Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

35Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Bijna geen enkel ander suikervervangend middel is op het ogenblik zo populair als stevia. Veel mensen hebben het zoetmiddel al geprobeerd, want veel producten bevatten tegenwoordig stevia.

De stevia plant komt oorspronkelijk uit Paraguay in Zuid-Amerika, uit het noordoosten. Het behoort tot de chrysantenfamilie. Honderden jaren geleden gebruikten de inheemse bewoners van Paraguay en Brazilië de bladeren om hun eten en drinken te zoeten. Dit komt omdat ze al gauw ontdekten dat de plant een sterk zoetmakende kracht heeft.

In deze landen wordt stevia ook wel honingkruid genoemd, vanwege zijn onweerstaanbare zoetheid. Stevia wordt tegenwoordig verbouwd in veel landen over de hele wereld, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika, Azië en Australië. Stevia is ook goedgekeurd als calorievrij suikeralternatief in veel landen, waaronder Duitsland in 2011.
De belangrijkste feiten in het kort

  • De smaak van stevia lijkt op die van suiker. Steviolglycosiden zijn zoetstoffen die uit de steviaplant gehaald worden. Ze zijn ongeveer 300 keer zoeter dan suiker. Stevia is ook laag in calorieën en koolhydraten.
  • Stevia is een gezond alternatief voor suiker. Volgens de WHO is de consumptie per hoofd van de bevolking in Duitsland 4 keer hoger dan de WHO aanbeveelt. De inwoners van Duitsland moeten beslist op hun suikerconsumptie letten en die verminderen. Hierdoor zouden ze moeten overwegen van stevia over te stappen.
  • Stevia is betrekkelijk goedkoop dankzij zijn hoge opbrengst. Zelfs grote hoeveelheden van het stevia product zijn voor een redelijke prijs te koop.

Stevia: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor stevia

Om je te helpen kiezen tussen verschillende stevia producten, hebben we de belangrijkste koopcriteria samengevat, zodat je de beste stevia voor jou kunt vinden. Deze zijn als volgt:

We zullen nu uitleggen wat je in deze criteria moet zoeken, zodat je een goede, informatieve beslissing kunt nemen.

Ingrediënten

Een van de belangrijkste criteria om stevia te kopen is dat het zuivere ingrediënten bevat zonder toevoegingen, 100% stevia is het beste. De basis van een stevia produkt van hoge kwaliteit zijn meestal steviolglycosiden (stevia) met een zuiverheid van minstens 95% en geen goedkope toevoegingen of vulstoffen.

Veel stevia producten in supermarkten, drogisterijen of biologische voedingswinkels hebben maar een heel laag stevia gehalte en vaak smaakstoffen, in de vorm van andere zoetstoffen en fructose als ingrediënten.

Het maakt niet uit of de stevia poeder, vloeibaar of vast is. Om een stevia van hoge kwaliteit te kopen, moet je er zeker van zijn dat het product 100% zuivere stevia is.

Smaak

Stevia biedt ons een uitstekende smaak, dankzij de hoogwaardige stevia grondstoffen die deze plant bezit.

Rebaudioside A is het zoetste bestanddeel van het blad van deze plant en wordt vaak “Reb-A” genoemd. Het moet een gehalte hebben van minstens 60% tot 98%. Pas als aan al deze voorwaarden voldaan is, kan de smaak van stevia vergeleken worden met die van gewone suiker.

Veel stevia liefhebbers herkennen echter geen echt verschil met suiker en genieten met een gerust geweten van stevia. Stevia kan dus een ideale suikervervanger bieden, omdat het qua smaak nauwelijks verschilt van huishoudsuiker.

Opbrengst

Door zijn opbrengst is stevia bijzonder goedkoop. Veel stevia producten worden in grote hoeveelheden en tegen betrekkelijk lage prijzen verkocht. Het poeder wordt meestal per kilo verkocht voor vanaf 4 euro. Vloeibare stevia of in de vorm van tabletten is al voor heel weinig geld te krijgen bij discounters.

Hoogwaardige stevia producten worden gekenmerkt door een hoge zoetkracht en een goede smaak, wat natuurlijk ook samengaat met een zeer goede opbrengst. Pas als stevia hand in hand gaat met een goede smaak is het een hoogwaardig product.

Zonder allergenen

Veel klanten letten erop dat stevia zo gluten- en lactosevrij mogelijk is, en idealiter ook veganistisch. Alleen als aan al deze eisen voldaan is, kan de smaak van stevia vergeleken worden met die van gewone suiker.

Alle stevia producten die we kennen en die in de supermarkten worden aangeboden als vloeibare zoetstoffen met stevia, als zoetstoftabletten of als strooizoetstoffen hebben maar een heel laag stevia gehalte en vaak smaakstoffen en fructose als ingrediënten. Hierdoor lijden veel mensen aan intoleranties.

Tegenwoordig is het voor de meesten van ons heel belangrijk om er zeker van te zijn dat het product alleen zuivere ingrediënten en geen additieven bevat. Daarom is ook deze factor een belangrijk aankoopcriterium en moet er zoveel mogelijk rekening mee gehouden worden.

Land van herkomst

Een ander belangrijk aankoopcriterium is het land van herkomst. Bij aankoop kun je je er het beste van vergewissen dat de stevia uit hetzelfde land komt als waar je woont. Als stevia uit Duitsland komt, bijvoorbeeld, dan is het in de meeste gevallen een product van hoge kwaliteit, omdat bij de teelt van de plant aan veel belangrijke factoren aandacht wordt besteed, wat in armere ontwikkelingslanden niet het geval is.

Gids: Veel gestelde vragen over stevia in detail beantwoord

De veel gestelde vragen worden hieronder kort toegelicht.

Wat is stevia?

Stevia is een mengsel van steviolglycosiden, gewonnen uit de Stevia rebaudiana plant. Oorspronkelijk komt de zoete of honingkruidplant uit Paraguay in Zuid-Amerika. Daar wordt stevia al vele eeuwen als zoetmiddel gebruikt en is het moeilijk voorstelbaar zonder.

Stevia

Stevia suiker is een veel gezonder alternatief en nauwelijks te onderscheiden van gewone huishoudsuiker. (Image source: Mali Maeder/ Pexels)

Veel inwoners gebruiken alleen de zoetstof en kennen niet eens onze Europese huishoudsuiker, die nu in het dagelijks gebruik is. Stevia wordt sinds 2011 ook in Duitsland gebruikt, omdat het driehonderd keer zoeter is dan sacharose, wat we hier gewone huishoudsuiker noemen. Bovendien geven steeds meer mensen de voorkeur aan stevia boven huishoudsuiker, omdat het veel voordelen heeft.

Voor wie is Stevia geschikt?

Het goede hier is dat Stevia goed is voor iedereen. Maar het is vooral goed voor diabetici die niet helemaal willen afzien van iets zoets. Dit komt omdat diabetici vaak geen gewone huishoudsuiker mogen eten.

Dit is echter vaak erg moeilijk omdat veel producten suiker bevatten. Daarom is stevia een goed alternatief, vooral voor diabetici, omdat ze veel lekkernijen niet helemaal hoeven op te geven.

Maar stevia is ook bijzonder geschikt voor mensen die op dieet willen gaan. Het bevat bijna geen calorieën en veroorzaakt geen tandbederf, dus het schaadt de tanden niet.

Welke soorten stevia zijn er?

Stevia is er in veel verschillende vormen en variaties. Stevia kan gebruikt worden om te koken, te bakken en drankjes te zoeten. Stevia is verkrijgbaar in poeder, tablet of vloeibare vorm. Stevia honing is ook verkrijgbaar als vervanger van honing. Stevia vind je nu in bijna elk huishouden.

Hoeveel kost Stevia?

Door de hoge opbrengst is Stevia relatief goedkoop.
bv. hier:

Prijsklasse Beschikbare producten
Laaggeprijsd (2 – 5 €) meestal verkrijgbaar in discounters
Middelgeprijsd (10 – 20€) meestal verkrijgbaar in drogisterijen
Hooggeprijsd (20 € en meer) meestal verkrijgbaar in biologische kruidenierswinkels

Conclusie

Stevia is een goed en gezond alternatief voor suiker. Het bevat de zoetstof uit de stevia plant. Stevia producten zijn er ook in verschillende soorten en variaties. Tabletten zijn bijzonder handig om thee of koffie te zoeten.

Vloeibaar is lekker voor desserts zoals crèmes, pannenkoeken of ijs. Stevia honing kan net als honing gebruikt worden, maar zonder een schuldig geweten, want het is 100 procent veganistisch en laag in calorieën.

Al met al is stevia een alleskunner die geschikt is voor alle desserts en ook voor drankjes. Concluderend is stevia een goed alternatief voor wie op zijn voeding let en een gezonde levensstijl nastreeft.

(Coverfoto: Suzy Hazelwood/Pexels)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies