Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

30Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

118Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote koffiepad test 2023. Hier stellen we alle koffiepads voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste koffiepads voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je koffiepads wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Het gebruik van koffiepads is de juiste keuze als je waarde hecht aan een constante koffiekwaliteit en -sterkte. Als je koffiepads koopt, let er dan op dat ze de juiste maat hebben voor je machine.
 • Je hebt een ruime keuze uit verschillende soorten koffie in padvorm, zoals espresso, cappuccino of Caffee Crema.
 • Een kopje koffie met een koffiepadmachine kost gemiddeld tien tot vijftien cent. Je moet de pods van tevoren uitproberen om de juiste koffie voor je smaak te vinden.

Koffiepads: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je koffiepads koopt

Wat is een koffiepad precies?

Een koffiepad is een portieverpakking koffiepoeder die precies genoeg is om één kop koffie te zetten. Een koffiepad kan alleen in een koffiepadmachine gebruikt worden.

Koffiepads bevatten meestal zeven gram koffiepoeder, dat, omgeven door een huls van filtervlies, een eenmalige portie vormt. Het vlies wordt niet gelijmd maar alleen geperst en is dus composteerbaar.

Wat zijn de voordelen van koffiepads?

Het gebruik van koffiepads heeft verschillende voordelen boven het gebruik van gewone losse koffiepoeder. Brouwen met koffiepads is tijdbesparend, eenvoudig en schoon.

Produktbild Kaffeepads

Brouwen met koffiepads is tijdbesparend, eenvoudig en schoon.

Terwijl bij het koffiezetten met een gewone filtermachine het water en de hoeveelheid koffiepoeder voor elke bewerking opnieuw moeten worden afgemeten, is dit bij het gebruik van koffiepads al vooraf bepaald.

De koffiepadmachine zet steeds dezelfde hoeveelheid water en de hoeveelheid koffiepoeder varieert niet door de voorgefabriceerde pods. Dit zorgt voor een constante koffiekwaliteit en sterkte.

Omdat je de peulen gewoon in het apparaat legt en niets hoeft af te meten, bespaar je tijd. Maar niet alleen door het geportioneerde koffiepoeder, maar ook door het vermijden van vuil, kun je je verheugen op meer minuten in de ochtend. Met koffiepads heb je nooit meer kruimels van koffiepoeder of druppels van het koffiefilter op je werkblad.

Wist je dat koffiepads uitgevonden zijn door een Italiaan tijdens een wandeling?

Antonio Di Leva uit Napels is de uitvinder van de eerste koffiepad. Het visioen kwam op een dag tijdens een wandeling bij hem op: waarom kan koffie niet in porties verkocht worden? En zo werden voorgeportioneerde koffiepads uitgevonden. Vandaag had hij met dit idee waarschijnlijk multimiljonair kunnen worden.

Wat zijn de verschillende soorten koffiepads?

Na het grote succes van koffiepadmachines bieden fabrikanten nu verschillende soorten koffiepads aan. Behalve de gewone pods voor filterkoffie zijn er ook speciale soorten te koop, zoals Caffe Crema, Espresso en Decaffeinated. Er zijn ook speciale pods met melkschuim om cappuccino of caffe latte te maken.

Met een koffiepadapparaat kun je zelfs genieten van totaal verschillende warme dranken. Je kunt ook geschikte peulen kopen voor het drinken van chocolade en verschillende soorten thee.

Wat is het alternatief voor het gebruik van koffiepads?

Voor wie zijn favoriete koffie al gevonden heeft, is er een andere oplossing dan voorgebakken koffiepads kopen.

Sommige fabrikanten bieden zogenaamde padfilters aan voor hun koffiepadmachines. Padfilters lijken op thee-eiers. Het zijn gevormde zeven waarin het koffiepoeder gegoten kan worden. Je doet ze dan in de padmachine en kunt er een speciale koffiesoort voor gebruiken.

Hoeveel kosten koffiepads?

De prijzen van koffiepads variëren naargelang de leverancier en de soort koffiepad. Koffiepads voor gewone filterkoffie kosten ongeveer 13 cent per kopje koffie. Speciale soorten met melkschuim, Caffe Crema of drinkchocolade kosten tussen 50 cent en een euro.

Kaffeetasse und Bohnen auf Jutesack

Begin de dag goed met een vers kopje koffie – of het nu filterkoffie, cappuccino of espresso is. (Foto: acekreations / pixabay.com)

Besluit: Welke soorten koffiepads zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe worden koffiepads in vier verschillende soorten verdeeld

 • Koffiepads met arabica bonen
 • Koffiepads met Robusta bonen
 • Koffiepads met een koffiemelange
 • Gearomatiseerde koffiepads

In het volgende gedeelte worden de verschillen tussen de afzonderlijke soorten koffiepads uitgelegd, zodat je uiteindelijk zelf kunt beslissen welke koffie het beste bij je smaak past.

Wat onderscheidt koffiepads van Arabica bonen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Arabica bonen vormen het grootste deel van de koffieoogst in de wereld, ongeveer 75 procent. Uitsluitend met Arabica bonen gevulde koffiepads zijn van bijzonder hoge kwaliteit. Ze worden vooral gekenmerkt door hun milde en aromatische smaak

De reden hiervoor is dat ze een langer en veeleisender rijpingsproces doormaken. Daardoor is Arabica koffie beter verteerbaar, maar heeft in verhouding minder cafeïne.

Voordelen
 • Aromatisch
 • Milde smaak
 • Lichter verteerbaar
Nadelen
 • Minder cafeïne
 • Relatief duur

Arabica bonen in koffiepads zijn ook de juiste keuze als je je koffie ’s morgens op een lege maag wilt drinken. De volle smaak wordt afgerond door de fijne zuren. Deze kenmerken rechtvaardigen de hogere prijs van koffiepads met Arabica koffie.

Wat onderscheidt koffiepads van Robusta bonen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Koffiepeulen met Robusta bonen verschillen sterk in smaak van Arabica bonen. Terwijl Arabica bonen een milde smaak hebben, worden Robusta soorten gekenmerkt door een samentrekkende en bittere smaak.

Zelfs na verdunning met melk behouden de bonen hun eigen smaak. De intensiteit van de koffie is sterker omdat deze bonen meestal meer cafeïne bevatten dan Arabica bonen.

Robusta koffie is veel gemakkelijker te verbouwen, want het voordeel ervan ligt in zijn resistentie tegen ongunstige klimaten en parasieten. Dit verhoogt de opbrengst, waardoor deze koffiepads met Robusta koffie uiteindelijk goedkoper voor je worden.

Voordelen
 • Bevat meer cafeïne
 • Onbetaalbaar
Nadelen
 • Bittere smaak
 • Minder verteerbaar

Een nadeel dat Robusta soorten met zich meebrengen is het hogere aandeel zuren dat de maag niet verdraagt. Als de bonen tijdens het roosteren sterk en heel kort verhit worden, kunnen deze zuren niet afgebroken worden.

Het is de moeite waard dit aspect van tevoren te overwegen. Je moet daarom ook letten op de specificaties van de fabrikant, zodat je het volle genot beleeft bij het koffiedrinken.

Wat onderscheidt koffiepads van koffiemelanges en wat zijn hun voor- en nadelen?

Voor koffieblends, ook wel melanges genoemd, worden verschillende variëteiten uit verschillende teeltgebieden gemengd. De bedoeling van deze melange is de aroma’s en de smaak van de koffiepads te verbeteren.

Zo kun je je eigen voorkeuren bepalen en uit veel verschillende producten kiezen. Voordeel: deze melanges zijn vaak goedkoper omdat niet alleen dure arabica bonen worden gebruikt.

Voordelen
 • Bevat meer cafeïne
 • Intensere smaak
Nadelen
 • Sterkere en bittere smaak mogelijk

Aan de andere kant kan de milde smaak verloren gaan. Melk of suiker helpen ook niet, want de body van de koffie is te sterk.

Wat onderscheidt gearomatiseerde koffiepads en wat zijn hun voor- en nadelen?

Een extra aroma kan je koffiepad vervolmaken en het genot afronden. Zo kun je bijvoorbeeld op feestdagen typische geuren aan je koffie toevoegen. De keuze aan aromakoffiepads is vrijwel onbeperkt: van aroma’s als vanille of karamel tot zoethoutaroma’s, de keuze is enorm.

Voordelen
 • Geschikt voor gelegenheden
 • Grote keuze
Nadelen
 • Kwaliteit niet altijd herkenbaar
 • Sterk aroma kan de smaak vertroebelen

Het toegevoegde aroma daarentegen kan de oorspronkelijke smaak van de koffiebonen maskeren. Dit kan niet alleen de eigenlijke smaak maskeren, maar ook de smaak van bonen van lage kwaliteit verhullen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om koffiepads te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om koffiepads te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Smaak
 • Grootte van peulen
 • Pak

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Smaak

Het belangrijkste bij het genieten van koffie is, natuurlijk, de smaak. Dit varieert sterk van de ene pad leverancier tot de andere. Je herkent goede koffiepads aan hun volle aroma en milde zuurgraad. Tijdens het brouwen moet zich een lichte crème vormen. Als de smaak verbrand is of de koffie een harig gevoel op de tong achterlaat, is de kwaliteit inferieur.

Bovendien verschillen verschillende soorten koffie in smaak. De volgende tabel geeft een overzicht van de verschillende smaken en hoeveel cafeïne en melk ze bevatten:

Smaak Melk bevat Cafeïnegehalte
Café Latte Ja Light
Mild No Light
Classic No Medium
Strong/extra Strong No Strong
Decaf No Light
Cappuccino Ja Light
Espresso No Strong
Choco Cappuccino Ja Light

Grootte van de peulen

De grootte van de peulen is cruciaal voor het goede brouwproces van je koffiepadmachine. Omdat er veel verschillende fabrikanten zijn, variëren ook de maten van de koffiepads. De meeste gewone koffiepads passen echter in elke koffiepadmachine.

Voorzichtigheid is alleen geboden bij de speciale peulen. Koffiepads met extra melkschuim, drinkchocolade of thee zijn meestal fabrikantspecifiek en soms zelfs machinespecifiek.

Verpakking

De verpakking van de koffiepads kan ook een aankoopcriterium zijn. Dit draagt bij tot het milieu-aspect en de versheid van de koffie. Zoals gezegd zijn koffiepads composteerbaar.

Als je waarde hecht aan milieuvriendelijke koffieconsumptie, moet je op zoek gaan naar recycleerbare verpakkingen of verpakkingen van karton.

Als je niet regelmatig koffie drinkt, verliest hij zijn aroma als hij verkeerd bewaard wordt. Je kunt dit verhelpen met hersluitbare verpakkingen of individueel verpakte peulen.

Foto credit: StockSnap / pixabay.com

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies