Laatst bijgewerkt: 16-08-2021

Er zijn veel redenen om een paar kilo kwijt te willen. Sommigen voelen zich gewoon ongemakkelijk in hun lichaam of willen zich klaarmaken voor de zomer. Anderen willen gewoon iets voor hun gezondheid doen. Want een van de grootste gezondheidsproblemen in de samenleving is zwaarlijvigheid (1).

Maar weinig mensen weten precies hoe het afslankproces werkt en wat er met het lichaam gebeurt. In dit artikel leggen we alle achtergronden uit en geven we je tips en trucs over hoe je 20 kilo kunt afvallen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Om uit te zoeken of het überhaupt zin heeft om af te vallen, moet je eerst je BMI bepalen. Dit zal je vertellen of je op je ideale gewicht bent of dat je je dieet moet veranderen.
 • Om 20 kilo af te vallen moet je veel geduld hebben. Dit proces kan tot een jaar duren.
 • Naast het veranderen van je dieet is het belangrijk om meer lichaamsbeweging in je dagelijkse routine op te nemen. Het is veel doeltreffender om beide samen te doen(13).

Achtergronden: Wat je moet weten over afvallen.

Eerst en vooral is het belangrijk te verduidelijken hoe het proces werkt en eventuele mythes te ontzenuwen. Daarom worden alle belangrijke vragen over afvallen in deze rubriek beantwoord.

Hoe werkt het afslankproces in het lichaam?

In ons lichaam vinden elke dag duizenden processen plaats. Om dit werk goed te laten verlopen heeft ons lichaam energie nodig, ook als we helemaal niet bewegen. Hoe meer we ons lichaam belasten door werk of sport, hoe meer energie er nodig is. In normale taal heet deze energie calorieën.

Calorie (kcal) en kJ (kilojoule) worden vooral gebruikt om deze energie te beschrijven. Eén calorie is ongeveer 4.184 kJ en één kJ is ongeveer 0.239 kcal. Een mens heeft een bepaalde basis inname van calorieën nodig om zijn of haar lichaam gezond te laten functioneren. Deze basale stofwisseling is afhankelijk van leeftijd, lengte en gewicht. Het aantal benodigde calorieën kan ook variëren, afhankelijk van bijkomende activiteiten, zoals lichaamsbeweging.

Dit wordt ook wel krachtmetabolisme genoemd. Om je gewicht te verminderen, moet je meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Zodra je met het afslankproces begint, kun je al heel snel resultaten op de weegschaal zien. Dit komt echter doordat het opgehoopte water in het lichaam wordt afgebroken. Als de calorie-inname te laag is, worden eerst de glycogeen-voorraden aangesproken om de energiebalans te handhaven.

Het glycogeen bindt het water en wordt dan uitgescheiden zodra het verbruikt is. Daarom verlies je vooral water aan het begin van het dieet(2). De vetreserves zijn natuurlijk veel complexer dan de glycogeenvoorraad, en daarom wordt de laatste pas aangevallen als de glycogeenvoorraad helemaal leeg is. Omdat dit een van de belangrijkste bronnen van energie is, remt het lichaam de stofwisseling af om minder energie te verbruiken.

Het lichaam gaat als het ware op een laag pitje. Dit is ook de reden waarom je, na het aanvankelijke gewichtsverlies, eerst minder kilo’s ziet buitelen. In de loop van het dieet neemt het aantal vetcellen af, maar ze verdwijnen niet helemaal. Ze krimpen alleen tot ze weer nodig zijn. Maar hoe verdwijnt het vet eigenlijk? Hierover is veel informatie op het internet te vinden. Volgens een nieuwe studie wordt het vet omgezet in gas en verdwijnt het dus letterlijk in het niets(3).

Zodra je stopt met diëten, slaan deze vetcellen alle belangrijke voedingsstoffen op, omdat ze voorbereid willen zijn op een eventuele noodsituatie. Dit kan leiden tot het bekende jojo-effect. Dit kan niet alleen het gewicht opdrijven. Volgens recente studies kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk (4).

Hoeveel gewicht kan ik in een week verliezen?

Om een jojo-effect te voorkomen, moet je oppassen dat je niet aan een radicaal dieet begint. In plaats daarvan is een op lange termijn geplande verandering in het dieet zinvoller. Daarom moet je per week een halve kilo vet kwijtraken. Dit komt overeen met iets minder dan 500 Kcal per dag. Het is echter belangrijk dat je niet onder je basaal metabolisme zakt.

Het basaal metabolisme is wat het lichaam verbruikt in volledige rust. Alleen de vitale functies en organen worden van energie voorzien. Als je over een lange periode onder deze basale stofwisselingssnelheid komt, kan dat slecht zijn voor je lichaam en extra stress veroorzaken. Vooral als het leidt tot ondergewicht (5) (6) .

Wanneer moet ik beginnen na te denken over afvallen?

In principe is de eerste vraag die je jezelf moet stellen of je op je ideale gewicht bent. Er zijn verschillende manieren om dit te meten. De meest gebruikelijke is de body mass index (BMI).

De BMI wordt berekend met de volgende formule: BMI= lichaamsgewicht in kg/ (de lichaamslengte)^2 (7).

In het volgende hebben we een tabel gemaakt om je precies te laten zien of je met je BMI op je ideale gewicht bent of niet.

Leeftijd Optimale BMI
19 – 24 19 – 24
25 – 34 20 – 25
35 – 44 21 – 26
45 – 54 22 – 27
55 – 64 23 – 28
Ouder dan 64 24 – 29

Nadat je je BMI berekend hebt, zoek je gewoon je leeftijd op in de tabel en deel je vervolgens je BMI in. Als je BMI hoger is dan het optimale bereik, heb je licht tot ernstig overgewicht. Als je BMI onder dit bereik ligt, kun je ondergewicht hebben. Als je niet in het ideale bereik zit, zou je kunnen overwegen je dieet te veranderen(1).

Is er een verschil tussen mannen en vrouwen als het om afvallen gaat?

Er is inderdaad een verschil tussen mannen en vrouwen als het om afvallen gaat(8)(9) . Vrouwen hopen om evolutionaire redenen meer vet op dan mannen, want deze dienen als reserves voor een eventuele zwangerschap.

Bovendien wordt vet op het lichaam verschillend opgehoopt, afhankelijk van het geslacht. Vrouwen hebben de neiging vet op te hopen rond de heupen of de dijen (peervorm). Mannen, daarentegen, bouwen vet op rond de buik (appelvorm)(10).

Hoe lang duurt het om 20 kilo af te vallen?

Veel mensen willen zo snel mogelijk 20 kilo afvallen om klaar te zijn voor het volgende zomerseizoen.

Velen willen nog voor de zomer een paar kilo afvallen. Toch moet dit niet overhaast gebeuren (Image source: 123rf.com/ Amikishiyev).

Toch moet je je niet haasten met afvallen om een jojo effect te voorkomen. Anders heb je niet alleen de verloren kilo’s er meteen weer aan, maar ook nog een paar kilo meer. Om op een gezonde manier af te vallen, moet je je ten doel stellen een halve kilo tot 1 kilo per week af te vallen. Zo kun je je dieet op de lange duur veranderen en mogelijke gevaren vermijden. Dit betekent dat het wel een jaar kan duren voor je 20 kilo kwijt bent.

Is het mogelijk om 20 kilo af te vallen in drie maanden?

Hoewel het mogelijk is om in korte tijd veel gewicht te verliezen met flitsdiëten of andere radicale methoden, wordt dit uitdrukkelijk afgeraden.
Om 20 kilo af te vallen in drie maanden, zou je bijna 6,5 kilo per maand moeten afvallen, wat ver boven het gezonde niveau is.

Te snel afvallen kan verschillende negatieve gevolgen hebben. Een flitsdieet houdt een massale vermindering van calorieën in, waardoor het lichaam in een hongermetabolisme wordt gedwongen. Verschillende processen in het lichaam worden aangepast om zoveel mogelijk energie te besparen(11).

Bijzondere effecten zijn vooral dat het lichaam direct terugvalt op een grote bron van energie, eiwitten. Daardoor gaat spiermassa verloren in plaats van vetreserves. Wat hier bijzonder vervelend is, is dat dit niet uitsluitend door voedselinname ongedaan gemaakt kan worden. Bovendien moet je je training aanpassen om weer spiermassa te krijgen(12).

Bovendien is een jojo-effect waarschijnlijker bij een radicaal dieet, omdat het lichaam geen tijd krijgt om zich aan het nieuwe dieet aan te passen. Dit kan leiden tot allerlei cardiovasculaire problemen (4).

Hoe snel kun je 20 kilo afvallen na een zwangerschap?

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap is volkomen normaal. Immers, de baby in je buik heeft energie nodig om te groeien. Na de zwangerschap heb je die overtollige kilo’s echter niet meer nodig en wil je er meestal van af. Voor sommigen is de inspanning van het krijgen van een nieuwe baby voldoende om dit gewicht zonder veel moeite kwijt te raken. Voor anderen echter is een verandering in dieet en extra lichaamsbeweging heel zinvol.

Dit werd ook gevonden in een studie van verschillende wetenschappers van de Cochrane Collaboration. In totaal werden 910 vrouwen geobserveerd. Ze kwamen tot de conclusie dat vrouwen die alleen een dieet volgden of een combinatie van dieetveranderingen en lichaamsbeweging deden de beste resultaten behaalden en sneller gewicht verloren(13)(14) .

20 Kilo’s Afvallen: De beste tips & trucs voor een goed figuur

Nu we je een beetje inzicht hebben gegeven in het onderwerp afvallen, willen we je natuurlijk de beste tips en trucs niet onthouden. In het volgende laten we je zien hoe je je dieet en je trainingsplan kunt aanpassen.

Hoe kun je 20 kilo afvallen op een gezonde manier?

Het belangrijkste bij een gezonde voeding is geduld en discipline. Je moet je lichaam de kans geven om te wennen aan de nieuwe veranderingen in je dieet. Dus in plaats van aan een radicaal dieet te beginnen, moet je aan langetermijndoelen denken en een verstandig dieetplan opstellen. Daarnaast is een trainingsplan een must.

Dit zorgt er niet alleen voor dat je vetreserves sneller worden aangevallen, maar beschermt ook je spieren tegen massaverlies door de extra krachttraining (12). Het is raadzaam deze twee veranderingen meteen in het begin door te voeren om de best mogelijke resultaten te bereiken (15).

Verlies gewicht door je eetpatroon te veranderen.

De sleutel tot afvallen is het verminderen van je calorie-inname. Dit kan alleen door een goed geplande dieetverandering op lange termijn. Er zijn verschillende manieren om dit te benaderen. Koolhydraatarme en vetarme diëten zijn bijzonder populair.

Een studie van de Stanford School of Medicine vond echter dat het geen verschil maakt of je koolhydraten of vetten opgeeft. Cruciaal is echter het opgeven of verminderen van geraffineerde suiker en witbrood (16).

Dit klinkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar als je dit detail nader bekijkt, betekent het ook dat kant-en-klare producten zoals pizza of pasta en zelfs alcohol niet zijn toegestaan.

Maar wat is toegestaan?

Het doel van een langdurige dieetverandering is niet om te snel te veel kilo’s in één keer kwijt te raken. Daarom is het belangrijk dat je op je calorie-inname let. Om af te vallen moet je calorie-inname ongeveer 500 kcal minder zijn dan je gebruikelijke calorie-inname.

Het belangrijkste bij afvallen is je dieet (foto bron: pixabay.com/Free-Photos).

Eerst en vooral moet de voeding veel groenten bevatten. Complexe koolhydraten, veel eiwitten, onverzadigde vetten en fruit mogen ook niet ontbreken. Met fruit moet je echter oppassen dat je er niet te veel van eet, want het kan veel fructose bevatten.

Volgens het Duitse centrum voor consumentenadvies moet je per dag drie porties groenten eten, maar slechts twee porties fruit.

Hieronder vind je een aantal vruchten en groenten die je zonder aarzelen kunt eten. Ze bevatten niet alleen weinig suiker en calorieën, maar ook belangrijke vitamines die essentieel zijn voor het lichaam.

Kunst Voeding
Fruit Appel, bessen, peren, watermeloen, grapefruit
Groente hx Avocado, broccoli, champignons, venkel, sla, boerenkool, komkommer, paprika’s, wortels, spruitjes, sla, asperges, spinazie, selderij, tomaten

Zoals hierboven al gezegd, moet gemaksvoedsel niet te vaak op je menu staan. Het is echter belangrijk dat je jezelf niets verbiedt. Zogenaamde cheat days kunnen een negatief effect op je psyche hebben.

In het ergste geval kun je een eetbuistoornis ontwikkelen(17).

In plaats daarvan is het aan te bevelen een 80/20 regel in te voeren. Dit betekent simpelweg dat 80 procent van je maaltijden gezond is, terwijl de overige 20 procent dient om je trek te stillen. Dus in plaats van de hele week te wachten op die ene dag waarop je kunt eten wat je wilt, trakteer je jezelf in plaats daarvan één keer per dag op een tussendoortje. Zo verbied je jezelf niets en ontwikkel je een langdurige dieetverandering. Een andere goede methode is interval vasten.

Dit geeft je een venster van 8 uur om je calorieën op te nemen. Dit kun je het beste doen door het ontbijt of het avondeten over te slaan. Enkele voordelen van vasten zijn behoud van spiermassa en vermindering van vet(18). Om een beter overzicht van je eetgewoonten en calorie-inname te krijgen, kun je een voedseldagboek gebruiken. Er zijn nu veel apps die dit bieden en je ook laten zien hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten je eet.

Belangrijk: Je moet niet te streng voor jezelf zijn in het voedseldagboek. Het gaat er gewoon om precies uit te zoeken waar je staat en mogelijke calorievallen te ontdekken.

Hoe kun je een jojo-effect voorkomen?

Om je te helpen het jojo-effect te vermijden, hebben we de beste tips uit de bovenstaande hoofdstukken samengevat

 1. Geen radicale diëten!
 2. Een maximum van 0,5 – 1 kg per week moet het doel zijn.
 3. Discipline en geduld zijn de sleutel.
 4. Geen cheat dagen! Trakteer jezelf in plaats daarvan elke dag op iets kleins.
 5. Houd van tijd tot tijd een voedseldagboek bij om te zien of je nog op schema ligt.

Dit moet je helpen op lange termijn en op een gezonde manier gewicht te verliezen zonder in een jojo effect af te glijden.

Afvallen met een trainingsplan

Zoals hierboven al gezegd, hoort bij een langdurige verandering in dieet ook lichaamsbeweging. Dit is een belangrijk onderdeel van het afslankproces en kan het zelfs versnellen (5).

Om te voorkomen dat je te veel spiermassa verliest, is het belangrijk regelmatig te bewegen( Image source: pixabay.com/silviarita).

Je hoeft niet te beginnen met topsport. Kleine wandelingen of sportsessies zijn voldoende om je spiermassa op peil te houden. Het is alleen belangrijk dat je het regelmatig in je dagelijkse routine integreert. Hier zijn wat tips om meer lichaamsbeweging in je dagelijkse routine te krijgen

 1. Maak een afspraak om met vrienden te sporten.
 2. Neem de trap in plaats van de lift.
 3. Parkeer je auto verder weg.
 4. Stap een halte eerder uit, zodat je de laatste meters kunt lopen.
 5. Korte afstanden kunnen per fiets of te voet afgelegd worden.

Stel haalbare doelen om 20 kilo af te vallen

Een van de grootste hindernissen is dat je jezelf in het begin te veel doelen stelt en het dan moeilijk vindt ze te bereiken. De beste tip is om je niet te concentreren op de 20 kilo, maar om je doelen per week te stellen. Je moet je vooral niet laten demotiveren als de weegschaal niet aangeeft wat je in gedachten had.

Zoals in het begin gezegd, is het een natuurlijk proces om eerst meer gewicht te verliezen en het dan te laten bezinken. Stel jezelf ten doel om maximaal 0,5 kilo per week af te vallen, zodat je succes op de lange termijn ziet. Het is echter heel belangrijk dat je niet te streng voor jezelf bent en dat je jezelf af en toe iets toestaat.

Conclusie

Om op lange termijn 20 kilo af te vallen, moet je zowel je dieet als je trainingsplan veranderen. Je moet verwachten dat dit een langdurig proces is dat tot een jaar kan duren. De sleutel tot succes op lange termijn is geduld en discipline. Je lichaam moet de tijd krijgen om zich aan de nieuwe situatie aan te passen, zodat er geen jojo-effect optreedt. Voor je je op weg begeeft om 20 kilo af te vallen, is het zinvol je BMI te controleren en eventueel met je huisarts te praten.

Beeldbron: Popov/ 123rf

Referenties (18)

1. Mensink, G., Schienkiewitz, A., Haftenberger, M. et al. Übergewicht und Adipositas in Deutschland. Bundesgesundheitsbl. 56, 786–794 (2013). https://doi.org/10.1007/s00103-012-1656-3
Bron

2. Capani F, Carfagnini A, Consoli A, Della Loggia F, Del Ponte A, Di Felice M, Donatelli S, Guagnano T, Iezzi M, Sensi S. Modificazioni del bilancio idrico e della escrezione urinaria del sudio e del potassio in soggetti obesi sottoposti a dieta ipocalorica "monopasto" Rilievi cronobiologici [Modifications of the water balance and urinary excretion of sodium and potassium in obese subjects on a "single-meal" low-calorie diet]. Boll Soc Ital Biol Sper. 1981 Feb 15;57(3):316-9. Italian. PMID: 7236408.
Bron

3. Meerman, Ruben & Brown, Andrew. (2014). When somebody loses weight, where does the fat go?. BMJ (Clinical research ed.). 349. g7257. 10.1136/bmj.g7257.
Bron

4. Associations of Variability in Blood Pressure, Glucose and Cholesterol Concentrations, and Body Mass Index With Mortality and Cardiovascular Outcomes in the General Population. Circulation. 2018 Dec 4;138(23):2627-2637. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.118.034978. PMID: 30571256.
Bron

5. Leonarda, Galiuto & Fedele, E & Vasilescu, Mirela & Ionescu, Anca. (2018). Healthy Athlete's Nutrition.
Bron

6. Kim, Bokun & Tsujimoto, Takehiko & So, Rina & Tanaka, Kiyoji. (2015). Changes in lower extremity muscle mass and muscle strength after weight loss in obese men: A prospective study. Obesity Research & Clinical Practice. 9. 10.1016/j.orcp.2014.12.002.
Bron

7. Weir CB, Jan A. BMI Classification Percentile And Cut Off Points. 2020 Jul 10. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan–. PMID: 31082114.
Bron

8. Williams RL, Wood LG, Collins CE, Callister R. Effectiveness of weight loss interventions--is there a difference between men and women: a systematic review. Obes Rev. 2015 Feb;16(2):171-86. doi: 10.1111/obr.12241. Epub 2014 Dec 11. PMID: 25494712; PMCID: PMC4359685.
Bron

9. Robertson C, Avenell A, Boachie C, Stewart F, Archibald D, Douglas F, Hoddinott P, van Teijlingen E, Boyers D. Should weight loss and maintenance programmes be designed differently for men? A systematic review of long-term randomised controlled trials presenting data for men and women: The ROMEO project. Obes Res Clin Pract. 2016 Jan-Feb;10(1):70-84. doi: 10.1016/j.orcp.2015.04.005. Epub 2015 Apr 30. PMID: 25937165.
Bron

10. Blaak E. Gender differences in fat metabolism. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2001 Nov;4(6):499-502. doi: 10.1097/00075197-200111000-00006. PMID: 11706283.
Bron

11. Weinsier RL, James LD, Darnell BE, Dustan HP, Birch R, Hunter GR. Obesity-related hypertension: evaluation of the separate effects of energy restriction and weight reduction on hemodynamic and neuroendocrine status. Am J Med. 1991 Apr;90(4):460-8. PMID: 2012086.
Bron

12. Bryner RW, Ullrich IH, Sauers J, Donley D, Hornsby G, Kolar M, Yeater R. Effects of resistance vs. aerobic training combined with an 800 calorie liquid diet on lean body mass and resting metabolic rate. J Am Coll Nutr. 1999 Apr;18(2):115-21. doi: 10.1080/07315724.1999.10718838. PMID: 10204826.
Bron

13. Nascimento SL, Pudwell J, Surita FG, Adamo KB, Smith GN. The effect of physical exercise strategies on weight loss in postpartum women: a systematic review and meta-analysis. Int J Obes (Lond). 2014 May;38(5):626-35. doi: 10.1038/ijo.2013.183. Epub 2013 Sep 19. PMID: 24048142.
Bron

14. Amorim Adegboye AR, Linne YM. Diet or exercise, or both, for weight reduction in women after childbirth. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jul 23;(7):CD005627. doi: 10.1002/14651858.CD005627.pub3. PMID: 23881656.
Bron

15. Stanford University School of Medicine ; Abby King (04. 2003) Change diet, exercise habits at same time for best results.
Bron

16. Stanford University School of Medicine ; Christopher Gardner, PhD (2018) Low-fat or low-carb? It’s a draw, study finds;
Bron

17. Murray SB, Pila E, Mond JM, Mitchison D, Blashill AJ, Sabiston CM, Griffiths S. Cheat meals: A benign or ominous variant of binge eating behavior? Appetite. 2018 Nov 1;130:274-278. doi: 10.1016/j.appet.2018.08.026. Epub 2018 Aug 23. PMID: 30144490.
Bron

18. Moro T, Tinsley G, Bianco A, Marcolin G, Pacelli QF, Battaglia G, Palma A, Gentil P, Neri M, Paoli A. Effects of eight weeks of time-restricted feeding (16/8) on basal metabolism, maximal strength, body composition, inflammation, and cardiovascular risk factors in resistance-trained males. J Transl Med. 2016 Oct 13;14(1):290. doi: 10.1186/s12967-016-1044-0. PMID: 27737674; PMCID: PMC5064803.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Mensink, G., Schienkiewitz, A., Haftenberger, M. et al. Übergewicht und Adipositas in Deutschland. Bundesgesundheitsbl. 56, 786–794 (2013). https://doi.org/10.1007/s00103-012-1656-3
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Capani F, Carfagnini A, Consoli A, Della Loggia F, Del Ponte A, Di Felice M, Donatelli S, Guagnano T, Iezzi M, Sensi S. Modificazioni del bilancio idrico e della escrezione urinaria del sudio e del potassio in soggetti obesi sottoposti a dieta ipocalorica "monopasto" Rilievi cronobiologici [Modifications of the water balance and urinary excretion of sodium and potassium in obese subjects on a "single-meal" low-calorie diet]. Boll Soc Ital Biol Sper. 1981 Feb 15;57(3):316-9. Italian. PMID: 7236408.
Ga naar bron
Klinische Studie
Meerman, Ruben & Brown, Andrew. (2014). When somebody loses weight, where does the fat go?. BMJ (Clinical research ed.). 349. g7257. 10.1136/bmj.g7257.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Associations of Variability in Blood Pressure, Glucose and Cholesterol Concentrations, and Body Mass Index With Mortality and Cardiovascular Outcomes in the General Population. Circulation. 2018 Dec 4;138(23):2627-2637. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.118.034978. PMID: 30571256.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Leonarda, Galiuto & Fedele, E & Vasilescu, Mirela & Ionescu, Anca. (2018). Healthy Athlete's Nutrition.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kim, Bokun & Tsujimoto, Takehiko & So, Rina & Tanaka, Kiyoji. (2015). Changes in lower extremity muscle mass and muscle strength after weight loss in obese men: A prospective study. Obesity Research & Clinical Practice. 9. 10.1016/j.orcp.2014.12.002.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Weir CB, Jan A. BMI Classification Percentile And Cut Off Points. 2020 Jul 10. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan–. PMID: 31082114.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Williams RL, Wood LG, Collins CE, Callister R. Effectiveness of weight loss interventions--is there a difference between men and women: a systematic review. Obes Rev. 2015 Feb;16(2):171-86. doi: 10.1111/obr.12241. Epub 2014 Dec 11. PMID: 25494712; PMCID: PMC4359685.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Robertson C, Avenell A, Boachie C, Stewart F, Archibald D, Douglas F, Hoddinott P, van Teijlingen E, Boyers D. Should weight loss and maintenance programmes be designed differently for men? A systematic review of long-term randomised controlled trials presenting data for men and women: The ROMEO project. Obes Res Clin Pract. 2016 Jan-Feb;10(1):70-84. doi: 10.1016/j.orcp.2015.04.005. Epub 2015 Apr 30. PMID: 25937165.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Blaak E. Gender differences in fat metabolism. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2001 Nov;4(6):499-502. doi: 10.1097/00075197-200111000-00006. PMID: 11706283.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Weinsier RL, James LD, Darnell BE, Dustan HP, Birch R, Hunter GR. Obesity-related hypertension: evaluation of the separate effects of energy restriction and weight reduction on hemodynamic and neuroendocrine status. Am J Med. 1991 Apr;90(4):460-8. PMID: 2012086.
Ga naar bron
Klinische Studie
Bryner RW, Ullrich IH, Sauers J, Donley D, Hornsby G, Kolar M, Yeater R. Effects of resistance vs. aerobic training combined with an 800 calorie liquid diet on lean body mass and resting metabolic rate. J Am Coll Nutr. 1999 Apr;18(2):115-21. doi: 10.1080/07315724.1999.10718838. PMID: 10204826.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Nascimento SL, Pudwell J, Surita FG, Adamo KB, Smith GN. The effect of physical exercise strategies on weight loss in postpartum women: a systematic review and meta-analysis. Int J Obes (Lond). 2014 May;38(5):626-35. doi: 10.1038/ijo.2013.183. Epub 2013 Sep 19. PMID: 24048142.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Amorim Adegboye AR, Linne YM. Diet or exercise, or both, for weight reduction in women after childbirth. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jul 23;(7):CD005627. doi: 10.1002/14651858.CD005627.pub3. PMID: 23881656.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Stanford University School of Medicine ; Abby King (04. 2003) Change diet, exercise habits at same time for best results.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Stanford University School of Medicine ; Christopher Gardner, PhD (2018) Low-fat or low-carb? It’s a draw, study finds;
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Murray SB, Pila E, Mond JM, Mitchison D, Blashill AJ, Sabiston CM, Griffiths S. Cheat meals: A benign or ominous variant of binge eating behavior? Appetite. 2018 Nov 1;130:274-278. doi: 10.1016/j.appet.2018.08.026. Epub 2018 Aug 23. PMID: 30144490.
Ga naar bron
Klinische Studie
Moro T, Tinsley G, Bianco A, Marcolin G, Pacelli QF, Battaglia G, Palma A, Gentil P, Neri M, Paoli A. Effects of eight weeks of time-restricted feeding (16/8) on basal metabolism, maximal strength, body composition, inflammation, and cardiovascular risk factors in resistance-trained males. J Transl Med. 2016 Oct 13;14(1):290. doi: 10.1186/s12967-016-1044-0. PMID: 27737674; PMCID: PMC5064803.
Ga naar bron
Recensies