Laatst bijgewerkt: 01-12-2020

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

16Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Vorig jaar was het het jaar van de Rugby World Cup en dat is altijd bijzonder voor de grote fans. Rugby is één van de meest bekeken sporten ter wereld en het evenement dat eind september tot begin november in Japan gehouden werd, was het op twee na meest bekeken TV-evenement van de laatste jaren na de Olympische Spelen en het Wereldkampioenschap Voetbal.

Het wereldkampioenschap rugby wordt om de vier jaar gehouden en heeft net als andere sporten zijn eigen officiële bal. Maar je hoeft niet te wachten op de volgende World Cup om te genieten van deze sport die bijna overal kan worden gespeeld. In deze shopgids vertellen we je wat de beste ballen zijn voor deze sport.
Belangrijk om te weten

  • De bal is het enige onmisbare element voor het beoefenen van rugby.
  • De leeftijd van de spelers bepaalt de grootte en het gewicht van de bal: Rugbyballen zijn verkrijgbaar in maten van 1 tot 5. Zo heb je ballen in de maten 1 (mini) en 2 (mdi) voor beginners, 3 voor spelers van 5 tot 9 jaar, maat 4 voor spelers van 10 tot 14 jaar en maat 5 voor volwassenen.
  • Bij de keuze van een rugbybal zijn duurzaamheid en grip de belangrijkste zaken, die de kwaliteit van de bal bepalen.

Onze selectie: De beste rugbyballen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste rugbyballen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de beste rugbybal een stuk eenvoudiger.

De meest duurzame rugby trainingsbal

De Wilson American Football is een hoogwaardige rugbybal met een perfect genaaid en gebalanceerd oppervlak. Dit maakt een uitstekende grip tijdens het spelen mogelijk. Het patroon is bijzonder duurzaam en maakt een nog betere hantering van de bal mogelijk.

De NFL Extreme American Football is gemaakt van synthetisch leer. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is zeer goed. Kopers raden de aankoop daarom ook aan anderen aan. De rugbybal is stevig en kan goed tegen een stootje.

De beste rugbytrainingsbal voor amateurgebruik

De Angel Sports American Football van Engelhart is een zeer praktische rugbytrainingsbal die populair is op scholen en bij amateurrugbyploegen. De bal heeft maat 5, weegt 445 gram en is zeer aan te bevelen voor gebruik op grastraining. Het ontwerp en lichte gewicht rugbybal is met name gericht op kinderen.

Je kinderen of kleinkinderen zullen zich gemakkelijk urenlang met deze bal kunnen vermaken. De rugbybal is eenvoudig op te pompen.

De meest veelzijdige rugby wedstrijdbal

Zie jij jezelf die ene beslissende punt scoren? Of zelfs een touchdown? Wat jouw wens ook mag zijn, de New Port American Football Large is een topkeuze voor jou. De bal heeft een butyl binnenbal voor extra stevigheid en de buitenbal is uit rubber vervaardigd voor een goede grip.

Deze American Football is in een aantal verschillende sportieve uitvoeringen verkrijgbaar. De rugbybal wordt geleverd in maat 5. Ook leuk om met je kinderen mee over te gooien.

De beste rugby wedstrijdbal

Gilbert is hét merk als het om rugbyballen gaat. De Omega rugbybal (maat 5) is de bal die door rugbyclubs wordt gebruikt tijdens trainingen en soms ook bij wedstrijden. De rugbybal heeft een heerlijke grip dankzij de geprofileerde rubber buitenkant, die licht aanvoelt zodat je je vingers niet breekt als je een keer half misgrijpt bij het vangen.

De bal is bovendien goed gebalanceerd voor strakke verre worpen en snelle en gerichte passes. Echt een aanrader dus!

Shopgids: Alles wat je moet weten over rugbyballen

Het is van groot belang dat je voordat je een rugbybal koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

balonderugby-1-wavebreakmedialtd-79165180_s-768x512.jpg

De rugbybal heeft een ovale vorm en bevat een luchtkamer die bekleed is met verschillende lagen synthetisch materiaal.
(Bron: Wavebreak Media Ltd: 79165180/ 123rf.com)

Wat is een rugbybal precies?

De rugbybal is het meest kenmerkende element van deze sport. Het heeft een ovale vorm en bevat een luchtkamer die bekleed is met verschillende lagen synthetisch materiaal. Het kan het ventiel binnenin of in de naad hebben, afhankelijk van de kwaliteit. Het is gemaakt uit vier stukken om zijn aërodynamica te verbeteren, waardoor het over lange afstanden kan worden gegooid. Dit kan met de handen of voeten worden gedaan.

De Internationale Federatie bepaalt de maten, het gewicht en de lucht die een bal moet hebben. Het moet tussen 380 en 300 millimeter lang zijn met een totale omtrek tussen 740 en 770 millimeter en een breedteomtrek tussen 580 en 620 millimeter. Het gewicht moet tussen 410 en 460 gram liggen en de luchtdruk tussen 0,67 en 0,70 kilo per vierkante centimeter.

Waarom is de rugbybal ovaal?

De eerste rugbyballen, gemaakt door William Gilbert en Richard Lindon, hadden een soort luchtkamer gemaakt van varkensblazen, dus door ze te bedekken met vier lederen segmenten waren ze niet precies rond, hoewel ze ook niet de huidige ovale vorm hadden, dus er was geen verenigde balvorm voor het spelen van rugby.

Volgens de legende waren de leerlingen van RugbySchool, de school en de stad in het Midden-Westen van Engeland waar de sport werd opgericht en met de huidige naam gedoopt, degenen die zich wilden onderscheiden van voetbal door met een andere bal te spelen. In werkelijkheid was het de RugbyFootballUnion, in 1892, die de norm van een ovale bal oplegde die gemakkelijker te hanteren en te passeren was.

Tim Visserde succesvolste Nederlandse rugbyer allertijden
“Spelen voor Schotland was de grootste eer uit mijn leven. Het voelt nog specialer omdat het niet het land is waar ik ben geboren, maar wel het land is dat ik mijn thuis noem.”

Van welke materialen is de rugbybal gemaakt?

Rugbyballen moeten gemaakt zijn van een luchtkamer die bekleed is met meerdere lagen en een buitenkant van synthetische materialen die in vier delen zijn genaaid. Het aantal lagen en de natuurrubberen bekleding, voor een betere grip tijdens competitiewedstrijden, of synthetisch rubber, voor een grotere duurzaamheid tijdens de training, bepalen de kwaliteit van de bal.

De buitenste laag is gestructureerd met bolletjes, wat de spelers meer of minder greep op de bal geeft. Dit staat bekend als grip. De gemakkelijke hantering van de bal en de snelheid en afstand van de worp worden bepaald door deze bolletjes die hoger, lager en met een ronder en hoekiger gevormd kunnen zijn.

Materiaal Aanbevolen voor
Schuim Geschikt voor beginners
(veroorzaakt geen blessures).
Rubber Geschikt voor beach-rugby.
Zonder stiksels.
Synthetisch Geschikt voor elk type ondergrond.

Wat zijn de meest bekende merken rugbyballen?

Mitre was het eerste officiële merk van een WK rugby in 1987, en in 1991 nam het Adidas WebEllis, genoemd naar de uitvinder van de sport, het over. Maar het was vanaf de Wereldcup 1995 in Zuid-Afrika dat de Engelse firma Gilbert de officiële bal mocht produceren.

Hoewel het bedrijf van de schoenmaker William Gilbert niet de uitvinder van de rugbyballen was, was hij het die deze ballen populair maakte en zo de meest legendarische van deze sport werd. Ook zijn grote merken zoals Adidas en Puma of gespecialiseerde firma’s zoals Canterbury, Rhino, Optimum of Ram degene die de meeste ballen over de hele wereld ontwikkelen.

balonderugby-2-bennymarty-69335582_s-768x512.jpg

Rugby wordt voornamelijk gespeeld op zachte grond, gras of strandzand.
(Bron: Bennymarty: 69335582/ 123rf.com)

In Europa wordt het Franse merk Berugbybe voor het merendeel van de wedstrijden gebruikt bij elke categorie die wordt beheerd door de continentale Rugby Europe federatie.

Hoeveel kost een rugbybal ongeveer?

Vanaf 8 tot ongeveer 50 euro kan je een grote verscheidenheid aan rugbyballen vinden, of het nu gaat om trainingen, wedstrijden of replica’s van grote evenementen. Als je op zoek bent naar een beginnersbal dan vind je veel modellen voor betaalbare prijzen.

Je vindt een gemiddelde prijs voor de trainingsballen en de duurdere ballen zijn geschikt voor competitiewedstrijden.

Zijn er specifieke rugbyballen voor training en competitie?

Hoewel je op amateurniveau kunt spelen en trainen met elke bal die voldoet aan de internationale normen van het Wereld Rugby, is het beter om op zoek te gaan naar ballen met een grote duurzaamheid en een goede prijs-kwaliteitverhouding voor de training. De ballen met de beste grip en kwaliteit zijn ideaal voor wedstrijden.

Naast de genoemde soorten zijn er beginnersmodellen voor kinderen en zelfs speciale ballen met een groter gewicht om op kracht te werken, zonder punt om de individuele pass op een muur te trainen of voor speciale terreinen en modaliteiten zoals strandrugby. En dan hebben we het nog niet eens gehad over vintageballen voor decoratie of gepersonaliseerde ballen voor sportclubs.

balonderugby-3-wavenreakmedialtd-79165857_s-768x512.jpg

De reliëfpunten op de buitenkant geven de grip aan de bal.
(Bron: Wavebreak Media Ltd: 79165857/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van trainings- en wedstrijdrugbyballen?

Trainings- en wedstrijdballen vertonen kleine verschillen. Deze kunnen echter cruciaal zijn in de officiële competitiewedstrijden, want er zijn merken die al ballen maken voor bepaalde weertypen. Hieronder laten we je de voor- en nadelen van trainings- of wedstrijdballen zien:

Soort Voordelen Nadelen
Training Stabiliteit

Ontwerp

Stevigheid

Ze kunnen lichter zijn, omdat sommige merken goedkoper zijn omdat ze een laagje minder hebben, altijd binnen de richtlijnen van de Internationale Federatie.

Minder grip.

Competitiewedstrijden Verschillende strategisch geplaatste laagjes.

De afmetingen, het gewicht en de lucht worden bepaald door de Internationale Federatie.

Betere grip en goede aerodynamica.

Ze kunnen iets zwaarder zijn.

Ze zijn minder sterk en duurzaam.

Welke modaliteiten kunnen worden beoefend met een rugbybal?

Rugby XV en Olympisch Rugby of Sevens zijn de belangrijkste modaliteiten van deze sport die ook non-contact rugby of touch rugby en strand rugby heeft. Al deze disciplines hebben verschillende spelregels en daarom zal de bal ook kleine verschillen hebben die ook hierbij worden gemarkeerd door de grip.

Op deze manier worden de afstand, de vorm en de diepte van de grip nauwgezet in stand gehouden. Een hogere grip garandeert een betere greep, maar offert de schopafstand van de speler op, terwijl een lagere, afgeronde grip voor een betere greep zorgt, maar veel resistenter is.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een rugbybal om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de rugbybal die je nodig hebt:

Leeftijd van de speler

Rugbyballen zijn verkrijgbaar in maten van 1 tot 5 en zijn uitsluitend afhankelijk van de leeftijd van de spelers. Zo heb je ballen in de maten 1 (mini) en 2 (mdi) voor beginners, 3 voor spelers van 5 tot 9 jaar, maat 4 voor spelers van 10 tot 14 jaar en maat 5 voor de rest van de spelers.

Maten Kenmerken Behoeften
1 en 2 Miniballen

Speelgoedballen om jonge kinderen in te wijden.

Het zijn geen echte rugbyballen, maar ze hebben dezelfde grip.

Ze zijn zeer bestendig.

Met aantrekkelijke ontwerpen.

3 Van 5 tot 9 jaar.

Eerste contact van kinderen met de sport.

Een goede grip.

Meer stabiliteit en snelheid.

Sommigen hebben een mooi ontwerp.

4 Van 10 tot 14 jaar.

Officiele bal voor sommige vrouwencompetities en schoolcategorieën.

Een goede grip.

Meer stabiliteit en snelheid.

Ontwerp

5 Ouder dan 15 jaar en senior mannenwedstrijden.

Professionele bal.

Maximale grip.

Hoge stabiliteit en nauwkeurigheid.

Hogere snelheid.

Duurzaamheid

Zodra de grootte van de rugbybal is gekozen, die altijd moet overeenkomen met de leeftijd, is het volgende aankoopcriterium de duurzaamheid van de bal. Als je op zoek bent naar een bal om te beginnen of om op je techniek te trainen, zal je altijd op zoek moeten gaan naar een resistente bal die je voor lange tijd kunt gebruiken.

Een bal met meer dan twee lagen en een synthetisch rubberen buitenkant geeft je misschien niet de beste grip op de markt, maar het geeft je wel genoeg kracht om de bal op elk type terrein en in elke conditie te gebruiken. Bovendien zal je een product krijgen dat vele maanden na aankoop nog even goed is als toen je hem kocht.

Gebruik Eigenschappen
Voor vrije tijd en beginners Goedkoper en ook een decoratief item.
Training Goede grip, druk en touch. Ze zijn ook zeer duurzaam en resistent.

Ze hebben één laag minder dan competitieballen.

Competitie Kwaliteit en gewicht bepaald door World Rugby.

Ze kunnen de modernste ventielen hebben en hebben een hogere druk.

Grip

Het is misschien wel de meest fundamentele eigenschap van elk type rugbybal. De greep of grip wordt bepaald door de reliëfpunten aan de buitenkant. Hoe hoger het aantal punten, en hoe groter deze bolletjes zijn, hoe groter de grip op de bal zal zijn. Voor een maximale grip worden natuurrubberen bekledingen aanbevolen.

Aangezien rugby een sport is die het hele jaar door wordt gespeeld, in alle landen van de wereld en in de buitenlucht, is het een belangrijk om een goede grip te hebben in het regenseizoen of op modderige velden. De competitie vraagt om ballen met een grip van hoge kwaliteit om het beste uit de spelers te halen. Het hangt ook nauw samen met de discipline die je gaat beoefenen.

Ventielpositie

Hoewel dit op het eerste gezicht een onbelangrijk aspect lijkt, is het dat niet. De ventielen van de luchtkamers in de ballen worden in de buik of in de naden geplaatst. Als je op zoek bent naar een wedstrijdbal of een bal om mee te trainen, moet je de tweede optie kiezen die een betere parabool bij de lancering biedt.

Ondergrond

Hoewel rugby voornamelijk wordt gespeeld op zachte ondergrond, hetzij gras of strandzand, heb je ook de contactloze modus voor hard courts. Voor dit type oppervlak moeten we altijd op zoek gaan naar de modellen die een grotere duurzaamheid mogelijk maken, hoewel deze ongetwijfeld iets zwaarder zijn en een minder goede hantering en vlucht hebben.

Samenvatting

Bij de aankoop van een rugbybal moet je letten op de leeftijd van de gebruiker, de duurzaamheid van de bal en de gebruiksfrequentie, dagelijks of incidenteel. Je moet ook zoeken naar ballen met de beste grip voor wedstrijden, waarvan het ventiel in de naad zitten, afhankelijk van het feit of je de ballen gebruikt voor training of voor officiële wedstrijden.

Dankzij de technologische vooruitgang en het geweldige aanbod van de verschillende merken is het niet moeilijk om de beste rugbybal te vinden voor de verschillende soorten gebruik die je eraan wilt geven, of het nu voor beginners, training of competitie is. We hopen dat we je hebben kunnen helpen met de aankoop van je rugbybal!

Vond je ons artikel over rugbyballen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte rugbybal kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Wavebreak-Media-Ltd: 79165852/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies