Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Als je van fietsen houdt, voel je je veiliger met een weghelm. Vooral bij het rijden op een racefiets worden hoge snelheden bereikt, wat een helm onmisbaar maakt. Er is een ruime keuze aan racefietshelmen, die verschillen in hun functie, veiligheid en uiterlijk.

Onze racefietshelm test 2023 helpt je een racefietshelm te vinden die aan je verwachtingen voldoet. Om dit te doen vergelijken we verschillende soorten verkeershelmen. Om het je gemakkelijker te maken zetten we de voor- en nadelen van elk type op een rij en presenteren we de favorieten van de redacteuren.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Racefietshelmen kunnen het risico op verwondingen aan het hoofd bij een valongeval verminderen zonder het draagcomfort te beperken.
 • Er zijn lichtgewicht en aero racefietshelmen, en ook racefietshelmen met MIPS. Afhankelijk van het type wordt meer nadruk gelegd op aerodynamica, ventilatie, gewicht of veiligheid.
 • Een goede aerodynamica in een racefietshelm betekent meestal een slechtere ventilatie, en omgekeerd. MIPS racefietshelmen verhogen bovendien de veiligheid en zijn veelzijdig.

Racefietshelm: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor een weghelm

In dit deel hebben we een aantal kenmerken van verschillende weghelmen verzameld waarmee je rekening moet houden voor je een helm koopt. Dit zijn de belangrijkste criteria die je helpen de juiste racefietshelm te kiezen:

Maat en gewicht

Om er zeker van te zijn dat de racefietshelm goed past en je dus ook beschermt, moet je beslist op de maat letten voordat je hem koopt. Gewoonlijk bieden leveranciers in Duitsland altijd een maat in cm aan, die je kunt kiezen op basis van de omtrek van je hoofd.

Kinderen hebben een helm nodig in de juiste maat, zodat hij goed past.

Om dat te weten te komen, kun je je hoofdomtrek opmeten met een meetlint. Veel helmen zijn ook voorzien van een verstelbare ring aan de achterkant, zodat de maat nauwkeurig kan worden ingesteld. Een helm beschermt alleen als hij stevig en recht op je hoofd zit en niet wegglijdt.

Veiligheid

Hoewel helmen in Duitsland niet verplicht zijn voor fietsers, is het voor je eigen veiligheid toch zinvol een fietshelm te dragen. Volgens een studie over de beschermende werking van de fietshelm, die door het Instituut voor Juridische Geneeskunde van de LMU werd verwerkt, kan een gewone fietshelm het risico van ernstig hoofdletsel bij ongevallen verminderen.

De helm is bedoeld om het hoofd van de drager te beschermen, vooral bij een val. In de EU en Zwitserland moeten fietshelmen voldoen aan de DIN EN 1078 norm om überhaupt op de markt te mogen komen. Om aan deze norm te voldoen moeten de helmen eerst een testval met behulp van hoofddummies doorstaan.

MIPS

Omdat conventionele helmen volgens de DIN EN 1078 norm nauwelijks bescherming bieden tegen zijwaartse valpartijen, hebben wetenschappers van het Koninklijk Instituut voor Technologie en een hersenchirurg van het Karolinska Instituut in Stockholm MIPS (Multi-directional Impact Protection System) ontwikkeld.

Een schuine botsing genereert draaiende bewegingen waarop de menselijke hersenen zeer gevoelig reageren, zo blijkt uit wetenschappelijke bevindingen. Ze kunnen ernstige verwondingen veroorzaken. De MIPS BPS kan de draaiende bewegingen verminderen en zo het risico van hersenbeschadiging verkleinen.

Dus racefietshelmen met MIPS kunnen je veiligheid nog meer verhogen.

Kleur

Hoewel een helm in de eerste plaats bedoeld is om het hoofd te beschermen, moet je ervoor zorgen dat de racefietshelm je ook visueel aanspreekt.

Lichte kleuren zijn veiliger als je in het donker fietst.

De helm beschermt je tenslotte alleen als je hem elke keer dat je fietst draagt en hij niet achter in je kleerkast belandt. Het is aan te raden een racefietshelm in een lichte kleur te kiezen in plaats van zwart, zodat automobilisten je ook in het donker goed kunnen zien.

Ventilatie

Als je van plan bent lange fietstochten te maken bij warm weer, moet je ervoor zorgen dat je een racefietshelm kiest die zo luchtdoorlatend mogelijk is. Door de ventilatiegaten op het oppervlak van de helm. Door

Aerodynamica

De zogenaamde aero helmen hebben kleinere ventilatiegaten, wat de aerodynamica verbetert en daardoor de snelheidsweerstand vermindert. Dit heeft echter een negatieve invloed op de ventilatie van het hoofd. Daarom zijn er racefietshelmen met een andere verdeling tussen aerodynamica en ventilatiegaten.

Besluit: Welke soorten racefietshelmen zijn er en welke is geschikt voor jou?

In dit deel vergelijken we verschillende soorten verkeershelmen, zodat je een geschikt model kunt kiezen.

Type Voordelen Nadelen
Lichtgewicht racefietshelm Comfortabel om te dragen Minder aerodynamisch
Racinghelm met MIPS Veiliger Hogere prijs, zwaarder
Aerodynamische weghelm Hogere snelheid, bescherming tegen weer en wind Zwaarder, minder luchtdoorlatend

We laten je kennismaken met drie soorten racefietshelmen. In het volgende deel laten we je de voor- en nadelen zien, zodat je een racefietshelm kunt vinden die bij je past.

Lichtgewicht weghelm

Lichtgewicht weghelm

Het lage gewicht van deze weghelm maakt hem geschikt voor iedereen die de helm tijdens het fietsen niet op zijn hoofd wil voelen. Bovendien zorgen de ventilatiegaten voor een koel hoofd. Door het lichtere materiaal kan de helm minder stevig zijn. Het nadeel van ventilatiegaten is bovendien dat ze de aerodynamica verminderen en geen bescherming bieden tegen regenachtig weer.

Voordelen
 • Lichtgewicht
 • Verbeterd draagcomfort
 • Voorzien van ventilatiegaten
Nadelen
 • Materiaal kan minder rubust zijn
 • Minder aerodynamica door de ventilatiegaten
 • Geen bescherming tegen neerslag
Racefietshelm met MIPS

Racefietshelm met MIPS

Racefietshelmen met MIPS bieden betere bescherming bij valpartijen, waardoor fietsen net dat beetje veiliger wordt. In het algemeen is deze racefietshelm geschikt voor alle fietsers. Deze racefietshelm weegt meer en heeft een hogere prijs, maar met het oog op de verbeterde veiligheid is dat een eerder bijkomstige overweging.

Voordelen
 • Aanzienlijk veiliger
 • Voorzien van ventilatiegaten
 • Kan op verschillende manieren gebruikt worden
Nadelen
 • Hogere prijsklasse
 • Zwaarder
 • Minder aerodynamisch
Aerodynamische racefietshelm

Aerodynamische racefietshelm

De aerodynamische racefietshelm vermindert de luchtweerstand tijdens het fietsen, waardoor je een hogere snelheid kunt bereiken. Dit maakt deze racefietshelm interessant voor kortere afstanden waar snelheid belangrijk is. Bovendien is deze racefietshelm uitgerust met MIPS, een pluspunt voor meer veiligheid. Hoewel de helm tegen regenachtig weer beschermt, is het hoofd minder goed geventileerd, zodat hij eerder ongeschikt is voor langere fietstochten.

Voordelen
 • Minder windweerstand
 • Bescherming tegen neerslag
Nadelen
 • Het hoofd wordt niet geventileerd
 • Zwaarder

Gids: Veelgestelde vragen over racefietshelmen in detail beantwoord

Er is een ruime keuze aan racefietshelmen, dus als je nog onzeker bent over welke racefietshelm je moet kiezen, ben je hier op de juiste plaats. In deze uitgebreide gids over racefietshelmen hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden van klanten verzameld, zodat je met een gerust geweten je aankoop kunt doen.

Wie moet een verkeershelm dragen?

Een verkeershelm kan de kans verkleinen dat je bij een val je hoofd verwondt. In het algemeen geldt dus dat elke fietser die veiliger wil fietsen een helm moet dragen. Vergeleken met andere fietshelmen is de racefietshelm de optie bij uitstek. Want of het nu voor hobbyfietsers is, voor pendelaars op de fiets of zelfs voor professionele racefietsers – de racefietshelm is geschikt voor iedereen.

Rennradhelm-1

Een racefietshelm behoort tegenwoordig tot de inventaris bij wielerwedstrijden
(Image source: pixabay.com / skeeze)

Hoeveel kost een verkeershelm?

Er is een grote prijsklasse voor verkeershelmen, afhankelijk van het merk en de functies. In de lagere prijsklasse zijn er al modellen vanaf 20 euro. Een racefietshelm voor professionals (b.v. een aero racefietshelm) kan tot 240 euro kosten, hoewel een racefietshelm verscheidene jaren regelmatig gedragen kan worden. Voor modellen met MIPS zijn de prijzen iets hoger, maar ze bieden meer veiligheid. Er zijn producten van hoge kwaliteit verkrijgbaar voor slechts 70 euro.

Type Prijsklasse
All-round racefietshelm ca. 20-78 €
Racefietshelm met MIPS ca. 67-282€
Aero racefiets helm ca. 30-162 €
Lichtgewicht racefietshelm ca. 40-95 €

Wanneer moet ik een nieuwe racefietshelm kopen?

Over het algemeen moet een fietshelm maximaal zeven jaar gebruikt worden. Ook al ziet het er nog goed uit, het materiaal kan al scheuren vertonen die een negatief effect hebben op de bescherming. Bovendien ontwikkelen fabrikanten regelmatig nieuwe racefietshelmen met geoptimaliseerde functionaliteit en veiligheid. Daarom is het de moeite waard je regelmatig te informeren en in een nieuw product te investeren.

Wat zijn de alternatieven voor een racefietshelm?

Behalve de racefietshelm zijn er natuurlijk ook andere soorten fietshelmen. We willen je de verschillen laten zien met behulp van deze tabel

Type Beschrijving
Stadshelm Bij deze helm gaat het meer om het uiterlijk dan om de veiligheid. Hij ziet er minder sportief uit dan de andere helmen.
MTB helm Deze helm is vooral geschikt voor mountainbikers. Er zijn modellen die de kin beschermen en een vizier aan de voorkant hebben.
Tijdrithelm Deze helm is speciaal ontworpen voor kortere wielerwedstrijden waarin elke seconde telt. Hij heeft geen ventilatiegaten en de rug is gebogen en puntig.

De MTB en tijdrithelm zijn alleen nuttig als je een helm voor een van deze sporten nodig hebt.

Rennradhelm-2

Tijdrithelmen zijn vooral geschikt voor korte wedstrijden door hun hoge mate van aerodynamica
(Image source: pixabay.com / skeeze)

Hoewel de stadshelm er voor sommigen misschien beter uitziet dan de racefietshelm, is de racefietshelm met MIPS het veiliger product.

Hoe kan ik de maat van een weghelm goed instellen?

Voordat je met je nieuwe racefietshelm gaat rijden, moet je natuurlijk de maat aanpassen

 1. Zet de racehelm recht op.
 2. Stel de draaiknop op de rug zo in dat de helm goed past, maar niet te strak.
 3. Stel de kinband in op een comfortabele lengte.
 4. Controleer of de helm niet wegglijdt door je hoofd snel naar voren te buigen en ermee te schudden.

Beeldbron: Alvarez/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies