Laatst bijgewerkt: 01-12-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Compressiekousen worden gebruikt om de bloedcirculatie in de benen te verbeteren. Het doel ervan is om zachte druk uit te oefenen zodat het bloed naar boven circuleert om zwelling of stolsels als gevolg van letsel of chirurgie te voorkomen. Een groot aantal mensen heeft last van deze problemen en vindt een effectieve oplossing met dit product.

Maar ze worden ook gebruikt om sportprestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. In dit artikel zullen we zien waar ze voor gebruikt worden, de soorten compressiekousen die er zijn, de verschillende toepassingen die we ze kunnen geven, hoe je ze aan moet trekken en hoe je ze moet onderhouden.
Belangrijk om te weten

 • Compressiekousen of steunkousen zijn ontstaan als gezondheidsproduct, maar zijn tegenwoordig een nuttig artikel geworden voor de beoefening van veel sporten.
 • De belangrijkste functie van compressiekousen is het verbeteren van de bloedcirculatie in de benen.
 • Het gebruik ervan voorkomt vermoeidheid, verlicht de pijn en bevordert het herstel van de spieren, naast vele andere voordelen.

Onze selectie: De beste compressiekousen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste compressiekousen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte steunkousen een stuk eenvoudiger.

Eerdere Aanbevelingen

De beste compressiekousen voor hardlopers

De therapeutische compressiesokken van WT trading zorgen voor een lichte druk op je voeten en enkels, waardoor de bloedcirculatie verbetert. Hierdoor heb je minder last van pijn, krampen, reisbenen, zwellingen en spataderen.

Tevens helpen de compressie sportsokken bij een snellere afvoer van afvalstoffen uit je lichaam en zorgen ze ervoor dat je benen optimaal presteren. De sokken worden dan ook niet voor niets veel gebruikt door hardlopers.

De meest innovatieve compressiekousen

De compressiekousen van Sockwell hebben een innovatief design dat zorgt voor een geleidelijke compressie en het bloed beter omhoog stuwt voor een betere bloedsomloop. Naast hardlopers zijn ook mensen die veel reizen fan van deze sokken.

De kousen helpen je om na een lange vlucht niet met opgezwollen enkels op de plaats van bestemming aan te komen. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend. De afmetingen van de kousen zijn 10,5 x 25 x 3 cm.

De beste compressiekousen voor na de training

De compressiekousen McDavid zijn van kwalitatief hoogwaardige materialen vervaardigd. Ze zijn duurzaam en modieus tegelijkertijd en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Hun comfortabele pasvorm biedt gegradueerde compressie vanaf de tenen tot de kuit.

De sokken zijn speciaal geschikt voor na de training. Ze zorgen voor een verbeterde bloedcirculatie door de targeted compression technologie. Dit zorgt voor een snellere en betere recuperatie. Kopers raden de aanschaf van dit product aan anderen aan.

Shopgids: Alles wat je moet weten over compressiekousen

Het is van groot belang dat je voordat je compressiekousen koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

voeten twee meisjes atleten lopen

Als je een atleet bent, moet je op elk detail letten om het meeste uit je capaciteiten te halen.
(Bron: spotpoint74: 84315763/ 123rf.com)

Wat zijn compressiekousen?

Sinds ongeveer een kwart eeuw geleden zijn compressiekousen die tot op dat moment alleen werden gebruikt om mensen met problemen met de bloedsomloop te helpen, zoals spataderen, terechtgekomen bij verschillende sporten. Het zijn artikelen die een zachte druk uitoefenen op de spieren en een aanzienlijke verbetering van de veneuze terugloop geven.

Ze worden gebruikt bij sporten zoals atletiek, gymnastiek, wielrennen, triathlon en in het algemeen in elke veeleisende discipline voor de beenspieren. Het is al gebruikelijk om professionals te zien die deze compressiekousen dragen, maar hetzelfde geldt voor amateursporters. De laatste tijd zijn ze erg in de mode onder hardlopers.

Waarom heb ik compressiekousen nodig?

Als je een atleet bent, moet je op elk detail letten om het meeste uit je capaciteiten te halen. Dit wordt bereikt met een goede voeding, een goede planning en de juiste sportuitrusting. In het geval van compressiekousen garandeert een betere zuurstofvoorziening van de weefsels een betere prestatie.

 • Ze verbeteren het uithoudingsvermogen. Ons zuurstofverbruik is lager met een betere doorbloeding. Dat verhoogt het uithoudingsvermogen en daarmee verhogen we onze prestaties.
 • Verminderen van spierpijn. Onze weefsels worden meer gevoed naarmate de veneuze terugkeer versnelt.
 • Sneller herstel. Er zijn compressiekousen voor na het sporten. Ze verminderen ontstekingen en draineren afvalstoffen en behouden bovendien de bovengenoemde effecten van deze kousen die tijdens het sporten worden gedragen.
 • Steun. De spieren worden ondersteund en trekken niet aan de pezen, wat vooral op prijs wordt gesteld door mensen met peesontsteking of plantaire fasciitis.
 • Ze voorkomen warmteverlies. Belangrijk in de winter, als het koud is en veel regent, elementen die spierproblemen veroorzaken.

Welke soorten compressiekousen zijn er?

De gelijkmatige en de geleidelijke. De eersten hebben dezelfde werking op het hele been. Ze worden meestal gebruikt na lichamelijke activiteit, als herstel en voor een niet al te lange periode. De tweeden oefenen een grotere druk uit op de enkel en vergemakkelijkt de bloedteruggave in grotere mate. Ze worden gebruikt bij competities of trainingen om de prestaties van de sporter te verbeteren

Gelijkmatige druk Geleidelijke druk
Dezelfde druk op de enkel en de kuitspier Ze geven meer compressie op de enkel en minder druk op de kuitspier
Het gebruik na het sporten is 90-120 minuten Ze verbeteren de prestaties van atleten tijdens de competitie of training
Ze verminderen toxines en de effecten van spierpijn Tijdens lange reizen houden ze de beenspieren koel
Versnelt de reparatie van spierbreuken

Hoe kan ik mijn compressiekousen langer laten meegaan?

Compressiekousen hebben over het algemeen geen duurzaamheidsproblemen. Toch moeten we er voorzichtig mee omgaan om hun levensduur zo veel mogelijk te verlengen en om ze in goede staat te houden. De kousen kunnen het best op dertig graden met de hand gewassen worden. Een wasverzachter is overbodig; een fijn wasmiddel mag wel.

De drukkousen moeten tevens goed uitgespoeld worden, en nadien in een handdoek gerold worden om het overtollige vocht te verwijderen. Het is verder verstandig om de kousen niet te laten drogen op de verwarming of in de zon. Tot slot is het gebruik van chemische middelen voor het verwijderen van vlekken, niet aanbevolen.

atleet loper met wandelstokken

De compressiekousen helpen je om de weefsels beter van zuurstof te voorzien en dat garandeert een verhoging van de prestaties.
(Bron: spotpoint74: 91829756/ 123rf.com)

Hoe moet ik mijn compressiekousen aantrekken?

Het aantrekken van steunkousen is niet erg ingewikkeld, ook al lijkt dat zo, zolang we maar een foefje kennen. Op internet kunnen we een aantal voorbeelden vinden, het is een kwestie van even zoeken op google of youtube. Hier gaan we proberen het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen:

 1. Draai de kous om.
 2. Plaats de kous met de onderste opening op enkelhoogte.
 3. Neem de bovenste opening en strek deze uit tot onder de knie.
 4. Als je de kous wilt verwijderen, moet je het proces omgekeerd uitvoeren.

Hoe weet ik welke maat compressiekousen ik moet hebben?

Dit is niet eenvoudig, maar er zit niets anders op als je een goede aankoop wilt doen zonder er later spijt van te krijgen. Ten eerste moet je weten dat elk merk verschillende afmetingen kan verkopen dus het beste wat je kan doen is de aanwijzingen van het gekozen product te raadplegen. Maar eerst moet je de omtrek van je kuiten meten.

Wat zijn de meest erkende merken van compressiekousen?

Danish Endurance is één van de bekendste bedrijven die compressiekousen voor sporters verkoopt. Het merk heeft producten van uitstekende kwaliteit die maximale flexibiliteit en volledige bewegingsvrijheid bieden. Het merk Velochampion, aanwezig in 30 landen, onderscheidt zich op een hoog niveau en met een brede catalogus.

RwestX is gespecialiseerd in het combineren van innovatieve technologie en hoogwaardige materialen om uitstekende sportproducten te produceren, met als doel de prestaties en de bescherming van sporters te verbeteren. Andere toonaangevende merken van compressiekousen zijn Compressport en Profcare.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van compressiekousen om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de steunkousen te vinden die het beste bij je passen, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de kousen die je nodig hebt:

Druk

De mate van druk van de compressiekousen die je nodig hebt hangt nauw samen met het gebruik dat je ervan gaat maken. In geval van ernstige problemen met de bloedsomloop is het beter om een arts te raadplegen, of voor zeer veeleisende wedstrijden kun je 40 mmHg kousen kiezen, die een sterke druk uitoefenen.

In het algemeen is een lagere druk (van 20 tot 30 mmHg) voor gebruik bij training, wedstrijden, herstel, lichte kwalen of lange reizen meer dan voldoende. Je moet er rekening mee houden dat overmatige druk op je benen gevolgen kan hebben in de vorm van blessures of pijnklachten.

Grootte

Een andere van de belangrijkste aspecten die je moet analyseren voordat je je compressiekousen koopt, is hun grootte of lengte. Als je eenmaal goed weet welke spieren je wilt ondersteunen of beschermen, kun je de meest geschikte van de vier beschikbare opties kopen. Deze zijn als volgt:

 • Korte kous: Van de enkel tot de knie.
 • Lange kous: Van de enkel tot het midden van de dij boven de knie.
 • Sok: Hetzelfde als de bovenstaande, maar inclusief de voet.
 • Panty: Bescherming van de voet tot de taille.

Materiaal

Synthetische materialen zoals elastaan, polyester en nylon bevorderen het ademend vermogen. Vermijd andere bestanddelen, zoals katoen, die door de afwezigheid van transpiratie zweetophopingen veroorzaken. Je moet ook naden vermijden, die blaren en wrijving kunnen veroorzaken. Aan de andere kant geven de versterkingen op de teen en hiel meer steun.

Sport

Afhankelijk van de sport die je wilt beoefenen, moet je een bepaald spiergebied versterken of beschermen, het gebied dat meer activiteit moet ontwikkelen tijdens het sporten. Het zal niet moeilijk zijn om te weten welke de meest geschikte compressiekousen voor je zijn. De fabrikanten geven een overzicht van de verschillende sporten die met hun product kunnen worden beoefend.

Merk

Bij dit soort artikelen, waarbij de gezondheid in het geding kan zijn, kunnen we geen risico nemen om compressiekousen te kopen die van slechte kwaliteit zijn, die defect zijn of niet aan hun bestemming voldoen. Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het beter om de meest bekende merken te zoeken.

Op verschillende markten of winkels kunnen we tegen zeer lage prijzen kopieën of vervalsingen vinden, maar waarschijnlijk is de kwaliteit van deze kousen slecht en beantwoorden de materialen waarvan ze gemaakt zijn niet aan de eisen van het product. Zet je gezondheid niet op het spel door wat geld te besparen.

Samenvatting

We hebben al gezien hoe belangrijk compressiekousen zijn voor veel doeleinden. Het belangrijkste hiervan is de gezondheid, en ze zijn oorspronkelijk ontworpen om aandoeningen van de bloedsomloop te bestrijden. Na verloop van tijd werden ze ook steeds meer gebruikt door mensen die last hebben van de gevolgen van lange uren op het werk of op reis.

Tot slot heeft de sport ook kunnen profiteren van dit hulpmiddel, dat bij correct gebruik erg gunstig is voor de spieren. Daarom hebben wij de nodige informatie verstrekt om meer te weten te komen over compressiekousen zodat je een succesvolle aankoop kan doen, je je sportactiviteit kan verbeteren en je kunt beschermen tegen blessures.

Vond je ons artikel over compressiekousen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte compressiekousen kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: spotpoint74: 61632018/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies