Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

27Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote kamillethee test 2023. Hier presenteren we alle kamille theeën die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste kamillethee voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je kamillethee wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Kamille is een geneeskrachtige plant die ontstekingsremmend, krampstillend en antibacterieel werkt en veel soorten kwalen kan verlichten.
 • Kamille kan zowel binnenshuis als buitenshuis gebruikt worden. Het heeft een kalmerend effect en is een klassiek middel tegen angst en prikkelbaarheid en slapeloosheid.
 • Kamille kan niet alleen als thee (kamillebloemen) gedronken worden, maar ook als extract in cosmetica en allerlei andere producten. (Kamilleolie, haarverzorgingsproducten, enz.)

Kamillethee: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je kamillethee koopt

Waarvoor wordt kamille gebruikt?

Kamille kan zowel binnen als buiten gebruikt worden om allerlei kwaaltjes te behandelen. Dankzij de mild kalmerende werking is kamille een klassiek middel om angst en prikkelbaarheid te verlichten, slapeloosheid te behandelen en andere slaapstoornissen te verhelpen. Het heeft het voordeel dat het ook bij kinderen en baby’s gebruikt kan worden.

Dankzij de kalmerende werking kan kamille je helpen rustig en ontspannen te slapen (Image source: unsplash.com / Gregory Pappas)

Kamille is heel effectief tegen indigestie en verlicht maag- en darmkrampen, vooral als die veroorzaakt worden door emotionele spanning of prikkelbaar darmsyndroom. Ook nuttig bij winderigheid en diarree.

Bij allergieën, bindvliesontsteking of rode ogen kan kamille ook gebruikt worden als oogdruppels, oogspoeling of kompressen. Bij kiespijn, keelpijn en ontstekingen in de mond wordt het ook gebruikt als mondspoeling.

Wat zijn de eigenschappen van kamille? Hoe werkt het?

Kamille heeft ontstekingsremmende, antibacteriële en krampstillende eigenschappen omdat de bloemen bisabolol en matricine bevatten.

Behalve de etherische olie, die bisabolol en matricine bevat, bevat kamille ook flavonoïden, die veel positieve effecten op de gezondheid hebben. Ongeveer 10 procent van kamille bestaat ook uit slijmstoffen, die een beschermende werking hebben op de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal.

Bovendien heeft kamille ook antibacteriële, schimmelwerende en ontstekingsremmende eigenschappen, dankzij de flavonoïden. Bisabolol heeft een krampstillend effect en bevordert de ontspanning van de maag- en darmspieren. Het verbetert de ontgassing van de darmen en vermindert de zwelling.

Het kalmerende effect van kamille is door vele studies bevestigd. Sommige onderzoekers geloven zelfs dat kamille dezelfde werkingsmechanismen kan hebben als benzodiazepinen, wat een anti-angstmiddel is.

Het kan natuurlijk zijn dat kamille niet in dezelfde intensiteit en niet bij iedereen op dezelfde manier werkt. Het is nog steeds een goed idee om kamille te proberen voordat je een medicijn neemt.

Kan kamille bijwerkingen hebben?

Kamille wordt (bij zuivere inname) over het algemeen heel goed verdragen en veroorzaakt maar heel zelden bijwerkingen. Toch zijn er mensen die de consumptie van kamilleproducten moeten vermijden.

Je mag geen kamille innemen tijdens de zwangerschap en bespreek dit met een arts. Kamillebloemen hebben weeënopwekkende eigenschappen en zouden de kans op een vroeggeboorte of miskraam kunnen verhogen.

Je moet ook niet te veel kamille per dag innemen, want dat kan tot misselijkheid en braken leiden.

Daarom moet je je strikt aan de aanbevolen dosering houden. Normaal gesproken moet je niet meer dan drie kopjes kamillethee per dag drinken.

Ook als je kalmerende of antidepressiva moet nemen, moet je de consumptie van kamillethee beperken. Je moet dit ook doen met andere kruiden (zoals valeriaan of taigawortel) die angstverlichtende en kalmerende effecten hebben.

Wat is de beste manier om kamillethee te zetten?

Er zijn veel manieren om kamillethee te zetten, en je kunt het recept natuurlijk aanpassen aan je persoonlijke smaak.

Vooral in de koude wintermaanden kan een warm kopje kamillethee wonderen doen voor je welzijn. (Image source: unsplash.com / Atul Vinayak)

In het standaardrecept om thee te zetten, worden 2-3 g kamillebloemen (1 theelepel komt overeen met ongeveer 1 g) over kokend water gegoten. Na 8-10 minuten moet je de kamillebloemen door een theezeefje verwijderen. Je kunt je kamillethee dan met honing of ongezoet drinken.

Voor de kamille rolkuur moet je 2 theelepels goede kwaliteit biologische kamillebloemen per kopje gebruiken, afdekken en 10 minuten laten trekken en ongezoet en nog heet zo snel mogelijk opdrinken.

Hoeveel kost kamillethee?

Er is een groot verschil in prijs tussen de verschillende manieren om kamille te kopen. Dit bereik kan gaan van ongeveer 1 tot 50 euro. Biologische kamille is vaak duur. Andere factoren die natuurlijk de prijs beïnvloeden zijn de hoeveelheid in de verpakking, de herkomst en de fabricagemethoden.

Kamille is in de collectieve verbeelding een klein doosje dat je in elke supermarkt voor een paar euro (of zelfs centen) kunt kopen. Als je kamillethee alleen voor het aroma wilt drinken en je zelfs wilt zoeten: elke kamille is prima!

Als je een product zoekt waarvan de natuurlijke eigenschappen bewaard zijn gebleven, is de prijs natuurlijk hoger. De prijs verandert ook, afhankelijk van de soort kamille die je wilt kopen.

Product Prijs
Echte kamille ca. 3-40€
Roomse kamille ca. 5-150€

Welke alternatieven zijn er voor kamillethee?

Als je helemaal niet van kamille houdt maar toch van soortgelijke effecten wilt profiteren, kun je andere geneeskrachtige planten en andere soorten infusies gebruiken.

Het gamma geneeskrachtige planten dat je kan helpen bij kwaaltjes of gewoon om je te ontspannen is heel uitgebreid. In de volgende tabel proberen we je er een overzicht van te geven.

Gember

Helpt bij maag- en darmproblemen of reisziekte. Het kan positieve effecten hebben op pijn, artritis, multiple sclerose, zwaarlijvigheid en verkoudheid.

Lavendel

Kan helpen bij depressie, moeilijk in slaap vallen, nerveuze rusteloosheid, stress, opgeblazen gevoel, winderigheid, ontsteking van het tandvlees. Lavendelthee is niet het enige mogelijke alternatief; er zijn vele andere manieren om de lavendelstruik toe te dienen.

Hier zijn nog een paar alternatieven die allerlei klachten kunnen verlichten en zo je welzijn verhogen.

Geneeskrachtige plant Gebruik
Valeriaan (Valeriana officinalis) Werkzaam tegen slapeloosheid, nervositeit, angst, stress, migraine, maagklachten.
Venkel Voor het kalmeren van maag en darmkanaal. Antispasmodisch en werkzaam tegen winderigheid en spijsverteringsproblemen.
Madeliefje Samentrekkend, bloedzuiverend, krampstillend, pijnstillend, stimuleert stofwisseling en spijsvertering.
Melissa De ingrediënten en de etherische olie hebben een ontspannende en kalmerende werking.
Pepermunt Een beproefd middel tegen hoofdpijn, verkoudheid en maag- en darmstoornissen.
Sagei Het wordt gebruikt bij verkoudheid of ontstoken slijmvliezen in keel en keelholte vanwege de ontstekingsremmende, antimicrobiële, maar ook in hogere concentraties antitranspirerende werking.

Besluit: Welke soorten kamillethee zijn er en welke is geschikt voor jou?

Hoewel er veel variëteiten van kamille zijn, moet je kiezen tussen twee mogelijkheden als je het wilt kopen.

 • Echte kamille
 • Roomse kamille

De twee soorten lijken op elkaar en kunnen gemakkelijk verward worden. Het is echter niet onmogelijk ze uit elkaar te houden. Ten eerste is Roomse kamille, in tegenstelling tot echte kamille, een overblijvend kruid en het is veel kleiner.

Kiezen tussen de twee verschillende soorten heeft voordelen en nadelen. In het volgende gedeelte willen we de beslissing voor je gemakkelijker maken.

Wat zijn de kenmerken van echte kamille en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Echte kamille is wat we allemaal in onze keuken hebben en wat we verstaan onder “kamille”. De botanische naam van echte kamille is Matricaria Chamomilla of Matricaria Recutita, maar het heeft een aantal volksnamen, zoals Duitse of blauwe kamille, appelkruid, cummerbund, moederkruid, fluitenkruid, fluitenkruid of foelie. In het Engels heet het chamomile.

Deze kruidachtige plant bloeit eenmaal per jaar tussen mei en juni en kan ongeveer 80 cm hoog worden. De bladeren zijn heel dun en puntig. Kamille is wijdverspreid in weiden en velden en geeft een intens aroma af.

Het heeft ontstekingsremmende, kalmerende, spasmolytische, helende en antibacteriële eigenschappen. Het is een van de bekendste en meest gebruikte geneeskrachtige planten in de wereld.

Voordelen
 • Veel gebruikt en goedkoop
 • Ontstekingsremmend
 • Verkrijgbaar in zakjes of los
Nadelen
 • Industriële kamille bevat vaak additieven
 • Een te hoge dosering kan bijwerkingen geven
 • Sommige fabricageprocessen kunnen de heilzame eigenschappen aantasten

Wat zijn de kenmerken van Roomse kamille en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Romeinse kamille is in de botanie bekend als Chamaemelum nobile. In de volksmond wordt het ook wel tuinkamille genoemd, Welsche Kamille.

Hij is kleiner dan de echte kamille en kan van 10 tot 40 cm groot worden en is een overblijvende plant. Hij heeft kleine, één tot twee geveerde bladeren die groenachtig wit van kleur zijn en smalle, korte uiteinden hebben.

Het wordt op een soortgelijke manier gebruikt als echte kamille, maar het is niet gemakkelijk te vinden in Midden-Europa. Hij komt echter voor in West- en Zuid-Europa tot op hoogtes van ongeveer 1000 m.

Roomse kamille heeft uitstekende eigenschappen en wordt gebruikt bij milde krampklachten in het maag-darmkanaal, bij winderigheid en flatulentie.

Voordelen
 • Koortswerend
 • Menstruatie regulerend
 • Betere eigenschappen dan echte kamille
Nadelen
 • Niet veel gebruikt
 • Duurder dan echte kamille
 • Bij consumptie in grote hoeveelheden werkt het emetisch

Je kunt deze factoren gebruiken om kamillethee te vergelijken en te evalueren

In het verlengde hiervan laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken uit de vele mogelijkheden.

De criteria die je kunt gebruiken om kamille te vergelijken zijn onder andere

 • Oorsprong
 • Toevoegingen
 • Zakje, los of instant?
 • Verpakking

In de volgende paragrafen leggen we uit waar elk criterium over gaat.

Oorsprong

Kamille is wijd verbreid in Europa, inclusief Scandinavië, en in Noord-Azië, en is genaturaliseerd in bijna alle delen van de wereld (Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika, Noord-Amerika).

Als je kamille of kamillebloemen van hoge kwaliteit wilt kopen, moet je nagaan of ze onbehandeld zijn en voorzichtig gedroogd zijn.

Het is altijd beter kamille te kopen rechtstreeks uit de streek en in de tijd waarin het geoogst wordt. In Duitsland is de geneeskrachtige plant wijdverbreid, maar in elk geval moet je je altijd informeren over de kweekmethoden en het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Het wordt natuurlijk op prijs gesteld als de producten aan biologische controles zijn onderworpen en als ze biologisch zijn.

Supplementen

Als je de volle vruchten van kamille wilt plukken, moet je er een aanzienlijke hoeveelheid van innemen. Het zou dus jammer zijn als er ongewenste stoffen in je kopje verstopt zaten.

Als je kamille of kamillethee koopt, moet je nagaan of er geen smaakstoffen, suikers of zware metalen in de mengsels zitten.

Veel producenten volgen de criteria van gecontroleerde geïntegreerde landbouw (KIA). In dit geval worden geen akkers bebouwd langs drukke wegen of in de buurt van industriële installaties. Zo wordt de aanwezigheid van stof of zware metalen cadmium en lood vermeden (of tot een minimum beperkt).

Zakje, los of instant?

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat theezakjes over het algemeen alleen de restjes bevatten. Dat zou het geval kunnen zijn…maar alleen als een pakje maar een paar cent kost!

Er zijn veel goede theeën die je in zakjes kunt kopen. Een voorbeeld zijn medicinale theebereidingen. Dit zijn producten van hoge kwaliteit en hebben waardevolle actieve bestanddelen. Het theezakje is slechts een “leveringsvorm”, maar de actieve ingrediënten in het theemengsel zijn altijd in de juiste dosering.

Instantthee is een drank gemaakt van een thee of thee-achtig extract. Instantthee is vaak te vinden in korrelvorm. Behalve het thee-extract in poedervorm bevatten deze drankjes meestal ook suiker, smaakstoffen en meestal zoetstoffen.

Dit betekent dat ze niet echt gezond zijn. Kamille is, net als de andere theemelanges, beslist beter en gezonder in zakjes of los!

Verpakking

Als je niet alleen geïnteresseerd bent in het milieu, maar ook in het effect dat een verpakking van een bepaald materiaal, of een metalen puntje aan het theezakje op je thee kan hebben, moet je ook de verpakking als aankoopcriterium in overweging nemen.

Er kan zelfs plastic in de theezakjes verborgen zitten: Het gebruikte materiaal is een hittebestendige kunststof die polypropyleen heet.

In elk geval is het gehalte aan plastic meestal betrekkelijk gering: bij sommige theemerken ligt het rond de 20-30%, maar als je bedenkt hoeveel plastic afval er vermeden zou kunnen worden zonder zakjes, zou je dan niet liever losse kamillethee kopen?

Interessante feiten over kamillethee

In welke andere vormen is kamille verkrijgbaar?

Kamille kan niet alleen als thee (kamillebloemen) gedronken worden, maar ook als extract in cosmetica en allerlei producten. (Kamille-olie, haarverzorgingsproducten, enz.)

Het kamille-extract in cosmetische producten is speciaal bedoeld voor de gevoelige huid of bij allergieën. Kamille wordt veel gebruikt in hoofdhuidverzorgingsproducten en shampoos voor mensen met licht haar, omdat het een beschermende werking heeft tegen invloeden van buitenaf.

Vanwege haar verzachtende eigenschappen is kamilleolie geschikt om de gevoelige huid van kinderen te beschermen of bij acne, eczeem, dermatitis, jeuk en psoriasis.

Kamille olie wordt ook veel gebruikt in de aromatherapie om zijn kalmerende en antidepressieve werking.

Het is ongelooflijk hoeveel toepassingen kamille heeft. (Image source: unsplash.com / Ioana Cristiana)

Als thee kun je kamillebloemen los kopen of in filterzakjes. Als je kamille in zakjes koopt, kunnen de smaak en de oliën, die onder andere in de zogenaamde klierhaartjes zitten, vernietigd worden als de geneeskrachtige planten voor het vullen van zakjes fijngestampt worden.

Hoewel er ook goede kamille in zakjes bestaat, is de kwaliteit van losse kamillethee vaak veel beter. Bovendien staat de aanduiding “medicinale thee”, die je vaak op de verpakkingen vindt, voor producten van zeer hoge kwaliteit.

Wat is een kamille rolkuur?

De kamille rolkuur kan de oplossing zijn als je last hebt van milde maag- of darmklachten. Het zou moeten kunnen helpen bij gastritis en brandend maagzuur door je maagslijmvlies te beschermen en te versterken.

Deze rolbehandeling met kamille duurt ’s morgens ongeveer een uur. Je moet nuchter zijn. Dus geen koffie en geen sigaretten!

Je moet 2 kopjes kamillethee zetten en die snel opdrinken terwijl hij nog heet is. (Hoe je kamillethee voor deze kuur bereidt, lees je in het volgende punt)

Daarna moet je op je rug gaan liggen en ongeveer 10 minuten in deze houding blijven. Dan moet je je 10 minuten op je linkerzij draaien, dan op je rechterzij (weer 10 minuten) en tenslotte 10 minuten op je buik.

Rust tenslotte een half uur uit en neem dan een ontbijt.

Beeldbron: pixabay.com / congerdesign

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies