Laatst bijgewerkt: 11-08-2021

Avocado’s zijn nu een van de populairste vruchten in Europa. In smoothies, salades of op brood, de moderne keuken is bijna niet meer weg te denken. Maar wat is de hype over het groene supervoedsel?

Hoe gezond zijn ze werkelijk en hoe kunnen ze optimaal bereid worden? In dit artikel willen we de belangrijkste vragen over het eten van avocado’s beantwoorden en je een gids bieden om ze op de juiste manier te eten.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Bij avocado’s is meestal alleen het vruchtvlees geschikt voor consumptie. Je moet er ook op letten dat het fruit de juiste graad van rijpheid heeft bereikt voor je het eet.
  • De vrucht bevat waardevolle vetzuren en vitamines die een positief effect op de gezondheid kunnen hebben. Overmatige consumptie is echter niet aan te raden.
  • Er zijn veel manieren om ze te bereiden. Avocado’s kunnen rauw of verwerkt gegeten worden.

Avocado’s eten: Wat je moet weten

Voor veel mensen zijn avocado’s een vast onderdeel van hun dieet. De exotische vrucht biedt belangrijke voedingswaarden voor ons mensen, maar er zijn ook enkele aspecten waarmee je rekening moet houden bij het eten van de vrucht. De juiste behandeling, bewaring of verwerking van de vruchten moet geleerd worden. In het volgende gedeelte geven we je een overzicht van deze onderwerpen.

Hoe eet je een avocado?

Om een avocado te eten moet je bij het vruchtvlees binnenin komen. Je hebt niet veel nodig, en je hebt geen speciaal keukengerei nodig. Alles wat je nodig hebt is een scherp mes en een antislip oppervlak zoals een snijplank. Snijden is ook niet ingewikkeld.

Bij een avocado eet je alleen het vruchtvlees.

Je begint met de huid. Snijd eenmaal helemaal rond de lange kant van de vrucht. Zorg dat je er niet afglijdt, zodat je je hand niet snijdt. Draai dan de twee avocado-helften in tegengestelde richting, zodat de vrucht opengaat. Nu zie je de pit van de avocado in een van de twee helften. De grootte van de pit kan variëren naargelang de soort.

Sommige mensen, vooral degenen die al vaak een avocado gegeten hebben, geven er de voorkeur aan de pit met het mes in te hakken om hem van het vruchtvlees te verwijderen. We raden deze methode echter niet aan, vooral niet in het begin, want ze kan gemakkelijk tot verwondingen leiden. Het is veiliger om de kant met de kern langs het middendeel te kwartieren. Dan kun je gemakkelijk de kern verwijderen.

Eventueel kun je eerst met een lepel het vruchtvlees eruit scheppen. Tenslotte kun je gemakkelijk de schil van de afzonderlijke stukken pellen. Nu kun je met de avocado werken zoals je wilt, je kunt hem bijvoorbeeld in plakjes of blokjes snijden.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het eten van avocado’s?

Omdat avocado’s veel onverzadigde vetzuren bevatten en belangrijke vitamines, kan het eten ervan een positief effect hebben op de huid, het cholesterolgehalte of het cardiovasculaire systeem (1).

Het eten van avocado’s wordt vaak aanbevolen aan lijners, omdat het hoge vetgehalte ook een hoog energiegehalte betekent en dus een langer verzadigd gevoel. Dit maakt het vaak gemakkelijker om af te vallen. Avocado’s spelen ook een belangrijke rol in vegetarische of veganistische diëten. Om je een overzicht te geven van de voedingswaarden van avocado’s, hebben we de volgende tabel samengesteld met de belangrijkste voedingsstoffen (2):

Voedingsstof Content per 100g gram
Water (g) 72,3
Energie (kcal) 167
Eiwit (g) x1,96
Vet (g) 15,4

Avocado’s bestaan dus grotendeels uit water. Ze hebben echter ook een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren, die voor ons mensen essentieel en heel gezond zijn. Ze zijn ook een goede bron van plantaardige energie. Avocado’s scoren ook punten door hun verhoudingsgewijs hoge eiwitgehalte.

Kan het ongezond zijn om avocado’s te eten?

Nu je voorgelicht bent over de voordelen van avocado’s, is de vraag of het regelmatig eten van avocado’s negatieve gezondheidseffecten kan hebben. In feite onderzochten onderzoekers deze kwestie tijdens een studie en ontdekten dat overmatige consumptie van avocado’s kan leiden tot een toename van aspartaat aminotransferase, dat op zijn beurt weefselschade kan bevorderen (3).

Je moet niet meer dan één avocado per dag eten.

Dus, zoals met zo veel dingen, is het bij het eten van avocado’s belangrijk de zaak met mate en doelgericht te benaderen. De aanbevolen dagelijkse behoefte aan vetten wordt dus gedekt door de consumptie van een halve tot een hele avocado en moet niet regelmatig overschreden worden.

Hoe kan ik zien wanneer het de perfecte tijd is om een avocado te eten?

Omdat avocado’s onrijp geoogst worden, moet je bij het boodschappen doen al op de conditie van de vrucht letten. Om van een avocado in zijn optimale rijpheid te kunnen genieten, zijn er een paar punten die je in het oog moet houden

  • Hardheid: Hoe hard of zacht de avocado aanvoelt is een belangrijke aanwijzing voor de mate van rijpheid. In principe geldt: hoe zachter de avocado door de schil voelt, hoe rijper de vrucht.
  • Bewaren: Een zekere opslag kan het rijpingsproces van de vruchten versnellen. Men moet dus geïnformeerd worden over de juiste opslag en de effecten ervan.
  • Verschijning: Voor het eten is het belangrijk het uiterlijk van de avocado te controleren. Bepaalde kenmerken kunnen wijzen op een overrijpe vrucht.
  • Geur: De geur kan ook een aanwijzing zijn voor rotte exemplaren van de exotische vrucht en moet daarom vóór het eten opgemerkt worden.

Een avocado mag nog niet helemaal rijp zijn voor je hem koopt. De beste manier om te testen of een vrucht aan dit criterium voldoet is het vruchtvlees voorzichtig door de schil te drukken. Hij moet nog stevig zijn en slechts licht meegeven.

Als de avocado erg knijpbaar is, deuken aan de buitenkant heeft en je het gevoel hebt dat je er met je hand in kunt knijpen zonder veel druk uit te oefenen, is de vrucht hoogstwaarschijnlijk te rijp en kun je hem beter niet kopen. Het volgende belangrijke aspect is opslag. Avocado’s moet je thuis laten rijpen. Om dit proces optimaal te laten verlopen en de vruchten vers te laten blijven, moet je ervoor zorgen dat ze bij kamertemperatuur bewaard worden.

Dit betekent dat de koelkast geen geschikte plaats is, tenzij de vruchten al gesneden zijn. Ideaal is het om er rekening mee te houden dat avocado’s sneller rijpen als ze naast tomaten bewaard worden (4).

avocado-essen

Een overrijpe avocado kun je herkennen aan bruine vezels en vlekken in het vruchtvlees. (Image source: Louis Hansel / Unsplash)

Vóór het eten speelt het uiterlijk van de avocado een grote rol. Voor je van je avocado kunt genieten, moet je nagaan of hij al rijp of nog vers is. Hier zijn wat richtlijnen om je te helpen. Je herkent een verse vrucht aan het groene vruchtvlees.

Als je echter meteen na het opensnijden bruine vlekken en vezels in het midden van het vruchtvlees ziet, is dat een aanwijzing dat de avocado al overrijp is. Dit betekent echter niet dat de vruchten oneetbaar zijn. Je moet controleren of er schimmel op zit en of het bedorven ruikt. Als dit het geval is, raden we je aan de vrucht niet te eten.

Welke bereidingsmogelijkheden en recepten zijn er om avocado’s te eten?

Avocado’s zijn veelzijdig in de keuken. Gepureerd, rauw of gegrild, de mogelijkheden lijken eindeloos. We willen je inspireren met een paar ideeën om de supervrucht uit te proberen. Waarschijnlijk de meest klassieke variant is het verwerken van avocado’s tot guacamole. Dit is ook een van de eenvoudigste en misschien meest populaire manieren om het te bereiden.

Alles wat je nodig hebt is een avocado, wat citroensap en kruiden naar keuze. Als je eenmaal het vruchtvlees van de avocado hebt gehaald, zoals we eerder beschreven, hoef je hem alleen nog maar met een vork tot de gewenste consistentie te prakken.

Het is aan jou of je er een fijne puree van wilt maken of een met stukjes avocado. Dan kun je de puree verfijnen met zout, peper en citroensap. Je kunt ook met andere specerijen spelen, gebruik gewoon wat bij je smaak past. Chilipeper, koriander of knoflook passen er ook goed bij.

avocado-essen

Een van de gemakkelijkste en snelste manieren om avocado te bereiden is door er guacamole van te maken. (Image source: Mariana Medvedeva / Unsplash)

Een andere manier om de gezonde vetten van avocado in je dieet op te nemen is door de vrucht aan een smoothie toe te voegen. Gebruik hiervoor bevroren fruit en een vloeistof naar keuze, zoals sinaasappelsap of havermelk. Voeg dan het vruchtvlees van de rijpe avocado toe en meng de ingrediënten in de blender zoals gewoonlijk.

De zachte consistentie van de avocado maakt de smoothie bijzonder romig. Als laatste een iets ongebruikelijker recept om avocado’s te bereiden. De vruchten kunnen ook warm gegeten worden. Snijd hiervoor een avocado doormidden en verwijder de pit zoals gewoonlijk. Breng dan de helften op smaak met zout, peper en citroensap. Dan kun je de halve avocado’s vullen zoals je wilt, bijvoorbeeld met feta of tomaten.

Nu hoeven de gevulde avocado’s alleen nog maar ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden gebakken te worden en kunnen dan direct warm opgediend en gegeten worden. Het receptidee van gevulde avocado’s wordt ook genoemd als een geschikt gerecht in het Strunz dieet in een variant met roomkaas als vulling.

Conclusie

Avocado’s worden niet voor niets superfoods genoemd. Ze bevatten belangrijke vetzuren en vitaminen die gezondheidsbevorderend kunnen werken als ze op de juiste manier gegeten worden. Het sleutelwoord hier is echter juiste consumptie. Meer dan één hele avocado per dag moet je niet consumeren. Anders kan weefselbeschadiging optreden. Een avocado mag niet helemaal rijp zijn als je hem koopt.

Je kunt de rijpheidstoestand van de vrucht te weten komen door eraan te voelen. Bovendien moet het vruchtvlees vóór het eten altijd op versheid of rijpheid gecontroleerd worden. De bereiding van avocado’s is een eenvoudige maar veelzijdige zaak. Het rijpe vruchtvlees moet verwijderd worden en kan dan naar believen verwerkt worden. Avocado’s kunnen rauw gegeten worden als broodbeleg of verwerkt worden in smoothies of warm uit de oven.

Beeldbron: Estúdio Bloom / unsplash

Referenties (4)

1. Wang L, Bordi PL, Fleming JA, Hill AM, Kris-Etherton PM. Effect of a moderate fat diet with and without avocados on lipoprotein particle number, size and subclasses in overweight and obese adults: a randomized, controlled trial. J Am Heart Assoc. 2015 Jan 7;4(1):e001355. doi: 10.1161/JAHA.114.001355. PMID: 25567051; PMCID: PMC4330060.
Bron

2. Weschenfelder, C. , dos Santos, J. , de Souza, P. , de Campos, V. and Marcadenti, A. (2015) Avocado and Cardiovascular Health. Open Journal of Endocrine and Metabolic Diseases, 5, 77-83.
Bron

3. Nicolella HD, Neto FR, Corrêa MB, et al. Toxicogenetic study of Persea americana fruit pulp oil and its effect on genomic instability. Food and Chemical Toxicology : an International Journal Published for the British Industrial Biological Research Association. 2017 Mar;101:114-120. DOI: 10.1016/j.fct.2017.01.009.
Bron

4. Stenmarck, Å., Hanssen, O.J., Silvennoinen, K., Katajajuuri, J., & Werge, M. (2011). Initiatives on prevention of food waste in the retail and wholesale trades.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Wang L, Bordi PL, Fleming JA, Hill AM, Kris-Etherton PM. Effect of a moderate fat diet with and without avocados on lipoprotein particle number, size and subclasses in overweight and obese adults: a randomized, controlled trial. J Am Heart Assoc. 2015 Jan 7;4(1):e001355. doi: 10.1161/JAHA.114.001355. PMID: 25567051; PMCID: PMC4330060.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Weschenfelder, C. , dos Santos, J. , de Souza, P. , de Campos, V. and Marcadenti, A. (2015) Avocado and Cardiovascular Health. Open Journal of Endocrine and Metabolic Diseases, 5, 77-83.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Nicolella HD, Neto FR, Corrêa MB, et al. Toxicogenetic study of Persea americana fruit pulp oil and its effect on genomic instability. Food and Chemical Toxicology : an International Journal Published for the British Industrial Biological Research Association. 2017 Mar;101:114-120. DOI: 10.1016/j.fct.2017.01.009.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Stenmarck, Å., Hanssen, O.J., Silvennoinen, K., Katajajuuri, J., & Werge, M. (2011). Initiatives on prevention of food waste in the retail and wholesale trades.
Ga naar bron
Recensies