Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Welkom bij onze grote levertraan test 2023. Hier stellen we alle levertraan producten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste levertraan voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je levertraan wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Levertraan is een visolie die verkregen wordt uit de verse lever van kabeljauw, kabeljauwvis of schelvis.
 • De visolie biedt een hoog gehalte aan vitamine D, E, A en onverzadigde vetzuren.
 • Vele studies bewijzen de gezondheidsbevorderende effecten van de olie, die voor veel mensen onaangenaam smaakt.

Levertraan: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je levertraan koopt

Voor wie is levertraan geschikt?

Levertraan is alleen geschikt voor mensen die geen vegetarisch dieet volgen of een dieet dat vrij is van visproducten. Er bestaat echter al een alternatief vegetarisch preparaat op basis van algen.

Levertraan zelf is een gelige tot bruinachtige visolie en heeft een zure, visachtige smaak. Het is een licht verteerbaar vet dat rijk is aan omega-3 vetzuren, vitamine A en vitamine D. (1)

Daarom is levertraan ook een vitaminesupplement waarmee je een tekort aan vitamine A of vitamine D kunt compenseren. De olie heeft niets te maken met het tran dat uit walvissen en zeehonden gehaald wordt en is niet gelijk te stellen met visolie in het algemeen of visoliecapsules.

Velen kennen levertraan als een onaangenaam ruikende en smakende olie uit hun kindertijd. De gezondheidsbevorderende eigenschappen van de waardevolle inhoud ervan kunnen echter niet ontkend worden.

Hoe wordt levertraan verkregen?

Levertraan wordt verkregen uit verse vislever. De vissoort is meestal kabeljauw, kabeljauwvis of schelvis.

Het produktieproces gebeurde vroeger door vislevers die onder druk bewaard werden te koken en uit te persen tot ze verrotten.

Later werd het gemaakt door koken of met behulp van stoom en later afkoelen en filtreren. Intussen zijn er ook elektrolytische procédés voor oliewinning.

In principe is het de bedoeling de olie aan de celwanden te onttrekken; dit kan met behulp van temperatuur (koude of hitte), chemische extractie of de natuurlijke variant van fermentatie.

Als alternatief voor olie wordt vis zelf gezien als een waardevolle bron van omega-3 vetzuren. Ook van kabeljauw of kabeljauwvis kun je prachtige gerechten toveren. (Image source: 123rf.com / 112436584)

Gefermenteerde levertraan staat relatief hoog aangeschreven omdat het zuiver is en zonder chemische processen gemaakt wordt.

Het fermentatieproces verhoogt het gehalte aan voedingsstoffen en er treden soortgelijke reacties op als in de menselijke spijsvertering, die door het lichaam bijzonder goed verwerkt kunnen worden.

Uit welke ingrediënten bestaat levertraan?

De dunne, geelachtige tot bruinachtige visolie is een uitstekende bron van vitamines. Het aandeel van vitamine A en D is bijzonder hoog. Levertraan bevat ook vitamine E en omega-3 vetzuren. (2)

De meervoudig onverzadigde vetzuren verbeteren de stromingseigenschappen van het bloed, hebben een ontstekingsremmend effect, verlagen het cholesterolgehalte en voorkomen hart- en vaatziekten. (3)

Bovendien bevat levertraan ook jodium en fosfor en kleine hoeveelheden kalium, calcium en zwavel. Levertraan bevat veel vitamine D en kan zo botverlies verminderen en tegengaan.

Ingrediënt Hoeveelheid inhoud 100g Levertraan Effect
Omega-3 vetzuren 25% Cardiovasculaire gezondheid, Bloeddrukverlaging, Stabilisatie vaten, Anti veroudering, Vitaliteit haar, Wondgenezing,
Retinol/Vitamine A 30000 μg groei, nieuwe celvorming, bevordert het gezichtsvermogen, voorkomt celbeschadiging
Vitamine D 330 μg vorming van botten, tanden en gewrichten, intact immuunsysteem, vorming en behoud van normale spierfunctie, normale celdeling, hormonaal evenwicht, ontstekingsremmend, joie de vivre, mentale prestatiefunctie
Vitamine E 20 mg antioxidant, ontstekingsremmend en kankerbestrijdend, ondersteunt het immuunsysteem
Jodium 850 μg Mineraal dat de sterkte van botten en tanden verzekert, de energieproductie bevordert, Bouwt celwanden
Fosfor 1 mg Bouwt celwanden, zuur en alkalisch evenwicht, geneest wonden

Vitamine D is ook verantwoordelijk voor onze gemoedstoestand – levertraan kan de symptomen van angst en depressie verminderen.

Welk effect heeft levertraan?

Levertraan is al duizenden jaren bekend als volksremedie. In principe echter bevordert levertraan de celvernieuwing en spieropbouw, verlaagt de bloeddruk en het bloedvet, en brengt het cardiovasculaire systeem op gang. (3)

Bovendien kan levertraan het gezichtsvermogen versterken, een ontstekingsremmend en wondhelend effect hebben en het zenuwstelsel versterken. Bij gebruik als zalf kan levertraan je ook helpen bij gewrichtsaandoeningen.

Tientallen jaren lang kreeg men kinderen elke dag een lepel olie om hun groei en immuunsysteem te versterken. (4)

Van levertraan wordt ook gezegd dat het een stofwisselingsbevorderende functie heeft. Vooral in de na-oorlogse periode werd levertraan als een noodzaak beschouwd.

Pas toen het toxische effect bij een overdosis bekend werd, schakelde men over op alternatieven.

Geleidelijk aan werd levertraan bijna geheel van de markt verdrongen door de grote keuze aan vitaminepreparaten.

Intussen echter wint de natuurgeneeskunde weer aan belang en wordt levertraan steeds vaker in de apotheek gekocht. Vooral in de Scandinavische landen nemen steeds meer mensen het preparaat weer in.

De visolie voorziet de cellen van vitamine D, vooral in maanden met weinig zonlicht, en gaat depressie en osteoporose tegen. Er is ook een tekort aan vitamine D in Duitsland en levertraan kan dienen als een nuttig voedingssupplement.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van levertraan?

Levertraan bevordert de spiergroei en celvernieuwing, kan de bloeddruk verlagen, heeft een positief effect op het bloedlipidengehalte, ondersteunt het gezichtsvermogen, voorkomt kinderziekten en versterkt het cardiovasculaire systeem. (4)

Het gaat ook depressie en osteoporose tegen. Ook de vitaliteit van huid en haar en de genezing van wonden hebben baat bij inname van visolie.

Wist je dat levertraan in belangrijke mate kan bijdragen tot de gezondheid van je gebit?

Onderzoekers bestudeerden de niveaus van vitamine D3 in het bloedserum van vrijwilligers. Ze ontdekten dat degenen die hogere niveaus vitamine D3 in hun bloed hadden, minder vatbaar waren voor wortelziekte en over het algemeen gezondere tanden hadden.

Levertraan is een uitstekende manier om je lichaam te voorzien van de vitamine D3 die het nodig heeft.

Het immuunsysteem wordt versterkt en ontstekingen in het lichaam worden geremd. Vooral in het begin van de 20e eeuw werd levertraan gezien als een natuurlijk geneesmiddel tegen vele ziekten.

Talloze moeders gaven hun kinderen elke ochtend een lepel levertraan in de hoop dat ze er groot en sterk van zouden worden.

Hoeveel kost levertraan?

In principe varieert de prijs van levertraan, afhankelijk van de fabrikant, de hoeveelheid, maar ook de kwaliteit.

Voor een hoogwaardig product kun je uitgaan van een prijs van 0.30 € per 5 ml; in capsulevorm is de prijs ongeveer 0.15 € per capsule.

Wat zijn de alternatieven voor levertraan?

Twee alternatieven voor levertraan zouden de volgende zijn

 • Zalmolie
 • Algenolie

Zalmolie wordt verkregen uit zalm, die bijzonder rijk is aan omega-3 vetzuren en, net als levertraan, positieve effecten heeft op het cardiovasculaire systeem, het triglyceridengehalte en het cholesterolgehalte.

Zalmolie is ook verkrijgbaar in capsulevorm. Men zegt zelfs dat het aderverkalking voorkomt, oogziekten verlicht en ziekten als de ziekte van Alzheimer voorkomt.

Levertraan wordt er ook vaak van verdacht een bron van schadelijke stoffen te zijn, en daarom nemen sommige mensen graag hun toevlucht tot het alternatief van algenolie. Dit maakt ook een vegetarische inname van soortgelijke voedingsstoffen mogelijk.

De volgende tabel vergelijkt deze twee oliën met levertraan:

soort olie effect
levertraan spieropbouw, celregeneratie, bloeddrukverlaging, regulering van bloedlipiden, verbetering van het gezichtsvermogen, cardiovasculaire versterking, preventie van depressie en osteoporose
zalmolie cardiovasculair systeem, tryglyceridengehalte, cholesterolgehalte, Preventie arteriosclerose en ziekte van Alzheimer, verbetering gezichtsvermogen
Algenolie ontstekingsremmend, preventie reuma/artritis/cardiovasculaire ziekte, bloedverdunner, elasticiteit bindweefsel, Alzheimer rem, vernietigende werking op kankercellen

Algenolie wordt gewonnen uit een microalg, waardoor het risico van verontreiniging door verontreinigende stoffen geringer is. Algenolie bevat ook hoogwaardige omega-3 vetzuren.

Besluit: Welke soorten levertraan zijn er en welke is geschikt voor jou?

Levertraan is verkrijgbaar in verschillende bereidingen

 • Levertraan in vloeibare vorm
 • Levertraan capsules
 • Leverolie zalf

Omdat vloeibare levertraan bij velen niet lekker smaakt, is het innemen van capsules een goed alternatief.

Vloeibare levertraan is echter de enige manier om de visolie helemaal zuiver te consumeren; capsules zijn immers meestal gemaakt van gelatine of plantaardige cellulose en er wordt een bindmiddel gebruikt.

Deze zijn echter reukloos en smaakloos en kunnen ’s morgens snel en gemakkelijk ingenomen worden. De olie in de capsules wordt gewonnen uit kabeljauwlever.

In termen van prijs is vloeibare levertraan echter veel goedkoper.

Wat zijn de voordelen en nadelen van vloeibare levertraan?

Voordelen
 • Zuivere dosis
 • Ook verkrijgbaar in smaken
 • Bespaart geld
 • Kan ook voor dieren gebruikt worden
Nadelen
 • Onaangename smaak
 • Niet lang houdbaar

Wat onderscheidt levertraancapsules en wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen
 • geen onaangename smaak
 • snel en gemakkelijk in te nemen
Nadelen
 • niet zuiver verkrijgbaar
 • hogere prijs

Waarin onderscheidt levertraan zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Levertraan is ook verkrijgbaar in zalfvorm en wordt hier vooral gebruikt voor wondbehandeling. De waardevolle ingrediënten van de visolie ondersteunen de weefselvorming, wat wonden sneller helpt genezen.

Voordelen
 • Voor uitwendig gebruik
 • Bevordert wondgenezing
 • Ook geschikt voor dieren
Nadelen
 • Alleen voor uitwendig gebruik
 • Er kunnen allergieën optreden

Aan de zalven wordt vaak zink toegevoegd, dat ook een ontstekingsremmend effect heeft. Je vindt vaak levertraan zalven die gemaakt zijn voor dierbehandelingen.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om levertraan te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om levertraan producten te vergelijken en te evalueren.

Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde levertraan geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Etikettering
 • Ingrediënten
 • Prijs

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Etikettering

Als op het etiket van het preparaat dat je wilt kopen de Duitse geneesmiddelenvoorschriften staan, zit je aan de veilige kant.

Dit garandeert dat het product van hoge kwaliteit en vervaardiging is.

Het kwaliteitslabel van de vis waaruit de levertraan wordt verkregen is bijzonder belangrijk, want producten uit de zee zijn vaak verontreinigd met schadelijke stoffen. (Image source: 123rf.com / 91591652)

Je moet ook letten op een goed aangegeven verontreinigende stoffen analyse, want andere zeeproducten kunnen giftige stoffen of zware metalen bevatten.

Ingrediënten

De levertraan die je koopt moet uit zoveel mogelijk van de waardevolle visolie bestaan.

Vaak is maar 60% van de inhoud visolie en zit de rest vol met laagwaardige additieven zoals plantaardige oliën, conserveringsmiddelen, smaakstoffen of kunstmatige vitamines.

Bovendien moet erop gelet worden dat de concentratie van vitamine A en D niet te hoog is.

Prijs

Bij levertraan producten gaat de kwaliteit hand in hand met de prijs. Een product van hoge kwaliteit moet ongeveer 30 cent per 5 ml kosten, wat een prijs maakt van 20 euro per 100 ml.

Wetenswaardigheden over levertraan

Tot slot willen we nog een paar belangrijke vragen over levertraan en de inname ervan beantwoorden.

Je komt te weten wanneer en hoelang je levertraan moet innemen, of je er een overdosis van kunt nemen en hoe levertraan bij dieren gebruikt kan worden.

Wanneer en hoe lang moet ik levertraan innemen?

Je moet je arts raadplegen voordat je levertraan inneemt. Je moet je ook altijd aan de aanbevolen dosis houden.

Tegenwoordig wordt levertraan vaker in capsulevorm genomen, want dat bespaart je de onaangename smaak. (Image source: 123rf.com / 47894949)

Als je geen vloeibare visolie kunt nemen vanwege de intense smaak, kun je ook preparaten gebruiken met toegevoegde smaakstoffen zoals citroen of gember.

Of, als je het makkelijker vindt om een capsule door te slikken, is er ook hier een ruime keuze.

De meest gebruikelijke tijd om het in te nemen is direct ’s morgens voor het ontbijt en/of ’s avonds. De aanbevolen dosering is 5 tot 10 ml per persoon en in capsulevorm tweemaal daags een capsule.

Om een effect op de gezondheid te merken, moet levertraan minstens 3 tot 12 weken continu ingenomen worden.

Kan ik een overdosis levertraan nemen?

Bij inname van levertraan moet je altijd oppassen voor overdosering, want door het hoge vitamine A gehalte kan de aanbevolen dagelijkse dosis overschreden worden als er te veel van wordt ingenomen.

Als dit regelmatig het geval is, leidt dat tot hypervitaminose, wat zich uit in duizeligheid, hoofdpijn en overgeven.

Hoge bloeddruk kan het gevolg zijn van langdurige overdosering.

Een overdosis van de vitamine over een periode van maanden kan leiden tot verlies van lichaamshaar, hoge bloeddruk, kalkafzettingen of zelfs vergroting van milt en lever.

Ook van vitamine D kun je een overdosis krijgen. Omdat vitamine D tot een maand in het lichaam kan worden opgeslagen, kan het niveau overschreden worden.

Wist je dat levertraan hoge hoeveelheden vitamine A bevat?

Vitamine A is een belangrijke groeifactor voor onze zenuwcellen en is ook belangrijk voor een gezonde huidfunctie.

Dan zijn er verschijnselen die lijken op die van een overdosis vitamine A; bovendien kunnen vermoeidheid, ernstige dorst, verlies van eetlust en, in het ergste geval, hartschade optreden.

Volgens de Duitse Voedingsvereniging is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid levertraan 5 tot 10 ml per dag voor een volwassen persoon.

Hoe kun je levertraan bij dieren gebruiken?

Levertraan kan ook goed zijn voor je huisdier. Het zorgt voor een mooie vacht, voorkomt haaruitval en ondersteunt de stofwisseling en de botstructuur.

Honden en katten tot 20 kg lichaamsgewicht kunnen tweemaal per week een halve theelepel krijgen. Vanaf 40 kg wordt een theelepel aangeraden en als je huisdier meer dan 60 kg weegt, kan het zelfs een eetlepel nemen.

Hoe bewaar ik levertraan?

Omdat levertraan snel ranzig wordt, moet het beschermd tegen licht en goed afgesloten bewaard worden.

Je kunt de visolie ook het beste op een koele plaats bewaren en zo snel mogelijk na opening van het flesje opgebruiken. Gefermenteerde levertraan is tot 36 maanden houdbaar, zelfs zonder koeling.

(Beeldbron: 123rf.com / 47682461)

Referenties (4)

1. McCullough PJ, Lehrer DS. Vitamin D, cod liver oil, sunshine, and phototherapy: Safe, effective and forgotten tools for treating and curing tuberculosis infections - A comprehensive review. J Steroid Biochem Mol Biol. 2018 Mar;177:21-29.
Bron

2. Hernigou P, Auregan JC, Dubory A. Vitamin D: part II; cod liver oil, ultraviolet radiation, and eradication of rickets. Int Orthop. 2019 Mar;43(3):735-749.
Bron

3. R Lorenz, U Spengler, S Fischer, J Duhm, and P C Weber. Platelet function, thromboxane formation and blood pressure control during supplementation of the Western diet with cod liver oil. Circulation. 1983;67:504–511
Bron

4. Forsmo S, Fjeldbo S, Langhammer A. Childhood Cod Liver Oil Consumption and Bone Mineral Density in a Population-based Cohort of Peri- and Postmenopausal Women: The Nord-Trøndelag Health Study. American Journal of Epidemiology, Volume 167, Issue 4, 15 February 2008, Pages 406–411.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
McCullough PJ, Lehrer DS. Vitamin D, cod liver oil, sunshine, and phototherapy: Safe, effective and forgotten tools for treating and curing tuberculosis infections - A comprehensive review. J Steroid Biochem Mol Biol. 2018 Mar;177:21-29.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Hernigou P, Auregan JC, Dubory A. Vitamin D: part II; cod liver oil, ultraviolet radiation, and eradication of rickets. Int Orthop. 2019 Mar;43(3):735-749.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
R Lorenz, U Spengler, S Fischer, J Duhm, and P C Weber. Platelet function, thromboxane formation and blood pressure control during supplementation of the Western diet with cod liver oil. Circulation. 1983;67:504–511
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Forsmo S, Fjeldbo S, Langhammer A. Childhood Cod Liver Oil Consumption and Bone Mineral Density in a Population-based Cohort of Peri- and Postmenopausal Women: The Nord-Trøndelag Health Study. American Journal of Epidemiology, Volume 167, Issue 4, 15 February 2008, Pages 406–411.
Ga naar bron
Recensies