Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

36Onderzochte producten

32Bestede uren

40Beoordeelde onderzoeken

135Verzamelde opmerkingen

Ben je aan het krachttrainen en op zoek naar het perfecte BCAA supplement voor jou? Dan ben je hier op de juiste plaats. We leggen uit wat belangrijk is bij het kopen van BCAA’s en wat je er verder over moet weten.

In onze BCAA test 2019 stellen we alle BCAA preparaten voor die we uitvoerig getest hebben. We leggen de verschillende soorten uit, de voordelen en nadelen en nog veel meer over BCAA’s. Bovendien vind je in dit artikel veel tips en trucs die je kunnen helpen het juiste BCAA preparaat voor je te vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • BCAA is de afkorting voor Branched-Chain Amino Acids. Hiertoe behoren de drie essentiële aminozuren leucine, isocleucine en valine.
 • BCAA’s spelen een belangrijke rol bij de opbouw en het behoud van spiermassa en zijn daarom erg belangrijk in de sport, maar worden ook veel gebruikt in de klassieke geneeskunde.
 • BCAA producten worden meestal gebruikt in de vorm van poeder of tabletten. Je kunt kiezen uit verschillende smaken of neutrale versies.

BCAA: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een BCAA product koopt

Wat betekent BCAA?

De afkorting BCAA staat voor Branded-Chain Amino Acids en betekent vertakte-keten aminozuren.

Deze omvatten de drie essentiële aminozuren leucine, isoleucine en valine, die een belangrijke rol spelen bij de opbouw en het behoud van spiermassa.

BCAA is een vertakte-keten aminozuur dat verantwoordelijk is voor de opbouw en het behoud van spiermassa. (Image source: 123rf.com / 84202324)

De term vertakte-keten verwijst naar de chemische moleculaire structuur van deze drie aminozuren, die gekenmerkt worden door in elkaar grijpende methylgroepen. Aminozuren zijn bouwstenen waaruit eiwitten zijn opgebouwd.

Vertakte keten, d.w.z. , en moet dus door het organisme geleverd worden – d.w.z. in de voeding.

Ze zijn zowel bouwstenen als belangrijke energieleveranciers voor het organisme en vervullen talrijke vitale functies in de menselijke stofwisseling.

Het bijzondere van BCAA’s is dat ze hoofdzakelijk in de spieren en niet in de lever worden gemetaboliseerd, wat wijst op de belangrijke functie van het leveren van spierenergie.

Dit betekent dat ze door de spiercellen direct en zonder vertraging gebruikt worden om bij sport verbruikte glutamine aan te maken, zodat het lichaam niet zijn toevlucht hoeft te nemen tot zijn eigen spierweefsel.

Hoe werkt BCAA en waar wordt het gebruikt?

Vertakte-keten aminozuren worden vaak door atleten gebruikt om optimaal in hun behoeften te voorzien, maar worden ook veel gebruikt in de klassieke geneeskunde.

BCAA supplementen worden vooral aanbevolen voor bodybuilding en voor atleten die spiermassa willen opbouwen.

Als BCAA’s op het juiste moment worden ingenomen, beschermen ze tegen de afbraak van spierstof.

BCAA’s zijn niet alleen geschikt voor spieropbouw, maar kunnen ook preventief gebruikt worden om de spiermassa tijdens dieetfasen op peil te houden. Op deze manier kan de spiermassa behouden blijven ondanks een calorietekort. (1)

In vakjargon wordt dit het anti-katabole effect van vertakte-keten aminozuren genoemd. De behoefte is bijzonder groot in de uren na de inspanning en moet optimaal gedekt worden.

De inname van BCAA’s is erg populair onder krachtsporters. Niet in de laatste plaats worden ze ingenomen met het oog op spieropbouw. Een acht weken durend onderzoek uit 2016 documenteerde de positieve effecten van het innemen van BCAA’s.

Er werd vooral kracht- en spiergroei waargenomen, en ook een vermindering van vet. Uiteindelijk was het effect nog groter dan bij de consumptie van proteïne shakes. (2)

Wist je dat BCAA’s helpen om de vermoeidheid door inspanning te verminderen?

Je spieren gebruiken BCAA’s tijdens de training, waardoor de bloedspiegel daalt. Wanneer de bloedspiegels van BCAA’s dalen, stijgen de concentraties van het essentiële aminozuur tryptofaan in je hersenen. In je hersenen wordt tryptofaan omgezet in serotonine, een chemische stof in de hersenen waarvan gedacht wordt dat hij bijdraagt tot het ontstaan van vermoeidheid tijdens inspanning.

BCAA’s kunnen helpen bij gezond gewichtsverlies en bevorderen spieraanwinst en -behoud, en kunnen de herstelperioden verkorten.

In de geneeskunde zijn vertakte-keten aminozuren bijzonder belangrijk voor mensen met chronische leverziekten.

Een regelmatige toevoer van voedingssupplementen kan ook leeftijdsgebonden spierverlies tegengaan en zo bewust aan anti-aging doen.

In een andere studie werden triatleten geobserveerd voor en na het innemen van BCAA’s gedurende een periode van een maand. De deelnemers kregen BCAA’s toegediend vóór een 60 minuten durende trainingssessie.

Na de testfase van een maand was het bloedgehalte aan groeihormonen hoger en het melkzuurgehalte lager.

Op de lange termijn zou dit kunnen leiden tot een verhoogde eiwitsynthese in de spieren en een betere benutting van aminozuren tijdens de inspanning. (3)
Zijn

BCAA producten ook geschikt voor vrouwen?

De behoefte aan BCAA’s is even groot bij vrouwen als bij mannen en houdt altijd verband met het lichaamsgewicht van de persoon.

Natuurlijk hangt het er altijd van af hoeveel stress je je lichaam oplegt en of suppletie met supplementen zin heeft.
Het

belangrijkste verschil tussen mannen en vrouwen is de basishouding als het gaat om trainingsdoelen. Vrouwen hebben vaak het doel een zekere basisconditie te bereiken en eventueel overtollige kilo’s kwijt te raken.

Het innemen van BCAA producten kan in beide gevallen positief bijdragen tot de gewenste effecten.

Sommige fabrikanten hebben zich al gespecialiseerd in BCAA producten voor vrouwen, waarbij een van de opmerkelijke verschillen de presentatie van het product is en de ingrediënten meestal dezelfde zijn.

Wat zijn de voordelen van BCAA supplementatie?

In principe moet je er altijd voor zorgen dat je evenwichtig eet.

De behoefte aan BCAA’s kan gedekt worden door natuurlijke voeding, maar er zijn bepaalde voordelen van suppletie met BCAA producten.

 • Geen extra calorieën
 • Geen spijsverteringsproblemen

Wat is de beste dosering van BCAA producten?

In principe wordt een consumptiehoeveelheid van 5 – 10 mg voorgesteld. De aanbeveling op de verpakking van het product moet echter altijd in de eerste plaats gevolgd worden.

BCAA suppletie is vooral belangrijk bij zware training en bij een vleesvrij dieet. De dagelijkse behoefte voor een volwassene is in principe 140 mg per kilogram lichaamsgewicht.

Omdat de verschillende fabrikanten zeer verschillende hoeveelheden van de ingrediënten in hun producten mengen, moeten voor een juiste inname de doseringsvoorschriften van het product niet overschreden worden.

Het zou beter zijn – vooral voor beginners – als je een atleet of trainer een supplementenplan voor je laat opstellen.

Dit voorkomt vergissingen in de juiste dosering. Een overdosis heeft geen gevolgen, maar ook geen extra voordeel.

Hoeveel kosten BCAA producten?

In principe zijn er goedkope BCAA producten onder de 30 euro op de markt. Zoals eerder gezegd, is het BCAA poeder goedkoper dan de capsules.

Bij het kopen van het product moet je altijd letten op de hoeveelheid op de verpakking of de precieze samenstelling van het product.

Een goede samenstelling van een BCAA product komt later aan de orde. In het algemeen kunnen de prijzen echter variëren van 15 euro tot ongeveer 30 euro.

Waar zit BCAA in en welke alternatieven zijner?

Vertakte-keten aminozuren komen vooral voor in eiwitrijke voedingsmiddelen.

De hoogste gehalten worden gevonden in vlees, vis en zuivelproducten. Noten, sommige graanproducten en sojaproducten zijn ook rijk aan BCAA’s.

BCAA in voedingsmiddelen

voedingsmiddelen Leucine in mg per 100g Isoleucine in mg per 100g Valine in mg per 100g
Wilde zalm 1770 1160 1390
Kip 1705 1058 1118
Rund 1700 1090 1150
Kalfsvlees 1660 1110 1120
Kalkoen 1647 647 765
Gierst 1400 465 578
Haver 1284 694 937
Kippenei 1260 930 1120
Sojamelk 1224 739 n.v.
Corn 1155 337 477

In principe moet je altijd in gedachten houden dat een evenwichtige voeding in je BCAA behoefte zal voorzien.

Als er echter een bijzonder grote behoefte is, zoals tijdens een spieropbouwende fase, is suppletie aan te bevelen.

Besluit: Welke soorten BCAA zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie verschillende vormen van een BCAA product

 • BCAA capsules
 • BCAA poeder
 • Alles-in-één BCAA producten

Elk van deze soorten heeft zijn eigen voor- en nadelen. In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welk BCAA product het beste voor je is.

Wat onderscheidt BCAA capsules en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Het bijzondere voordeel van BCAA capsules is de gemakkelijke dosering. Je weet hoeveel gram een capsule bevat. Bovendien zijn capsules super draagbaar, bijvoorbeeld als je je sportvoeding mee naar binnen neemt of op weg naar de sportschool.

Voordelen
 • Gemakkelijke dosering
 • Transporteerbaarheid
 • Neutrale smaak
Nadelen
 • Duurder dan poeder

Bovendien zijn veel sporters overtuigd van de neutrale smaak van de capsules. Het omhulsel van de capsule bevat meestal gelatine, maar sommige fabrikanten bieden ook veganistische alternatieven. De capsules verschillen nauwelijks van het poeder wat de werkingsduur betreft.

Wat onderscheidt BCAA poeder en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

BCAA poeder is goedkoop in vergelijking met capsules. Als je een beperkt budget hebt of andere supplementen neemt, is poeder veel goedkoper.

Een nadeel van poeder is dat het gemakkelijk in te nemen is. Er zijn verschillende smaken op de markt, maar het BCAA poeder is vaak moeilijk in water op te lossen en heeft daardoor een onaangename textuur bij het nuttigen.

Voordelen
 • Lage prijs
Nadelen
 • Moeilijk in water op te lossen/ Onaangenaam om te consumeren
 • Onpraktische dosering

Het is sterk aan te raden een shaker of ander keukenhulpje te gebruiken om het beste product te krijgen.

De smaken variëren van citroen, kers, watermeloen en bessenmix tot cola, sinaasappel en appel. Er moet dus voor iedereen de juiste BCAA smaak zijn.

Wat onderscheidt de All in One BCAA producten en wat zijn de voordelen en nadelen?

All in One producten zijn frisdranken of energierepen waaraan BCAA’s zijn toegevoegd of kant-en-klare BCAA shots. Een duidelijk voordeel is de snelle en ongecompliceerde inname van deze producten. Alles-in-een BCAA producten zijn duidelijk in het nadeel als het gaat om de juiste dosering.

Voordelen
 • Ongecompliceerd en snel
Nadelen
 • Voordoseren
 • Duurder op de lange duur

Deze zijn duidelijk voorgedoseerd en kunnen niet individueel aangepast worden. Op de lange duur kan het nemen van deze soort duur zijn en je kunt beter voor het zuivere product gaan, zoals BCAA capsules of poeder.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om BCAA’s te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om BCAA producten te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het gemakkelijker voor je om een bepaald product te kiezen.

 • Doseringsvorm en smaak
 • Ingrediënten
 • Additieven en allergenen
 • Land van vervaardiging
 • Productpresentatie
 • Verpakkingsgrootte en dosering

In de volgende paragrafen lees je over de aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Doseringsvorm en smaak

Als je een verhoogde behoefte hebt aan essentiële aminozuren, kun je je wenden tot supplementen.

De meest voorkomende vormen van BCAA producten zijn capsules of poeder. Poeder wordt vaak in verschillende smaken aangeboden, terwijl capsules meestal neutraal smaken.

Je moet bij je beslissing ook letten op de transporteerbaarheid van het product.

Voordat je een soort BCAA product kiest, moet je de volgende vragen kunnen beantwoorden

 • Neem ik het BCAA product liever in capsules of in vloeibare vorm?
 • Hoe belangrijk is de smaak of geef ik de voorkeur aan een neutraal product?
 • Hoe belangrijk is de transporteerbaarheid van het product?
 • Hoe belangrijk is de eenvoud van de dosering?

BCAA producten zijn het meest op de markt in de vorm van capsules of in water oplosbaar poeder. Of je liever capsules neemt of het poeder oplost in water of melk is aan jou.

Capsules bieden je een neutrale smaak, terwijl het poeder verkrijgbaar is in ontelbare smaken, van cola tot watermeloen. Natuurlijk is het poeder ook in neutrale vorm verkrijgbaar.

Vergeleken met de neutraal smakende capsules kun je het BCAA poeder ook met smaak kopen, afhankelijk van je voorkeur. (Image source: 123rf.com / 81080360)

Behalve smaak kan ook de transporteerbaarheid en het gemak van doseren van het product een criterium zijn.

capsules zijn gewoonlijk voorgedoseerd in porties van 1 – 5 g. Dit maakt het veel gemakkelijker om de juiste dagelijkse dosis te vinden dan door het poeder af te meten. Bovendien hebben tablets een duidelijk voordeel als het gaat om de transporteerbaarheid van het product.

Ingrediënten

BCAA producten worden beschouwd als voedingssupplementen en moeten daarom bijdragen aan een evenwichtige voeding.

Als je besluit een supplement te nemen, wil je er natuurlijk zoveel mogelijk profijt van hebben.

Het gaat hier om de samenstelling van de BCAA’s en de aanvulling met vitamines of andere belangrijke stoffen voor het lichaam.

BCAA’s bestaan uit de essentiële aminozuren leucine, isoleucine en valine. Van deze stoffen kun je leucine als de superheld beschouwen. Het is de contactsleutel voor de eiwitsynthese.

Dit betekent dat wanneer je een eiwitrijke maaltijd eet, leucine ervoor zorgt dat je lichaam lichaamseiwitten begint te synthetiseren, d.w.z. dat het spieropbouwende proces begint.

Logisch zou je zeggen dat hoe meer hoe beter is. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat de optimale mengverhouding 2:1:1 is, d.w.z. 2 delen leucine, 1 deel isoleucine en 1 deel valine.

De meeste producten hebben ook deze verhouding, hoewel er uitzonderingen zijn zoals 4:1:1 of 8:1:1. In principe is dit geen slechte zaak, maar het is niet bewezen of een groter aandeel aan leucine extra voordelen oplevert.

Een ander ingrediënt waar je op moet letten is de toevoeging van vitamine B6 en vitamine B12. Deze dragen bij tot een betere absorptie van het BCAA product.

Additieven en allergenen

Als je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, is de lijst van additieven en ingrediënten belangrijk. Bovendien moet het product zo weinig mogelijk suiker bevatten en bij voorkeur geen kunstmatige additieven.

De volgende lijst van producteigenschappen kan interessant voor je zijn

 • Glutenvrij
 • Lactosevrij
 • Fructosevrij
 • Vegetarisch/ Veganistisch

In principe moeten deze eigenschappen op de verpakking van het product vermeld worden. Helaas verschillen de etiketteringsvoorschriften in de verschillende landen, waarover je in de volgende paragraaf meer kunt lezen.

Als iets onduidelijk is, moet je direct contact opnemen met de fabrikant.

In het algemeen geldt: hoe meer smaak je van een product verwacht, hoe meer toevoegingen het zal bevatten.

Een andere belangrijke tip voor veganisten/vegetariërs is om bij het gebruik van capsules te letten op de ingrediënten van het capsuleomhulsel, want dat bevat vaak gelatine.

Land van vervaardiging

BCAA producten zijn voedingssupplementen en bevinden zich dus op de grens tussen geneesmiddelen en voedingsmiddelen. Wereldwijd zijn er verschillende richtlijnen voor de productie ervan en dienovereenkomstig ook verschillende etiketteringsverplichtingen.

Vooral als je je BCAA product op het internet koopt en niet naar een speciaalzaak gaat voor advies, moet je letten op het land van herkomst. In principe gelden voor in EU-landen geproduceerde producten strengere richtlijnen dan voor producten uit bijvoorbeeld de VS.

Ook de etiketteringsvoorschriften voor ingrediënten verschillen sterk. Dit hoeft je op geen enkele manier te beïnvloeden, maar je moet wel kritisch zijn als het gaat om het land van fabricage van je product en je precies op de hoogte stellen van de omstandigheden.

BCAA producten die uit EU-landen komen, zijn aan strengere richtlijnen onderworpen. (Image source: 123rf.com / 88563867)

Productontwerp

Natuurlijk spelen de ingrediënten van het BCAA product de belangrijkste rol, maar je moet bij je keuze ook letten op het ontwerp en de praktische hanteerbaarheid van het product.

Capsules zijn vaak verkrijgbaar in praktische hersluitbare blikken, die gemakkelijk te vervoeren zijn. BCAA poeder wordt meestal geleverd in een hersluitbaar zakje, wat een rol speelt bij het bewaren, want het product moet op een koele en droge plaats bewaard worden.

Als niet alleen het praktische aspect belangrijk voor je is, maar je ook producten koopt met het oog, zijn er verschillende mogelijkheden waaruit je kunt kiezen.

Verpakkingsgrootte en dosering

De verpakkingsgrootte en dosering van vertakte-keten aminozuren varieert naar gelang het product en de prijs.

BCCA poeders bevatten gemiddeld tussen 300g en 500g per pak. Een maatlepel (scoop) wordt meestal bijgeleverd om gemakkelijk te doseren.

Afhankelijk van de aanbevolen inname, die meestal op de achterkant van het product staat, resulteert dit in tussen de 23 en 100 porties.

Hetzelfde geldt voor BCAA capsules. Gemiddeld bevat een verpakking tussen 300 en 400 tabletten.

De respectieve inname-aanbeveling hangt af van de dosering van de BCAA’s in het product. Je vindt echter een eenvoudige schaal om je individuele behoeften te berekenen in het bovenste deel van de gids.

Wetenswaardigheden over BCAA’s

Wanneer moet je BCAA’s innemen?

De juiste tijd om BCAA producten in te nemen is 30 tot 50 minuten voor de training en onmiddellijk na de training. Tijdens dieetfasen kunnen de aminozuren beschermen tegen spierverlies en moeten ze ’s morgens en ’s avonds worden ingenomen.

Wat je hier vindt is slechts een richtsnoer bij benadering en je moet het product altijd gebruiken volgens de behoeften van je lichaam.

Het innemen van BCAA’s vóór de training beschermt tegen spierafbraak, terwijl het innemen ervan na de training de spiereiwitsynthese en -groei stimuleert, waardoor de spieren doeltreffender kunnen groeien.

Zijn er ook veganistische BCAA producten?

Gefermenteerde BCAA’s zijn een oplossing voor vegetariërs en veganisten.

De grondstofbron zijn koolhydraathoudende grondstoffen zoals tarwe of maïs, die gemengd worden met een enzym dat een fermentatieproces op gang brengt. Het resultaat van dit proces is de aanmaak van aminozuren.

Het eindproduct is door zijn plantaardige oorsprong dus optimaal geschikt voor vegetariërs en veganisten. In commercieel verkrijgbare producten vind je gelatine in het omhulsel van de capsule. Sommige fabrikanten van BCAA producten bieden ook veganistische capsule omhulsels aan, die meestal van cellulosevezels gemaakt zijn.

Veel veganistische producten bevatten ook voldoende BCAA’s. Hieronder volgt een voorbeeldvergelijking van koemelk met veganistische alternatieven:

Melksoort Leucine in mg per 100g Isoleucine in mg per 100g
Koemelk 310 188
Sojamelk 1224 739
Rijstmelk 121 66
Havermelk 43 29

Welke aminozuurverhouding moet het BCAA product hebben?

De optimale samenstelling van een BCAA product is 2:1:1, d.w.z. leucine op valine op isoleucine.

De afzonderlijke bouwstenen doen het volgende

 • Leucine is betrokken bij de opbouw en instandhouding van spierstructuren.
 • Valine regelt de productie van energie uit voedsel, en draagt zo bij tot de voeding van de spieren.
 • Isoleucine wordt gebruikt om de spiercellen van energie te voorzien.

Wat is het verschil tussen BCAA’s en wei-eiwit?

De meeste wei-eiwit producten bevatten een deel essentiële aminozuren, d.w.z. BCAA’s. Daarom kun je je afvragen waarom je extra geld zou uitgeven aan BCAA producten.

BCAA’s in Wei-eiwit zijn peptide-gebonden aan andere aminozuren en moeten eerst door het spijsverteringsproces worden vrijgemaakt en dan via de bloedbaan worden opgenomen.

Wei-eiwit wordt gemakkelijk verteerd, maar het duurt langer voor het verteerd is dan een zuiver BCAA product. BCAA producten hoeven niet eerst verteerd te worden en komen daardoor snel in de bloedbaan.

Bovendien is het BCAA gehalte van wei-eiwit zo laag dat je te grote hoeveelheden zou moeten consumeren om aan de grotere vraag door hogere inspanning te voldoen.

Zijn er studies over de effectiviteit van BCAA’s?

BCAA helpt vet te verliezen en spiermassa op te bouwen

Als je wilt afvallen, moet je je energie-inname verminderen. In het beste geval verlies je vet en wordt je spiermassa behouden of opgebouwd. (2)

Dit doe je door een calorie-arm, eiwitrijk dieet te volgen. Veel atleten hebben zich tijdens zulke fasen tot de inname van BCAA’s gewend, omdat vertakte-keten aminozuren tot een verhoogde eiwitsynthese zouden leiden, die het verlies van spiermassa voorkomt.

Studies met ratten hebben aangetoond dat een vermindering van lichaamsvet optreedt bij langdurige inname van leucine. Een studie van Franse onderzoekers onderzocht het effect van BCAA’s op magere, actieve mensen.

worstelaars kregen gedurende 19 dagen laag-energetisch voedsel. De experimentele groep met hoge inname verloor meer vet, maar verloor evenveel spiermassa als de controlegroep.

BCAA veroorzaakt een verkorte hersteltijd

Intensieve training, schade aan de spieren en spierpijn. Het innemen van vertakte-keten aminozuren wordt verondersteld deze reactie te verlichten.

Verschillende studies tonen aan dat er minder spierpijn en bloedmarkers voor spierbeschadiging optraden bij suppletie met BCAA’s. (4)

Een studie over dit onderwerp werd onlangs voltooid in het laboratorium van de Universiteit van Birmingham.

Dit bewees de stelling dat spierpijn verminderd kan worden door het innemen van BCAA producten. Deze studie werd echter uitgevoerd op ongetrainde mensen.

Waar staat de afkorting EAA voor?

EEA staat voor Essentiële Aminozuren.

EAA – of Essential Amino Acids – is de Engelse vertaling voor essentiële aminozuren.

Deze essentiële aminozuren worden ook wel vitale aminozuren genoemd en worden gekenmerkt door het feit dat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen essentiële aminozuren, semi-essentiële aminozuren, die pas onder bepaalde omstandigheden essentieel worden, en niet-essentiële aminozuren, die in het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden.

BCAA bestaat uit leucine, isoleucine en valine, dat essentiële aminozuren zijn.

BCAA’S zijn heel belangrijk voor spieropbouw en spierweefsel, maar ze zijn niet de enige cruciale factor.

Volgens deze studie zijn BCAA’s enorm belangrijk voor de eiwitsynthese en activeren ze die, maar zonder EAA’s zijn ze vrijwel nutteloos en is de activering slechts minimaal groter met 20% dan met het placebo.

Bovendien is de activering 50% lager dan wanneer een eiwitshake wordt genuttigd. Bovendien kunnen de BCAA’s de ontbrekende aminozuren niet compenseren. (5)

Wat is de Keulse Lijst?

Een lijst van producten met een minimaal dopingrisico. Vooral voor topsporters is het belangrijk geen vervuilde supplementen te nemen.

Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je carrière en je imago. Maar het zou ook voor amateursporters een zorg moeten zijn om geen dopingmiddelen te gebruiken.

Een internationaal onderzoek naar biochemie aan de Duitse Sportuniversiteit Keulen toonde aan dat ongeveer 15 procent van de voedingssupplementen die in 13 verschillende landen gekocht werden anabole stoffen (vooral prohormonen) bevatten die niet op de verpakking vermeld stonden.

In Duitsland bevatte ongeveer 11 procent van de geteste voedingssupplementen verboden anabole stoffen.

De anabole stoffen zijn waarschijnlijk onzuiverheden die geen dopingwerking hebben, maar onbedoeld wel tot positieve dopingresultaten kunnen leiden. Een op dezelfde manier opgezette studie uit Oostenrijk ondersteunt de resultaten.

Hoe komt een product op de Keulenlijst?

Het op de lijst voorkomende product moet minstens één keer op anabole-androgene steroïden (prohormonen) en stimulerende middelen getest zijn in het Centrum voor Preventief Doping Onderzoek van de Duitse Sportuniversiteit Keulen.

Bovendien moet de fabrikant twee vragen beantwoorden in een formulier voor zelfonthulling, aan de hand waarvan het besmettingsgevaar van het product kan worden beoordeeld.

Zo biedt de Keulse Lijst een productendatabase waarin je online kunt nagaan of je product in de lijst staat of niet.

(Beeldbron: 123rf.com / 53634760)

Referenties (5)

1. Wesley David Dudgeon, Elizabeth Page Kelley, Timothy Paul Scheett. In a single-blind, matched group design: branched-chain amino acid supplementation and resistance training maintains lean body mass during a caloric restricted diet. Journal of the International Society of Sports Nutrition; 2016; Volume 13, Article number: 1.
Bron

2. Jim Stoppani, Timothy Scheett, James Pena, Chuck Rudolph, Derek Charlebois. Consuming a supplement containing branched-chain amino acids during a resistance-training program increases lean mass, muscle strength and fat loss. J Int Soc Sports Nutr. 2009; 6(Suppl 1): P1.
Bron

3. De Palo EF, Gatti R, Cappellin E, Schiraldi C, De Palo CB, Spinella P. Plasma lactate, GH and GH-binding protein levels in exercise following BCAA supplementation in athletes. Amino Acids. 2001;20(1):1-11.
Bron

4. Yoshiharu Shimomura, Taro Murakami, Naoya Nakai, Masaru Nagasaki, Robert A. Harris. Exercise Promotes BCAA Catabolism: Effects of BCAA Supplementation on Skeletal Muscle during Exercise. The Journal of Nutrition, Volume 134, Issue 6, June 2004, Pages 1583S–1587.
Bron

5. Sarah R. Jackman, Oliver C. Witard, Andrew Philp, Gareth A. Wallis, Keith Baar and Kevin D. Tipton. Branched-Chain Amino Acid Ingestion Stimulates Muscle Myofibrillar Protein Synthesis following Resistance Exercise in Humans. Front. Physiol., 07 June 2017.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Wesley David Dudgeon, Elizabeth Page Kelley, Timothy Paul Scheett. In a single-blind, matched group design: branched-chain amino acid supplementation and resistance training maintains lean body mass during a caloric restricted diet. Journal of the International Society of Sports Nutrition; 2016; Volume 13, Article number: 1.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Jim Stoppani, Timothy Scheett, James Pena, Chuck Rudolph, Derek Charlebois. Consuming a supplement containing branched-chain amino acids during a resistance-training program increases lean mass, muscle strength and fat loss. J Int Soc Sports Nutr. 2009; 6(Suppl 1): P1.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
De Palo EF, Gatti R, Cappellin E, Schiraldi C, De Palo CB, Spinella P. Plasma lactate, GH and GH-binding protein levels in exercise following BCAA supplementation in athletes. Amino Acids. 2001;20(1):1-11.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Yoshiharu Shimomura, Taro Murakami, Naoya Nakai, Masaru Nagasaki, Robert A. Harris. Exercise Promotes BCAA Catabolism: Effects of BCAA Supplementation on Skeletal Muscle during Exercise. The Journal of Nutrition, Volume 134, Issue 6, June 2004, Pages 1583S–1587.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Sarah R. Jackman, Oliver C. Witard, Andrew Philp, Gareth A. Wallis, Keith Baar and Kevin D. Tipton. Branched-Chain Amino Acid Ingestion Stimulates Muscle Myofibrillar Protein Synthesis following Resistance Exercise in Humans. Front. Physiol., 07 June 2017.
Ga naar bron
Recensies