Laatst bijgewerkt: 01-12-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

19Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Voor de liefhebbers van avontuur en extreme sporten zijn hoogtemeters onmisbaar. De mogelijkheid om tijdens hun verplaatsingen zowel de hoogte als de mogelijke variaties daarin te bepalen, is erg handig voor het bijhouden van hun inspanningen en voor het leren kennen van de omgeving.

Hoogtemeters zijn echter niet alleen voor hen een vreselijk praktisch hulpmiddel, ze komen ook iedere natuurliefhebber van pas die gewend is om frequente uitstapjes naar de natuur te maken. Deze apparaten hebben namelijk vaak ook functies zoals een kompas, een thermometer of een barometer.
Belangrijk om te weten

  • Hoogtemeters zijn apparaten die worden gebruikt om de verschillen vast te stellen tussen de plek waar je je bevindt en een referentiepunt, meestal is dat het zeeniveau.
  • Er kunnen twee type hoogtemeters onderscheiden worden: de barometers en de radiohoogtemeters. Elk type biedt een aantal prestaties en zijn min of meer precies in de werking van de functies. De keuze voor de één of de ander ligt in het algemeen vooral aan de vraag waarvoor je de hoogtemeter gaat gebruiken.
  • Je hoeft niet aan extreme sporten, zoals parachutespringen of bergbeklimmen, te doen om gebruik te maken van de voordelen die de hoogtemeters bieden. De functies van de hoogtemeters kunnen namelijk net zo goed voor veel verschillende activiteiten in de natuur interessant zijn.

Onze selectie: De beste hoogtemeters op de markt

Hieronder hebben we vijf beste hoogtemeters op een rijtje gezet die op dit moment op de markt te vinden zijn. In deze selectie hebben we geprobeerd om heel verschillende apparaten op te nemen. We hebben speciaal ons best gedaan om producten met een bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding te kiezen en ze met de meest relevante informatie aan je te presenteren.

De fiets hoogtemeter met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De fietscomputer van Cycplus heeft alle functies die je nodig hebt tijdens het fietsen. Naast de hoogte, toont het apparaat de temperatuur, je snelheid en andere belangrijke cijfers. De fietsmeter is eenvoudig in te stellen en direct te gebruiken.

Via de handige app kun je je gegevens analyseren en zelfs delen met je vrienden en familie. Het is ook mogelijk om via Bluetooth een hartslagmeter te verbinden.

De beste multifunctionele hoogtemeter

De Sunroad FR500 kan met recht een professionele hoogtemeter genoemd worden. Hij is super accuraat door zijn Swiss sensor. Bovendien beschikt hij over diverse functies, zoals kompas, luchtvochtigheidsmeter, en thermometer. Daarnaast heeft deze hoogtemeter een ingebouwde LEDlamp, zodat je ook in het donker uit de voeten kunt.

Deze hoogtemeter werkt op een ingebouwde oplaadbare batterij en geniet hij bescherming tegen water door IPX4. Kortom, dit is de perfecte hoogtemeter als je een natuurliefhebber bent en op zoek bent naar een hoogtemeter met diverse functies die bovendien makkelijk in gebruik is.

De beste hoogtemeter voor fietsers

Deze handige hoogtemeter is onmisbaar voor elke liefhebber van fietsen. Doordat hij zonder gereedschap te monteren is, is hij makkelijk mee te nemen op elke fietstocht. De hoogtemeter informeert je over je actuele, start en maximale hoogte. Bovendien kun je aflezen wat je rittijd en totale rittijd is.

Tevens heb je met deze hoogtemeter natuurlijk de beschikking over tijd, datum en de hoeveelheid batterij die je nog hebt. Ook beschikt hij over een schermverlichting. De hoogtemeter is waterdicht en UFSB-compatibel. Tot slot staat dit alles ook nog eens in zeven talen tot je beschikking.

De beste hoogtemeter voor in de auto

Dit is een hoogtemeter die speciaal is ontworpen voor het gebruik in een voertuig. Met dit apparaat kun je de hoogte boven zeeniveau en de luchtdruk meten. Hij heeft een praktisch zelfklevend oppervlakte voor een snelle en gemakkelijke installatie. Doordat hij uit de houder gehaald kan worden, kun je hem bovendien met je meenemen als je de auto verlaat.

De hoogtemeter heeft een precisie van +/- 10 m en een bereik van 0 tot 4.000 m. Hij heeft een schuine rand die een precieze aanpassing biedt aan de “0” positie. Dit is zeker weten een praktische hoogtemeter voor de auto die zonder veel poespas aan zijn functie voldoet.

De meest voordelige hoogtemeter

Dit is een uitstekende hoogtemeter met de meest essentiele functies voor een zeer economische prijs. Hij beschikt over een digitale hoogtemeter, digitale barometer, digitaal kompas, weersvoorspelling, tijd, kalender, thermometer en tot slot ook nog achtergrondverlichting.

Bij de weergave van de temperatuur kan bovendien worden gekozen tussen Fahrenheit of Celsius. Tevens kan de tijd in zowel 12 of 24 uren worden weergegeven. Deze kleine en compacte hoogtemeter is een uitmuntende aankoop indien je een simpel model voor een zeer voordelige prijs zoekt.

Shopgids: Alles wat je moet weten over hoogtemeters

Op het moment dat je een hoogtemeter gaat kopen, is het noodzakelijk dat je een aantal belangrijke vragen in gedachten hebt.  Vergeet niet dat er verschillende modellen hoogtemeters bestaan en dat niet alle apparaten je dezelfde kwaliteit garanderen. Daarom proberen we in dit gedeelte een aantal van de meest voorkomende vragen van kopers beantwoorden.

Wat zijn hoogtemeters precies?

Hoogtemeters zijn meetinstrumenten die men gebruikt om het verschil in hoogte te meten tussen het punt waar jij je bevindt en een referentiepunt, waarvoor normaalgesproken het zeeniveau wordt genomen. Aangezien hoogtemeters één van de gebruikte toepassingen is binnen de luchtvaart en de extreme sporten, zijn het over het algemeen precisie-instrumenten.

Hoogtemeters zijn meetinstrumenten die worden gebruikt om het hoogteverschil tussen twee punten te bepalen.
(Bron: lzflzf: 71763064/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van hoogtemeters?

Beschikking hebben over een hoogtemeter biedt een aantal belangrijke voordelen. In de eerste plaats kun je natuurlijk bepalen op welke hoogte je je bevindt. En om dat te weten te komen, hoef je niet veel technische kennis te hebben, omdat het gebruik van de hoogtemeter echt heel eenvoudig is. Doordat je je veel beter kunt oriënteren, helpt hij je bovendien om niet te verdwalen.

Een ander belangrijk voordeel is de mogelijkheid om hoogtemeters te synchroniseren met mobiele telefoons. Natuurlijk zijn er ook een aantal kleine nadelen. De metingen kunnen bijvoorbeeld worden beinvloed door weersomstandigheden. Ook hebben ze normaal gesproken geen touch screen en veel zijn niet echt geschikt om te werken onder extreme omstandigheden.

Voordelen
  • Ze staan je toe de hoogte ten opzichte van het zeeniveau te bepalen
  • Gebruik is heel eenvoudig
  • Ze kunnen worden gesynchroniseerd met andere apparaten, zoals mobiele telefoons
  • Ze helpen je je veel beter te oriënteren
Nadelen
  • Ze hebben gewoonlijk geen touch screen
  • Weersomstandigheden kunnen de metingen beïnvloeden
  • De meest eenvoudige modellen zijn niet geschikt voor extreme omstandigheden

Is het het waard een hoogtemeter aan te schaffen?

Voor bepaalde extreme sporten, zoals het parachutespringen, zijn hoogtemeters een onmisbaar instrument voor de oriëntatie, om de hoogte te bepalen, en op die manier de verrichtte inspanningen bij te houden. Hoogtemeters zijn nuttige apparaten voor zowel professionals als voor amateurs of liefhebbers van activiteiten in de natuur.

Friedrich NietzscheDuitse filosoof en dichter
“Het ergste is niet de hoogte maar de helling”.

Welk type hoogtemeters zijn er?

Er kunnen twee type hoogtemeters onderscheiden worden: de radiohoogtemeter en de barometer. De radiohoogtemeters worden meestal in de luchtvaart gebruikt, terwijl de barometers op hun beurt hoofdzakelijk worden gebruikt bij sporten, zoals wielrennen, bergbeklimmen of parachutespringen. Over het algemeen zijn de hoogtemeters die beschikking hebben over een GPS nauwkeuriger.

Type Eigenschappen Belangrijkste functies
Barometer Zijn werking is gebaseerd op het verband tussen de luchtdruk en de hoogte Parachutespringen, wandelsport en voor de luchtvaart
Radiohoogtemeter Zijn werking is gebaseerd op de afstandsmeting door elektromagnetische golven Hoofdzakelijk voor het besturen van vliegtuigen, alhoewel ze indien gewenst ook voor andere activiteiten worden gebruikt

Hoe werkt een hoogtemeter?

De digitale multifunctionele hoogtemeters, die het meest gangbaar zijn, worden zo genoemd omdat ze de informatie op een scherm laten zien en omdat ze verschillende functies uitvoeren naast die van de hoogte meten. Deze apparaten hebben meestal een barometer, een GPS en andere interne meetinstrumenten waarmee ze de informatie van buiten waarnemen.

Op deze manier verkrijgen ze data, zoals de luchtdruk, de temperatuur en de coördinaten. Deze data worden gecombineerd om daar vanuit de verschillende waardes van de temperatuur, hoogte, locatie, en zelfs weersvoorspellingen op het scherm te laten zien. Met name de meting van de hoogteveranderingen worden door de veranderingen in de luchtdruk afgeleid.

Voor bepaalde extreme sporten, zoals het parachutespringen zijn de hoogtemeters een onmisbaar hulpmiddel.
(Bron: Aliaksandr Alin: 50413999/ 123rf.com)

Hoe meet een barometer de hoogte?

Zoals we al hebben gezien, is de berekening van de hoogte gebaseerd op het verband tussen de luchtdruk en de hoogte. Over het algemeen vermindert de druk rond de 1hPa (hectopascal) bij elke 8,2 m. Alhoewel deze waarde kan variëren al naar gelang de weersomstandigheden. Men neemt het zeeniveau als referentiepunt, die op zijn beurt varieert afhankelijk van de breedtegraad.

Hoe meet een radiohoogtemeter de hoogte?

De werking van een radio-elektrische hoogtemeter is anders. Wat hij doet is de afstand meten tussen twee vliegtuigen en de oppervlakte. Om dat te doen geeft hij elektromagnetische golven af en berekent hij de tijd tussen afgifte en ontvangst. Op die manier kan hij de afstand tot deze vliegtuigen berekenen en zo de hoogte bepalen waarop jij je bevindt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Wanneer je op het punt staat om een hoogtemeter aan te schaffen, is het belangrijk dat je een aantal criteria in gedachten houdt. Om je te helpen bij het keuzeproces, hebben we een aantal geselecteerd die wij het belangrijkst vinden om je zo tijd te besparen en je het gemakkelijker te maken. We hopen dat deze criteria je helpen om je aankoop te doen met een zo goed mogelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Gebruik

Het gebruik dat je maakt van de hoogtemeters is één van de eerste criteria die je in gedachten moet hebben. In het geval dat je een apparaat voor in je voertuig nodig hebt, moet je een model zoeken dat speciaal voor auto’s is ontworpen, zoals de HR-imotion 10310501. Ben je op zoek naar een hoogtemeter voor excursies in de natuur, dan kun je kiezen voor een barometer.

In het geval dat je parachute springt of bergen beklimt, kunnen apparaten met professionele prestaties interessant voor je zijn. Voor parachutespringen is een radiohoogtemeter de beste optie. Voor de luchtvaart zijn de barometers of de nauwkeurige analoge hoogtemeters geschikt. Wanneer je vluchten uitvoert op lage hoogte, kun je beter kiezen voor een radiohoogtemeter.

Werking

Zoals we zojuist hebben gezien, is één van de dingen die je je moet afvragen wat voor type hoogtemeter je wilt. En wat we ook al hebben besproken is dat je twee opties hebt, je kunt kiezen voor een radiohoogtemeter of voor een barometer. Op dezelfde manier moet je beslissen of je het nodig vindt dat de hoogtemeter een GPS heeft of niet. Die bepaalt namelijk de precisie van de metingen en de manier waarop de metingen worden getoond.

Functies

Een ander belangrijk criterium is de rest van de functies die een hoogtemeter heeft. Eén van de meest voorkomende is het kompas die je helpt je te orienteren. Een andere vrij veelkomende is de barometer die je kan waarschuwen voor mogelijke weersveranderingen. Tevens hebben een aantal hoogtemeters een kalender, een stopwatch of een alarmfunctie.

Ontwerp

Het eerste waarvan je je moet verzekeren met betrekking tot het ontwerp is of het een resistent apparaat is. Per slot van rekening ga je hem hoogstwaarschijnlijk buiten en wellicht onder veeleisende omstandigheden gebruiken. Controleer daarom van welk materiaal het is gemaakt en welke weersomstandigheden het kan verdragen.

Om te beginnen is het essentieel dat hij beschermt is tegen water en stof als je hem buiten gaat gebruiken. Het is natuurlijk net zo belangrijk dat hij handig en makkelijk in het gebruik is. In ieder geval heeft de meerderheid van de hoogtemeters een vormgeving die lijkt op die van een horloge of een wat meer klassiekere die veel weg heeft van een kleine radio in zakformaat.

Batterij

De eerste vraag die je moet stellen met betrekking tot de batterij is of de hoogtemeter op AA batterijen of een integrale batterij draait. In het eerste geval gaat het om niet-oplaadbare batterijen die meestal niet bij de hoogtemeter zijn inbegrepen. Over het algemeen hebben de hoogtemeters batterijen van lange duur. Desalniettemin is het nooit een slecht idee om de gebruiksduur te testen.

Extra’s

Een erg interessante extra is de mogelijkheid om de hoogtemeter via een Bluetoothverbinding met je mobiele telefoon te synchroniseren. Een aantal apparaten hebben bovendien een praktische zaklantaarn die je meer dan eens uit de problemen kan helpen als de nacht je overvalt. De apparaten voor in voertuigen hebben een zelfklevend oppervlakte.

Samenvatting

Het gebruik van de hoogtemeter kent verschillende toepassingen voor zowel de liefhebbers van de extreme sporten, piloten in de luchtvaart, als een ieder die van de natuur wil genieten. Naast dat de hoogtemeter het mogelijk maakt om de hoogte te meten ten opzichte van het zeeniveau en de variaties daarop, heeft het normaal gesproken ook andere interessante functies.

Om de juiste hoogtemeter te kiezen moet je een aantal koopcriteria aanhouden, waaronder de vraag waarvoor je hem gaat gebruiken. Vervolgens bedenk je welk type apparaat je belangstelling heeft, een radiohoogtemeter of een barometer. Wat volgt is bepalen welke extra functies je belangrijk vindt, zoals de levensduur van de batterij en tot slot is er natuurlijk ook nog het ontwerp.

Ten slotte, als deze gids bruikbaar was in het maken van je keuze voor een hoogtemeter, dan kun je een berichtje achterlaten of het delen via de verschillende social media.

(Bron van de afbeelding: lzflzf: 71763064/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies