Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

Kokoswater is een van de voedingsmiddelen die de laatste tijd steeds populairder zijn geworden. Velen noemen het een zogenaamd “superfood” en zweren bij de positieve eigenschappen ervan. Kokoswater is ook in steeds meer winkels verkrijgbaar.

Daardoor raken steeds meer mensen vertrouwd met dit voedsel, dat in andere landen al lang deel uitmaakt van het dagelijks leven. In het volgende artikel nemen we kokoswater onder de loep en verduidelijken we belangrijke vragen die in verband met deze vloeistof rijzen. Dit zal je helpen een goed geïnformeerde mening te vormen over deze nieuwe voedseltrend.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Kokoswater is de heldere, waterachtige vloeistof van de kokosnoot. Dit moet niet verward worden met kokosmelk, want het zijn twee totaal verschillende producten.
  • Met ongeveer 19 calorieën per 100 ml is kokoswater erg laag in calorieën. Niettemin bevat het veel belangrijke ingrediënten, zoals mineralen en vitaminen.
  • Kokoswater wordt als zeer gezond beschouwd en is zeer geschikt als isotone sportdrank. Het bevat ook weinig suiker en bijna geen vet.

Achtergrond: Wat is kokoswater?

De volgende tekst geeft antwoord op enkele van de meest gestelde vragen over kokoswater. Dit kan je helpen om eventuele onzekerheden uit de weg te ruimen.

Wat is kokoswater?

Kokoswater is de heldere vloeistof die in de kokosnoot zit. Veel mensen verwarren dit met kokosmelk. Het verschil wordt verderop in het artikel echter apart uitgelegd. De kokosnoot is eigenlijk een vrucht, of meer precies een steenvrucht. Het wordt vooral geoogst in de tropische gordel (Thailand, Indonesië, Filippijnen, enz.).

Kokoswater wordt uit de kokosnoot gewonnen. (Image source: unsplash / Ethan Hoover)

Kokoswater zit in de noot zelf. De vloeistof wordt meestal gewonnen uit de groene, onrijpe kokosnoten, want die bevatten meer water dan de bruine, rijpe. Het duurt ongeveer vijf maanden tot de oogst. Deze groene kokosnoten zijn dus speciale drinkkokosnoten die zelfs tot een halve liter water kunnen bevatten. (1)

Wat zijn de ingrediënten van kokoswater?

Kokoswater bevat een verscheidenheid aan vitaminen en mineralen. In feite lijkt het voedingsstoffenprofiel erg op dat van het menselijk lichaam, en daarom gebruiken velen kokoswater. (2)

Idealiter wordt er echter wat zout aan toegevoegd, want kokoswater bevat relatief weinig natrium. (3) De volgende tabel toont de belangrijkste ingrediënten die kokoswater te bieden heeft. Tal van andere belangrijke stoffen zijn in kleine hoeveelheden te vinden. (4)

Ingrediënt Hoeveelheid per 100 milliliter
Calcium 23 milligram
Kalium 215 milligram
Natrium 13 milligram

Kokoswater bevat ook sporen van andere belangrijke ingrediënten. Deze omvatten magnesium, vitamine B3, foliumzuur, vitamine C, fosfor, ijzer, jodium, mangaan, koper en zink.

Is kokoswater gezond?

Kokoswater wordt als heel gezond beschouwd omdat het veel belangrijke aminozuren bevat die het lichaam goed kan gebruiken. Bovendien is de drank vrij zuurarm en brengt daarom de maag niet van streek.
Het consumeren van kokoswater kan ook voordelen hebben voor diabetici. (6)

Dit maakt het een ideale sportdrank en het is ook lekker om te drinken tijdens het sporten. Kokoswater is ook nuttig in smoothies. Van kokoswater wordt zelfs gezegd dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft. (5)

Veel andere gezondheidsvoordelen worden ook in verband gebracht met kokoswater. Zo kan deze vloeistof bijvoorbeeld de bloedstolling positief beïnvloeden. (7) Kokoswater wordt in sommige landen ook wel intraveneus gebruikt. Dit is het geval bij ernstige uitdroging. (8)

Hoeveel calorieën heeft kokoswater?

Kokoswater smaakt een beetje zoet, maar bevat maar ongeveer 19 calorieën per 100 ml. Kokoswater bevat ook heel weinig vet. Het is echter belangrijk kokoswater te kopen dat zo onbewerkt mogelijk is. Tegenwoordig worden vaak onnodig zoetstoffen of smaakversterkers aan deze drank toegevoegd. Dit kan op zijn beurt leiden tot een toename van het aantal calorieën.

Kokosnusswasser

Onbewerkt kokoswater is het gezondst. Hoe meer toevoegingen, hoe meer calorieën er meestal in zitten. (Image source: Josiah Weiss/ Unsplash)

Vaak wordt er ook vitamine C aan toegevoegd. Dit heeft echter geen effect op de voedingswaarden en dient alleen om de houdbaarheid te verbeteren. Al met al is kokoswater dus een verfrissende drank met relatief weinig calorieën. Daardoor is het een ideaal alternatief voor frisdrank of andere suikerhoudende dranken.

Kun je zelf kokoswater maken?

Je kunt kokoswater niet zelf maken in de zin dat het een natuurlijk product is. Je kunt echter zelf kokoswater maken. Je kunt een kokosnoot kopen in de winkel. Als je geluk hebt, kun je zelfs een speciale drinkkokosnoot krijgen. Deze bevat veel meer vloeistof en is ook speciaal geëtiketteerd als een drinkkokosnoot.

Als je een standaard bruine kokosnoot hebt, kun je een gaatje boren in de bovenkant van een van de drie zichtbare stippen.

Dit werkt heel goed met een schroevendraaier, bijvoorbeeld. Dan kun je een rietje in het gat steken en er uit drinken. Als alternatief kun je twee gaten boren en het water erdoor laten weglopen. Zoals reeds gezegd, bevatten deze kokosnoten betrekkelijk weinig water.

Het openen van een drinkkokosnoot werkt een beetje anders. Verwijder eerst het witte, vezelige weefsel aan de bovenste, puntige kant. Hier kun je met een schroevendraaier een gaatje voor een rietje boren. De schil van deze kokosnoot is veel zachter. De kokosnoot is nu klaar om te drinken.

Verlies je gewicht met kokoswater?

Kokoswater kan je helpen afvallen omdat het relatief weinig calorieën bevat en daarom een slim alternatief kan zijn voor veel drankjes die veel calorieën en suiker bevatten. Je kunt echter niet verwachten dat je gewicht verliest door alleen kokoswater te drinken. Kokoswater kan je echter helpen ongezonde drankjes te vermijden en zo calorieën te besparen.

Kokoswater kan ook de bloedsuiker verlagen en trek helpen voorkomen. Bovendien helpt de consumptie van kokoswater om goed gehydrateerd te blijven. Vaak ontstaan hongergevoelens of hunkeren naar iets terwijl je eigenlijk dorst hebt. Als je voldoende gehydrateerd bent, zul je je ook hongeriger en voller voelen.

Wat zijn de neveneffecten van kokoswater?

Kokoswater wordt over het algemeen als zeer goed verdragen beschouwd en wordt in veel landen veel meer gedronken dan hier in Duitsland. Je moet alleen voorzichtig zijn als je bekende allergieën hebt. Als je lijdt aan een boomnotenallergie, moet je kokoswater vermijden.

Kokosnusswasser

Er zijn geen vergaande bijwerkingen van het consumeren van kokoswater. Je moet echter altijd naar je eigen lichaam luisteren. (Image source: Dian Schuurkamp/ Unsplash)

Overmatige consumptie kan echter tot diarree leiden. Dit komt door de kalium en magnesium die het bevat. De dagelijkse behoefte van de mens is ongeveer 2000 mg kalium en ongeveer 300 tot 400 mg magnesium. Als je deze waarde overschrijdt, kan het een laxerend effect hebben. Er is echter niets op tegen om kokoswater met gezonde mate te drinken.

Wat is het verschil tussen kokoswater en kokosmelk?

Kokoswater is de vloeistof die in de kokosnoot gevonden wordt. Kokoswater wordt echter vaak verward met kokosmelk. Kokosmelk is ook een product van de kokosnoot, maar het verschilt enorm van water in vetgehalte en consistentie. Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Hiervoor wordt het vruchtvlees gepureerd of geraspt en dan geperst.

Dit is de zogenaamde eerste melk. Dit heeft een relatief hoog vetgehalte en is romig en dik. Als de overgebleven kokosmassa nu ook met heet water vermengd wordt en opnieuw geperst, ontstaat de zogenaamde tweede melk. Deze tweede melk bevat minder vet en is veel dunner.

Conclusie

Kokoswater beleeft een ware hype. De talrijke gezonde en belangrijke ingrediënten spreken voor zich. Als je toch zonder frisdranken doet, is het zinvol kokoswater te gebruiken. Kokoswater vervangt echter niet het drinken van voldoende water. Als je echter van tijd tot tijd afwisseling in je drinkgewoonten wilt brengen, is kokoswater een uitstekende keuze. Kokoswater is echter meestal vrij duur en daarom niet geschikt voor elk budget. De smaak is ook niet voor iedereen en kan even wennen zijn, vooral in het begin.

Beeldbron: Tijana Drndarski/ Unsplash

Referenties (8)

1. Krankenkassenzentrale.de: Kokosnusswasser – Inhaltsstoffe und Nährwerte von Kokoswasser, 02.04.2021
Bron

2. Ismail I, Singh R, Sirisinghe RG. Rehydration with sodium-enriched coconut water after exercise-induced dehydration. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 2007 Jul;38(4):769-85. PMID: 17883020.
Bron

3. Kuberski T, Roberts A, Linehan B, Bryden RN, Teburae M. Coconut water as a rehydration fluid. N Z Med J. 1979 Aug 8;90(641):98-100. PMID: 290921.
Bron

4. Fdc.nal.usda.gov: FoodData Central Search Results Coconut Water, 02.04.2021
Bron

5. Rao SS, Najam R. Coconut water of different maturity stages ameliorates inflammatory processes in model of inflammation. J Intercult Ethnopharmacol. 2016 Apr 14;5(3):244-9. doi: 10.5455/jice.20160402120142. PMID: 27366350; PMCID: PMC4927129.
Bron

6. Dai Y, Peng L, Zhang X, Wu Q, Yao J, Xing Q, Zheng Y, Huang X, Chen S, Xie Q. Effects of coconut water on blood sugar and retina of rats with diabetes. PeerJ. 2021 Jan 29;9:e10667. doi: 10.7717/peerj.10667. PMID: 33575128; PMCID: PMC7849505.
Bron

7. Rao SS, Ikram R. Cocos nucifera (Coconut) water of different maturity stages affects hematological and coagulation parameters in rabbits: A positive lead. Pak J Pharm Sci. 2019 Jul;32(4):1631-1634. PMID: 31608883.
Bron

8. Pummer S, Heil P, Maleck W, Petroianu G. Influence of coconut water on hemostasis. Am J Emerg Med. 2001 Jul;19(4):287-9. doi: 10.1053/ajem.2001.24477. PMID: 11447514.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Kokosnusswasser – Inhaltsstoffe und Nährwerte von Kokoswasser
Krankenkassenzentrale.de: Kokosnusswasser – Inhaltsstoffe und Nährwerte von Kokoswasser, 02.04.2021
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ismail I, Singh R, Sirisinghe RG. Rehydration with sodium-enriched coconut water after exercise-induced dehydration. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 2007 Jul;38(4):769-85. PMID: 17883020.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kuberski T, Roberts A, Linehan B, Bryden RN, Teburae M. Coconut water as a rehydration fluid. N Z Med J. 1979 Aug 8;90(641):98-100. PMID: 290921.
Ga naar bron
FoodData Central Search Results Coconut Water
Fdc.nal.usda.gov: FoodData Central Search Results Coconut Water, 02.04.2021
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Rao SS, Najam R. Coconut water of different maturity stages ameliorates inflammatory processes in model of inflammation. J Intercult Ethnopharmacol. 2016 Apr 14;5(3):244-9. doi: 10.5455/jice.20160402120142. PMID: 27366350; PMCID: PMC4927129.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Dai Y, Peng L, Zhang X, Wu Q, Yao J, Xing Q, Zheng Y, Huang X, Chen S, Xie Q. Effects of coconut water on blood sugar and retina of rats with diabetes. PeerJ. 2021 Jan 29;9:e10667. doi: 10.7717/peerj.10667. PMID: 33575128; PMCID: PMC7849505.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Rao SS, Ikram R. Cocos nucifera (Coconut) water of different maturity stages affects hematological and coagulation parameters in rabbits: A positive lead. Pak J Pharm Sci. 2019 Jul;32(4):1631-1634. PMID: 31608883.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Pummer S, Heil P, Maleck W, Petroianu G. Influence of coconut water on hemostasis. Am J Emerg Med. 2001 Jul;19(4):287-9. doi: 10.1053/ajem.2001.24477. PMID: 11447514.
Ga naar bron
Recensies