Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

26Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote cacaopoeder test 2023. Hier presenteren we alle cacaopoeders die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen het beste cacaopoeder voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je cacaopoeder wilt kopen.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Cacaopoeder wordt gemaakt van cacaobonen. Deze worden gefermenteerd, geroosterd, ont-olied en fijngemalen.
  • Cacaopoeders verschillen vooral in hun suiker- en vetgehalte.
  • Cacaopoeder wordt gebruikt in dranken, gebak, desserts en andere voedingsmiddelen. Het geeft deze een chocoladeachtige noot en de typische bruine kleur.

Cacaopoeder: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je cacaopoeder koopt

Wat is cacaopoeder?

Cacaopoeder is gedeeltelijk ontvette en in poedervorm gebrachte cacaomassa. Cacaopoeder bestaat per definitie alleen uit cacao en heeft geen andere toevoegingen. In het gewone spraakgebruik wordt cacaopoeder met verschillende toevoegingen echter ook cacaopoeder genoemd.

De bekendste soort cacaopoeder is instant cacaopoeder, ook wel cacaodrankpoeder genoemd, dat gebruikt wordt om de cacaodrank te bereiden. Behalve instant cacaopoeder is er ook bakcacaopoeder en puur en rauw cacaopoeder.

Cacaopoeder bestaat uit fijngemalen cacaobonen. Het wordt vooral gebruikt in de voedingssector. (Image source: pixabay.com / TinaKirk)

Cacaopoeders hebben verschillende vetgehaltes, wat hun kwaliteit en smaak beïnvloedt. Bovendien kan cacaopoeder puur zijn of toevoegingen bevatten zoals suiker, zout, mineralen en vitaminen.

Cacaopoeder wordt het meest gebruikt bij de bereiding van dranken en voedsel. Cacaopoeder lost goed op in water of melk en kan met andere ingrediënten verwerkt worden.

Wist je dat de eerste cacaodrank door de inheemse bevolking van Mexico werd bereid?

De Azteken, Maya’s en andere inheemse volkeren van Mexico waren erg dol op cacao. Voor de bereiding van het drankje werden de cacaobonen met water geïnfuseerd en extra gekruid met hete pepperoni, vanille en honing.

Deze drank, ook wel “Xocolatl” genoemd, heeft een bitter-hete smaak en was aanvankelijk impopulair bij de kolonialen. Pas toen er suiker aan toegevoegd werd, won het aan populariteit. Dit leidde uiteindelijk tot de uitvinding van chocolade.

Hoe kan ik cacaopoeder gebruiken?

Cacaopoeder wordt gebruikt in een aantal voedingsmiddelen en dranken. Het geeft ze een chocoladeachtige smaak en de typische bruine kleur.

Cacaopoeder kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de bereiding van het volgende

  • Warme chocolademelk of drinkcacao
  • Chocolade cakes, koekjes, muffins
  • Chocoladeroom en andere chocoladedesserten
  • Koffies met een chocoladeachtige noot

Cacaopoeder wordt het meest gebruikt om drinkcacao of warme chocolademelk van te maken. Het cacaopoeder wordt gemengd met warme of koude melk. Het drankje kan op smaak gebracht worden met kaneel, vanille of karamel of versierd worden met marshmallows of hagelslag.

Drinkcacao kan ook gemengd worden met sojamelk, rijstmelk, amandelmelk of andere melkalternatieven. Voor de bereiding kan ook water gebruikt worden, of de melk wordt met water verdund. De smaak is natuurlijk anders dan die van melkcacao en kan even wennen zijn.

Cacaopoeder wordt vaak gebruikt om te bakken. Er is speciaal bakcacaopoeder dat ongezoet is en vooral geschikt voor gebak en desserts. Bakcacao kom je vaak tegen in recepten van chocoladige desserts.

Cacaopoeder wordt ook gebruikt bij de bereiding van sommige koffiedranken. Het wordt door de koffie geroerd of als versiering over de drank gestrooid.

Wat zit er in cacaopoeder?

Pure cacaopoeder bestaat alleen uit cacaopoeder. Afhankelijk van hoe het verwerkt is, kan het meer of minder ontolied zijn, zodat het vetgehalte varieert. Ook de mate waarin de cacaobonen geroosterd zijn beïnvloedt de ingrediënten.

Rauwe cacao bevat ongeveer 300 verschillende ingrediënten. Cacao bevat onder andere:

11 – 30 % vet (afhankelijk van de verwijdering van olie)
11,5 % eiwit
9 % cellulose
5 % water
2,6 % mineralen
vitaminen
sporenelementen

Andere ingrediënten hangen af van het soort cacaopoeder en de toevoegingen. Behalve cacao bevat instant cacaopoeder gewoonlijk suiker, melkpoeder, dextrose, emulgatoren, fosfaten, foliumzuur, zout, vitaminen en smaakstoffen.

Is cacaopoeder gezond?

Of cacaopoeder gezond is, is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. De cacaoboon wordt beschouwd als een superfood, maar door industriële verwerking verliest hij veel van zijn positieve eigenschappen. Hoe gezond cacaopoeder is hangt af van hoe het bewerkt is en welke toevoegingen het bevat.

Cacao heeft veel ingrediënten die een positief effect op onze gezondheid kunnen hebben. Behalve grote hoeveelheden magnesium, kalium en vitamine E, bevat het ook zink, ijzer en vele andere vitaminen en mineralen. Cacao heeft een positief effect op de bloeddruk en verbetert het cardiovasculaire systeem. Bovendien bevordert het de concentratie en het geheugen en heeft het een stemmingsverlichtend en antidepressief effect.

De situatie is anders met industrieel verwerkt instant cacaopoeder uit de supermarkt. Voor de productie ervan wordt sterk ontoliede cacao van lage kwaliteit gebruikt. Bovendien worden er veel additieven, vooral suiker, aan toegevoegd. Dit poeder bevat dus erg veel suiker en ook veel calorieën.

Als je gezond cacaopoeder wilt eten, kun je het beste ongezoete en vetarme rauwe cacaopoeder kiezen.

Hoeveel calorieën zitten er in cacaopoeder?

Hoeveel calorieën cacaopoeder heeft hangt af van de mate waarin het ontgeolied is en welke andere toevoegingen het heeft. Puur cacaopoeder heeft 200 tot 400 kcal per 100 gram, afhankelijk van het vetgehalte.

Gezoet cacaopoeder of industrieel verwerkt instant cacaopoeder heeft ongeveer 350 kcal per 100 gram. De cacao zelf is sterk ontvet en bevat dus vrij weinig calorieën. De meeste calorieën komen dus van de suiker. Ook toevoegingen zoals melkpoeder kunnen de caloriewaarde verhogen.

Kan ik cacaopoeder eten als ik een notenallergie heb?

Allergieën voor de cacaoboon zijn heel zeldzaam. In de meeste gevallen zijn het de toegevoegde stoffen die allergieën veroorzaken, niet de cacao zelf. Cacaopoeder bevat meestal geen andere soorten noten. Als er andere noten in het poeder zitten, staat dat op de verpakking aangegeven.

Je moet er echter rekening mee houden dat bij de productie van cacaopoeder het product in aanraking kan komen met notenproducten. Informatie hierover vind je op de verpakking.

Als je erg gevoelig bent voor noten, moet je voorzichtig zijn, want cacaopoeder kan sporen van noten bevatten.

Cacaopoeder en diabetes?

Cacao heeft een goed effect op onze gezondheid en kan vooral positief zijn voor diabetici. Cacaopoeder kan de bloedsomloop stimuleren en een positief effect hebben op de lever, de nieren en andere organen.

Het is vooral opmerkelijk dat cacaobonen een grote hoeveelheid van het actieve bestanddeel flavonol bevatten. Dit kan beschermen tegen aderverkalking en insulineresistentie voorkomen.

Gewoon instant cacaopoeder heeft echter een hoog suikergehalte. Diabetici kunnen daarom beter suikervrij cacaopoeder gebruiken en het zo nodig zelf zoeten.

Welk cacaopoeder is van goede kwaliteit?

De kwaliteit van cacaopoeder hangt af van verschillende factoren. Onder andere de variëteit, het vetgehalte, de verwerking, de additieven en het gebruiksgemak spelen een belangrijke rol.

In het volgende gedeelte willen we deze kenmerken nader bekijken en de eigenaardigheden van cacaopoeder belichten. In het hoofdstuk over de aankoopcriteria vind je meer informatie over hoe je cacaopoeder kunt beoordelen.

Welke soorten cacao zijn er?

Er zijn duizenden cacaovariëteiten, die vooral het resultaat zijn van kruisen en veredelen. Er zijn drie basissoorten cacao. We stellen ze kort voor in de volgende tabel:

Sorte Beschrijving
Forastero Deze soort wordt beschouwd als een consumptiecacao, want ze neemt 80% van de cacaoteelt voor haar rekening. Hij heeft een intense, bitterzure smaak en is zeer robuust.
Criollo Deze soort wordt beschouwd als de beste cacao met fijne smaak, want hij is mild en aromatisch van smaak. In zuivere vorm wordt deze soort zelden gevonden, want ze is erg gevoelig en de teelt is moeilijk.
Trinitatio Deze soort is een natuurlijke kruising van Forastero en Criollo. Het wordt beschouwd als een edele cacao, heeft een sterke smaak en is zeer aromatisch.

Wat is ontoliede (ontvette) cacaopoeder?

Bij de productie van cacaopoeder wordt de cacaomassa ontolied. Cacaomassa heeft een natuurlijk vetgehalte van ongeveer 40%. Het is nodig dit te verminderen tot minder dan 30%, anders kan de massa niet tot poeder verwerkt worden.

We hebben de eigenschappen en de voor- en nadelen van zwak en sterk ontolied cacaopoeder samengevat in de volgende tabel:

Mate van ontoliën Vetgehalte Eigenschappen
Sterk ontolied 11 tot 14% Sterk ontolied cacaopoeder kan heel goed met andere ingrediënten gemengd worden zonder klontjes te vormen. Het is laag in calorieën, maar tegelijk meer behandeld, minder aromatisch en verhoudingsgewijs laag in voedingsstoffen. Het zit vaak in instant of gebakken cacao en is goedkoop.
Zwak ontoliede 22 tot 24% Zwak ontoliede cacaopoeder is zeer aromatisch en intens van smaak. Het is minder goed oplosbaar en moet soms verwarmd worden om met andere ingrediënten gemengd te worden. Het is rijk aan voedingsstoffen en calorieën en behoudt de positieve eigenschappen van cacaoboter. Dit cacaopoeder wordt beschouwd als van zeer hoge kwaliteit en is duurder in prijs.

De mate waarin het poeder ontgeurd is, wordt zelden direct op de verpakking beschreven. Je kunt het echter bepalen aan de hand van het vetgehalte in de voedingswaardetabel.

Alle cacaopoeder is tot op zekere hoogte ontgeurd. Hoe hoger het vetgehalte, hoe verfijnder, aromatischer en duurder het cacaopoeder.

Hoe wordt cacaopoeder verwerkt?

De cacaomassa wordt in een complex proces tot poeder verwerkt. Behalve ontoliën (ontvetten) is ook roosteren een belangrijke stap.

Cacaopoeder wordt industrieel verwerkt. Afhankelijk van hoe het behandeld wordt, kunnen kwaliteit en smaak beïnvloed worden. (Image source: pixabay.com / gate74)

Cacaobonen worden bij hoge temperaturen geroosterd. Dit proces ontwikkelt de aroma’s en de bruine kleur. Bacteriën en ziektekiemen worden ook gedood. Maar door de hitte kunnen waardevolle mineralen, vitaminen en sporenelementen verloren gaan.

Cacaopoeder dat nooit boven 45 °C verhit is, heet rauwe cacao. Qua smaak verschilt hij maar weinig van de geroosterde soort. Het is echter voedzamer en dus gezonder.

Rauwe cacaopoeder is vooral interessant voor wie een rauw voedseldieet volgt en waarde hecht aan zulke producten.

Welke additieven zitten er in cacaopoeder?

Aan cacaopoeder worden vaak verschillende additieven toegevoegd. Deze zijn bedoeld om de smaak en de voedingswaarde van het poeder te verbeteren of de houdbaarheid te verlengen. Deze additieven zijn bijvoorbeeld suiker, smaakstoffen, mineralen, zuurteregelaars en stabilisatoren. Ze komen vooral voor in instant cacao of bakcacaopoeder.

Pure cacaopoeder is cacaopoeder zonder toevoegingen. Zuiver cacaopoeder vind je zelden in supermarkten. Het is echter in vele soorten verkrijgbaar op de levensmiddelenafdeling van drogisterijen, in natuurvoedingswinkels, speciaalzaken of online.

Welk cacaopoeder is bijzonder gemakkelijk in het gebruik?

Instant cacaopoeder is bijzonder gemakkelijk in het gebruik. Meestal hoeft het alleen maar in warme of koude vloeistof geroerd te worden. Het heeft veel additieven, is zeer oplosbaar en is ideaal voor het maken van drinkcacao en andere desserts.

Instant cacaopoeder of cacaodrankpoeder is het meest gebruikte cacaopoeder en is te vinden in bijna elke supermarkt. Het wordt gekenmerkt door de verscheidenheid aan producten en de gunstige prijs.

Wist je dat instant cacaopoeder meer suiker bevat dan cacao?

Instant cacaopoeder en andere cacao bevattende drankpoeders die gebruikt worden om de altijd populaire cacaodrank te maken bestaan voor 20% uit suiker. Hierdoor schiet de caloriewaarde omhoog. 100 gram instant cacaopoeder heeft 360 tot 380 kcal!

Welk cacaopoeder moet ik waarvoor gebruiken?

De soort cacaopoeder die je nodig hebt hangt af van wat je met het poeder wilt doen. Voornamelijk gebruik je cacaopoeder voor het volgende

  • Cacao drinken
  • Bakken en desserts
  • Koffie

Cacaopoeder voor drinkcacao

Je kunt in principe van elk cacaopoeder drinkcacao maken. Het meest gebruikte is instant cacaopoeder. Met dit poeder kan de cacaodrank bijzonder gemakkelijk en snel bereid worden.

In de meeste gevallen wordt het gewoon gemengd met warme of koude melk. Sommige soorten bevatten melkpoeder en worden met heet water doordrenkt.

Warme chocolademelk is een populaire drank in de winter. Het kan echter ook koud bereid worden en verfrissend zijn. (Image source: pixabay.com / TerriC)

Instant cacaopoeder bevat behalve cacao ook suiker, zout, vitaminen en andere toevoegingen. Het is sterk ontolied en daardoor bijzonder oplosbaar. In tegenstelling tot andere cacaopoederproducten hoeft het niet gezoet of gekookt te worden.

Als je zuiver cacaopoeder gebruikt, zul je het moeten zoeten. Afhankelijk van het vetgehalte en de bewerking kan zuiver cacaopoeder minder oplosbaar zijn. Bij de bereiding van drinkcacao uit zuiver cacaopoeder moet de cacao gekookt worden, zodat hij kan oplossen en de smaak zich kan ontwikkelen.

Het bereiden vancacaodranken uit zuiver cacaopoeder is ingewikk elder. Maar de cacao smaakt bijzonder goed.

Cacaopoeder voor bakken en desserts

Je kunt elk cacaopoeder gebruiken om gebak en desserts te bereiden. In recepten staat meestal welk cacaopoeder gebruikt is.

Meestal wordt bakcacaopoeder bedoeld. Bakcacaopoeder is ongezoet, maar kan andere additieven bevatten, zoals die welke de oplosbaarheid bevorderen en de smaak verbeteren.

Als je reeds gezoet poeder gebruikt, heb je over het algemeen minder suiker nodig. Puur cacaopoeder, daarentegen, is intens en kan bitter, scherp of zuur smaken. Het is daarom aan te raden dit poeder spaarzaam te gebruiken.

Ook het vetgehalte is van cruciaal belang. Cacaopoeder met een hoog vetgehalte kan klonten vormen en moet gedeeltelijk verwarmd worden, zodat het met de andere ingrediënten gemengd kan worden. Het vet in het recept, bv. de hoeveelheid olie of boter, moet in dit geval aangepast worden.

Afhankelijk van het poeder dat je gebruikt en welke toevoegingen het bevat, moet je voorzichtig zijn bij de bereiding. Het kan zijn dat je de hoeveelheid vet en suiker moet aanpassen.

Cacaopoeder voor koffie

Je kunt elk cacaopoeder voor koffie gebruiken. Afhankelijk van hoe zoet je het graag hebt, kun je gezoet instant cacaopoeder gebruiken of ongezoet cacaopoeder.

Als je cacao wilt gebruiken om te bestrooien, moet je suikervrij cacaopoeder gebruiken. De suiker in cacaopoeder kan het melkschuim doen afbreken.

Hoeveel kost cacaopoeder?

Hoeveel cacaopoeder kost hangt af van het soort product. Instant cacaopoeder voor drinkcacao of bakcacao voor desserts kost in de supermarkt maar een paar euro. Als je zuiver of rauw cacaopoeder wilt kopen, zijn de prijzen verschillend.

De prijs van zuiver cacaopoeder wordt vaak genoteerd in euro’s per kilogram (€/kg). Het goedkoopste poeder is verkrijgbaar vanaf ongeveer €13/kg, terwijl duurdere soorten €30 of zelfs €40/kg kosten.

Wat zijn de alternatieven voor cacaopoeder?

Er zijn verschillende alternatieven voor cacaopoeder. Welke voor jou de juiste is hangt af van hoe je cacaopoeder wilt gebruiken.

Alternatieven voor cacaopoeder om te drinken

Als je cacao of warme chocolademelk wilt maken, kun je behalve cacaopoeder ook andere kant-en-klare producten gebruiken. Er zijn allerlei poederdranken met en zonder cacao waarmee je heerlijke drankjes kunt maken.

Drinkcacao kan ook met gewone chocolade gemaakt worden. De voorbereiding is echter iets moeilijker. De chocolade moet gesmolten worden en de melk moet aan de kook gebracht worden om de drank te maken.

Alternatieven voor cacaopoeder om te bakken en desserts te maken

Als je bakcacaopoeder in het recept wilt vervangen, kun je bakchocolade, couverture of gewone chocolade gebruiken. Voor de bereiding moet de chocolade eerst geraspt, gesmolten of op een andere manier bewerkt worden.

Afhankelijk van welk alternatief je kiest, kan het zijn dat je het recept en de andere ingrediënten iets moet aanpassen. Merk vooral op dat chocolade meestal een ander suiker- en vetgehalte heeft.

Alternatieven voor cacaopoeder in koffie

Als je cacaopoeder in koffie wilt gebruiken, kan gesmolten chocolade een alternatief zijn. De chocolade kan echter de consistentie en het suiker- en vetgehalte van de koffie aanzienlijk veranderen.

Als je cacaopoeder gebruikt om te bestrooien, kun je het vervangen door gemalen koffie. Maar omdat koffie bitter is, moet je er spaarzaam mee omgaan, zodat de smaak van de drank niet te veel verandert.

Besluit: Welke soorten cacaopoeder zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je cacaopoeder wilt kopen, heb je een zeer ruime keuze. Om je keuze te vergemakkelijken, willen we je graag laten kennismaken met de verschillende soorten cacaopoeder. Cacaopoeder kan in principe in de volgende categorieën verdeeld worden

  • Rauw (ongeroosterd) cacaopoeder
  • Puur cacaopoeder
  • Bakken cacao
  • Instant cacaopoeder

Wat is rauw cacaopoeder en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Rauw cacaopoeder is cacaopoeder dat niet geroosterd is en dus een rauwe voedselkwaliteit heeft. Het heeft ook geen andere toevoegingen. Het wordt als bijzonder voedzaam en gezond beschouwd.

Voordelen
  • Geen toevoegingen
  • Rauw voedsel kwaliteit
  • Bijzonder rijk aan voedingsstoffen
Nadelen
  • Duur
  • Alleen te vinden in speciale winkels
  • Verschil in smaak

Wat is zuiver cacaopoeder en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Pure cacaopoeder is cacaopoeder zonder toevoegingen. Het wordt geroosterd en vaak slechts licht ontolied, en wordt dus als bijzonder aromatisch en van hoge kwaliteit beschouwd.

  • Voordelen
    • Geen toevoegingen
    • Intens en aromatisch
    • Hoge kwaliteit
    • Veelzijdig
    Nadelen

    Duur

  • Alleen te vinden in speciale winkels
  • Soms moeilijk te gebruiken

Wat is bakcacao en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Bakcacao is cacaopoeder dat bijzonder geschikt is voor het bereiden van gebak en desserts. Er zit meestal geen of heel weinig suiker in. Sommige soorten bakcacao zijn zuiver, terwijl andere verschillende toevoegingen bevatten zoals zuurteregelaars of smaakstoffen. De mate van ontolieing varieert, maar is meestal rond de 14 %.

Voordelen
  • Weinig toevoegingen
  • Gemakkelijk in gebruik
Nadelen
  • Gedeeltelijk alleen geschikt om mee te bakken
  • Sterk bewerkt

Wat is instant cacaopoeder en wat zijn de voor- en nadelen?

Instant cacaopoeder wordt vooral gebruikt om drinkcacao van te maken. Behalve cacao worden suiker, zout, vitamines, stabilisatoren en andere additieven toegevoegd. Het is sterk ontvet en dus bijzonder gemakkelijk op te lossen in melk en water.

Voordelen
  • Toegevoegde zoetstoffen en vitamines
  • Zeer gemakkelijk in gebruik
  • Onbetaalbaar
  • Gemakkelijk te krijgen
Nadelen
  • Veel calorieën
  • Veel suiker
  • Kwaliteit van het product vaak laag
  • Sterk industrieel verwerkt

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om cacaopoeder te vergelijken en te evalueren

Roosteren

De cacaobonen worden geroosterd als ze tot poeder verwerkt worden. Dit proces versterkt de aroma’s en ook de kleur. Maar door de hitte kunnen waardevolle ingrediënten in de cacaobonen verloren gaan.

Door de bonen voorzichtig te behandelen en ze niet boven 45 °C te verhitten, kan de cacao zijn rauwe voedselkwaliteit behouden. Rauwe cacao verschilt enigszins in smaak en voedingsstoffengehalte.

Het grootste verschil is echter te vinden in de prijs. Omdat rauwe cacao weinig anders smaakt dan geroosterde cacao, is deze eigenschap vooral belangrijk voor rauwkosters.

Deoiling en vetgehalte

Cacaopoeder verschilt in zijn vetgehalte. Aan de hand hiervan kan de mate van ontolieing bepaald worden.

Sterk ontoliede cacaopoeder is de meest voorkomende soort. Zwak ontvet cacaopoeder, daarentegen, wordt beschouwd als van bijzonder hoge kwaliteit. De verschillen zijn merkbaar in smaak en oplosbaarheid. Het is ook een kenmerk van kwaliteit en beïnvloedt de prijs.

We zijn al ingegaan op de eigenschappen en de voor- en nadelen van beide soorten in het adviesgedeelte. Afhankelijk van hoe je cacaopoeder wilt gebruiken, moet je goed nadenken over je keuze.

Suikergehalte

Suiker is het meest gebruikelijke additief in cacaopoeder. Puur cacaopoeder bevat geen toegevoegde suiker, terwijl instant cacaopoeder soms 20% suiker kan bevatten.

Het suikergehalte beïnvloedt niet alleen de smaak, maar ook de calorieën. Maar omdat cacao erg bitter of zuur smaakt en zonder zoetstof praktisch oneetbaar is, is de toevoeging van suiker volkomen logisch.

Door suiker aan cacaopoeder toe te voegen, ontlast je je van de taak om het poeder zelf opnieuw te zoeten. Dit kan heel handig zijn. Anderzijds kun je maar in beperkte mate beïnvloeden hoe zoet het poeder moet zijn.

Toevoegingen

Zuiver cacaopoeder heeft meestal geen toevoegingen. De andere soorten cacaopoeder hebben echter speciale toevoegingen. Behalve rietsuiker en dextrose worden aan cacaopoeder vaak zuurteregelaars, vitaminen, mineralen, zout, smaakstoffen en andere stoffen toegevoegd.

Deze toevoegingen zijn niet altijd een nadeel. Cacaopoeder met suiker, zout en smaakstoffen kan de bereiding van dranken en maaltijden versnellen en vergemakkelijken. Ook kunnen bepaalde additieven de oplosbaarheid verbeteren.

Productie en verwerking

Sommige fabrikanten bewerken de cacao slechts licht of heel voorzichtig. Sommige soorten worden bijvoorbeeld niet verhit of chemisch behandeld om de gezonde bestanddelen van de cacao te behouden.

Er worden ook kwaliteitstests uitgevoerd om de cacao en het cacaopoeder op verontreiniging te controleren, wat een veel voorkomend probleem is in de cacao-industrie. Deze tests garanderen dus een bijzonder zuiver en hoogwaardig product.

Anderzijds moeten de cacaomassa en het cacaopoeder speciaal behandeld worden om ze te zuiveren van verontreiniging of bacteriën en om ze langer houdbaar te maken. Bovendien moet cacao aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen om verkocht te mogen worden.

Herkomst

De cacao die gebruikt wordt om cacaopoeder te maken wordt ingevoerd uit veel verschillende landen, vooral in Afrika en Zuid-Amerika. Het grootste deel van de cacao die we in Duitsland en Europa consumeren komt uit Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen.

Omdat het hier om ontwikkelingslanden gaat, is het zinvol de herkomst en de invoervoorwaarden te bekijken. De cacaoplantages in deze landen komen vaak onder kritiek te staan, vooral wat betreft betaling, arbeidsomstandigheden en kinderarbeid.

Certificaten zoals Fairtrade kunnen bijvoorbeeld garanderen dat de cacao eerlijk verhandeld is, d.w.z. dat een passend deel van de opbrengst naar de cacaoboeren gaat, dat de cacaoplantage aan bepaalde voorwaarden voldoet, dat de teelt duurzaam is, en dat er geen kinderarbeiders bij betrokken zijn.

Wetenswaardigheden over cacaopoeder

Hoe wordt cacaopoeder gemaakt?

De weg van de cacaovrucht naar het cacaopoeder is lang en complex. Het ruwe product doorloopt verschillende fasen.

1. Oogsten

De rijpe cacaovruchten worden met plukmessen voorzichtig van de bomen geplukt. Het vruchtvlees wordt dan samen met de cacaobonen uit de vrucht geëxtraheerd.

2. Fermentatie

De pulp wordt op bananenbladeren of in houten kistjes gelegd en gedurende enkele dagen gefermenteerd. Tijdens dit proces ontwikkelen zich de smaken en de bruine kleur. Ook de kiemkracht van de zaden wordt vernietigd, wat opslag mogelijk maakt. Na de fermentatie zijn de cacaobonen gemakkelijker te scheiden van de pulp.

3. Drogen

In de volgende stap worden de gescheiden cacaobonen gedurende enkele weken in de zon gedroogd. De smaken ontwikkelen zich verder en het watergehalte wordt lager. Cacaobonen hebben een natuurlijk watergehalte van ongeveer 60%. Dit wordt teruggebracht tot ongeveer 7% om de houdbaarheid te verbeteren.

4. Transport

Nu komt het transport. De volgende bewerkingsstappen vinden meestal plaats in Noord-Amerika en Europa. De gedroogde cacaobonen worden daarom over zee naar de respectieve landen vervoerd.

5. Reiniging

Zodra ze in de fabriek aankomen, worden de cacaobonen schoongemaakt en thermisch behandeld. Verontreinigingen en bacteriën worden verwijderd en gedood door zeven, hete lucht, infrarood licht of andere methoden.

6. Roosteren

Nu komt het roosteren. Afhankelijk van de soort cacaobonen en het verdere gebruik ervan variëren de brandtemperaturen van 100 °C tot 140 °C en de brandtijd van 20 tot 60 minuten. Voor cacaopoeder worden de bonen meestal langer en bij een hogere temperatuur geroosterd. Dit proces onttrekt weer vocht aan de bonen en de smaken en kleurstoffen ontwikkelen zich.

7. Breken, pellen en malen

De geroosterde bonen worden dan gebroken, gepeld en gemalen. Door de hitte smelt de cacaoboter. Het product van dit proces is de cacaomassa, die een vloeibare, olieachtige consistentie heeft.

8. Alkaliseren

De cacaomassa voor cacaopoeder wordt behandeld met alkalische zouten. Dit maakt het gemakkelijker de cacaoboter uit de massa te extraheren. Ook de smaak en de kleur van het poeder kunnen beïnvloed worden

9. Persen

De verwarmde cacaomassa wordt geperst en de cacaoboter vloeit eraf. Dit wordt verder verwerkt voor chocolade of voor farmaceutische of cosmetische doeleinden. De afgewerkte ontoliede cacaomassa (ook wel cacaoperskoek genoemd) heeft een vetgehalte van 10 tot 30 % vet. Cacaomassa met meer dan 30 % vet kan niet tot poeder verwerkt worden.

10. Instanteren

Cacaopoeder moet goed oplosbaar zijn en geen klontjes vormen. Natuurlijke cacao is echter niet goed oplosbaar. Om deze eigenschap te verbeteren wordt de cacaoperskoek behandeld in een waterige aërosoldamp. Dit zet zich af op het oppervlak van de cacao en bevordert de oplosbaarheid.

11. Vergruizen

Tenslotte wordt de cacaoperskoek door walsen tot fijn cacaopoeder vermalen.

De geschiedenis van cacao

Cacao is ontstaan in Midden-Amerika. Het gebied komt overeen met het huidige Mexico, Honduras en Guatemala. Cacao wordt er al sinds de 4e eeuw verbouwd en gebruikt.

Het was een populaire drank, maar de cacaoboter werd ook gebruikt voor geneeskrachtige en cosmetische doeleinden. Cacaobonen waren toen al zeer waardevol en werden zelfs als betaalmiddel gebruikt.

In de 16de eeuw werd het gebied veroverd en gekoloniseerd door de Spanjaarden, die al snel de waarde van cacao inzagen en er grote plantages aanlegden. De bittere drank smaakte hen echter niet goed. Pas toen het met suiker en vanille gemengd werd, won het aan populariteit.

Tot de 19de eeuw was chocolade alleen voorbehouden aan de rijken en werd het beschouwd als een absoluut luxegoed. Met de industrialisatie ontstonden er echter chocoladefabrieken en werd chocolade toegankelijk voor de grote bevolking.

Vandaag de dag worden chocolade en andere cacaoproducten beschouwd als het meest populaire snoepgoed. Het cacaoverbruik neemt voortdurend toe. Cacao is een van de meest waardevolle grondstoffen in de voedingsmiddelenindustrie.

Afbeelding: 123rf.com/picmax13

Waarom kun je me vertrouwen?