
Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote cacaopoeder test 2023. Hier presenteren we alle cacaopoeders die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen het beste cacaopoeder voor je te vinden.
Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je cacaopoeder wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort
- Cacaopoeder wordt gemaakt van cacaobonen. Deze worden gefermenteerd, geroosterd, ont-olied en fijngemalen.
- Cacaopoeders verschillen vooral in hun suiker- en vetgehalte.
- Cacaopoeder wordt gebruikt in dranken, gebak, desserts en andere voedingsmiddelen. Het geeft deze een chocoladeachtige noot en de typische bruine kleur.
Cacaopoeder: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je cacaopoeder koopt
Wat is cacaopoeder?
De bekendste soort cacaopoeder is instant cacaopoeder, ook wel cacaodrankpoeder genoemd, dat gebruikt wordt om de cacaodrank te bereiden. Behalve instant cacaopoeder is er ook bakcacaopoeder en puur en rauw cacaopoeder.
Cacaopoeders hebben verschillende vetgehaltes, wat hun kwaliteit en smaak beïnvloedt. Bovendien kan cacaopoeder puur zijn of toevoegingen bevatten zoals suiker, zout, mineralen en vitaminen.
Cacaopoeder wordt het meest gebruikt bij de bereiding van dranken en voedsel. Cacaopoeder lost goed op in water of melk en kan met andere ingrediënten verwerkt worden.
De Azteken, Maya’s en andere inheemse volkeren van Mexico waren erg dol op cacao. Voor de bereiding van het drankje werden de cacaobonen met water geïnfuseerd en extra gekruid met hete pepperoni, vanille en honing.
Deze drank, ook wel “Xocolatl” genoemd, heeft een bitter-hete smaak en was aanvankelijk impopulair bij de kolonialen. Pas toen er suiker aan toegevoegd werd, won het aan populariteit. Dit leidde uiteindelijk tot de uitvinding van chocolade.
Hoe kan ik cacaopoeder gebruiken?
Cacaopoeder kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de bereiding van het volgende
- Warme chocolademelk of drinkcacao
- Chocolade cakes, koekjes, muffins
- Chocoladeroom en andere chocoladedesserten
- Koffies met een chocoladeachtige noot
Cacaopoeder wordt het meest gebruikt om drinkcacao of warme chocolademelk van te maken. Het cacaopoeder wordt gemengd met warme of koude melk. Het drankje kan op smaak gebracht worden met kaneel, vanille of karamel of versierd worden met marshmallows of hagelslag.
Drinkcacao kan ook gemengd worden met sojamelk, rijstmelk, amandelmelk of andere melkalternatieven. Voor de bereiding kan ook water gebruikt worden, of de melk wordt met water verdund. De smaak is natuurlijk anders dan die van melkcacao en kan even wennen zijn.
Cacaopoeder wordt vaak gebruikt om te bakken. Er is speciaal bakcacaopoeder dat ongezoet is en vooral geschikt voor gebak en desserts. Bakcacao kom je vaak tegen in recepten van chocoladige desserts.
Cacaopoeder wordt ook gebruikt bij de bereiding van sommige koffiedranken. Het wordt door de koffie geroerd of als versiering over de drank gestrooid.
Wat zit er in cacaopoeder?
Rauwe cacao bevat ongeveer 300 verschillende ingrediënten. Cacao bevat onder andere:
11 – 30 % vet (afhankelijk van de verwijdering van olie)
11,5 % eiwit
9 % cellulose
5 % water
2,6 % mineralen
vitaminen
sporenelementen
Andere ingrediënten hangen af van het soort cacaopoeder en de toevoegingen. Behalve cacao bevat instant cacaopoeder gewoonlijk suiker, melkpoeder, dextrose, emulgatoren, fosfaten, foliumzuur, zout, vitaminen en smaakstoffen.
Is cacaopoeder gezond?
Cacao heeft veel ingrediënten die een positief effect op onze gezondheid kunnen hebben. Behalve grote hoeveelheden magnesium, kalium en vitamine E, bevat het ook zink, ijzer en vele andere vitaminen en mineralen. Cacao heeft een positief effect op de bloeddruk en verbetert het cardiovasculaire systeem. Bovendien bevordert het de concentratie en het geheugen en heeft het een stemmingsverlichtend en antidepressief effect.
De situatie is anders met industrieel verwerkt instant cacaopoeder uit de supermarkt. Voor de productie ervan wordt sterk ontoliede cacao van lage kwaliteit gebruikt. Bovendien worden er veel additieven, vooral suiker, aan toegevoegd. Dit poeder bevat dus erg veel suiker en ook veel calorieën.
Als je gezond cacaopoeder wilt eten, kun je het beste ongezoete en vetarme rauwe cacaopoeder kiezen.
Hoeveel calorieën zitten er in cacaopoeder?
Gezoet cacaopoeder of industrieel verwerkt instant cacaopoeder heeft ongeveer 350 kcal per 100 gram. De cacao zelf is sterk ontvet en bevat dus vrij weinig calorieën. De meeste calorieën komen dus van de suiker. Ook toevoegingen zoals melkpoeder kunnen de caloriewaarde verhogen.
Kan ik cacaopoeder eten als ik een notenallergie heb?
Je moet er echter rekening mee houden dat bij de productie van cacaopoeder het product in aanraking kan komen met notenproducten. Informatie hierover vind je op de verpakking.
Als je erg gevoelig bent voor noten, moet je voorzichtig zijn, want cacaopoeder kan sporen van noten bevatten.
Cacaopoeder en diabetes?
Het is vooral opmerkelijk dat cacaobonen een grote hoeveelheid van het actieve bestanddeel flavonol bevatten. Dit kan beschermen tegen aderverkalking en insulineresistentie voorkomen.
Gewoon instant cacaopoeder heeft echter een hoog suikergehalte. Diabetici kunnen daarom beter suikervrij cacaopoeder gebruiken en het zo nodig zelf zoeten.
Welk cacaopoeder is van goede kwaliteit?
In het volgende gedeelte willen we deze kenmerken nader bekijken en de eigenaardigheden van cacaopoeder belichten. In het hoofdstuk over de aankoopcriteria vind je meer informatie over hoe je cacaopoeder kunt beoordelen.
Welke soorten cacao zijn er?
Er zijn duizenden cacaovariëteiten, die vooral het resultaat zijn van kruisen en veredelen. Er zijn drie basissoorten cacao. We stellen ze kort voor in de volgende tabel:
Sorte | Beschrijving |
---|---|
Forastero | Deze soort wordt beschouwd als een consumptiecacao, want ze neemt 80% van de cacaoteelt voor haar rekening. Hij heeft een intense, bitterzure smaak en is zeer robuust. |
Criollo | Deze soort wordt beschouwd als de beste cacao met fijne smaak, want hij is mild en aromatisch van smaak. In zuivere vorm wordt deze soort zelden gevonden, want ze is erg gevoelig en de teelt is moeilijk. |
Trinitatio | Deze soort is een natuurlijke kruising van Forastero en Criollo. Het wordt beschouwd als een edele cacao, heeft een sterke smaak en is zeer aromatisch. |
Wat is ontoliede (ontvette) cacaopoeder?
Bij de productie van cacaopoeder wordt de cacaomassa ontolied. Cacaomassa heeft een natuurlijk vetgehalte van ongeveer 40%. Het is nodig dit te verminderen tot minder dan 30%, anders kan de massa niet tot poeder verwerkt worden.
We hebben de eigenschappen en de voor- en nadelen van zwak en sterk ontolied cacaopoeder samengevat in de volgende tabel:
Mate van ontoliën | Vetgehalte | Eigenschappen |
---|---|---|
Sterk ontolied | 11 tot 14% | Sterk ontolied cacaopoeder kan heel goed met andere ingrediënten gemengd worden zonder klontjes te vormen. Het is laag in calorieën, maar tegelijk meer behandeld, minder aromatisch en verhoudingsgewijs laag in voedingsstoffen. Het zit vaak in instant of gebakken cacao en is goedkoop. |
Zwak ontoliede | 22 tot 24% | Zwak ontoliede cacaopoeder is zeer aromatisch en intens van smaak. Het is minder goed oplosbaar en moet soms verwarmd worden om met andere ingrediënten gemengd te worden. Het is rijk aan voedingsstoffen en calorieën en behoudt de positieve eigenschappen van cacaoboter. Dit cacaopoeder wordt beschouwd als van zeer hoge kwaliteit en is duurder in prijs. |
De mate waarin het poeder ontgeurd is, wordt zelden direct op de verpakking beschreven. Je kunt het echter bepalen aan de hand van het vetgehalte in de voedingswaardetabel.
Alle cacaopoeder is tot op zekere hoogte ontgeurd. Hoe hoger het vetgehalte, hoe verfijnder, aromatischer en duurder het cacaopoeder.
Hoe wordt cacaopoeder verwerkt?
De cacaomassa wordt in een complex proces tot poeder verwerkt. Behalve ontoliën (ontvetten) is ook roosteren een belangrijke stap.
Cacaobonen worden bij hoge temperaturen geroosterd. Dit proces ontwikkelt de aroma’s en de bruine kleur. Bacteriën en ziektekiemen worden ook gedood. Maar door de hitte kunnen waardevolle mineralen, vitaminen en sporenelementen verloren gaan.
Cacaopoeder dat nooit boven 45 °C verhit is, heet rauwe cacao. Qua smaak verschilt hij maar weinig van de geroosterde soort. Het is echter voedzamer en dus gezonder.
Rauwe cacaopoeder is vooral interessant voor wie een rauw voedseldieet volgt en waarde hecht aan zulke producten.
Welke additieven zitten er in cacaopoeder?
Aan cacaopoeder worden vaak verschillende additieven toegevoegd. Deze zijn bedoeld om de smaak en de voedingswaarde van het poeder te verbeteren of de houdbaarheid te verlengen. Deze additieven zijn bijvoorbeeld suiker, smaakstoffen, mineralen, zuurteregelaars en stabilisatoren. Ze komen vooral voor in instant cacao of bakcacaopoeder.
Pure cacaopoeder is cacaopoeder zonder toevoegingen. Zuiver cacaopoeder vind je zelden in supermarkten. Het is echter in vele soorten verkrijgbaar op de levensmiddelenafdeling van drogisterijen, in natuurvoedingswinkels, speciaalzaken of online.
Welk cacaopoeder is bijzonder gemakkelijk in het gebruik?
Instant cacaopoeder is bijzonder gemakkelijk in het gebruik. Meestal hoeft het alleen maar in warme of koude vloeistof geroerd te worden. Het heeft veel additieven, is zeer oplosbaar en is ideaal voor het maken van drinkcacao en andere desserts.
Instant cacaopoeder of cacaodrankpoeder is het meest gebruikte cacaopoeder en is te vinden in bijna elke supermarkt. Het wordt gekenmerkt door de verscheidenheid aan producten en de gunstige prijs.
Instant cacaopoeder en andere cacao bevattende drankpoeders die gebruikt worden om de altijd populaire cacaodrank te maken bestaan voor 20% uit suiker. Hierdoor schiet de caloriewaarde omhoog. 100 gram instant cacaopoeder heeft 360 tot 380 kcal!
Welk cacaopoeder moet ik waarvoor gebruiken?
- Cacao drinken
- Bakken en desserts
- Koffie
Cacaopoeder voor drinkcacao
Je kunt in principe van elk cacaopoeder drinkcacao maken. Het meest gebruikte is instant cacaopoeder. Met dit poeder kan de cacaodrank bijzonder gemakkelijk en snel bereid worden.
In de meeste gevallen wordt het gewoon gemengd met warme of koude melk. Sommige soorten bevatten melkpoeder en worden met heet water doordrenkt.
Instant cacaopoeder bevat behalve cacao ook suiker, zout, vitaminen en andere toevoegingen. Het is sterk ontolied en daardoor bijzonder oplosbaar. In tegenstelling tot andere cacaopoederproducten hoeft het niet gezoet of gekookt te worden.
Als je zuiver cacaopoeder gebruikt, zul je het moeten zoeten. Afhankelijk van het vetgehalte en de bewerking kan zuiver cacaopoeder minder oplosbaar zijn. Bij de bereiding van drinkcacao uit zuiver cacaopoeder moet de cacao gekookt worden, zodat hij kan oplossen en de smaak zich kan ontwikkelen.
Het bereiden vancacaodranken uit zuiver cacaopoeder is ingewikk elder. Maar de cacao smaakt bijzonder goed.
Cacaopoeder voor bakken en desserts
Je kunt elk cacaopoeder gebruiken om gebak en desserts te bereiden. In recepten staat meestal welk cacaopoeder gebruikt is.
Meestal wordt bakcacaopoeder bedoeld. Bakcacaopoeder is ongezoet, maar kan andere additieven bevatten, zoals die welke de oplosbaarheid bevorderen en de smaak verbeteren.
Als je reeds gezoet poeder gebruikt, heb je over het algemeen minder suiker nodig. Puur cacaopoeder, daarentegen, is intens en kan bitter, scherp of zuur smaken. Het is daarom aan te raden dit poeder spaarzaam te gebruiken.
Ook het vetgehalte is van cruciaal belang. Cacaopoeder met een hoog vetgehalte kan klonten vormen en moet gedeeltelijk verwarmd worden, zodat het met de andere ingrediënten gemengd kan worden. Het vet in het recept, bv. de hoeveelheid olie of boter, moet in dit geval aangepast worden.
Afhankelijk van het poeder dat je gebruikt en welke toevoegingen het bevat, moet je voorzichtig zijn bij de bereiding. Het kan zijn dat je de hoeveelheid vet en suiker moet aanpassen.
Cacaopoeder voor koffie
Je kunt elk cacaopoeder voor koffie gebruiken. Afhankelijk van hoe zoet je het graag hebt, kun je gezoet instant cacaopoeder gebruiken of ongezoet cacaopoeder.
Als je cacao wilt gebruiken om te bestrooien, moet je suikervrij cacaopoeder gebruiken. De suiker in cacaopoeder kan het melkschuim doen afbreken.
Hoeveel kost cacaopoeder?
De prijs van zuiver cacaopoeder wordt vaak genoteerd in euro’s per kilogram (€/kg). Het goedkoopste poeder is verkrijgbaar vanaf ongeveer €13/kg, terwijl duurdere soorten €30 of zelfs €40/kg kosten.
Wat zijn de alternatieven voor cacaopoeder?
Alternatieven voor cacaopoeder om te drinken
Als je cacao of warme chocolademelk wilt maken, kun je behalve cacaopoeder ook andere kant-en-klare producten gebruiken. Er zijn allerlei poederdranken met en zonder cacao waarmee je heerlijke drankjes kunt maken.
Drinkcacao kan ook met gewone chocolade gemaakt worden. De voorbereiding is echter iets moeilijker. De chocolade moet gesmolten worden en de melk moet aan de kook gebracht worden om de drank te maken.
Alternatieven voor cacaopoeder om te bakken en desserts te maken
Als je bakcacaopoeder in het recept wilt vervangen, kun je bakchocolade, couverture of gewone chocolade gebruiken. Voor de bereiding moet de chocolade eerst geraspt, gesmolten of op een andere manier bewerkt worden.
Afhankelijk van welk alternatief je kiest, kan het zijn dat je het recept en de andere ingrediënten iets moet aanpassen. Merk vooral op dat chocolade meestal een ander suiker- en vetgehalte heeft.
Alternatieven voor cacaopoeder in koffie
Als je cacaopoeder in koffie wilt gebruiken, kan gesmolten chocolade een alternatief zijn. De chocolade kan echter de consistentie en het suiker- en vetgehalte van de koffie aanzienlijk veranderen.
Als je cacaopoeder gebruikt om te bestrooien, kun je het vervangen door gemalen koffie. Maar omdat koffie bitter is, moet je er spaarzaam mee omgaan, zodat de smaak van de drank niet te veel verandert.
Besluit: Welke soorten cacaopoeder zijn er en welke is geschikt voor jou?
Als je cacaopoeder wilt kopen, heb je een zeer ruime keuze. Om je keuze te vergemakkelijken, willen we je graag laten kennismaken met de verschillende soorten cacaopoeder. Cacaopoeder kan in principe in de volgende categorieën verdeeld worden
- Rauw (ongeroosterd) cacaopoeder
- Puur cacaopoeder
- Bakken cacao
- Instant cacaopoeder
Wat is rauw cacaopoeder en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Rauw cacaopoeder is cacaopoeder dat niet geroosterd is en dus een rauwe voedselkwaliteit heeft. Het heeft ook geen andere toevoegingen. Het wordt als bijzonder voedzaam en gezond beschouwd.
Wat is zuiver cacaopoeder en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Pure cacaopoeder is cacaopoeder zonder toevoegingen. Het wordt geroosterd en vaak slechts licht ontolied, en wordt dus als bijzonder aromatisch en van hoge kwaliteit beschouwd.