Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

27Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Ceylon kaneel test 2023. Hier presenteren we alle soorten Ceylon kaneel die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste Ceylon kaneel voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je Ceylon kaneel wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Ceylon kaneel wordt beschouwd als de hoogste kwaliteit kaneelsoort en onderscheidt zich van goedkopere soorten in smaak en gezondheidsvoordelen.
 • Het actieve bestanddeel werkt ontstekingsremmend, verlicht spijsverteringsproblemen, helpt bij gewichtsverlies en kan de bloedsuikerspiegel verlagen bij diabetici.
 • Om gerechten te verfijnen kan Ceylon kaneel gebruikt worden in de vorm van kaneelstokjes of gemalen kaneel. Behalve aan zoet gebak en desserts kan het ook een milde smaak geven aan hartige gerechten.

Ceylon kaneel: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Ceylon kaneel koopt

Wat is Ceylon kaneel en waarin verschilt het van Cassia kaneel?

Ceylon kaneel, ook bekend als “true cinnamon” of Cinnamonum verum, wordt beschouwd als de kaneelsoort van de hoogste kwaliteit ter wereld.

De Ceylon kaneelboom kwam oorspronkelijk alleen voor in Ceylon, nu Sri Lanka, maar wordt nu ook gekweekt in tropische streken van de wereld, zoals delen van Azië, Madagascar, de Caraïbische eilanden en de Seychellen.

Zimtstangen und -pulver

Kenmerkend voor Ceylon kaneelstokjes is de zeer fijne structuur van de opgerolde bast. Gemalen kaneel, daarentegen, verschilt uiterlijk niet van Cassia kaneel. (Image source:123rf.com / 74655266)

De twee kaneelsoorten die in Europa het bekendst zijn en het meest gebruikt worden, zijn Ceylon kaneel en Cassia kaneel. Bovendien zijn Indonesische kaneel en Vietnamese kaneel, die vooral in Oost-Azië populair is, ook populair en worden ze veel gebruikt.

In zijn typische vorm – tot poeder verwerkt – is kaneel moeilijk van kleur en consistentie te onderscheiden; je herkent de soort alleen aan de smaak en de geur. Ook in de industriële handel is het gebruikelijk de verschillende soorten te mengen. Je vindt alleen zuivere Ceylon kaneel in de supermarkt als je er expliciet naar zoekt.

Cinnamonum verum is bekend om zijn uiterst fijne, edele en aromatische smaak, die heel subtiel een lichtzoete noot geeft aan een grote verscheidenheid van gerechten.

De andere drie soorten kaneel geven daarentegen een veel harder, ietwat scherp en mogelijk bitter aroma, waarom Ceylon kaneel zeer gewaardeerd wordt door fijnproevers.

Je kunt echter duidelijke verschillen in uiterlijk opmerken als je “echte kaneel” in stickvorm vergelijkt met de andere soorten.

Terwijl de bast van de Ceylon kaneelboom opgerold is tot een fijne, meerlagige koker, bestaat een Cassia kaneelstok alleen uit een dikke rand en is hij hol in het midden.

In het volgende hebben de verklaringen over de gezondheidseffecten en de ingrediënten betrekking op Ceylon kaneel in gemalen vorm en stokjes.

Welke positieve gezondheidseffecten heeft Ceylon kaneel?

Van Ceylon kaneel wordt al sinds de oudheid gezegd dat het een helende werking heeft op het menselijk lichaam. Het actieve bestanddeel heeft een positief effect op de spijsvertering en wordt algemeen geacht laxerende, diuretische en ontstekingsremmende eigenschappen te hebben.

Kaneel is een populair huismiddel tegen allerlei kwalen, zoals winderigheid, misselijkheid, diarree en verkoudheid. Het stimuleert ook de bloedsomloop en vermindert ontstekingen bij mensen die aan osteoartritis lijden.

De olie van de kaneelschors stimuleert ook de stofwisseling en vetverbranding en verlaagt de bloedsuikerspiegel, het bloedvetgehalte en het cholesterolgehalte, althans op korte termijn. Daarom is gezonde kaneel in kleine doses ook aan te bevelen om af te vallen.

De serotonine in kaneel zorgt er ook voor dat je je gelukkiger voelt en maakt het gemakkelijker je aan een streng dieet te houden.

Of Ceylon kaneel op lange termijn een effectief middel kan zijn voor diabetespatiënten is echter een controversieel punt van discussie in de medische gemeenschap.

Het vermogen van kaneel om de glucosestofwisseling te intensiveren door insuline te stimuleren en zo de bloedsuikerspiegel effectief te verlagen is nog niet voldoende bewezen.

Voedingsdeskundigen zien een bijzonder positief effect als je dagelijks een beetje Ceylon kaneel inneemt in combinatie met honing. Behalve de genoemde effecten zul je je minder uitgeput voelen en je organisme revitaliseren.

Ceylon kaneel helpt het menselijk organisme bij de spijsvertering, verkoudheid en ontstekingen, en bij gewichtsverlies. Een genezend effect op diabetes is echter nog niet voldoende bewezen.

Voor wie is Ceylon kaneel geschikt voor consumptie en voor wie niet?

Van kaneel is bekend dat het de plantaardige stof coumarine bevat, die in grotere doses schadelijk is en bij mensen hoofdpijn en leverschade kan veroorzaken. Deskundigen houden ook rekening met een verhoogd risico op kanker, maar tot nu toe is dit alleen bij ratten aangetoond.

Bij mensen met een pollenallergie is het ook mogelijk dat het toxische effect van cumarine een allergische reactie veroorzaakt.

Baby’s en kleine kinderen, maar ook zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, worden in de eerste plaats beschouwd als een risicogroep die regelmatige kaneelconsumptie zorgvuldig moet vermijden.

Enerzijds kunnen grote hoeveelheden kaneel een arbeidbevorderend effect hebben in de laatste weken van de zwangerschap; anderzijds moeten moeders te veel coumarine vermijden omwille van hun foetus of pasgeboren kind.

Maar omdat het coumarinegehalte van kaneel sterk verschilt naar gelang de soort, kunnen zelfs de hierboven genoemde bedreigde groepen zuivere, hoogwaardige Ceylon kaneel gebruiken, die slechts 0.02 gram per kilo kaneel bevat.

Cassia kaneel, daarentegen, bevat 150 maal zoveel, Indonesische en Vietnamese kaneel kunnen zelfs tot 450 maal zoveel coumarine bevatten.

Hoeveel Ceylon kaneel kun je per dag eten?

Vanwege het coumarine gehalte van kaneel moet je oppassen niet te veel kaneel te consumeren, ook als je niet tot de risicogroep behoort.

In Duitsland mag cumarine volgens de smaakstoffenverordening wettelijk niet als additief toegevoegd worden en mag de maximumwaarde van 50mg/kg niet overschreden worden, zelfs niet in traditioneel kaneelrijke bakwaren zoals kerstkoekjes.

Tegelijkertijd geeft het Federale Instituut voor Risicobeoordeling een maximaal toelaatbare dagelijkse dosis van 0,1mg cumarine per kilogram lichaamsgewicht op. Een volwassene met een lichaamsgewicht van 70 kg zou dus 140 gram kaneelsterren van de hoogst toegestane cumarinebelasting kunnen consumeren, wat in absolute zin overeenkomt met ongeveer 20 sterren.

Voor een peuter van 15 kg of een baby van 7 kg zouden dan respectievelijk 4 en 2 kaneelsterren de maximale veilige hoeveelheid per dag zijn.

soort coumarinegehalte maximale dosis per dag bij 70 kg lichaamsgewicht
Ceylon kaneel 0,02g per kg 350g
Cassia kaneel ca. 3g per kg 2.3g
Indonesisch/Vietnameese tot 9g per kg 0.8g
Bakwaren met maximumwaarde hx0.05g per kg 140 g

Bij het gebruik van de tabel moet opgemerkt worden dat de dagelijkse maximumdosis, vooral voor Ceylon kaneel, een theoretisch te consumeren waarde is. Enerzijds kan het zijn dat de kaneel vermengd is met andere soorten en daardoor een hoger coumarinegehalte heeft.

Aan de andere kant komt cumarine ook voor in andere voedingsmiddelen, zoals bosvruchten, en in sommige cosmetica, waardoor ook cumarine in het lichaam komt.

Verder zijn er verschillende aanwijzingen over het coumarinegehalte van de verschillende soorten. Verder is het misschien veilig om 350g Ceylon kaneel te consumeren wat coumarine betreft, maar deskundigen raden eerder een hoeveelheid van 2g Ceylon kaneel aan voor de gezonde voedingsbalans van een volwassene.

Wist je dat het eten van slechts één gram kaneel per dag een positief effect heeft op je lichaam?

Uit een studie in Amerika bleek dat een gestage inname van deze hoeveelheid kaneel de bloedsuikerspiegel met ongeveer 30% verlaagt.

Coumarine heeft pas een echt gevaarlijk effect op je gezondheid als je de aanbevolen dosis over een langere periode herhaaldelijk overschrijdt.

Welke speciale ingrediënten bevat Ceylon kaneel en wat zijn de voedingswaarden ervan?

Kenmerkend voor kaneel zijn vooral de etherische oliën, waarvan het hoofdbestanddeel cinnamaldehyde is, dat verantwoordelijk is voor het bijzondere aroma van deze specerij. Bovendien vallen de vloeibare eugenol en coumarine op onder de ingrediënten.

100 g gemalen Ceylon kaneel van Kania heeft de volgende voedingswaarden:

Voedingsstof Waarde
Energie (kcal) 282 kcal
Eiwit 4g
Koolhydraten- waarvan suiker 57.7g- 43.5g
Vet 3.3g
Voedingsvezels 24.4g
Watergehalte 20%

Het valt op dat pure Ceylon kaneel minder calorieën bevat dan andere specerijen, ondanks de aanzienlijke hoeveelheid suiker. Bovendien zorgt het hoge vezelgehalte voor een sneller verzadigd gevoel in de maag, wat opnieuw in het voordeel spreekt van kaneel als onderdeel van een dieet.

Waarvoor kan Ceylon kaneel gebruikt worden?

Je herinnert je kaneel ongetwijfeld het eerst en het meest als de dominante specerij van de jaarlijkse kersttijd, die een edele noot toevoegt aan koekjes, gebak, punch, thee en andere lekkernijen.

Maar kaneel kan ook in allerlei andere gerechten gebruikt worden. Vooral in de Aziatische keuken speelt kaneel ook een belangrijke rol bij het op smaak brengen van hartige of kruidige gerechten, zoals vleesgerechten.

De mogelijkheden om kaneel te gebruiken hangen af van het feit of je Ceylon kaneel gemalen of als stokje hebt.

Kaneelstokjes worden bij voorkeur gebruikt in dranken zoals thee of vloeibare gerechten zoals jam, terwijl poeder op allerlei manieren gebruikt kan worden, maar het meest effectief is in desserts.

Welke alternatieven zijn er voor het kruiden met kaneel?

Om de pittigheid van Ceylon kaneel na te bootsen, adviseren velen een combinatie van piment (Jamaica peper) en nootmuskaat.

Van een mengsel van en anijs wordt ook gezegd dat het een vergelijkbaar aroma geeft, maar door zijn zoete maar tegelijk edele en milde smaak kan vooral “echte kaneel” niet 1:1 vervangen worden.

Kaneel zelf wordt vaak genoemd als een mogelijk alternatief voor suiker om gerechten te zoeten en aromatischer te maken.

Hoeveel kost Ceylon kaneel?

Hoeveel geld je moet uitgeven om aan je persoonlijke behoefte aan Ceylon kaneel te voldoen, hangt vooral af van twee factoren, namelijk zuiverheid en kwaliteit, en de vorm van het product waaraan je de voorkeur geeft.

Omdat “echte kaneel” aanzienlijk duurder is dan kassiakaneel, zelfs in poedervorm, betaal je voor zuivere en hoogwaardige Ceylon kaneel tussen € 4 en € 8 per 100 g.

Productvorm Prijs per 100g
pure Ceylon kaneel 4€-8,50€
Kaneelstokjes 10-15€

Als je de voorkeur geeft aan Ceylon kaneel verrijkt met Cassia en andere variëteiten en niet wilt inleveren op biologische kwaliteit, kun je die vinden voor zo weinig als 2€/100g (prijzen voor kleinere hoeveelheden tot 150g).

Wat is de houdbaarheid van Ceylon kaneel?

Terwijl ongemalen specerijen zoals kaneelstokjes tot 4 jaar houdbaar zijn, is gemalen Ceylon kaneel veel bederfelijker. Online winkels beloven een minimale houdbaarheid van 2 jaar.

Zimtstangen neben Tasse Milch mit Zimtpulver

Kaneel wordt niet alleen gebruikt om te bakken, maar is ook een geliefd ingrediënt in thee, koffie of andere dranken. De stokjes zijn betrekkelijk lang houdbaar, maar kaneelpoeder verliest zijn intense smaak betrekkelijk snel. (Image source: 123rf.com / 110428857)

Het poeder verliest echter zijn kruidigheid na een paar maanden, vooral nadat het voor het eerst geopend is, en de smaak en geur worden minder aromatisch. Je kunt je Ceylon kaneel daarom beter in kleinere doses kopen.

Besluit: Welke soorten Ceylon kaneel zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je Ceylon kaneel wilt kopen om gerechten te verfijnen, zijn er twee soorten waar je uit kunt kiezen

 • Ceylon kaneelpoeder
 • Ceylon kaneelstokjes

Beide productvormen hebben bepaalde voor- en nadelen die het ene van het andere onderscheiden. Afhankelijk van wat je zoekt, is een andere soort het meest geschikt voor je.

Ceylon kaneelpoeder

Gemalen kaneel is de meest voorkomende in Europa en wordt gekenmerkt door zijn vele toepassingen. De meeste mensen hebben het thuis bij de hand, dus receptsuggesties zijn meestal toegesneden op kaneelpoeder in plaats van op een van de andere vormen.

Voordelen
 • Gemakkelijk en goedkoop te koop
 • Combineert gemakkelijk in kruidenmengsels en kan gerekt worden
 • Hoeveelheden in recepten zijn afgestemd op gemalen kaneel
Nadelen
 • Hoge kwaliteit is niet meer te proeven
 • Verliest zijn natuurlijke aroma betrekkelijk snel
 • Ceylon kaneel kan vermengd zijn met andere soorten kaneel

Ceylon kaneelstokjes

Kaneelstokjes zijn de duurste van de drie kaneelproducten die gebruikt kunnen worden om gerechten te verfijnen. De kaneelaldehyde in de stokjes verliest zijn kracht echter maar heel langzaam, zodat ze lang houdbaar en eetbaar blijven.

Voordelen
 • Lang houdbaar
 • Smaakt en ruikt aromatischer dan poeder
 • Kan zowel vers afgebroken als als heel stokje gebruikt worden
Nadelen
 • Duurder dan andere productvormen
 • Kan niet op evenveel manieren gebruikt worden

Ceylon kaneel, vers afgebroken van het kaneelstokje tijdens het koken, verspreidt een geur en geeft een smaak waar geïmporteerde gemalen kaneel niet aan kan tippen.

Koopcriteria: Je kunt deze criteria gebruiken om Ceylon kaneel te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de verschillende Ceylon kaneel producten.

De criteria die je kunt gebruiken om Ceylon kaneelproducten met elkaar te vergelijken zijn o.a.

 • Oorsprong
 • Ekelle graad
 • Verpakkingsgrootte
 • Coumarine gehalte
 • Biologisch label

In het volgende lees je over de respectieve criteria en ontdek je waarom het voor jou zinvol is een product al dan niet op basis van de criteria te kopen.

Herkomst

Hoewel Ceylon kaneel niet meer alleen in Sri Lanka verbouwd wordt, speelt de herkomst van het product nog steeds een belangrijke rol voor veel liefhebbers van kaneel. Enerzijds vindt de kaneelboom hier zijn voorouderlijke klimatologische omstandigheden om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Anderzijds is Ceylon kaneel wereldwijd een schaars en duur product, en daarom geniet 100% zuivere Ceylon kaneel van oorsprong uit Sri Lanka voor echte liefhebbers een zeker prestige.

Ekelle grade

Om de kwaliteit van kaneel te bepalen, werd een aparte waardemaat ingevoerd. In de eenheid Ekelle bepalen de testers hoe goed het vers geoogste kaneelstokje op de schaal scoort – beginnend bij 00000, en oplopend tot V.

Eerst wordt van elk niveau een 0 afgetrokken, dan gaat het van 0 via I naar V.

Kaneel die meestal naar Europa wordt ingevoerd is van de laagste kwaliteit en wordt ook wel “Hamburg” kwaliteit genoemd. Gemalen verschilt de smaak van een Ekelle 00000 product echter niet meer van die van kwaliteitsvolle “Hamburgse” kaneel.

Verpakkingsgrootte

Zoals reeds beschreven in het hoofdstuk over houdbaarheid, neemt vooral gemalen Ceylon kaneel in kwaliteit af naarmate hij langer bewaard wordt. Maar zelfs kaneelstokjes kunnen niet eeuwig bewaard worden, want de specerijen worden verhandeld in kleine hoeveelheden van ongeveer 25g tot 1kg verpakkingen.

Het is daarom het beste om vóór je aankoop te bedenken waarvoor je de kaneel zult gebruiken en hoe vaak je het in de keuken zult gebruiken, om de voor jou optimale verpakkingsgrootte te bepalen, in plaats van je alleen door kwantumkortingen te laten verleiden.

Je moet vooral niet te veel gemalen Ceylon kaneel kopen, want het aroma verliest snel zijn kracht.

Coumarine gehalte

Veel mensen letten bij het kopen van hun product vooral op het coumarine gehalte, vanwege de in de gids beschreven gezondheidseffecten van kaneel.

Omdat Ceylon kaneel de minste coumarine bevat van de in de handel verkrijgbare kaneelsoorten, letten vooral risicogroepen erop dat hun kaneel uit 100% zuivere Ceylon kaneel bestaat.

Biologisch keurmerk

Veel van de kwaliteitsleveranciers voeren biologisch gecertificeerde Ceylon kaneel artikelen. Deze zijn erg populair bij het kopende publiek.

Mensen die bewust op zoek zijn naar originele, 100% zuivere Ceylon kaneel hechten zoveel waarde aan onberispelijke kwaliteit dat ze bereid zijn 1-2€/100g extra te betalen. Een Fairtrade label of als veganistisch gemerkte producten verhogen ook de koopbereidheid.

Wetenswaardigheden over Ceylon kaneel

Welke andere productvormen zijn er?

Behalve de reeds genoemde poeder- en stokvormen zijn er ook capsules, tabletten en etherische oliën van Ceylon kaneel in de winkel verkrijgbaar.

Capsules en tabletten op basis van Ceylon kaneelextract, dat gemaakt wordt van de bast van de kaneelboom, zijn veelgebruikte voedingssupplementen. Ze worden gebruikt om hun helende eigenschappen en om af te vallen. Maar vanwege de genoemde bijwerkingen mag je ze alleen innemen na overleg met een arts.

Kaneelolie, afkomstig van de afvalproducten van de bast of van de bladeren van de plant, wordt, afhankelijk van de soort, vooral gebruikt in de parfumerie en voor de vervaardiging van likeur.

Hoe wordt Ceylon kaneel gekweekt en geoogst?

Cinnamonum verum wordt verkregen uit de schors en de bladeren van de altijdgroene, tropische Ceylon kaneelboom. In industriële teelt worden de planten slechts maximaal drie meter hoog, maar ze zouden zonder regelmatig snoeien tot 18 meter hoog kunnen worden.

Er wordt om de twee tot drie jaar geoogst. Eerst wordt de buitenste bast van de tak verwijderd om bij de binnenste bast te komen. Dit wordt direct in de typische stokken gerold en dan te drogen gelegd en behandeld.

Bij de bereiding van kaneelolie worden de schors of de bladeren met stoom gedestilleerd. De vuistregel is dat 200 kg schors 1 kg olie oplevert.

Kun je zelf Ceylon kaneel kweken?

Ja, je kunt je eigen kleine Ceylon kaneelplant in een pot uit kaneelzaad laten groeien, zelfs in Europese streken. Je moet je er echter van bewust zijn dat de plant gewend is aan een heel andere klimaatzone en daarom veel zorg en aandacht nodig heeft om te overleven.

In de tropen is de luchtvochtigheid ongeveer 80% en de temperatuur is meestal het hele jaar door boven de 25°C. De hoeveelheid regen is er ongeveer driemaal zo groot als in Midden-Europa.

De favoriete plaats voor de plant in huis is dus de badkamer. De plant moet in de buurt van een raam staan om voldoende zonlicht te krijgen.

Je moet je plant ook regelmatig water geven. Het is heel belangrijk dat het water door een gat in de bodem van de pot kan weglopen om waterverzadiging te voorkomen.

Het is ook raadzaam de plant in een mini-kasje te zetten (een doorzichtige diepvrieszak over de pot is ook voldoende), zodat de plant altijd warm en vochtig is.

Maar zelfs met de best mogelijke zorg kun je er niet zeker van zijn dat je je eigen Ceylon kaneel ook werkelijk zult kunnen oogsten. Ten eerste heeft de plant na het zaaien minstens drie jaar nodig om volgroeid te zijn.

Ten tweede moet de schors heel zacht, vochtig en soepel zijn om hem te kunnen verwijderen, anders zal de plant het op den duur moeilijk hebben om te overleven.

Vochtigheid, temperaturen, watertoevoer, blootstelling aan zonlicht en waterafvoer zijn de belangrijkste aspecten om voor je kaneelplant aan te passen.

Waarom wordt Ceylon kaneel de “echte kaneel” genoemd?

Ceylon kaneel van oorsprong uit Sri Lanka wordt gewoonlijk de “echte kaneel” genoemd, terwijl Cassia, Indonesische en Vietnamese kaneel gebundeld worden onder de naam houtkaneel. Deze worden beschouwd als versnijdingen van de oorspronkelijke kaneel, hoewel Cassia kaneel in China waarschijnlijk al een goede 3000 jaar gebruikt wordt.

De naam “echte kaneel” is waarschijnlijk ook ingeburgerd geraakt vanwege de edeler smaak en de verbazingwekkende zachtheid van Ceylon kaneel.

Beeldbron: 123rf.com / 70020933

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies