Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

27Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote sesamolie test 2023. Hier stellen we alle sesamoliën die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste sesamolie voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je sesamolie wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Sesamolie is een van de gezondste oliën van allemaal. Het is niet alleen geschikt voor het bakken en verfijnen van voedsel, maar ook voor huid en haar. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de Indiase geneeskunst Ayurveda.
 • De bereidingswijze heeft invloed op de smaak van sesamolie.
 • Maagdelijke sesamolie heeft een fijne, nootachtige smaak, terwijl donkere sesamolie een sterke sesamsmaak heeft.

Sesamolie: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je sesamolie koopt

Waar kan ik sesamolie voor gebruiken?

Sesamolie is een olie die je op veel verschillende manieren kunt gebruiken. Het wordt veel gebruikt in de keuken, vooral in de Aziatische en Arabische keuken.

Sesamöl

Je kunt sesamolie niet alleen in de keuken gebruiken, maar ook voor allerlei lichaamsbehandelingen. (Image source: 123rf.com / 54478149)

Het wordt ook vaak gebruikt in de Indiase geneeskunst Ayurveda. Ze kan echter ook in het dagelijks leven gebruikt worden als extra verzorging voor huid en haar

Sesamolie wordt al eeuwenlang gebruikt in de Indiase geneeskunst Ayurveda vanwege haar verzorgende en helende werking.

Er zijn twee verschillende soorten sesamolie, die beide gebruikt kunnen worden om mee te koken. De lichtgekleurde sesamolie is bijna reukloos en is daarom bijzonder geschikt voor het bakken en frituren van voedsel.

Gebruik in de keuken Gebruik voor het lichaam
Frituren Ayurvedische massages
Frituren Haar
Bakken Olie trekken
Verfijnen van voedsel Olie aftreksel voor het voorhoofd

De donkere sesamolie is bijzonder geschikt voor het verfijnen van voedsel. Het wordt gekenmerkt door een intense nootachtige smaak en kan over gerechten worden gedruppeld en gebruikt worden om salades mee aan te kleden.

Wist je dat sesamolie gebruikt wordt om magarine te maken?

Sesamolie wordt gewonnen uit het sesamzaad en wordt vooral gebruikt in de Aziatische keuken. Het is een smaakloze eetbare olie, die vanwege zijn eigenschappen verder gebruikt wordt voor de productie van magarine.

Wat is de houdbaarheid van sesamolie?

In tegenstelling tot andere oliën is sesamolie bijzonder lang houdbaar. Als het goed bewaard wordt, kan het zonder problemen 12-24 maanden bewaard worden. Door zijn samenstelling kunnen lucht en licht het niet zo veel schaden. Toch moet je ervoor zorgen dat je sesamolie op een donkere en koele plaats bewaart.

De productie van sesamolie heeft ook invloed op de houdbaarheid van sesamolie.

Koudgeperste sesamolie

Het zaad wordt geperst zonder toevoeging van hitte. Door deze zachte manier van persen blijven de ingrediënten bewaard. Na het persen wordt de olie gefilterd om grotere deeltjes te verwijderen.

Bij koude persing neem je ofwel het natuurlijke zaad, dan krijg je inheemse sesamolie, of je roostert het zaad van tevoren en perst het dan koud. Dit levert de donkere sesamolie op.

Geraffineerde sesamolie

Bij geraffineerde sesamolie wordt tijdens het persen hitte aan de zaden toegevoegd. Hierdoor verliest de olie zijn geur, smaak en ingrediënten, maar deze productievorm maakt de olie duurzamer.

Hoe gezond is sesamolie?

De ingrediënten ervan hebben een positief effect op je lichaam en je gezondheid.Daarom wordt het ook gebruikt in de Indiase geneeskunst Ayurveda, naast het gebruik als bakolie.

Ingrediënten

 • Linolzuur
 • Oliezuur
 • Vitaminen
 • Mineralen

Sesamolie is een van de gezondste spijsoliën die er zijn.

Linolzuur

Met tot 44% is linolzuur een van de hoofdbestanddelen van sesamolie. Dit onverzadigde vetzuur heeft talrijke positieve effecten op ons lichaam.

Het kan het vetgehalte in het bloed verlagen, de bloedstolling en het hart versterken en ook ziekten als atherosclerose helpen voorkomen.

Oliezuur

Ook in sesamolie zit het onverzadigde vetzuur oliezuur met tot 40%. Het heeft ook veel positieve eigenschappen voor ons lichaam. Het heeft een positief effect op onze stofwisseling zodat die goed kan werken en heeft ook een ontstekingsremmend effect.

Vitaminen

Vitamine A en E zijn bijzonder hoog in sesamolie. Vitamine E is een radicaalvanger en is daarom bijzonder goed voor de huid, want de cellen worden beschermd. Van vitamine A wordt gezegd dat het de slijmvliezen beschermt.

Mineralen

Sesamolie heeft een zeer goede calcium-magnesium verhouding. Calcium is erg belangrijk voor ons lichaam, want het is de basisstof van onze botten en tanden.

Hoe gebruik je sesamolie voor het lichaam

Sesamolie voor de huid

Als massageolie kan sesamolie diep in de huid doordringen en haar voorzien van alle goede voedingsstoffen. Het opent de poriën, waardoor het moeilijker wordt voor schadelijke stoffen om zich op te hopen.

Je huid krijgt een mooie regelmatige teint en voelt zacht en soepel aan. Bij regelmatig gebruik zorgt de olie ervoor dat je huid beschermd wordt en langer jong blijft.

Als je sesamolie voor de huid wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je óf al gerijpte sesamolie koopt, óf die gemakkelijk zelf kunt maken.

Gerijpte sesamolie maken

Gerijpte sesamolie kan beter in de huid worden opgenomen en is gladder en zachter. Verhit je lichte sesamolie tot ongeveer 110° Celsius en doe hem dan over in een bakje dat je goed kunt afsluiten om de sesamolie af te koelen.

Sesamolie voor het haar

Sesamolie is geweldig om beschadigd haar weer glans te geven. Breng de olie gewoon van het midden naar de uiteinden aan en laat hem intrekken.

Sesamolie hydrateert niet alleen je haar. Als je het als hoofdmassage in je hoofdhuid masseert, voorkomt het haaruitval en roos. Men zegt zelfs dat het beschermt tegen voortijdige haaruitval.

Sesamolie in de Ayurveda

In de Ayurveda wordt sesamolie onder andere gebruikt voor volledige lichaamsmassages, dieptemassages, olietrekken en oliegietingen voor het voorhoofd.

Olietrekken is goed voor de mondhygiëne, het verwijdert ziekteverwekkers en verzorgt de slijmvliezen. Doe voor het tandenpoetsen een eetlepel lichaamswarme sesamolie in je mond en trek het 2 tot 5 minuten door de ruimten tussen je tanden.

Na 5 minuten spuug je de olie uit, die nu verrijkt is met bacteriën uit je mond. Slik het alsjeblieft niet door, anders absorbeer je alle bacteriën die je in je mond had in je maag.

Bij een voorhoofdsoliebad wordt warme sesamolie, vermengd met kruiden, van 10 cm hoogte in een fijne straal op het voorhoofd gegoten.

Dit wordt verondersteld diepgelegen hersencentra te stimuleren die bijvoorbeeld serotonine aanmaken. Dit is ons feel-good hormoon, en daarom voel je je ontspannen en uitgerust na een voorhoofdsoliebad.

Andere toepassingen

Sesamolie kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden. De volgende tabel geeft een overzicht van mogelijke toepassingen:

Probleem Beschrijving Toepassing
Droge neus Iedereen kent de problemen in de winter met een verstopte of droge neus. Door de droge winterlucht en de sterk verwarmde kamers in de winter, raakt het slijmvlies van de neus erg geïrriteerd. Via het neusslijmvlies bestaat het risico op aandoeningen van de luchtwegen en infecties. Gebruik een neusspray met sesamolie als ingrediënt. Dit zal je neus op lange termijn bevochtigen en infecties voorkomen. De trilhaartjes in de neus worden niet aangetast, zoals bij neussprays op basis van zoutoplossing, en kunnen hun werk blijven doen.
Mondhygienee Er zijn elke dag veel bacteriën en ziekteverwekkers in onze mond. Daarom wordt een speciale mondhygiëne aanbevolen om latere ziekten of infecties te voorkomen. Olietrekken helpt door de mondholte te ontgiften, immuun te maken voor ziekteverwekkers en het slijmvlies soepel te houden. Spoel ’s morgens je mond met water voor je je tanden poetst. Doe dan 1 eetlepel sesamolie in je mond en zwiep het gedurende 2-5 minuten door je interdentale ruimtes. Belangrijk: Spuug de sesamolie daarna uit en slik het niet door, want er zitten nu ziektekiemen en andere bacteriën in.
Maagklachten Een goed functionerend maag-darmkanaal is essentieel voor de gezondheid van een mens. Maagklachten zijn een signaal van een onevenwichtige voeding of infecties. Sesamolie helpt zowel om maagklachten te voorkomen als om bestaande problemen te verlichten. De redenen hiervoor zijn dat sesamolie veel vezels bevat, die de spijsvertering bevorderen. Bovendien absorbeert sesam gifstoffen en verwijdert ze uit je lichaam. Andere effecten van sesamolie: verlaagt het cholesterolgehalte, voorkomt hart- en vaatziekten en neutraliseert maagzuur.

Hoeveel kost sesamolie?

De kosten van sesamolie hangen af van of je lichte of donkere sesamolie koopt. We raden je aan biologische sesamolie te kopen, want die is altijd van betere kwaliteit, maar ook iets duurder.

Sesamolie soort Prijs per 250 ml
Lichte sesamolie 6€-10€
Donkere sesamolie 10€-20€

De lichte sesamolie is goedkoper dan de donkere sesamolie. Maar omdat je de donkere sesamolie spaarzaam gebruikt, zal hij langer meegaan dan de lichte sesamolie. Dankzij de milde smaak kun je het gebruiken om te bakken, te frituren en ook voor je lichaam.

Welke alternatieven zijn er voor sesamolie?

Als je een alternatief voor sesamolie zoekt, misschien omdat je een allergie of iets dergelijks hebt, kun je plantaardige oliën zoals zonnebloemolie of koolzaadolie gebruiken om in te bakken en te frituren. Als alternatief voor sesamolie is pompoenzaadolie ook geschikt om gerechten te verfijnen.

Als alternatief voor huid en haar kun je kokosolie gebruiken. Het heeft een veel intensere geur dan sesamolie, maar het heeft ook een hydraterende werking.

Besluit: Welke soorten sesamolie zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe maken we onderscheid tussen deze soorten sesamolie

 • lichte sesamolie
 • donkere sesamolie

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hun respectieve voor- en nadelen. Op deze manier willen we je helpen de meest geschikte glazen ballon voor je te vinden.

Wat zijn de kenmerken van lichte sesamolie en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Light sesamolie wordt verkregen uit natuurlijke zaden die koud geperst worden. Het is bijna smaak- en reukloos en daarom ideaal om te koken, te bakken en te frituren. Door zijn hoge rookpunt van tot 220° C kan het tot zeer hoge temperaturen verhit worden.

Omdat het bijna geurloos is, kun je het als massage gebruiken of in je haar doen als voedende olie. Lichte sesamolie is ook geschikt voor oliewinning.

Een ander voordeel van lichte olie is de relatief lage prijs. Omdat de zaden niet geroosterd hoeven te worden vóór het persen, is het veel goedkoper te produceren.

Voordelen
 • Hoog rookpunt
 • Gebruik voor het lichaam
 • Goedkoop
Nadelen
 • Nauwelijks smaak

Wat aan de ene kant een voordeel kan zijn, is aan de andere kant ook een nadeel, afhankelijk van wat je verkiest. Maagdelijke sesamolie is bijna smaakloos, het heeft alleen een heel lichte nootachtige noot. Het is dus niet geschikt om je eten een smaak van sesamolie te geven.

Wat onderscheidt donkere sesamolie en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het roosteren van de zaden vóór het persen geeft de olie een sterk nootachtige sesamsmaak, waardoor hij bijzonder geschikt is om gerechten of salades mee op smaak te brengen.

Omdat sesamolie heel sterk van smaak is, heb je maar heel kleine hoeveelheden nodig. Daarom heb je donkere sesamolie niet zo snel nodig als lichte sesamolie.

Voordelen
 • Sterke smaak
 • Lage dosering
Nadelen
 • Laag rookpunt
 • Duur

In tegenstelling tot lichte olie zou donkere olie een laag rookpunt hebben en daarom minder geschikt zijn om in te frituren of te bakken, omdat ze giftige stoffen kan produceren.

Vergeleken met lichte olie is donkere sesamolie relatief duur in aanschaf. Maar omdat het alleen in zeer lage doses gebruikt kan worden, gaat het natuurlijk langer mee dan de lichte olie.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om sesamolie te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om sesamoliën te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend product te kiezen.

Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Zuiverheid
 • Productiemethode
 • Biologische kwaliteit

In het volgende lees je over de respectieve criteria en ontdek je waarom het voor jou zinvol is een product al dan niet op basis van de criteria te kopen.

Zuiverheid

Als je sesamolie koopt, moet je er zeker van zijn dat ze niet met andere oliën gemengd is. Alleen 100% zuivere sesamolie kun je zonder aarzelen op je huid gebruiken en alleen dan kan ze haar helende werking in de Ayurveda ontvouwen.

Bereidingswijze

De bereidingswijze heeft invloed op de ingrediënten die in sesamolie zitten. Koudgeperste inheemse sesamolie en koudgeperste geroosterde sesamolie hebben door het zachte productieproces nog alle gezonde en belangrijke ingrediënten.

Geraffineerde sesamolie is langer houdbaar dan koudgeperste sesamolie, maar verliest zijn smaak en ingrediënten.

Biologische kwaliteit

Biologische kwaliteit certificeert dat de sesamolie van gecontroleerde biologische teelt afkomstig is en dat je ze veilig kunt gebruiken, niet alleen als bakolie, maar ook voor huid- en haarverzorging.

Wetenswaardigheden over sesamolie

Hoe hoog kan ik sesamolie verhitten?

In tegenstelling tot andere koudgeperste oliën heeft lichte, koudgeperste sesamolie een rookpunt van 230° Celsius, wat haar bijzonder geschikt maakt om in te bakken.

Het rookpunt beschrijft het moment waarop de olie in de pan begint te roken. Dit vertelt je dat de olie te heet geworden is. Rook ontstaat wanneer onverzadigde vetzuren beginnen te oxideren.

Hierdoor verliest de olie zijn smaak en veel van zijn ingrediënten. Er worden ook gevaarlijke giftige stoffen geproduceerd, zoals acroleïne.

Beeldbron: 123rf.com / 44172533

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies