Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Een gezonde en evenwichtige voeding is heel belangrijk voor de gezondheid van je lichaam. Veel voedingsmiddelen worden gezond genoemd, maar we weten niet wat precies een gezond voedingsmiddel is, en als een voedingsmiddel gezond genoemd wordt, weten we niet of het dat ook echt is. De avocado wordt ook vaak beschreven als een superfood, waarvan gezegd wordt dat hij zowel goede ingrediënten als andere positieve effecten heeft.

Het wordt dus een gezond voedingsmiddel genoemd. We bekijken of de avocado gezond is en of de gezonde effecten op deze manier bestaan. De vrucht wordt in verband gebracht met vele positieve effecten, waaronder verlaging van de bloeddruk, en ook met andere gezondheidsbevorderende effecten en voordelen, zoals versterking van de darm. We hebben dit onderwerp voor je onder de loep genomen. In dit artikel vind je de belangrijkste informatie over avocado.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De avocado is een vrucht die tot de laurierfamilie kan worden gerekend. Het heeft een romige consistentie en kan daarom op vele manieren gegeten worden. De avocado wordt op vele manieren verwerkt en gebruikt. Bijvoorbeeld, avocado-olie wordt gemaakt van avocado. Bovendien hebben vele culturen de zaden van de avocado lang gebruikt voor gezondheid en schoonheid.
 • De vrucht wordt vaak in verband gebracht met verschillende gezonde effecten, zoals ontstekingsremming, vitamine- en voedingsstoffenopname. Bovendien wordt de avocado ook vaak gebruikt en vermeld in verband met diëten om af te vallen.
 • Een gezonde voeding kan een positief effect hebben op de psyche en het lichaam. Mensen die goed eten hebben vaak een gezonder lichaam en een beter immuunsysteem. Veel groenten en fruit worden gezond genoemd omdat er veel vitamines als ingrediënten aan verbonden zijn. Avocado’s worden ook vaak geassocieerd met zo’n positief effect, en met gezonde ingrediënten.

Is avocado gezond: Wat je moet weten

We hebben onder de loep genomen of avocado gezond is. We hebben de belangrijkste vragen bekeken om te verduidelijken of avocado’s gezond zijn. We hebben de belangrijkste vragen uitgekozen en ze in detail beantwoord.

Waarom is de avocado gezond?

De beoordeling of een voedingsmiddel gezond is, kan niet beperkt worden tot een vaste inhoud. De ingrediënten van een voedingsmiddel kunnen echter informatief zijn om te verduidelijken of het veel voedingsstoffen en vitamines bevat. Om dus beter te kunnen beoordelen of het eten van avocado’s gezond is, hebben we de belangrijkste ingrediënten van de vrucht voor je op een rijtje gezet. De ingrediënten staan vermeld voor een halve avocado. (4)

Ingrediënten Hoeveelheid (In verhouding tot 68 g avocado)
Kalium 345 mg
Natrium 5,5 mg
Magnesium 19,5 mg
Vitamine C 6 mg
Vitamine A 43 μg
Vitamine E 1.3 mg
Vitamine K1 14 μg
Fohlsäure 60 mg
Vitamine B-6 0.2 mg
Niacine(Vitamine B3) 1.3 mg
Fytosterol 57 mg

De vele vitaminen en ingrediënten in avocado kunnen een positief effect hebben op de gezondheid en het immuunsysteem. Kalium en natrium kunnen zorgen voor een goede hart- en nierfunctie. Magnesium kan helpen tegen spierkrampen in de benen. Vitamine C kan het immuunsysteem ondersteunen en versterken. Bovendien heeft avocado een natuurlijk gehalte aan vitamine K, dit is het geval met maar weinig voedingsmiddelen. Als je echter een tekort hebt aan vitamine K of in het algemeen, kunnen vitaminecomplexen helpen.

Het ingrediënt foliumzuur kan de celgroei versterken en zo ook een goede invloed hebben op het immuunsysteem. Vitamine A kan de celgroei ondersteunen. De ingrediënten van de avocado kunnen een positieve invloed hebben op het cardiovasculaire systeem en de spijsvertering. (1) Avocado-olie kan helpen tegen artritis. Avocadopitten kunnen gebruikt worden tegen hoge bloeddruk, ontstekingen en diabetes. (6, 8, 10)

Van avocado-consumptie kunnen de volgende gezondheidsvoordelen uitgaan

 • verlicht hoge bloeddruk
 • Verminderen ontstekingen / hebben een ontstekingsremmend effect
 • hebben een anti-diabetisch effect
 • versterken de darmen en spijsvertering
 • hebben een positief effect op het cardiovasculaire systeem
 • ondersteunt de opname van voedingsstoffen
 • ondersteunt de vitamineopname
 • stimuleert de celgroei en de bloedproductie
 • hebben een ontgiftende werking
 • Stimuleer het metabolisme

De ingrediënten van de avocado wijzen er bij nadere beschouwing op dat het een gezond voedingsmiddel is. Het is echter belangrijk op te merken dat de avocado ook een hoog vetgehalte heeft en dat de ingrediënten dus niet als in principe goed en gezond kunnen worden beschreven. Als je er bijvoorbeeld bijzonder op let weinig vet te eten, wil je misschien niet vaak avocado eten en zie je het daarom niet als een gezond voedingsmiddel.

Avocado’s worden beschouwd als een bijzonder preventief middel tegen Alzheimer, dit komt waarschijnlijk doordat ze ontstekingen in het lichaam verminderen.

Dit komt door de omega-3 vetzuren en vitamine E die avocado’s bevatten. Dit kan betekenen dat een verhoogde avocado-consumptie de progressie van de ziekte sterk kan vertragen.

Hoe gezond is de avocado om af te vallen?

Of avocado’s gezond zijn om af te vallen kan niet ondubbelzinnig gezegd worden. Het consumeren van een halve avocado kan echter het gevoel van verzadiging verlengen en dus ook positieve effecten hebben op een geslaagd dieet, want het geeft de gelegenheid om tussen de maaltijden door minder te eten. (3)

Dit kan leiden tot succes bij het afvallen. Wel moet rekening gehouden worden met de hoeveelheid avocado die gegeten wordt, want avocado heeft een hoog vetgehalte, dat bij overmatige consumptie een ongunstig effect op de voeding kan hebben. Mensen die al aan diabetes lijden moeten oppassen dat ze niet te veel avocado consumeren. Het actieve bestanddeel mannoheptulose remt bij consumptie van te veel avocado de afgifte van insuline, die dan kan leiden tot een tijdelijk verhoogde bloedsuikerspiegel.

Avocado gesund

Dieet is essentieel voor gewichtsverlies (Image source: Liam Johnson/ Unsplash)

De voedingsstoffen en bioactieve stoffen in een avocado kunnen helpen om zwaarlijvigheid te verminderen. Gewichtstoename kan dus verminderd worden door avocado te eten. (5)

Dit aspect kan, samen met aangepast gedrag, heel nuttig zijn om gewicht te verliezen of te behouden nadat je het verloren hebt. Dus kan avocado gezien worden als een hulpmiddel bij het afvallen. Bovendien bevatten avocado’s B-vitamines. B vitamines kunnen verschillende effecten hebben die nuttig zijn bij het afvallen. De B vitamines kunnen de vet-, eiwit- en koolhydraatstofwisseling stimuleren.

Hun metabolisme stimulerende werking kan het afslankproces helpen, omdat er meer calorieën verbrand worden als de stofwisseling sterker is. Dus als je dezelfde hoeveelheid eet als gewoonlijk, kan je lichaam meer verbranden door een betere afbraak en verwerking van de voedingsstoffen in het voedsel. Bovendien hebben B vitamines een ontgiftende werking. Ze ontgiften het bloed en stimuleren een gezonde bloedstroom naar alle delen van het lichaam. Dit kan ook gunstig zijn bij een dieet.

Mensen die regelmatig avocado eten, eten vaak ook gez onder.

Ze eten meer groenten en daardoor minder ongezond voedsel. Ze verbruiken ook minder calorieën. (2) In combinatie met een verandering naar een gezonde voeding kan avocado bevorderlijk zijn voor gewichtsverlies. Idealiter moet avocado-consumptie in een dieet geïntegreerd worden en moet voldoende lichaamsbeweging, zoals joggen of thuis trainen, gedaan worden om het grootste succes te bereiken.

De vrucht avocado kan ondersteunend gebruikt worden als je op dieet bent en wilt afvallen. Door zijn verzadigende werking kan het het afslankproces ondersteunen bij mensen die veel honger hebben. Dit kan nuttig zijn als het hongergevoel je hindert als je op dieet bent. Omdat avocado’s rijk zijn aan kalium, vezels en maagvriendelijke oliën, stimuleren ze de spijsvertering, wat ook het afslankproces ondersteunt.

Is de avocado gezond ondanks zijn hoge vetgehalte?

Zoals hun romige consistentie doet vermoeden, hebben avocado’s een hoog vetgehalte. Ongeveer een kwart van de ingrediënten in een avocado zijn vetten. Het is echter belangrijk op te merken dat de meeste hiervan onverzadigde vetzuren zijn. (4)

vetgehalte hoeveelheid
onverzadigde vetzuren circa 85 %
verzadigde vetzuren circa 15 %

Onverzadigde vetzuren kunnen ook positieve effecten hebben op het lichaam en de gezondheid. Toch moet men niet te veel van verzadigde en onverzadigde nemen. Als men echter let op de geconsumeerde hoeveelheid, dan kan het hoge vetgehalte in een avocado niet als zo problematisch gezien worden. Het kan zelfs zijn dat het consumeren van gezonde vetzuren een positief effect kan hebben op de gezondheid en de voedingsbehoeften. (4, 9)

Hoeveel avocado is gezond?

De officiële dosering voor consumptie is een vijfde van een avocado. Dit is ongeveer 30 gram. (4) Je kunt echter tussen 50 en 80 gram per dag eten zonder je verder zorgen te maken. Hoewel de vetzuren die erin zitten overwegend onverzadigd zijn, kan meer dan 80 gram avocado in strijd zijn met diëten of dergelijke.

Avocado gesund

Avocado’s kunnen op veel verschillende manieren gegeten worden. Het gezonde effect van avocado hangt ook samen met de hoeveelheid die gegeten wordt. (Image source:Anne/ Pexel)

Het belangrijkste om te onthouden is dus dat avocado met mate gezond kan zijn voor het lichaam. Te veel avocado kan deze effecten beperken of een averechts effect hebben. Dus, zoals met veel voedingsmiddelen, is consumptie met mate aanvaardbaar en, in dit geval, kan het gezond zijn. Avocado’s bevatten de stof mannoheptulose, dit kan de insulinesecretie afremmen en ongezonde gevolgen hebben voor de stofwisseling als de avocado in overmaat gegeten wordt.

Kan avocado een ontstekingsremmende werking hebben?

Het eten van avocado’s, die veel mineralen en vitaminen bevatten, kan positieve gevolgen hebben voor het lichaam. (4, 9) Avocadopitten kunnen een ontstekingsremmend effect hebben. Bovendien kan avocado-olie helpen tegen artritis, omdat het de ontsteking in het getroffen gebied kan verlichten. (6)

Een gezond immuunsysteem kan genezingsprocessen en ontstekingsremming ondersteunen. (7) Dus als je avocado verwerkt in gezonde maaltijden, zoals ontbijt of avondeten, kan het het immuunsysteem stimuleren en daardoor het ontstekingsremmende effect. Avocado kan daarom als ondersteuning dienen en gebruikt worden in combinatie met brandnetelthee of soortgelijke stoffen die een ontstekingsremmend effect hebben.

Kan het eten van avocado bijwerkingen hebben?

Als je avocado in onbewerkte vorm eet, moet je erop letten dat de avocado niet overrijp is. Als de avocado te lang niet gegeten of verwerkt wordt, kan hij van binnen beschimmeld raken. Daarom moet je, als de avocado al lang in je fruitschaal ligt, vooral op schimmel letten nadat je hem opengesneden hebt. Als de avocado echt beschimmeld is, moet je hem weggooien. Schimmel kan slechte gevolgen hebben voor je gezondheid.

Je moet avocado’s op schimmel controleren voor je ze eet.

Bovendien mogen avocado’s niet gegeten worden als je een histamine-intolerantie hebt. Door het rijpingsproces bevat een avocado veel histamine. Als je avocado eet ondanks een histamine-intolerantie, kun je misselijkheid of andere maag-darmproblemen krijgen.

Als je avocado wilt eten ondanks een histamine-intolerantie, kun je bepaalde tabletten nemen die je maag helpen om histamine af te breken. Mensen met diabetes moeten oppassen dat ze niet te veel avocado’s eten. De stof mannoheptulose die in avocado zit, kan een negatief effect hebben op de insulinespiegel. De stof mannoheptulose remt de afgifte van insuline. Als je aan diabetes lijdt, raadpleeg dan een arts over de hoeveelheid avocado die je mag eten.

Welke gezonde effecten heeft avocado op de darmen en de spijsvertering?

Laten we de invloed van avocado-consumptie op de darmgezondheid en een gezonde spijsverteringsfunctie eens nader bekijken. Darmgezondheid hangt nauw samen met een gezonde spijsverteringsfunctie. Er zijn veel bacteriën in de menselijke darm die kunnen helpen bij de spijsvertering. Bij mensen die avocado eten, kan de hoeveelheid bacteriën in de darm toenemen. Dit kan dan gepaard gaan met een daling van de zuurgraad. Dit proces versterkt de darmflora en kan nuttig zijn voor een betere spijsvertering. (1)

Bij acute problemen kan avocado gebruikt worden als ondersteuning van een probioticum. Een probioticum verhoogt ook de diversiteit van bacteriën in de darm en kan daardoor helpen bij maag- en darmklachten. Het probioticum moet daarom speciaal voor darmklachten gebruikt worden en de avocado moet alleen een aanvulling op deze therapie zijn.

Avocado gesund

Zowel een gezonde darm als een goede spijsvertering zijn belangrijk voor een gezond lichaam (Image source: Alicia Harper/ Pixabay)

Het kan dus zijn dat het eten van avocado een positief effect heeft op de gezondheid van je spijsverteringsstelsel, en ook op je darmen. Omdat de darm een grote invloed heeft op het immuunsysteem, kan een gezond darmkanaal ook een positieve invloed hebben op je algemene gezondheid. (1)

Waarom is avocado gezond tijdens de zwangerschap?

Het eten van avocado tijdens de zwangerschap kan gezonde gevolgen hebben voor het embryo en de moeder. De vele voedingsstoffen en vitamines kunnen de gezondheid van de zwangere vrouw versterken. Zo kan bijvoorbeeld de voedingsstof foliumzuur, die in avocado’s zit, het groeiproces van de cellen stimuleren en ondersteunen.

Dit kan de zwangere vrouw versterken en haar immuunsysteem beschermen. Bovendien spelen de B-vitamines, die ook in avocado’s zitten, een belangrijke rol bij het voorzien van een zwangere vrouw van optimale voedingsstoffen. B vitamines ondersteunen de bloedvorming. Ze worden daarom beschouwd als een belangrijke en ondersteunende vitamine tijdens de zwangerschap.

Avocado kan dus goed gegeten worden tijdens de zwangerschap en het kan positieve effecten hebben op de gezondheid van een zwangere vrouw. Het eten van avocado’s kan echter niet gebruikt worden als vervanging van een vitaminecomplex of iets dergelijks tijdens de zwangerschap, omdat de geconsumeerde hoeveelheid avocado niet de vereiste hoeveelheid van alle vitaminen en voedingsstoffen van een dagelijkse behoefte kan leveren.

Hoe beïnvloedt avocado de opname van voedingsstoffen door het lichaam?

Avocado’s bevatten veel voedingsstoffen en vitamines. (7) Dus avocado eten kan de opname van voedingsstoffen en de verwerking van voedingsstoffen bevorderen. (4) Bovendien kan regelmatige consumptie van avocado’s een positief effect hebben op de voeding. Een gezonde voeding gaat samen met de inname van essentiële voedingsstoffen. Dit betekent dat als je naast avocado ook gezond voedsel eet, je opname van voedingsstoffen verbeterd en verhoogd kan worden.

Avocado eten kan dan ook leiden tot het consumeren van meer groenten en andere voedingsrijke voedingsmiddelen. Dit zou de totale kwaliteit van de voeding en de opname van voedingsstoffen door het lichaam verbeteren, dankzij het gehalte aan voedingsstoffen van de andere voedingsmiddelen. (2, 8)

Er zitten veel voedingsstoffen in avocado’s.

In principe kan dan gezegd worden dat avocado’s zelf veel voedingsstoffen en vitamines bevatten, en dus de inname van voedingsstoffen kunnen verhogen. Bovendien kan de inname van voedingsstoffen uit avocado verbeterd worden in combinatie met andere gezonde voedingsmiddelen. Als je een acuut tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium, moet je advies vragen aan je arts en eventueel je dieet aanvullen met magnesium in tabletvorm. Het is belangrijk te begrijpen dat avocado positieve effecten kan hebben op de opname van voedingsstoffen door het lichaam; zo verhoogt het eten van avocado de opname van carotenoïden 5-voudig.

Avocado maakt het mogelijk dat het lichaam vetoplosbare vitamines opneemt. Het kan en mag echter niet dienen als oplosmiddel voor een acuut tekort aan een bepaalde vitamine of voedingsstof. Nu je de afzonderlijke vragen en de bijbehorende antwoorden bekeken hebt, kun je aannemen dat je de belangrijkste informatie hebt over de vraag of en in hoeverre avocado gezond is. Bovendien weet je nu de redenen waarom avocado een superfood genoemd kan worden.

Conclusie

De vrucht avocado bevat veel voedingsstoffen en vitamines. Het kan positieve effecten hebben op de darmen en de gezondheid. De juiste hoeveelheid om te consumeren kan hier belangrijk zijn om negatieve gevolgen uit te sluiten. Ondanks zijn hoge vetgehalte is avocado niet fundamenteel slecht voor je gezondheid, want hij bevat verzadigde vetzuren. Als je graag zo nu en dan avocado eet, kan dat je gezondheid verbeteren.

Elk lichaam kan anders reageren op voedsel, dus avocado kan niet per se als goed beschreven worden. De avocado heeft veel vitaminen en voedingsstoffen als ingrediënten. Deze kunnen een gezond effect op het lichaam hebben. De avocado kan echter in verband gebracht worden met positieve gevolgen en effecten en kan dus ook een gezond voedingsmiddel genoemd worden.

Beeldbron: Charles Deluvio/ Unsplash

Referenties (10)

1. Sharon V Thompson, Melisa A Bailey, Andrew M Taylor, Jennifer L Kaczmarek, Annemarie R Mysonhimer, Caitlyn G Edwards, Ginger E Reeser, Nicholas A Burd, Naiman A Khan, Hannah D Holscher, Avocado Consumption Alters Gastrointestinal Bacteria Abundance and Microbial Metabolite Concentrations among Adults with Overweight or Obesity: A Randomized Controlled Trial, The Journal of Nutrition, 2020
Bron

2. Fulgoni, V.L., Dreher, M. & Davenport, A.J. Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001–2008
Bron

3. Wien M, Haddad E, Oda K, Sabaté J. A randomized 3×3 crossover study to evaluate the effect of Hass avocado intake on post-ingestive satiety, glucose and insulin levels, and subsequent energy intake in overweight adults. Nutr J. 2013 Nov 27;12:155. doi: 10.1186/1475-2891-12-155.
Bron

4. Dreher ML, Davenport AJ. Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(7):738-50. doi:10.1080/10408398.2011.556759.
Bron

5. Heskey C, Oda K, Sabaté J. Avocado Intake, and Longitudinal Weight and Body Mass Index Changes in an Adult Cohort. Nutrients. 2019 Mar 23;11(3):691. doi: 10.3390/nu11030691.
Bron

6. Dabas D, Shegog RM, Ziegler GR, Lambert JD. Avocado (Persea americana) seed as a source of bioactive phytochemicals. Curr Pharm Des. 2013;19(34):6133-40. doi: 10.2174/1381612811319340007.
Bron

7. Bhuyan, D.J.; Alsherbiny, M.A.; Perera, S.; Low, M.; Basu, A.; Devi, O.A.; Barooah, M.S.; Li, C.G.; Papoutsis, K. The Odyssey of Bioactive Compounds in Avocado (Persea americana) and Their Health Benefits. Antioxidants 2019
Bron

8. Norma Julieta Salazar-López, J. Abraham Domínguez-Avila, Elhadi M. Yahia, Beatriz Haydee Belmonte-Herrera, Abraham Wall-Medrano, Efigenia Montalvo-González, G.A. González-Aguilar, Avocado fruit and by-products as potential sources of bioactive compounds, Food Research International, Volume 138, Part A, 2020
Bron

9. Jobil J Arackal, S Parameshwari, A detailed evaluation of fatty acid profile and micronutrient analysis of chapattis incorporated with avocado fruit pulp, Materials Today: Proceedings, 2021,
Bron

10. Jorge G. Figueroa, Isabel Borrás-Linares, Raquel Del Pino-García, José Antonio Curiel, Jesús Lozano-Sánchez, Antonio Segura-Carretero, Functional ingredient from avocado peel: microwave-assisted extraction, characterization and potential applications for the food industry, Food Chemistry, 2021, 129300, ISSN 0308-8146
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Sharon V Thompson, Melisa A Bailey, Andrew M Taylor, Jennifer L Kaczmarek, Annemarie R Mysonhimer, Caitlyn G Edwards, Ginger E Reeser, Nicholas A Burd, Naiman A Khan, Hannah D Holscher, Avocado Consumption Alters Gastrointestinal Bacteria Abundance and Microbial Metabolite Concentrations among Adults with Overweight or Obesity: A Randomized Controlled Trial, The Journal of Nutrition, 2020
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Fulgoni, V.L., Dreher, M. & Davenport, A.J. Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001–2008
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Wien M, Haddad E, Oda K, Sabaté J. A randomized 3×3 crossover study to evaluate the effect of Hass avocado intake on post-ingestive satiety, glucose and insulin levels, and subsequent energy intake in overweight adults. Nutr J. 2013 Nov 27;12:155. doi: 10.1186/1475-2891-12-155.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Dreher ML, Davenport AJ. Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(7):738-50. doi:10.1080/10408398.2011.556759.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Heskey C, Oda K, Sabaté J. Avocado Intake, and Longitudinal Weight and Body Mass Index Changes in an Adult Cohort. Nutrients. 2019 Mar 23;11(3):691. doi: 10.3390/nu11030691.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Dabas D, Shegog RM, Ziegler GR, Lambert JD. Avocado (Persea americana) seed as a source of bioactive phytochemicals. Curr Pharm Des. 2013;19(34):6133-40. doi: 10.2174/1381612811319340007.
Ga naar bron
wissenschaftlicher Artikel
Bhuyan, D.J.; Alsherbiny, M.A.; Perera, S.; Low, M.; Basu, A.; Devi, O.A.; Barooah, M.S.; Li, C.G.; Papoutsis, K. The Odyssey of Bioactive Compounds in Avocado (Persea americana) and Their Health Benefits. Antioxidants 2019
Ga naar bron
wissenschaftlicher Artikel
Norma Julieta Salazar-López, J. Abraham Domínguez-Avila, Elhadi M. Yahia, Beatriz Haydee Belmonte-Herrera, Abraham Wall-Medrano, Efigenia Montalvo-González, G.A. González-Aguilar, Avocado fruit and by-products as potential sources of bioactive compounds, Food Research International, Volume 138, Part A, 2020
Ga naar bron
wissenschaftlicher Artikel
Jobil J Arackal, S Parameshwari, A detailed evaluation of fatty acid profile and micronutrient analysis of chapattis incorporated with avocado fruit pulp, Materials Today: Proceedings, 2021,
Ga naar bron
wissenschaftlicher Artikel
Jorge G. Figueroa, Isabel Borrás-Linares, Raquel Del Pino-García, José Antonio Curiel, Jesús Lozano-Sánchez, Antonio Segura-Carretero, Functional ingredient from avocado peel: microwave-assisted extraction, characterization and potential applications for the food industry, Food Chemistry, 2021, 129300, ISSN 0308-8146
Ga naar bron
Recensies