Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

32Onderzochte producten

74Bestede uren

54Beoordeelde onderzoeken

156Verzamelde opmerkingen

MSM, of methylsulfonylmethaan, staat voor organische zwavel. Deze stof komt niet alleen voor in onze voeding, maar wordt ook vaak gebruikt in de alternatieve geneeskunde, net als CBD olie. Vooral als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om gewrichtspijn te verlichten, ontstekingen te verminderen of de kracht van het immuunsysteem te ondersteunen, moet je beslist verder lezen.

In onze MSM test 2019 leer je niet alleen waarom MSM zo belangrijk is voor ons lichaam, maar krijg je ook waardevolle informatie over de verschillende soorten van het voedingssupplement.

Bovendien vind je in dit artikel veel tips en trucs die je kunnen helpen de juiste MSM voorbereiding voor je te vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • MSM is de afkorting voor methylsulfonylmethaan – een organische zwavelverbinding die van vitaal belang is voor de mens
 • Het voedingssupplement MSM is de juiste keuze voor jou als je lijdt aan zwaveltekort. Een van de bekendste symptomen hiervan is gewrichtspijn
 • Het voedingssupplement MSM is meestal een bestanddeel van vitaminecomplexen voor nagels, huid en haar, voedingssupplementen en ook sportvoeding.

MSM: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je MSM koopt

Voedingssupplementen kunnen heel heilzaam zijn, maar ze kunnen ook schadelijk zijn.

Daarom moet je, voor je besluit MSM te nemen, je grondig inlezen over het onderwerp. We hebben de belangrijkste feiten over MSM hieronder samengevat.

Wat is MSM en hoe werkt het?

Methylsulfonylmethaan (MSM) is een organische zwavelverbinding bestaande uit zwavel en methylgroepen.

Bovenal verlicht MSM de pijn en verhoogt tegelijk het welzijn. Vanwege het positieve effect van zwavel wordt MSM beschouwd als een gezondheidsbevorderend middel.

Een tekort aan zwavel in het lichaam kan leiden tot zichtbare gebreksverschijnselen, zoals dunner wordend haar, broze vingernagels en een onooglijke huid. Zwavel heeft echter ook een positief effect op de werking van de hersenen, de gewrichten en de lever. (Image source: 123rf.com / 89190591)

Veel mensen gebruiken MSM ook als middel om te ontgiften. Een overdosis, d.w.z. vergiftiging, is niet mogelijk.

Er zijn verschillende soorten MSM producten, zoals capsules, tabletten, poeder en lichaamsverzorging. Deze hebben hetzelfde effect, maar zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van vormen.

Voor wie is MSM geschikt?

Normaal zijn er geen beperkingen op het gebruik van MSM, omdat het een organisch product is. De belangrijkste reden om MSM te nemen is natuurlijk een gebrek aan zwavel in het lichaam.

De volgende tabel helpt je een overzicht te vinden van de verschillende gebieden waarop MSM nuttig kan zijn.

Werking Omschrijving
Ondersteunend bindweefsel Ons lichaam heeft MSM nodig om collageen te maken, dat ons bindweefsel versterkt.
Versterking van het immuunsysteem MSM ondersteunt onze immuunrespons. Daarom kunnen we met MSM voorbehandeling buitensporige belasting van de immuuncellen voorkomen.
Ontstekingsremmend en pijnstiller De biologische zwavel in MSM heeft een sterk ontstekingsremmend effect en is geschikt voor ontstekingen door allergische reacties.
Verbetering van het uithoudingsvermogen MSM verhoogt de prestaties en dus het uithoudingsvermogen, wat vooral door sporters op prijs gesteld wordt.
Voor gewichtsverlies Verhoogt de stofwisseling
Voor versterking van haar en nagels Bevordert de aanmaak van creatine en collageen. Dit zijn bestanddelen van ons haar en onze nagels.
Voor artrose ondersteunt de beweeglijkheid van de gewrichten
Voor acne remt ontstekingen
Voor pijnverlichting hij werkt als een natuurlijk analgeticum (pijnstiller), vooral bij chronische ziekten
Voor ontgifting ondersteunt de lever bij het ontgiften Ontgifting
Tegen allergieën Ondersteunt het immuunsysteem
Voor huidverbetering HHeeft een verjongend effect op de huid

Organische zwavel is de bron van MSM en is een van de meest overvloedige biologisch actieve zwavelverbindingen in de natuur, wat een belangrijk positief effect heeft op de menselijke gezondheid.

Zo ondersteunt MSM het bindweefsel en zorgt voor een intact immuunsysteem, en het wordt ook beschouwd als een van de beste ontstekingsremmers en pijnstillers. Het kan ook je maagslijmvlies doeltreffend beschermen tegen verwondingen door ethanol. (1)

Plaveiselcelcarcinoom is een zeldzame vorm van kanker in de mond. Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben het effect van MSM bestudeerd in verband met plaveiselcelcarcinoom. Ze ontdekten dat MSM de groei van tumoren remde die gelokaliseerd waren in het tandvlees. (2)

Een team van Zuid-Koreaanse wetenschappers heeft cellijnen van levertumoren bestudeerd met behulp van MSM. MSM remt de groei van tumoren en induceert apoptose. (3)

De organische zwavel is bijzonder populair bij atleten omdat het het uithoudingsvermogen verbetert en helpt om de beste resultaten te bereiken. Het product kan goed gecombineerd worden. In verband met sportbeoefening kan MSM heel goed gecombineerd worden met glucosamine. Het verbetert ook het vermogen om te herstellen. (4)

MSM producten zijn geschikt voor volwassenen die aan een zwaveltekort lijden. MSM helpt bij gewrichtsziekten en allergieën, versterkt het bindweefsel en wordt beschouwd als een schoonheidsmineraal.

Verder staat organische zwavel bekend als een van de meest effectieve pijnstillers.

Dienovereenkomstig wordt MSM vaak waargenomen als bestanddeel van vitaminecomplexen voor haar en nagels, sportvoeding en voedingssupplementen.

We raden je aan dit geneesmiddel grondig te onderzoeken voor je het inneemt. Het is het beste een arts te raadplegen, in dat geval kom je te weten welke mineralen je nodig hebt en krijg je persoonlijk advies over de inname van MSM.

Anders, MSM is een organische zwavelverbinding die de vierde plaats inneemt onder de mineralen in ons lichaam en je op geen enkele manier schaadt.

Wie mag geen MSM nemen?

Hoewel zwavel in principe geen kwaad kan, zijn er toch groepen mensen die beter geen MSM kunnen nemen. Deze omvatten

 • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
 • Kinderen en adolescenten onder de 18
 • Mensen die cumarine-anticoagulantia gebruiken

Mensen die allergisch zijn voor sulfonamiden moeten MSM met voorzichtigheid innemen.

Hoewel allergieën voor zwavel uit voedsel zeldzaam zijn en de meeste mensen met zo’n allergie MSM heel goed verdragen, is een kleinere dosis of overleg met een arts aan te bevelen.

Hoe kan MSM ingenomen worden?

Er zijn verschillende soorten MSM producten die hetzelfde effect hebben, maar in verschillende vormen komen. Dit zijn:

 • Capsules
 • Tabletten
 • Poeder
Tabletten en capsules zijn ook goed om mee te nemen voor onderweg.

Innemen als capsules of tabletten is heel doorzichtig en gemakkelijk. Je kunt gemakkelijk de juiste dosis kiezen en het zakje altijd bij je hebben.

Omdat ze zo gemakkelijk te gebruiken zijn, zijn capsules en tabletten heel geschikt om mee te nemen voor onderweg of om regelmatig in te nemen.

In poedervorm is MSM iets moeilijker te doseren, maar het mengt goed met andere voedingsmiddelen.

Biologische zwavel in poedervorm is verkrijgbaar in een pakje of in een hersluitbaar blikje. We raden je aan eerst de verpakking zorgvuldig te bekijken.

Vooral het zakje met het poeder mag geen gaatjes hebben. Sluit na het openen van de verpakking altijd het zakje.

Als je poeder zuiver MSM is, is het zeker glutenvrij, veganistisch, vegetarisch, zuivelvrij, suikervrij, gelatinevrij en nog veel meer.

Wist je waarom zwavel zo essentieel voor je is?

Zwavel is in de eerste plaats een belangrijk bestanddeel van aminozuren, die de basisbouwstenen zijn van al je eiwitten. Het is ook aanwezig in je bindweefsel.

Welk effect heeft MSM in lichaamsverzorgingsproducten?

MSM verzorging is geschikt voor de huid van het hele lichaam en geeft intensieve verzorging. Bovendien is de gezichts- en lichaamsverzorging heel praktisch voor thuis en onderweg.

De gel is verkrijgbaar in een staand buisje of pompflacon, de lotion altijd in een pompflacon en de crème in een blikje of staand buisje.

De actieve bestanddelen van de verzorgingsproducten komen snel vrij, zodat de eerste resultaten onmiddellijk merkbaar zijn.

MSM lichaamsverzorging is vooral geschikt voor mensen op gevorderde leeftijd. Op deze leeftijd heeft de rijpende huid hulp nodig bij de aanmaak van collageen en elastine.

Zwavel is hierbij zeer effectief, want het is een van de belangrijkste basiselementen in de menselijke stofwisseling. Een andere reden is natuurlijk de verdovende werking van zwavel, die gewrichtspijn vermindert.

Wat zijn de bijwerkingen van MSM?

MSM is een essentiële stof die geen schadelijke effecten heeft. Zwavel speelt een belangrijke rol in het organisme, dat is niet alleen bij mensen waar te nemen, maar ook bij dieren en planten.

Tot nu toe zijn geen wisselwerkingen met andere geneesmiddelen bekend.

Bij inname van het geneesmiddel kunnen de volgende symptomen worden waargenomen

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Diarree
 • Huiduitslag

Maar de bijwerkingen komen uiterst zelden voor en wijzen aanvankelijk op de reiniging van het lichaam van gifstoffen en afvalstoffen. Door het organische gehalte reageert het lichaam steeds anders.

Meestal begint de reiniging van het organisme. Je kunt dus zeggen: hoe meer bijwerkingen zoals hoofdpijn, huidonzuiverheden of bijvoorbeeld diarree optreden, hoe onzuiverder het lichaam van de persoon is.

Kijk uit voor schadelijke en allergene ingrediënten.

Methylsulfonylmethaan (MSM) kan omschreven worden als een organische voedingsstof voor het menselijk lichaam.

Wees altijd oplettend bij het kopen van supplementen en let erop dat ze geen schadelijke of allergene stoffen bevatten en dat de kwaliteit hoog is. Informeer ook naar de fabrikant om inferieure imitatie te vermijden.

Probeer voor je veiligheid MSM voor lichaamsverzorging eerst op een kleine plek uit. Zo kun je nagaan hoe je huid reageert.

Wat kost MSM?

De prijs van MSM preparaten hangt af van het soort product, de hoeveelheid, en natuurlijk de kwaliteit.

De goedkoopste MSM producten, meestal in capsule- of tabletvorm, vind je voor slechts een paar euro. Duurdere preparaten van bekende fabrikanten en grotere verpakkingen, daarentegen, beginnen bij ongeveer €20.

Als je een MSM preparaat wilt kopen, moet je niet alleen naar de prijs kijken. De duurste producten zijn niet altijd de beste. Let op toevoegingen, zwavelgehalte en de manier van innemen als je MSM wilt kopen.

Welke alternatieven zijn er voor MSM?

Als je een zwaveltekort hebt, is MSM als voedingssupplement niet de enige manier om je lichaam van zwavel te voorzien.

In de zwavelbehoefte kan ook worden voorzien door de juiste voeding. De volgende voedingsmiddelen zijn geschikt voor dit doel

 • Eieren
 • Zuivelproducten zoals yoghurt en kwark
 • Vlees en vis
 • Noten
 • Uien
 • Knoflook
 • Wilde knoflook

Multivitaminesupplementen bevatten vaak ook zwavel, en voorzien je ook van andere belangrijke vitaminen en mineralen. Daarom zijn dergelijke producten ook een mogelijk alternatief.

Besluit: Welke soorten MSM zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vier verschillende soorten MSM

 • MSM in poedervorm
 • MSM in capsulevorm
 • MSM in tabletvorm
 • MSM in gelvorm

Alle preparaten bieden verschillende voordelen. De dosering speelt waarschijnlijk de meest doorslaggevende rol. Je moet het poeder zelf doseren en afmeten.

In het volgende deel leggen we de voor- en nadelen van de producten uit. Het is het beste om alles zorgvuldig te lezen, zodat je een goede beslissing kunt nemen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van MSM in poedervorm?

Het grootste voordeel van de poedervorm is dat het natuurlijk is.

Er zijn geen scheidingsmiddelen of andere toevoegingen nodig om het poeder bijvoorbeeld tot tabletvorm te persen. Bovendien is het vaak goedkoper en kan het naar goeddunken van de gebruiker gedoseerd worden.

Voordelen
 • Zonder andere toevoegingen
 • Goedkoop
 • Zelf te doseren
Nadelen
 • Eigen smaak
 • Dosering niet altijd zo praktisch

Dit kan echter ook een nadeel zijn. Het vraagt immers meer handelingen omdat je het moet uitmeten.

Een ander nadeel is de smaak. Je kunt het MSM poeder mengen met sapjes of je ontbijt, bijvoorbeeld, maar je proeft het zeker door zodra je een bepaalde dosering bereikt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van MSM in capsulevorm?

Je hoeft de capsules niet eerst te doseren. Gooi ze er gewoon in en je bent klaar! Dat is praktisch en bespaart tijd. Bovendien kun je ze snel doorslikken, zodat ze nauwelijks een eigen smaak in je mond ontwikkelen.

Het poeder wordt in de capsule vastgehouden door andere stoffen. Vaak zijn de capsules gemaakt van gelatine, die dan niet veganistisch zou zijn.

Voordelen
 • Kant-en-klaar gedoseerd
 • Snelle, ongecompliceerde inname
 • Neutrale smaak
 • Kan geopend worden
Nadelen
 • Toevoegingen nodig
 • Duurder

Er zijn ook plantaardige alternatieven – maar je moet er toch rekening mee houden dat het niet meer alleen om MSM in zijn pure vorm gaat. De capsules zijn ook duurder.

Als dit belangrijk voor je is, kun je ook de capsules openen en het poeder zonder verpakking consumeren. Natuurlijk is dit niet kostenbesparend.

Wat zijn de voordelen en nadelen van MSM in tabletvorm?

De voor- en nadelen van tablets lijken erg op elkaar. Het poeder in de tabletten is ook kant-en-klaar gedoseerd en kan gemakkelijk ingenomen worden. Aan de tabletten worden ook andere stoffen toegevoegd.

Als je MSM in zijn meest natuurlijke en onbewerkte vorm wilt consumeren, is dit een duidelijk nadeel. De tabletten zijn ook duurder dan het losse poeder, maar hebben een aangenamere smaak.

Voordelen
 • Kant-en-klaar gedoseerd
 • Snelle, ongecompliceerde inname
 • Neutraler van smaak
Nadelen
 • Toevoegingen nodig
 • Duurder

Of het nu poeder of tabletten zijn, iedereen moet zelf testen. Sommige mensen vinden de smaak van de capsules minder lekker en geven daarom de voorkeur aan de tabletten – je moet het zelf maar uitvinden.

Het is niet mogelijk een algemeen oordeel te vellen over tolerantie. Het is een natuurlijk product en onschadelijk voor de gezondheid – niettemin raden we je aan je arts te raadplegen voor je een voedingssupplement neemt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van MSM in gelvorm?

De laatste kandidaat, de gel, wordt niet ingenomen. Het is alleen voor uitwendig gebruik.

MSM gel hydrateert je huid. Men zegt ook dat het een verjongend effect heeft – maar iedereen moet dat zelf testen.

Voordelen
 • Geen inname nodig, toepassing op de huid
 • Geen consumptie van scheidende stoffen of andere toevoegingen
 • Geen intrinsieke smaak
Nadelen
 • Geen holistische ontstekingsremmende werking
 • Geen gezondheidsbevorderende werking voor gewrichten

Uitwendige toepassing kan ook een nadeel zijn. MSM kan immers ook ontstekingsremmend en positief werken voor gewrichten en huid in het algemeen – als het alleen uitwendig wordt aangebracht, heeft het ook alleen effect op de behandelde plaatsen.

Omdat het niet doorgeslikt hoeft te worden, hoef je je geen zorgen te maken over de smaak.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om MSM producten te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om MSM te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald MSM preparaat geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Kwaliteit
 • Zwavelgehalte
 • Toevoegingen
 • Veganistisch, gluten- en lactosevrij
 • Doseringsmogelijkheden

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria, om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Kwaliteit

Een van de belangrijkste dingen die je moet weten voordat je het product inneemt is de zuiverheid van het product.

De dagelijkse dosis mag niet meer dan 1200 mg bedragen. Het is ook aan te bevelen MSM te combineren met vitamine C of glucosamine voor een beter effect.

We raden je aan na te gaan uit welke componenten het product gemaakt is. Het is altijd zinvol om meer meningen te krijgen en recensies van klanten te lezen.

Helaas zijn er veel oplichters op de markt die producten aanbieden die hun beloften niet waarmaken. Wees je hiervan bewust voor je een product kiest.

In het beste geval moet je product lactosevrij zijn, vrij van allergenen en gelatine, vrij van genetische manipulatie, en geschikt voor diabetici, veganisten en vegetariërs.

Zwavelgehalte

Het zwavelgehalte moet het doorslaggevende criterium zijn bij de keuze van een product. Hooggedoseerd MSM bestaat voor 99,9 % uit zwavel.

Hoe hoger het zwavelgehalte, hoe zuiverder het product.

Zo blijft er minder ruimte over voor andere ingrediënten die de werking van het product kunnen beïnvloeden. Pas echter op voor oplichters die een hoger zwavelgehalte in hun producten faken.

Het zwavelgehalte van lichaamsverzorgingsproducten is lager dan dat van poeders, capsules en tabletten.

Toch moet je, zoals bij elk cosmetisch product, goed opletten dat er geen schadelijke of overbodige stoffen aan toegevoegd zijn.

Toevoegingen

Sommige MSM producten zijn ook voorzien van andere toevoegingen, zoals andere vitaminen, mineralen, enz.

Of je deze wilt gebruiken hangt af van of je de extra vitamines wilt innemen.

Vitamine C verbetert de werking van MSM. Multivitaminesupplementen geven je een “compleet pakket” mineralen en vitamines. Het zwavelgehalte is echter verlaagd.

Veganistisch, GMO-vrij, glutenvrij, lactosevrij

Dit punt is belangrijk voor mensen die allergieën hebben of geen dierlijke producten gebruiken.

Kijk van tevoren of het product stoffen bevat die bij jou een allergie opwekken.

Het is belangrijk na te gaan of het MSM product geschikt is voor mensen die gluten- en lactose-intolerant zijn.

Het staat meestal in de productbeschrijving. Is dat niet het geval, dan is het een product van lage kwaliteit dat je beter kunt vermijden.

MSM in capsulevorm is niet altijd vrij van dierlijke toevoegingen. Het omhulsel van de capsule zou van dierlijke gelatine gemaakt kunnen zijn. Met deze factor moet dus ook rekening gehouden worden bij het kopen van de capsules.

Idealiter is het product ook GMO-vrij. Bij cosmetica is het raadzaam na te gaan of het niet op dieren getest is. De fabrikant kan daar een aanwijzing voor geven.

Verpakkingen en doseringsmogelijkheden

De dosering van MSM is bijzonder belangrijk, zodat je ook voldoende van de zwavel binnenkrijgt. Hoe gemakkelijk het is om MSM te doseren hangt af van de verpakking.

MSM tabletten en capsules zijn bijzonder gemakkelijk te doseren. Zorg ervoor dat je ze regelmatig en in de juiste dosis inneemt.

MSM poeder is moeilijker te doseren, maar dit kan met maatbekers of een weegschaal. Het kost veel meer moeite dan het in te nemen als tablet of capsule.

MSM capsules zijn gemakkelijk te doseren en in te nemen. (Image source: 123rf.com / 97101457)

Bij MSM lichaamsverzorgingsproducten hangt het af van het soort product. Er kan geen algemene uitspraak gedaan worden.

Opgemerkt moet worden dat het product gemakkelijk uit de verpakking gehaald kan worden.

Wetenswaardigheden over MSM

In dit gedeelte willen we verder ingaan op vragen die misschien nog onbeantwoord zijn.

Dit zal je kennis verruimen en je helpen een weloverwogen beslissing te nemen als je MSM wilt gebruiken.

Wat zijn de symptomen van zwaveltekort?

Zwavel is in het lichaam nodig voor allerlei doeleinden. De symptomen van zwaveltekort kunnen dus zeer gevarieerd zijn.

Behalve gewrichtsklachten en stofwisselingsproblemen kunnen ook een bleke huid, dof haar en algemene malaise en vermoeidheid tekenen zijn van zwaveltekort.

 • Vermoeidheid
 • Depressieve stemming en vermoeidheid
 • verslechterd gezichtsvermogen
 • Leverstoornissen
 • Angst, nervositeit en verwarring

Organische zwavel is betrokken bij de vorming van aminozuren, hormonen en enzymen. Het helpt het lichaam ook schadelijke stoffen te metaboliseren en af te voeren door de celmembraan meer doorlaatbaar te maken.

Wat moet ik zoeken in MSM lichaamsverzorging?

Als je je gezondheid wilt verbeteren met behulp van organische zwavel, is het belangrijk het meest essentiële en gifvrije product te kiezen dat mogelijk is.

Alleen de juiste verzorging heeft een positief effect op je huid. Om nog gezonder en mooier te worden met het gebruik van MSM lichaamsverzorging, moet je bij je keuze rekening houden met een paar factoren.

Vermijd contact met ogen, open wonden en slijmvliezen, want je huid kan heel verschillend reageren op zwavel.

De gel of lotion moet niet vettig zijn, zodat je hem gemakkelijk op de huid kunt aanbrengen en de zwavel een voedende werking zal hebben. MSM producten zijn niet traceerbaar, zonder synthetische geurstoffen en zijn hypoallergeen.

Biologische zwavel is geschikt voor iedereen. Lichaamsverzorgingsproducten van MSM zijn geen uitzondering, dus je keuze moet altijd vegetarisch, veganistisch, parabenen- en kleurstofvrij zijn en geen conserveringsmiddelen bevatten.

Hoe moet MSM gedoseerd worden?

Aanbevolen dosering voor MSM capsules

De dosering hangt af van de bereiding, leeftijd en lichaamsgrootte.

Er zijn echter algemene regels: eenmalige of onregelmatige inname is niet effectief en regelmatige inname van de capsules over een langere periode is geen probleem.

Om het positieve effect van de methylsulfonylmethaan capsules te bereiken, wordt een dagelijkse dosis van 1000 mg met een glas water bij de maaltijd aanbevolen; de MSM capsules kunnen ook goed gecombineerd worden met vitamine C.

Wat de eerste resultaten betreft, die zijn in de eerste drie weken merkbaar. MSM is onschadelijk voor de gezondheid en kan samen met andere geneesmiddelen ingenomen worden.

Methylsulfonylmethaan is ook nuttig voor de mensen die een hoge trainingsmodus hebben. Om gezondheidsproblemen te voorkomen mag MSM alleen genomen worden na overleg met je diëtist of specialist.

Aanbevolen gebruik van MSM poeder

Door de individuele dosering van het poeder kun je de hoeveelheid poeder geleidelijk opvoeren. Het is bekend dat het lichaam een langzame verandering beter verdraagt.

Dit geldt ook voor MSM poeder. Het is het beste te beginnen met een kleinere begindosis en later, als het organisme positief reageert, kun je het dagrantsoen verhogen.

De dagelijkse dosis is tweemaal daags een halve afgestreken theelepel, geroerd in koud voedsel of drank (bij voorkeur water). In totaal is zo’n dagelijkse inname 2g.

Weet je hoe je de smaak van het poeder kunt maskeren?

Je kunt het poeder gewoon door een hete citroen mengen. Of nog beter – in sinaasappelsap.

Uiteindelijk smaakt het drankje naar OJ en versterkt het de werking van MSM, omdat de organische zwavel de eigenschappen ervan in verbinding met vitamine C aanzienlijk verbetert.

Denk er anders aan dat elke inname van voedingssupplementen individueel met de arts besproken moet worden.

Aanbevolen dosering van MSM tabletten

De geperste tabletten zijn preciezer gedoseerd, wat weer een pluspunt is voor de tabletvorm.

Een tablet bevat gemiddeld 1000mg, waarvan de ingrediënten methylsulfonylmethaan en magnesiumzouten van vetzuren zijn.

Aanbevolen gebruik is tussen 2 en 3 tabletten. We raden je ten zeerste aan ’s morgens een tablet in te nemen en ’s avonds na de maaltijd de tweede tablet om je te helpen je overdag beter te voelen.

Aanbevolen gebruik voor MSM lichaamsverzorging

MSM lichaamsverzorging is alleen voor uitwendig gebruik en moet spaarzaam op de huid worden aangebracht, ingemasseerd en laten inwerken.

Normaal moet gel, lotion of crème twee of drie keer per dag aangebracht worden, of om de twee uur als het nodig is of in noodgevallen.

Breng twee tot drie keer per dag MSM crème op de huid aan. (Image source: 123rf.com / 111067793)

Als het nodig is, is het aan te bevelen de MSM verzorging dagelijks te combineren met de 6-8 gram MSM capsules of met aloë vera bestanddelen.

Verder zijn de gel en lotion goede vochtinbrengers en scheergels. Door de vettige consistentie is de crème meer een vochtinbrengende crème bij veroudering.

In de regel worden de voornaamste resultaten waargenomen na de regeneratiecyclus van de huid, d.w.z. na ongeveer 28 dagen. Anders verzorgt “schoonheidsmineraal” de huid onmiddellijk.

Beeldbron: supplementbibel.de

Referenties (4)

1. Amirshahrokhi K, Khalili AR. Methylsulfonylmethane is effective against gastric mucosal injury. Eur J Pharmacol. 2017 Sep 15;811:240-248.
Bron

2. P NS, Kang DY, Kim BJ, Joung YH et al. Methylsulfonylmethane Induces G1 Arrest and Mitochondrial Apoptosis in YD-38 Gingival Cancer Cells. Anticancer Res. 2017 Apr;37(4):1637-1646.
Bron

3. Kim JH, Shin HJ, Ha HL, Park YH. Methylsulfonylmethane suppresses hepatic tumor development through activation of apoptosis. World J Hepatol. 2014 Feb 27;6(2):98-106.
Bron

4. Kalman DS, Feldman S, Scheinberg AR, Krieger DR, Bloomer RJ. Influence of methylsulfonylmethane on markers of exercise recovery and performance in healthy men: a pilot study. J Int Soc Sports Nutr. 2012 Sep 27;9(1):46.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijke studie
Amirshahrokhi K, Khalili AR. Methylsulfonylmethane is effective against gastric mucosal injury. Eur J Pharmacol. 2017 Sep 15;811:240-248.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
P NS, Kang DY, Kim BJ, Joung YH et al. Methylsulfonylmethane Induces G1 Arrest and Mitochondrial Apoptosis in YD-38 Gingival Cancer Cells. Anticancer Res. 2017 Apr;37(4):1637-1646.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Kim JH, Shin HJ, Ha HL, Park YH. Methylsulfonylmethane suppresses hepatic tumor development through activation of apoptosis. World J Hepatol. 2014 Feb 27;6(2):98-106.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Kalman DS, Feldman S, Scheinberg AR, Krieger DR, Bloomer RJ. Influence of methylsulfonylmethane on markers of exercise recovery and performance in healthy men: a pilot study. J Int Soc Sports Nutr. 2012 Sep 27;9(1):46.
Ga naar bron
Recensies