde insulinegevoeligheid

Resveratrol heeft antioxiderende, ontstekingsremmende, antivirale en kankerbestrijdende eigenschappen.

Australische onderzoekers ontdekten in hun studie dat door de eigenschappen ervan de beschadiging van zenuwcellen wordt tegengegaan en een bepaalde soort eiwitten gemakkelijker uit het lichaam kan worden getransporteerd. Volgens dit zou behandeling met resveratrol ook nuttig kunnen zijn bij de ziekte van Alzheimer. (1, 2)

Er is ook sprake van dat resveratrol kankercellen kan afremmen. Hierover zijn al verschillende studies uitgevoerd. (3, 4, 5)

Resveratrol als vetmoordenaar

Verschillende studies met dieren hebben uitgewezen dat het innemen van resveratrol een positief effect op het gewicht kan hebben.

Deze studies hebben aangetoond dat het innemen van resveratrol een vergelijkbaar effect heeft als het verminderen van de calorie-inname.

Sommige bronnen melden dat dit ook op het menselijk lichaam kan worden toegepast, maar anderen betwisten dit. Bedenk dus dat deze resultaten dierstudies zijn. Tot nu toe heeft geen enkele studie aangetoond dat resveratrol het gewicht bij mensen vermindert.

Resveratrol als antiverouderingsmiddel

Studies bij muizen en vissen toonden aan dat ze weliswaar niet langer leefden door het innemen van resveratrol, maar dat ze toch veel gezondheidsvoordelen hadden.

Resveratrol is een natuurlijk polyfenol waaraan verschillende gezondheidsbevorderende effecten worden toegeschreven. Als antioxidant, bijvoorbeeld, zou het een verjongend effect hebben.

In een studie van Chinese onderzoekers werd hiervoor de wondgenezing onderzocht, omdat huidwonden een van de meest voorkomende menselijke verwondingen zijn. De studie concludeerde dat resveratrol inderdaad een positief effect heeft op de wondgenezing.

Men ontdekte dat de wondgenezing door resveratrol versneld werd en dat de opperhuid verbeterde, evenals de haarfollikels en het collageen in de huid. Deze studie werd gedaan op dieren, er zijn nog geen resultaten of waarden van een studie voor menselijke organismen. (6, 7)

Resveratrol bij depressie

Er zijn verschillende oorzaken van depressie. Deze ziekte is in verband gebracht met oxidatieve stress en veranderingen in herseneiwitten. Als een natuurlijk polyfenol heeft resveratrol antidepressieve effecten.

De studie onderzoekt de mechanismen die ten grondslag liggen aan de antidepressiva-achtige effecten van resveratrol. Behandeling met 80 mg resveratrol per week keerde de gedragsafwijkingen en biochemische veranderingen (teweeggebracht door CUMS) aanzienlijk om.

Resveratrol normaliseerde enkele van de gemeten parameters. Uit de aangegeven studies blijkt dat resveratroltherapie positieve effecten kan hebben op depressie. (8, 9)

Resveratrol bij diabetes

In Duitsland lijdt nu ongeveer 10 % van de bevolking aan diabetes. Mensen met diabetes wordt aangeraden veel te bewegen en het aantal calorieën te beperken.

Resveratrol kan hierbij helpen, want het kan de bloedsuikerconcentratie na het eten positief beïnvloeden. Resveratrol kan de bloedsuikerconcentratie verlagen en de werking van insuline verhogen.

Voor wie is resveratrol geschikt?

In principe is resveratrol geschikt voor iedereen. Natuurlijk hangt het er ook van af waarom je resveratrol neemt. Als je aan diabetes lijdt, moet je altijd met je arts bespreken of het innemen van resveratrol een goed idee voor je kan zijn.

Wat is het juiste gebruik en de dosering van resveratrol?

Een dosering van ongeveer 500 mg wordt momenteel aanbevolen. Er zijn bij deze dosering geen bijwerkingen bekend. Het enige dat kan gebeuren is dat er geen effect is.

Er kan echter een wisselwerking zijn met andere medicijnen. Bespreek dit zeker met je arts!

Hoeveel kost resveratrol?

De prijsklasse voor resveratrol capsules is heel ruim. Je vindt capsules voor zo weinig als €10 of zo veel als €50.

Dit hangt af van de fabrikant. De meeste producten kosten echter ongeveer 20 – 35 €. Om het je gemakkelijker te maken te kiezen, hebben we hierboven onze top 3 producten voorgesteld. Serums en crèmes variëren in prijs van ongeveer € 15 tot € 50.

Type Kosten
Capsules 10 – 50 €
Serums en crèmes 15 – 50 €

Wat zijn de alternatieven voor resveratrol?

Er zijn geen alternatieven voor resveratrol in het algemeen. Maar er zijn natuurlijk ook alternatieve producten als je wilt afvallen of aan diabetes lijdt.

Het hangt er dus helemaal vanaf waarom je resveratrol neemt. Er zijn tal van alternatieven op de supplementenmarkt, vooral voor gewichtsverlies.

Als diabeticus moet je altijd je arts raadplegen om uit te zoeken wat geschikt is.

Besluit: Welke soorten resveratrol zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn verschillende manieren om resveratrol in te nemen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende mogelijkheden

 • Resveratrol in leverproducten
 • Resveratrol Capsules
 • Resveratrol Serum
 • Resveratrol Crème

In de volgende paragrafen bespreken we de resveratrol in kwestie en de voor- en nadelen ervan.

Wat zijn de eigenschappen van resveratrol in voedsel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De meest natuurlijke manier is het eten van voedingsmiddelen die veel resveratrol bevatten. De pionier hier is de rode druif. Vooral de schillen van druiven bevatten het meeste resveratrol (tot 10 mg/100 g). Maar pas op: druivensap bevat veel minder resveratrol omdat de schillen er voor de verwerking afgehaald worden.

Resveratrol komt niet alleen voor in rode druiven, maar ook in rode wijn. In 100 ml rode wijn zit ongeveer 1,5 mg. Dit is veel vergeleken met druivensap, want de druiven worden tijdens de wijnbereiding lange tijd met schil en pitten in het vat bewaard.

Witte wijn bevat daarentegen veel minder resveratrol, maar nog steeds 0.005-0.19 mg per 100 ml witte wijn.

Pinda’s bevatten ook resveratrol. Ongeveer 0,007-0,17 mg resveratrol per 100 g pinda’s. Cacao en pure chocolade bevatten verhoudingsgewijs tot 0.62 mg per 100 g.

Voor de duidelijkheid hebben we dit nog eens in tabelvorm weergegeven:

Voedingsmiddel Hoeveelheid resveratrol
Rode druiven tot 10mg / 100 g
Rode wijn ca. 1,5 mg / 100 ml
Pinda 0,007-0,17 mg
Cacao 0,62 mg / 100 g

Resveratrol in natuurlijke vorm innemen is heel gemakkelijk omdat het overal gemakkelijk verkrijgbaar is en super gemakkelijk in het dagelijks leven is in te passen. Het nadeel is de dosering. Vaak zit er maar heel weinig resveratrol in voedsel en het is moeilijk in te schatten hoeveel resveratrol je werkelijk binnenkrijgt.

Voordelen
 • Natuurlijk
 • Gemakkelijk verkrijgbaar
 • Gemakkelijk te integreren in het dagelijks leven
Nadelen
 • Dosering moeilijk in te schatten

Wat onderscheidt resveratrol capsules en wat zijn de voor- en nadelen?

De meest gebruikelijke manier om resveratrol als voedingssupplement in te nemen is waarschijnlijk in capsulevorm. De capsules hebben het voordeel dat ze gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Bovendien is de dosering al gegeven, wat het innemen natuurlijk gemakkelijker maakt. Het nadeel van capsules is dat ze geen natuurlijk product zijn.

Voordelen
 • Gemakkelijk verkrijgbaar
 • dosering wordt gegeven
Nadelen
 • Chemisch product
 • Soms moeilijk in te nemen

Waarin onderscheidt resveratrol serum zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Resveratrol zit ook in cosmetica. Je kunt nu serums vinden die resveratrol bevatten. Het nadeel hiervan is dat de dosering vaak niet erg hoog is. Bovendien is dit een zuiver cosmetisch product.

Het effect heeft vooral te maken met de anti-aging werking en serums worden verondersteld de huid strakker te maken en jonger te doen lijken. Serums zijn meestal erg duur, maar ze gaan ook vrij lang mee.

Voordelen
 • Gemakkelijk verkrijgbaar
 • Anti-verouderingseffect
Nadelen
 • Relatief duur
 • Lage dosering: Cosmetisch product

Waarin onderscheidt resveratrolcrème zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Er zijn ook crèmes met resveratrol in de handel. Het effect lijkt nogal op dat van resveratrol serums. Het verschil is dat crèmes meestal iets goedkoper zijn dan serums, maar dat de dosering ook lager is.

Voordelen
 • Gemakkelijk verkrijgbaar
 • Anti-verouderingseffect
 • Goedkoper dan serums
Nadelen
 • Lage dosering: Cosmetisch product

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om resveratrol producten te vergelijken en te evalueren

Om de resveratrol te vinden die voor jou geschikt is, neem je voor je aankoop de volgende criteria in overweging

 • Oorsprong
 • Biologisch zegel
 • Verpakking
 • Houdbaarheid
 • Toepassing
 • Dosering

Het volgende beschrijft de koopcriteria in meer detail en laat zien wat precies belangrijk is bij het kopen.

Oorsprong

Resveratrol werd voor het eerst ontdekt en beschreven in Japan. Het is een chemische verbinding die vooral voorkomt in plantaardige voedingsmiddelen zoals druiven, frambozen, pruimen en pinda’s.

Resveratrol wordt gevonden in druiven en werd voor het eerst beschreven in Japan. (Image source: unsplash.com / Alasdair Elmes)

Als je de herkomst van je voedingssupplement bekijkt, is het de moeite waard aandacht te besteden aan de fabrikanten die de capsules produceren en distribueren. Maar omdat de markt voor voedingssupplementen in Duitsland erg groot is, zou dit geen probleem moeten zijn.

Biologisch zegel

Als je resveratrol als preparaat in de vorm van capsules wilt innemen, is het de moeite waard na te gaan of het product een biologisch zegel heeft. De markt voor voedingssupplementen is enorm, maar er zijn al veel resveratrolproducten die het biologische zegel hebben.

Hoe belangrijk biologische certificering voor je is, bepaal je natuurlijk zelf. Toch is het de moeite waard om er eens goed naar te kijken!

Verpakking

De meeste resveratrol capsules zijn zachte gelcapsules die gelantine bevatten. Dit is meestal gelantine van rundvlees. Je moet hier dus rekening mee houden als je geen gelantine in je dieet opneemt.

Houdbaarheid

Als ze op een koele en droge plaats bewaard worden, zijn resveratrol capsules ongeveer twee jaar houdbaar. Controleer echter altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Gebruik

Als je resveratrol als voedingssupplement in capsulevorm inneemt, volg dan de aanwijzingen van de fabrikant. Gewoonlijk wordt dagelijks een capsule met veel water ingenomen.

Dosering

Een dosering van ongeveer 500 mg wordt aanbevolen. Er zijn geen bijwerkingen bekend bij deze dosering. Het enige dat kan gebeuren is dat er geen effect is.

In geen geval mag een te hoge dosering genomen worden, anders zijn bijwerkingen zoals buikpijn te verwachten.

Wetenswaardigheden over resveratrol

Wat zijn de bijwerkingen van resveratrol?

Tot nu toe zijn er geen bijwerkingen van resveratrol bekend. Pas bij een zeer hoge dosering (5mg per dag) kunnen spijsverteringsproblemen en buikpijn optreden.

Er kan een wisselwerking zijn met andere medicijnen. Bespreek dit zeker met je arts!

Resveratrol in dieren

Proeven met resveratrol zijn tot nu toe alleen op dieren gedaan. Meestal worden hierbij echter muizen als proefdieren gebruikt. Het effect van resveratrol op je huisdier is nog niet bewezen.

Beeldbron: unsplash.com / Amos Bar-Zeev

Referenties (9)

1. Teng Ma, Meng-Shan Tan, Jin-Tai Yu, Lan Ta. Resveratrol as a Therapeutic Agent for Alzheimer's Disease. Biomed Res Int. 2014; 350516.
Bron

2. Fei Li, Qihai Gong, Hongxin Dong, Jingshan Shi. Resveratrol, a Neuroprotective Supplement for Alzheimer's Disease. Curr Pharm Des. 2012; 18 (1), 27-33.
Bron

3. Richard M Niles , Margaret McFarland, Mathew B Weimer, Alka Redkar, Ya Min Fu, Gary G Meadows. Resveratrol Is a Potent Inducer of Apoptosis in Human Melanoma Cells. Cancer Lett. 2003 Feb 20; 190 (2), 157-63.
Bron

4. M V Clément, J L Hirpara, S H Chawdhury, S Pervaiz. Chemopreventive Agent Resveratrol, a Natural Product Derived From Grapes, Triggers CD95 Signaling-Dependent Apoptosis in Human Tumor Cells. Blood. 1998 Aug 1; 92 (3), 996-1002.
Bron

5. M F Tsan, J E White, J G Maheshwari, T A Bremner, J Sacco. Resveratrol Induces Fas Signalling-Independent Apoptosis in THP-1 Human Monocytic Leukaemia Cells. Br J Haematol. May 2000; 109 (2), 405-12.
Bron

6. Véronique Cheynier, Heidi Halbwirth. Polyphenols: Physicochemical and Biological Properties and Perspectives of Their Use in a Zero-Waste Society. J Agric Food Chem. 2017 Aug 9; 65 (31), 6343-6345.
Bron

7. Pan Zhao, Bing-Dong Sui, Nu Liu, Ya-Jie Lv, et al. Anti-aging Pharmacology in Cutaneous Wound Healing: Effects of Metformin, Resveratrol, and Rapamycin by Local Application. Aging Cell. Oct 2017; 16 (5), 1083-1093.
Bron

8. Song liu, Tong Li, Hansen Liu, Xueer Wang et al. Resveratrol Exerts Antidepressant Properties in the Chronic Unpredictable Mild Stress Model Through the Regulation of Oxidative Stress and mTOR Pathway in the Rat Hippocampus and Prefrontal Cortex. Behav Brain Res. 2016 Apr 1; 302, 191-9.
Bron

9. Dexiang Liu, Kai Xie, Xudong Yang, Jianhua Gu, Li Ge, Xueer Wang, Zhen Wang. Resveratrol Reverses the Effects of Chronic Unpredictable Mild Stress on Behavior, Serum Corticosterone Levels and BDNF Expression in Rats. Behav Brain Res. 2014 May 1; 264, 9-16.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Teng Ma, Meng-Shan Tan, Jin-Tai Yu, Lan Ta. Resveratrol as a Therapeutic Agent for Alzheimer's Disease. Biomed Res Int. 2014; 350516.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Fei Li, Qihai Gong, Hongxin Dong, Jingshan Shi. Resveratrol, a Neuroprotective Supplement for Alzheimer's Disease. Curr Pharm Des. 2012; 18 (1), 27-33.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Richard M Niles , Margaret McFarland, Mathew B Weimer, Alka Redkar, Ya Min Fu, Gary G Meadows. Resveratrol Is a Potent Inducer of Apoptosis in Human Melanoma Cells. Cancer Lett. 2003 Feb 20; 190 (2), 157-63.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
M V Clément, J L Hirpara, S H Chawdhury, S Pervaiz. Chemopreventive Agent Resveratrol, a Natural Product Derived From Grapes, Triggers CD95 Signaling-Dependent Apoptosis in Human Tumor Cells. Blood. 1998 Aug 1; 92 (3), 996-1002.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
M F Tsan, J E White, J G Maheshwari, T A Bremner, J Sacco. Resveratrol Induces Fas Signalling-Independent Apoptosis in THP-1 Human Monocytic Leukaemia Cells. Br J Haematol. May 2000; 109 (2), 405-12.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Véronique Cheynier, Heidi Halbwirth. Polyphenols: Physicochemical and Biological Properties and Perspectives of Their Use in a Zero-Waste Society. J Agric Food Chem. 2017 Aug 9; 65 (31), 6343-6345.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Pan Zhao, Bing-Dong Sui, Nu Liu, Ya-Jie Lv, et al. Anti-aging Pharmacology in Cutaneous Wound Healing: Effects of Metformin, Resveratrol, and Rapamycin by Local Application. Aging Cell. Oct 2017; 16 (5), 1083-1093.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Song liu, Tong Li, Hansen Liu, Xueer Wang et al. Resveratrol Exerts Antidepressant Properties in the Chronic Unpredictable Mild Stress Model Through the Regulation of Oxidative Stress and mTOR Pathway in the Rat Hippocampus and Prefrontal Cortex. Behav Brain Res. 2016 Apr 1; 302, 191-9.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Dexiang Liu, Kai Xie, Xudong Yang, Jianhua Gu, Li Ge, Xueer Wang, Zhen Wang. Resveratrol Reverses the Effects of Chronic Unpredictable Mild Stress on Behavior, Serum Corticosterone Levels and BDNF Expression in Rats. Behav Brain Res. 2014 May 1; 264, 9-16.
Ga naar bron
Recensies