Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

29Onderzochte producten

69Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

92Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote kettingslot test 2023. Hier stellen we alle kettingsloten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste kettingslot voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een kettingslot koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Kettingsloten worden gekenmerkt door het feit dat ze relatief veilig zijn en door hun soepelheid gemakkelijk vervoerd en vastgezet kunnen worden, maar ze zijn ook relatief zwaar.
 • Er zijn veel manieren om je fiets of motorfiets vast te zetten. Maximale veiligheid wordt bereikt door verschillende sloten te combineren.
 • Kettingsloten kunnen op allerlei manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld om kinderwagens of tuinmeubels vast te zetten.

Kettingslot: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kettingslot koopt

Wat is een kettingslot?

Er zijn twee verschillende soorten kettingsloten. Het ene heet een soort veiligheidsslot en het andere is een onderdeel dat gebruikt kan worden om een gebroken fietsketting te repareren.

Dit artikel informeert je over het veiligheidsslot tegen diefstal. De schakels van het kettingslot zijn van staal tot twaalf millimeter dik.

De klassieke stalen ketting wordt gebruikt voor allerlei soorten barrières en veiligheidsinrichtingen. (Image source: unsplash.com / JJ. Ying)

Als sloten worden meestal combinatie- en cilindersloten gebruikt, maar een hangslot kan ook gebruikt worden.

Kettingsloten worden als zeer flexibel beschouwd en kunnen op vele manieren gebruikt worden, maar ze zijn ook relatief zwaar.

Waar moet ik op letten om het juiste kettingslot te vinden?

Kettingsloten verschillen vooral in hun sterkte en lengte, en dus ook in hun gewicht. Voordat je een slot kiest, is het dus belangrijk na te denken over waar je het voor nodig hebt.

Zowel de sterkte als de lengte van het kettingslot beïnvloeden de beveiliging tegen diefstal.

Sterkere kettingen zijn meestal moeilijker door te knippen. Langere kettingen maken het gemakkelijker om de fiets aan de ketting te leggen. Het vastketenen verhoogt de veiligheid in die zin dat de fiets niet zomaar weggedragen kan worden.

Deze beide kenmerken verhogen echter het gewicht van het slot. Je moet dus nadenken over wat je nodig hebt. Als je net een nieuwe stadsfiets of sportfiets gekocht hebt die je veel in de stad gebruikt, moet je beslist niet besparen op het slot en ook het hogere gewicht aanvaarden.

Als je echter niet veel in de stad rijdt, je fiets meestal veilig binnenshuis houdt en je fiets alleen maar wilt beschermen tegen wegduwen, is een lichter, dunner, korter slot voldoende.

Waar kun je een kettingslot voor gebruiken?

Kettingsloten worden vooral gebruikt om fietsen en motorfietsen vast te zetten. Ze zijn bijzonder ingeburgerd op fietsen en zijn een van de populairste beveiligingsmiddelen.

Het kettingslot overtuigt door zijn veelzijdige toepassing. (Image source: unsplash.com / Masaaki Komori)

Verder kunnen kettingsloten gebruikt worden voor alle vervoermiddelen op twee wielen, maar ook voor tuinmeubelen, tuingereedschap en voordeuren.

Hoeveel kost een kettingslot?

De prijs van een kettingslot hangt vooral af van de kwaliteit van het slot en de afmetingen. Kortere, dunnere modellen zijn meestal goedkoper en dikkere, langere zijn meestal duurder.

Prijs
Kettingslot zonder omhulsel ca. 10 – 20 €
Kettingslot omhulsel ca. 10 – 120 €

Modellen met omhulsel zijn meestal duurder dan modellen zonder omhulsel. De reden hiervoor is niet dat de ommanteling zo duur is, maar dat kettingen van hogere kwaliteit meestal ommanteld zijn.

Je kunt goedkope kettingsloten kopen vanaf €10. Modellen met bekleding kunnen tot 120 € kosten, zonder bekleding meestal tot 20 €.

Welke alternatieven zijn er voor een kettingslot?

Er zijn talloze alternatieven voor het kettingslot als voornaamste doel om fietsen te beveiligen

 • U-slot
 • Vouwslot
 • Kabelslot

Een U-slot bestaat uit een in kunststof gevatte metalen beugel, die met een slot verbonden is.

Voordelen
 • Zeer veilig
 • Betrouwbaar
Nadelen
 • Onflexibel
 • Onpraktisch om te vervoeren

Dit type fietsslot wordt als bijzonder veilig en betrouwbaar beschouwd. Maar aan de andere kant is het onhandig om te vervoeren en ook om vast te maken, want het is volkomen onbuigzaam. Het kan vaak moeilijk zijn de fiets aan de ketting te leggen.

Een vouwslot bestaat uit starre schakels die gevouwen kunnen worden.

Voordelen
 • Zeer stabiel
 • Relatief soepel
Nadelen
 • Zwaarder
 • Onpraktischer in het gebruik

Volgens de fabrikant hebben vouwsloten uitstekende beveiligingseigenschappen omdat de beweegbare schakels het moeilijker maken om gereedschap te bevestigen. Ze zijn ook gemakkelijker te vervoeren en flexibeler dan U-sloten.

Kabelsloten bestaan uit een stalen kabel die met kunststof bekleed is.

Voordelen
 • Licht
 • Zeer soepel
Nadelen
 • Relatief onveilig

Het kabelslot wordt gekenmerkt door het feit dat het zeer licht en soepel is. Anderzijds kan het met het juiste gereedschap gemakkelijk geopend worden en is het dus betrekkelijk onveilig. Hij is daarom meer geschikt om de fiets voor korte periodes in een veilige omgeving achter te laten, vooral in landelijke gebieden.

Besluit: Welke soorten kettingsloten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een kettingslot wilt kopen, moet je nadenken over wat je ervan wilt en hoeveel je bereid bent uit te geven.

Als je een kettingslot wilt kopen, zijn er in principe twee alternatieven waar je tussen kunt kiezen

 • Modellen zonder behuizing
 • Modellen met omhulsel

Deze onderverdeling zegt betrekkelijk weinig over de kwaliteit en maar weinig over de gebruiksmogelijkheden van een kettingslot, maar de aankoopcriteria helpen je verder.

Wat onderscheidt een kettingslot zonder omhulsel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een kettingslot zonder omhulsel bestaat meestal alleen uit een stalen ketting die met een hangslot verbonden kan worden.

Voordelen
 • Goedkoper
 • Doe het zelf
Nadelen
 • Krassen fiets
 • Vaak slechtere kwaliteit

Omdat kettingsloten zonder omhulsel alleen uit een ketting en een hangslot bestaan, kun je er gemakkelijk zelf een maken zonder veel geld uit te geven. Je kunt zowel ketting als hangslot goedkoop kopen in een doe-het-zelf zaak.

Anderzijds kunnen kettingen zonder omhulsel tijdens het rijden krassen op je fiets maken. Als je een nieuwe fiets hebt en dit stoort je, is het aan te raden geen ketting zonder hoes te kopen. Bovendien kunnen zelfgemaakte kettingsloten vaak zwaarder zijn en toch een slechtere bescherming bieden.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kettingslot met een lijkwade?

De meeste kettingsloten die op de markt zijn worden geleverd met een omhulsel. Dit omhulsel is meestal van stof of plastic.

Voordelen
 • Beschermt tegen krassen
 • Verschillende kwaliteiten
Nadelen
 • Duurder
 • Moeilijk te vergelijken

Een ommanteld kettingslot beschermt de fiets tegen krassen. Bovendien beschermen bepaalde omhulsels ook tegen water en dus roest. Omdat de meeste sloten die op de markt zijn een omhulsel hebben, is er hier meer keuze.

De verschillende merken, zoals Abus of Kryptonite, specificeren beveiligingsniveaus voor hun producten. Deze zijn echter niet universeel en kunnen dus alleen vergeleken worden met de andere producten van de fabrikant, maar niet met die van anderen.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om kettingsloten te vergelijken en te evalueren

In het volgende hoofdstuk laten we je zien waar je op moet letten bij het kiezen van een bepaald slot als bescherming tegen diefstal.

De belangrijkste aspecten waarmee je kettingsloten kunt vergelijken staan hieronder opgesomd

 • Veiligheid
 • Operatie
 • Gewicht

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Beveiliging

Natuurlijk is het belangrijkste criterium bij het kopen van een kettingslot de beveiliging die het biedt tegen diefstal. Het is moeilijk de beveiliging van kettingsloten van verschillende fabrikanten te vergelijken, omdat de fabrikanten verschillende beveiligingsniveaus gebruiken.

Waar je op moet letten bij het beoordelen van de veiligheid van een slot zijn de mogelijke zwakke punten. Een veel voorkomend zwak punt is de verbinding tussen de ketting en het slot. Hoe sterk de ketting ook is, als de verbinding met het slot niet goed verwerkt is, wordt de ketting als onveilig beschouwd.

Een ander criterium is de visuele bescherming van een ketting. Dit zou heel goed een criterium moeten zijn, want een stevig kettingslot wordt ook beschouwd als een preventief afschrikmiddel tegen potentiële dieven.

Bediening

Je voorkeuren spelen hier een grote rol, zoals of je liever een combinatieslot hebt of een met een sleutel. De soepelheid en lengte van de ketting bepalen hoe goed en gemakkelijk de fiets geketend kan worden.

Factoren die de werking van het kettingslot beïnvloeden zijn: Het slot, de soepelheid van de ketting en de lengte.

Gewicht

Het grootste nadeel van kettingsloten is dat ze erg zwaar zijn. Hoe zwaar varieert sterk van model tot model. Sterke kettingsloten kunnen tot 5 kg wegen.

Je moet bedenken hoe je deze extra last zult dragen voor je koopt, of dat het je gebruik zal hinderen en je je met een lichter exemplaar kunt redden.

Wetenswaardigheden over kettingsloten

Hoe worden kettingsloten gebroken? Tips tegen diefstal.

Om te weten waar je je tegen kunt beschermen, is het goed te weten waar kettingsloten kwetsbaar voor zijn.

Fietsendieven gebruiken meestal een boutensnijder of een andere handige tang waarmee ze snel en ongemerkt het slot kunnen openbreken. Eenvoudiger sloten kunnen door misdadigers binnen enkele seconden geopend worden, zoals te zien is in de volgende video.

Om je tegen diefstal te beschermen, zijn er dus een paar dingen die je moet volgen.

 1. Waar parkeer je je fiets?
 2. Hoe lang laat je het staan?
 3. Hoe zet ik mijn fiets goed op slot?

Deze punten worden hieronder nader toegelicht:

Waar parkeer je je fiets?

Hoe veilig je fiets is, hangt sterk af van waar je hem parkeert. In stedelijke gebieden is voorzichtigheid meestal geboden en, indien mogelijk, moet de auto geparkeerd worden op plaatsen waar veel mensen zijn. Het is echter belangrijk te onthouden dat dit diefstal niet zal voorkomen, het zal alleen de kans erop verkleinen.

De iets creatievere diefstalbescherming. (Bron: unsplash.com / Hughes de Buyer Mimeure)

Op het platteland moeten fietsen zo mogelijk niet direct naast wegen geparkeerd worden, vooral niet in de buurt van autowegen. Zo wordt de fiets sneller ontdekt en ook gemakkelijker verwijderd.

Hoe lang laat je het daar staan?

Hoe langer je je fiets onbeheerd achterlaat, hoe groter het risico op diefstal. Dit is vooral ’s nachts het geval. Je moet je fiets ’s nachts niet buiten laten staan, vooral niet in steden.

Je fiets goed op slotzetten

Je fiets goed op slot zetten is een relatief moeilijke klus omdat hij uit veel onderdelen bestaat die afzonderlijk losgemaakt kunnen worden. Vooral bij kwaliteitsfietsen zijn losse onderdelen erg duur.

In de regel moet je de fiets aan een vast voorwerp, zoals een fietsenrek, vastketenen met het slot op het frame.

Wat moet je doen als het slot niet meer open of dicht gaat?

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Hier is een lijst van de meest voorkomende

 • Roest
 • Sleutel afgebroken
 • Andere gebreken

Als je slot lange tijd niet gebruikt is, bijvoorbeeld na de winter in het voorjaar, is het mogelijk dat het slot verroest is en daardoor vastgelopen is of niet of slechts met moeite gesloten kan worden. Dit kan ook gebeuren bij voortdurend gebruik, vooral als het slot vaak in contact komt met water

Het is aan te bevelen het slot te behandelen met geschikte anti-roest sprays. Regelmatig gebruik zal onaangename situaties voorkomen.

Als je sleutel afbreekt of als er andere defecten aan de sleutel zijn, moet je contact opnemen met de fabrikant en vragen of er een vervangende sleutel gemaakt kan worden.

Als je slot defect is, moet je ook contact opnemen met de fabrikant en volgens hun aanwijzingen te werk gaan, want deze sloten zijn ontworpen om niet zonder sleutel geopend te worden.

Beeldbron: pixabay.com / Henk Schenkels

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies