Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Als je een racefiets koopt, rijst al snel de vraag of speciale sportkleding een noodzakelijke aanschaf is. Een uitgebreide fietsuitrusting voor op de weg kan allerlei details bevatten die je ondersteunen in hun functie en comfort. Dit kan zowel je plezier als je prestaties aanzienlijk verhogen. Om deze voordelen te verzekeren, is het belangrijk niet alleen rekening te houden met persoonlijke voorkeuren, maar ook met externe omstandigheden zoals het weer.

Met onze racefiets kleding test 2022 willen we je de mogelijkheid bieden om snel inzicht te krijgen in de belangrijkste aankoop- en beoordelingscriteria. Bovendien beantwoorden we de belangrijkste vragen om je te helpen beslissen welke kledingstukken voor jou zinvol zijn.
De belangrijkste feiten in het kort

  • De juiste racefiets kleding kan je comfort, plezier en dus je prestaties tijdens tochten aanzienlijk verhogen. Deze voordelen nemen toe naarmate je meer atletisch wordt.
  • Doeltreffende fietskleding beschermt je niet alleen tegen invloeden van buitenaf bij sterk weer, maar past zich ook aan je lichaam aan. Deze functie wordt sterk beïnvloed door de gebruikte materialen.
  • Vanwege de hoge snelheden die je op een racefiets kunt bereiken, staat een helm bovenaan de lijst van verstandige racefietskleding.

Racefiets kleding: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor racefiets kleding

Racefiets kleding wordt aangeboden door een groot aantal fabrikanten. We laten je zien welke criteria je kunt gebruiken om de afzonderlijke modellen te vergelijken. Samengevat zijn dit de volgende factoren:

In het volgende geven we je de belangrijkste informatie over de respectieve aspecten in detail.

Kwaliteit

Opdat racefietskleding de voordelen biedt die ze uitstraalt door snit, merk of stof, zijn er een paar kwaliteitskenmerken waar je je op kunt oriënteren.

De kleding moet comfortabel zijn en je moet je er goed in voelen. Als je rimpels in je oksels, knieën of kruis opmerkt, kan dat betekenen dat vocht niet voldoende naar buiten wordt getransporteerd. Het kan ook pijnlijke plekken veroorzaken.

Soortgelijke gevolgen kunnen ontstaan door naden op de hierboven genoemde plaatsen. Bovenal kan onnodige wrijving aan de binnenkant van het been je tocht aanzienlijk bemoeilijken. Bovendien kunnen naden waterdoorlatend zijn, wat elk regenwerend materiaal van een jas bij zwaar gebruik nutteloos maakt. Overwogen details op je kleding die een doeltreffende ventilatie mogelijk maken, geven ook informatie over hun draagcomfort.

Deze toevoeging laat de lucht gemakkelijk circuleren en reguleert de ontwikkelde lichaamswarmte. Dit wordt verschaft door het materiaal, een perforatie of een ritssluiting. Tenslotte moet je aandacht besteden aan de kwaliteit van de voering van je fietsbroek. Zachte en comfortabele bekleding is niet noodzakelijk een voordeel. Het is belangrijker dat het aangepast is aan de vorm van het zadel en je billen.

Materiaal

Afhankelijk van de weersomstandigheden moet het materiaal van je racefietskleding de juiste eigenschappen hebben. Het gaat om functies als warmteafvoer of opslag, een regenwerend oppervlak, gering gewicht, sneldrogend of een winddichte afwerking.

Gemêleerde stoffen beloven het grootste draagcomfort.

Veel natuurlijke vezels voldoen niet aan deze eisen, vooral omdat ze de neiging hebben meer vocht op te nemen. Maar ze hebben doorslaggevende ecologische voordelen, verminderen de vorming van geuren of kunnen zich gedeeltelijk aanpassen aan veranderende temperaturen. Daarom nemen steeds meer fabrikanten hun toevlucht tot een gerichte combinatie van synthetische en natuurlijke vezels, die de gewenste voordelen combineert. Het is daarom aan te raden gecombineerde vezels te kopen om het meeste uit je racefiets kleding te halen.

Veiligheid

De veiligheid van je kleding heeft betrekking op de bescherming ervan bij ongelukken en tegen fel zonlicht. Je kunt de ernstige gevolgen van ongelukken tegengaan door een helm en gevoerde handschoenen te dragen. Dit kan soms ernstige schade aan het hoofd of langdurige schaafwonden aan de handen voorkomen. Als preventieve maatregel tegen ernstige ongelukken kunnen geïntegreerde reflectoren of reflecterende eigenschappen van je kleding nuttig zijn. Dit maximaliseert je zichtbaarheid in het donker.

Specifieke textielen genereren een doeltreffende UV-bescherming.

Hiertoe behoren zowel synthetische vezels als natuurlijke vezels die een lage lichttransmissie hebben. Fijn geweven merinowol bijvoorbeeld kan een zonbeschermingsfactor van 25-50+ bieden. Parallel daaraan raden we aan een zonnebril te dragen bij sterk zonlicht. Deze dienen niet alleen als UV-bescherming, maar voorkomen ook verblinding en kunnen zo beschermen tegen andere ongevalsfactoren.

Duurzaamheid

De functionele voordelen van synthetische vezels die in sportkleding gebruikt worden, gaan vaak gepaard met ecologische nadelen. Ze zijn gebaseerd op aardolie, zijn niet biologisch afbreekbaar, laten bij het wassen synthetische vezels los en worden meestal onder uitbuitende omstandigheden vervaardigd.

Eco-certificeringen dienen als nuttige oriëntatie.

Om deze negatieve aspecten van sportkleding te vermijden, zijn er verschillende criteria waarmee je rekening kunt houden bij de aanschaf van je racefietskleding. Producties die in Duitsland of andere Europese landen plaatsvinden zijn aan strenge richtlijnen gebonden. Hier is het gebruik van en de omgang met chemicaliën beperkt en vinden de werkomstandigheden plaats volgens voorgeschreven normen. Bijgevolg kan de productie in deze streken een mogelijk duurzaam criterium zijn.

Bovendien nemen meer bedrijven duurzame richtlijnen aan in hun ondernemingsbestuur, die ze publiceren in duurzaamheidsrapporten. Deze tonen hun sociaal en ecologisch engagement. Bovendien kunnen certificeringen informatie geven over de milieuvriendelijkheid van je racefiets kleding. Certificeringen die aan een hoge standaard voldoen zijn o.a. bluesign goedgekeurde stoffen, bluesign product, ÖKO-TEX 100 Standaard, Global Organic Textile Standard.

Tenslotte is er sportkleding die een verminderd aandeel synthetische vezels heeft of het helemaal zonder kan stellen. Deze kunnen ook een duurzaam en tegelijk functioneel alternatief zijn voor de gewone racefietskleding.

Besluit: Welke soorten wielerkleding voor op de weg zijn er en welke is geschikt voor jou?

Verstandige fietskleding voor op de weg is afhankelijk van het weer en kan niet tot een enkel kledingstuk herleid worden. Het is in de eerste plaats functioneel en comfortabel om te dragen. In het volgende deel gaan we in detail in op mogelijke en aanbevolen onderdelen van wegfietskleding. Kleding wordt verdeeld over de volgende delen van je lichaam:

Gebied Mogelijke kleding
Hoofd Helm, zonnebril, muts voor onder de helm, hoofdband, multifunctionele sjaal, bivakmuts
Bovenlichaam Trui, vest met lange of korte mouwen, wind- of regenbestendig jack of vest. regenbestendig jack of vest, armwarmers, handschoenen
benen fietsbroek met pads, armwarmers, overbroek
voeten sokken, schoenen met stevige zolen, overschoenen

In de volgende hoofdstukken gaan we in detail in op de cruciale onderdelen van wegfietskleding.

Hoofd – voor je veiligheid

Hoofd – voor je veiligheid

Een helm is onmisbaar als bescherming bij ongevallen en is daarom een noodzakelijk onderdeel van de uitrusting bij het fietsen op de weg. Voor koudere maanden moet je ook denken aan warme hoofdbedekking en bescherming voor je mond, neus en nek. Fietsbrillen beloven helder zicht door de seizoenen heen. In de lente en de herfst zijn lichte hoofdbanden een goed idee. In de winter zijn zogenaamde onderhelmmutsen aan te bevelen.

Ze passen goed om je hoofd en zijn gemakkelijk te combineren met je helm. Bij vrieskou of vochtig en kil weer moet je ook je mond, neus en keel beschermen. Een bivakmuts of een multifunctionele buisjessjaal is hiervoor een goede keus. Het laatste is soepel in die zin dat het als sjaal gedragen kan worden en over de mond en neus getrokken kan worden als dat nodig is.

Met een veiligheidsbril kun je je doeltreffend beschermen tegen fel zonlicht of koude wind. Hier heb je ook de keuze uit extra functies die voorkomen dat de glazen beslaan of die zich aanpassen aan wisselende lichtomstandigheden.

Bovenlichaam – blijf soepel

Bovenlichaam – blijf soepel

Om je tijdens een racefietstocht naar behoefte aan te passen aan warme en koude fasen, is het zinvol om verschillende lagen bovenkleding in te plannen. Bescherming met handschoenen is belangrijk, ongeacht het weer, want ze beschermen je tegen de kou en bij een val, en ook tegen langdurige zonnebrand. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de aanbevolen tweelaagse look. Toch is het de moeite waard de voorkeur te geven aan lichte en ademende materialen of die met ventilatieopeningen, om ophoping van warmte te voorkomen.

Bovendien zijn nauwsluitende snitten gunstig om de luchtweerstand te verminderen. Veel voorkomende wielertops voor op de weg zijn wielertruien, die aangevuld worden met vesten, dons-, regen- of synthetischevezel jassen, vesten en armwarmers. Armwarmers zijn, net als handschoenen, multifunctioneel in die zin dat ze kou en zonlicht buiten kunnen houden. Wie lange ritten in intens zonlicht plant, vindt extra veiligheid in tops met geïntegreerde UV-bescherming.

Benen – goed passen, goed rijden

Benen – goed passen, goed rijden

Uitgebreide fietstochten over de weg belasten vooral de benen en de billen. Daarom levert je fietsbroek een belangrijke bijdrage aan je plezier en uithoudingsvermogen tijdens de rit. Je fietsbroek moet daarom de volgende eigenschappen hebben. Afhankelijk van je geslacht moet de korte broek bekleding hebben die de perineale zone ontlast.

Bij warm weer zijn korte en ademende broeken aan te bevelen, terwijl bij koude temperaturen gevoerde modellen die goed isoleren in trek zijn. Armwarmers zijn ook nuttig op de benen, omdat ze soepel passen tegen de frisse wind.

Voeten – de juiste schoenkeuze

Voeten – de juiste schoenkeuze

De schoenen zijn de tegenhanger van je pedalen en moeten daaraan aangepast zijn. Als je bijvoorbeeld een racefiets hebt met zogenaamde kickpedalen, heb je schoenen nodig met een bijbehorend hulpstuk om de tegenhanger van het pedaal erop te schroeven. Racefietsschoenen worden gekenmerkt door hun stijve zool, die een efficiëntere krachtoverbrenging ondersteunt.

In het algemeen moet de schoen goed passen en de sluiting moet de middenvoet fixeren zonder onaangename drukpunten achter te laten. Verder wordt een goede ventilatie aangeraden, die in de herfst en winter met overschoenen gecompenseerd kan worden. Natuurlijk kun je niet zonder de juiste sokken. Deze moeten ook goed passen en je voeten ondersteunen door ademend te zijn, snel te drogen of compressie te bevatten.

Gids: Veelgestelde vragen over racefietskleding uitvoerig beantwoord

Als het over racefietskleding gaat, hebben potentiële klanten vaak een heleboel vragen. Om het je gemakkelijker te maken een beslissing te nemen, willen we je graag gedetailleerde antwoorden als basis geven.

Voor wie is racefietskleding nuttig?

Racefietskleding loont zodra je je eerste langere tocht op je racefiets plant. Het dient om het comfort te verhogen, wat je op de lange duur meer plezier en uithoudingsvermogen geeft bij het fietsen. Tegelijk kan het ervaren racefietsers een aanzienlijke prestatieverbetering opleveren.

Rennrad Bekleidung-1

Het comfort en het materiaal van je wegfietskleding kunnen je prestaties verbeteren.
( Image source: Victor Xok / unsplash)

Als je bang bent voor de initiële aanschafkosten, kun je een voorzichtige aanpak kiezen. Hiervoor kan het voldoende zijn om in je dagelijkse kleding op je racefiets te rijden – korte afstanden die geleidelijk verlengd kunnen worden. Afhankelijk van je behoeften kun je je dan uitrusten in het midden-prijssegment.

Welke kleding heb ik nodig voor wielrennen op de weg?

Wegens de hoge snelheden die bij het fietsen bereikt worden, is het eerste noodzakelijke kledingstuk voor racefietsen een helm. Het belangrijkste criterium is dat het strak om het hoofd past en geen bewegingsruimte laat. Op lange tochten worden vooral de billen en benen zwaar belast. Ongetrainde ruiters kunnen zelfs na een paar minuten de eerste pijntjes voelen. Dit maakt fietsbroeken, samen met de helm, tot een van de belangrijkste kledingstukken.

Rennrad Bekleidung-2

De helm is het belangrijkste kledingstuk omdat op racefietsen hoge snelheden bereikt worden.
(Image source: Gary Butterfield / unsplash)

Handschoenen kunnen op hun beurt onaangename schaafwonden bij een val voorkomen. Bovendien verminderen de geïntegreerde kussentjes de druk op je handen, die voortdurend het gewicht van je bovenlichaam dragen. Bovendien zijn handschoenen een doeltreffende UV-bescherming die je pijnlijke zonnebrand kan helpen voorkomen.

Hoeveel kost wielerkleding voor op de weg?

De duurste aanschaf in de wielersport is de racefiets, maar toch tellen de afzonderlijke bedragen voor geschikte kleding bij elkaar op. De prijzen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de eigenschappen en de kwaliteit van het materiaal. We laten je ruwweg zien wat je per kledingstuk kunt verwachten te betalen.

Type Kosten
Helm 20 tot 80 euro
Fietsbril 20 tot 100 euro
Jersey 30 tot 100 euro
Fietsbroek 30 tot 100 euro
Fietsschoenen 60 tot 150 euro
Handschoenen 20 tot 80 euro

Gemiddeld kost een uitgebreide basisuitrusting 400 tot 500 euro.

Welke fietskleding is geschikt voor welk weer?

Als ze zeggen dat er niet zoiets bestaat als slecht weer, maar alleen slechte kleding, dan geldt dat ook voor fietsen.

Rennrad Bekleidung-3

Met de juiste kleding kun je bij elk weer aan je fietstocht beginnen.
(Image source: Coen van den Broek / unsplash)

Daarom hier een overzicht van mogelijke kledingcombinaties waarmee je het hele jaar door van je racefiets kunt genieten.

Racefietskleding in de zomer

Hoewel de hitte van de zomer bijzonder veeleisend is tijdens lange ritten, kun je je kleding veel relaxter aanpakken en aanzienlijk verminderen. We raden het volgende aan:

Bereik Kleding
hoofd lichte helm met ventilatiegaten, zwaar getinte zonnebril
Bovenlichaam lichte trui, licht vest voor koude en winderige omstandigheden, handschoenen met halve vingers
Benen korte of luchtige fietsbroek luchtige fietsbroeken
Voeten Ademende sokken, goed passende schoenen

Bij intens zonlicht kunnen zonnebrandcrème en armwarmers een doeltreffende bescherming bieden tegen schadelijke UV-stralen.

Racefietskleding in de lente en de herfst

De lente en de herfst kunnen door hun wisselvallige weersomstandigheden veeleisender kleding vereisen dan seizoenen met extreme weersomstandigheden. Met de volgende wegfietskleding ben je op elke weersomslag voorbereid:

Bereik Kleding
Hoofd Lichtgewicht helm, hoofdband of onderhelm, multifunctionele bandana, fietsbril met verwisselbare glazen om je soepel aan zon en duisternis aan te passen
Bovenlichaam Vest met korte mouwen, trui, waterdicht jack in geval van regen of winddicht vest, Handschoenen
Benen Lange fietsbroeken die je kunt aanvullen met een winddichte korte broek
Voeten Warme sokken of winddichte overschoenen

In de overgangsseizoenen bieden armwarmers die je flexibel aan zowel armen als benen kunt gebruiken, je een optimaal aanpassingsvermogen als de temperaturen dalen.

Racefietskleding in de winter

Met de juiste kleding kan zelfs extreme kou je niet deren. Met de volgende uitrusting kun je ook in de winter van je racefiets genieten:

Bereik Kleding
Hoofd Lichte helm, bivakmuts of onderhelm met multifunctionele buis, fietsbril tegen koude wind
Bovenlichaam Vest met lange mouwen (bijvoorbeeld van merinowol), trui, een waterdicht of thermisch jack, warme handschoenen
Benen Lange en warme fietsbroek, waterdichte overbroek bij nat weer
Voeten Warme sokken (bv. van merinowol), speciale winterfietsschoenen of extra overschoenen

Omdat het in de winter snel donker wordt, kunnen reflectoren of reflecterende kleding ook nuttig zijn. Bedenk in het algemeen, als het om aanbevolen fietskleding gaat, dat je voor een soepele pasvorm wat ruimte nodig hebt om het op te bergen. In veel gevallen is een jersey zak voldoende, maar je kunt ook andere zakjes op je fiets toevoegen of vervangen.

Hoe was ik mijn wielerkleding voor op de weg?

Bij het reinigen van je functionele kleding is het belangrijk dat je alle verzorgingsvoorschriften volgt. Vaak kunnen die door een gewone wasmachine gedekt worden, andere moet je naar de stomerij brengen. We kunnen je de volgende tips geven voor het onderhoud van je wegfietskleding

  1. Je moet de binnenkant van je sportkleding binnenstebuiten keren om de buitenkant te beschermen.
  2. Ritsen en klittenbandsluitingen moeten gesloten zijn. Zo blijft er niets aan haken en blijft je kleding beter in vorm tijdens het wasprogramma.
  3. Afhankelijk van het kledingstuk moet de impregnering regelmatig vernieuwd worden.
  4. Wees voorzichtig bij het gebruik van een wasdroger. Het mag alleen gebruikt worden als het verzorgingsetiket het toelaat.
  5. Je kledingstuk strijken is ook alleen een optie als dat duidelijk aangegeven is. Voor de meeste kledingstukken volstaat het om ze na het wassen gewoon uit te schudden.

In het algemeen is sportkleding ontworpen om in de meeste gevallen gemakkelijk te onderhouden te zijn.

Beeldbron: maridav/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies