Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

22Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

60Verzamelde opmerkingen

Van Maca wordt gezegd dat het het potentiewonder van de Inca’s was. Je hebt al gehoord dat deze plant helpt tegen seksuele problemen en dat ze ook andere klachten kan verlichten? Maar je bent nog onzeker en wil meer weten over de wetenschappelijke achtergrond, de dosering en mogelijke aankoopcriteria? Dan is dit artikel precies goed voor je.

In onze Maca test 2023 geven we je alle belangrijke informatie over de wonderplant Maca. We vertellen je niet alleen welke effecten de geneeskrachtige plant verondersteld wordt te hebben, maar geven je ook wetenschappelijk bewijs.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Maca komt uit de Peruviaanse Andes. De wortelknol van de plant wordt gebruikt voor de productie van poeder, capsules en tabletten.
  • Vooral van zwarte maca wordt gezegd dat het seksuele problemen kan oplossen. Het effect is echter niet duidelijk door studies bewezen.
  • Vrouwen in de menopauze kunnen hun hormonen in evenwicht brengen door maca te nemen. Op deze manier kunnen eventuele klachten verlicht worden. Het innemen van maca kan ook helpen tegen depressieve stemmingen.

Maca: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen van Maca producten

Bij het kopen van producten met Maca zijn vooral de volgende aspecten van belang:

Er zijn diverse producten met Maca die sterk verschillen in dosering en ook in prijs. Door de juiste keuze te maken voor je behoeften, kun je geld besparen en je lichaam alleen voeden wat echt goed voor het is. Kwaliteit en dosering zijn daarom de twee belangrijkste punten waar je bij je aankoop op moet letten.

Dosering

Vooral bij capsules zijn er veel verschillende varianten die verschillende doseringen hebben. Afhankelijk van hoeveel Maca extract er in zit, verschilt de hoeveelheid die per dag genomen moet worden. Er zijn producten die je maar één capsule per dag hoeft in te nemen.

De dosering is van cruciaal belang, want een hoge dosis is niet altijd beter. Je kunt daarom het beste van een arts of een bekwame contactpersoon te weten komen welke variant voor jou het beste is.

Kwaliteit

Zoals met elk ander voedingssupplement wil je je lichaam versterken door Maca producten te nemen. Maar dit werkt alleen als de producten van de hoogste kwaliteit zijn. De meeste fabrikanten bieden certificaten aan waarmee de produktie getraceerd kan worden.

Bij Maca poeder, maar ook bij capsules, is zuiverheid het belangrijkst. Het is belangrijk dat geen onnodige additieven worden toegevoegd, bijvoorbeeld om de smaak of de kleur te verbeteren.

De hoeveelheid macamiden in het product is van groot belang voor de kwaliteit. De waarde moet op de verpakking vermeld staan. Een biologisch kwaliteitslabel zegt ook veel over hoe goed de producten verwerkt zijn.

Toedieningsvorm

Maca kan vooral in pure vorm ingenomen worden als poeder of als capsules. Het voordeel van poeder is dat je weet wat je inneemt. Je kunt zien wat er in het product zit en in de meeste gevallen is het poeder van zeer hoge kwaliteit.

Capsules zijn gemakkelijker mee te nemen als je onderweg bent en zijn gemakkelijker te doseren. Veel maca capsules bevatten ook andere voedingsstoffen zoals L-arginine of andere vitamines die het effect van maca positief kunnen beïnvloeden.

Deskundigen raden aan de extracten in te nemen die in de capsules zitten, omdat dit de beste manier is om de actieve ingrediënten op te nemen. (2)

Doorslaggevend is wat je persoonlijk verkiest. Als je het moeilijk vindt om tabletten door te slikken, is het poeder zinvol. Het smaakt aards en grasachtig, wat een beetje onbekend kan zijn.

Type

Er zijn rode, zwarte, paarse en gele maca. De verschillende soorten hebben een verschillende samenstelling van ingrediënten. Er wordt dan ook gezegd dat ze verschillende effecten hebben. Van zwarte maca bijvoorbeeld wordt gezegd dat hij het beste is voor het stimuleren van de spermaproductie. (7)

Verdere studies zijn nodig om de soorten en hun effecten precies van elkaar te onderscheiden. In capsules met Maca extract wordt meestal een mengsel van de soorten gebruikt. Als er maar één soort maca gebruikt wordt, wordt dat vaak apart aangegeven.

Gids: Veelgestelde vragen over Maca producten in detail beantwoord

Je vindt alle belangrijke informatie over Maca in de volgende rubrieken. We willen je uitgebreide kennis geven over de geneeskrachtige plant en je op de hoogte brengen van de laatste wetenschappelijke bevindingen.

Wat is Maca?

Maca is een geneeskrachtige plant uit Peru, waar hij al door de Inca’s gebruikt werd om zijn opwekkende en versterkende werking. De plant groeit in de hooglanden van de Peruviaanse Andes.

Maca bevat veel stoffen die positieve effecten op het lichaam hebben. Maca producten hebben een activerende werking, verhogen het concentratievermogen en beschermen de cellen tegen oxidatieve stress. (Image source: siobandholezal / pixabay)

De wortelknollen worden gebruikt voor de bereiding van Maca producten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de Maca soorten zwart, rood, geel en paars. Zowel de kleur als de hoogte van de teelt beïnvloeden de ingrediënten die in de knol zitten. (1)

Belangrijke werkzame bestanddelen van de wortelknol zijn de vitamines B1, B2 en C, en ook magnesium, , ijzer en koper. De plant helpt het lichaam op te peppen, de energiestofwisseling op peil te houden en het immuunsysteem te versterken.

Behalve deze essentiële voedingsstoffen bevat de maca wortel ook waardevolle secundaire plantaardige verbindingen:

  • Glucosinolaten (mosterdolie glyosiden): Maca krijgt zijn typische bittere, prikkelende smaak van deze stof. Het enzym myrosinase breekt de glucosinolaten af tot glucose (dextrose) en mosterdoliën (nitriles, thiocyanates, isothiocyanates). De plant gebruikt dit als bescherming tegen roofdieren, in het menselijk lichaam hebben de mosterdoliën een positief effect op de gezondheid.
  • Macamiden: Deze secundaire plantaardige stoffen worden alleen gevormd in de gedroogde maca wortel en zijn nog niet aanwezig in de verse knol. Ze hebben het grootste positieve effect op onze gezondheid.
  • Thiohydantoïnen: Dit zijn zwavelverbindingen die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de antibiotische werking van de plant.
  • Alkaloïden: Deze stikstofhoudende verbindingen worden in veel geneeskrachtige planten gevonden. Tot nu toe zijn er 18 alkaloïden in de maca knol ontdekt. Ze hebben een positief effect op het zenuwstelsel, bijvoorbeeld. (6)

Omdat mosterdoliën en ongezuiverde glucosinolaten goed oplosbaar zijn in vet, is het aan te bevelen de capsules of het poeder met voedsel in te nemen. Zo kunnen de ingrediënten het best via de darmen in het bloed worden opgenomen. (2)

De hoogste concentratie mosterdoliën is na twee uur in het bloed aanwezig. Macamiden worden ook via de darmen in de bloedbaan opgenomen. Hoe deze secundaire plantaardige stof zich in het lichaam verspreidt is nog niet helemaal duidelijk. (2)

Studies met dieren hebben echter aangetoond dat macamiden zelfs de longen en de hersenen kunnen binnendringen. (2)

Hoe werkt Maca?

Maca werd al door de Inca’s gebruikt als geneeskrachtige plant. Van de knol wordt gezegd dat hij verschillende werkingen heeft. In Duitsland is de maca plant vooral bekend om zijn activerende werking en potentieverhogende werking. Van de geneeskrachtige plant zijn de volgende werkingen bekend: (1, 10)

Activerend

De maca knol bevat macamiden en meervoudige suikers. Het is aangetoond dat deze een effect hebben tegen vermoeidheid. Bovendien bevordert het innemen ervan het herstel en de regeneratie na sportbeoefening.

Antioxidant en celbeschermend

Veel van de ingrediënten in de maca wortel voorkomen oxidatieve stress. Als er meer vrije radicalen in het lichaam zijn, maar de bijbehorende beschermende stoffen (antioxidanten) niet voldoende aanwezig zijn, ontstaat deze oxidatieve stress. (10)

Dit is vooral het geval als er sterke ontstekingsprocessen in het lichaam plaatsvinden. Dit beschadigt de cellen en verhoogt vervolgens de kans op ziekten op oudere leeftijd. (10)

Ontstekingsremmend

Sommige van de secundaire plantaardige stoffen in de maca knol remmen de productie van ontstekingsbevorderende boodschapperstoffen. Ze hebben dus een ontstekingsremmend effect en helpen het lichaam te herstellen. (9, 11)

Pijnstillend

Studies met ratten hebben aangetoond dat het innemen van Maca extract een pijnstillend effect heeft op neuropathische pijn en gewrichtspijn. Maca wortel zou dus een natuurlijk alternatief kunnen zijn voor conventionele behandelingen van deze soorten pijn. (11)

Prestatiebevorderend

Maca extract verhoogt het leer- en concentratievermogen. Dit is bewezen in studies met muizen. De zwarte Maca soort werkt hier bijzonder goed. (2)

Er zijn ook studies over de verbetering van de uithoudingsprestaties bij mannelijke wielrenners door inname van Maca. Er werd echter geen significant verschil gevonden tussen deze en de vergelijkingsgroep die een placebo nam. (2)

Werking tegen kanker

In sommige streken van Zuid-Amerika wordt Maca gebruikt om kanker te behandelen. Omdat de plant een celbeschermende werking heeft, zou het kunnen zijn dat inname ervan ook de groei van tumoren remt. Een effect tegen kanker is echter nog niet duidelijk bewezen. (9)

Hoe werkt Maca voor mannen en vrouwen?

De Maca plant werd vooral gebruikt door de inheemse volken van Peru omdat hij beschouwd werd als een afrodisiacum. Ook nu nog wordt de knol gebruikt om libido, vruchtbaarheid en potentie te verhogen. (8)

Van Maca is wetenschappelijk bewezen dat het een positief effect heeft op seksueel verlangen en potentie. Bovendien verhoogt het innemen ervan het aantal zaadcellen bij mannen en verbetert het de beweeglijkheid van het sperma. (Image source: Dainis Graveris / Unsplash)

Er wordt gezegd dat het de hormoonhuishouding van mannen en vrouwen in evenwicht brengt en de testosteronspiegel verhoogt. Daarom worden Maca producten vaak gebruikt bij seksuele afkeer, erectiestoornissen, moeilijkheden met het orgasme of pijn bij de geslachtsgemeenschap. (8)

Een duidelijk effect van de Maca wortel tegen seksuele problemen is nog niet bewezen. Er zijn verschillende studies met mannen en vrouwen die positieve effecten van de maca plant op seksueel verlangen en geestelijk en lichamelijk welzijn aantoonden.

sex effect
men Een studie met gezonde mannen van 21 tot 56 jaar toonde aan dat de maca plant het seksueel verlangen kan verhogen. (8) Een andere studie kon dit effect echter niet aantonen. Er werd echter aangetoond dat het innemen ervan het lichamelijk en geestelijk welzijn van de proefpersonen sterk verbeterde. Dit is ook een belangrijke factor voor een bevredigend seksleven. De maca plant kan ook helpen bij vruchtbaarheidsproblemen. Studies toonden aan dat het aantal zaadcellen, het volume van de zaadcellen en de beweeglijkheid van de zaadcellen toenamen als gevolg van inname. (7)
Frauen Eén studie toonde een positief effect van de maca knol op seksueel verlangen bij vrouwen. Maca zou ook een bijzonder positief effect kunnen hebben op vrouwen in de menopauze. Dit komt omdat de psychische klachten tijdens de menopauze verminderd kunnen worden door het innemen van Maca extract. Dit resulteert in een verhoogd libido. Bij vrouwen in de menopauze zou Maca ook gebruikt kunnen worden om osteoporose (botverlies) tegen te gaan. (3, 5, 10)

Studies over het gebruik van Maca bij seksuele problemen zijn deels tegenstrijdig. Het effect op verminderd libido of verhoogde potentie is niet duidelijk bewezen.

Maca heeft echter een positief effect op de zenuwen en de hersenen. Door het in te nemen kan het stressniveau verlaagd worden, wat seksuele problemen kan oplossen.

Hoe moet Maca gedoseerd worden?

Gewoonlijk wordt tussen 1.500 mg en 3.000 mg van de gedroogde en verpoederde wortel genomen. Bij Maca extracten mag de dosis niet hoger zijn dan 2.000 mg per dag. Studies tonen aan dat inname tot 3.000 mg wortelpoeder per dag veilig is. Voorzichtigheid is echter geboden bij hoge doseringen, want er kunnen bijwerkingen optreden. (2)

Het Federaal Bureau voor Risicobeoordeling stelt geen maximumwaarde vast wegens gebrek aan informatie. Het is aan te bevelen Maca preparaten met hoge doses niet langer dan twaalf weken in te nemen. (4)

Welke bijwerkingen kan Maca veroorzaken?

Omdat het innemen van Maca een effect heeft op de hormoonhuishouding en de geslachtshormonen, is voorzichtigheid geboden bij de dosering.

In de volgende tabel vind je een overzicht van situaties waarin je voorzichtig moet zijn met het innemen van Maca preparaten. (1, 2, 4)

Situatie Mogelijke bijwerkingen van Maca
Zwangerschap en borstvoeding Er zijn geen afdoende studies over het gebruik van Maca extracten of gedroogd Maca poeder tijdens zwangerschap en borstvoeding. Het is daarom raadzaam ze niet in te nemen.
Medicijnen innemen Tot nu toe zijn er geen wisselwerkingen met medicijnen bekend. Maar voor de zekerheid moet je toch even bij je arts informeren.
Maagdarmstoornissen De mosterdoliën die in maca zitten, kunnen problemen veroorzaken als je aan maag- en darmstoornissen lijdt. In dit geval verdient gegelatineerd Maca poeder de voorkeur. Dit komt omdat het innemen van extracten of zuiver Maca poeder kan leiden tot scheuren van het darmslijmvlies, maagkrampen en winderigheid.
Hoge bloeddruk en leverziekte Maca preparaten mogen alleen na overleg met een arts ingenomen worden. Er zijn nog geen sluitende studies over dit onderwerp.
Stolsel en jodiumtekort Producten gemaakt van de verse Maca knol en poeder bevatten een grote hoeveelheid glucosinolaten, die de vorming van struma kunnen bevorderen en de opname van jodium kunnen beïnvloeden.
Nierziekte Er zit veel kalium in de maca plant. Zieke nieren kunnen kalium slechter uitscheiden, en daarom moet de inname van Maca preparaten met de arts besproken worden in geval van nierziekte.

Er zijn nog geen duidelijke studies over welke dosering aan te bevelen is en op welk punt een overdosis mogelijk is.

Welke soorten Maca producten zijn er?

Maca producten zijn er in verschillende soorten. Afhankelijk van hoe de plant verwerkt wordt, worden er andere actieve bestanddelen uitgehaald die de werking beïnvloeden.

Maca rauw poeder

Het poeder van de rauwe Maca wortel bevat een grote hoeveelheid macamiden. De wortel wordt gedroogd voor de productie en dan gemalen. Dit is ook de traditionele produktiewijze zoals die in Zuid-Amerika wordt toegepast.

Capsules met Maca extract

Maca extract bevat de waardevolle bestanddelen van de plant in geconcentreerde vorm. Er zijn maar heel weinig studies hierover, maar het lijkt erop dat deze producten het grootste effect hebben. Door de hoge dosering kunnen echter ook bijwerkingen optreden.

De werking van de capsules verschilt naargelang de gebruikte soort, nl. zwart, geel, rood of paars, en de bereidingswijze. Dit komt omdat verschillende preparaten verschillende stoffen uit de maca wortel vrijmaken.

Gelatiniseerde Maca

Gelatiniseerde Maca is bijzonder geschikt voor mensen die gevoelig zijn en maag- en darmproblemen hebben. Om het te produceren wordt de wortel zachtjes gekookt en dan vaak tot poeder verwerkt. Door koken gaan echter waardevolle ingrediënten verloren, waardoor de werking vermindert.

Wat kosten Maca producten?

De prijzen van Maca producten lopen sterk uiteen. Je kunt de preparaten kopen voor tussen de 10 € en 30 €. Verantwoordelijk voor deze verschillende prijzen zijn de verwerkingsmethode en de kwaliteit van de produkten.

Maca kan in verschillende vormen genomen worden. Afhankelijk van de soort bewerking verschillen het effect en de prijs. (Image source: Elsa Olofsson / Unsplash)

Het duurst is Maca rauw poeder, dat tot €30 kan kosten. Capsules met Maca extract zijn ook relatief duur. Het productieproces is complex en vaak worden extra voedingsstoffen zoals vitamine B12 toegevoegd. Deze preparaten zijn verkrijgbaar voor tussen de €15 en €25. Producten met gegelatineerde Maca zijn verkrijgbaar voor tussen € 10 en € 20.

Welke alternatieven zijn er voor Maca?

Behalve Maca zijn er ook andere geneeskrachtige planten waarvan men zegt dat ze een soortgelijke werking hebben. Deze staan in de volgende tabel:

Alternatief Effect
Curcuma Ontstekingsremmend en kankerprofylaxe
Tarwegras Antioxidant en celbeschermend
Lady’s mantle Ontspannend en antispasmodisch bij vrouwen, Potentieverhogend bij mannen
Brandnetle stimuleert de bloedsomloop in de geslachtsdelen

Van kurkuma wordt ook gezegd dat het een stimulerende werking heeft, en deze knol wordt ook gebruikt om kanker te voorkomen. (12) Van Maca wordt gezegd dat het antioxiderende en celbeschermende effecten heeft, en tarwegras heeft hetzelfde effect. Het kan ontstekingsremmend werken en kan zelfs in je eigen tuin gekweekt worden. (13)

Er zijn ook verschillende alternatieven voor maca om het libido te stimuleren en de potentie te verhogen. Daaronder zijn ook inheemse planten. Vrouwenmantel kan verbetering brengen bij vrouwelijke aandoeningen. De plant heeft een ontspannende en ontkrampende werking, en bij mannen kan vrouwenmantel potentieverhogend werken. (14)

Brandnetels stimuleren de bloedsomloop in de geslachtsorganen en het bekken. Vooral de gedroogde en gemalen zaden van de plant hebben een afrodisiacum effect. (15)

Beeldbron: Yastremska / 123rf

Referenties (15)

1. LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases; 2012–. Maca. 2019 Apr 10. PMID: 31643869. Maca stammt aus den peruanischen Anden, der Pflanze werden viele positive Wirkungen auf den Körper nachgesagt. In diesem Artikel werden Basisinformationen zu dieser Pflanze gesammelt. So wird ein Überblick über die Wirkstoffe und die Wirkweise gegeben.
Bron

2. Gonzales-Arimborgo C, Yupanqui I, Montero E, et al. Acceptability, Safety, and Efficacy of Oral Administration of Extracts of Black or Red Maca (Lepidium meyenii) in Adult Human Subjects: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Pharmaceuticals (Basel). 2016;9(3):49. Published 2016 Aug 18. doi:10.3390/ph9030049 Maca wird immer beliebter, um verschiedene Beschwerden zu bekämpfen. In dieser klinischen Studie wurden 175 Teilnehmer untersucht, die täglich 3 g Maca Extrakt oder ein Placebo-Medikament einnahmen. Die Autoren kamen zu dem Ergebnis, dass Maca Extrakt positive Effekte auf den Körper hat. Bei der Einnahme kam es zu keinen Unverträglichkeiten oder anderen Problemen.
Bron

3. Brooks NA, Wilcox G, Walker KZ, Ashton JF, Cox MB, Stojanovska L. Beneficial effects of Lepidium meyenii (Maca) on psychological symptoms and measures of sexual dysfunction in postmenopausal women are not related to estrogen or androgen content. Menopause. 2008 Nov-Dec;15(6):1157-62. doi: 10.1097/gme.0b013e3181732953. PMID: 18784609. In dieser Studie wurden 14 Frauen nach der Menopause untersucht. Sie nahmen 3,5 g Maca pro Tag über 6 Wochen ein. Durch das Sammeln von Blutproben kamen die Autoren zu dem Ergebnis, dass die Einnahme von Maca keinen Einfluss auf den Hormonhaushalt hatte. Allerdings wurden signifikante Unterschiede bei psychische Symptomen festgestellt.
Bron

4. Bundesinstitut für Risikobewertung Das Bundesinstitut für Risikobewertung gibt Bewertungen zu Nahrungsergänzungsmitteln heraus. In diesem Bericht wird herausgearbeitet, welche Menge an Maca unbedenklich ist. Zudem wird angegeben, welche Risiken durch eine Überdosierung oder falsche Einnahme entstehen können.
Bron

5. Dording CM, Schettler PJ, Dalton ED, et al. A double-blind placebo-controlled trial of maca root as treatment for antidepressant-induced sexual dysfunction in women. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:949036. doi:10.1155/2015/949036 Maca gilt als Aphrodisiakum und soll bei Frauen die Libido steigern. In dieser Studie wird dies an 45 Frauen untersucht. Sie nahmen über 12 Wochen 3,0 g Maca pro Tag ein. Die Autoren kamen zu dem Ergebnis, dass Maca besonders nach der Menopause sexuelle Probleme lösen kann.
Bron

6. Esparza E, Hadzich A, Kofer W, Mithöfer A, Cosio EG. Bioactive maca (Lepidium meyenii) alkamides are a result of traditional Andean postharvest drying practices. Phytochemistry. 2015 Aug;116:138-148. doi: 10.1016/j.phytochem.2015.02.030. Epub 2015 Mar 25. PMID: 25817836. Maca gibt es bei uns vor allem in getrockneter Form oder in Kapseln zu kaufen. In diesem Artikel wird untersucht, wie sich die Inhaltsstoffe von frischem Maca und der getrockneten Knolle unterscheiden. Besonders Alkamide werden erst beim Trocknen gebildet.
Bron

7. Gonzales GF, Cordova A, Gonzales C, Chung A, Vega K, Villena A. Lepidium meyenii (Maca) improved semen parameters in adult men. Asian J Androl. 2001 Dec;3(4):301-3. PMID: 11753476. Maca wird nachgesagt, die Fruchtbarkeit von Männern zu steigern. In dieser Studie wurden neun Männer über 4 Monate mit Maca Tabletten versorgt. Die Autoren kamen zu dem Ergebnis, dass sich das Samenvolumen, sowie die Anzahl der Spermien durch die Einnahme erhöhten. Auch die Beweglichkeit der Spermien verbesserte sich.
Bron

8. Gonzales GF, Córdova A, Vega K, Chung A, Villena A, Góñez C, Castillo S. Effect of Lepidium meyenii (MACA) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men. Andrologia. 2002 Dec;34(6):367-72. doi: 10.1046/j.1439-0272.2002.00519.x. PMID: 12472620. In dieser Studie wurden Männer zwischen 21 und 56 untersucht, die über 12 Wochen Maca einnahmen. Die Autoren kamen zu dem Schluss, dass Maca die sexuelle Lust bei Männern steigert. Das Testosteronlevel und der Östradiol-Spiegel veränderten sich nicht.
Bron

9. Gonzales GF, Valerio LG Jr. Medicinal plants from Peru: a review of plants as potential agents against cancer. Anticancer Agents Med Chem. 2006 Sep;6(5):429-44. doi: 10.2174/187152006778226486. PMID: 17017852. Natürliche Komponenten spielen in der Bekämpfung von Krebs eine äußerst wichtige Rolle. Auch Maca wird zur Therapie eingesetzt. Die Pflanze kann das Tumorwachstum hemmen. In dieser Studie wird ein Überblick über die biologische Zusammensetzung der Pflanze gegeben und wie sie gegen Krebs wirkt.
Bron

10. Henauer, S. (2014): Maca: Superfood, Aphrodisiakum, Hype? Schweiz Z Ganzheitsmed 2014;26:364–367. Maca gilt als Aphrodisiakum und soll sehr wohltuend für den Körper und die Psyche sein. Aber was steckt tatsächlich dahinter? In diesem Artikel werden verschiedene bereits bestehende Studien herangezogen um das Superfood Maca genauer zu beleuchten. Dabei ging relativ klar hervor, dass Maca tatsächlich sehr positiv auf sexuelles Verlangen, Spermienbildung und Wechseljahrbeschwerden wirkt.
Bron

11. Tenci B, Di Cesare Mannelli L, Maresca M, Micheli L, Pieraccini G, Mulinacci N, Ghelardini C. Effects of a water extract of Lepidium meyenii root in different models of persistent pain in rats. Z Naturforsch C J Biosci. 2017 Oct 26;72(11-12):449-457. doi: 10.1515/znc-2016-0251. PMID: 28822987. Maca soll eine positive Wirkung bei Schmerzen haben und Entzündungsprozesse im Körper hemmen. In dieser wissenschaftlichen Untersuchung wurde Mäusen Maca Extrakt in Wasser verabreicht. Die Autoren kamen zu dem Schluss, dass neuropathische Schmerzen und Gelenksschmerzen durch die Einnahme von Maca Extrakt gelindert werden kann.
Bron

12. Dosoky NS, Setzer WN. Chemical Composition and Biological Activities of Essential Oils of Curcuma Species. Nutrients. 2018;10(9):1196. Published 2018 Sep 1. doi:10.3390/nu10091196 Kurkuma wird in der Medizin schon lange verwendet, um verschiedenste Beschwerden zu lindern. Vor allem die essenziellen Öle aus der Pflanze unterstützen die Bekämpfung von Krankheiten. In diesem Artikel wird untersucht, wie diese Öle im Körper wirken und wofür sie eingesetzt werden können.
Bron

13. Gore RD, Palaskar SJ, Bartake AR. Wheatgrass: Green Blood can Help to Fight Cancer. J Clin Diagn Res. 2017 Jun;11(6):ZC40-ZC42. doi: 10.7860/JCDR/2017/26316.10057. Epub 2017 Jun 1. PMID: 28764290; PMCID: PMC5534514. Weizengras gilt als wahres Wundermittel. Es soll antioxidativ und zellschützend wirken und so auch in der Prophylaxe und Behandlung von Krebs wirksam sein. In diesem Artikel wird beschrieben wie Weizengras im Körper wirkt und welche positiven Effekte es hat.
Bron

14. Küpeli Akkol E, Demirel MA, Bahadır Acıkara O, Süntar I, Ergene B, Ilhan M, Ozbilgin S, Saltan G, Keleş H, Tekin M. Phytochemical analyses and effects of Alchemilla mollis (Buser) Rothm. and Alchemilla persica Rothm. in rat endometriosis model. Arch Gynecol Obstet. 2015 Sep;292(3):619-28. doi: 10.1007/s00404-015-3665-6. Epub 2015 Feb 21. PMID: 25700659. Frauenmantel wird in der Pflanzenmedizin schon lange eingesetzt, um Beschwerden von Frauen zu mindern. In dieser wissenschaftlichen Untersuchung wurde die Wirkung der Pflanze auf Ratten untersucht. Die Autoren kamen zu dem Schluss, dass Frauenmantel positive Effekte auf die Fruchtbarkeit haben kann.
Bron

15. Di Lorenzo C, Dell'Agli M, Badea M, Dima L, Colombo E, Sangiovanni E, Restani P, Bosisio E. Plant food supplements with anti-inflammatory properties: a systematic review (II). Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(5):507-16. doi: 10.1080/10408398.2012.691916. PMID: 23391017. Die Brennnessel wird in der Pflanzenmedizin eingesetzt, um Entzündungen zu bekämpfen aber auch um sexuelle Probleme zu verbessern. In diesem Artikel wird die Wirkungsweise von sechs Heilpflanzen untersucht. So soll herausgefunden werden, welche Effekte diese Pflanzen auf den Körper haben und wofür sie eingesetzt werden können.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases; 2012–. Maca. 2019 Apr 10. PMID: 31643869. Maca stammt aus den peruanischen Anden, der Pflanze werden viele positive Wirkungen auf den Körper nachgesagt. In diesem Artikel werden Basisinformationen zu dieser Pflanze gesammelt. So wird ein Überblick über die Wirkstoffe und die Wirkweise gegeben.
Ga naar bron
Klinische Studie
Gonzales-Arimborgo C, Yupanqui I, Montero E, et al. Acceptability, Safety, and Efficacy of Oral Administration of Extracts of Black or Red Maca (Lepidium meyenii) in Adult Human Subjects: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Pharmaceuticals (Basel). 2016;9(3):49. Published 2016 Aug 18. doi:10.3390/ph9030049 Maca wird immer beliebter, um verschiedene Beschwerden zu bekämpfen. In dieser klinischen Studie wurden 175 Teilnehmer untersucht, die täglich 3 g Maca Extrakt oder ein Placebo-Medikament einnahmen. Die Autoren kamen zu dem Ergebnis, dass Maca Extrakt positive Effekte auf den Körper hat. Bei der Einnahme kam es zu keinen Unverträglichkeiten oder anderen Problemen.
Ga naar bron
Klinische Studie
Brooks NA, Wilcox G, Walker KZ, Ashton JF, Cox MB, Stojanovska L. Beneficial effects of Lepidium meyenii (Maca) on psychological symptoms and measures of sexual dysfunction in postmenopausal women are not related to estrogen or androgen content. Menopause. 2008 Nov-Dec;15(6):1157-62. doi: 10.1097/gme.0b013e3181732953. PMID: 18784609. In dieser Studie wurden 14 Frauen nach der Menopause untersucht. Sie nahmen 3,5 g Maca pro Tag über 6 Wochen ein. Durch das Sammeln von Blutproben kamen die Autoren zu dem Ergebnis, dass die Einnahme von Maca keinen Einfluss auf den Hormonhaushalt hatte. Allerdings wurden signifikante Unterschiede bei psychische Symptomen festgestellt.
Ga naar bron
Stellungnahme
Bundesinstitut für Risikobewertung Das Bundesinstitut für Risikobewertung gibt Bewertungen zu Nahrungsergänzungsmitteln heraus. In diesem Bericht wird herausgearbeitet, welche Menge an Maca unbedenklich ist. Zudem wird angegeben, welche Risiken durch eine Überdosierung oder falsche Einnahme entstehen können.
Ga naar bron
Klinische Studie
Dording CM, Schettler PJ, Dalton ED, et al. A double-blind placebo-controlled trial of maca root as treatment for antidepressant-induced sexual dysfunction in women. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:949036. doi:10.1155/2015/949036 Maca gilt als Aphrodisiakum und soll bei Frauen die Libido steigern. In dieser Studie wird dies an 45 Frauen untersucht. Sie nahmen über 12 Wochen 3,0 g Maca pro Tag ein. Die Autoren kamen zu dem Ergebnis, dass Maca besonders nach der Menopause sexuelle Probleme lösen kann.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Esparza E, Hadzich A, Kofer W, Mithöfer A, Cosio EG. Bioactive maca (Lepidium meyenii) alkamides are a result of traditional Andean postharvest drying practices. Phytochemistry. 2015 Aug;116:138-148. doi: 10.1016/j.phytochem.2015.02.030. Epub 2015 Mar 25. PMID: 25817836. Maca gibt es bei uns vor allem in getrockneter Form oder in Kapseln zu kaufen. In diesem Artikel wird untersucht, wie sich die Inhaltsstoffe von frischem Maca und der getrockneten Knolle unterscheiden. Besonders Alkamide werden erst beim Trocknen gebildet.
Ga naar bron
Klinische Studie
Gonzales GF, Cordova A, Gonzales C, Chung A, Vega K, Villena A. Lepidium meyenii (Maca) improved semen parameters in adult men. Asian J Androl. 2001 Dec;3(4):301-3. PMID: 11753476. Maca wird nachgesagt, die Fruchtbarkeit von Männern zu steigern. In dieser Studie wurden neun Männer über 4 Monate mit Maca Tabletten versorgt. Die Autoren kamen zu dem Ergebnis, dass sich das Samenvolumen, sowie die Anzahl der Spermien durch die Einnahme erhöhten. Auch die Beweglichkeit der Spermien verbesserte sich.
Ga naar bron
Klinische Studie
Gonzales GF, Córdova A, Vega K, Chung A, Villena A, Góñez C, Castillo S. Effect of Lepidium meyenii (MACA) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men. Andrologia. 2002 Dec;34(6):367-72. doi: 10.1046/j.1439-0272.2002.00519.x. PMID: 12472620. In dieser Studie wurden Männer zwischen 21 und 56 untersucht, die über 12 Wochen Maca einnahmen. Die Autoren kamen zu dem Schluss, dass Maca die sexuelle Lust bei Männern steigert. Das Testosteronlevel und der Östradiol-Spiegel veränderten sich nicht.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Gonzales GF, Valerio LG Jr. Medicinal plants from Peru: a review of plants as potential agents against cancer. Anticancer Agents Med Chem. 2006 Sep;6(5):429-44. doi: 10.2174/187152006778226486. PMID: 17017852. Natürliche Komponenten spielen in der Bekämpfung von Krebs eine äußerst wichtige Rolle. Auch Maca wird zur Therapie eingesetzt. Die Pflanze kann das Tumorwachstum hemmen. In dieser Studie wird ein Überblick über die biologische Zusammensetzung der Pflanze gegeben und wie sie gegen Krebs wirkt.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Henauer, S. (2014): Maca: Superfood, Aphrodisiakum, Hype? Schweiz Z Ganzheitsmed 2014;26:364–367. Maca gilt als Aphrodisiakum und soll sehr wohltuend für den Körper und die Psyche sein. Aber was steckt tatsächlich dahinter? In diesem Artikel werden verschiedene bereits bestehende Studien herangezogen um das Superfood Maca genauer zu beleuchten. Dabei ging relativ klar hervor, dass Maca tatsächlich sehr positiv auf sexuelles Verlangen, Spermienbildung und Wechseljahrbeschwerden wirkt.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Tenci B, Di Cesare Mannelli L, Maresca M, Micheli L, Pieraccini G, Mulinacci N, Ghelardini C. Effects of a water extract of Lepidium meyenii root in different models of persistent pain in rats. Z Naturforsch C J Biosci. 2017 Oct 26;72(11-12):449-457. doi: 10.1515/znc-2016-0251. PMID: 28822987. Maca soll eine positive Wirkung bei Schmerzen haben und Entzündungsprozesse im Körper hemmen. In dieser wissenschaftlichen Untersuchung wurde Mäusen Maca Extrakt in Wasser verabreicht. Die Autoren kamen zu dem Schluss, dass neuropathische Schmerzen und Gelenksschmerzen durch die Einnahme von Maca Extrakt gelindert werden kann.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Dosoky NS, Setzer WN. Chemical Composition and Biological Activities of Essential Oils of Curcuma Species. Nutrients. 2018;10(9):1196. Published 2018 Sep 1. doi:10.3390/nu10091196 Kurkuma wird in der Medizin schon lange verwendet, um verschiedenste Beschwerden zu lindern. Vor allem die essenziellen Öle aus der Pflanze unterstützen die Bekämpfung von Krankheiten. In diesem Artikel wird untersucht, wie diese Öle im Körper wirken und wofür sie eingesetzt werden können.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Gore RD, Palaskar SJ, Bartake AR. Wheatgrass: Green Blood can Help to Fight Cancer. J Clin Diagn Res. 2017 Jun;11(6):ZC40-ZC42. doi: 10.7860/JCDR/2017/26316.10057. Epub 2017 Jun 1. PMID: 28764290; PMCID: PMC5534514. Weizengras gilt als wahres Wundermittel. Es soll antioxidativ und zellschützend wirken und so auch in der Prophylaxe und Behandlung von Krebs wirksam sein. In diesem Artikel wird beschrieben wie Weizengras im Körper wirkt und welche positiven Effekte es hat.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Küpeli Akkol E, Demirel MA, Bahadır Acıkara O, Süntar I, Ergene B, Ilhan M, Ozbilgin S, Saltan G, Keleş H, Tekin M. Phytochemical analyses and effects of Alchemilla mollis (Buser) Rothm. and Alchemilla persica Rothm. in rat endometriosis model. Arch Gynecol Obstet. 2015 Sep;292(3):619-28. doi: 10.1007/s00404-015-3665-6. Epub 2015 Feb 21. PMID: 25700659. Frauenmantel wird in der Pflanzenmedizin schon lange eingesetzt, um Beschwerden von Frauen zu mindern. In dieser wissenschaftlichen Untersuchung wurde die Wirkung der Pflanze auf Ratten untersucht. Die Autoren kamen zu dem Schluss, dass Frauenmantel positive Effekte auf die Fruchtbarkeit haben kann.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Di Lorenzo C, Dell'Agli M, Badea M, Dima L, Colombo E, Sangiovanni E, Restani P, Bosisio E. Plant food supplements with anti-inflammatory properties: a systematic review (II). Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(5):507-16. doi: 10.1080/10408398.2012.691916. PMID: 23391017. Die Brennnessel wird in der Pflanzenmedizin eingesetzt, um Entzündungen zu bekämpfen aber auch um sexuelle Probleme zu verbessern. In diesem Artikel wird die Wirkungsweise von sechs Heilpflanzen untersucht. So soll herausgefunden werden, welche Effekte diese Pflanzen auf den Körper haben und wofür sie eingesetzt werden können.
Ga naar bron
Recensies