
De granaatappel wordt beschouwd als een echt supervoedsel en multitalent onder de vruchten. Maar wat kunnen deze kleine donkerrode zaadjes eigenlijk doen? Niet alleen smaken ze heerlijk en combineren ze zoetheid en zuurheid uitstekend, ze zijn ook een vitaminebooster en bevatten belangrijke voedingsstoffen voor je lichaam.
Het volgende artikel laat zien welke krachten de kleine granaatappelpitjes hebben en welke recepten het beste zijn om ze te bereiden. We verhelderen ook veel vragen over gezond met granaatappel, dosering en effecten.
De belangrijkste feiten in het kort
- De granaatappel is een vitaminebooster op vele niveaus. Het bevat belangrijke voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en andere sporenelementen die positieve effecten hebben op je lichaam.
- De granaatappel is een all-round talent voor je lichaam. Studies tonen aan dat het kankertherapie kan ondersteunen en ook zeer succesvol gebruikt kan worden bij diabetes mellitus patiënten, ondanks het relatief hoge fructosegehalte. De vrucht wordt ook verwerkt in veel anti-verouderingsproducten om de collageenproductie te bevorderen.
- De granaatappel is ideaal om je eten te verrijken en er een kick aan te geven. De zoetzure smaak is heel verfrissend en kan gegeten worden als sap, siroop, concentraat of gewoon puur (zaden).
Definitie: Wat is een granaatappel?
Onopvallend aan de buitenkant maar veelzijdig van binnen, een gezonde snack voor tussen de maaltijden, een vitaminebooster en nog veel meer. De granaatappel is het supertalent onder de vruchten en toch is hij vrij onbekend. Mogelijk omdat niet iedereen weet dat de granaatappel veel kan en heel veelzijdig is. Zelfs vroeger werd van de vrucht gezegd dat ze een genezende en afrodiserende werking had. (2)
De granaatappel is een exotische vrucht die vooral aangeplant wordt in landen met een tropisch en subtropisch klimaat. Landen als Spanje, Griekenland, Turkije en de oosterse landen zijn bekend om hun granaatappelteelt. Hij bestaat uit een schil met binnenin ongeveer 400 donkerrode vruchtpitten, die zoet smaken en tegelijk een zekere zuurheid hebben.
De vrucht is sappig, verfrissend en fruitig met enorme hoeveelheden vitamines en andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor je lichaam. Het “knispert” in je mond als je erin bijt en is bij fijnproevers tegenwoordig een van de populairste garnituren voor salades en muesli kommen.
Achtergrond: Waarom is de granaatappel zo gezond?
Mineralen zoals kalium en magnesium, en sporenelementen zoals zink, zijn maar enkele van de voedingsstoffen die het bevat, en die belangrijk zijn voor hart, spieren en darmen. Het helpt je lichaam om de groei van schadelijke cellen te minimaliseren of te vertragen. (10)
Waarom is de granaatappel niet zo bekend als andere vruchten?
Ook het schillen van de granaatappel is een beetje een uitdaging zonder alles om je heen vies te maken. Toch zijn dit bijna allemaal redenen die met eenvoudige trucs en tips opgelost kunnen worden. Omdat de granaatappel gewoon zoveel te bieden heeft, moet je hem in je persoonlijke fruitkeuze opnemen.
Welke ingrediënten maken granaatappels gezond?
Ter vergelijking hebben we de meest populaire vrucht onder Duitsers, de appel, vergeleken:
Ingrediënten | Voedingswaarde per 100 g – Granaatappel | Voedingswaarde per 100 g -Appel |
---|---|---|
Energie | 78 kcal | 58 kcal |
Eiwit | 0,7 g | 0,26 g |
Vetten | 0,6 g | 0,17 g |
Koolhydraten | 16,7 g | 13,81 g |
Voedingsvezels | 2,24 g | 2,0 g |
Vitamine | A – B1 – B3 – B5 – K – | B3 – C – E |
Minerale stoffen | Kalium – IJzer – Zink – Magnesium – Secundaire plantaardige stoffen | Calcium – Fosfor – Magnesium |
Water | 79 g | 83 g |
Bovenstaande tabel laat heel goed zien, dat, hoewel een appel minder calorieën, vetten en eiwitten bevat, de granaatappel ver vooruit is met de vitaminen, mineralen en andere sporenelementen die hij bevat. Dankzij de secundaire plantaardige stoffen die ze bevat, zoals polyfenolen, is de granaatappel de opkikker voor je welzijn.
Welke gezonde werking heeft de granaatappel?
Daarom kunnen deze kleine wonderzaden je lichaam helpen beschermen tegen allerlei ziekten. zo beschermt tegen hoog cholesterol, diabetes mellitus, hoge bloeddruk en nog veel meer. Granaatappelpitten hebben ook een antioxiderende werking en beschermen je lichaamscellen tegen schadelijke invloeden.
Het enige nadeel van granaatappel is dat het in combinatie met andere medicijnen de werking van de medicijnen kan beïnvloeden. (6) We raden je aan eerst met je arts te overleggen als je belangrijke medicijnen moet innemen. In het volgende deel lichten we enkele van de effecten meer in detail toe.
1. Granaatappels houden je jong
De pitten van de granaatappel bevatten waardevolle voedingsstoffen voor een verjongingskuur. Antioxidanten houden vrije radicalen in toom. Bovendien helpt granaatappelpitolie de collageenproductie te stimuleren en is dus mede verantwoordelijk voor je huidverstrakking. Tegenwoordig worden al veel cosmetische producten gemengd met granaatappelzaadextracten; dit extract helpt vooral tegen zonneschade en draagt bij tot revitalisatie.
Verder ondersteunt granaatappelextract vrouwen tijdens de menopauze en de symptomen ervan. Men heeft ontdekt dat het de vorming van depressie en osteoporose tijdens de menopauze vermindert, deels door de polyfenolen die het bevat. (8, 9) Praten met je arts geeft je nog meer informatie over hoe granaatappel je kan ondersteunen.
2. Granaatappels bevatten weinig calorieën en helpen je af
vallen Benieuwd hoe een granaatappel je kan helpen afvallen? Het is eenvoudig: granaatappels bevatten vrij veel fructose, maar toch relatief weinig calorieën. Bovendien is de granaatappel een lekker tussendoortje dat je trek bevredigt. Het is zoet en een beetje wrang tegelijk en vervangt chocolade of koekjes in de middag. Een ander pluspunt is dat het heel goed verdragen wordt en min of meer vetvrij is.
3. Granaatappels helpen de darmflora
De darm is een van de belangrijkste inwendige organen die de mens bezit.
Daarom is het uiterst belangrijk dat we letten op wat we eten en hoe we dat verdragen. De granaatappel kan hier ook helpen. Zoals reeds gezegd, wordt de vrucht zeer goed verdragen. Door de bittere stoffen die hij bevat, ook al zijn het er maar een paar, ondersteunt de granaatappel de spijsvertering op een natuurlijke manier en helpt de darmflora bij het verteren. Slechts één glas per dag kan je helpen je enerzijds beter te voelen en anderzijds ontstekingen te verminderen.
4. Granaatappels bevatten veel antioxidanten
Behalve veel vitaminen en mineralen bevatten granaatappels ook veel secundaire plantaardige verbindingen. Ze zijn verantwoordelijk voor de smaak en ook voor de kleur van de vrucht. Tot deze secundaire plantaardige stoffen behoren verschillende polyfenolen. Geen ander voedsel bevat er zoveel als de granaatappel. Deze polyfenolen zijn verantwoordelijk voor je welzijn in het lichaam en beschermen je cellen tegen schadelijke invloeden. (4) Door hun positieve effect op het lichaam werken polyfenolen als antioxidanten. Er zijn steeds meer studies die aantonen dat de regelmatige inname van granaatappel(sap) een positief effect heeft op kankercellen.
Dat betekent bijvoorbeeld voor prostaatkanker (10): De patiënten die aan deze studie deelnamen dronken dagelijks 250 ml granaatappelsap als aanvulling op hun therapie. Daardoor vertraagde de PSA verdubbelingstijd aanzienlijk. Deze PSA waarde (prostaat-specifiek antigeen) is verantwoordelijk voor de groei van kankercellen.
In andere studies (vooral met dieren) wordt ook gemeld dat deze polyfenolen zouden kunnen helpen tegen long-, borst-, dikke darm- en maagkanker. Wat betekent dit? Het betekent dat met behulp van de polyfenolen in granaatappel de tumor in je lichaam geen toegang krijgt tot zuurstof of andere voedingsstoffen, en zo zijn groei afremt. Het is echter belangrijk op te merken dat deze polyfenolen niet voldoende zijn om kankertherapie te vervangen (5), ze hebben alleen een ondersteunend effect. (3)
Bovendien kan granaatappel(sap) ook een positief effect hebben op de therapie van een diabetes mellitus patiënt. Zowel type I als type II zijn risicopatiënten voor coronaire hartziekten, arteriële occlusieve aandoeningen en ook atherosclerose. Deze bijkomende ziekten zijn vaak de doodsoorzaak bij diabetici. Regelmatige inname van granaatappelsap en extracten zou het lichaam helpen oxidatieve stress te verminderen en kan enig effect hebben op je cholesterolgehalte. Over de inname van granaatappelsap kun je het beste met je arts praten. Het moet verdund worden om je insulinespiegel niet in de war te brengen. (7)
Hoeveel granaatappel is gezond?
Alles met mate en doelgericht.
Natuurlijk hoeft het geen sap te zijn, het kan ook het verse fruit zijn. Als je een gevoelige maag hebt, moet je van tevoren met je arts overleggen, want de zaden bevatten een vrij grote hoeveelheid zuur.
Granaatappels eten: Hoe granaatappels op een gezonde manier in je dieet te verwerken
Er zijn verschillende manieren om granaatappels in je dieet op te nemen. Het belangrijkste is dat je het doet, want zoals je uit de vorige paragraaf geleerd hebt, ondersteunen granaatappels verschillende gebieden van je lichaam en kunnen ze sommige ziekten voorkomen en helpen genezen.
Als het op verwerken aankomt, maakt het niet per se uit in welke vorm je granaatappel eet. Het belangrijkste is dat het zo natuurlijk mogelijk is, zonder toegevoegde suiker of kleurstoffen. De volgende manieren van consumptie zijn het populairst
- Als zaden: Bij deze vorm van consumptie gaan de minste ingrediënten verloren. Met de juiste techniek om een granaatappel te snijden (zie het punt hierna) kan hij super gesnackt worden en smaakt hij gewoon goed. De zaden zijn erg verfrissend en ideaal als topping voor diverse gerechten. Bovendien is het algemeen waar dat alleen de zaden geschikt zijn voor consumptie en dat de witte tussenschotten en de schil niet gegeten mogen worden. Ze smaken bitter.
- Als sap / siroop: Naast de zaden, waarschijnlijk de meest populaire vorm. Granaatappelsap is in bijna alle kruidenierswinkels verkrijgbaar. Opgemerkt moet worden dat ze meestal gesuikerd zijn en dat een paar ingrediënten door het persen verloren kunnen gaan.
- Als poeder: De granaatappel in poedervorm wordt vaak verkocht als voedingssupplement of als zuiver poeder. Ook hier gaan door de bewerking enkele ingrediënten verloren. Toch is het een heel goed alternatief als je niet van de smaak van granaatappel houdt. Ideaal om door smoothies te mengen.
- Als thee: Granaatappel in de vorm van thee is waarschijnlijk de minst gebruikte manier van consumptie, omdat de smaak nogal mild is of verloren gaat en er minder vitaminen in zitten. Het effect ten opzichte van de vrucht zelf of een sapje is ook minder.
Het best verkochte product in de supermarkt is waarschijnlijk granaatappelsap. Het is het minst ingewikkeld om op te slaan en is daarom erg populair bij het winkelend publiek.
Aankopen en juist bewaren
Bij de aankoop moet je vooral letten op de conditie van de vruchten. De vruchten kunnen er aan de buitenkant verschrompeld uitzien. Dit is eigenlijk een heel goed teken dat de vruchten rijp zijn en spoedig klaar om gegeten te worden. Als je de granaatappel aanraakt, mogen er geen zachte plekken zijn, want dat wijst erop dat de vrucht aan de binnenkant rot is. Wat de prijs betreft, houd er rekening mee dat hoe groter de vrucht, hoe hoger de prijs.
Bij kamertemperatuur blijven granaatappels ongeveer 2 tot 3 weken vers en moeten dan ten laatste verwerkt of gegeten worden. In de koelkast, daarentegen, zijn de vruchten veel langer houdbaar. Bewaren tot enkele maanden is hier mogelijk. Het belangrijkste is dat je je ervan bewust bent dat de vruchten na de oogst niet echt rijp worden.
Openen, snijden en pitten zonder te besmeuren
Er zijn verschillende manieren om de pitten uit de vruchten te halen. Hoe je het ook doet, je moet een schort dragen om vlekken te voorkomen, want de vlekken worden erg moeilijk te verwijderen. De volgende opties zijn beschikbaar
- Spoel de zaden af onder water om vlekken te voorkomen. Het sap van de zaden gaat hier echter verloren.
- Snijd als een sinaasappel in de buitenkant en verwijder de schil om de pitten vrij te maken.
- De tiktechniek houdt in dat je de granaatappel doormidden snijdt en hem met behulp van een houten lepel bewerkt. Sla daartoe met de houten lepel op de schilkant van de vrucht om de pitten binnenin los te maken. Daardoor vallen ze uit.
- Knijp de granaatappel uit met een sinaasappel- of citruspers voor het sap.
Receptideeën
Granaatappelpitjes passen ideaal bij zoete, maar ook bij hartige gerechten, dankzij hun zoetzure smaak. Ze geven het gerecht een extra kick en je gasten zullen versteld staan van wat een paar kleine zaadjes kunnen doen. Ze verfijnen en brengen frisheid in salades, yoghurts, muesli, acai kommen, pap of zelfs hartige sauzen en wildgerechten. Ze kunnen ook gebruikt worden om verfrissende cocktails op smaak te brengen.
Om je een idee te geven, hebben we vier receptideeën samengesteld voor je volgende avond met vrienden of familie:
gerecht | Ingrediënten voor 4 personen | Bereiding |
---|---|---|
Groene salade met geitenkaas en granaatappelpitjes | gemengde seizoensgroene salade, 4 stuks. Geitenkaas, 1 granaatappel, 1.5 el. mosterdzaadjes, vinaigrette van azijn, olie, zout, peper, walnoten (optioneel) | 1. Was de sla en snijd/pluk in hapklare stukken, 2. Zet de geitenkaas 5 minuten in de oven op – hoog vuur tot hij mooi zacht is, 3. Maak een vinaigrette van azijn, olie, zout, peper, 4. Maak een vinaigrette van azijn, olie, zout en peper. Verwijder de granaatappel met de tiktechniek, 5. Schik alles op een bord |
Couscous met granaatappel | 300 g couscous, 300 ml water, 1 paprika, 1 granaatappel, 1 el boter, zout, peper, verse kruiden | 1. Breng het water aan de kook en voeg de couscous toe, 2. Neem van het vuur en laat 5 minuten wellen, 3. Meng er de fijngesneden paprika’s, de verwijderde granaatappelpitten en de boter door, 4. breng op smaak |
Lamsvlees met granaatappel | 800 g lamsrack, 1 granaatappel, 2 sjalotten, zout, peper, tijmsteeltjes, 2 el olie, 2 el honing, 400 ml rode wijn, 250 ml groentebouillon, 1 el zetmeel | 1. Kruid het vlees met zout en peper, 2. schroei in een pan aan beide kanten ca. 4 min. dicht, 3. Leg op een schaal, bestrijk met honing en rooster in een convectieoven van 150° ca. 20 min., 4. Voor de saus: hak de sjalotten fijn en fruit in olie, voeg ⅔ van de granaatappelpitten en nog een lepel honing toe, blus af met wijn en giet er groentebouillon over, 5. Haal het vlees uit de oven en laat 10 minuten rusten, 6. Maak de saus dikker met zetmeel en serveer |
Granaatappel Rozemarijn Fizz | Suikersiroop, 2 stengels rozemarijn, 80 ml granaatappelsap, 8 el citroensap, 160 ml gin, 400 ml frisdrank, fijngestampt ijs, 1 granaatappel | hx 1. Laat rozemarijn een nacht in suikersiroop trekken, 2. Meng in een grote kom (punch bowl) alle ingrediënten en laat 2 uur trekken, 3. Garneer met granaatappelpitjes en takje rozemarijn |
Zoals je aan de recepten ziet, zijn er geen grenzen aan je fantasie. Granaatappel kan geconsumeerd worden als siroop, sap, thee of gewoon als zaden, zoals hierboven vermeld.
Conclusie
Het is niet alleen dat het samenspel van de granaatappel met zijn voedingsstoffen, vitaminen en antioxidanten de vrucht tot een superfood maakt, maar ook de variaties in verwerking maken hem zo bijzonder. Het zou veel vaker op ons menu moeten verschijnen, enerzijds om gerechten een speciaal tintje te geven, anderzijds om tegelijk ons immuunsysteem te versterken. Bovendien kan deze krachtvrucht ons helpen ziekten te voorkomen en onze vitaminebalans te ondersteunen.
Het is niet een specifiek spoorelement of vitamine dat verantwoordelijk is voor al deze genezende processen, maar de wisselwerking van alle voedingswaarden en ingrediënten van de granaatappel. Vandaar het synoniem power fruit of superfood. Preventie is hier het sleutelwoord. En preventie werkt alleen als regelmatig granaatappels gegeten worden.
Beeldbron: Phasin Sudjai/ 123rf
Referenties (10)
1.
Jacob, Ludwig Manfred (2008): Granatapfel als Zellregulator. In: Komplementäre und Integrative Medizin 49 (2), S. 16–20. DOI: 10.1016/j.kim.2007.12.010.
Bron
2.
Siedentopp, U. (2005): Lebensmittelportrait Granatapfel. In: Deutsche Zeitschrift
für Akupunktur 48 (3), S. 46–48. DOI: 10.1078/0415-6412-00131.
Bron
3.
Geab, Shasha; Zhula, Gegen; Duoc, Lan; Wangd, Junqi (2021): A unique
understanding of traditional medicine of pomegranate, Punica granatum L.
and its current research status. In: Journal of Ethnopharmacology 271,
S. 113877. DOI: 10.1016/j.jep.2021.113877
Bron
4.
Morvaridzadeh, Mojgan; Sepidarkish, Mahdi; Daneshzad, Elnaz; Akbari, Abolfazl; Mobini, Gholam Reza; Heshmati, Javad (2020): The effect of pomegranate on oxidative stress parameters: A systematic review and meta-analysis. In: Complementary Therapies in Medicine 48, S. 102252. DOI: 10.1016/j.ctim.2019.102252
Bron
5.
Kim ND, Mehta R, Yu W, Neeman I, Livney T, Amichay A, Poirier D, Nicholls P, Kirby A, Jiang W, Mansel R, Ramachandran C, Rabi T, Kaplan B, Lansky E. Chemopreventive and adjuvant therapeutic potential of pomegranate (Punica granatum) for human breast cancer. Breast Cancer Res Treat. 2002 Feb;71(3):203-17. doi: 10.1023/a:1014405730585
Bron
6.
Smollich, Martin; Podlogar, Julia Anna (2016): Wechselwirkungen zwischen Arzneimitteln und Lebensmitteln. Mit 21 Abbildungen und 16 Tabellen. 1. Auflage. Stuttgart: WVG Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft
Bron
7.
Rosenblat M, Hayek T, Aviram M. Anti-oxidative effects of pomegranate juice (PJ) consumption by diabetic patients on serum and on macrophages. Atherosclerosis. 2006 Aug;187(2):363-71. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2005.09.006
Bron
8.
Mori-Okamoto J, Otawara-Hamamoto Y, Yamato H, Yoshimura H. Pomegranate extract improves a depressive state and bone properties in menopausal syndrome model ovariectomized mice. J Ethnopharmacol. 2004 May;92(1):93-101. doi: 10.1016/j.jep.2004.02.006
Bron
9.
Hude, Carina: Neue Erkenntnisse zu Arzneipflanzen mit Verwendung in
der Menopause / vorgelegt von Carina Hude. 2011. Graz.
Bron
10.
Albrecht M, Jiang W, Kumi-Diaka J, Lansky EP, Gommersall LM, Patel A, Mansel RE, Neeman I, Geldof AA, Campbell MJ. Pomegranate extracts potently suppress proliferation, xenograft growth, and invasion of human prostate cancer cells. J Med Food. 2004 Fall;7(3):274-83. doi: 10.1089/jmf.2004.7.274
Bron