Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

29Onderzochte producten

59Bestede uren

35Beoordeelde onderzoeken

145Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote elektrolytentest 2023. Hier stellen we alle elektrolyten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste elektrolyten voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je elektrolyten wilt kopen.
De belangrijkste informatie in het kort

 • Elektrolyten maken het mogelijk je elektrolytenbalans in evenwicht te houden en zorgen zo voor een constante waterhuishouding en effectieve vochtverdeling in het lichaam.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen de verschillende manieren om elektrolyten in te nemen. Alle varianten hebben hun voor- en nadelen.
 • Elektrolyten in de vorm van drankjes en gels zijn bijzonder geschikt voor atleten, omdat de ingrediënten uiterst snel door het lichaam kunnen worden opgenomen. Tabletten, daarentegen, worden meer voor medische doeleinden gebruikt en worden daarom meestal door een arts voorgeschreven.

Elektrolyten: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet stellen voor je elektrolyten koopt

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten zijn deeltjes in het lichaam die in vaste, vloeibare of opgeloste toestand een chemische verbinding vormen. Ze geleiden elektrische ladingen en regelen zo de vochtverdeling en de waterhuishouding in het lichaam.

Vitale functies, en ook belangrijke functies voor sportbeoefening, worden geregeld door elektrolyten. Behalve de handhaving van de waterhuishouding omvatten deze ook deelname aan de elektrische activiteit van de spieren en de zenuwcellen.

Deze elektrolyten worden ook wel gelijkgesteld met mineralen, zoals zouten. Ze zijn verdeeld in positief geladen deeltjes (anionen) en negatief geladen deeltjes (kationen). Tot de positieve behoren natrium, kalium en calcium, tot de negatieve chloride, bicarbonaat en fosfaat.

Waar worden elektrolyten voor gebruikt?

Elektrolyten zijn vooral nodig als het lichaam veel stress ondervindt. Als je veel aan sport doet, verlies je vocht door zweten. Hierdoor daalt ook het elektrolytengehalte in het lichaam.

Het elektrolytenevenwicht, d.w.z. de verhouding tussen de elektrolyten, moet voortdurend in stand gehouden of in evenwicht gebracht worden.

Als er een verstoring in het evenwicht is, heet dat een elektrolytenstoornis. In zo’n geval moeten er voorbereidingen aan het lichaam gegeven worden.

Elektrolytenstoornissen worden in de eerste plaats veroorzaakt door inspanning, maar ook steeds vaker door braken of diarree. Bovendien kunnen ook andere toegediende geneesmiddelen tot een verstoring van het elektrolyten evenwicht leiden.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen elektrolytenstoornissen op korte en lange termijn en de bijbehorende dosis. Je moet ook voor jezelf uitmaken in hoeverre je supplementen nodig hebt en, in het beste geval, je arts raadplegen.

Een evenwichtige elektrolytenbalans is vooral belangrijk bij sport. (Image source: unsplash.com / Braden Collum)

Welke elektrolyten zijn er en wat doen ze?

Het elektrolyten evenwicht wordt in stand gehouden door een evenwicht van positief geladen deeltjes en negatief geladen deeltjes.

Een verstoring van het evenwicht hoeft niet voort te komen uit een algemeen tekort. Een tekort van een enkele soort kan ook deze verstoring tot gevolg hebben.

Enkele belangrijke elektrolyten in je lichaam zijn:

 • Natrium
 • Kalium
 • Calcium
 • Chloride
 • Fosfaat

In de volgende tabel willen we meer in detail uitleggen wat deze elektrolyten in ons lichaam doen.

Elektroylt Eis Beschrijving
Natrium ca. 1.500 mg/dag Het natriumgehalte in het bloed laat via tests zien of er voldoende vocht in het lichaam is. Deze waarden kunnen dus gebruikt worden om een verstoring van de waterhuishouding bijzonder goed vast te stellen.
Kalium ca. 4.000 mg/dag Kalium is nodig voor de elektrische functies van alle lichaamscellen. Daarom hebben vooral atleten een goede kaliumspiegel nodig, want spier- en zenuwcellen zijn er het meest van afhankelijk.
Calcium ca. 1.000 mg/dag Calcium is bijzonder belangrijk voor de botten in het organisme. 99% van de totale behoefte wordt hierin gevonden. Het versterkt botten en tanden en is ook betrokken bij de regulatie van het bloed en de transmissie van prikkels.
Chloride ca. 2.300 mg/dag Chloride is belangrijk voor het zoutgehalte van het lichaam en wordt vaak samen met het natriumgehalte gemeten. Een verhoogde chloride waarde wijst op een zuur-base stoornis.
Magnesium ca. 350 mg/dag Zonder magnesium zou het lichaam niet kunnen presteren, want het vormt met fosfaat een belangrijke energiedrager. Magnesium helpt ook om de spieren te ontspannen.
Fosfaat ca. 700 mg/dag Fosfaat is, net als calcium, bijzonder belangrijk voor botten en tanden en werkt ook samen met fosfaat.

Een bloed- of urinetest bij de dokter kan precies vaststellen wat je lichaam tekort komt.

Hoeveel kosten elektrolyten?

Elektrolyten zijn, zoals de meeste geneesmiddelen, in verschillende prijsklassen verkrijgbaar. Deze verschillen meestal op basis van de prijs-prestatie verhouding.

Medicijnen die door een arts worden voorgeschreven zijn vaak duurder dan producten van goedkopere merken. Het hangt er ook van af welke elektrolyten je wilt kopen.

Ze worden ook verkocht in kleinere of grootverpakkingen die de koper een korting geven. Het gamma van elektrolyten gaat van ongeveer 2 € tot ongeveer 50 €.

Art Eenpersoonsverpakking Grote verpakking
Poeder ca. 3,50€-10,00€ ca. 20,00€-45,00€
Tabletten ca. 4,00€ ca. 20,00€-50,00€
Gel ca. 10,00-20,00€ ca. 25,00-45,00€
Drankjes ca. 2,00€ ca. 8,00-15,00€

Welke alternatieven zijn er voor elektrolyten?

In het algemeen zijn er niet veel alternatieven voor producten die elektrolyten bevatten. Als je ziek bent en eerst de natuurlijke manier wilt proberen, moet je je uitgebreid inlezen op forums op het internet.

Alleen drankjes die elektrolyten bevatten kun je zelf maken. Deze dranken worden ook wel isodranken of elektrolytenoplossingen genoemd. Er zijn op Internet talloze gezonde recepten te vinden om zelf zo’n drankje te maken.

Voor kinderen wordt gewoon verdund appelsap aanbevolen. Men zegt dat dit geschikter is vanwege de smaak en dat het kinderen niet meteen afschrikt.

Als je ziek bent, is het nog steeds raadzaam naar de dokter te gaan en direct medicijnen te laten voorschrijven. Zo sta je altijd aan de veilige kant en hoef je je geen zorgen te maken.

Besluit: Welke soorten elektrolyten zijn er en welke zijn geschikt voor jou?

Als je elektrolyten wilt kopen, zijn er verschillende alternatieven om uit te kiezen. Elektrolyten zijn er in verschillende vormen. De meeste daarvan zijn al genoemd

 • Elektrolyten in poedervorm
 • Elektrolyten in tabletvorm
 • Elektrolyten in gelvorm (zalven)
 • Isodranken of elektrolytische oplossingen

Je moet ook van tevoren nagaan voor welk doel de elektrolyten gekocht worden en of ze geschikt zijn voor kinderen, dieren of volwassenen.

De inname en werking van de verschillende elektrolyten hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest en nodig hebt, is een ander type geschikt voor je.

Door middel van het volgende gedeelte willen we de keuze voor jou gemakkelijker maken.

Wat zijn de voordelen en nadelen van poedervormige elektrolyten?

De poedervorm is de meest populaire van de elektrolyten en is vooral geschikt als je een grote hoeveelheid nodig hebt. Je moet hier vooral op de ingrediënten letten. Want hier wordt een speciaal onderscheid gemaakt tussen de verschillende elektrolyten.

Dit voedingssupplement is zeer geschikt voor sportbeoefening. Je kunt zelf beslissen of je de elektrolyten als drank wilt mengen of aan je voedsel wilt toevoegen.

Elektrolyten in poedervorm is dus de meest gevarieerde soort elektrolyten.

Voordelen
 • Variabel
 • waar voor je geld
 • vooral geschikt voor sportbehoeften
Nadelen
 • vooral grote hoeveelheden
 • niet voor onderweg

Net zoals de dosering variabel is, zijn er ook verschillende smaken die het innemen ervan aangenamer kunnen maken. De keuze is niet zo ruim als voor eiwitpoeder, maar het is nog steeds verkrijgbaar.

Wat onderscheidt elektrolyten in tabletvorm en wat zijn hun voor- en nadelen?

Elektrolyten in tabletvorm omvatten zowel bruistabletten als capsules.

Bruistabletten worden opgelost in water en zijn daarom gelijkwaardig aan een elektrolytoplossing. Capsules daarentegen zijn alleen bestemd om met water ingenomen te worden en worden in hun geheel doorgeslikt.

Voedingssupplementen zijn bedoeld om het lichaam langer gehydrateerd te houden. Capsules zijn meestal gemengd met veel verschillende elektrolyten en zorgen voor een algemeen evenwicht van de niveaus. Bruistabletten, daarentegen, zijn vaak gespecialiseerd in één bepaalde elektrolyt.

Voordelen
 • perfect voor onderweg
 • handig
 • goedkoop
Nadelen
 • vaak kunstmatige smaak
 • meer voor medisch gebruik

Tabletten worden vaak door de arts voorgeschreven omdat ze hogere doses hebben. Bruistabletten zijn daarom meer geschikt voor een kennismaking met voedingssupplementen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van elektrolytengels?

Elektrolytengels zijn erg praktisch en geschikt voor atleten. De gels zijn verpakt in porties en bevatten een mix van veel verschillende mineralen. Maar om een aangename smaak te krijgen worden ze gemengd met additieven.

Gels worden niet voor medische doeleinden gebruikt. Voor sporters zijn ze erg voordelig door de bulkverpakking en de voorverpakte porties.

Voordelen
 • voor sporters
 • praktisch
 • porties
Nadelen
 • additieven
 • niet voor medisch gebruik

Er zijn ook zalven die voor uitwendig gebruik bedoeld zijn en het lichaam van buitenaf moeten verfraaien. Het wordt verondersteld de huid te verbeteren en voor een betere bloedcirculatie te zorgen.

Gels hebben vaak een hoog gehalte aan salicylzuur en mineralen. Daarom wordt het ook gebruikt voor acnebehandelingen.

Wat zijn de eigenschappen van elektrolyten in dranken en wat zijn hun voor- en nadelen?

Elektrolytendranken bevatten een bepaalde samenstelling van mineralen. In de meeste gevallen komt de concentratie overeen met die van het bloed. Hierdoor kan het lichaam de voedingsstoffen gemakkelijk en snel opnemen.

De drankjes zijn nuttig bij hoge prestaties of duursporten. Het vochtverlies wordt zo efficiënt mogelijk gecompenseerd door de drankjes.

Voordelen
 • geschikt voor sport met hoge prestaties
 • praktisch
 • goedkoop
Nadelen
 • additieven
 • niet voor medisch gebruik

Dranken met verschillende elektrolyten worden vaak ook isotone dranken, isodranken of gewoon sportdranken genoemd. Ze zijn bijzonder geschikt voor een snelle inname van elektrolyten.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om elektrolyten te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om elektrolyten producten te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde elektrolyt geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Prijs-prestatie verhouding
 • Ingrediënten
 • Proef

Waar voor je geld

Preparaten met elektrolyten zijn er in veel verschillende maten en voor veel verschillende prijzen. Afhankelijk van hoe lang je de supplementen denkt te gebruiken, moet je ze kopen.

Powder wordt gebruikt door velen die van plan zijn het langdurig in te nemen. Bruistabletten en tabletten van de dokter, daarentegen, zijn meer geschikt voor kortdurende inname.

Verschillende leveranciers verkopen de preparaten, dus verschillen ze ook sterk in prijs.

Je zult in de drogisterij zeker goedkopere producten vinden dan in je plaatselijke sportschool. Dit is vooral te wijten aan merkproducten en goedkopere alternatieven.

Ingrediënten

Alvorens elektrolyten te kopen, moet je zorgvuldig overwegen welke elektrolyten je er eigenlijk bij wilt nemen of misschien zelfs nodig hebt. Een bloedonderzoek bij de dokter geeft altijd zekerheid.

Bloedonderzoek bij de dokter laat je zien welke tekorten je lichaam heeft. Je kunt dit gebruiken om de juiste elektrolyten te vinden. (Image source: unsplash.com / Hush Naidoo)

Als je bijvoorbeeld alleen een magnesiumtekort hebt, moet je alleen supplementen nemen die deze mineralen bevatten. Zelfs een overschot kan leiden tot een onevenwicht in de elektrolytenbalans.

Je zou dus in een kringloop terechtkomen als je te veel van de andere elektrolyten innam.

Smaak

Zoals bij bijna alle geneesmiddelen laat de smaak vaak te wensen over. Daarom zijn er genoeg voedingssupplementen op de markt die naar een bepaalde smaak gemodelleerd zijn. Dit moet het innemen vergemakkelijken.

Maar wees voorzichtig! Gearomatiseerde supplementen hebben ook een hoger gehalte aan additieven en vaak ook kleurstoffen. Zoek dus meer over het product uit voor je het koopt en bedenk of het de moeite waard is.

Wetenswaardigheden over elektrolyten

Hoe snel werken elektrolyten?

Verschillende producten werken met verschillende snelheden. Als je een snel effect verkiest, raden we isodrinks aan.

Isodrinks werken bijzonder snel. (Image source: pixabay / kropekk_pl)

Deze zijn zo samengesteld dat de mineralen zo snel mogelijk door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Ben je een atleet? Probeer dan de elektrolytengels. Ze werden speciaal voor training ontwikkeld en beloven een snelle oppepper.

Hoe vaak en hoe lang kun je elektrolyten innemen?

Elektrolyten kunnen gedurende lange tijd zonder aarzeling continu ingenomen worden. Ze worden immers verondersteld de elektrolytenbalans voortdurend in evenwicht te houden.

Wees echter voorzichtig met de dosering van de preparaten. Te veel innemen kan ook leiden tot een elektrolyten onevenwichtigheid, net als een tekort. Gebruik ze dus doelgericht en efficiënt.

Beeldbron: pixabay.com / stevepb

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies