Laatst bijgewerkt: 14-08-2021

Niet eerder ben je een paar kilo kwijt dan lijk je ze er net zo snel weer aan te hebben. Een gewichtsverlies van 5 kilo kan dus een uitdaging blijken te zijn en gaat meestal gepaard met veel frustratie en werk, dat dan gevolgd kan worden door een jojo effect. Maar waar moeten veranderingen in levensstijl worden aangebracht en hoe kan het succes van 5 kilo afvallen op lange termijn en zonder jojo effect worden volgehouden?

In dit artikel willen we je een paar tips en trucs geven om je te helpen effectief en langdurig 5 kilo af te vallen. Want om 5 kilo af te vallen hoef je niet veel geld te investeren in supplementen of een jojo effect te accepteren.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Door dieetveranderingen kan langdurig succes geboekt worden bij het afvallen van 5 kilo, omdat blijvend slechte eetgewoonten veranderd worden en aangepast aan een gezondere levensstijl.
  • Bij de keuze van een sport moet rekening gehouden worden met persoonlijke factoren zoals gezondheidsproblemen, want sommige sporten kunnen een negatief effect hebben op bepaalde delen van het lichaam. Bij joggen bijvoorbeeld moet erop gelet worden dat de enkels niet extra belast worden.
  • Je moet niet abrupt stoppen met sportbeoefening zodra je resultaat ziet, want dat kan een jojo-effect teweegbrengen. Een sport blijven beoefenen kan zorgen voor langdurig succes bij het afvallen.

Achtergrondinformatie: Wat je moet weten over 5 kilo afvallen

In één keer 5 kilo afvallen kan een grote uitdaging zijn. Vaak is het niet voldoende om gewoon supplementen te nemen die de vetverbranding moeten bevorderen of om een streng dieet te volgen dat een jojo-effect tot gevolg heeft. We willen je uitleggen welke tips en trucs je kunt gebruiken om efficiënt en op lange termijn 5 kilo af te vallen.

Hoe snel kan ik 5 kilo afvallen?

De snelheid waarmee je gewicht verliest hangt af van persoonlijke factoren. Je gezondheid en lichamelijke conditie, je dieet en je motivatie spelen allemaal een belangrijke rol. Vier weken kunnen als richtlijn dienen. Deze periode blijkt vaak effectief te zijn en een jojo effect kan vermeden worden als je evenwichtig eet en regelmatig beweegt.

5 Kilo abnehmen-1

Hoe snel je 5 kilo kunt afvallen hangt af van persoonlijke factoren, zoals je eigen motivatie en gezondheidstoestand.
(Image source: Bill Oxford / Unsplash)

Hoe snel je 5 kilo kunt afvallen hangt af van veel persoonlijke variabelen die je kunt beïnvloeden door enkele veranderingen aan te brengen, zoals een evenwichtig dieet. Natuurlijk geldt het devies ook bij afvallen: zet jezelf niet te veel onder druk en respecteer je lichamelijke grenzen, zodat je je lichaam niet extra belast.

Welke extra middelen kan ik gebruiken om 5 kilo af te vallen?

Naast routine lichaamsbeweging en een evenwichtige voeding kun je ook supplementen nemen om je te helpen vet te verbranden. Populaire remedies zijn de volgende

  • Fillers: Fillers worden gekenmerkt door het feit dat hun ingrediënten in de maag opzwellen en zo een gevoel van verzadiging opwekken. Ingrediënten kunnen bijvoorbeeld voedingsvezels of psyllium zijn.
  • Koolhydraat- en vetbinders en -blokkers: Deze producten zijn bedoeld om vetten en koolhydraten te binden of te blokkeren, zodat hun opname in de darmen verminderd wordt.
  • Afslankshakes en -dranken: Afslankshakes en -dranken bevatten weinig calorieën en zijn bedoeld om een of meer maaltijden te vervangen. Ze worden ook geacht eiwitten en vitamines te bevatten. Hoewel deze afslankmiddelen niet erkend zijn, bewijzen sommige studies dat ze een positief effect op gewichtsverlies kunnen hebben als ze regelmatig ingenomen worden. (1)

Welke vorm van sport kan me helpen 5 kilo af te vallen?

In principe kan elke vorm van lichaamsbeweging een positief effect hebben op gewichtsverlies. Er zijn echter enkele sporten die bijzonder bevorderlijk zijn voor gewichtsverlies en je kunnen helpen 5 kilo af te vallen. De volgende sporten zijn bijzonder populair

  • Joggen: Joggen is een van de klassieke vetverbranders. Alleen al door langzaam te joggen, kun je gemiddeld 500 kcal verbranden. Langzaam joggen kan effectiever zijn dan stevig wandelen om de vetstofwisseling te stimuleren.
  • Nordic Walking: Dit is een van de gezondste sporten en is ideaal voor nieuwkomers. Deze sport traint de spieren, versterkt de bloedsomloop en stimuleert de stofwisseling. Als je regelmatig beweegt, kun je je ook verzekeren van positieve resultaten bij het afvallen. In tegenstelling tot gewoon wandelen is het gewichtsverlies op lange termijn veel groter bij deze vorm van sport. (10)
  • Aerobics en dansen: Deze sporten zijn effectief en leuk om af te vallen. Ze trainen ook de coördinatie en verbeteren het evenwicht. Aerobics wordt speciaal aanbevolen, omdat deze sport een sterke vermindering van de lichaams- en vetmassa heeft en daarom bijzonder gunstig is voor gewichtsverlies. (4)

Naast deze sporten hebben we de drie klassiekers onder de vetverbranders op een rijtje gezet in onze tips en trucs om 5 kilo af te vallen hieronder. Bij de keuze van een sport moet rekening gehouden worden met persoonlijke voorkeuren en factoren.

Hoe kan ik vanuit huis sporten om 5 kilo af te vallen?

Je hoeft niet per se bij een sportschool ingeschreven te zijn om te sporten. Er zijn nu veel online aanbiedingen die complete workouts geven. Voor veel ervan heb je thuis geen sportuitrusting nodig en een yogamatje kan vaak al genoeg zijn voor een effectieve training.

5 Kilo abnehmen-2

Voor 5 kilo afvallen heb je geen duur sportschoollidmaatschap nodig. Vaak kun je thuis meedoen aan online lessen. Deze zijn goed voor een stressvol dagelijks leven en zijn leuk.
(Image source: Bruce Mars / Unsplash)

Het voordeel van online cursussen is dat ze een sportschoollidmaatschap kunnen vervangen en daarom bijzonder geschikt zijn als je een stressvol dagelijks leven hebt en zo flexibel mogelijk cursussen wilt volgen. Om je gemotiveerd te houden zijn er ook cursussen die live en interactief zijn met andere deelnemers, zodat je altijd een stimulans hebt om fit te blijven.

Bovendien zijn er nu ook afslankprogramma’s die bedoeld zijn om je online op een motiverende manier te helpen afvallen. Er zijn online programma’s die op maat gemaakte voedingsplannen, trainingsprogramma’s en individuele coaching aanbieden. (3)

Wat moet ik eten om 5 kilo af te vallen?

Bij het zoeken naar het juiste dieet of een evenwichtiger voedingspatroon zijn er veel manieren om je eetpatroon te veranderen. Allereerst moet verduidelijkt worden of alleen een kortdurend dieet of een langdurige verandering van eetgewoonten moet worden doorgevoerd.

Door je te concentreren op caloriearme voedingsmiddelen, kun je sneller en effectiever afvallen. Groenten en fruit zijn bijzonder goed omdat ze rijk zijn aan mineralen en vitaminen. Je hoeft koolhydraten ook niet op te geven, maar moet ze vervangen door volkoren producten. Ondanks een verandering in dieet hoef je lekkere tussendoortjes niet op te geven.

Hoe kan ik 5 kilo afvallen zonder het jojo-effect?

Crash diëten zijn een bijzonder populaire manier om gewicht te verliezen om esthetische redenen, en kunnen je helpen om in zeer korte tijd je gewenste gewicht te bereiken. Diëten in deze vorm zijn niet evenwichtig door het beoogde dieet en leiden tot snelle gewichtstoename. (2)

De sleutel tot het vermijden van een jojo-effect is dus een langdurige verandering in het dieet. Dit kan leiden tot het behouden van het gewenste gewicht en het vasthouden van de 5 kilo gewichtsverlies.

Het aanbevolen calorietekort is 300-500 kcal.

Het corrigeren van iemands eetpatroon door een evenwichtige voeding, die gekenmerkt moet worden door voedzame, gezonde en caloriearme voedingsmiddelen, in combinatie met lichaamsbeweging, kan leiden tot langdurig gewichtsverlies dat niet beïnvloed wordt door een jojo-effect. (2, 7)

Bovendien is de kans op een jojo effect veel groter als je plotseling minder beweegt. Daarom moet je voortdurend sporten of je gewicht langzaam verminderen om het jojo effect te vermijden.

Hoe kan ik snel 5 kilo afvallen voor speciale gelegenheden?

Als je snel 5 kilo wilt afvallen voor speciale gelegenheden, zoals een bruiloft, dan is een crashdieet bijzonder geschikt. Met een last-minute dieet kun je in korte tijd goede resultaten bereiken. Je moet in gedachten houden dat een dieet goed van tevoren gepland moet worden, zodat je gezondheid niet in gevaar komt. Ook de volgende voedingsmiddelen moet je vóór een speciale gebeurtenis helemaal vermijden:

Voedingsmiddelen Uitleg Alternatief
Alcohol Een gram alcohol alleen al bevat 7 kcal. Dat is bijna twee keer zoveel calorieën als één gram vet of koolhydraten. Een goed alternatief en een drank die het afvallen bevordert is citroenwater. Dit smaakt goed en kan de stofwisseling stimuleren.
Snoep Mechanisch bewerkt snoep bevat enorme hoeveelheden calorieën en bestaat vaak uit enkelvoudige koolhydraten. Deze bevorderen gewichtstoename en moeten daarom met mate gegeten worden Noten en zelfgemaakte snacks kunnen kleine hongerklopjes tussen de maaltijden door doeltreffend stillen.
Witte meelproducten Witte meelproducten bestaan uit enkelvoudige koolhydraten en bevatten weinig vezels Volkorenproducten zijn rijk aan vezels, houden je langer vol en hebben een positief effect op de darmflora.

Deze voedingsmiddelen kunnen, naast lichaamsbeweging, snel gewichtsverlies van 5 kilo bevorderen en hebben ook geen negatief effect op je gezondheid.

Verlies 5 kilo: De beste tips & trucs voor succesvol gewichtsverlies

Als je een klein bierbuikje hebt of een zwemband rond je middel, nemen veel mensen graag hun toevlucht tot strenge diëten of supplementen die je niet helpen om op lange termijn 5 kilo af te vallen, maar vaak wel tot een jojo effect leiden.7 We geloven niet dat je smakelijk eten moet opgeven of supplementen moet nemen om af te vallen. Daarom willen we onze 2 ultieme tips met je delen die je kunnen helpen om op lange termijn 5 kilo af te vallen.

Tip 1: Laat slechte gewoonten vallen en val 5

kilo af Als het om afvallen gaat, speelt dieet een essentiële rol en kan het een factor zijn om je nieuwe gewicht te behouden. Om op lange termijn 5 kilo af te vallen, moet je je dus bewust zijn van je slechte eetgewoonten, want die kunnen op lange termijn je gewicht beïnvloeden. (9)

5 Kilo abnehmen-3

Om effectief 5 kilo af te vallen en een jojo-effect te vermijden, kun je overwegen je eetpatroon te veranderen.
(Image source: Ella Olsson / Unsplash)

We willen je kennis laten maken met drie eetgewoonten en mogelijke tips uitleggen die je kunnen helpen slechte gewoonten te doorbreken:

Typ Tips
Stress eter Drink ongezoete vruchtenthee, ga wandelen, herstructureer je dag om stress te vermijden
Frustratie eter Doe aan duursport, doe ontspanningsoefeningen, identificeer emotionele triggers en doorbreek negatieve patronen
Verveling eter Zorg voor nieuwe hobby’s, Bewust eten, Alternatieve methoden om de tijd te doden
Zoetekauw Een cheatday instellen, Caloriearm snoepen, Regelmatig eten

In principe blijft het zo dat gewichtsverlies op lange termijn afhankelijk is van een vermindering van calorierijk voedsel. (8) Dit betekent niet dat je snacks moet opgeven, maar wel dat je je aandacht moet verleggen van chips en jelly beertjes naar fruit en groenten en noten. Als je ook moeite hebt met het organiseren van je tussendoortjes, bewaar je eten dan in Tupperware en eet matig op een klein bord.

Tip 2: Verlies 5 kilo met sport

Omdat niet alleen de verandering in dieet tot de verbranding van calorieën leidt, zoeken veel mensen op weg naar hun droomgewicht een vorm van sport die een snel en gericht positief effect heeft op de calorieverbranding. Maar niet alleen gewichtsverlies, maar ook het behoud van het droomgewicht kan alleen door regelmatige lichaamsbeweging worden volgehouden. (5, 6)

Omdat elke soort sport een ander effect heeft op de calorieverbranding en ook verschillende delen van het lichaam traint en versterkt, hebben we de drie klassiekers uitgekozen onder de populairste vetverbranders die je kunnen helpen effectief 5 kilo af te vallen.

Running

Joggen is een van de klassieke calorieverbrandende sporten. Deze sport zorgt ervoor dat je effectief calorieën verbrandt en bouwt ook je uithoudingsvermogen op. Met joggen kun je ongeveer 550 calorieën per uur verbranden.

De gebieden die gebruikt worden zijn de heup- en beenspieren, dus je moet ervoor zorgen dat je extra training opneemt om je kernspieren te versterken. Als je je spieren versterkt, kun je een beter resultaat bereiken bij het joggen, want je loopstijl wordt beter en je kunt een hogere basaalstofwisseling verwachten.

Als je nieuw bent met joggen, moet je in het begin voorzichtig zijn, want elke stap die je zet beïnvloedt je voet- en kniegewrichten met driemaal je lichaamsgewicht.

Zwemmen

Als je een sport zoekt die gemakkelijk is voor je gewrichten en toch gewichtsverlies bevordert, is zwemmen iets voor jou. Met zwemmen verbrand je gemiddeld zo’n 440 calorieën. Als de perfecte training voor uithoudingsvermogen kan zwemmen je helpen je spieren te versterken en je gewrichten te beschermen. Door verschillende zwemstijlen uit te proberen, kun je ook je coördinatie trainen en aanscherpen.

Fietsen

Als je niet van hardlopen houdt, maar toch wilt genieten van een uithoudingsworkout in de buitenlucht, is fietsen de juiste training voor jou. Het calorieverbruik per uur is ongeveer 412 calorieën per uur.

Omdat het niet alleen de beenspieren bewerkt, maar ook de rug- en buikspieren, wordt fietsen ook aanbevolen als krachttraining voor deze delen van het lichaam. Je moet er beslist rekening mee houden dat de zithouding tot meer rugpijn kan leiden als je voor het eerst begint te fietsen en dat daarom extra oefeningen om je rug te ontspannen en te versterken aan te bevelen zijn.

Als preventieve maatregel kun je natuurlijk ook de zadelhoogte van je fiets instellen.

Bij het instellen van je zithoogte moet je je benen recht houden als het pedaal het dode punt bereikt.

Conclusie

Zoals je ziet, is er een ruime keuze aan mogelijkheden om effectief 5 kilo af te vallen. Wees je bewust van je uitgangspunt en pas je plan om 5 kilo af te vallen aan aan je persoonlijke factoren, zoals je lichaamsgewicht, gezondheidsproblemen en je huidige dieet.

Als je de genoemde tips volgt, hoef je je geen zorgen te maken over een jojo-effect en kun je zelfs een gezondere levensstijl aannemen door middel van een individueel 5 kilo afslankplan dat je op de lange termijn bijblijft en je helpt je gewenste gewicht te behouden.

Beeldbron: chajamp/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies