Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

31Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

147Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote MTB schoenentest 2023. Hier stellen we alle MTB schoenen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste MTB schoenen voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je MTB schoenen wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Je keuze van een MTB schoen moet afgestemd zijn op je rijstijl. Dowhhill of steile paden – waar hou je meer van?
 • Pasvorm gaat altijd voor ontwerp! De mooiste schoen zal je geen vreugde brengen als hij je pijn bezorgt.
 • Verkeerd afgestelde schoenplaatjes kunnen op lange termijn problemen veroorzaken. Kijk daarom goed naar de video over schoenplaatjes!

MTB schoenen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je MTB schoenen koopt

Wat zijn de kenmerken van MTB schoenen en wanneer zijn ze nodig?

MTB schoenen zijn schoenen speciaal ontworpen voor mountainbikers, die verschillen van racefiets schoenen doordat ze een extra rubberen zool hebben.

MTB schoenen zijn optimaal geschikt om langere afstanden af te leggen en zijn daarom vooral geschikt om bergaf te rijden. (Image source: unsplash.com / Christian Erfurt)

MTB schoenen zijn er in twee versies

 • MTB schoenen voor fietsen met vlakke pedalen
 • MTB schoenen voor Klickies

MTB schoenen hebben een montagesysteem met twee sleuven voor de schoenplaat zoals andere klikschoenen, maar hebben een zachte buitenzool.

Meestal is de genoemde zool omhuld met nylon of Vibram. De ruiter kan dus zonder problemen langere afstanden lopen.

Als je besluit een mountainbike te kopen en die regelmatig te gebruiken, moet je MTB schoenen kopen.

De meeste MTB schoenen hebben de mogelijkheid om een inschroefbare pin in het teengedeelte te bevestigen. Dit geeft betere tractie op modderige en steile paden.

Het bovenmateriaal is meestal gemaakt van ademend en waterafstotend materiaal. Dit betekent dat je op alle weersomstandigheden bent voorbereid.

De schoenplaatjes op de fiets maken een directe verbinding tussen de MTB schoen en de pedalen. Ze zorgen voor een ronde, gezonde stap en ondersteunen actief je trapmechanisme bij het optrekken.

Als je regelmatig op de fiets stapt, is het aan te raden in MTB schoenen te investeren. Bij gebruik van gewone sportschoenen kan de zachte zool tot voetpijn leiden.

Waar moet je op letten als je MTB schoenen koopt?

Om na de aanschaf van een mountainbike ten volle van het rijplezier te kunnen genieten, heb je ook de juiste schoenen nodig. Maar waar moet je op letten?

Eerst en vooral is het belangrijk wat voor soort paden je verkiest te berijden.

Platte pedalen zijn ideaal voor onverharde paden. Dus als je graag mountainbiket op steil en moeilijk terrein, moet je platte pedalen kopen. (Image source unsplash.com / Erick Sandstorm)

Afgezien van oppervlakkige voorkeuren zoals kleur, uiterlijk of merk, moet je ook in de eerste plaats letten op je technische vaardigheden.

De MTB schoen moet in de eerste plaats het individuele doel dienen.

Ben je iemand die de neiging heeft op uitdagende MTB paden en steil terrein te rijden, dan kun je beter gaan voor een platform pedaal, de zogenaamde bear paw.

Het voordeel van een MTB schoen in combinatie met een plat pedaal is de brede voetafdruk, die je de nodige grip geeft, zelfs op het steilste terrein.

Als je meer een lange- en afdaling-combinatie rijder bent, kies je beter een MTB schoen met een kliksysteem. Deze schoen is bijzonder geschikt om lange afstanden zo snel en efficiënt mogelijk af te leggen.

Welke maat moet je MTB schoen hebben?

Voor goed draagcomfort in je nieuwe MTB schoen heb je natuurlijk de juiste maat nodig. Je kunt er achter komen door je voeten op te meten.

Fietsschoenen zijn anders geconstrueerd dan sportschoenen. Door de smallere snit en de smalle teen zijn de maten totaal verschillend.

Als je een fietsschoen via internet wilt kopen, heb je helaas niet de kans om de MTB schoen op een ongecompliceerde en directe manier te passen om de juiste maat te vinden.

Maar je kunt jezelf helpen in slechts drie eenvoudige stappen. Alles wat je nodig hebt is een wit vel papier, een potlood en een gewoon meetlint.

En zo gaat het:

Eerst moet je de lengte van je voet meten. Je zet je voet op het witte papier en tekent met het potlood een omtrek op het papier. Meet dan de lengte van je voet van de hiel tot de langste teen. Omdat de voet na langdurig dragen kan opzwellen, moet er voldoende ruimte in de schoen zijn. Voeg daarom 0,5 tot 1 cm toe.

Beide voeten moeten opgemeten worden, want het kan gebeuren dat de ene voet langer is dan de andere. Als dit het geval is, kies dan de langere voet.

Meet dan de omtrek van de voet. Leg hiervoor het meetlint op het breedste deel van je voet. Het is belangrijk om het lichaamsgewicht zo gelijkmatig mogelijk over de voet te verdelen.

De breedte van de voet wordt in drie categorieën verdeeld

 • Smal
 • Gemiddeld
 • Breed

De tenen moeten vrij kunnen bewegen in de MTB schoen, maar niet zo losjes dat de voet te veel heen en weer kan bewegen.

Tenslotte hoef je alleen nog maar de MTB schoen uit te kiezen. De maat van MTB schoenen kan variëren, afhankelijk van het merk. Bekijk daarom ook de bijbehorende maattabel. Inlegzolen kunnen besteld worden voor extra stabiliteit en comfort.

Hoeveel kosten MTB schoenen?

De prijzen van MTB schoenen zijn even gevarieerd als de modellen. De prijsklasse begint bij een betaalbare 50 euro en loopt op tot 300 euro.

MTB schoenen met een kliksysteem zijn meestal duurder dan platte pedaalschoenen. De reden hiervoor is het ingewikkelde kliksysteem.

De keuze aan modellen is enorm. Het assortiment omvat bijvoorbeeld clickies met Boa sluiting, clickies met klittenbandsluiting of enkelhoge MTB schoenen.

Schoentype Prijsklasse
MTB schoenen met kliksysteem hxchreven 50 tot 300 euro
MTB schoenen voor platte pedalen hreven 50 tot 150 euro

Welke alternatieven zijn er voor MTB schoenen?

Als je geen MTB schoenen hebt of wilt kopen, kun je naast gewone sportschoenen ook wegfietsschoenen en toer- en trekkingschoenen gebruiken.

Maar de zachte zolen van sportschoenen veroorzaken na een tijdje pijn aan je voetzolen. Het risico op verwondingen door gympen is aanzienlijk groter omdat ze niet voorzien zijn van een kliksysteem of spikes en dus niet kunnen voorkomen dat je van het pedaal glijdt.

De wegfietsschoen schittert met kenmerken als lichtheid, uitrusting, ontwerp en effectieve energieoverdracht. Hij is echter niet geschikt om langere afstanden te voet af te leggen, want het kliksysteem van wegfietsschoenen wordt niet ondersteund door een extra rubberen zool.

De tour- en trekkingschoen is beter omdat hij een grove zool heeft die steun geeft. Ze zijn ook heel comfortabel om lange afstanden in te lopen.

De energieoverdracht is echter slechter dan met een MTB schoen en een tour- of trekkingschoen is veel zwaarder.

Besluit: Welke soorten MTB schoenen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je besluit een mountainbike schoen te kopen, zijn er twee soorten om uit te kiezen

 • MTB schoenen met kliksysteem
 • MTB schoen met platte pedaalzool

Er zijn ook verschillende sluitsystemen

 • Boa sluiting
 • Klittenbandsluiting
 • Klassieke veters

Elk type MTB schoen heeft voor- en nadelen, afhankelijk van het soort gebruik en de voorkeuren. In het volgende gedeelte willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken.

Wat zijn de kenmerken van MTB schoenen voor platte pedalen en wat zijn de voor- en nadelen?

Platte pedaalschoenen zijn ideaal voor onverharde paden of steile off-road tochten. Omdat platte pedaalschoenen geen vaste binding hebben door in te klikken, is het risico dat je bij een val niet op tijd van de fiets stapt kleiner.

Ook al hebben platte pedalen geen traditioneel kliksysteem, er is toch voldoende grip. De rubberen zool van de schoen bijt perfect in de pinnen van het vlakke pedaalplatform (berenpoot). Dit zorgt voor voldoende bescherming en stabiliteit, zelfs met platte pedalen.

Een ander voordeel van platte pedaalschoenen is dat de lichaamsspanning passief getraind wordt. De fiets moet bewust geleid worden om te voorkomen dat de pedalen wegglijden.

Voordelen
 • Flexibiliteit
 • Goede grip
 • Lichaamsspanning
Nadelen
 • Risico op uitglijden
 • Geen trapmechanisme
 • Geen perfecte houding

De nadelen van platte pedaalschoenen zijn o.a. het risico dat je van de pedalen glijdt en je aan de pinnen verwondt.

Omdat er geen vaste verbinding is, is er met platte pedalen geen efficiënte trapkracht, want je kunt alleen in de pedalen stappen, maar er niet aan trekken. Een ander nadeel is dat de perfecte houding steeds opnieuw gevonden moet worden.

Wat onderscheidt MTB schoenen voor clipless pedalen en wat zijn de voor- en nadelen?

Klickies bieden een veilige stand door hun stevige verbinding met het pedaal. Cadans en krachtoverbrenging zijn maximaal efficiënt met kliko’s. Je trapt niet alleen, maar trekt ook actief naar boven.

Een ander voordeel is dat MTB schoenen met een kliksysteem niet afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Het kliksysteem zorgt voor voldoende bescherming tegen het wegglijden van de pedalen bij regen en slecht weer.

Voordelen
 • Krachtoverbrenging
 • Stevige voetsteun
 • Weersonafhankelijk
Nadelen
 • In- en uitklikken
 • Risico op vallen
 • Prijs

Een van de nadelen van schoenen met kliksysteem is het voortdurende in- en uitklikken. Als je toch van je fiets valt, steun je uiteindelijk vaak samen met de mountainbike, omdat de verbinding met het pedaal er nog zit en vaak niet op tijd losgemaakt kan worden.

Wat de prijs betreft zijn MTB schoenen met een kliksysteem meestal duurder dan andere MTB schoenen. Behalve de schoen moet je ook de juiste pedalen kopen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een Boa sluiting voor MTB schoenen?

De Boa sluiting, die in 2001 op de wintersportmarkt werd geïntroduceerd, heeft zich nu ook met succes een plaats verworven in de wielersport.

Met het Boa sluitsysteem kunnen rijders hun MTB schoenen tot op de laatste millimeter afstellen. Dit gebeurt zonder veel moeite. Je hoeft alleen maar aan het wieltje te draaien om de voet in de perfecte pasvorm te krijgen.

Bovendien is het Boa systeem zo ontworpen dat de koorden gelijkmatig over de hele schoen verdeeld zijn, zodat er geen onaangename drukpunten kunnen ontstaan.

Als de veters toch breken, is dat geen probleem. De fabrikant zorgt gratis voor een vervanging.

Voordelen
 • Afstelling op de millimeter nauwkeurig
 • Goede drukverdeling
 • Vervangende koorden zijn gratis
Nadelen
 • Koorden zijn niet rekbaar
 • Heraanspannen over langere afstanden
 • Ratels moeten regelmatig onderhouden worden

Het koord van de Boa sluiting is niet rekbaar. Het kan dus zijn dat hij de weerstand niet kan weerstaan en breekt.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om MTB schoenen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke MTB schoenen.

De criteria die je kunt gebruiken om MTB schoenen te vergelijken zijn o.a.

 • Beoogd gebruik
 • Fit
 • Enig
 • Sluiting
 • Boven

Doel

Ben je meer het type voor veeleisende MTB trails en onverharde paden, dan kun je beter kiezen voor de brede voetafdruk van platte pedaalschoenen. Je zult met gemak de bunny hop kunnen doen.

Wil je echter langere afstanden afleggen en zo efficiënt mogelijk trappen, dan zijn MTB schoenen met een kliksysteem precies goed voor je.

Zoals al eerder in de gids gezegd, moet deze beslissing dus genomen worden vóór je MTB schoenen koopt.

Pasvorm

Een even belangrijk aankoopcriterium is de optimale pasvorm. Hoe duur de schoen ook is, als hij niet past is het snel gedaan met het rijplezier.

Je moet erop letten dat je de juiste maat en breedte kiest. We hebben in onze gids al uitgelegd hoe je de perfecte pasvorm kunt vinden.

Zool

De laatste jaren is de trend in de fietsindustrie verschoven van harde carbon zolen naar een veel lichtere versie. De meeste MTB rijders gebruiken zolen van Vibram of nylon, waarbij Vibram de iets hardere zool heeft.

De nieuwe rubberen zolen hebben het voordeel dat ze zachter zijn dan carbon en dus een comfortabel loopvlak bieden. In de wielersport wordt gezegd: “Hoe steviger de zool, hoe beter de krachtoverbrenging”. Daarom moet een zool gebruikt worden die stevig is. Het moet echter nog wel comfortabel zijn om op te lopen.

Sluiting

Boa en klittenband zijn waarschijnlijk de veiligste optie voor MTB schoenen. Ze maken het veel gemakkelijker om aan en uit te trekken. Deze eigenschap speelt een belangrijke rol bij triatlon, bijvoorbeeld.

Boa sluitingen maken precieze sluiting tot op de millimeter mogelijk. Drukpunten zijn bijna onmogelijk.

Bij klassieke veters bestaat het risico dat ze losraken. Dit kan tot ongelukken leiden als ze in de ketting verstrikt raken.

Bovenmateriaal

Het bovenmateriaal van MTB schoenen is er in verschillende varianten. Behalve textiel en kunststof wordt ook leer gebruikt. De meeste materialen zijn ademend en waterafstotend.

Bovenwerk Waterdicht Ademend
Synthetisch/Textiel Ja Ja
Leer Ja Nee
Synthetisch Ja Nee
Nylon No Ja

Om oncomfortabele drukpunten en blaren te voorkomen, kun je het beste kiezen voor een comfortabel, soepel ademend bovenwerk.

Wetenswaardigheden over MTB schoenen

Hoe stel ik pedalen en schoenplaatjes juist af?

Om een efficiënte krachtoverbrenging te bereiken, moeten de schoenplaatjes eerst goed afgesteld zijn.

De schoenplaatjes moeten zo afgesteld worden dat het zwaartepunt van de voet op de pedalen ligt. (Image source: unsplash.com / Santiago Pazos Bordon)

Stap 1: Waar is de bal van de voet?

Om de stand van de ballen van je voeten te bepalen, trek je je fietsschoenen aan en voel je de binnenste en buitenste ballen van je voeten. Markeer dan de respectieve punten met een stip.

Stap 2: Bevestig de schoenplaatjes

Schroef nu de schoen op de schoenplaatjes – d.w.z. de pedalen. Span ze echter niet te strak aan, zodat de schoenen nog kunnen bewegen. Gebruik een liniaal om de gemarkeerde punten met elkaar te verbinden. De klampen moeten allemaal onder de liniaal staan.

Stap 3: Stel de kantelhoek in

Om knieproblemen te voorkomen, moet de kantelhoek goed ingesteld worden.

Om het te bepalen, spring je een paar keer op en kijk je hoe je landt. Buig óf iets naar links óf naar rechts en stel de schoenplaatjes daarop af.

Wat kan ik doen aan pijn in het voetgebied?

Elke fietser krijgt er vroeg of laat mee te maken: de monotone houding van de voeten tijdens het fietsen leidt vaak tot pijn in de voet. Om dit tegen te gaan kan de volgende aanbeveling helpen

 • Loop vaker op blote voeten Gebruik schoenen op blote voeten
 • Regelmatige balmassage
 • Inlegzolen passen
 • Een professionele fietsfitting

Als je deze tips volgt, zou je pijnvrij moeten kunnen fietsen.

Hoe maak je MTB schoenen schoon en hoe verzorg je ze?

Om je fietsschoenen zo lang mogelijk te kunnen gebruiken, moeten ze regelmatig onderhouden worden.

Voor MTB schoenen met een Boa sluiting maak je eerst de ratel en de koorden schoon met een klein borsteltje en schoon water.

Als de ratel van de Boa sluiting niet meer goed gedraaid kan worden, is het mogelijk dat hij ook van binnen vuil is. Als dit het geval is, open je het tandwiel met de bijgeleverde sleutel en verwijder je het vuil.

Voor onderhoud kun je een siliconenspray of, als alternatief, Ballistol Universal Oil gebruiken om de kabels en inlaten van de haspel weer te laten glanzen.

Afbeelding bron: flickr.com / kippsters

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies