Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

17Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

86Verzamelde opmerkingen

Kurkuma ligt tegenwoordig letterlijk op ieders lippen. De populaire specerij uit de Aziatische keuken is niet alleen bekend als kerrie-element of om zijn intens gele kleur, maar is HET geneesmiddel voor alles.

In India en Azië wordt kurkuma al duizenden jaren gebruikt als geneeskrachtige plant en natuurlijk antibioticum. Zowel in de Ayurveda als in de traditionele Chinese geneeskunde is kurkuma onmisbaar. Ook bekend als kurkuma, behoort het tot de gemberfamilie, net als zijn naaste verwant gember.

Van kurkuma wordt gezegd dat het veel positieve eigenschappen heeft en daarom een echte alleskunner onder de specerijen is. In onze kurkuma gids hebben we alle belangrijke feiten over het “kruid des levens” voor je op een rijtje gezet:
De belangrijkste feiten in het kort

  • Kurkuma bevat het actieve bestanddeel curcumine, dat ontstekingsremmende en antioxiderende effecten heeft.
  • Kurkuma is een uitstekende specerij om een grote verscheidenheid van gerechten te verfijnen.
  • Je kunt kurkuma op verschillende manieren innemen: Als verse kurkuma specerij, als kurkuma thee of in geconcentreerde vorm als capsule.

Kurkuma: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor kurkuma

Om lekkere recepten te koken, heb je ook de juiste kurkuma producten van hoge kwaliteit nodig. Daarom hebben we de belangrijkste criteria op een rijtje gezet waar je op moet letten als je kurkuma koopt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van kurkuma?

Leveringsvorm

Kurkuma is in verschillende soorten verkrijgbaar, maar voor het koken kun je het beste de specerij of het zuivere poeder gebruiken. Zo is het gemakkelijker te portioneren en is het langer houdbaar omdat het gedroogd is.

  • Kurkumapoeder: Deze variant is het pure, gedroogde poeder van de kurkuma wortelstok. De knol wordt gedroogd en dan tot poeder vermalen. Je kunt het kurkumapoeder door een gezonde smoothie of muesli roeren, bijvoorbeeld.
  • Kurkumaspecerij: Je kunt kurkuma krijgen in pure vorm of gemengd met peper als specerij. Dit is vergelijkbaar met kurkuma in poedervorm. De verpakkingen in specerijvorm zijn echter vaak kleiner, waardoor het nauwelijks de moeite waard is ze te kopen als je kurkuma dagelijks gebruikt.
  • Verse kurkuma: Als je het liever vers hebt, kun je ook de kurkumawortel direct gebruiken. Snijd het in kleine stukjes en voeg het gewoon toe aan je gekozen gerecht. De verse wortel is bijzonder geschikt voor een heerlijke en gezonde thee. Giet gewoon heet water over de gesneden wortel en laat het trekken.

Of het nu als poeder is of als verse wortel, er zijn veel verschillende zuiver plantaardige kurkuma recepten die zowel smaak als kleur kunnen geven.

Ingrediënten

Er zijn talloze leveranciers van kurkuma specerijen en poeders, dus je moet bij je keuze vooral letten op de ingrediënten.

Voor een gezonde voeding is het daarom belangrijk dat er geen kunstmatige smaakstoffen, kleurstoffen, conserveringsmiddelen, smaakversterkers of andere additieven in zitten. Vooral biologische producten voldoen aan deze eisen.

Testzegels

Bijzonder hoogwaardige producten zijn meestal te herkennen aan hun testzegels. Vooral biologische of ecologische zegels zijn een garantie voor goede poeders en specerijen die vrij zijn van schadelijke stoffen. Als je aan de veilige kant wilt staan en vooral aandacht aan gezonde voeding wilt besteden, moet je een product kopen met zulke testzegels.

Duurzaamheid

Een tamelijk secundair criterium, maar toch relevant, is de verpakking van de specerijen en poeders. Het moet niet alleen hersluitbaar zijn, maar ook duurzaam. Steeds meer mensen hechten veel belang aan duurzaamheid om de invloed op het milieu te verminderen.

Je kunt ook je steentje bijdragen door herbruikbare verpakkingen te kopen, zoals een glazen bak of een aluminium doos.

Sommige bedrijven die kurkuma-producten verkopen, besteden ook aandacht aan duurzame en eerlijke teelt van de wortel. Dit betekent dat je niet alleen een heerlijk product voor je keuken koopt, maar dat je tegelijk ook iets goeds kunt doen.

Gids: Veel gestelde vragen over kurkuma uitvoerig beantwoord

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over kurkuma beantwoorden. Op deze manier willen we je een dieper inzicht in het onderwerp geven.

Voor wie is kurkuma geschikt?

Kurkuma is een echte wonderwortel die niet alleen een spijsverteringsbevorderende en ontstekingsremmende werking heeft. Zachtjes gemalen als poeder of specerij, verfijnt het ook enkele geweldige gerechten.

Kurkuma is in principe geschikt voor iedereen, want de wortel is uiterst gezond. Vooral als je kurkuma gebruikt om mee te koken, gebruik je slechts kleine hoeveelheden die voor iedereen veilig zijn. Maar ook kleine hoeveelheden van het kruid verliezen hun positieve effect niet.

kurkuma-test

De wonderwortel kurkuma is vooral lekker in curry’s of in de Ayurvedische genezingsdrank Golden Milk. (Image source: Julia Topp / Unsplash)

De curcumine die het bevat stimuleert de galstroom en helpt de vertering van vette voedingsmiddelen. Daarom mag het niet genomen worden door mensen met een obstructie van de afvoerende galwegen, met galstenen of met andere ziekten van de galwegen. Je moet kurkuma ook vermijden als je leverontsteking hebt.

Als je tegelijk antistollingsmiddelen neemt, moet het gebruik van kurkuma met een arts besproken worden.

Wat is de aanbevolen dosering?

De aanbevolen dagelijkse dosis voor volwassenen is 1,5 tot 3 gram verse, gehakte wortel, 1 tot 3 gram gedroogde wortel in poedervorm of 1,2 tot 1,8 gram kurkuma-extract in capsules.

De individuele dosering van kurkuma hangt echter helemaal af van het supplement dat je kiest. Als je de voorkeur geeft aan suppletie in de vorm van poeder, kan de volgende tabel als leidraad dienen.

Individuele symptomen worden besproken en de aanbevolen hoeveelheid wordt gegeven:

Symptomen Aanbevolen dosering
Spijsverteringsproblemen ca. 1,5-3 gram curcumine
Gewichtsverlies ca. 2 mg curcumine per kg lichaamsgewicht
Verlagen van cholesterol ca. 500 mg curcumine
Hoge bloedsuiker ca. 250 mg curcumine
Gal- en leverproblemen a. 250 mg curcumine

Het diepgele poeder is nuttig voor zo veel kwalen – zowel therapeutisch als preventief – dat het gemakkelijk elke dag in het dieet kan worden opgenomen.

Hoeveel kost kurkuma?

Kurkumaproducten hebben een bepaalde prijsklasse, die sterk kan variëren. Afhankelijk van de soort, kwaliteit en hoeveelheid kunnen de kosten variëren.

Kurkuma capsules zijn gewoonlijk hoger geprijsd dan kurkumapoeder, omdat deze een ingewikkelder fabricageproces ondergaan en vaak extra piperine bevatten om de biologische beschikbaarheid van de curcumine te verhogen.

Kurkuma poeder producten zijn verkrijgbaar voor slechts € 10, terwijl kurkuma capsules in de handel te koop zijn voor ongeveer € 15.

Ongeacht of je kurkuma in capsule- of poedervorm kiest, het is belangrijk dat je zeker weet dat de inhoud aan regelmatige laboratoriumcontroles wordt onderworpen en dat de grondstoffen aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Die komen meestal tot uiting in een hogere prijs.

Conclusie

Kurkuma – kleine wortel, groot effect. Het kruid met de opvallende gele kleur mag in geen enkele keuken ontbreken en is niet alleen geschikt om mee te koken of te bakken. De kleine wortel maakt ook een uitstekende thee en geeft elk gerecht de nodige pit met een vleugje gezondheid.

(Omslagfoto: NirmalSarkar / pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies