Laatst bijgewerkt: 01-12-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

22Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

102Verzamelde opmerkingen

Crosstrainers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden bij fitnessfanaten. De popluratiteit is voor een groot deel te danken aan de vele voordelen en functionaliteiten. Een crosstrainer biedt een eenvoudige en zeer effectieve training waarmee je professioneel kunt trainen zonder van huis te hoeven gaan.

Er zijn veel verschillende soorten crosstrainers op de markt. In dit artikel bieden we je alle informatie die je nodig hebt over deze trainingsmachine. We zullen je adviseren en helpen de crosstrainer te vinden die het beste bij je past. Het is belangrijk om te weten wat voor soort machine je nodig hebt, zonder meteen de hoofdprijs te hoeven betalen.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn verschillende soorten crosstrainers. Zo heb je apparaten voor professioneel gebruik en apparaten voor in huis. Apparaten voor in huis zijn meestal een stukje kleiner dan de professionele modellen, omdat ze zijn ontworpen om ze in te kunnen klappen en op te bergen.
 • Een van de belangrijke criteria bij het kiezen van een crosstrainer is het gewicht dat het apparaat moet ondersteunen. Kies altijd een model dat net iets meer dan je eigen gewicht kan dragen. Als je bijvoorbeeld 110 kg weegt, kies dan een crosstrainer die een gewicht van 120 kg ondersteunt.
 • De positie van het vliegwiel is belangrijk voor de soepelheid van de bewegingen die je op het apparaat maakt. Apparaten met het vliegwiel in het midden zijn meestal het kleinst. Apparaten met het vliegwiel aan de achterkant bieden de gebruiker een zachtere en comfortabelere beweging. Als je getraind bent en op zoek bent naar een uitdaging, biedt het voorwiel aan de voorzijde meer weerstand en een meer volledige oefening.

Onze selectie: De beste crosstrainers op de markt

Hieronder laten we je de beste crosstrainers zien die je op de markt kunt vinden. In deze lijst ontdek je welke crosstrainer het meest geschikt is voor jou en je gezin. Kijk goed naar de verschillen tussen de apparaten en kies de crosstrainer die het beste bij je past!

1e plaats: Focus Fitness Fox 3

De Focus Fitness Fox 3 is de ideale crosstrainer voor de thuissporter. De Fox 3 is niet alleen stabiel en sterk maar ook nog eens geruisloos. De crosstrainer is zo ontworpen dat de voetpedalen in drie standen te verstellen zijn. Verder is de Fox 3 voorzien van een elektronische kleuren led computer. Met deze computer is het mogelijk je weerstand te verhogen of verlagen. Er zijn 16 weerstandniveaus waarmee je kunt afwisselen. Dankzij het eenvoudig te bedienen en duidelijk af te lezen display is het mogelijk om vele trainingsgegevens in één oogopslag in beeld te hebben.

2e plaats: Focus Fitness Fox 3 iPlus

DeFocus Fitness Fox 3 iPlus is de ideale crosstrainer voor de thuissporter. De Fox 3 iPlus is niet alleen stabiel en sterk maar ook nog eens geruisloos. Naast een vliegwiel van 7 kg en de verstelbare voetpedalen is de crosstrainer van nieuwe techniek voorzien. Denk hierbij aan de ingebouwde Bluetooth functie waarmee de computer van de crosstrainer contact maakt met je tablet of smart phone. Hierdoor neemt je tablet of smart phone de functie van de crosstrainer computer over en kun je met zeer interessante app’s het trainen pas echt leuk maken.

3e plaats: Fitbike Ride 5

De Fitbike Ride 5 is door zijn fantastische prijs/kwaliteitverhouding al jarenlang enorm populair. Deze hometrainer is stabiel, duurzaam, comfortabel in gebruik en biedt daarnaast vele trainingsmogelijkheden om je persoonlijke doelen te bereiken. Met de FitBike Ride 5 heb je toegang tot 18 verschillende trainingsprogramma’s. Door de uitstekende kwaliteit en grote veelzijdigheid is de Fitbike Ride 5 zo populair dat hij de ‘Best Reviewed’ award van Kieskeurig.nl al vijf keer heeft gewonnen!

4e plaats: TechnoLife CT-Loxon

De TechnoLife CT-Loxon voor therapeutische training klasse A is een absolute toptrainer voor thuis. Een crosstrainer geschikt voor iedereen en iedere doelstelling. Of je nu wilt afvallen, conditie verbeteren of gewoon lekker ontspannen. Dankzij het overzichtelijk, eenvoudig bedienbare display kun je het hoogwaardige magnetische weerstandssysteem elektronisch aansturen. De CT-Loxon is uitgerust met 12 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s en de weerstand is elektronisch verstelbaar in 32 niveaus.

5e plaats: Hammer Ellyptech CT3

Op de eerste plaats in onze rankinglijst staat de crosstrainer van Hammer. De crosstrainer is zeer populair en wordt vooral gewaardeerd vanwege het gemak waarmee deze te gebruiken is. De machine is handgestuurd en daarom eenvoudig in te stellen en te bedienen. Toch biedt het een zeer breed scala aan trainingsmogelijkheden. Je kunt kiezen uit 8 verschillende weerstandsniveau’s of ervoor kiezen om op basis van je maximale hartslag te trainen.

Met de 8 verschillende weerstandsniveau’s houd je je training lekker gevarieerd. Je kunt bijvoorbeeld eerst zwaar beginnen, om daarna licht te eindigen. Het LCD-scherm weergeeft de belangrijkste waarden: de afgelegde afstand, snelheid en het aantal omwentelingen per minuut. Op deze manier blijf je op de hoogte van je prestaties. Het vliegwiel zit aan de achterzijde. De crosstrainer kan worden gebruikt door personen van maximaal 120 kg.

Shopgids: Wat je moet weten over crosstrainers

Als je op deze website bent beland, is het goed mogelijk dat je op zoek bent naar een crosstrainer. Hieronder bieden we je een handige shopgids om de crosstrainer te vinden, die het beste bij je past. Waarom is het belangrijk de juiste crosstrainer te kiezen? Dat is heel simpel: Het kopen van een crosstrainer is een investering in je eigen gezondheid!

Cardiovasculaire oefeningen zijn essentieel om ons hart gezond en sterk te houden.
(Bron: Budjoso: 80782651/ 123rf.com)

Wat is een crosstrainer?

Crosstrainers, ook wel elliptical genoemd, zijn apparaten waar je cardiovasculaire oefeningen mee kunt doen. Beter bekend als “cardio-apparaten”. Ze zijn ontworpen om gelijktijdig alle spieren van het lichaam te trainen. Het is een goede optie om op een laagdrempelige manier binnenshuis te trainen.

Met een crosstrainer bereik je al je gezondheidsdoelen. De cardioruimtes van sportscholen hebben meestal verschillende soorten staan. Er zijn zelfs scholen waar ze doelgerichte lessen voor crosstrainers geven. Het succes van deze machines is onder anderen te danken aan het gemak waarmee ze te gebruiken zijn.

Wist je al dat crosstrainers perfect zijn voor iedere soort sporter? Ze zijn dus ook ideaal voor mensen die net beginnen met trainen.

Wat is het verschil tussen een crosstrainer en andere fitnessapparaten?

Crosstrainers bieden cardiovasculaire oefeningen op basis van ovale bewegingen. Om die reden wordt de crosstrainer ook wel elliptical genoemd, vanwege de elliptische beweging. Deze beweging is vergelijkbaar met die van een traditionele fiets. Echter worden er veel meer spiergroepen bij betrokken. De beweging zorgt er tegelijkertijd voor dat de gewrichten van het been minder belast worden.

Dit is ideaal als je net begint met fitness. Als je een ervaren atleet bent, helpt een crosstrainer om je pijn en verwondingen te verminderen, die worden veroorzaakt door de constante impact op het asfalt. Met een crosstrainer train je zowel de bovenste als onderste helft van je lichaam. Hieronder vind je een tabel met de voor- en nadelen van een crosstrainer:

Voordelen
 • Bevordert het vetverlies
 • Bevordert de stofwisseling
 • Verhoogt je weerstand
 • Treedt geen gewrichtsslijtage op
Nadelen
 • De naverbranding van calorieën is vaak minder hoog dan bij andere sporten

Welke soorten crosstrainers zijn er?

Wist je al dat er verschillende soorten crosstrainers zijn? Elk type crosstrainer heeft specifieke en onderscheidende kenmerken. Deze verschillen zijn van invloed op de manier waarop je de oefeningen uitvoert en op wat voor soort training je volgt. Wil je weten welke soorten er zijn? Lees dan snel verder!

 • Met het vliegwiel aan de voorzijde: Het voorwiel van deze crosstrainers bevindt zich in het voorste deel van het apparaat. De beweging die het biedt is ‘platter’ dan dat van andere typen. Het biedt de breedste houding van allemaal. Dit is cruciaal voor diegenen die op zoek zijn naar meer veeleisende trainingen.
 • Met het vliegwiel aan de achterzijde: Bij deze variant bevindt het stuurwiel zich in het achterste gedeelte, wat zorgt voor meer traagheid. Dit vertaalt zich in een meer ergonomische, soepele en comfortabele stap. Ze hebben minder bewegende delen en hebben daarom minder onderhoud nodig. Het zijn zeer praktische modellen voor zowel in de sportschool als thuis.
 • Met het vliegwiel in het midden: Deze crosstrainers zijn kleiner dan de rest. De structuur ervan is steviger, omdat het het mechanisme in het midden heeft. Dit soort crosstrainers biedt het lichaam van de gebruiker de meest natuurlijke positie.
 • Opklapbaar: Deze apparaten worden gekenmerkt omdat ze kunnen worden opgevouwen. Dit is interessant voor gebruikers die op zoek zijn naar een crosstrainer die niet teveel ruimte inneemt. Ze hebben over het algemeen dezelfde kenmerken als normale modellen.
 • Voor buitenshuis: Dit is de beste optie voor iedereen die niet binnen wil trainen. Als je graag buiten traint, is het handig om te weten dat er ook modellen voor buiten zijn! De impact op de gewrichten is hiermee nog steeds kleiner dan bij hardlopen. Mogelijk ken je dit model nog niet. In de VS zijn ze echter een groot succes. Ze hebben over het algemeen dezelfde voordelen als de modellen voor binnenshuis.

Een crosstrainer is een handig apparaat, waarmee je het aantal verbrande calorieën en je hartslag kunt volgen.
(Bron: Rakin: 32463693/ 123rf.com)

Wat kost een crosstrainer?

De prijs van crosstrainers varieert sterk, afhankelijk van hun voordelen en extra’s. Ook de materialen en het merk beïnvloeden de uiteindelijke prijs van het model. Elke fabrikant bouwt crosstrainers volgens haar eigen richtlijnen en bepaalt de prijs die het beste bij haar product past.

Over het algemeen kunnen we onderscheid maken tussen 3 verschillende prijscategorieën:

 • Topklasse: voor professioneel gebruik, vanaf € 1200,-
 • Middenklasse: prijzen variëren tussen de € 500,- en € 1200,-
 • Basisklasse: voor gebruik binnenshuis, met prijzen tussen de € 150,- en € 500,-

Of je voor het een of het andere model kiest, is voor een groot deel afhankelijk van je budget. Focus daarom vanaf het begin af aan op de modellen die je betaalbaar vindt. Zoals bij veel aankopen het geval is, is het bijna altijd beter om iets meer te investeren en voor een kwaliteitsmachine te gaan. Met de beste machines kun je makkelijker je doelen bereiken. Bovendien gaan apparaten met een betere kwaliteit vaak langer mee.

We zeggen daarmee niet dat je onevenredig veel moet betalen. Het is echter wel belangrijk je ervan bewust te zijn dat het betalen voor goede kwaliteit de moeite waard is. Vergeet niet dat je daarmee investeert in je gezondheid.

Hoeveel ruimte neemt een crosstrainer in?

De afmetingen van een crosstrainer zijn afhankelijk van het model en het type machine dat je kiest. Om deze vraag te beantwoorden, moet je jezelf eerst een andere vraag stellen: Hoeveel ruimte heb je thuis? Het antwoord op deze vraag geeft je de informatie over het model dat je nodig hebt. Het is belangrijk om een model te kiezen dat in je huis past, om zo alleen maar voordelen van het apparaat te ervaren.

Sommige modellen kun je in elkaar klappen en opbergen. Dat is erg handig als je thuis niet genoeg ruimte hebt om de crosstrainer te laten staan. Wielen en handgrepen kunnen inklapbaar zijn. Crosstrainers voor binnenshuis zijn over het algemeen kleiner dan de professionele modellen. We adviseren om goed naar de transport- en opbergfunctionaliteiten van de verschillende modellen te kijken.

In grote lijnen zijn de standaard afmetingen van een crosstrainer meestal als volgt:

 • Lengte: 180/200 cm
 • Breedte: 50/60 cm
 • Hoogte: 160 cm
Voordat je een crosstrainer kiest, moet je er rekening mee houden wie hem gaat gebruiken. Een lang persoon heeft misschien andere behoeften dan een kort persoon. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de lengte van de loopplanken. Idealiter zijn die 50/51 cm lang, zoals in de meeste gevallen.

Waar kan ik een crosstrainer kopen?

Crosstrainers kun je kopen op de sportafdeling van de grote en bekende warenhuizen, zoals de Bijenkorf. Ook kun je terecht bij sportzaken als Decathlon of de kleinere lokale speciaalzaken bij jou in de buurt. In bijna iedere grote stad zit minstens 1 zaak die gespecialiseerd is in crosstrainers en ander fitnessapparatuur.

Op het internet vind je een nog veel groter aanbod aan verschillende modellen, merken en soorten crosstrainers om uit te kiezen. Je kunt ze vinden op Amazon, Bol.com of bij CoolBlue. Als je snel wilt zoeken, kun je een kijkje nemen op de gespecialiseerde pagina’s voor sportapparaten of het merk van het apparaat.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het kopen van een crosstrainer is een investering in je gezondheid. Als je geen expert bent in de fitnesswereld, weet je mogelijk niet op welke functies je moet letten als je een crosstrainer zoekt. Om je daarbij te helpen, hebben we deze shopgids voor je opgesteld. Hieronder vind je alle informatie over de belangrijkste kenmerken van de crosstrainer:

Traagheid van het vliegwiel

Dit is een van de belangrijkste kenmerken van een crosstrainer. Het bepaalt het functioneren van de machine en de manier waarop je loopt. Het vliegwiel is de moderne versie van de ketting van de traditionele fiets. Het bestaat uit een ijzeren schijf die geactiveerd wordt zodra de gebruiker begint te trappen.

De schijf gaat altijd sneller dan én bepaalt de soepelheid van de trapbeweging. Hoe sneller het vliegwiel, hoe soepeler het trappen. De weerstand van de crosstrainer wordt op die manier door het vliegwiel bepaald. Hoe groter het gewicht, hoe groter de weerstand. Dit heeft tevens invloed op de gewrichtsslijtage. Kies om die reden een vliegwiel dat niet teveel weegt.

Trainen op een crosstrainer is een uitstekende cardiovasculaire oefening.
(Bron: Soler: 11982212/ 123rf.com)

Magneten

Voordat er magneten werden gebruikt om de weerstand te vergroten, hadden crosstrainers wrijvingsriemen. Door de riemen versleten de machines sneller en waren ze erg luidruchtig. Om deze reden is besloten om de riemen te vervangen door magneten. Magneten hebben een veel langere levensduur en zijn gemakkelijker in te stellen dan de riemen.

Dit kenmerk beïnvloedt hoe stil de machine is. De magneten krijgen kracht door de beweging van het stuur, die ze warmte geeft. Dit is wat hen laat werken en snelheid geeft. Ze moeten daarom hittebestendig zijn, om goed te werken en een langere levensduur te behouden. Er zijn in deze zin 2 verschillende soorten crosstrainers:

 • Aeromagnetisch: Deze machines bevatten magneten van hogere kwaliteit. De structuur heeft groeven waardoor lucht kan passeren, waardoor deze afkoelt.
 • Electromagnetisch: Deze machines bevatten transformatoren die elektriciteit omzetten in magnetische energie. Ze moeten met stroom verbonden zijn om te werken. Ze bevatten ventilatiegaten.

Weerstand

De weerstand van crosstrainers is misschien wel het allerbelangrijkste kenmerk. Dit is namelijk wat ze onderscheidt van loopbanden en andere cardiovasculaire machines, zoals hometrainers of roeimachines. De weerstand bepaalt de moeilijkheid van de oefening. Het is essentieel om de juiste weerstand te hebben, om zo goed te kunnen trainen.

Afhankelijk van het doel van je training, heb je meer of minder weerstand nodig. Het is in die zin niet hetzelfde om te trainen voor een race, als om calorieën te verbranden of je stofwisseling te verbeteren. Elk type oefening vereist een andere weerstand.

Er bestaan verschillende soorten weerstand:

 • Mechanisch: Dit is een simpel mechanisme dat wordt ontgrendeld door aan een knop in het midden te draaien. De spankabel die de magneet en het stuurwiel verbindt, wordt daarmee geactiveerd.
 • Gemotoriseerd: Hiermee kun je de weerstand van het apparaat aanpassen vanaf een scherm. Je kunt vaak kiezen uit een grote verscheidenheid aan weerstanden. De apparaten hebben meestal vooraf ingestelde trainingsprogramma’s.

Aandrijfsysteem

De aandrijfriem is verantwoordelijk voor het verbinden van het vliegwiel met de pedalen. Het speelt een belangrijke rol bij het gebruik van de crosstrainer: Hoe hoger de kwaliteit van de riem, hoe langer deze kan worden gebruikt. Voordat je een model kiest, is het belangrijk goed na te denken hoe je het apparaat wilt gaan gebruiken. Als je iedere dag wilt gaan trainen, kies dan een model met een aandrijfriem van hoge kwaliteit.

De aandrijfriem is verantwoordelijk voor het ondersteunen van het lastigste deel van de oefeningen. Als je het apparaat slechts af en toe wilt gebruiken, hoef je niet per se te zoeken naar een sterke riem. Maar als je vaak wilt trainen, adviseren we je om te investeren in een sterkere riem.

Lengtepas

De lengtepas beïnvloedt direct de soepelheid van de trapbeweging. Een grote lengtepas zal je een veel intensievere work out opleveren. De lengte varieert meestal van 7 inch, in de eenvoudigste modellen, tot 21 inch bij de meest professionele modellen. Sommige hebben een pas van 26 inch, speciaal voor lange gebruikers.

De pedalen zijn meestal hetgeen dat de pasafstand markeert. Bovendien gebruik je ze voor de continue beweging van de machine. Ga daarom op zoek naar pedalen die comfortabel en aangenaam aanvoelen. De pedalen kunnen op verschillende weerstanden worden ingesteld en voor- en achteruit worden bewogen.

Samenvatting

Zoals je hierboven kunt lezen, is de crosstrainer een van de meest complete cardio-apparaten die er zijn. Er zijn verschillende soorten crosstrainers, afhankelijk van onder andere de positie van het vliegwiel en het weerstandsniveau. Elke soort crosstrainer is geschikt voor een specifieke trainingsdoel. Je kunt dus kiezen uit verschillende soorten machines, afhankelijk van je behoeften.

Als je binnen wilt trainen maar eigenlijk niet zoveel ruimte hebt, kun je voor een opvouwbaar model kiezen. Deze zijn zeer comfortabel omdat je ze overal kunt bewaren. Ze zijn ideaal voor gebruik in eigen huis en doen vaak niet onder aan de modellen die voor professioneel gebruik zijn ontworpen.

De meer professionelere modellen vind je vaak in fitnessruimtes. Dit zijn meestal modellen met een hoge weerstand en het voorwiel aan de voorzijde. Als je de prestaties van je training wilt verbeteren, is het handig om op zoek te gaan naar een dergelijk, meer geavanceerd model. Sommige modellen hebben elektromagnetische magneten en stellen je in staat om zelf de weerstand, tijd en helling in te stellen.

Dan is het nu jouw beurt om een crosstrainer te kiezen. Lees onze shopgids, kom alles te weten over crosstrainers en kies het model dat het beste bij je past. Het is tijd om fit te worden! Vond je dit artikel interessant, laat dan hieronder je reactie achter of deel het met je familie en vrienden op social media.

(Bron van de header afbeelding: Bujdoso: 80782650/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies