Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

25Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

93Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote groentebouillon test 2023. Hier presenteren we alle groentebouillons die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste groentebouillon voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante groente stock video’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een groentebouillonpoeder wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Groentebouillon is zowel als instant poeder verkrijgbaar, maar kan ook volgens een thuisrecept bereid worden.
 • Groentebouillon mag nooit conserveringsmiddelen of smaakversterkers bevatten.
 • Groentebouillon kan nuttig zijn bij diëten en detoxen. Het zuivert ons lichaam en regelt de pH waarde.

Groentebouillon: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je groentebouillon koopt

Wat is groentebouillon?

Groentebouillon is in principe groenten die zijn opgekookt. Of liever, het is het afkooksel van de gekookte groenten. Dit kan dan gebruikt worden voor soepen of sauzen.

Groentebouillon wordt ook wel heldere soep genoemd en bestaat in principe uit gekookte groenten. Groentebouillon is ook erg lekker in instant versie. (Image source: pexels.com / kaboompics)

Groentebouillon wordt ook wel “heldere” soep genoemd.

Omdat het koken van groenten veel tijd kost en niet altijd even gemakkelijk is, kun je ook instant bouillonblokjes of groentebouillonpoeder gebruiken voor groentesmaak.

Hoe wordt groentebouillonpoeder gemaakt?

Voor industrieel geproduceerde groentebouillonpoeders maken we onderscheid tussen bouillonblokjes en gegranuleerde bouillon. Het is meestal een mengsel van zout, specerijen en smaakversterkers. Deze worden meestal gebonden met behulp van gehydrogeneerde plantaardige olie.

Groenten zelf zitten zelden in instant groentebouillon.

Groentepoeder bevat in principe dezelfde ingrediënten, maar ze blijven los. Hierdoor lost het poeder sneller op en is het gemakkelijker te doseren.

Waar kan groentebouillon bij helpen?

Hoewel de gezonde werking van groentebouillon niet wetenschappelijk bewezen is;, zweren veel mensen nog steeds bij de genezende eigenschappen ervan. Zo kan de warme stoom uit groentebouillon de verstopping van de luchtwegen verlichten.

Groentebouillon wordt vaak gebruikt als een alkalische vloeistof. Verse soep heeft een zeer positief effect op onze pH waarde en ontzuurt zo ons lichaam. Dit is vooral gunstig voor vastenkuren.

Groentebouillon is ook uitstekend om het lichaam te ontgiften. Meerdere kopjes per dag kunnen de resultaten van het gewichtsverlies aanzienlijk verbeteren. Enerzijds voorkom je uitdroging, en anderzijds levert de bouillon belangrijke voedingsstoffen en vitaminen.

Wat kost groentebouillon?

De verpakkingen van groentebouillon bevatten meestal verschillende hoeveelheden poeder of blokjes. Niettemin ligt de gemiddelde prijs rond de 10€ en begint hij bij 1€ – 3€. Je ziet het verschil in prijs niet tussen bouillonpoeder en bouillonblokjes.

Als je zelf groentebouillon maakt, hangen de kosten natuurlijk af van de ingrediënten en de gebruikte hoeveelheid. Gemiddeld kun je echter verwachten dat je ongeveer 2 – 3€ betaalt.

Bouillonsoort Prijs
Instant bouillonpoeder 1,50€ – 15€
Zelfgemaakt vanaf 2€

Welke alternatieven zijn er voor groentebouillon?

Groentebouillon kan natuurlijk ook zelf gemaakt worden; en in twee verschillende vormen: We maken onderscheid tussen vloeibare zelfgemaakte groentebouillon gemaakt van groentebouillon en korrelige groentebouillon gemaakt van gedroogde kleingesneden groenten.

Natuurlijk kunnen ook andere specerijen als vervanger gebruikt worden. Deze geven de bouillon echter geen groentesmaak, wat eigenlijk cruciaal is voor groentebouillon.

Behalve bouillonpoeder kan groentebouillon ook gemaakt worden van groentebouillon. Dit kost meer tijd, maar is gezond. (Image source: pexels.com / Cook Eat)

Besluit: Welke soorten groentebouillon zijn er en welke is geschikt voor jou?

Wat onderscheidt zelfgemaakte groentebouillon en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het is duidelijk dat zelfgemaakte bouillon meer werk is en meer tijd kost dan een instant poeder uit de supermarkt kopen. Toch loont het werk de moeite.

Zelfgemaakte groentebouillon bestaat uit louter natuurlijke ingrediënten en je bent je bewust van wat er in de kookpot terechtkomt. Zelfgemaakte bouillon is dan ook van nature veel gezonder. Het grootste voordeel is dat het geen schadelijke conserveringsmiddelen bevat.

Voordelen
 • Natuurlijk
 • Inhoud bekend
 • Gezond
Nadelen
 • Veel moeite
 • Veel tijd

Waarin onderscheidt instant groentebouillon zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Instant groentebouillon, die verkrijgbaar is in de vorm van poeder of blokjes, heeft het voordeel dat het snel bij de hand is en meteen gebruikt kan worden. Het hoeft immers niet eerst bereid te worden, zoals zelfgemaakte groentebouillon. Dit bespaart veel tijd.

Het nadeel is echter dat de meeste instant groentebouillons conserveringsmiddelen bevatten. Bovendien is de inhoud grotendeels onbekend. Omdat er meestal geen groenten in deze korrelige bouillon zitten, is hij ook niet zo gezond als zelfgemaakte groentebouillon.

Voordelen
 • Snel te bereiden
 • Weinig moeite
 • Tijdbesparend
Nadelen
 • Inhoud onbekend
 • Conserveermiddelen
 • Niet gezond

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om groentebouillon te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke groentebouillons.

De criteria die je kunt gebruiken om groentebouillons te vergelijken zijn o.a.

 • Ingrediënten
 • Productie
 • Oplosbaarheid
 • Vorm

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Ingrediënten

Om het bouillonpoeder zo natuurlijk en gezond mogelijk te laten zijn, is het belangrijk dat het volgende aanwezig is

 • Zonder smaakversterkers en glutamaat
 • Zonder conserveringsmiddelen
 • Zonder gist

Smaakversterkers kunnen zwaarlijvigheid bevorderen en tot voedselintolerantie leiden. Vooral de smaakversterker glutamaat, ook bekend als E621, wordt gefronst en vaak gebruikt.

Ook conserveringsmiddelen moeten zo mogelijk vermeden worden. Ze kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en hoofdpijn, diarree en misselijkheid veroorzaken.

Opgelet: ook al staat er dat er geen smaakversterkers in zitten, dan mag er ook geen gist in het poeder zitten. Want indirect kunnen er smaakversterkers in verborgen zitten. Deze truc zou het poeder nog steeds niet smaakversterkervrij maken!

Verschillende soorten groenten, zoals wortels, paprika’s, selderij, uien en peterselie, worden verwerkt tot een groentebouillon. (Image source: pixabay.com / stevepb)

Productie

Steeds vaker zeggen klanten dat bouillonblokjes en -poeders veganistisch, vegetarisch, glutenvrij of lactosevrij moeten zijn. Dienovereenkomstig volgt de voedingsindustrie deze trends en worden er steeds meer bouillonblokjes op biologische wijze geproduceerd.

Het is gewoon een kwestie van op de ingrediënten letten. Natuurlijk is het altijd belangrijk te vragen wat er in de afzonderlijke ingrediënten zit; want dit hoeft niet vermeld te worden.

Oplosbaarheid

Bij groentebouillonpoeder of -blokjes is het belangrijk dat het product zo snel mogelijk oplost in heet water en dat er geen residu achterblijft. Hoe beter het poeder oplost, hoe meer smaak er op natuurlijke wijze in de bouillon overgaat. Het kan ook vervelend zijn om te eten als er kleine poederresten in de bouillon zitten.

Vorm

Groentebouillon kun je kopen in de vorm van poeder of in de vorm van blokjes. Je moet zelf beslissen welke je verkiest:

Het poeder heeft het voordeel dat je individueel kunt kiezen hoe sterk de smaak moet zijn. Bijgevolg is er de mogelijkheid om minder of meer poeder aan de bouillon toe te voegen.

Bouillonblokjes zijn ook heel praktisch voor een groentebouillon. Ze zijn klein en compact en kunnen niet gemorst worden.

Wetenswaardigheden over groentebouillon

Wat is groentebouillon met korrels?

Aan de ene kant begrijpen we dat korrelige groentebouillon het instantpoeder voor groentebouillons is. Aan de andere kant kun je ook zelf gekorrelde groentebouillon maken. In dit geval gaat het om fijngehakte en gedroogde groenteresten, die gebruikt worden als basis voor de soep en als smaakversterker.

Hoe maak ik zelf groentebouillon?

Groentebouillon kan op 3 manieren gemaakt worden:

Hoe maak je het Beschrijving
Groentebouillon van groenten Groenten koken en de bouillon eruit halen
Zelfgemaakte granenbouillon Groenten worden in stukjes gesneden en gedroogd€
Instant granenbouillon Instant poeder uit de supermarkt

Hoe je individueel groentebouillon maakt wordt hieronder nader toegelicht

 1. Groentebouillon vangroenten:
  Giet koud water in een pan en snijd verschillende groenten in blokjes of plakjes. Wortelen, prei, uien, selderij en andere kruiden zijn bijzonder geschikt voor groentebouillon. Breng op smaak met zout en een beetje peper. Doe deze groenten bij het water en laat het geheel ongeveer 90 minuten sudderen. Nu kun je de groenten uit de bouillon halen met een zeef – en je groentebouillon is klaar.
 2. Groentebouillon van natuurlijke granen:
  Je kunt hiervoor ook de hierboven genoemde groenten gebruiken. Hak ze in kleine stukjes of meng ze in een blender. Zet de groenten dan in de oven bij 70°C gedurende ongeveer 8 uur. Als de groenten gedroogd zijn, kun je ze weer in de blender doen, zodat ze tot een zo fijn mogelijk poeder geblend worden – en het zelfgemaakte instant poeder is klaar!
 3. Instant groentebouillon in korrelvorm:
  Kook eerst het gewone water en voeg er tenslotte een snufje instantpoeder of een groentebouillonblokje aan toe. Na een paar minuten zal het poeder oplossen en het water de goede smaak van een groentebouillon geven.

Wat betekent groentebouillon overgieten?

Als je de groentebouillon hebt bereid, kun je die natuurlijk verder gebruiken. Dit verdere gebruik wordt “opgieten” genoemd. Je kunt het bijvoorbeeld toevoegen aan een gebraad om de saus smaakvoller te maken. Natuurlijk kan groentebouillon ook toegevoegd worden aan soep of geroosterde groenten.

Wat is het verschil tussen groentebouillon, vleesbouillon en kippenbouillon?

Het verschil is eigenlijk heel eenvoudig. Terwijl groentebouillon gemaakt wordt met groentebouillon en dus enigszins naar groenten smaakt, worden vleesbouillon en kippenbouillon gemaakt van het vocht dat vlees of kipfilet afscheiden.

Vleesbouillon en kippenbouillon zijn niet alleen zelf te maken, maar ook verkrijgbaar als instant poeder en in de vorm van blokjes.
De smaak is hier echter die van vlees, niet van groenten.

Beeldbron: 123rf.com / margouillat

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies