Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

16Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

66Verzamelde opmerkingen

Selle Royal is een Italiaanse firma en wereldmarktleider in fietszadels. De zadels zijn allemaal in Italië gemaakt en staan dus voor voortreffelijk kwaliteitsvakmanschap uit Europa. De zadelfabrikant maakt fietszadels voor verschillende eisen.

Je vindt hier wat je zoekt als je je fiets slechts sporadisch gebruikt en een stevig, comfortabel zadel wilt kopen, maar ook als je een sportieve fietser bent en een robuust zadel met goede ventilatie nodig hebt. De keuze is echter enorm en je raakt gemakkelijk het overzicht kwijt. Daarom hebben we hier wat licht op geworpen voor je in onze grote Selle Royal zadeltest 2023 en stellen we de zadels en hun eigenschappen in meer detail voor.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Zadels van Selle Royal zijn er in drie categorieën: Scienta, Comfort en Ta+Too. De Scienta categorie richt zich op je persoonlijke anatomie, de Comfort lijn heeft voor elk wat wils en de Ta+Too lijn stelt je in staat het zadel te personaliseren.
 • Selle Royal zadels kunnen besteld worden in drie verschillende zithoeken: Relaxed, Moderate en Atheltic. Je moet een geschikt zadel kiezen, afhankelijk van je belastingsprofiel. De zithoeken werden onderzocht samen met de Sportuniversiteit Keulen.
 • Natuurlijk zijn er ook kinderzadels en accessoires voor Selle Royal zadels. Deze zijn ook van zeer hoge kwaliteit en hebben ook een garantie van 24 maanden.

Selle Royal: Onze selectie

Selle Royal zadel koop- en beoordelingscriteria

Selle Royal zadels zijn fietszadels van hoge kwaliteit. Ze zijn er in een groot aantal uitvoeringen en variaties, dus het aanbod is ook erg groot en verwarrend. Je kunt deze criteria gebruiken om een geschikt zadel voor je te vinden:

De volgende paragrafen leggen uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Materiaal

Het materiaal van een zadel is van cruciaal belang voor zijn stevigheid. Selle Royal biedt een ruime keuze aan zadels, en de bekledingsmaterialen variëren dienovereenkomstig. Als we het hier over materiaal hebben, bedoelen we de buitenste bekleding van het zadel, de bekleding komt later aan de orde. In principe zijn alle zadels van plastic, maar er zijn ook op maat gemaakte zadels.

Als je vaak off-road rijdt, moet je een zadel kopen dat waterafstotend is. Selle Royal heeft hiervoor een speciale technologie uitgevonden, het Royal Vacuum Light. Dit is een gepatenteerde technologie die het zadel 100% waterdicht maakt. Het unieke van deze technologie is dat zadels die op deze manier waterdicht gemaakt zijn 20% lichter zijn dan gewone zadels in deze categorie.

Een ander materiaal voor overtrekken van Selle Royal is het Strengtex overtrek, dat een uit drie lagen bestaande zadelhoes is. Deze drie lagen maken het zadel uiterst duurzaam en comfortabel. Het is ook heel goed bestand tegen snijden en steken en tegen veroudering. Vergeleken met gewone afdekmaterialen is de Strengtex afdekking tot 50% robuuster. Dus als je een bijzonder duurzaam zadel zoekt, is een zadel met Strengtex Cover precies goed voor je.

Er zijn ook zadels met Cool Cover, die bijzonder geschikt zijn voor warme dagen. Wie heeft het niet meegemaakt als je in de zomer een fietstochtje maakt, je fiets even parkeert en daarna het zadel gloeiend heet is. De Cool Cover biedt verlichting in zulke situaties, want het materiaal reflecteert het zonlicht. Hierdoor blijft het zadel tot 25° C koeler dan klassieke zwarte zadels.

Zithoek

Een ander criterium voor zadelkeuze is de zithoek. Selle Royal heeft het hele onderwerp zeer wetenschappelijk benaderd, en de resultaten zijn navenant overtuigend. In samenwerking met de Sportuniversiteit van Keulen werden studies uitgevoerd met enkele honderden proefpersonen. Ze kwamen met de volgende resultaten in termen van zithoek

 1. Deontspannen houding (Relaxed): Ontspannen, comfortabel rijden gaat het best met een zithoek van bijna 90 graden.
 2. De gematigde positie (Moderate): Gematigd rijden voor toertochten, bijvoorbeeld, gaat het beste met een zithoek van 60 graden.
 3. De sportieve positie (Athletic): Een zithoek van 45 graden is geschikt voor sportief rijden.

Selle Royal heeft zijn zadels volgens deze studie vervaardigd. Er zijn zadels met 90 graden, 60 graden en 45 graden. Afhankelijk van je eisenprofiel kun je een variant kiezen. We raden de gematigde stand aan, want die is een goede tussenoplossing en laat tot op zekere hoogte ontspannen en sportief rijden toe.

Vulling

De vulling van het zadel is ook belangrijk voor het rijcomfort. Ook hier heeft Selle Royal vernieuwende oplossingen ontwikkeld om de rij-ervaring naar een hoger niveau te tillen. Royal saddle maakt producten met gelvulling of traagschuim. Beide zijn hoogwaardige materialen, maar ze verschillen in de gebruiksinterval.

Als je van plan bent veel kilometers te maken, dan is een Royal Gel zadel de juiste keuze voor jou. De gel vermindert drukpieken enorm en absorbeert ook veel schokken op oneffen paden. De Royal Gel is zeer comfortabel en past zich perfect aan de zitbeentjes aan. Het bereikt piekdrukwaarden en vermindert ze met tot 40%.

Een andere gel is de 3D Skingel, die ook samenwerkt met de Royal Gel. De gel wordt echter preciezer aangebracht. De gel wordt in het zadel verdeeld waar hij anatomisch het meest werkzaam is. Dit betekent dat de gevoelige plaatsen goed opgevuld zijn en dat het zadel lichter is dan een zadel dat helemaal met Royal Gel gevuld is. Dit zadel is bijzonder geschikt voor mensen die sportief en comfortabel onderweg willen zijn.

Dan zijn er zadels met Memory Foam, dus als je je fiets maar sporadisch gebruikt, is dit de perfecte oplossing voor jou. Traagschuim is een visco-elastisch schuim dat zich perfect aanpast aan de vorm van het lichaam. Dit ontlast de delen van het lichaam die het meest onder druk staan. Dit zorgt voor comfort en stabiliteit.

Verende elementen

De verende elementen van een zadel spelen een belangrijke rol, want ze compenseren oneffenheden en kleine sprongen. Selle Royal heeft hier verschillende vormen van geïntegreerde vering. Dit zijn Curva ophanging, Elastomeren, Flexite systeem, Veren en Dubbele veren. Nu kun je nagaan wat al deze termen betekenen.

De Curva Ophanging is een naar binnen gebogen zadelbeugel, die aan de onderkant van het zadel wordt aangebracht en direct onder het zitbeen ligt. Deze brace werkt als een extra steun voor je billen en biedt dus meer comfort. De elastometers, daarentegen, zijn twee kleine, ronde schokbrekers die op de achterkant van het zadel gemonteerd zijn. Ze absorberen schokken uit verticale en horizontale richtingen.

Selle Royal Sattel-1

Hier zie je de veer als een ophangelement. Ze laten je fiets er nogal vintage uitzien.
(Image source: unsplash.com/ Michal Wichrzynski)

Het Flexite systeem gebruikt ook de twee elastometers, maar aan de onderkant is een zadelbekersysteem toegevoegd. De prestaties worden verbeterd door de extra kanaalstructuur aan de onderzijde van de zadelschaal. Door deze combinatie biedt dit systeem stabiliteit, flexibiliteit en schokabsorptie. Deze is vooral geschikt voor mensen die snel en comfortabel willen rijden.

Nu komen we bij de Springs en Double Springs. Dit zijn eenvoudige veren die de schokken opvangen. De Springs worden slechts eenmaal gewonden en de Double Springs tweemaal. De veren stuiteren goed op kuilen of andere oneffenheden en zorgen zo voor een aangename rit. Natuurlijk is het effect intenser met de Double Springs. De veren zijn niet alleen goede schokbrekers, maar geven je fiets ook een stoer retro uiterlijk.

Ventilatie

Tijdens lange ritten is het heel gewoon dat de delen van het lichaam die op het zitje liggen beginnen te zweten. Selle Royal zadels hebben een ventilatiefunctie om dit tegen te gaan en onaangename zweetvlekken te voorkomen. Dit zijn ventilatiekanalen in het midden van het zadel. Niet alle modellen hebben echter zo’n kanaal.

Het ventilatiekanaal voorkomt transpiratie

Het ventilatiekanaal is een middelgrote spleet in het midden van je zadel. Soms is het bedekt met een net of helemaal vrij. De bovenkant van het zadel breekt de rijwind en leidt hem naar de onderkant. Hier ontsnapt de lucht door de spleet naar boven en voorkomt zo zweten.

Bovendien neemt dit kanaal ook de druk weg van het perineumgebied. Dit ventilatiekanaal heeft dus twee positieve kanten. Ben je iemand die veel zweet, dan is een zadel als dit een geschikte oplossing om gênante situaties te vermijden.

Vooral in de zomer, als het erg warm wordt, vormen zich heel snel zweetvlekken op broeken van lichtgekleurde stof. Met dit ventilatiekanaal hoef je je over zulke dingen geen zorgen meer te maken en kun je je volledig op het fietsen concentreren.

Gewicht

Afhankelijk van het soort zadel verschilt ook het gewicht; het moet gezegd worden dat zadels met minder gewicht voor sportieve doeleinden gemaakt worden. Omdat mensen voor sportieve activiteiten de voorkeur geven aan heel lichte fietsen. Het gewicht verschilt naar gelang van de drie categorieën van de zithoek. Atletische zadels hebben het laagste gewicht, hier zijn er al zadels die slechts 295 g wegen.

Gematigde zadels zijn wat zwaarder omdat ze meer vulling nodig hebben om beter rijcomfort te bieden. Niettemin zijn er hier ook lichte modellen met een gewicht van 470 gr. De zwaarste zadels zijn de Relaxed varianten. Deze zijn alleen voor comfort ontworpen en hebben daarom de meeste vulling en zijn ook groter dan de andere modellen. Hier hebben we een tabel met de gewichtsbereiken voor je opgesteld.

Zadeltype Gewicht
Atletisch zadel 295g-395g
Gematigd zadel 470g-700g
Relaxed zadel 700g-1,2kg

Afhankelijk van hoe je je fiets gebruikt, moet je een geschikt zadel kopen. Als je erg ambitieus bent op sportief gebied, dan is een Relaxed model niet zinvol omdat je dan te veel ballast met je mee zou dragen.

Zadelvorm

De zadelvorm hangt ook af van deze drie categorieën. Atletische zadels zijn veel smaller en kleiner dan de andere, omdat een vlakke rijpositie gegarandeerd moet zijn. Om dit te bereiken moet het zadel ook bijzonder lang zijn, want je leunt tijdens het rijden veel naar voren om de luchtweerstand te verminderen. Sportieve zadels zullen daarom altijd langer en smaller zijn dan andere.

Omgekeerd geldt: hoe rechter je op de fiets zit, hoe breder en korter het zadel. De Relaxed zadels van Selle Royal zijn niet bijzonder lang maar wel erg breed. Hierdoor kan de berijder een comfortabele, rechte houding aannemen. Dit is ook de plaats waar de meeste vulling gebruikt wordt, dus als je meer een comfortabele rijder bent, is de Relaxed zadelvorm perfect voor jou.

Een tussenvorm is de Moderate, die vooral populair is voor trekkingfietsen. Selle Royal biedt veel van deze zadels aan, waarmee een snelle en comfortabele rit mogelijk is. Hun vorm ligt in het midden tussen Athletic en Relaxed. Zoals je ziet heeft Selle Royal het juiste zadel voor elk fietstype.

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een Selle Royal zadel koopt

Voor je een Selle Royal zadel koopt, moet je eerst wat achtergrondinformatie inwinnen. We hebben de belangrijkste punten voor je samengevat in de volgende paragrafen.

Wat is er speciaal aan een Selle Royal zadel?

Wel, een bijzonderheid van Selle Royal is heel eenvoudig dat de firma wereldmarktleider is op het gebied van zadels. Dit succes alleen al spreekt voor de ongelooflijke kwaliteit van hun producten. De fietsenmarkt is zeer concurrerend, en Selle Royal verdedigt al sinds 2000 zijn positie aan de top. Veel mensen zijn tevreden klanten van deze firma, en die tevredenheid is de beste reputatie die een bedrijf zich kan wensen.

Ook wetenschappelijke samenwerking met universiteiten is een kenmerk van Selle Royal. Met de Sport Universiteit Keulen hebben ze onderzoek gedaan naar de perfecte zithoeken voor de verschillende zadelvormen. Deze wetenschappelijke aanpak stelt Selle Royal in staat de klanten vernieuwende en wetenschappelijk onderbouwde producten te leveren.

De grootste eigenschap is de gepatenteerde Royal Gel, die voorkomende botsingen met tot 40% kan dempen. Deze gel kan niet uitdrogen en ook niet broos worden. Je kunt het zadel dus heel lang gebruiken. De gel is als water en kan in alle richtingen bewegen, deze eigenschap maakt hem zeer flexibel en dempend. In de gel wordt de druk driedimensionaal verdeeld en niet alleen lineair zoals bij schuim. Deze gepatenteerde geltechnologie is een uniek verkoopargument van Selle Royal en mede verantwoordelijk voor het succes ervan.

Welke soorten zadels biedt Selle Royal aan?

Selle Royal biedt een ruime keuze aan zadeltypes, je vindt een overzicht in de volgende onderverdelingen.

Kinderzadel

Natuurlijk biedt Selle Royal ook kinderzadels aan, die allemaal heel betaalbaar zijn. De kinderzadels worden voor een uniforme prijs van 9,90 euro verkocht op de Selle Royal homepage. Dit betekent dat je voor weinig geld een zadel van hoge kwaliteit voor je kinderen krijgt. Er zijn kinderzadels die uniseks zijn, maar er zijn er ook voor alleen meisjes.

Selle Royal Sattel-2

Selle Royal maakt ook goede zadels voor kinderen, die robuust en niet duur zijn.
(Image source: unsplash.com/Lex Melony)

Alle kinderzadels worden geleverd met Foam Matrix vulling, dat is een speciaal schuim dat zich perfect aan de lichaamsdelen aanpast en zo voor een goede demping zorgt. Bovendien is in de achterkant van het zadel een clipsysteem geïntegreerd, zodat zadeltassen er gemakkelijk aan bevestigd kunnen worden en je kind er tijdens de rit zijn waardevolle spullen veilig in kan opbergen.

Als je een kinderzadel zoekt, dan moet je beslist de producten van Selle Royal eens goed bekijken. Ze beloven echt waar voor je geld.

Scienta

De volgende categorie is Scienta, dit type zadel is verkrijgbaar in alle drie de zithoeken. Je kunt dus sportief, gematigd of ontspannen rijden. Het mooie van dit zadel is dat je bij bestelling je zitbeenafstand kunt kiezen. Natuurlijk moet je dit van tevoren meten. Je kunt dit ofwel thuis doen met een krukje en een laken, of je kunt naar je orthopeed gaan.

Voordelen
 • Perfect aangepast aan de anatomie
 • Verschillende zithoeken beschikbaar
 • 3D-Skingel technologie
Nadelen
 • Zadels zijn duur
 • Deze modellen zijn iets zwaarder
 • Zitbotafstand moet bepaald worden voor je bestelt

Nadat je je geschikte zithoek gekozen hebt, kun je kiezen uit drie categorieën. Deze zijn Small, Medium en Large en zijn gebaseerd op de afstand tussen je zitbotjes. Je kiest deze categorie en het passende zadel wordt je voorgesteld. Je kunt dit alles doen op de Selle Royal homepage.

Het Scienta zadel is zo bijzonder omdat het precies voor je anatomie ontworpen is. Door van tevoren de zitbeenderen te meten, krijg je een zadel dat precies aan je billen is aangepast. Deze zadels hebben allemaal 3D-Skin-Gel technologie en een centraal ontlastingskanaal voor optimale drukverdeling.

Comfort

Zoals de naam al zegt, is de Comfort lijn ontworpen om je een comfortabele rijervaring te geven. De Comfort zadels zijn verkrijgbaar in drie verschillende zithoeken: Athletic, Moderate en Relaxed. Er zijn ook zadels in dit assortiment die op elk type fiets passen. Je vindt er een zadel voor je mountainbike, maar ook een voor een trekkingfiets.

Voordelen
 • Comfortabel rijden
 • Verschillende zithoeken
 • Ruime keuze
Nadelen
 • Zadels zijn meestal zwaarder
 • Minder geschikt voor wedstrijdsport

Er zijn verschillende comfortfactoren, Foam Matrix, Slow fit foam en Royalgel. Je kunt dus een zadel vinden met om het even welke vulling, als je niet echt overtuigd bent van de gel zijn er genoeg schuim-alternatieven. Ook hebben de verschillende fietsstoeltjes verschillende verende elementen, hier vind je er enkele met elastometers maar ook met veren.

De Comfort lijn heeft een enorm assortiment, je vindt ze in verschillende prijsklassen. Deze zadels zijn erg comfortabel en kun je kopen naar gelang je rijstijl en je fietstype.

Ta+Too

De volgende productlijn heet Ta+Too en is een heel bijzonder zadelsysteem. Je kunt de bovenkant van het zadel in een paar stappen verwijderen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je zadel gestolen wordt. Het zadel is opgevuld met 3D Skingel, dat een goed comfort garandeert, en het zadel is ook waterdicht.

Voordelen
 • Heel individueel
 • Zadel is afneembaar
 • 3D-Skinggel
Nadelen
 • Heel duur
 • Zadeluitrusting is altijd hetzelfde
 • Niet echt geschikt voor sportieve doeleinden

De Ta+Too lijn schittert met verschillende motieven die hun plaats vinden op de bovenkant van het zadel. Er zijn hier zes verschillende categorieën, dit zijn Landschappen, Chroom, Vintage, Wild, Liefde en Reizen. Wild heeft meer opvallende motieven, terwijl Vintage monochroom is, maar hier kun je ook kiezen uit drie kleurtonen.

Het Ta+Too zadel kan met een handomdraai verwijderd worden

De klant kan de kleur van het zadeldek kiezen, maar hier is er alleen keuze tussen wit en zwart. Niettemin kun je met de Ta+Too lijn een uitzonderlijk zadel kopen dat ook volkomen diefstalbestendig is, want het kan gemakkelijk verwijderd worden.

Hoe duur zijn Selle Royal zadels?

Als het om de prijsklasse van Selle Royal zadels gaat, moet je onderscheid maken tussen de vier categorieën die al genoemd zijn. De kinderzadels zijn natuurlijk het goedkoopst, omdat ze niet zoveel materialen hebben.

Zadeltype Prijsklasse
Kids 7-15 euro
Scienta 49-79 euro
Comfort 25-89 euro
Ta+Too 80 euro

Zoals je ziet is de prijsklasse het breedst in de Comfort categorie. Hier is ook de meeste keus aan zadels. De Ta+Too lijn heeft geen prijsklasse omdat ze alleen verkrijgbaar is op de Selle Royal homepage.

Welke alternatieven zijn er voor Selle Royal zadels?

Er zijn naast Selle Royal nog talloze andere zadelproducenten, dus het aanbod is navenant groot. We hebben hier nog drie degelijke bedrijven opgesomd die ook prima fietsstoeltjes maken.

Brooks

Brooks is een Engelse zadelproducent die in 1866 werd opgericht. De toenmalige oprichter, John Brooks, had een winkel in paardentuig en lederwaren, maar nadat zijn paard stierf schafte hij zich een fiets aan. In die tijd waren fietsstoeltjes eenvoudige kleine stukjes hout. Hij vond deze zitmogelijkheid nogal oncomfortabel, dus bouwde hij een alternatief van leer en bekleding.

Tot op de dag van vandaag worden Brooks zadels van leer gemaakt, en de firma is een van de laatst overgebleven fabrikanten van kernleren zadels. De voordelen van leer zijn dat het bijzonder ademend is en vocht absorbeert. Bovendien hebben deze zadels een heel klassieke uitstraling, die ze aan het leer te danken hebben. De leren bekleding is over een stalen of titanium frame gespannen en kan daardoor vrij schommelen en schokken opvangen.

Het bedrijf is gevestigd in Smethwick, Engeland, en produceert ongeveer 100.000 zadels per jaar. Wat ze bijzonder maakt is dat ze handgemaakt zijn. Wil je dus een leren zadel kopen, dan is er een van Brooks een goede keus voor je.

Lepper

Een andere fabrikant die met leer werkt is de Nederlandse firma Lepper. Ze maken al leren fietszadels sinds het eind van de 19e eeuw. Het leer is van koeienhuid, en ze gebruiken een milieuvriendelijk plantaardig looiproces.

Lepper heeft veel verschillende zadelvormen voor mannen en vrouwen in zijn assortiment, maar ook voor verschillende soorten fietsen. Omdat ze een Nederlandse firma zijn, ligt de nadruk natuurlijk op Nederlandse fietsen of in het algemeen fietsen waarbij je rechtop zit. Ze hebben echter een enorm assortiment klassieke Nederlandse zadels.

Als je ook een klassiek zadel zoekt, misschien zelfs voor je Nederlandse fiets, dan ben je bij Lepper aan het juiste adres. Natuurlijk zijn ook de andere modellen de moeite van het bekijken waard.

Selle Italia

Een andere Italiaanse fabrikant is Selle Italia, dat ongeveer 100 jaar ervaring heeft met de productie van zadels. Het bedrijf is gevestigd in de buurt van Bassano del Grappa en produceert allerlei soorten zadels. De nadruk ligt echter op de sportievere modellen.

Selle Italie gebruikt high-tech materialen en ook op het gebied van vormgeving worden hier geen compromissen gesloten. Ondanks deze dynamiek wordt betrouwbaarheid nooit verwaarloosd. De firma was de eerste in de zadelindustrie die een ISO certificering voor zijn kwaliteitsbeheer kreeg.

Dus als je een sportief zadel wilt, moet je ook eens naar Selle Italia kijken. Het gamma is natuurlijk niet beperkt tot sport, maar heeft ook andere interessante modellen in de aanbieding.

Wetenswaardigheden over het Selle Royal zadel

Sinds wanneer produceert Selle Royale zadels?

Selle Royal werd opgericht in 1956 en produceert zadels en fietsaccessoires. Het bedrijf produceert ongeveer 14 miljoen zadels per jaar en is gevestigd in Pozzoleone, Italië. Het bedrijf is zo succesvol dat het een naamloze vennootschap geworden is.

Selle Royal is al jaren marktleider in Duitsland en is gemiddeld de wereldmarktleider. De oprichter was Dr. Riccardo Bigolin, die kort voor zijn 85ste verjaardag stierf. Sindsdien wordt het bedrijf geleid door zijn dochter Barbara Bigolin.

De Selle Royal familie van bedrijven omvat ook andere merken, zoals CrankBrothers, de eerder genoemde Engelse firma Brooks en fizik. Zoals je ziet is Selle Royal al heel lang in bedrijf, wat spreekt van de assertiviteit van de firma en, natuurlijk, van de geweldige producten die in de loop der jaren met succes zijn verspreid.

Waar worden Selle Royal zadels gemaakt?

Selle Royal fietszitjes worden gemaakt in het stadje Pozzoleone, dat in de provincie Vicenca in Veneto ligt. Geografisch gezien maakt de provincie deel uit van Noord-Italië. Alle Selle Royal zadels worden hier gemaakt, maar ook enkele sub-merken.

Van administratieve activiteiten tot de eigenlijke productie, alles speelt zich af in dit kleine Italiaanse stadje. De fabrikant staat bekend om zijn goede werksfeer en de familie-achtige relatie die de werknemers met het bedrijf hebben.

Een groot kenmerk is dat de wensen van de klanten heel serieus genomen worden. Het kan zelfs zijn dat een verzoek van een klant een heel ontwikkelingsproces op gang brengt. De klanten maken integraal deel uit van het ontwikkelingsproces, want ze kunnen deelnemen aan speciale testprogramma’s en hun ervaringen vloeien zo in de produktontwikkeling in.

Hoe monteer ik een nieuw zadel op de juiste manier?

Je hebt een nieuw zadel gekocht maar weet niet precies hoe je het moet monteren. Maak je geen zorgen, het is snel en gemakkelijk uit te leggen, want in principe werken alle zadelbevestigingssystemen op dezelfde manier, ook al verschillen ze op een paar punten. Hier is een korte uitsplitsing van de afzonderlijke stappen voor je

 1. Verwijder het oude zadel: Om het oude zadel te verwijderen, draai je gewoon de schroef in het midden los en draai je de bovenste halve schaal 90°. Dan kun je het zadel eenvoudig verwijderen.
 2. Plaats het nieuwe zadel: Nu kun je het nieuwe zadel in het zitje plaatsen en de bovenste halve schaal 90° terugdraaien in zijn oorspronkelijke positie.
 3. Stel het zadel af: Nu kun je het zadel instellen zoals je wilt. Hij moet zo horizontaal mogelijk zijn. Je kunt een waterpas gebruiken om je te helpen.
 4. Draai het zadel vast: Nu kun je de bouten vastdraaien, maar alleen tot het door de fabrikant aanbevolen koppel. Dit is meestal tussen 6 en 8 Nm.

Als je al deze punten in acht neemt, dan zou je nieuwe zadel bomvast op je fiets gemonteerd moeten zijn. Dit geeft je een veilige rit zonder dat het zadel losraakt en in verschillende richtingen schuift. Na een flinke val of sprong moet je altijd controleren of het zadel nog goed vastzit.

Hoe bepaal ik de afstand tussen de zitbotjes?

Als je een Scienta zadel wilt kopen, moet je van tevoren de afstand tussen je zitbotjes bepalen. Je kunt dit laten doen door een fysiotherapeut of orthopedisch chirurg, of je kunt het zelf thuis doen. Alles wat je nodig hebt is een stuk golfkarton, een liniaal en een potlood. Hier zijn wat aanwijzingen voor je

 1. Maak indrukken: Leg het golfkarton op een harde ondergrond en ga er in het midden op zitten; probeer dan druk uit te oefenen op het stuk karton.
 2. Markeer de indrukken: Nadat je opgestaan bent, kun je de buitenranden van de indrukken met een potlood markeren. In het midden van de cirkels kun je nu een klein stipje maken.
 3. Meet de afstand tussen de zitbotjes: Neem nu je liniaal en meet de afstand tussen de twee punten. Het resultaat is de afstand tussen je zitbotjes. Het is het beste om het ergens op te schrijven, zodat je het niet vergeet.

Als je de afstand tussen je zitbotjes opgemeten hebt, kun je je Scienta zadel bestellen. Dit geeft je extra comfort omdat het zo ontworpen is dat het precies om je lichaam past. Als je niet zeker bent of je resultaat juist is, herhaal je gewoon het proces.

Hoe verzorg ik mijn zadel goed?

Omdat je bij het fietsen steeds in contact bent met het zadel, wordt het snel vuil. Daarom is regelmatig schoonmaken en verzorgen essentieel. Dit is vooral belangrijk voor leren zadels. Zorgvuldigheid moet ook bij een plastic zadel niet verwaarloosd worden. We zullen nu uitleggen hoe je deze twee verschillende materialen moet schoonmaken en verzorgen.

Selle Royal Sattel-3

Om te voorkomen dat je zadel er zo uitziet, moet je het regelmatig verzorgen.
(Image source: unsplash.com/ Annie Spratt).

De meeste mensen bezitten een zadel van kunststof, dat heel gemakkelijk te onderhouden is en snel schoongemaakt kan worden. Meestal heeft de plastic coating een glad en waterafstotend oppervlak. Vuil blijft er echt maar met grote moeite aan kleven. Om je zitje schoon te maken heb je alleen een schone doek, lauw water en een beetje afwasmiddel nodig. Veeg het fietszadel grondig schoon aan alle kanten. Dat is het voor het plastic zadel.

Het schoonmaken van een leren zadel is vergelijkbaar met het schoonmaken van een plastic zadel, maar je moet geen afwasmiddel gebruiken. Nadat je het zadel schoongemaakt hebt, laat je het goed drogen. Dit is heel belangrijk voor het leer. Als het zadel droog is, hoef je het alleen nog maar goed te verzorgen door het van boven en van onderen in te vetten. Je kunt dit doen met een beetje vet en een droge doek. Dit houdt het leer lang soepel en voorkomt dat het poreus wordt.
Hebben

Selle Royal zadels garantie?

Voor alle Selle Royal producten geldt een garantie van 24 maanden vanaf de aankoopdatum. Het enige wat je hoeft te doen is met je aankoopbewijs naar de plaats van aankoop gaan en het product wordt in geval van een defect zonder problemen vervangen.

De garantie geldt voor alle door Selle Royal vervaardigde zadels en accessoires. Dit omvat ook fietstassen, reflectoren, enz. Als je je product op de Selle Royal website kocht, moet je contact opnemen met de klantenservice. Je moet dan een formulier invullen en een foto van het defect uploaden.

Deze informatie is essentieel en wordt door de firma gecontroleerd; als ze juist is krijg je een nieuw product of je geld terug. Zorg ervoor dat je de termijn van 24 maanden haalt, anders heb je geen recht op een vervanging.

Beeldbron: Jianye Li/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies