Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

31Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

107Verzamelde opmerkingen

Ben je dol op warme dranken en wil je een alternatief voor thee en cacao proberen? Maar je wilt toch het energetiserende effect van groene en zwarte thee behouden? Dan moet je je onder de frahling-liefhebbers mengen en het onderwerp koffie eens nader bekijken.

Onze koffietest 2023 laat je niet alleen kennismaken met de verscheidenheid van 40 verschillende soorten koffie, maar geeft je ook interessante informatie over het branden, de bereiding en de effecten van koffie. Je krijgt ook tips en trucs over filterkoffie en espresso om je te helpen beslissen welke koffie je moet kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Er zijn meer dan 40 verschillende soorten koffie, maar de twee belangrijkste zijn Arabica en Robusta. Koffie die je in de winkel koopt, is zeer waarschijnlijk van deze soorten gemaakt.
 • De smaak en het aroma van de koffie hangen af van de brandtemperatuur, de brandtijd en de kwaliteit van de groene koffie.
 • Je kunt koffie kopen als hele bonen, gemalen of verpakt in capsules of pods. De prijzen in de winkels hangen af van verschillende factoren en variëren tussen de verschillende producten.

Koffie: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je koffie koopt

Welke soort of product past bij mij en mijn smaak?

Voordat je koffie koopt, moet je bedenken hoe je je koffie wilt drinken. Als je een sterke branding hebt, krijg je een sterke koffie.

Wil je een zwakkere koffie, dan is een lichte branding geschikt voor jou. Je kunt ook cafeïnevrije koffie kopen als je alleen de smaak van koffie wilt zonder het stimulerende effect.

Kaffeetasse und Kaffeebohnen

Echte geurige diepe L liefhebbers kopen hun koffie in hele bonen en malen die zelf thuis vlak voor het zetten. Het eindproduct kan op die manier veel aromatischer zijn. (Foto: Negative Space / pexels.com)

Behalve hele bonen, gemalen koffie en koffiepads en capsules, is er ook de variant van oploskoffie. Als je geen koffiezetapparaat hebt, is dit een alternatief om koffie te drinken zonder dat je het in een winkel hoeft te kopen.

Welke koffie is geschikt voor mijn koffiezetapparaat?

De soort en variëteit koffie die je koopt hangt af van welk koffiezetapparaat je hebt en welke extra uitrusting. Als je een machine hebt zonder eigen molen, heb je koffie nodig die al gemalen is. Als je een koffiemolen hebt, kun je ook hele bonen kopen.

Sommige volautomatische machines die hoofdzakelijk hele bonen gebruiken, hebben ook een extra kamer voor gemalen koffie.

Hoeveel kost koffie?

De verschillende soorten koffie in hun verwerkingsstadia kosten verschillende bedragen per kilo. Speciale producten zoals pods en capsules hebben gemiddeld een veel hogere prijs.

Hier heb je een overzicht van wat de verschillende koffieverwerkingsmethoden per kilo kosten. De prijs hangt af van verschillende factoren. Zo kost koffie die biologisch geteeld is en eerlijk verhandeld wordt meer dan koffie die deze kenmerken niet heeft. Behalve van de specifieke kenmerken, hangen de vaak grote prijsklassen ook af van de kwaliteit van de koffie.

Type Prijs per kilo
Koffiebonen 10 – 60 €
Gemalen koffie 7 – 35 €
Capsules 20 – 130 €
Pads 15 – 55 €

Kaffee mit Milchschaum

Je kunt koffie zowel online als in een gespecialiseerde winkel kopen. (Foto: StockSnap / pixabay.com)

Besluit: Welke soorten koffie zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten koffieproducten

 • Filterkoffie
 • Espresso

Door de verschillende bereidingswijzen en je eigen voorkeur is een bepaalde koffie het meest geschikt voor jou. Dit, en het feit dat niet alle koffiesoorten hetzelfde zijn, leidt tot verschillende voor- en nadelen bij het gebruik.

Daarom willen we je in het volgende gedeelte kennis laten maken met de verschillende soorten en je helpen uit te zoeken welke koffiesoort geschikt is voor jou. Om dit te doen stellen we je de bovengenoemde soorten nader voor en leggen we hun voor- en nadelen duidelijk uit.

Wat is filterkoffie en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Filterkoffie kan gemaakt worden van zowel Robusta als Arabica bonen en wordt gekenmerkt door zijn milde branding. Hier wordt de koffie bijzonder zacht en licht gebrand om zoveel mogelijk van de aroma’s en smaak in de boon te behouden.

Als je deze wilt herkennen en proeven, moet je een filterkoffie kopen. In de meeste gevallen blijven de delicate aroma’s en fruitige of nootachtige nuances van de koffieboon behouden.

De bereiding van filterkoffie kent vele variaties. Tegenwoordig geeft men de voorkeur aan typische filterkoffies die met de hand worden gebrouwen, net als in grootmoeders keuken, omdat verschillende infusietechnieken gebruikt kunnen worden om nog meer smaak te onttrekken en schadelijke stoffen in het filter te houden.

Bovendien kan de temperatuur van het water geregeld worden, zodat de koffie niet verbrandt zoals dat bijvoorbeeld in een koffiezetapparaat wel het geval is. Behalve brouwen met een keramisch filter zijn er ook manieren om filterkoffie te bereiden met een Franse pers, Karlsbad pot, Aeropress of Chemex.

Een nadeel is dat je veel kennis moet opdoen en veel tijd moet besteden om een goede koffie te zetten. Overigens is de tegenhanger van filterkoffie café créme, maar die wordt gemaakt volgens de espressomethode, bijvoorbeeld in een portafiltermachine.

Voordelen
 • Veel aroma en smaak
 • Veel variaties in de bereiding
 • Het beste resultaat bereiken
Nadelen
 • Kost tijd

Wat is espresso en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Net als filterkoffie kan espresso gemaakt worden van zowel Robusta als Arabica bonen. De espressoboon wordt zeer sterk gebrand, wat hem ook zijn chocoladeachtige, bittere smaak geeft.

Een eenvoudige espresso vormt een goede basis voor vele soorten bereiding. Voor een latte macchiato, bijvoorbeeld, wordt veel melk opgeschuimd en een espresso shot toegevoegd. Voor een cappuccino wordt de opgeschuimde, hete maar nog zo vloeibaar mogelijke melk op de espresso gegoten.

De latte art techniek kan hier ook gebruikt worden om vormen in de koffie te gieten. Er kan ook een Americano gemaakt worden, die erg lijkt op een verlengde espresso, want hier wordt espresso in heet water gegoten.

Een espresso lukt bijzonder goed in een portafiltermachine, maar kan bijvoorbeeld ook in een kookpan bereid worden, hoewel de druk en temperatuur van het water niet geregeld kunnen worden in vergelijking met de portafiltermachine.

De eenvoudigste bereidingswijze is in een volautomatische machine, maar net als bij de fornuiskoffiezetter zijn de druk, de melkbereiding en de temperatuur vaak niet te regelen.

Voordelen
 • Sterk
 • Chocoladesmaak
 • Veel mogelijkheden voor bereiding met melk
Nadelen
 • Vaak te sterk

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om koffie te vergelijken en te evalueren

Op dit punt willen we je de verschillende kenmerken laten zien die je kunt gebruiken om koffie te vergelijken. Deze moeten je helpen om een koffie te vinden die zowel bij je smaak als bij je koffiemachine past.

De factoren zijn

 • Verscheidenheid
 • Verwerkingstype
 • Mate van roosteren

Variety

Er zijn veertig verschillende soorten koffie, maar de twee belangrijkste en meest gebruikte in de handel zijn Robusta en Arabica. Arabica is de economisch belangrijkste plantensoort van het koffiegeslacht. Ongeveer 60% van de koffie die in de wereld verhandeld wordt is arabica. De meeste in de handel verkrijgbare koffie is een mengsel van deze twee soorten.

Robusta

De Robusta soort is minder gevoelig voor ziekten, hitte of hoge vochtigheid dan andere soorten. Ze draagt ook meer vruchten die snel rijpen. Deze koffiesoort groeit in het laagland op hoogtes tot 800 meter. De teeltgebieden liggen verspreid over de evenaar en het zuidelijk halfrond. Klimatologisch goede gebieden zijn Zuidoost-Azië en West-Afrika.

Robusta heeft een aardse en houtachtige smaak en is bitterder dan arabica, maar heeft een voller aroma. Vanwege deze eigenschappen is deze soort bijzonder populair voor espresso. Bovendien is het cafeïnegehalte ongeveer tweemaal zo hoog als dat van Arabica bonen.

Arabica

Deze soort groeit vooral in de hooglanden tussen 600 en 1200 meter boven zeeniveau. Tot de teeltgebieden behoren Brazilië, Kenia en Colombia.

Arabica wordt beschouwd als de meest edele koffiesoort. Hij heeft een zuurdere maar minder bittere smaak dan Robusta en een beduidend lager cafeïnegehalte dan de laatste.

Produktbild Kaffee

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen Arabica en Robusta koffievariëteiten. Ze verschillen vooral in smaak en worden daarom voor verschillende koffieproducten gebruikt.

Verwerkingstype

Afhankelijk van het koffiezetapparaat kun je hele bonen gebruiken of moet de koffie verwerkt worden.

Volautomatische koffiemachines of machines met een geïntegreerde molen kunnen hele koffiebonen verwerken. Sommige machines hebben ook een extra bakje voor gemalen koffie.

Voor filterkoffiemachines, espressomachines en espressomachines moeten de hele bonen tot koffiepoeder verwerkt worden. Voor gemalen koffie zijn er verschillende malingen, van fijn tot medium tot grof, met enkele gradaties daartussen. Afhankelijk van de maling is de geproduceerde koffie zwakker of sterker.

Portie koffiemachines zijn een speciaal type. Voor hen moet de reeds gemalen koffie nog verder verwerkt worden. Het wordt overgebracht in peulen of capsules. Aan het koffiepoeder kunnen extra ingrediënten worden toegevoegd, zoals cacao of melkpoeder.

Ga na welke koffiesoort bij welke koffiemachine past. Hele bonen kunnen niet altijd gebruikt worden.

Mate van branden

De brandtijd en de brandtemperatuur van de groene koffie hebben een groot effect op de smaak en intensiteit van de koffie. Veel koffieproducenten vermelden de sterktegraad van de koffie op hun verpakking en beschrijven de smaak en het aroma van de koffie.

De geur, de kleur van de bonen en de geproduceerde geluiden helpen de brandmeester om het brandproces op het juiste moment te beëindigen om een bepaalde branding te verkrijgen. De eerste krak en de tweede krak zijn belangrijke indicatoren bij de productie van koffie. Ze ontstaan als een bepaalde temperatuur bereikt is. De eerste scheur ontstaat bij ongeveer 200 – 202 °C, de tweede bij ongeveer 224 – 226 °C.

De verschillende gradaties van roosteren worden verschillende dingen genoemd. Hier heb je een overzicht van enkele brandgraden met hun namen en kenmerken:

Light roasts

Cinnamon Roast

 • 96 °C
 • Lichtbruin
 • benadrukt zuurgehalte

New England Roast

 • 205 °C
 • Lichtbruine kleur
 • Complex zuur

Medium Roast

American Roast

 • 210 °C
 • Medium bruin
 • Iets zoeter dan de lichtgebrande, zure tonen

City Roast

 • 219 °C
 • Medium bruin
 • Evenwichtige body, merkbare zuurgraad

DarkRoast

Vienna Roast

 • 230 °C
 • Intens donkerbruine, licht glanzende bonen
 • Karameltonen, bitterzoet

Italië Geroosterd

 • 245 °C
 • Intens donkerbruine, glanzende bonen
 • Duidelijke geroosterde aroma’s, nauwelijks zuur

Kaffeegläser, Bohnen und Kanne auf Tisch

Koffie hoeft niet altijd gitzwart te zijn: Afhankelijk van hoe de bonen gebrand zijn, kan koffie ook verschillende tinten bruin hebben. (Foto: StockSnap / pixabay.com)

Wetenswaardigheden over koffie

Het effect van koffie

Als je koffie drinkt, verwacht je dat het een stimulerend effect heeft. Afhankelijk van de geproduceerde koffie bevat hij meer of minder cafeïne. Een kop filterkoffie bevat ongeveer 80-120 mg cafeïne. Cafeïne heeft verschillende effecten, waaronder verhoging van de alertheid en concentratie en verhoging van de polsslag.

Behalve in koffie zit cafeïne ook in thee en drankjes als Coca-Cola. De concentratie cafeïne in frisdranken kan bij kinderen negatieve effecten veroorzaken, zoals nervositeit en slaapstoornissen.

Koffie bevat antioxidanten die het ontstaan van verschillende ziekten voorkomen en mogelijk de kans op kanker verminderen. Groene koffie, d.w.z. koffie die nog niet gebrand is, bevat bijzonder hoge gehalten aan antioxidantstoffen.

Wist je dat koffie ook farmaceutisch gebruikt wordt?

Cafeïne veroorzaakt vaatverwijding en helpt daardoor tegen astma, hartfalen, spijsverteringsproblemen, hoofdpijn of morfinevergiftiging.

Er zijn veel studies over de positieve effecten die koffie op het menselijk lichaam heeft. Er zijn echter ook negatieve effecten waarmee je rekening moet houden bij het consumeren van koffie. Overmatig drinken kan bijvoorbeeld leiden tot slaapstoornissen, rusteloosheid, hartkloppingen en zelfs tot een milde verslaving.

Koffieconsumptie moet met mate gehouden worden om negatieve effecten te voorkomen.

Wat kun je met koffiedik doen?

Het gebruikte koffiepoeder kan nog steeds in het huishouden hergebruikt worden en hoeft niet altijd meteen weggegooid te worden.

Het gebruikte koffiedik kan gebruikt worden als meststof voor planten. De mineralen die het bevat, zoals stikstof, kalium en fosfor, zijn goed voor de ontwikkeling van planten. Bovendien kan het koffiedik slakken afweren, wat milieuvriendelijker is dan gewone bestrijdingsmiddelen.

Steeds vaker wordt koffiedik gebruikt voor lichaamsverzorging. In recepten op verschillende websites wordt het gemengd met honing en plantaardige oliën om een zelfgemaakte scrub te maken.

Foto credit: cocoparisienne / pixabay.com

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies